Linkedin 101 – 1. rész: Hogyan használjuk JÓL a Linkedint álláskeresésre?

Linkedin 101 – 1. rész: Hogyan használjuk JÓL a Linkedint álláskeresésre?

Rosszul használni könnyű, elég, ha van egy valahogy kitöltött profilod, és előbb-utóbb úgyis bejelöl egy „fejvadász”, valamilyen jövőbeli céllal. A Linkedin hasznosságát mutatja, hogy még az ilyen hiperpasszív használatból is kijöhet jó eredmény egy-egy toborzó általi megkeresésből. Persze majd bosszúból ehhez hasonló semmitmondó üzenetekkel fog szórakoztatni a drága kis portál, mint az alábbi 🙂 – Kép forrása: Facebook

Nem titok, hogy a Linkedin a megjelenésével erőteljesen átalakította a toborzói (recruiter) tevékenységet, és a munkaerőpiacot is, pláne az állásportálokhoz való viszonyát a passzív és aktív álláskeresőknek egyaránt. A toborzók egyik legnagyobb talent pooljává vált, amiben minden álláskeresőnek jó ott lenni. Ha pedig van egy ilyen jó kis eszköz, akkor használjuk is álláskeresőként tudatosan.

Pár apróság elöljáróban:

Álláskeresők szokták kérdezni, érdemes-e Linkedin Premiumra előfizetniük. Tekintve, hogy az átlag álláskeresők anyagi lehetőségei korlátozottak, nem szoktam javasolni. Ha van Premium accountod, jó; ha nincs, tökéletesen jól leszel nélküle is, állást is találhatsz enélkül a Linkedinen.

A Linkedin kínálgat az üzleti szférának mindenféle egyéb fizetős hozzáférést is, a HR-világba belesve ezeket érdemes átnézni (plusz van mnég Sales és Marketing verzió is). Mostmár csak azt kell tudni, hogyan használjuk ki a bennük rejlő potenciált, álláskeresőként…

Vágj bele!

Először is legyen egy jó profilod. Az olyan, mint a jó önéletrajz, lehet róla nagyregényt írni, most nem teszem, de majd lesznek erről külön posztok – mert álláskeresési szempontból szörnyű profilokat látok… Tételezzük fel, hogy jó a profilod, mármint álláskeresés szempontjából jó. Ehhez a profilon sokat kell dolgozni, de az álláskeresésen nem. Legalábbis a Linkedinen nem: egyetlen kapcsolóval álláskeresővé is pozicionálhatod magad. Szegény állásportálok, ahol másfél óra egy regisztráció, mire kitöltögetsz mindent… kicsit odalett a versenyképességük. A Linkedin viszont nem mindenható, pl. csak angolul érdemes használni. Kis túlzással a magyar állásportálok ezért vannak még életben.

A Linkedin világában az álláskeresésed lehet nyílt vagy titkos, emellett még pár adatot megadhatsz az álláskeresésedhez az alábbi egyszerű lépésekkel:

Már látszik, miért feszegettem a fizetett Linkedin hozzáféréseket. Beállíthatod, hogy csak recruiterek lássák az álláskeresésed, ha titkos álláskeresésben vagy. (Persze lehet, hogy a munkahelyed HR-ese is rendelkezik ilyen hozzáféréssel, ebben van némi kockázat, de a főnököd esetében ez nem valószínű…) Ha neked az felel meg, hogy bárki láthassa az álláskeresésed, akkor a profilképedre rátesz egy „open to work” feliratot, ami azért jó, mert ha aktívan kommentelgetsz, résztveszel szakmai csoportok munkájában, valaki biztosan felfigyel rád, és gátlás nélkül merészel neked üzenetet küldeni egy álláslehetőséggel. És hát ez a cél…

Pontosan állítsd be, mit keresel: milyen pozíció, milyen lokáció, mikor kezdenél, milyen típusú szerződés érdekel… Az is szimpatikus üzenet, hogy szabad csak úgy nézelődni, ez külön bekapcsolható. És persze, ha mindez aktualitását veszti, egyetlen kattintással tudod törölni az egészet.

Nyitott vagy, hogyan tovább?

Önmagában ezzel a kapcsolóval generálni tudsz nem kevés profilmegtekintést, tehát a bekapcsolás után várj 2-3 munkanapot, és máris látványos eredményeket fogsz látni. Onnantól az az érdekes, hányan néztek meg, kik voltak ők, hány közös ismerősötök van, és hogyan találtak rád. Erre mind választ kapsz, egyetlen kattintással. Katt ide (a számra) a Linkedin Feed bal oldalán:

Ide jutottál vele:

CEO, Manager, HR-esek, recruiterek. „Found you via Linkedin Search”. És lám, ismerős HR-es és Manager is azonnal ránézett, „Found you via Linkedin Profile”

A kapcsoló tehát egész jó munkát végzett. Ha a kapcsoló előtti állapothoz képest jelentős növekedést látunk, az már siker. Ha az ismerőseid számához képest kb. 8-10%-on van a megtekintések száma, és azok relevánsak is, akkor feltételezhető, hogy jó a profilod álláskeresésre. Következő mérőeszköz az lesz, hogy milyen állásokkal találnak meg így.

Közben a Linkedin elkezdett terelgetni egy másik funkciója, a Jobs felé, az értesítéseken keresztül. Ők sem hagyják futni a potenciális ügyfelet, ugye a hirdetőknek azt ígérték, minőségi jelölteket kapnak, akiket ők aktívan is kutatnak az algoritmusaikkal. Tehát egyszer megjelenik a profilod keresésekre válaszul, és már álláshirdetésekre is felhívja a figyelmed a JÓ profilod alapján 😊 És még van néhány funkciója, amivel összehozza a feleket, ezekről később mesélek.

Eddig volt a passzív része a Linkedin álláskeresésnek, a Linkedin Jobs használata már aktív tevékenységet kíván. És ez az, amit a Linkedin tud, a klasszikus állásportálok pedig nem: még nem nagyon végeztél érdemi álláskereső munkát, mégis megindult valami.

MOST nem szabad abbahagyni, innentől jön az álláskeresés, mint aktív munka. Extrovertáltaknak, karrierépítőknek buli, introvertáltaknak kicsit könnyebb, mint a klasszikus állásjelentkezős, várakozós, szorongós jelentkezések.

Folyt. köv. az aktív Linkedin álláskereséssel.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Egyetértesz? Vitatkoznál? Hozzáfűznél valamit? Várom szeretettel a kommented!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, pályaorientációban, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból, nézd meg hogyan tudok segíteni eligazodni az álláskeresés útvesztőiben!  További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

###

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Szia!

  Lehet másik cikkhez tartozik. Van egy szakmai blogom, mit évek óta a munkáltatónak írok, hogy lássák, képben vagyok. Újonnan aktiváltam a linkedin profilom is, mint álláskereső. Megosztanék néhány cikkem (vagy bejegyzést írnék), de félek, hogy totál lejáratom magam és nem fognak komolyabban venni, vagy kárt okoz.

  Facebook szakmai csoportok átmentek óvodás-toxikus szintbe, ezért ott kizárt, hogy ezeket megosszam és onnan töröltem is magam.

  Just do it?

  1. jobangel
   mondta:

   Linkedinen article-ként osztanám meg, nem posztként. Arra nagyon figyelni kell, hogy üzleti titkot ne sérts vele. Meg a munkáltató rossz színben feltüntetése sem veszélytelen jogilag.

 2. babona
  mondta:

  Cikket kérünk!
  D

  1. jobangel
   mondta:

   Türelem cikket terem 🙂

 3. Belavoltam
  mondta:

  Egyetertek, a linkedin nagyon jo platform. En is kapok rengeteg megkeresest, dacara annak, hogy nem allitottam be, hogy munkat keresek. Zomeben profilomba is vagnak.

  Par dologtol viszont a falra tudnek maszni. Az egyik, gyakorlatilag az osszes recruiter mar az 1. uzenetben, amiben nagy vonalakban leirja, hogy mirol van szo, mar a telefonszamom es email cimem akarja megszerezni.

  A masik aranyos az, amikor egy 6 honapos nyugat-europai melo kedveert adjam fel a stabil(nak tuno) helyemet, de ugy, hogy koltozzek is a celorszagba. Amikor rakerdezek, hogy ez miert jo biznisz nekem, akkor valahogy sosem jon utana valasz.

  A harmadik, hogy amikor a valaszban rakerdezek, hogy melyik cegrol van szo, akkor jon a bullshit duma, hogy nem mondhatja meg, csak telefonban. Wtf? Ilyenkor finoman kozlom az illetovel, hogy nem palyazok anonim cegekhez.

 4. L. Cz.
  mondta:

  Az eredményes álláskereséshez nem árt, ha a toborzók is értenek ahhoz, amit csinálnak. A LinkedIn-en megtalált már pár toborzó, de 10-ből 9-szer szemmel láthatóan arra sem veszi a fáradságot, hogy az adataimat elolvassa. Akkor ugyanis nem ajánlana fel olyan állást, amihez sem a szükséges végzettségem, sem az elvárt tapasztalatom nincs meg. Hogy ennek így mi értelme van, nem tudom: mindkettőnk ideje feleslegesen telik, eredmény meg nincs.

  1. Balfredo Alfredo
   mondta:

   Amit leírtál, abból az következik, hogy a LinkedIn megléte sem érvényteleníti a Peter-elvet: az alkalmatlan háeres a Linkedin környezetben is alkalmatlan marad. Szóval hasznos dolog ez a Linkedin, de csodákat ne várjunk tőle.

   1. L. Cz.
    mondta:

    Mondjuk toborzótól (vagy bármilyen „háerestől”) sosem vártam csodát, mert tudom, hogyan születik a magyar körülmények között a HR-es kolléga. Csak azt hittem, legalább addig eljut, hogy tud olvasni és értelmezi is az olvasott szöveget, de mint megtapasztalhattam, ezen tudásszintet a fingfűrészelés-szarpasszírozás BA diploma sem garantálja.
    Csak mikor tömegesen (értsd: havi szinten legalább egyszer) botlom olyan toborzókba, akik a jól láthatóan leírt végzettségeimet sem tudják értelmezni, akkor elgondolkodom: hogyan lesz Magyarországon normális munkaerőpiac, ha az előszűrést és a kiválasztást túlképzett funkcionális analfabéták végzik?

   2. Balfredo Alfredo
    mondta:

    Munkaerőpiac nincs. Összeszerelőország van meg majmolás van. Ebben évek-évtizedek óta nem látszik változás.

 5. Francois Pignon
  mondta:

  Köszi, ez érdekes. Csak egy éve használom aktívabban a linkedint (angol nyelvterület), de azt vettem észre, hogy aki nem közép/felsővezető vagy specialista, annak eléggé „ágyúval verébre”.

  1. jobangel
   mondta:

   Mert belőlük van kevés – LÁTHATÓ képzett vezetőből, képzett specialistából. Többek között ezért is próbálok minden generalistát rávenni arra, hogy válasszon irányt, mert a generalistákból sok van, és könnyű toborozni…és ezért próbálok rávenni minden specialistát, vezetőt arra, hogy a Linkedinen jól jelenjen meg.

   1. babona
    mondta:

    21. század, de as specialisták még mindig kézről-kézre járnak, elérhetőségük „szájhagyomány útján” terjed, munkát/állást pedig az általában szakmai kapcsolati hálón keresztül szereznek…
    A LinkedIn tök jó, de mire mint specialista felépíted virtuális magadat rajta, már rég nincs rá szükséged…

   2. Kocog
    mondta:

    Háát, nem is tudom …
    Eléggé szerencsétlen módon, jó sok álláskeresési tapasztalatom van. Hozzáteszem: nem Magyarországon. Pár évvel ezelöttig rajta voltam a Linkedinen, és egy másik, hasonló oldalon is. Passzív keresö voltam, ott voltak az adataim, volt néhány ismerös is, volt kollégák.
    Ahogy írod: megtaláltak mindenféle recruiterek. 100%-ban olyan ajánlatokkal, amik teljesen rosszak voltak. Vagy földrajzilag világvége, vagy nem az a szakterület, amit tudok, vagy a pénz nevetséges, vagy valami más miatt irreleváns az ajánlat. A mailboxomat viszont szépen töltögették ezek a levelek.
    A végén letöröltem magam, néhány makacs „állásportál“ leveleit (experteer) spam listára tettem, azóta csak a hagyományos módon, hirdetésekre jelentkezek.

    > generalistákból sok van, és könnyű toborozni…

    Én a magam szakmájában (villanymérnök) inkább a generalisták közé sorolom magam. Ez azt jelenti, hogy sok terület van, amiben rövid idö alatt specialista leszek, ha hagynak dolgozni. Úgy látom, ilyen generalistát cseppet sem könnyü találni. Vagy a toborzók rettentöen amatörök.

   3. Francois Pignon
    mondta:

    Mondjuk ez a fenti cikkből se derül ki, hanem általános ajánlásnak tűnik, hogy mennyire jó oda regisztrálnunk. Az a baj, hogy MINDENKIT arra biztatnak manapság, hogy legyen ott a Linkedinen. Rendben. 🙂 Az önéletrajzomban is ott a profilom linkje, mint minden nagymenőnek. Minden űrlapba is beírom, ahol lehet, sőt gyakran kérik is, hogy honnan találtál rájuk. (Mielőtt még elfelejteném: nem Mo-on vagyok.)

    Ehhez képest egyetlenegyszer nem nézte meg egyetlen potenciális hely sem a profilomat, ahova jelentkeztem. Még úgy sem, hogy konkrétan rá szoktam keresni, ha az álláshirdetésekben van kontaktszemély. Ha megvan, még a hiring managerre is rákeresek. A linkedin kiírja, hogy ki nézte a profilodat, de sosem nézik vissza. Még azok se nézték meg, akikhez bejutottam interjúra. A legtöbb ember alapban inaktív is. Látni, mert az „activity” ugye – sajnos – nyilvános mindenki profilján.

    Az ügynökségeket már nem is említem. Ők konkrétan biztatni is szoktak rá a hirdetéseikben, hogy több információért hívjál, írjál – de ha hívsz, leráznak, ha írsz, akkor meg rád se bagóznak… A céges hirdetéseknél a resourcing munkatárs szintén úgy beszél hozzád, mintha a holdról jöttél volna, ha „több információt” kérsz arról az álláshirdetésről, amiben ők maguk írták, hogy „többi információért hívj”!

    Én elhiszem, hogy jó valamire a linkedin, csak pont arra nem sikerült használnom, amire elvileg mindenki ajánlja: kapcsolatépítésre. Egy ideig az SSI-vel is törődtem. Entry level munkákhoz szerintem teljesen fölösleges egy profil, mert a kutyát nem érdekli, hogy egy admin ott van-e linkedinen. Ezért írtam, hogy ha jó is valamire, alighanem csak középvezetői szinttől fölfelé a csillagos égig, de az ilyen hozzám hasonló jóskapistáknak nem sok értelme van. Egy év alatt egyszer talált meg egy ügynök, az is az egyik állásportálon a profilom/önéletrajzom alapján.

    (Remélem, a sorozat végén lesz egy bónuszcikk a Linkedin-Coelho jelenségről is. Vagy megírjam én? 😀 )

   4. jobangel
    mondta:

    Mit értesz Linkedin-Coelho alatt? Engem elkerültek a naplementés képre írt béna bölcsességek a Linkedinen. Cserébe a Facebookon van bőven 🙂

   5. Francois Pignon
    mondta:

    Lehet, hogy álláskeresőként rossz körökbe, „buborékba” kerültem, de a facebookról ismert pózolás (csak itt szakmai köntösben), meg a magvasnak beállított, de valójában „nesze semmi, fogd meg jól” bölcsességek napi megosztása a sok ilyen-olyan „coach” részéről elég általános. A régi vicc jut eszembe… Mikor a kislány a temetőben kibetűzi a sírokon a feliratokat: a legjobb férj, a legszeretőbb hitves stb., utána megkérdezi: – Anyu, hol vannak eltemetve a rossz emberek?

    Komolyan némelyik önjelölt szuperember olyan titulust ókumlál ki magának, hogy csak nézek: mindenki coach, szaktanácsadó stb. A legjobb asszem az volt, ami szembejött, hogy „joyfulness coach”. Szóval hol vannak a linkedinen azok az emberek, akik munkából élnek? 😀

   6. jobangel
    mondta:

    A buborékod is okozhatja, hogy csak ilyet látsz. De tény, hogy a titulusok helyetti süket dumák idegesítők. Nem is tud vele mit kezdeni a Linkedin Jobs 🙂