Miért akarja elhagyni a jelenlegi munkahelyét?

Miért akarja elhagyni a jelenlegi munkahelyét?

munkahelyváltás

Kínos állásinterjúkérdésként említik az álláskereső ügyfeleim ezt, amire külön felkészítést kérnek tőlem. Már a címbeli módon feltett kérdés is manipulatív, lelkiismeretfurdalást ébresztene, de ne hagyd magad.

Itt szabad igazán őszintének lenni – és diplomatikusnak is kell lenni egyben. A kérdésre úgy kell tekinteni, hogy a célja az, hogy megtudják, mivel tudnak téged ott tartani, milyen elvárásaid vannak egy cégnél, mit nem kapsz meg, ami miatt akár váltani is hajlandó vagy. Nem kell mentegetőzni, magyarázkodni, manapság már nem udvariatlan dolog állást váltani. A félelem a régi világ beidegződéséből ered, hogy aki felmond a munkahelyén, az nem akar dolgozni, és hát mit képzel…. Ez kb. 50 éve nem releváns – mégis sokakban ott a gátlás, és akkor erről állásinterjún beszélni fesztelenül, ahol a karrierünk újabb lépése dől el… értem, hogy nem tűnik könnyűnek. Mégis, itt az ideje letenni ezeket a félelmeket.

Szabad elmondani, ha rosszul érzed magad a cégnél, ha valami nem felel meg, hiszen, ha minden jó lenne, nem váltanál. De semmiképp se legyen sárdobálás, átkozódás!

A kézenfekvő indokok

Bármelyik is igaz ezek közül, magát az indokot fogd rövidre, és folytasd a gondolatmenetet azzal, hogy ahová most pályázol, pont jónak tűnik, mert… ez a rész már legyen hosszabb, remek alkalom, hogy érvelj magad mellett!

 • Kezelhetetlenül messzire költözik a cég/te költözöl

Értjük, hogy távmunka, de mégis, néha jó lenne bemenni valahová dolgozni… A valahová tartozás élménye, a közösség, az információáramlás és a kapcsolatrendszer szempontjából is fontos lehet.

 • Lejár a szerződésed és nem hosszabbítják meg.

Itt ne kezdj magyarázkodásba, hogy miért nem. Így volt tervezve, véget ért a feladat, egy lejáró szerződés nyilvánvalóan azért lett lejárati határidőre vagy határozott időre kötve, mert tudta mindenki, hogy vége lesz akkor.

 • GYES/GYED után nem vesznek vissza.

Lsd. előző pont – nem dolgod jobban megmagyarázni. Van, ahol a létszám pont optimális, eggyel több ember már nem tud újabb értéket teremteni.

 • Több pénzt akarsz

Ezt kellően becsomagolva el lehet adni. Aki kiakad azon, hogy pénzért dolgozol, annál nem akarsz dolgozni 🙂 Iparági átlag alatt fizetnek, nevetséges bónuszokat adnak, trükköznek a targetekkel, vagy egyszerűen csak nem fizetnek… stb. Egyből közölheted is a fizetési igényed újra. Azért újra, mert az első egyeztetést már megtetted, amikor állásinterjúra hívtak, és tudod, hogy azonos nagyságrendben gondolkodtok. Ugye, tudod?

 • Leépítés következik

Ezen sincs mit magyarázni. Bizonytalanná vált körülötted minden, érthető, ha nézelődsz a piacon.

 • Családi/személyes okok

Fogd rövidre! Családi háttered, eü. állapotod, egy újabb suli elvégzése stb. nem teszi lehetővé, hogy tovább folytasd, amit most csinálsz, időbeosztás, feladat összetettsége stb. miatt. Nem kell mentegetőznöd, magyarázkodnod.

További indokok

 • Az értékrended többé nem egyezik a cég értékeivel

A személyiséged és a cég hozzáállása eltérő lett… Nem tudsz azonosulni az irányokkal, a módszerekkel. Teljesen érthető reakció, hogy mást keresel, de… érdemes óvatosan megközelíteni a témát. Csakmert neked nem tetszik egy üzleti irány, attól az még lehet jó – és persze ettől neked még nem kell, hogy tetsszen. Tehát, az indok nem az, hogy a cég rossz stratégiát választott, hanem az, hogy te azzal nem tudsz azonosulni.

 • Nem érzed kellően megbecsülve magad

Ez nem csak az anyagi és a munkád iránti elismerés hiánya lehet. Lehet, hogy a cégen belül a te terméked, szereped a legkisebb, te vagy a „megtűrt”, aki csak azért van a cégnél, mert arra a témára is kell valaki. Személyes konfliktusok forrása is lehet ez. Nem vagy stratégiai szerepben, és arra vágysz. Vagy nem vagy front office-ban, pedig arra vágysz…. Ha úgy érzed, nem vagy a helyeden, akkor ez egy jó válasz lehet. És egyből rá is térhetsz, hogy abban a pozícióban, amire épp állásinterjúzol, mit látsz, miért lennél benne jól, és hogyan éreznéd megbecsülve magad.

 • Új kihívásokat keresel

Ha a kihívás szó nem lenne ennyire lejáratva, jó lenne. De mondhatod, hogy új feladatokra, új emberekre, új tapasztalatokra, új környezetre vágysz, pl. mert épp most szereztél egy újabb végzettséget akár. Definiáld, milyen az az „új”, amire vágysz. Csakmert új neked, még nem biztos, hogy jó is lesz.

 • Karrierlehetőséget keresel/karrierváltást akarsz

A „better career opportunity” rendszeres indok minden külföldi toborzó jelöltbemutató adatlapján. Elmondhatod bátran, ha feljebblépésre vágysz, ha jobban/másképp/más iparágban hasznosítanád a megtanultakat, ha látnál magad előtt akár szakmai úton, akár ranglétrán újabb távlatokat.

————-

Hogyan építsd fel a válaszaidat?

Ahhoz, hogy a fenti indokokat kellő tárgyilagossággal tudd megfogalmazni, először érdemes összeszedni az alábbiakat saját magadnak:

 1. Mik az értékeid? Mit tudsz vinni a munkáltatónak, ami az ő hasznára lehet? Tudás, tapasztalat, hozzáállás stb.
 2. Mik a karriercéljaid? Igen, magadnak muszáj az utált „hol látja magát 5 év múlva, 10 év múlva” kérdést megválaszolnod. Enélkül nem fogod tudni, jó helyen vagy-e ott, ahová épp interjúzol.
 3. Milyen szükségleteid, preferenciáid vannak a munkával kapcsolatban? Itt minden ér! A távolság, a környezet, a jó közlekedés, a társaság, a cégkultúra, a napi munka tartalma, a feladat stb. Bármi, ami munkával kapcsolatban neked fontos.
 4. Mit szeretsz/mit utálsz a munkádban? Amit szeretsz, arra épül akár egy egész pozíció? Amit utálsz, azt el tudod kerülni legalább részben egy új állásban?
 5. Mi jellemzi a munkakapcsolataidat? A beosztottjaiddal, a vezetőiddel, a veled azonos szervezeti szinten lévőkkel?
 6. Milyen iparágban képzeled el magad? Az is ér, hogy „mindegy”, az is ér, hogy „mit nem”. De alapvetően nem mindegy, hogy IT vagy kiskereskedelem, egészségügy vagy gépipar pl.
 7. Mik azok a vállalati értékek, amikkel azonosulni tudsz? Vannak olyan értékek minden cégben, amiket vagy elutasítasz, vagy nagyon is támogatsz. Diverz cégek, környezetvédelem, innováció, CSR tevékenység, szigorú hierarchia vagy épp laza szerveződés, kutyabarát iroda stb. Mi az, ami igazán biztosítja, hogy jól érezd magad egy munkahelyen?

És mivégre is ez az egész fejtegetés?

A cégnek arra kell, hogy tudja: ők meg tudnának tartani hosszútávon. Magadnak arra jó, hogy kiderüljön, hogy tényleg állást akarsz-e váltani egyáltalán. Előfordult már, hogy egy velem való konzultációból nem az jött ki, hogy munkahelyet kell váltani, hanem fizetésemeléskérés, új projekt igénye, házon belüli váltás volt a megoldás emberünk jobb érzéseihez.

Az 1-7. kérdésekre magadnak adott válaszaid mennyire felelnek meg a jelen élethelyzetednek, jelenlegi munkádnak, munkahelyednek? Ilyen állásban vagy most, amit felvázoltál? Ha nem, akkor máris ott az indok, miért is váltanál… amit legalább magadnak elismersz.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg! Egyetértesz? Vitakoznál? Hozzáfűznél valamit? Várom szeretettel a kommented! 

 Ha te is szeretnél egy olyan munkahelyet, ami neked jó, válogass tematikus szolgáltatásaimból, vezetőként nézd meg a vezetői portfólióban rejlő lehetőségeket!

 További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. F. Pignon
  mondta:

  Nekem a No. 1. „Tell me more about yourself” jellegű kérdésre előadott rövid bemutatkozómban az volt, hogy „I came to the conclusion that I have reached my full potential”. Szóval egy sablon.

  Aztán mivel külön is firtatták, mondtam többet is diplomatikusan és tényszerűen arról, ami a CV-mből is látszott (önképzés, de egy helyben toporgás stb.). Arra elmondták, hogy korábban más pozícióra más embert is meginterjúvoltak a cégemtől és nagyon rímelt az én tapasztalataimra, és ez elég sokatmondó a cégemet illetően.

  Szóval ez is benne van a pakliban, ezért is fölösleges hímezni-hámozni. (Egyébként a 2. kör után föl is vettek, de ez már másik történet.)

 2. Eleni
  mondta:

  Nem minősítjük a munkahelyet, amit ott akarunk hagyni.
  Soha.

 3. Belavoltam
  mondta:

  Amikor linkedin-en felteszik ezt a kerdest, akkor azt valaszolom, hogy nem akarom elhagyni a jelenlegi munkahelyemet, de egy jo lehetosegrol mindig nyitott vagyok beszelgetni, aztan meglatjuk.

  Az 1-7. pontokat meg szerintem kinyomtatom a monitorom fole, minden a jovoben allast keresonek jol jonnek.

  Btw. a legutobbi megkereses kapcsan atgondoltam, hogy van-e ertelme kb. ugyanazt csinalni, mint most, de egy masik cegnel, es mivel jelenleg jol erzem magam, igy inkabb passzoltam a lehetoseget (marmint, nem vagtam bele a tobb koros interju folyamatba).

  1. jobangel
   mondta:

   Na igen, az jó válasz, hogy nem terveztem váltani, de szívesen meghallgatom az ajánlatukat. Eddig el is jutnak sokan. És utána? Upsz, ez már akár egy poszt témája is lehetne, mert sokszor itt elapad a tárgyalástechnikai előnye a jelöltnek.

   1. Belavoltam
    mondta:

    A lehetoseg meghallgatasa utan vegig gondolom, hogy – az 1-7. pontok alapjan 🙂 – szinkronban van-e az uj allas az egyenisegemmel, ertekeimmel, ad-e valami olyan pluszt, ami miatt egyaltalan erdemes megfontolni, ill. kockaztani egy valtast. De szivesen olvasnek errol egy jovobeni posztot.

    Pl. a heten lemondtam egy lehetoseget, ahol egy nem preferalt cloud szolgaltatot kellene hasznalni, ami nekem nem esik kezre, sot a napokban is kuzdok vele, hogy normalisan tudjuk hasznalni, mig „a masik” az pikk-pakk, flottul mukodik.

    Ill. az iparag kapcsan vagy egy cegcsoport egy nagyon jellemzo szinvilaggal. Na naluk elvbol nem akarok dolgozni.