Ki kicsoda a HR-ben – 2018

Ki kicsoda a HR-ben – 2018

A HR területei

hr_jobs.jpgAz elhelyezkedés során nagyon lényeges lépés és egyben az első lépésnek kell lennie a pályaorientációnak. Ezt életünk során akár többször meg kell csinálni, hiszen a piaci változások megkövetelik. Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, milyen pozícióban szeretnénk elhelyezkedni, milyen hirdetésre is érdemes nekünk jelentkezni, érdemes tisztában lenni azzal, ki, mit csinál a HR területeken.   Természetesen az álláshirdetésekben a főbb feladatok fel vannak sorolva, de sokszor keveredik, vagy több pozíció kerül összevonásra. Olyat is egyre többször látni, hogy szinte minden fel van sorolva, hogy ennek oka mi, azt nem firtatnám most.

Nemcsak akkor fontos ez, ha HR-esnek tanulsz, készülsz, de akkor is, ha egy állásinterjún kapsz  egy névjegyet, amin valamiféle HR-es pozíció van, de valójában nem lehet tudni, hogy a ranglétrán hol helyezkedik el az adott pozíció: generalista, koordinátor, BP partner… Jó lenne tudni, kivel ülünk szemben.

Hát akkor nézzük csak!

Az első és eléggé népszerű pozíció a HR gyakornoki pozíció. Ennek előfeltétele a felsőfokú tanulmányok megléte nappali tagozaton. Ebben az esetben a gyakornok megtanulja a szakmában használatos különböző dokumentációk kezelését, beleláthat és beletanulhat a munkaügy rejtelmeibe és ismeretet szerezhet a híres Munka törvénykönyvéről. Megtanulhatja a különböző HR software-eket kezelni. Ez a pozíció lehet egészen rövid, 3-4 hónap időtartamú (iskolától függ), de lehet akár jóval hosszabb is. Sőt, egyre több cégnél nyílik lehetőség arra, hogy aki jól prosperált, tanulmányai befejeztével is foglalkoztassák.  A szakma egyik kiindulási pontja.

HR asszisztens, koordinátor, munkaügyi asszisztens, személyzeti asszisztens

A feladatok keveredése már itt elkezdődhet. A HR asszisztens munkakör az első a friss diplomások körében vagy, aki a szakma részese akar lenni. Ebben az esetben is a dokumentálás teszi ki a munkakör nagy részét. Itt zárójelben megjegyezném, hogy a HR szakma önmagában sok adminisztrációval jár software-rel vagy anélkül. Ez szinte a teljes ranglétrát végigkíséri. Tehát itt egyrészt a munkaügyi feladatok ellátását bízzák rá és/vagy egyéb tevékenységekben is lehetőség van kibontakozni. A toborzás kiválasztási részben hirdetéseket helyezhet ki, önéletrajzokat válogathat, továbbá jelöltekkel való kapcsolattartás, interjún való csendes részvétel (tanulás végett) is része a feladatoknak, és bármi egyéb, amibe a vezető bevonja. Itt szigorú vezetői kontroll mellett folyik a munka. A munkaügyi asszisztens pozícióban a munkavállalói kör teljes tájékoztatása, szerződések megírása, ki- és beléptetések, mindenféle dokumentációk kiadása, (Cafeteria, adópapírok, stb.) a feladat. Belelát a bérszámfejtésbe, TB ügyintézésébe. Ha igazán jó szakember szeretne lenni, ezt nem érdemes kihagyni. Ez a tudás, amit itt szerez, a későbbi teljesítménymérési és -értékelési, motiváció, megtartás, employer branding kialakításában is hasznát veszi. Kiemelném, hogy itt lehetőség van az Mt. alapos ismeretére és a gyakorlatban való alkalmazására. Ez alap a szakmában!

Aki régi motoros a szakmában, az tapasztalhatta, hogy ezen a területen is folyamatos változások vannak, megjelennek új titulusok, divatosabbak, de legfőképpen területre specializáltak. Ennek ugye egyik oka, maga a munkaerő-piac, amely az utóbbi években igen csak megdolgoztatta a szakembereket. Ennek okán megjelentek a HR specialisták.

 Recruiter-ek, toborzók, researcher-ek

Ebben a munkakörben a feladat a kiváló jelöltek felkutatása, amely kezdődhet egészen onnan, hogy fel kell állítani a keresendő munkakörre a profilt, hirdetést kell írni, számtalan toborzási felületet kell ismerni, kezeli a beáramló jelölteket, előszűrést végez és akár első körös interjúkat is lefolytatja. Az ehhez tartozó adminisztrációt is kezeli és vezetőjének folyamatos jelentéseket ad a folyamatok állásáról.

Toborzási- és kiválasztási specialista

A munkaerő közvetítő cégek előszeretettel alkalmazzák a toborzási és kiválasztási specialistákat, akik már a teljes posztra helyezést és jelöltbemutatást is elvégzik. Itt egyben projektfelelősök vagy akár vezetők is lehetnek. Itt említeném meg a fejvadászokat is. Sokan nem tudják, hogy nem minden cég foglalkozik fejvadászattal és nem minden toborzási- és kiválasztási specialista fejvadász is egyben. A különbség a kettő között, hogy a fejvadász konkrét embert szemel ki az adott pozícióra és megpróbálja elcsábítani.

A következő szint a HR generalista szintje. Ő már szinte minden területben szerzett jócskán tapasztalatot. Legalább 3-5 éve a szakmában van. Ez már egy középvezetői pozíció. Itt a munkatárs olyan feladatokat lát el, mint a toborzás és kiválasztás, teljesítménymérés és értékelés, szervezetfejlesztés, Cafeteria, bérfejlesztés, statisztikák, kimutatások, de akár a kontrolling is.

A controlling nagyobb vállalatoknál külön osztály szokott lenni. A controlling feladata az, hogy mérje folyamatosan a vállalat és a HR eredményeit, teljesítményét. Szorosan együttműködik a vállalat vezetésével. Biztosítja a piaci változásokhoz való nagyon gyors alkalmazkodást, a cég céljainak eléréséhez biztosítja a háttért. 

HR manager vagy Head of HR: a HR tevékenység vezetője. A különböző területek munkáját fogja össze és irányítja. Hozzájárul a folyamatok megszervezéséért, az éves tervek elkészítéséért. Kialakítja többek között a jövedelem és kompenzációs, valamint a teljesítményértékelési, motivációs és orientációs rendszert. Vezetői pozíció, ezért a munkakör betöltéséhez 5-7 év szakmai tapasztalatra van szükség. Van, ahol már a felsővezetői pozíció, de van, ahol a középvezetéshez tartozik.

HR Business Partner: Ebben a munkakörben például a munkaügyi szakmai feladatok nem játszanak szerepet. Ami kiemelkedő, az az üzleti terület. Képviseli a vállalatot országon belül vagy kívül egyaránt. De vállalaton belüli képviseletet is ellát. Hatékonyan kell kommunikálnia a vezetőkkel, üzlettársakkal. Tisztában kell lennie a vállalat üzleti stratégiájával és a piaci trendekkel. Kiemelkedő folyamatszemlélettel és komplex gondolkodásmóddal kell rendelkeznie. Döntési jogosultsága magasfokú, így felelősséget vállal teljes területekért. A felsővezetéssel folyamatosan együttműködve végzi munkáját. 5-10 éves tapasztalatot igényel.

A HR egyik legszebb tulajdonsága, hogy széles skálán mozog, és ha valaki nem is akar vezető lenni, biztos, hogy megtalálhatja maga számára a megfelelő munkakört. Színes, változatos, kihívásokkal teli.

******

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, hátha ezzel te is segítesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes konzultációért gyere a Facebook csoportomba!

******

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. bandirepublic
  mondta:

  nagy multinűl dolozom. a hr-ből mindent kiszerveztek (recruitment, payroll, minden). az országunkra (kb 300 ember) maradt 1 hr-es, aki magas szintű vezető, benne ül a board of directors-ban.

  próbáltam vele beszélni, mert gondok vannak a főnököm meg köztem és szeretnék a cégen belól váltani. csetelésig jutottunk, ahol leírta, hogy beszéljek a főnökömmel, mert a mi cégünknél az alkalmazottak köözvetlenül nem beszélhetnek a hr-rel.
  „As you know I am alone in HR and have no capacity to discuss with employees directly.”

  ez szerintem azrt már elég erős túlkapás. a hr-ből csak a human és a relations hiányzik.

  ez szerintetek normál?

 2. Bambano
  mondta:

  @KissMárti: a kétórás konzultációt nem úgy írják 😛

 3. Bambano
  mondta:

  @Colonel H. Stinkmeaner: „Gyakorlatilag minden HR-es döntés esetén megkérdezik a jogászt is”: ez egyszerű dolog: a hr-es soha nem dönt. következésképpen az ő döntései esetén a jogász megkérdezése is üres halmaz.

  a hr-es döntési alternatívákat kínál fel a vezetőnek. MINDIG a vezető dönt. viszont nagyon sokat gyorsít a munkán, ha a hr-es tudja, hogy mi az, ami nem fog megállni jogilag, és azt már az elején rövidrezárja.

  azt, hogy a jogász az, aki keni-vágja az mt-t, én nem vitattam (eddig :P), de ez nem teszi tévessé azt az állításomat, hogy rendes hr-es képzésen a hr-esnek is meg kell tanulnia rendesen az mt-t. (zárójelben jegyzem meg, engem akart már kirúgni olyan jogász, aki nagyjából semmihez sem értett. az mt-hez biztosan nem.)

  azok a hr-esek, akikre te céloztál, hogy kávét főz, fontoskodik, stb. az nem a rendes hr kategória.

 4. KissMárti
  mondta:

  @pippa2011: Az írásaink megjelennek az Indexen, a HR Portálon és több facebook oldalon. Továbbá az ügyfeleink között is jócskán akad HR szakember, így sok személy van, akit érint a téma. A kérdéseidet köszönöm. A legkülönlegesebb önéletrajzokat általában értékesítőktől, marketing és PR szakemberektől kapom. Itt maga a kép is nagyobb, maga a cv színesebb, kreatívabb. A kommunikáció stílusa sem hivatalos, inkább reklámszöveg. Nagyon érdekes. Tipikus hibák bizony jócskán vannak. Az egyik fő hiba, hogy úgy fogalmazza meg az illető a feladatait, hogy végül nem derül ki, pontosan mit is csinált. Pl: dokumentációk kezelése, szabályzatok írása, stb. De jön a kérdés, milyen területen? Mi a trend? – hát én inkább azt javasolnám, hogy ne a trendet kövessük, hanem a hatékonyságot. Tehát fontos eredményekben gondolkodni, nem csak feladatokban. Az elvárt kompetenciákkal kapcsolatosan az a véleményem, hogy hiba a hirdetés írók részéről, hogy kompetenciákat sorolnak fel. Nem biztos, hogy az adott személy magára ismer és inkább nem jelentkezik. Pedig bizony megfelelne.Tehát erre a kérdésedre a válaszom, hogy elvárásnak nem kérek kompetenciákat. Azokat az interjú során mérem fel. Meglepő döntések vannak a vezetőség részéről, valakinek a valakije, stb. Harcolok ellene, amennyire tehetem. Én a nyomul helyett az okozó szót használnám. Mindig örömmel veszem, ha valaki érdeklődik. Természetesen nem az orvosi esetekre gondolok. Ügyfeleimnek is azt tanácsolom, hogy nyugodtan érdeklődjenek.
  Itt röviden ezeket tudom neked mondani. A JobAngel oldalon megtalálod korábbi írásainkat, nézelődj, biztos sok érdekességet találsz és kapsz még válaszokat a kérdéseidre. Mindenképp köszönöm az ötleteidet, fogunk ezekről is írni. 🙂

 5. pippa2011
  mondta:

  KissMárti Kedves Márti! az, hogy mi a különbség a HR generalista és a HR manager között, vagy hogy mennyire „Színes, változatos, kihívásokkal teli” a pálya, csak annak releváns,aki HR-es szeretne lenni, de itt – szerintem – kevesen vannak ilyenek.
  Egy álláskeresőt – az „egy leány”-ra hajazva, hehe – jobban izgatnak konkrét példák:
  – milyen volt a legkülönlegesebb/legjobb önéletrajz, amit láttál
  – vannak-e tipikus hibák, kizáró okok
  – mik a trendek
  – felvettetek-e olyat, akinek nem volt meg az elvárt kompetenciája, de
  valamivel mégis kitűnt/megygyőzött
  – volt-e meglepő döntés a vezetőség részéről
  – szimpatikus-e ha valaki nyomul (elküldi többször az önéletrajzát, telefonál,
  stb.)

  Megköszönném, ha ehhez hasonló kulisszatitkokról mesélnél inkább.

 6. KissMárti
  mondta:

  @Bambano: Ha azt szeretnéd, hogy figyelmet adjak neked, erre is van lehetőség. Személyes konzultációra időpontot kérhetsz a JobAngel honlapján vagy elérhetsz a kissmarta.hr@gmail.com email címen is. Két órás konzultáció keretében átbeszéljük jelenlegi helyzeted és tanácsod adok álláskereséssel kapcsolatban. A hozzászólásokra abban az esetben látom értelmét reagálni, ha a felvetett témával kapcsolatos. Továbbá dolgozom, nem abból élek, hogy azt figyelem percről percre, ki, mikor, mit szól hozzá bármelyik bejegyzésünkhöz. Ezért van, hogy sok idő telik el. De gondolom ezt Te is megérted. Köszönöm, hogy itt vagy velünk és figyelemmel kíséred írásainkat. Várom szeretettel további hozzászólásaidat és leveled a személyes konzultációval kapcsolatosan.

 7. hegedusgabor01
  mondta:

  Kedves @efi:A mondanivaló az érdekes nem a kis -ill. nagybetű vagy a vessző esetleg ékezet használata.Persze én is elkezdhetnék feszegetni olyan kérdéseket mint például „ÉS-sel” kezdünk mondatot vagy sem,nincs jelentősége.
  Mellékesen ezen portál szintén HR-essel foglalkozó másik blogjában a HOZZÁSZÓLÓK SZINTE MINDEGYIKE ~kb.95%-a~ a főnök kitartott …….. -nak tekintette a HR-est.

  Van aki meglehetősen flegma,rátarti,lusta,”ki ha én nem”,”majd én megmutatom” hozzáállású,de azért van kivétel.Kaptam HR-estől ~a pozícióját most nem nézem meg~ tájékoztató e-mail üzenetet amiben közölték,hogy nem én lettem akire esett a választásuk. Válaszoltam is és ha úgy alakul a későbbiekben talán lesz szerencsénk egymással közösen dolgozni. -mert ilyen emberekkel lehet és ez a lényeg.

 8. jobangel
  mondta:

  @Colonel H. Stinkmeaner: HR-es sosem rúg ki, ő max. a papírmunkáját intézi a kirúgásnak, miután a döntés már megszületett. Sőt, időnként ő menti meg a dolgozót, azzal, hogy főni, tényleg ki akarod-e rúgni, nehéz lesz ám másikat találni…

 9. Colonel H. Stinkmeaner (törölt)
  mondta:

  @Bambano: a munka törvénykönyvét a jogász keni vágja. A HR-es inkább kávét főz, meetingel, fontoskodik, hirdetéseket posztol és próbálja igazolni a saját létjogosultságát.

 10. Colonel H. Stinkmeaner (törölt)
  mondta:

  @HorvTam: @Bambano: azért ha bármi munkajogi kérdés van, akkor annak megválaszolását a minimális önkritikával rendelkező HR-es mindig a cég jogászára bízza. Gyakorlatilag minden HR-es döntés esetén megkérdezik a jogászt is, mert szép dolog a jól hangzó HR-es pozíció névjegyre nyomtatni, de a munkaügyi bíróságon nem sokat ér.
  Ha a HR-es kirúg vagy cseszeget, akkor te se egy másik HR-estől kérsz segítséget, hanem egy ügyvédtől.

 11. Attic
  mondta:

  Manapság Multis gyakorlat: remegő hangú csaj felhív, tipikus hülye kérdések 1. akarok-e váltani/miért akarok váltani 2. fizetési igény. 3. kérdezek és fingja sincs semmiről. Elképzelem, hogyan nézik át az önéletrajzokat… Ha nem az a pozícíó pontos megnevezése amit keresnek, de ettől függetlenül ugyanazt csinálod, csak picivel másabb a pozició megnevezése alatt.. persze az más, amikor olyan pozícíót tukmálnak, amivel köszönő viszonyom sincs, de alkalmas a linkedin profilom:D véleményem ugyanaz a multis hr-esek sajnos nagy részéről, hogy egy felesleges, semmitérő akadály a legjobb emberek megtalálásában.

 12. Bambano
  mondta:

  @Zed is not dead yet: mondok neked csudát: én már láttam jó hr-est. tudott deriválni is. ebből tudom, hogy a hr (szerintem) komoly szakma.

  abban egyetérthetünk, hogy a többség nem jól műveli.

 13. Bambano
  mondta:

  @jobangel: amikor beszóltam neki, hogy a posztja sablonos, 12 egy tucat, míg a te posztjaid nem voltak azok, akkor azt emelte ki belőle, hogy örül, hogy a te posztjaid tetszettek nekem.

  másrészt meg hét órája írtam, és majdnem hét órája válaszolt. a hibák nincsenek kijavítva azóta sem, tehát annyira mégsem örülhet a véleményemnek.

 14. jobangel
  mondta:

  @kukatr: Márti nem passzív agresszív, amit leír, úgy gondolja. Tényleg hálás az ilyen észrevételekért, tehát nem gúnyolódott. Tudom, hogy ez már szinte elképzelhetetlen a mai magyar online kommunikációban, de van még olyan, hogy valaki nem cinikus, és ez jó 🙂

 15. @Bambano:
  És mi a helyzet a mondat eleji nagy kezdőbetűkkel ? 🙂
  @wrstjnethn:
  Mivel 2-3-5 évenként nagy részük odébbdobbant +15 E-ért, nem is léteznének vezetők, mert sosem lesz 15 év gyakorlatuk.

  Egyébként meg a fentebb felsorolt pozíciók nagy része tipikusan az, aminek már nem is szabadna léteznie vagy 20 éve. 4 excelből másik 3-at csinálni, statisztikahegyeket előállítani, meg orrba-szájba (javarészt amúgy is feleslegesen) adminisztrálni programok is tudnak. Maradnak a meetingek, amik meg ugye definíció szerint is teljesen feleslegegesek.

 16. Zed is not dead yet
  mondta:

  @Bambano: HR-es, aki derivál? Hamarabb találni olyat aki olvasta az MT-t, de annál is hamarabb olyat, aki mondjuk repülni tud.

 17. Bambano
  mondta:

  @zZZz: „HR- a hazugsagok kore epitett tudomany.”: egyébként nem. a hr-ben van egy csomó kérdés, ami matematikailag modellezhető és korrekt válasz adható rá.
  nem véletlen, hogy azokon a hr-es képzéseken, ahol komolyan veszik, elég kemény matekóra van. például deriválni tudni kell.

 18. MPL firstlady
  mondta:

  nagyon szép tankönyvi leírás.

  viszont minden egyes, tapasztalatra (értsd szakmai, vagy időtáv) vonatkozó állítást a való élet és a napi gyakorlat cáfol.
  ez van.

  és nem kell feltétlen beleöregedni bármelyikbe, nem kizárólag ezen múlik, hogy ki mennyi időt tölt el bármiben.
  nyilván a senioritás sokat dob a magasabb pozíciókon.

  a véleményemet nem álláskeresőként, hanem hr partnerekkel és staffjukkal dolgozó érintettként írom, mondjuk úgy, rájuk vagyok szorulva, igénybe kell vennem a „szolgáltatásaikat”

  a kivételeknek mindig tisztelet.

  legyen elég annyi, hogy nagyon nincs kit tisztelni, seniorok között sem igazán, így a fiatal generáció tanulhatja a hülyeséget. és ez általános jelenség. a szomorú valóság az, hogy tragikus a helyzet, és emberekkel foglalkoz(hat)nak hozzá nem értő emberek.

 19. gabardin
  mondta:

  HR-es és az MT? ritka kivétel, aki ismeri, a többi messziről kerüli

 20. kukatr
  mondta:

  @KissMárti: Bambano stílusát bőven lehet kifogásolni, de ha folytatod ezt a passzív-agresszív stílust, akkor gyorsan hitelteleníted magad.

  Kapsz egy ilyen minőségű motivációs levelet egy embertől, aki a Te stílusodban írogat. Felvennéd az illetőt?

 21. wrstjnethn
  mondta:

  „A következő szint a HR generalista szintje. Ő már szinte minden területben szerzett jócskán tapasztalatot. Legalább 3-5 éve a szakmában van. Ez már egy középvezetői pozíció.”

  Bruhaha, na ezért komolytalan szakma ez az egész HR kupac. 3-5 év alatt jócskán tapasztalatot szerezni MINDEN téren és már középvezetőnek titulálni??? És akkor húsz év után már istencsászár, vagy mi?

  „Vezetői pozíció, ezért a munkakör betöltéséhez 5-7 év szakmai tapasztalatra van szükség.” Pffffff… Ez most komoly ugye, mert viccnek durva lenne! 5-7 év már komoly életpálya, gondolom 10 év után már életműdíjakat osztogatnak egymásnak.

 22. HorvTam
  mondta:

  „majd megismerkedik a munka törvénykönyvével, mivel rendes hr képzésen abból szigorlatozik vagy vizsgázik, tehát nem megismerkedik vele, hanem keni-vágja.”

  Inkább nem keserítenék el senkit azzal,hogy elmesélem,mi is manapság a szint a magyar egyetemeken. 🙂 És mielőtt félreértenénk egymást,ez nem a hallgatók hibája. Ők majd csak szívnak miatta,ha végeznek.

 23. KissMárti
  mondta:

  @Bambano: Köszönöm az észrevételeket! Bárcsak többen lennének, akik így odafigyelnek a részletekre, ahogy Te.

 24. Bambano
  mondta:

  most kellene következnie annak, hogy ebből a piszkozatból valaki cikket farag.
  egyrészt átírja magyarra, másrészt a nyilvánvaló tévedéseket kiszelektálja.
  például nem controlling, hanem kontrolling. van magyar szakszó. például nem software, hanem szoftver, vagy program.

  például a magyarban amikor a kiejtett szó ugyanarra a hangra végződik, mint a leírt változata, akkor nem kötőjellel toldalékolunk.

  például írás előtt eldöntjük, hogy a hr gyakornoknak kell hr-es végzettség vagy nem. „Ennek előfeltétele a felsőfokú tanulmányok megléte nappali tagozaton.”: eszerint befejezett felsőfokú tanulmánynak kell lennie, pláne nappali tagozaton, ami marhaság. ” Sőt, egyre több cégnél nyílik lehetőség arra, hogy aki jól prosperált, tanulmányai befejeztével is foglalkoztassák.” ez meg azt sugallja, hogy gyakornokság a tanulmányok befejezése előtt van.

  azután nem írunk olyan ökörséget, hogy nappali tanulmányok befejezése utáni pozícióban majd megismerkedik a munka törvénykönyvével, mivel rendes hr képzésen abból szigorlatozik vagy vizsgázik, tehát nem megismerkedik vele, hanem keni-vágja.

  a vesszőhibákat majd összeszedi valaki más.

 25. Dorinda41
  mondta:

  @pushup: Kihagytad, hogy az ebédért is leszalad, alkalomadtán a gyerekért is elmegy az oviba. A többi stimmel. Látom multis tapasztalatod van.

 26. Ződ2000
  mondta:

  @pushup: igazad van, tényleg nem értesz hozzá:)

 27. pushup
  mondta:

  én nem értek hozzá, de szerintem a HR gyakornok az a bérnigger, akit el lehet küldeni fénymásolni, meg kávéért a büfébe, de bármikor haza lehet zavarni

  HR aszisztens meg az a bérnigger, akinek ugyanez a feladata, de mivel sok kávé fogy, várhatóan egész évre lesz munkája és rá is vagyunk szorulva, ezért nem fér bele egy nappali tagozatos, aki majd kedden nem jön, mert ZH-t ír …

  😀