Állásinterjú végén: „köszönjük, hogy eljött, hamarosan jelentkezünk”

Állásinterjú végén: „köszönjük, hogy eljött, hamarosan jelentkezünk”

Így búcsúzik az interjúztató, aki egyáltalán nem biztos, hogy HR-es. Majd soha többé nem hallasz felőlük.

Ez egy nagyon rossz trend, legalább állásinterjú után fontos lenne, hogy visszajelzést kapjanak az álláskeresők. Hiba, ha nem történik meg, de álláskeresőként ezzel nincs dolgunk. Illetve van, az a dolgunk, hogy elejét vegyük a vissza nem jelzésnek.

Hogyan?

Az állásinterjú ugye egy üzleti tárgyalás. Tudjuk mit akarunk a másiktól, megegyezünk dolgokban, információt gyűjtünk, a tárgyalás végén vagy később döntést fogunk hozni. A munkáltató is, az álláskereső is. Megírtunk jól egy önéletrajzot, ezzel eljutottunk az állásinterjúra. Ők már az önéletrajz alapján pár előzetes várakozást megfogalmaztak – ha csalódást okozunk, nem lesz állás… Szuperjó önéletrajzok írói legyenek szuperjók az állásinterjún is.

A másik oldala is igaz ennek, megkívánjuk az állást a hirdetés és a cég honlapja, esetleg hírneve alapján, megírjuk szépen az önéletrajzot, elmegyünk állásinterjúra, és egy balfácán fogad bennünket…


Nos, őt – amennyiben nem a leendő főnök – remekül meg lehet győzni, el lehet kápráztatni, ha megfelelően kezeled.

Amikor egy-egy ügyfelem visszajön állásinterjúról, mindig megkérdezem, miben maradtak. Eleinte ilyen válaszok jöttek, hogy „hát majd keresnek”, ami azt jelezte, hogy a lezárással külön foglalkoznom kell – így része lett az állásinterjús felkészítési tematikámnak.

Állásinterjú = Tudatos tárgyalás

Hogyan záródik egy átlagos üzleti tárgyalás? Megállapodunk a következő lépésekben, hogy pl. átküldünk írásos anyagokat, további részleteket, megállapodunk abban is, mikorra fog mindez megtörténni stb. Megtehetjük-e ezt egy állásinterjún? Igen.

Azaz a beszélgetést úgy érdemes terelni, végig az állásinterjú alatt, hogy abból kijöjjön a folytatás – ha te is akarod folytatni…

Pl. amikor a múltbeli tapasztalataidról mesélsz, akkor nyugodtan mondhatsz ilyeneket, hogy „erről szívesen küldök részletesebb információkat is írásban”, vagy „küldök pár linket, ami megmutatja, hogy…” – Természetesen mindig csak olyasmit írhatsz, küldhetsz, ami nem sért üzleti titkokat!

Vagy, megállapodhattok-e abban, hogy mikor keresitek egymást a továbblépéssel kapcsolatban? Igen! „Mikorra tervezik a következő interjúkört?” vagy „Az első interjúkörök után milyen lépések következnek Önöknél a toborzási folyamatban?” „Mikor kereshetem Önöket, érdeklődve a továbblépésről?

Így lesz meg a kapcsolat folytatása, és ebből is látszik, hogy miért is tud akár napi 8 órás munka lenni az álláskeresés. Nem elég a jól megírt önéletrajzok kiküldözgetése, utána még ezeket is le kell követni. Hazaérsz az állásinterjúról, már rakhatod is össze az anyagot, amit ígértél. Ha úgy sikerült a kapcsolat, jelölheted be a Linkedinen az interjúztatót stb.

Egyetlen dolgot nem tehetsz: a véletlenre nem bízhatod a sikered.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Egyetértesz? Vitakoznál? Hozzáfűznél valamit? Várom szeretettel a kommented!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból, vezetőként nézd meg a vezetői portfólióban rejlő lehetőségeket!  További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Írj te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Mások mondták:

 1. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Jobangel: Egy hónappal ezelőt még egészen mást írtál:
  “A tegnapi HRFest kerekasztalokon is volt szó a vissza nem jelzésről, ott is mondogatták a HR-esek, hű de nagyon fontos az. Miközben semmilyen gyakorlati haszna sincs az álláskereső számára, sőt, kifejezetten káros tud lenni – mert nem azzal foglalkozik, hogy hol van lehetősége, hanem azzal, hogy hol nincs.”
  Akkor és ott nem volt fontos a visszajelzés. Most meg hirtelen az lett. Holott a folyamat minden lépésére igaz, hogy vagy adnak visszajelzést vagy nem, vagy felvesznek vagy nem. Az, hogy behívnak egy interjúra, nagyjából semmire sem garancia.
  Így a logikád mentén gondolkodva semmi értelme a visszajelzéssel foglalkozni, hanem irány a következő meg az azután következő álláshirdetés.

  1. jobangel
   mondta:

   Ebben a posztban az állásinterjú utáni folytatásról van szó. Ott meg a beküldött CV-kre adott válaszokról. Ez utóbbinak tényleg semmi értelme. De akivel elkezdtünk tárgyalni, azzal illik lezárni a tárgyalást valamilyen módon. Egyébként igen, a logikám az, hogy ahol lehet tárgyalni az állásról, ott tárgyalunk, a többit meg úgyhagyjuk. Kivéve, azt az állást, amit nagyon akarunk valamiért, nem csak azért pályáztuk meg, hogy legyen valami.