A szavak hatalma

A szavak hatalma

Image00001.jpgKiemelt témaként söpört végig mostanában az álláskeresős és karrieroldalakon az állásinterjú alatti testbeszéd. E cikkek tartalmát nem ismételném, mert úgy érzem, túlságosan kiemelik a testbeszéd jelentőségét. Ráadásul hiába, mert a testbeszédet nagyon nehéz tudatosan alkalmaznunk, így semmi értelme külön koncentrálni rá. Csak elveszi az erőforrásainkat egy sokkal fontosabb dologtól: a beszédtől.
Régóta tudjuk, hogy a szó az emberiség leghatásosabb kábítószere. A kimondott szó ereje sokkal átütőbb, mint egy kézfogásé, vagy egy testtartásé. Mert gerincferdülésed, derékfájásod lehet, ami befolyásolja a testtartásodat, de a szavaid akkor is a tieid, bármilyen hiányosságod ellensúlyozhatod általuk.

Az önéletrajzban, a motivációs levélben és az állásinterjúkon használt szavak, a beszéd és írás választékossága a sikeres álláskeresés egyik legfontosabb eleme. A megpályázott állás szakmai nyelvezete, a cég piaci környezetének zsargonját ismerve meggyőzheted az interjúztatót arról, hogy hozzáértő ember vagy. A motivációs levélből is sugároznia kell annak, hogy akarod ezt az állást, és képes is vagy arra, hogy betöltsd.

A testbeszédhez hasonlóan a beszéd hangereje, a hanglejtés, a hanghordozás is sokat elárul a jelöltről. A hangerőd legyen megfelelő az interjúhelyiséghez, zajos tárgyalóban is lehessen hallani, amit mondasz. A remegő hangot mindenki megbocsátja, pontosan tudjuk, hogy egy jelölt izgul. Ne feledjük, az interjúztató is csak ember, valószínűleg ő is keresett már állást, ismeri a helyzeted.

A hanghordozásra, hangsúlyozásra muszáj figyelni: a monoton vagy akadozó beszéd kínossá teszi a társalgást. A beszédhibákat fontos lenne kijavítani, logopédus szakemberrel. Ha mégsem sikerül, az sem katasztrófa, de akkor e hátrányodat figyelembe véve kell pályát választanod, állást keresned. Pl. Telefonos munkára dadogással nem ajánlatos jelentkezni, vagy éppen egy furcsa hangszínnel bolti eladónak. De a dadogása ellenére is lehet valaki remek pénzügyi vezető, könyvelő, szakács stb.
Ha tájszólással beszélsz, az sem baj, elvégre a békési, szegedi vagy hajdúsági beszédtől sem lesz valaki rosszabb vagy jobb munkaerő. Ne próbáld a jellegzetes „e” vagy „ö” hangzóidat elrejteni, az elharapott szóvégeket próbáld meg kerülni, de ha nem sikerül, ne próbáld magad kijavítani. Idegesítő, ha valaki folyton javítgatja magát, és nem tesz jót a gördülékeny társalgás követelményének.
Kerüld a szlenget, nem a haveroddal csevegsz! Ne kérdezgess vissza, hogy „ez így érthető?” vagy „érti?”. Ezektől a szófordulatokról szokj le mielőbb!

Mit mondjak?

Semmi negatívat, soha. A hangsúlyaiddal se próbálj kétértelművé tenni egy megjegyzést, ne kérdő mondattal válaszolj a kérdésre, főleg ne kérdezz vissza, ironikusan, ne humorizálj, ha sztorizol, az valami pozitív, szakmai kötődésű történet legyen, aminek te vagy a „hőse”.
Az állásinterjúra szakmailag a legfontosabb felkészülni, a többi úgyis te magad vagy. A „meséljen magáról” című 2-5 perces monológot be tudod gyakorolni, a tipikus, személyiséget vizsgáló kérdéseket szintén, elvégre a neten sok anyag van hozzá. A „mit” mellett a „hogyan” is fontos.
Kerüld a hosszas körmondatokat, legyen egyszerű és világos a mondanivalód. Ne bonyolódj magyarázkodásokba, ne mentegetőzz semmi miatt. Határozottan képviseld a döntéseidet, amiket a szakmai munkád során hoztál, és a lehető legrövidebben válaszolj a magánéleti kérdésekre. Elengedhetetlen a sikerhez, hogy az interjúztató megértse, amiről beszélsz, ezért HR-es lánykának ne kezdj mély szakmai beszámolóba, neki elég, ha az álláshirdetésben megadott szakmai feltételek mentén bizonyítod, hogy megfelelsz. Szakmai vezetőnek ne áradozz hosszan tőle távol álló területről, mert esetleg unatkozni kezd, vagy még rosszabb esetben azt gondolja, mellébeszélsz.

Az érem másik oldala

Készülj arra is, hogy esetleg az interjúztató beszéde lesz valamiért különleges: lehet, hogy ő fog dadogni, vagy éppen nagyon furcsa hangszíne van (nagyon magas hangú férfi, vagy mély hangú nő), esetleg tájszólással beszél, vagy éppen hadar, esetleg olyan halkan beszél, hogy szinte nem is hallod. Ilyenkor koncentrálj nagyon, és próbáld meg követni.

Sok sikert!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük