Álláskeresési lehetőségek az álláshirdetések böngészésén túl

Álláskeresési lehetőségek az álláshirdetések böngészésén túl

were-hiring.jpgÁlláskereséskor kézenfekvő az álláshirdetések böngészése, de vajon milyen lehetőségeink vannak még? Hol és hogyan lehet még álláslehetőségre bukkanni? Hol érdemes még keresgélni?

Az álláshirdetések mellett további csatornák vannak szép számmal:

Internet

Az állásportálok és hirdetési oldalak mellett fontos csatornák még:

Linkedin (pár cikk, hogyan használd álláskeresésre: itt és itt), a kötelező. VisualCV, ami nálunk nem túl elterjedt, de egyre inkább jelennek meg rajta magyar álláskeresők is. 

Egyéb közösségi oldalakon is jelennek meg álláslehetőséggel foglalkozó oldalak,Google+, Facebook keresőben több is található, a megbízhatóságukat pedig az oldalon megjelent kommentekből nagyjából lehet látni. A bizalmam azonban nem töretlen irántuk, tekintve, hogy a hirdetők nem vállalnak kockázatot: a hirdetés ingyenes, sok munka nincs vele, így a valótlan tartalmú hirdetések száma is nagyobb. Ugyanez igaz az ingyenes apróhirdető oldalakra is.

Egyik kedvencem az egyes cégek saját karrieroldalán lévő állásajánlatait gyűjtő Közvetlen Állások (régebben jobkereso.com) oldal, itt azonnal ellenőrizhető, melyik cég hirdet.

A közigazgatási állásokat hirdető kozigallas.gov.hu használata finoman szólva is kihívásokkal teli, mégis érdemes keresgélni rajta, ha valaki ebben a szektorban akar állást találni.

Személyes kapcsolatok

A személyes kapcsolatok értéke felbecsülhetetlen, a segítő szándékú ismerősök sokat tehetnek az álláskeresőkért. Óvatosan bánjunk azonban mind az ajánlásokkal, mind az ajánlások elfogadásával! (részletesen a kockázatokról itt írtam)

Egy ismerősöm merész lépésre szánta el magát: felesége GYEDről visszatérőként keresett állást, ő pedig az irodaház összes szimpatikus cégéhez ellátogatott, nyakkendőt kötve, elegánsan a felesége CV-jét mindenhol otthagyva a megfelelő vezetőnél. A módszer bevált, állás lett belőle!

Nyomtatott sajtó

Az apróhirdetést is tartalmazó mindenféle újságok tartalmazhatnak álláslehetőséget, a megbízhatóságukat viszont érdemes ellenőrizni. (e-cegjegyzek.hu pl.)

Szakmai körök

Szaklapok, szakmai rendezvények, kiállítások, céges nyílt napok adhatnak jó terepet álláskeresésre. A vonatkozó szakmai szövetségekhez is érdemes egy kísérőlevéllel CV-t küldeni, sok esetben ott keresgélnek a munkáltatók. Az ő kiadványaik, szakmai lapok, magazinok is segíthetnek lehetőségeket felkutatni. Néha az is elég, ha egy riportban elhangzik egy cégvezetőtől: bővítést terveznek ilyenolyan területen. Ha ez passzol hozzád, akkor a honlapjuk karrieroldalán keresztül már küldheted is a CV-t (rosszabb esetben egy sima e-mailcímre küldhető)

Állásbörzék, karrierrendezvények

Most pont szezonja van ezeknek, érdemes ellátogatni. Az itt megjelenő cégek sokat áldoznak arra, anyagiakban és erőforrásokban is, hogy megtalálják a legmegfelelőbb jelölteket. Egy állásbörzén résztvevő cégtől azt az információt kaptam, hogy két nap alatt 500 állásinterjút előkészítő beszélgetésre volt alkalmuk.

Az online állásbörzék egyre elterjedtebbek, ki kell próbálni őket!

Személyzeti tanácsadók, fejvadászok, közvetítők, munkaerő-kölcsönzők

Hozzájuk is érdemes regisztrálni, bár egy-egy regisztráció elég macerás, mégis náluk gyűlik a legtöbb lehetőség. Az adatbázisokban keresés szinte minden közvetítő első lépése, ha új pozícióra keresnek jelölteket, tehát az adatbázisokban ott kell lenni.

Nagykövetségek

Egy egzotikusabb, ritkábban tanított, beszélt idegennyelvet kitűnően beszélő jelölt a vonatkozó nagykövetségeknél érdeklődjön. Láttam már sikert ezzel a módszerrel is.

Jártamban-keltemben

Az épületek falán, aulákban, boltok kirakatában lévő hirdetésekre is jelentkezni kell. Főleg boltokra igaz, hogy az első alkalmas betérőt felveszik, mert kell az ember, nem érnek rá hosszas toborzási folyamatokkal vacakolni, de a munka jellege miatt általában nem is kell: becsületes, dolgozni akaró ember megfelel.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Void Bunkoid
  mondta:

  @Din Serpahis: végülis nemrossz, a bolgár majdnem olyan mint az orosz, úgyis hamarosan odamegy Putyin, majd átképzi magát orosz-magyar tolmáccsá 🙂

 2. jobangel
  mondta:

  @driopios: A tartalom fontosabb, mint a mennyiség. Nem méterre nézik.

 3. driopios
  mondta:

  Aki kocsitologató szeretne lenni a teszkónál az milyen motivációs levelet írjon? 2 oldal elég?

 4. Din Serpahis
  mondta:

  Ismertem egy csavot, bolgar szakra jart az egyetemen, azt hittem, a budos eletben nem lesz munkaja, max meki – aztan valahogy bejutott a bolgar nagykovetsegre, bolgar-magyar tolmacskent dolgozott nekik.

  Szoval ez tenyleg lehet egy jarhato ut.

 5. doggfather
  mondta:

  tehát bárhol ahol csak lehet. 😀

 6. jobangel
  mondta:

  @evetto: Más országok nagykövetségeiről Magyarországon.

 7. evetto
  mondta:

  „Egy egzotikusabb, ritkábban tanított, beszélt idegennyelvet kitűnően beszélő jelölt a vonatkozó nagykövetségeknél érdeklődjön”

  Hahahahaha! Te Magyarország nagykövetségeiről beszélsz?