Bumeráng-karrier

Bumeráng-karrier

Tizen-huszonéves karrierutakban elő tud kerülni az is, mennyire jó gondolat visszatérni egy volt munkahelyedre. Főleg specialisták dilemmája ez, vezetői szinten jóval ritkább, hogy ugyanoda ugyanolyan vagy magasabb pozícióba hívják vissza. Ennek külön „tudománya” van, másfajta csapdák, ill. másfajta hatása lesz a vezetők karrierjére egy ilyen lépésnek, így alább inkább a specialisták bumeráng-karrier tényezőit fejtegetem. A vezetők bumeráng-karrierje ezeken túl további kérdéseket vet fel.

Racionális döntés a cég részéről is visszahívni valakit, akit már ismernek.

Az egyén szempontjából is lehet racionális visszatérni, mégis alaposan át kell gondolni. Elég furán festhet két versenytárs között pattogni ide-oda egy 10-15 éves karrierperiódusban.

Egyéni mérlegelési pontok

 • Hogyan jöttél el onnan, ahová most visszahívnak?
 • Mennyi idő telt el közben?
 • Hogyan változtak közben a piaci trendek, milyen lehetőségei vannak az adott cégeknek: ahol most vagy, ott mi a jövőd, és ahová visszamész, ott mi lenne a jövőd?
 • Ha te mondtál fel, megszűnt-e az(ok) a körülmény(ek), ami(k) miatt felmondtál?
 • Ha leépítettek, akkor az mennyire zajlott korrekten? A leépítés mennyire rendezte a cég/részleg válságát, ami miatt leépítés mellett döntöttek? Te hogyan jöttél ki akkor abból a leépítésből?
 • A későbbi sikered minek volt köszönhető?

A legnehezebb kérdésem a témában az ilyen jelöltekhez: Azért vagy éppen annak ellenére vagy most sikeres, hogy egyszer ott dolgoztál? Az volt a jó ajánlólevél, hogy ott dolgoztál, vagy az, hogy el akartál jönni onnan? Nőknek egyszerűbb ábrázolnom a helyzetet: visszamész-e ahhoz a fodrászhoz, aki egyszer már elrontotta a frizudat? 😊

 • Ha bárki más hívna, akkor is fontolgatnád az állásváltást? – a második legfontosabb kérdés…
 • Ha visszamennél, miért mennél vissza?
 • Ha egy ismerősöd/volt főnököd lenne a főnököd újra, tényleg jó szakmai lehetőség lenne, adott a jövőkép?
 • Tényleg megérett a jelen helyzeted egy állásváltásra, vagy csak azért fontolgatod, mert pont ők hívnak?
 • Mit hagynál el azért, hogy újra ott legyél? Megéri-e elhagyni mindezt?

Külön állásinterjú-kérdéssort is fe kell építenünk azzal, aki ilyen döntésre készül, mert súlyos csapdái vannak – igen, az érzelmei, a lojalitása, a nosztalgia felülírhatja a racionális hozzáállást. Gyilkolja a karrierjét.

Alapelvek bumeráng-állásváltáshoz

Soha nem mondd hogy soha! Ha megtalál a volt munkahelyed, főnököd egy ilyen lehetőséggel, mindig azt mondd, hogy átgondolod. És tényleg gondold át! Nem tudod a jövőt megjósolni, de ismered a trendeket, jövőképet, lehetőségeket: a cégét, az iparágét, a főnöködét… És neked ezekben a lehetőségekben milyen egyéni lehetőségeid vannak?

Távozz korrekten! Ha úgy döntesz, felmondasz, mert… és itt összegyűjtötted mindazokat a sérelmeidet, elégedetlenségre okot adó dolgokat, amiket a megkeresés előtt fel sem ismertél, ne öntsd rá ezeket a felmondásodkor a munkahelyedre. A kilépő interjún is légy diplomatikus, de őszinte. Felnőtt módjára fejezd be, zárd le, amit csak lehet, és hagyd nyitva a lehetőséget a jövőbeli közös munkára. Ez természetesen minden munkavállalói felmondásra igaz, ilyenkor különösen. Mert visszamenni egy régebbi munkahelyedre, a jelenlegiek számára is azt mutatja, erős a kötődésed oda. Felmerülhet bennük, hogy hozzájuk meg nem annyira erős a kötődésed? Sok vezető ilyenkor érzi igazán személyes sértésnek a felmondásod. Nincs ezzel dolgod, majd megbékél. Semmi értelme konfliktust gyártani.

Érkezz korrekten! Amikor visszatérsz egy régi munkahelyedre, könnyen elkaphat a bizonyítási hév: „látjátok, nem tudtok meglenni nélkülem”. Láttam pár ilyet, sosem sült el jól. A magabiztosság és az önteltség nem ugyanaz. Az új belépőkhöz hasonló ugyanolyan elhivatottsággal és tanulni akarással kell a feladatokhoz állnod. Örülnek és te is örülhetsz, hogy sok témában „látsz a pályán”. De mivel eltelt némi idő mégis, amíg távol voltál, változhatott pár folyamat, rendszer stb.

Jelentkezz-e a volt munkáltatódhoz?

Amikor nem hívnak, de épp állást keresel, és egy volt munkáltatód hirdet neked való pozíciót, érezhetsz némi plusz kétséget emiatt. Hogyan fogadnák a jelentkezésed? Nem tűnik-e udvariatlanságnak, hogy egyszer már felmondtál ott, és most visszamennél? Ez nem valódi dilemma: mit veszítesz egy pályázattal? És igen, bele KELL írni a motivációs leveledbe, miért is mennél vissza szívesen. Sőt, a rosszul sikerült állásváltások helyrehozásakor stratégiaként ajánlom a visszatérés megpróbálását, erről bővebben itt írtam.

És mit gondol a munkáltató?

Ők is mérlegelni fognak, jópár szempontot figyelembe véve:

 1. Régebbi magadhoz képest új készségeket, ismereteket
 2. A múltbeli teljesítményedet ismerik, így kisebb a kockázat benned, mint egy átlagos új kollégában.
 3. A bumeráng-kollégának komoly hatása van a cégkultúrára. aki épp visszajön, az sok okot tud mondani a maradásra azoknak, akik épp menni készülnek. El tudják mondani, hogy máshol sem könnyebb – vagy másképp nehéz. Igen, ez is kihatással van a lojalitásra: hogy egyáltalán hajlandó a cég bumeráng-kollégában gondolkodni.
 4. Jelöltélmény: van egy olyan motivációd az állásra, ami másnak nincs a jelöltek közül. Azok a jelöltek esetleg másképp értékelik a kiválasztási folyamatot, nehezebb nekik megfelelni a kiválasztás során.
 5. Utána fognak járni, hogyan távoztál régebben. Hagytál-e csontvázakat magad után, mit írtál a kilépő interjúban. Az előbbi tuti bukás, az utóbbi egyfajta inverz motivációs levél: ha őszintén leírtad a bajaidat, akkor most tudják, mire kell figyelni a megtartásod érdekében.

A mukáltatók letették már a régi (egyébként értelmetlen) gőgöt, hogy „ha elment, menjen csak”, ide vissza nem jöhet. Régebben léteztek idióta szabályok, pl. hogy hány évet kell várni egy re-hire-re de mára rájöttek: mindegy, honnan jön a jó szakember, csak jöjjön már. A képzett munkaerő hiánya, a szakemberhiány a racionalitás felé lökte a cégeket. A józan ész legalább itt diadalmaskodott.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Személyre szabott segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierépítésedben, karrierváltásodban?  válogass tematikus szolgáltatásaimból, vagy jelentkezz be hozzám most!

További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# ##

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Carapace
  mondta:

  Hat engem 4 eve kirugtak egy helyrol ukmukfukk, mert az ugyfelnek elfogyott a penze, es bezart a projekt. Most fel eve elkezdtek hivogatni, hogy jaj ugyanennel az ugyfelnel van egy masik projekt, nagyon kene az ember… Nagyon erdekes a tema, sokat lehet belole tanulni, de az elozmenyek miatt mondtam magamban, menne vissza a fene. Ugyhogy a mennyit kernel-re bemondtam egy pofatlanul magas szamot, amire azt hittem, ugyse adjak meg. Megadtak.

  1. jobangel
   mondta:

   Igen, így szokott ez lenni… Amikor azt hiszed, ennyit már úgysem fizetnek, akkor kiderül, hogy mégis. Itt mutatkozik meg az adott tapasztalat igazi értéke.