Miért alkalmaznék 50 év feletti munkavállalót?

Miért alkalmaznék 50 év feletti munkavállalót?

groceryscanner.jpgAz egyik leggyakoribb csoport, aki megtalál kérdéseivel és segítségkéréssel, az 50 év feletti álláskereső korosztály. Ők reményvesztetten „nem vagyok már fiatal” mondásokkal érkeznek. Az előítéletek sokat ártanak nekik: a sztereotípiák szerint rugalmatlanok, nehezen kezelhetők.

Sok fiatalt ért már kudarc a velük való munkában, így félnek tőlük, félnek attól, hogy újra kudarc elé néznek, ha őket választják. E félelmeket is el kell oszlatni.

Az alábbi felsorolásnak kettős szerepet szánok:

Az egyik, hogy ne féljenek a munkáltatók az 50 felettiektől, ne kerüljön a „nem nyert felvételt” mappába automatikusan egy idősebb ember CV-je.

A másik célom vele, hogy magukat az 50 felettieket meggyőzzem: vannak olyan értékeik, amiket érdemes hangsúlyozni, amik által megmutathatják az álláskereséskor, hogy igenis jó munkavállalók lesznek.

Bölcsek: Az a 25-30 évnyi munkatapasztalat, ami már bennük összegyűlt sok értéket hordoz: tudják, mikor kell harcolni valamiért és mikor kell feladni valamit. Tudják, hogyan kell érvelni, milyen típusú ember mivel győzhető meg. Ügyfélkezelésben, partneri tárgyalásokban rutinosak, hitelesen tudnak fellépni. Tudják, min érdemes bosszankodni, és min nem.

Számíthatunk rájuk: tudják, hogy fontos a munkaidőt, határidőt tartani, fegyelmezettek a munkában.

Rutinosak: Mivel sokféle problémát láttak már, sokféle megoldási módot is ismernek. Tudják, hogy a megoldhatatlannak látszó problémák is kezelhetők.

Ritkán hibáznak: tanultak a már megélt hibákból. Tudják, hogy kár kapkodni, így alapos, kicsit talán lassabb, de mindenképpen hibátlan munkát végeznek. A határidő számukra szent, nem akarják tologatni, és hajlandók felelősséget vállalni.

Jó tanítók: az ifjabbakat, újonnan érkezetteket lelkesen tanítják, tájékoztatják. Nemcsak gyakorlati tudást tudnak átadni, de a velük való kommunikációval egyből megtanulja a fiatal egy másik korosztály kezelését is, így később ebben sem vallanak kudarcot, akik tőlük tanulnak.

Lelkiismeretes tanulók: ha ők érkeznek újonnan, meg akarják érteni a folyamatokat, a munka lényegét, a módszereket, az eszközöket. Tudják, mit kell kérdezni, és mernek kérdezni.

Kapcsolatrendszer: szakmától függően a sok év során elég szakmai kapcsolatot szereztek, valószínűleg egyik-másik ismerősük a saját korosztályukból döntéshozói pozícióba juthatott. Olyan döntéshozók potenciális ügyfeleknél, akikkel ő már 20 éve kapcsolatban áll, értékes kapcsolatot jelenthetnek a cégnek. Ismerhetnek olyan szakértőket is, akik a szakma legnagyobb nevei, és egy adott probléma esetén tudják, kit kell hívni segítségül. Kedves 50 felettiek, tessék ezt a CV-kben, motivációs levelekben hangsúlyozni: milyen iparág milyen cégeivel (szektor, piaci pozíció elég), azoknak milyen munkatársaival álltál kapcsolatban az eddigi munkáid során.

Anyagilag is megéri őket alkalmazni: egyes programok kifejezetten támogatják az alkalmazásukat (pl. TÁMOP 1.1.4. program keretében 50 év feletti regisztrált álláskeresőkre).

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük