Álláskeresés közösségi oldalakon – LinkedIn

Álláskeresés közösségi oldalakon – LinkedIn

A LinkedIn kifejezetten szakmai és üzleti kapcsolatok ápolására létrehozott közösségi oldal. Ide állásközvetítő cégek is járnak szakértőket keresni, érdemes tehát nagy figyelmet fordítani az itteni jelenlétre.
Van pár specialitása, pl. hogy az itteni ismerőseid nem feltétlenül fognak megegyezni a Facebookon vagy Iwiwen bejelölt barátaiddal. Ez az oldal kifejezetten távolságtartó kapcsolódásokra is alkalmas, hiszen nem mutat semmit a magánéletünkből, nincs is helye rajta ilyesminek. Tehát itt bátran bejelölgetheted a volt tanáraidat, főnökeidet, munkatársaidat stb.
A profiloldalak is teljesen másképp épülnek fel, mint a szórakoztatásra szánt Facebook, vagy Iwiw. E specialitását érdemes kihasználni, lássuk, hogyan.
 

A LinkedIn profiloldalad angolul/németül/más idegen nyelven készüljön el, ez itt egy nemzetközi közösség. A fényképed CV-re is alkalmas kép legyen. A profiloldaladhoz mellékelheted is az önéletrajzod, ide PDF-ben töltsd fel (ha valaki letöltené, ne tudja a tudtod nélkül könnyen manipulálni).
A profilodon egy címsorban bemutatkozásra is van lehetőség, írd le mihez értesz (pl. angolul jól beszélő, épületgépészeti projektvezető, ilyenolyan tapasztalatokkal).
Az iskoláidat részletesen sorold fel, írd be a szakdolgozataid címeit, a gyakorlati helyeidet.
A munkahelyeidet részletesen sorold fel, és ne csak a pozíciót írd le, hanem azt is, mit végeztél az adott helyen. Pont, mint egy CV-ben.

Jelöld be az ismerőseidet! Mivel ez szigorúan szakmai oldal, bátran megjelölheted mindazokat, akikkel a munkád során kapcsolatba kerültél, itt senki sem veszi ezt tolakodásnak (ellenben a Facebook/Iwiw párossal, ahol azért bőven van magánéleti információ is mindenkiről, amit nem biztos, hogy veled is megosztana).

Keresd meg a munkahelyed oldalát, ha van, keress olyan ismerősöket, akikkel közös szakmai tanfolyamon, konferencián stb. vettél részt.

Ha mindez megvan, várj a visszajelzésekre, majd néhány nap után a legszorosabb kapcsolataidtól kérj ajánlást, mert ilyet is lehet. Az ő ajánlásuk a jóváhagyásod után a profiloldaladon jelenik meg, az pedig igazán jól mutat egy álláskeresőről, ha régi kollégái, tanárai dicséretei szerepelnek a neve alatt.

Keresd meg a szakmádhoz tartozó közösségeket, kezd el velük aktívan dolgozni. Ha belefutottál egy érdekesebb problémába a munkád során, akár tanácsot is kérhetsz a közösségtől (persze csak akkor, ha titoktartási kötelezettséget nem szegsz ezzel), segíteni fognak. Ha más kér tanácsot, próbálj meg segíteni, értelmes, szakmailag releváns és diplomatikus válasszal. Ezt egy később utánad nézelődő állásközvetítő, leendő főnök mind látni fogja. Sokkal relevánsabb képet kaphat így rólad, mint akár egy állásinterjún.

A LinkedIn-nek alapverzióban is szolgáltatása, hogy megmutatja, kik látogatták meg a profiloldalad. Fizetős verziói még ennél is részletesebb információkat adnak, de szerintem drága a szolgáltatás, és annyira sokat nem segít rajtad, hogy érdemes legyen fizetni érte, ha csak álláskeresésre használod (egy cégnek marketingcélokra hasznos lehet).

Akik megkeresték az oldalad – nem feltétlenül ismerősöd az illető, LinkedIn-en ezt is lehet – , azokat esetleg felhívhatod (cégnév, név megvan róla, mi kell még?), ha pl. szakmádba vágó cég embere, vagy szakmailag bármiképp releváns lenne a vele való kapcsolat. Hogy láttad, hogy olvasta a profiloldalad, szeretnéd megkérdezni, esetleg segítségére lehetsz-e valamiben? Ennyi a kérdés, nem több. Lehet, hogy alvállalkozót, projektfeladatra szakértőt keresett, lehet, hogy munkatársat. Lehet, hogy téves találat voltál számára, ezt is meg fogja mondani.

Ha kész a LinkedIn profilod, 1-2 nap múlva a Google-ban keress rá a következő keresőoperátorral:
Neved idézőjelben + LinkedIn  (Pl. „Minta János” + LinkedIn)
A publikus oldalad bizony mindenki számára látható lesz, még akkor is, ha nem jelentkezett be a LinkedInre, így nem láthatod, hogy megnézte a profiloldalad. De ezzel a módszerrel magad is ellenőrizheted, mit láthat a nyilvánosság rólad.

Légy óvatos, mit publikálsz magadról!


Ui.:

A LinkedIn-nel kapcsolatos, nagyon alapos magyar nyelvű cikksorozatot találtam a Social Times oldalon, ajánlom mindenki figyelmébe!

A Social Times a LinkedIn profilról:

http://socialtimes.hu/articlepage/?article=1587-linkedin-profil—lepesrol-lepesre-1

http://socialtimes.hu/articlepage/?article=1618-linkedin-profil—lepesrol-lepesre-2-

http://socialtimes.hu/articlepage/?article=1647-linlkedin-profil—a-harmadik-lepes-

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük