Milyen álláshirdetésre érdemes jelentkezni?

Milyen álláshirdetésre érdemes jelentkezni?

jobad.jpgAmikor a nagy munkanélküliség és a munkaerőpiaci túlkínálat miatt nehéz volt állást keresni, az álláskeresőket folyamatosan stresszelték azzal, hogyan is nézzen ki egy álláspályázat, a szellemi, vezetői munkáknál ez ma is súlyos probléma.

Most eljött az idő, amikor az álláskeresőknek is “üzen” az álláshirdetés, tehát jól kell megírni. Az álláskeresőknek pedig tudni kell kiválasztani, mi az, amire érdemes jelentkezni. Tehát mindkét oldalnak az segít, ha az álláshirdetés jól van megírva.

utalok-eladni.jpgÉs még mindig többségben vannak a hirdetések amikre eszébe sem jut jelentkezni egy álláskeresőnek, mert nincs leírva, miért is tegye. Pl. itt egy “nagyszerű lehetőség” a képen. (a hirdetést nemrég a Facebookon találtam) Bármilyen diploma mellett értékesítői felelősség plusz adminisztráció. Az igényesség csúcsa, hogy mindegy milyen diploma, csak valami papír legyen… Mit is ígér nekünk, álláskeresőknek? Miért is akarnék ide jelentkezni? Mi a vonzó benne? Semmi.

Nem ismerem az utóéletét a hirdetésnek, de már látom lelki szemeimmel a hirdetőt, amint csodálkozik: hogy-hogy nem jelentkezett senki?

 

Megfejtés #1: az adminisztrációs állásokat keresők utálnak eladni, az értékesítők utálnak adminisztrálni. Ez a mix nem fog működni. Vagy lesz precíz adminisztráció a semmiről, vagy lesz sok eladás hanyag adminisztráció mellett.

Megfejtés #2: Ha nem tudja az álláskereső, mit kaphat a cégtől, ki a cég, ki az ügyfél, mi az iparág (oké, ez utóbbi most pont kiderült), akkor mégis miért jelentkezzen?

Megfejtés #3: Ha értékesítőt keresünk, hívjuk a pozíciót értékesítőnek. Ha eladni kell valamit, nem baj, de írjuk le, mit kell eladni.

—————-

Az értékesítési munkára máshol is nehézkesen megy a hirdetés, pl. ezen – egyáltalán nem egyedülálló –  szépséget olvasván felmerült bennem a kérdés: értem én, hogy értékesítőt keresnek, mert a területi képviselő kb. azt jelenti, de biztos, hogy nem kell eladni semmit?

mezgaz.jpg

 

 

Látszik, hogy a toborzó akart hozzátenni valami kreativitást, megszólította az álláskeresőt, mint embert, és akkor jött a szakmai vezető az igényeivel, amiből ezt a hirdetést lehetett kikerekíteni. A szakterületből látom, hogy mezőgazdaság + műszaki vonal, akkor talán nem élőállatot és gabonát kell eladni, de öntözőberendezést, vagy traktort, esetleg GPS-es növénytermesztőgép-vezérlő rendszereket pl.? Kicsit más szakértelmet kívánnak ezek, mégis mind mezőgazdaság… Az elvárt végzettségből sem nagyon fog kiderülni, mégis mihez kéne érteni. Furcsa a lojalitás is, mint elvárás, mert azt nem elvárni kell, hanem kiérdemelni (lsd. még employer branding, munkavállalói élmény stb.) A hasonló munkakörben eltöltött 3 éves tapasztalatot majdnem értem, csak az a kérdés, mi hasonlít mihez is?

És akkor kínálnak laptopot+mobilt. Munkaeszközt! Munkavégzéshez! Kínálnak! Kedvenc analógiámmal élve, a takarítónőjüknek meg a felmosóvödör a juttatása? A bérezés is kicsit suta lett, bár annak még nem vagyok híve, hogy pontos összeg legyen kiírva, de az alapbér összegét megadni talán ildomos lenne egy értékesítői hirdetésben. (Még mielőtt kiderül, hogy nincs is alapbér)

Tapasztalataim alapján a HR-szakma kézzel-lábbal tiltakozik a fentiekhez hasonló álláshirdetések ellen, mert egy ilyen az ő toborzási hatékonyságukat, ill. a fluktuációs arányokat is ronthatja. De a szakmai vezető és a HR nem csatázhat, ezek tehát a kompromisszumok. Már ahol van HR-es funkcióra valaki a cégnél, mert sok helyen még mindig nincs. 

—————-

Ezekkel szemben mit olvas el az Y generáció? A fenti típusú mellébeszélés mind nem érdekli, hosszú szövegeket nem olvasnak. Van munkáltató, aki már felismerte, hogy nekik így kell hirdetni: 

allashirdetes_az_y_generacionak.jpg

(Ezt a képet Vilma-Virtual Marketing találta, és publikálta pozitív példaként)

Benne van minden, ami kell: mi a téma, hol kell dolgozni, mikor lehetne kezdeni, mennyi a bér, mit kell tudni, hogy kell jelentkezni. Nincs mismásolás, arra már nincs ideje senkinek, elvileg a cégeknek sem. Ehhez képest egy-egy álláshirdetést még akkor is 4-5 ember hagy jóvá egy nagyobbacska cégnél, ha az template-ből készült. És a 4-5 jóváhagyóból egyik sem érzi, hogy a valami nem jó így. 

Azt hinnénk, ez valami újdonság. Nos, a felület igen, meg a csini grafika is, de én a 90-es évek elején, első állásomat egy álláshirdetésre jelentkezve kaptam, ahol vázlatpontosan egy újsághirdetésben (kötött méret, kötött szövegmennyiség, karakterszámra számláztak akkoriban!) pont ez volt leírva: mit kell csinálni, hol, mit kell tudni, hogyan kell jelentkezni. A bérezés akkoriban a multiknál szigorúan bizalmas volt, így azt nem írták bele a hirdetésbe (a bizalmasságnak még mindig több előnye van szerintem). Itt sem volt mellébeszélés… Vajon, ha még egy kicsit várunk, visszajutunk a 20 évvel ezelőtti színvonalra, ahol a lényeg volt a lényeg?

———–

Válaszolva a címbeli kérdésre: ha tudod pontosan, hogy mi a feladat, akkor van lehetőséged jól érvelni magad mellett. Különben próba-szerencse alapon talán sikerül valamire ráérezni, de manapság elég sok hirdetés van ahhoz, hogy azzal foglalkozz, amelyiknél nem kell gondolatolvasónak lenned.

 

———————-

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, ezzel te is segíthesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem!

———————-

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @teofilka: Szerintem itt ügyetlenül próbálnak arra utalni, hogy havi fizetés van, nem heti… Mert vannak már helyek – főleg fizikai munkánál, ahol heti fizetés van. De persze lehet, hogy naiv vagyok, és értelmet keresek ott, ahol nincs 🙂 A „képzések” mint kínálati elem is leírható a klasszikus viccel:

  Pénzügyi igazgató az ügyvezetőnek:
  – Kiképezzük ezt a sok embert drágán, és mit csinálunk, ha utána elmennek?
  Ügyvezető:
  – És akkor mit csinálunk, ha nem képezzük ki őket és itt maradnak?

 2. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @teofilka:
  A versenyképes fizetés azt jelenti (jelentené), hogy nem nettó 130ért dolgoztatnának miközben a szakmaátlag 300, hanem átlag felett.

  A „havi fizetés”-t előnyként emlegetni mondjuk már kicsit gázabb. Nyilván ahol hónap végén nem fizetnek, oda már nem megy be az ember másnap…

 3. teofilka
  mondta:

  Ezt ma találtam egy másik cikkben szereplő cég álláshirdetésénél:

  „AMIT KÍNÁLUNK
  – Versenyképes fizetés
  – Cafetéria juttatás
  – havi fizetés
  – Munkába járási támogatás
  – Képzések
  – Lakhatási támogatás”

  Tehát, ha jól értem, már az előny, hogy havonta versenyképes fizetést adnak?

  forrás: liss.hu/karrier/

 4. jobangel
  mondta:

  @Koczy: Ez a lónak a túlsó oldala. Az ingyen kávé sem akkora újság, már a 90-es években is ment a multikban. Amiből levehette a kolléga azt is rögvest, hogy az azért van, hogy késő este is bírja a munkát… Szóval, annyira mégsem jó dolog.

 5. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @Online Távmunkás:
  Előhúzhatja, de ettől még nem fognak többet fizetni, ugyanis nem ő dönt, de legtöbbször még csak nem is az ő felettese dönt erről.

 6. Koczy
  mondta:

  Ja meg ezeknél a nagyon rugalmas, nagyon menő, nagyon fiatalos startupoknál szoktam olvasni, hogy „Miért gyere hozzák dolgozni? Mert nálunk van,
  -ingyen kávé, tea, csoki
  -csocsóasztal
  -jó fej munkatársak”

  Hát nem tudom, elég érdekes, engem inkább taszít. Főleg, hogy betegségemből kifolyólag nem kávézhatok és a csokit is kerülnöm kell. 😀 Ha csocsózni szeretnék, akkor meg lemegyek a kocsmába. Az meg, hogy kit találok jó fejnek, megint relatív.

 7. Koczy
  mondta:

  Nagyon hasznos ez a cikk, jó, hogy valaki végre felhívja a figyelmet arra, hogy illik a munkáltatónak is tennie valamit azért, hogy a jelentkező is lelkes legyen . Én azt veszem észre, hogy a munkáltatók még mindig ott tartanak agyban, hogy az álláskereső tegyen meg mindent, kaparjon ezerrel, készüljön teljes szívből az interjúra, ők meg a magas lóról „böfögnek” valamit, mert ugye ők megtehetik. Ezen a mentalitáson kellene elsősorban változtatni szerintem…

 8. jobangel
  mondta:

  @IT Knight: Egy óvónő vagy egy állatorvos ezekkel a követelésekkel eléggé furán hatna. Az IT csak egy szakterület a sokból, a szempontok pedig nemcsak szakmafüggők, de egyénfüggők is. Az otthoni munka is csak annak lehetőség, akinek nincs 7 gyereke otthon (Ismerek ilyet, üdülni jár a munkahelyére, és mégis jól dolgozik 🙂 Természetesen imádja a gyerekeit, de csend sosem lesz otthon, ami a munkájához kellene).

 9. Online Távmunkás
  mondta:

  @Online Távmunkás: A végén hatszámjegyű akart lenni.

 10. Online Távmunkás
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: Ha nem volt jelentkező a túl alacsony fizetésre, akkor a HR-es azonnal előhúzhatja a statisztikát, hogy az iparági átlagfizetés ennek a többszöröse és ennél többet kell fizetni egy féleszű gyakornoknak is…

  @jobangel: Soha nem lesz olyan a bérszínvonal, ahol a takarító is két hétre megy külföldre nyaralni.

  @IT Knight: Ez igaz IT területre. Viszont van még számtalan szakma, ahol 10 év tapasztalattal sincs esély a hétszámjegyű fizetésre, sőt, sok helyen az ügyvezető is csak hétszámjegyű fizetést kap a magyar cégeknél…

 11. Pan Modry
  mondta:

  @IT Knight:
  Szerintem bizonyos karrierszakaszban (0-3) ev tapasztalat, teljesen normalis allashirdetest nezni, ha kulfoldre akarsz menni ahol nincs networkod ott is.

 12. IT Knight
  mondta:

  Ha már álláshirdetéseket kell bújnod, akkor valamit nem jól csinálsz. Az a minimum, hogy a fejvadász keres meg és kínálja a lehetőségeket. De még jobb, ha már neved van a szakmában és a network-ödön keresztül találsz új állást.

  Minimum elvárások:
  -kötetlen munkaidő
  -lehessen otthonról dolgozni
  -érdekes projectek
  -nincs kötelező bullshit training (agile meg egyéb)
  -7 számjegyű fizu

 13. vu2 (törölt)
  mondta:

  @jobangel:
  „Majd ha eljutunk oda, hogy olyan lesz a bérszínvonal, ahol a takarító is két hétre megy külföldre nyaralni, mert megteheti, akkor lesz értelme az ár kiírásának. Mint az utolsó hirdetésben is látszik.”

  Tehát a meglátásod szerint addig kell túrázniuk az embereknek egy info-ért, amíg egy aránylag jól/jobban működő ország életszínvonalához odaérünk?

  Mi adja meg az értelmét az ár kiírásának, amikor odaértünk?

 14. vu2 (törölt)
  mondta:

  @Pan Modry:
  „Ha kiirjak hgy 120K-ert keresnek fejlesztot, akkor kapnak egy azonnali visszacsatolast a piacrol hogy ez nem fog menni, es a menedzsment azonnal tud korrigalni. (Olyan cegnel meg nem szabad dolgozni eleve ahol „lebaszas”kultura van)

  Ha nem irjak ki, ahogy meg tevhitben elnek sokaig ami anyagi vesztesegekkel jar. Aki igy jar el, az anyagi kart okoz a sajat cegenek, tehat fos menedzser.”

  Ehhez ész kell rálátás az embernek saját magára. Felfogni, hogy mi a valós helyzet. Vezető ezt felfogja, és alkalmazkodik.
  Vezetők kellenének a cégek élére, és abból hiány van.

 15. Pan Modry
  mondta:

  @jobangel:

  ahol lenyegi alkudozas lehetseges/erdemes az a fejvadasz szint, nem az allashirdetes. Standard munkakorokben jol beloheto a piaci ber, ami nyiltan is meghirdetheto. Ha a piaci atlag felett tudsz fizetni es a top10%-bol akarsz csemegezni akkor meg fejvadasszal keresel embert.

 16. Szaktanár
  mondta:

  @jobangel:

  „Az utóbbi években az volt a hozzáállás, hogy ha elég jó vagy az állásra, mondd meg mennyit kérsz, és kigazdálkodják.”

  én nem tudom mi volt az utóbbi években a hozzáállás, azokat tényleg tisztes távolból és csak igen felületes figyeltem, de jó évtizede inkább még az ment, h lehetsz bármilyen jó, azt fogjuk felvenni, aki a legkevesebbet kérni, és még nem teljesen retardált (mint azt fentebb vki oly találóan megjegyezte).

  „Most nem kérhetsz, nettó 150 kell, vagy nem?”

  de ki mondta, h nem kérhetsz? eléggé meglepne, ha ez így lenne, sztem bértárgyalásra alanyi jogon lehetőséged van.

  „Majd ha eljutunk oda, hogy olyan lesz a bérszínvonal, ahol a takarító is két hétre megy külföldre nyaralni, mert megteheti, akkor lesz értelme az ár kiírásának.”

  azért sztem érdemes lenne két lábbal a földön maradni, ha a takarító is el tudna menni 2 hétre nyaralni, akkor magyarországot úgy hívnák, h svájc. nyilván hosszú az út idáig, meg sok változás kéne hozzá, de asszem a bér feltüntetése az álláshirdetésben egy lépés lenne az európaiság felé.

 17. Pan Modry
  mondta:

  @Szaktanár:

  en mondjuk viszonylag mindenktio jol hangulatban bucsuztam, de teny hogy vannak olyanok akiknek nem esik le hogy ez igy nem fog menni. (Ugyanakkor vannak a profi fejvadaszok, na ok tudjak hogy melyik ajanlattal kit erdemes egyaltalan megkereseni)

 18. jobangel
  mondta:

  @Szaktanár: Nem értettél meg. Ha keveset ajánl, nem mész oda dolgozni, ez világos. Az utóbbi években az volt a hozzáállás, hogy ha elég jó vagy az állásra, mondd meg mennyit kérsz, és kigazdálkodják. És mivel láttad, hogy kellesz nekik, bátran mertél kérni. Most nem kérhetsz, nettó 150 kell, vagy nem? Nekem ez nem tetszik. Majd ha eljutunk oda, hogy olyan lesz a bérszínvonal, ahol a takarító is két hétre megy külföldre nyaralni, mert megteheti, akkor lesz értelme az ár kiírásának. Mint az utolsó hirdetésben is látszik.

 19. Rwindx
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: Viszont 120-ért így sem úgysem fog elmenni hozzájuk senki szoftverfejlesztőnek, vagy ha valaki mégis, azzal a munkaadó fogja megszopni.

 20. Szaktanár
  mondta:

  @Pan Modry: nekem sem kis harc volt megértetni velük, h tökre nem relevánsak nekem a „pesten, a belváros közepén, mindenhez közel” típusú megkereséseik ezerplusz km távolságból, de lekopogom, most már egy ideje békén hagynak.

 21. Pan Modry
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet:

  Ha kiirjak hgy 120K-ert keresnek fejlesztot, akkor kapnak egy azonnali visszacsatolast a piacrol hogy ez nem fog menni, es a menedzsment azonnal tud korrigalni. (Olyan cegnel meg nem szabad dolgozni eleve ahol „lebaszas”kultura van)

  Ha nem irjak ki, ahogy meg tevhitben elnek sokaig ami anyagi vesztesegekkel jar. Aki igy jar el, az anyagi kart okoz a sajat cegenek, tehat fos menedzser.

 22. vu2 (törölt)
  mondta:

  @Szaktanár:
  Addig nem kell visszamenni :D. Első ránézésre lehet durva ennyire visszanézni, de inkább megdöbbentő a jellegzetességek száma/minősége.
  A jelenlegi ütem szerint egy másik M-betűs ország pályájára léptünk. (Azt hiszem Macedónia). Nem az „M” betű a lényeg/párhuzam.
  Totális kudarc és teljes lecsúszás. Sajnos.

 23. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @Pan Modry:
  Ez nem feltétlen igaz. Ha kiírnák, hogy 120 ért keresnek szoftverfejlesztőt kutya sem jelentkezne, így akkor meg lebaszás menne a hr-es részére, hogy nem végzi jól a munkáját.
  Így viszont a munkavállaló a rossz hát mert mennyi fizetést akar…

 24. Pan Modry
  mondta:

  @Rwindx:

  ha akarmilyen sunyulast latsz a potencialis munkaado reszerol azonnal szallj ki az egesz szarbol.Szarrago cegnek, fonoknek ugyis szar dolgozni, valoszinu a kollegaid nagyresze is eleteni, szakmailag atlagos, az alatti lesz.

 25. Pan Modry
  mondta:

  @charlize:

  jajj, en is hallgattam ezt junior koromban, viszont 1-2 evnyi melo utan (fizu magyar szinten jo volt, csak a kontent untatott), eldontottem hogy hosszu tavon olyat akarok csinalni ami erdekel es jol is keresek vele, utana ez a cel hatarozta meg az osszes karrierdontesemet, kozben persze egy csomo kockazatot felvallaltam.

  Szerintem itthon inkabb arrol van szo, hogy nagyon sokan full biztonsagi jatekokat jatszanak, en viszont inkabb szeretek upside-ra jatszani – vallalva az ezzel jaro kockazatokat nyilvanvaloan.

 26. Rwindx
  mondta:

  A bérezés kiírása valóban korrekt lenne, most parasztvakítás megy csak.

  Szerintem dobtak már vissza pályázatomat csak azért mert a fejvadász előzetesen megkérdezte a bérigényemet, azt mondta rendben lesz, majd mégsem kellettem, úgy hogy a 2 fordulós interjú elvileg rendben volt. Gondolom mégiscsak sokat kértem.

  Egyszer egy paraszt HR-es meg az előzetesen „belefér” után elkezdett alkudozni, hogy mennyivel kevesebbért mennék hozzájuk. Mivel volt ott más gond is fejben, inkább visszavontam a jelentkezésem, a fasznak rabolja az időmet a szellemi nyomorék. Mondjuk pont itt azt sem tudták milyen mérnökre van szükségük…

  A többit nem érzem ennyire akkutnak, legalábbis én azért elég infót találok hogy eldöntsem érdekel-e, ha meg nem, akkor meg úgysem érdekel. Ami hiányzik azt meg meg lehet kérdezni.

 27. Pan Modry
  mondta:

  @Szaktanár:

  engem kb evente megtalal egy magyar fejvadasz/allaskozvetito magyarorszagi allaslehetoseggel (lassan 10 eve kulfoldon vagyok), szerintem a fejvadasz piac viszonylag fejlodott, ha kerem hogy mondja meg a kompenzaciot vagy ha en mondok egy szamot es az nincs benne a range-be, akkor ertelmes ember modjara megerti, en megkoszonom hogy megkeresett es nem raboljuk egymas idejet.

  5-6 evvel ezelott meg hasonlo szituban ment a bullshiteles a karrierlehetosegrol, dinamikus csapat, versenykepes fizetes (na ez utobbit had allapitsam meg inkabb jomagan, felteve ha mondanak osszeget), akkoriban mivel volt ra pelda hogy nem akartak osszeget mondani ezert a reszemrol ott vege is volt a dolognak, olyan ceghez aki mar az interju folyaman sem racionalis, nem erdemes elmenni dolgozni)

 28. Szaktanár
  mondta:

  @vu2: én nem mennék vissza ádámig és éváig, bár kétségtelenül van vmi a felvázolt helyzetben, de sztem azért mostanában (kb az elmúlt évtized) tényleg megindult egy új exodus mo-ról. a korai húszasoknak ezt a tempót már nem lehet eladni (nagyon helyesen), ők azonnal és gondolkodás nélkül húznak el oda, ahol a munkaerejüket megfelelően honorálják (nagyon helyesen), és soha_vissza_sem_néznek_többet (nagyon helyesen). magyarország, ébresztő!

 29. Névtelen
  mondta:

  @vu2:
  Mátyás Király korszakának vége után pontosan.

 30. charlize
  mondta:

  És még így sokszor hallom ismerőseimtől, mikor mukahelyváltáson gondolkozom, hogy hát de örüljek hogy van munkám, meg fogadjam el hogy minden munka sz*r és törődjek bele… meg ne próbáljak jó munkahelyet, jó fizuért találni 🙂 ez a magyar mentalitás és amíg ez a mélységes berögződés nem változik, addig mindig lesz aki jelentkezik az ilyen slendrián hirdetésekre, és a munkáltatók továbbra is az utolsó pillanatig titkolni fogják hogy mennyi az annyi.

 31. Pan Modry
  mondta:

  @jobangel:

  Ha egy HR-es feleslegesen akar dolgozni es baszni masok idejet is a sajat hulyesegevel akkor ne irja ki hogy mennyi a megkeresheto osszeg. Mas elonye nincs.

  Raadasul szerintem tamadasi feluletet is ad az ilyen hozzaallas, ugyanis ha nem jatszol tiszta lapokkal es employee market van, akkor bmelyik versenytarsad siman elkezdhet pletykat terjeszteni hogy szar nalad dolgozni es szarul is fizetsz. (igy igazan olcson betehetsz a konkurensednek, raadasul az emberek imadnak pletykalni es imadnak hitelt adni a pletykaknak – legyen az igaz vagy nem)

 32. Névtelen
  mondta:

  @Szaktanár:
  A kialakult helyzet specifikációjához :
  Erős jellemzők fedezhetők fel időszakokban és a rá adott reakció is megegyezik a magyar történelemben. A kezdetének első szintje kb. a kiegyezés pontja körül (valamivel előtte, talán 10-15 év)található meg.
  Mélyebb/alsóbb szint Mátyás király kora.
  Azóta ciklikusság figyelhető meg (nem időben értendő). Lényegében tűrünk-balhézunk egyet, aztán megint átcsesznek minket/megetetnek minket és tűrjük, aztán megint balhé.

  Ez ragadt be nálunk. A felfutási/kitörési pontokat pedig nem vettük észre / nem vettük komolyan kinek, hogy tetszik; ma meg már el sem hisszük.

  Senkinek sem jó, de nem értjük meg. Valójában eddig sem jutunk el, hogy a felismerés megtörténjen. Az összes jellemző megtalálható arra vonatkozóan, hogy nem vagyunk tisztában a saját helyzetünkkel.

  Tényleg egymást húzzuk vissza, mint ahogy a viccben is van.

 33. Szaktanár
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: akkor sok minden nem változott a munkaadói oldalról, mióta nem otthon keresem a kenyeremet (pedig annak azért már jó ideje). de ezek szerint a munkavállalóiról sem: az emberek még mindig nem jöttek rá, h ha fektetnek a jövőjükbe, és kitanulnak egy jó szakmát/szereznek egy jó diplomát, akkor nem a cég fog lefelé alkudni a bérükből, hanem ők fognak felfelé. a fent említett burger king-es példával és hasonszőrű társaival azért lássuk be, nem egyszerű jó alkupozícióba kerülni. ez viszont nem a munkaadók hibája, és naná, h a nulla gondolkodást vagy ügyességet igénylő munkák szarul vannak fizetve. ez mindig is így volt és így is lesz.

 34. mbogi
  mondta:

  Miért, felénk rendszeresen úgy jelennek meg hirdetések, hogy az „amit kínálunk” menüpont alatt ez áll: bejelentett munkaviszony. Hihetetlen, hogy ez előnyként van tálalva.

 35. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @Szaktanár: Pont ezért nem írnak. Így tudnak olyat is találni, aki kevesebbért is elvállalja.
  Magyarországon nincs olyan sok lehetőség. Budapesten vannak állások, és kb. ennyi. De még ott is limitált, ezért meg tehetik, hogy hulladék hirdetést adnak fel, akinek nincs más úgyis jelentkezik rá. Fenn tartják 1 hónapig vagy 2-ig a hirdetést, végig hallgatják mennyiért vállalnák el a jelentkezők, majd behívják a legalacsonyabbat kérőt (akiről még nem üt le hogy retardált), és ott még lealkudnak kicsit a béréből.
  Nem fogják oda írni, hogy 120ért keresnek embert, inkább hirdetik hónapokig, majd jön egy balek, ellesz egy ideig, és ha továbbáll keresnek mást…

 36. Szaktanár
  mondta:

  @kukatr: ahogy kell is. nem egyszer-egyszer, hanem mindig. óriási félreértés van a fejekben mo-n munkavállalói oldalról, az emberek vmiért azt hiszik, h a munkáltató kegyet gyakorol azzal, h neki dolgozhatnak az emberek. amíg ez a koncepció nem változik meg (most, h az elmúlt 5-10 évben elindult a fiatalok tömeges beintése erre a gyakorlatra és kivándorlása máshova), addig bizony hiába várnak az emberek fizetési sávval ellátott hirdetéseket. de ha ez a tendencia folytatódik, akkor pár év, és észbe fognak kapni, ráadásul (számukra) kényelmetlenül nagy számokat kell majd feltüntetni ebben a rubrikában, mert alig marad addig ember az országban, aki tud is, meg akar is dolgozni.

 37. kukatr
  mondta:

  @kukatr: Ööö, ez a mondat egy kicsit sutára sikerült. Messze van már az ebéd utáni kávé. 🙂

 38. kukatr
  mondta:

  @Szaktanár: Már mondtam nemet toborzónak, amiért nem mondott fizetési sávot.

 39. maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző
  mondta:

  @homerkaro:

  Tudom.

 40. Szaktanár
  mondta:

  @vu2: nem tudom, h ez korspecifikus-e, avagy az intellektushoz van-e köze, netán az ember szakmájához, vagy ahhoz, h a világ mely pontján dolgozik-e, de az tuti, h én (ha mo-n akarnék dolgozni) egy lépést nem tennék addig egyetlen interjú irányába se, amíg le nem tisztáztuk a megkeresést azon vonatkozásait, amelyeket a fenti kommentemben megemlítette. az, h az emberek X százaléka ezt nem így teszi, és hajlandó magát különféle idő- és energiapazarlásnak kitenni azzal, h olyan interjúkra járogat, ahol nem tudja, h kb milyen skálán számolhat a jövedelmet illetően, egyrészt egyéni szociális probléma, másrészt meg tömeges jelenség, amit még jó, h ki fognak használni a munkaadók. aki olyan szerencsétlen, h képtelen kiállni magáért, és ajándéknak tekinti a saját munkaerejét, és fél ezért cserébe tisztességes javadalmazást elvárni, az meg is érdemli, h kihasználják. gyáva népnek nincs hazája.

  @jobangel: nem tudom, engem baromira nem bír érdekelni, ha a munkáltató bukik a bérezésemen. én munkavállalóként a saját érdekeimet nézem, nem az övét. ha keveset ajánl, nem megyek hozzá dolgozni, ha annyit, amennyit én gondolok, vagy többet, akkor tárgyalhatunk. nehogy már azért ne írjon -tól -ig-et a hirdetésbe, mert hátha lenne, aki kevesebbért is elvállalná. ez azért egy kurva furcsa (vagy csak nagyon magyaros?) gondolat, már meg ne haragudj.

 41. Majd ha a hr-es nem egy üresfejű műnő lesz, akkor meg lesz normálisan írva a munkakör. Akkor könnyű lesz kiszűrni a kamu hirdetéseket, ahonnan a munkaerőhiány ellenére vissza sem hívnak 😀

 42. jobangel
  mondta:

  @Szaktanár: Mert én a kis magyar valóságot nézem, ahol még mindig van ember, akinek, ha kiírják, hogy nettó 150 a Burger Kingben, akkor örül, hogy hű, de sok, menne ő nettó 120-ért is, csak legyen már.

 43. Névtelen
  mondta:

  @Szaktanár:
  Bérezéshez „miért nem?” kérdésre:

  Nem értünk a pénzhez, ezt tagadjuk és nem merjük felvállalni.
  Úgy gondoljuk, hogy okosak vagyunk, pedig tőlünk (magyarok) nem vesznek semmit se; ráadásul senkit nem vágunk át. (pl. svájci devizahitel)

  Inkább elutazunk az állásinterjúra (fizetünk az infoért; ha megkapjuk egyáltalán elsőre), hogy megtudjuk mennyi az annyi.

  A Hr-es (ha így gondolja egyáltalán), akkor nem szól a főnökének, mert ez egy ütközési pont. Nem száll vitába, ez az egyszerűbb út.
  Rövid távú haszonért cserébe a hosszútávú kockázat van elsimlizve (az, hogy nem jelentkezik senki vagy sikertelen lesz az egész procedúra és 3 hónap múlva derül ki, mikor a dolgozó mégiscsak feláll és elmegy).

 44. Magyar Hr-esek es cegvezetok altalanos es gyakori ritkahulye egyvelege.

 45. maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző
  mondta:

  Mivel a legtöbb hbirdetés rosszul van megfogalmazva, túlzó követelményekkel, így sose kell megfelelni minden követelménynek, sőt a követelmények többségének se.

  2015-ben vettek fel a Kólához dolgozni, 2 évet voltam ott, idén mondtam fel.

  Nos, a hirdetés, amire jelentkeztem alapvető követelményként tartalmazta:
  – folyékony angoltudás, beszéd és írás,
  – közgazdasági típusú végzettség,
  – legalább 3 év tapasztalat pénzügyi területen.

  Az én adataim ezzel szemben:
  – B2-es szintű, folyékonytól messze álló angoltudás, bár passzívan C1 vagyok (azaz jól értek, de csak közepesen beszélek),
  – bölcsész végzettség,
  – 1 év tapasztalat pénzügyi területen.

  S FELVETTEK.

 46. Szaktanár
  mondta:

  „A bérezés is kicsit suta lett, bár annak még nem vagyok híve, hogy pontos összeg legyen kiírva, de az alapbér összegét megadni talán ildomos lenne egy értékesítői hirdetésben.”

  miért nem? számomra a világ legtermészetesebb dolga (mióta csak ilyen hirdetéseket látok/ilyenekkel keresnek meg), h ezt meg azt kéne csinálni, ennyi és annyi munkaidőben, ilyen és olyan szakmai tapasztalatot várunk el hozzá, és ennyit és annyit (-tól -ig) tudunk ezért felajánlani. sztem nincs azzal gond, ha számszerűsítjük a lehetőségeket, így senki sem rabolja a másik idejét. mint ahogy az van pl az angol képen is. ők pl ajánlanak 25k-t évente, ergo pályakezdővel számolnak, esetleg gyakornokkal, az elvárt skill-ek alapszintű ismeretével lehet ennyi pénzt keresni a megadott helyszínen. tehát egy senior vagy mid-level front-endes erre már nem fog jelentkezni, és ez így jó, a cég nem árult zsákbamacskát, a dolgozó meg nem futott feleslegesen 2 kört a bértárgyalás előtt.

 47. Serrin
  mondta:

  „És akkor kínálnak laptopot+mobilt. Munkaeszközt! Munkavégzéshez! Kínálnak! Kedvenc analógiámmal élve, a takarítónőjüknek meg a felmosóvödör a juttatása?”

  Teljesen egyetértek. A másik ilyen a céges autó, mert vagy a „főnök” kap (gyak. magáncélra), vagy az, aki sokat fog vele munka miatt utazni. A másodiknak meg ez nem ajándék, hanem ugyanúgy munkaeszköz.