Miért jó egy multiban dolgozni?

Miért jó egy multiban dolgozni?

A tragikomikus multisztorik mellé most az érem másik oldalát mutatom, és érmekre nem jellemző módon, ez egy nagyobb oldal. Kevésbé mókás, viszont biztató – a multi minden időpillanatban jó munkahely, kivéve a napnak azon részeit, amikor az egyik működésbeli furcsasága sújt le éppen rád. Az alábbiak viszont nem furcsaságok, hanem standardok, a normál működésének alapjai.

Rugalmasság, diverzitás

Ahogy írtam, a multinak, mint szervezetnek saját öntudata/egója van, így némi önismerete is. Ha álláskeresésre gondolunk, a multik HR-esei tudják, hogy időnként nem találkoznak a standardjaik a valósággal, ezért próbálnak rugalmasan állni az egyébként jó jelöltek „hibáihoz”.

A hiba nem véletlenül van most idézőjelben. Valójában amikor egy jó jelölt átverekszi magát a toborzási folyamat elején és eljut a szakmai vezetőhöz, a szakmai vezetőnek sokféle mérlegelési lehetősége van: átalakíthatja a feladatokat, az ismert büdzséje keretei között alkudozhat, adhat pluszt pénzben és lehetőségekben is. Hát így lehet, hogy pl. súlyos SM beteg dolgozik úgy egy multiban évek óta, hogy sosem járt az irodában (pandémia előtt sem).

Bárkit odaengednek a munkához, aki szakmailag alkalmas: kisgyerekes nőt, autistát, meleget, kisebbségit, időset, fogyatékkal élőt stb. Mert egy multinak a hozott tudásuk kell, ezért ez így racionális.

Jóindulat

Amilyen lelketlennek látszik a szervezet maga (ugye már megtanultuk, hogy ez nem igazán lelketlenség?), a benne lévő emberek jórésze ennek ellensúlyaként kifejezetten jóindulatú, jó megoldásra törekvő, toleráns, türelmes ember. Még akkor is, ha egyébként vérprofi üzletember/üzletasszony, kellően erős manipulatív erővel, akivel félnél leülni pókerezni 😊 Pont mert profik, pontosan tudják, hogy az üzleti életben nem a sztereotipikusan rájuk jellemzőnek hitt manipuláció és etikátlanság fogja segíteni a saját karrierjüket, hanem az ellenkezője. Láttam már nemszeretett topmenedzsert, akitől megkérdezték az ő főnökei, hogy van az, hogy az ő egységében kiemelkedően magas a dolgozói elégedetlenség? Majd a teljes nemzetközi csapata előtt kellett beszámolnia arról, milyen intézkedéseket tervez a dolgozói elégedettség növelésére, milyen határidővel, majd hetente beszámolt az előrelépésekről a főnökeinek és beosztottjainak (!) prezentáció formájában – mert muszáj volt. Poén: azért a végén csak leépítették, mint alkalmatlan vezetőt. Kapott esélyt a javításra, ez a szervezeti jóindulat. Hogy nem tudott élni vele, az az ő alkalmatlanságát bizonyította. Hozzáteszem, a multik időnként egy pozícióban nem bevált embert még megpróbálnak máshová is áthelyezni, hátha ott jó lesz…

Kiszámíthatóság

Ezt lehet, hogy nem erősítené meg az, aki sokat dolgozott multiban, és kizárólag ott. Én viszont láttam elég kkv-t is belülről ahhoz, hogy merjem állítani: multiban sokkal kiszámíthatóbb az életed. Van stratégiája, konkrétan meghatározott célok, amiket el kell érni, és ezek le is vannak írva. Na, ez a legtöbb magyar kkv-ban nincs. És igen, hallani legendákat, hogy multik egyik napról a másikra rugdalnak ki embereket, de valójában ennek mindig vannak előjelei. Piaci történések, szakmai, iparági változások stb. Akit meglep, hogy leépítették, megszüntették a pozícióját, az valamit nem értett meg a saját munkájának függelmei kapcsán az iparági, gazdasági és céges környezetében. Vagy simán csak áltatta magát, hogy vele ez nem történhet meg.

Biztonság

A rejtőzködő mobbing megelőzésére külön általában „compliance” „ethics” vagy hasonló nevű funkciók léteznek, és külön kötelező képzések az elvárt normákról, ill. arról, hogy mi a dolgod akkor, ha eltérést tapasztalsz sértettként vagy tanúként. Nem ritka, hogy egy irodában a szép tájképek mellett minden helyiségben van egy képkeret, amiben ennek a csapatnak az elérhetőségei és legfőbb üzenete van kitéve…

Igényes munkakörnyezet és lazaság

A fizikai környezetre a multik sokat költenek. Nézzen ki jól az iroda, legyen jól megközelíthető a gyár, legyen kényelmes és biztonságos minden. Ahol nélkülözhetetlen a net, jó nagy mobilnet keretre szerződnek a szolgáltatóval, most pandémiás időszakban, home office munkáknál ezt továbbfejlesztették. Jó eszközöket adnak, mert az pazarlás, ha a rossz eszközök hátráltatják a drágán megfizetett embert a munkájában. És jujj-fujj, egyterű iroda, mondaná egyből, aki ellenérzéseket akar megfogalmazni, én meg azt mondom, hogy mindenhol van elvonulásra is lehetőség, van közösségi tér is – erre is figyelnek. Mi több, manapság már a home office egészen érdekes narratívával jelenik meg: „Van ám szép irodánk, ha szeretnél, bejöhetsz ide is dolgozni!

Egyre több cégnél van Y generációsokra optimalizált „cool” környezet, de itt is figyelnek arra, hogy a konzervatívabb ízlésűek se érezzék mellőzve magukat.

Emellett az öltözködésben is egyre lazábbá válnak cégek: már nagyon kevés helyen elvárás, hogy olyan elegánsan öltözz, hogy bármikor el tudj menni egy temetésre…

Hangulat

Az elvárt türelem, tolerancia és a túléléshez szükséges jóindulat együtt megteremti az élhető légkört. Ezt már a 90-es években is tapasztaltam, egy skandináv cégnél szocializálódva csodálkozva láttam, hogy a nagy-nagy nélkülözhetetlen szakértőt is rendreutasították nyilvánosan, ha diszkriminatív, rasszista gondolatot fogalmazott meg. A 2010-es években meg nagytudású oktatót zavartak el azonnal egy amerikai multiból, amikor elfogadhatatlan megjegyzéseket tett, és már az épp tartott tanfolyamát sem fejezhette be. A vezetőket manapság komoly coaching, mentoring képzésekre küldik kötelezően, sőt, és az eredményt mérik is. Pl. a 360 fokos értékelés során, ahol beosztott, felettes, munkatárs, külső- és belső ügyfél is ad visszajelzést mindenkiről. Az üvöltöző, balhézó vezető nem sokáig lesz az: vagy eltanácsolják, vagy képzik, vagy segítenek neki, ha ez már egy összeomlás tünete nála.

A „győztes csapatban vagy” üzenetet folyamatosan erősítik, pl. azzal, hogy minden sikert publikálnak a belső csatornákon, dicsőítik a résztvevőket. Ez egészen jónak tűnik tényleg, de van egy nagy hátránya, és itt már vedd elő a józan eszed, légy éber: Ezzel a szokással elfedik a gyenge pontokat, pl. a leépítésre váró csapatok is biztonságban érezhetik magukat, mindaddig, amíg nem jön a sokaknak fájdalmas közlés a munkaviszonya megszűnéséről. Ez viszont már a lojalitás kialakításának témaköre, ez is külön poszt lesz jövő héten…

Közösségépítés

A szervezet maga is sokat tesz azért, hogy a sok negatívumát (amiket előzőleg itt tárgyaltam ki) ellensúlyozza. A „hapiness manager” vagy létező pozíció, vagy csak egy funkció a szervezetben, ahol mindenféle lelki jóllétet biztosító dolgokat találnak ki. Önkéntes munka támogatása, különböző egységek tagjainak összehozása egy csoportba, pl. önképző csoportok, környezetvédelmi aktivisták a cégen belül stb. És a szórakozás, sport támogatása is remek terepet ad emberek lojalitásának erősítésére: céges sportcsapatok, gasztroklub, filmklub stb. Ha ezért be kell áldoznia a szervezetnek évi pár napon a munkaidő utolsó óráját 10-20 embernél alkalmanként, megteszi.

Képzések

Már említettem a vezetői képzéseket, de emellett szakmai képzések, és készségfejlesztés is jelen van. A szakmai képzések egy része kötelező, mert a céget meghatározó szakma fejlődik, és muszáj lépést tartani vele. Ez nem is annyira juttatás, mint amennyire nélkülözhetetlen elem. De sok esetben juttatásként is megjelenik, túlmutatva a feltétlenül szükséges képzéseken, ezért érdemes vele számolni. És legyen konkrét válaszod arra az állásinterjús kérdésre, hogy miben szeretnél fejlődni!

Idegennyelv használata

Multiban a nyelvtudásod biztosan nem fog passzívvá válni. Megkophat, illetve beszűkülhet a napi témaköreidre, de ez ellen pont az általuk szervezett nyelvi képzésekkel is tesznek.

Ambíciók támogatása

Az egyéni ambícióidat is szívesen támogatják, ha ez valamilyen módon illeszthető a stratégiájukba. Pl. nem véletlenül járhattam én gimnáziumokba pályaorientálni munkaidőben akár… Csak közvetve szolgálta ez a munkáltatóim érdekeit, de mégis támogatták.

Törvénytisztelet

A multik kétségkívül mindent törvényesen csinálnak, pl. fizetésnél a megoldjuk okosba’ fel sem merülhet. Ez olyan érték, ami sajnos nem minden magyar cégben van jelen… Ugyanígy az egyenlő bánásmód, a diszkrimináció tilalma is komoly figyelmet kap náluk. A munkaalkalmassági vizsgálatokat komolyan veszik, a kötelező juttatásokat (pl. utazási költségtérítés) szintén.

Munkaerőpiaci pozíciód

Egy multi, mint volt munkahely az önéletrajzban lehet nagyon jó ajánlólevél is, hiszen mutatja, hogy megbízható vagy, hogy meg tudsz felelni magas elvárásoknak, kiterjedt kapcsolatrendszered van, ismered a legfrissebb innovációkat, technológiákat, tudsz világos elvárások mentén dolgozni. Ezt mind az énmárkád részévé kell tenned, amivel van némi munka, de a karrierépítés már csak ilyen… Kkv-ból mindezt sokkal nehezebb felépíteni – de egyáltalán nem lehetetlen, csak másfajta tevékenységet kíván.

Fizetés és juttatási csomag

A végére hagytam, mert az általános vélekedés szerint a multik jól fizetnek – ami igaz is, de ez nem multi sajátosság. Magyar tulajdonú kkv is tud jól fizetni, attól függ, milyen szakmában, pozícióban, milyen értéket viszel a céghez. Ám visszautalnék a kiszámíthatóságra: olyat még multiban nem láttam, nem hallottam párezer eddigi ügyfelemtől sem multiról, hogy a szerződés szerinti fizetés ne érkezett volna meg időben.

Emellett a multi lehetőségei az adózási keretek között meglehetősen sokoldalúak: mobiltelefon flottába befogadható családtag, cégautóhasználat, egészségügyi szolgáltatások, biztosítások stb.

—————————

Csak azért, mert sokat fizetnek, ne menj multiba. Azért menj, mert tudsz azonosulni mindazzal, amit ők kínálnak, és tudod kezelni a negatívumaikat is.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Egyetértesz? Vitatkoznál? Hozzáfűznél valamit? Várom szeretettel a kommented!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, pályaorientációban, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból, vezetőként nézd meg a vezetői portfólióban rejlő lehetőségeket!  További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. F. Pignon
  mondta:

  Igen, ez lenne az ideális helyzet… Pont most hallgatom Gellért podcastjait a különféle cégkultúrákról, a skandináv pl. pont a föntire rímel.

  Nekem csak az amerikaihoz volt szerencsém – Magyarországon -, akkor (20 éve) alaphangon a minimálbér dupláját megkaptam (bruttóban), és a juttatásokkal is rendben volt minden. Egyedül az volt a baj, hogy az ügyvezető igazgató egy beültetett akárki (senki) volt. Gyakorlatilag az üzemigazgató, a minőségellátó igazgató és a főagronómus vitte a hátán a melót.

  Most meg az angolhoz van szerencsém – Angliában. Vagy mondjuk a brithez Nagy-Britanniában. Ami egy belterjes khiméra. Papíron nagyon diverz meg inkluzív, de ha nem vagy natív brit, senki vagy. A sok policy is szintén csak arra jó, hogy papíron lehet vele takarózni, a HR is egy nagy sóhivatal, teljesítményértékelés is csak papíron van, és az inkompetenciának az égvilágon semmi következménye (vezetői vagy beosztotti, mindegy).

  Most ott tartunk, hogy nagy nehezen talán épp kirúgják az egyik kollégát, aki majdnem nekitámadt egy kolléganőnek, ezt már nem lehetett a szőnyeg alá söpörni. Bár megpróbálták – a nyomozáshoz nem is hívtak oda független embert a HR-től, mint illene, vajh’ miért (na miért, mert miután velük is ordított az irodában, rájöttek, hogy a gyerek magával rántaná ezt az egész moslékosvödröt és ők is vele mennének). Egyébként a slusszpoén, hogy ennyire ellenőrzik a referenciákat is (recruitment über alles) — az idióta nekem mesélt az előző munkahelyeiről és hát volt előzménye, hogy közveszélyes. Komolyan, ha egyszer valami csoda folytán elszabadulok innen, írok egy könyvet az élményeimről. 😀

  1. jobangel
   mondta:

   Skandináv multiban szocializálódtam, ez lehet a hasonlóság oka 🙂

 2. Carapace
  mondta:

  „Jó eszközöket adnak” Hát azért hmm, svájci nagybank, Zürich. Írtam a supportnak, hogy új laptopot kérek, mert ami van az lassú, nem indul el rajta semmi. Gyorsan válaszoltak is, hogy hát én nem vagyok fejlesztő, nem kell development toolokat futtatnom, jó lesz nekem, ami van. Erre megkérdeztem, hogy akkor ugye az MS Word is development toolnak számít, merthogy nálam az se indul el…Végül kaptam új laptopot.

  „hogy mindenhol van elvonulásra is lehetőség, van közösségi tér is” Van ahol igen, van ahol nem. A fenti cégnél fordult elő, hogy ugye senkinek nem volt fix asztala és valamit súlyosan elszúrtak az emberek felvételénél, mert több ember volt az irodaházban mint hely. Így történt, hogy a vendor zonában találtam magam indiai kollegák között masszív curryfelhőben. Elvonulni nem lehetett sehova. (Ugyanakkor tény, hogy ellenpéldám is van olyan cégről, ahol egész nap egy privát boxban üldögéltem, csak meetingelni mentem ki, és nem zaklatott senki.)

  1. jobangel
   mondta:

   Köszönöm, hogy megosztottad ezeket.

   Ezeket érdemes tisztázni állásinterjún. Milyen eszközöket kapsz, azokat szabad-e pl. magáncélra használni. Ezt a kérdést úgy kell feltenni pl., hogy „mi a szabály a magánhasználatra?”

   Vagy, hogy van-e lehetőség elvonulásra? Sok helyen ma már azt mondják: home office. Aztán persze van, aki nem szereti a home office-t..

 3. Belavoltam
  mondta:

  A „megoldjuk okosba” tipikus magyar hozzaallas. Mar van par eve, amikor allast kerestem, beleszaladtam egy jobbara allami szereploknek beszallito hazai cegbe.

  Aztan amikor a fizetesre tertunk, akkor kiderult, hogy elegge kreativ a mod, ahogy ok versenykepes juttatast akarnak adni. Nem is csoda, hogy a hr-es illeto nem a ceges, hanem egy gmail cimrol kuldte el ennek a leirasat. Csoda, ha nem oda mentem vegul?

  1. jobangel
   mondta:

   Néha egészen meglepő helyről is jönnek „okosba” ajánlatok… Egyetlen megoldás, ha szisztematikusan mindenki nemet mond rá. De persze ez sosem fog megtörténni, mert nagyon sokan a napi megélhetésért küzdenek – nekik muszáj elfogadni. Mivel elfogadták, benne is ragadnak, nagyon kicsi az esély a kitörésre. Ördögi kör 🙁

   Törvényileg kellene ez ellen tenni – valóságosan, nem látszat szinten – de amíg az ellenőrzés egy hatalmi eszköz, és ebben az esetben is büntetik az áldozatot (ha bejelenti a munkavállaló, ő is rosszul jár), addig ez nem fog változni.

   Tipikusan, mint a diszkrimináció. Amíg áldozata valaki, háborog. Amint bekerült valahová, ő maga csinálja…

   1. babona
    mondta:

    Igen, az osztrák példa. Amíg 2000-es évek elejéig a munkavállalónak sem nagyon volt érdeke, hogy kiderüljön a feketén foglalkoztatás (őt is büntették, kitiltották, a munkáltató meg kifizette a büntit ha lebukott, meg hasonlóan a mai magyar rendszerhez, csinált új céget és kész…) addig ott is ment a feketemunka.
    Aztán jött némi törvényi szigor (miután volt pár durva munkahelyi baleset, meg ott is a szedett-vedett munkavállalók MekkElekeskedtek 🙂 és ma már egyértelműen nem éri meg feketén dolgozni kint.

    És dolgoztatni sem: felnyom a munkaválallód; nem tiltják ki, sőt; te meg feketelistára kerülsz, ráadásul az üzleti partnereknél is (Mekkelekeket foglalkoztatsz…), ami a nagyobb baj mint az állami bünti.

   2. babona
    mondta:

    Ha már az újabb ( politikás-nőiegyenjogús) posztot nem kommentelem /elvből:nálam a politikus kb a poliovírus mellett van a szótárban: hosszabb idő alatt még nagyobb halálozási arányt produkál:( /

    Jó dolog lehet a multi, de 40 (50, brr) felett a bejutás oda is erősen korlátozott… („Nemzetközi /fiatalos/ csapatunkba keresünk dinamikus /fiatal/./fiatal/./lekes/olcsó/…)

    Másrészt hogyan tárgyal egy 50-es nő/férfi egy 30-as-HR-es hozzá képest juniorral 🙂 Már a ha bejutást valahogy megmanipulálja… /poszt ötletek tényleg ingyen/

   3. untermensch4
    mondta:

    „hogyan tárgyal egy 50-es nő/férfi egy 30-as-HR-es hozzá képest juniorral 🙂”
    Előveszi az őbenne is élő 30ast és a plusz 20 évnyi élettapasztalata miatt magabiztosabb lesz mint tényleges 30asként volt. Ha közben nem felejti el a bölcsességet hogy az életkor nem érdem hanem állapot, akkor sztem semmi gond.

   4. babona
    mondta:

    Nem a +20 élettapasztalat a gond, ezzel általában nincs baj, hanem hogyan kezeled a generációs különbségeket (ld boomer jelenség mint tünet).

    Általánosabban:
    Egy előítéletes tárgyalópartnerrel eleve nehezebb a dolgod. Ne hidd hogy a „fiatalka” kolléga nem előítéletes; ahogy a felvázolt példában mint jelölt én is nyilván az vagyok, talán csak a +20 év miatt – esetleg – jobban kezelem (megpróbálom meglátni) saját előítéleteimet (ha akarom).

    Lehet csavarni a dolgokat, de az ember alapvetően érzelmi lény. Ezt a jelenséget ha szükséges gondolkodásunkban kezelhetjük, nagyobb tapasztalattal könnyebben. Csakhogy a döntéshozó ez esetben alapvetően a másik fél.
    Némileg feszélyez az adott helyzet, beszélgetések alapján nem csak engem; és minden normális cégben vmennyire illene a jelölt korához mért felvételiztető eljárás…

   5. babona
    mondta:

    Jah a bennem élő 30-ast utcaseprőnek se’ vennék fel…