A szürkezóna veszélyei

A szürkezóna veszélyei

Ez egy másik jellemző csapdahelyzet, amibe nagyon sokan belemennek/belekényszerülnek, érdemes róla egy kicsit beszélni.
Arról a helyzetről van szó, amikor a munkáltató ajánlata tartalmaz egy bruttó összeget és egy „zsebbe” részt. Ez a fajta ajánlat tagadhatatlanul létezik, sokan találkoznak vele, de a legfontosabb, amit ki kell jelenteni róla, hogy TÖRVÉNYTELEN, ILLEGÁLIS.

Mint ilyen, elfogadhatatlan.
 

Eddig volt az idealista rózsaszín köd, és most jön a valóság, mikor az álláskereső kényszerben van, mert vagy így lesz állása, vagy sehogy. Ilyen esetben az alábbiakat kell mérlegelni:

Ha elfogadsz egy ilyen ajánlatot, teljesen kiszolgáltatottá  válsz a munkáltatódnak: ha egyszer úgy dönt, hogy nem kapsz többé “zsebbe”, akkor esélyed sincs ez ellen tenni.

Ha úgy dönt, hogy lefelezi a fizetésed, azt is nyom – és jogorvoslati lehetőség – nélkül megteheti.

Ha sok évig dolgozol így, és kirúgásod esetén már végkielégítés járna, vajon milyen átlagfizetéssel fog számolni? (Hát persze, hogy a “fehér”-rel).

Ha beteg leszel, és táppénzre kényszerülsz, mi lesz a táppénz-számítás alapja? (A “fehér”…)

Ha szabadságra mész, mi lesz a távolléti díj számításának alapja? Fizetett ünnepek hogyan számolódnak?

Ha GYEDre mész, mi alapján számolják majd a GYED összegét? A havi rendszerességgel járó illetmény, pótlékok képezik a gyed alapját. Persze csak az, amit papíron fel tudsz mutatni.

Az így szerzett jövedelmeddel nem fogsz tudni elszámolni semmilyen hatóság felé, így aztán biztosan el kell költened. De ha a számládon a “fehér” rész ott marad, még mindig megkérdezhetik, ugyan miből is éltél, miből fizetted a villanyszámlád.

A dolog összes hátrányát lehetetlen felsorolni, annyi van. Aki ilyen ajánlattal találkozik, mérje fel , hogy a fenti kockázatokat akarja-e vállalni, illetve tényleg akkora-e a nyomás rajta, hogy muszáj elvállalni egy ilyen állást.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

  1. Allaskereso
    mondta:

    Épp a napokban jutott eszembe ez a téma. Én teljesen egyetértek a végkövetkeztetéseddel: mérlegelni kell az előnyét-hátrányát. De ha el is vállal fekete vagy félig fekete munkát valaki, akkor érdemes abban az időben is keresni „fehéret”. Mindenképpen, és nem hosszú távon gondolkodni egy ilyennel.