Ne dolgoztass szabadság alatt!

Ne dolgoztass szabadság alatt!


beach-holiday_1.jpgEz a poszt most a főnököknek szól. A munkavállalókat a CV-online-on írt bejegyezéseimben már rábeszéltem, hogy menjenek el szabadságra, és hogy ne dolgozzanak szabadságon.

Most Hozzád szólok, kedves Főnökember! Nyáron kiürül az iroda, kevesebb az aktív, megoldandó ügy a legtöbb irodai környezetben. De amikor ügy jön, azonnal meg kell oldani. És már riasztod is a beosztottad, aki épp otthon lakásfelújít vagy valahol nyaral, kertészkedik, horgászik.

Információhiány

A dolgozó, aki már egy hete nem olvasta az e-mailjeit, nem rendelkezik friss információkkal az adott ügyről, ami rendben is van. De ez magában hordozza azt a kockázatot, hogy valamilyen információ hiányában még a legteljesebb odafigyelés mellett is félreviszi az ügyet. Ha a kolléga az összes levelezést visszaolvassa, akkor sem biztos, hogy tudomást szerez egy szóban elhangzott ígéretről, ami fontos lehet az ügy szempontjából.

Eszközök hiánya

A munkavállaló lehet, hogy hazavitte a laptopját, aktuális ügyének jegyzeteit, de pl. nem vitte haza a szekrényt, amiben a cég aláírt szerződései állnak… Lehet, hogy hozzáfér a hálózathoz, de a kolléga asztalán van egy jegyzet, vagy az irodája falán kifüggesztve egy lista, ami éppen kell. Az irodában lévő kollégáknak is többletmunkát jelent, ha felhívja őket, megkéri, hogy mondja már meg, benne van-e a keresett valami listában stb.

Időbeli problémák

Otthonról lassabban megy a munka. Még ha magára zárja a szobaajtót, vagy félrevonul a strandon a laptoppal, akkor is. Mert mindent külön ki kell keresgélni, nem egy munkára kitalált íróasztal mellett ül stb.

Kényelmetlenség

A hiányzó információk összegyűjtése együttjár a kollégák, többi érintett partner telefonos „zaklatásával”. Így még az a munka sem halad, ami rájuk van bízva, és a partnerek felé is kínos a magyarázkodás, miért olyan dolgozik az ügyön, aki nincs „képben”.

——

A szabadság azért van, hogy az adott kolléga abban az időszakban úgy kipihenje magát, hogy az uborkaszezon utáni hajtásban is helytálljon. Ha elveszed tőle a gondtalan szabadidőt, az a fentiekkel is együttjár, és azzal is, hogy nem egy kipihent, tettrekész ember érkezik vissza 2-3 hét múlva szabadságról, hanem egy fáradt, gondterhelt kolléga, aki kapkod, idegeskedik, ezért akár hibázik is. A megoldás a helyettesítések jó megszervezése, nem a szabadságos kolléga dolgoztatása.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @DFK: A vezetők meg ismerik, csak nem kalkulálnak vele. Majd csodálkoznak, hogy kapacitásproblémát okoz egy-egy szabadság. Ezért inkább szabadság alatt dolgoztatnak…

 2. Vicces, közben a magyar kisvállakozások többségénél az alkalmazottak nem ismerik a fizetett szabadságot.

 3. HellsAngel
  mondta:

  Az ugye megvan, hogy Henry Ford vezette be a 8 oras munkanapot, kozben pedig meg is duplazta a beosztottai fizeteset? Ennek eredmenye egyebkent az lett, hogy a termelekenyseg az egekbe szokott es a profit is rovid ido alatt megduplazodott, mert senki se akarta, hogy kirugjak egy ilyen nagyszeru munkahelyrol ..

 4. Hujber Tünde
  mondta:

  @mt-03: Nem az a baj, ha valaki munkamániás, az a baj, ha 1. csak dolgozik, dolgozik, de az eredménye nulla, 2. másra is rá akarja kényszeríteni a munkamániáját.

 5. @mt-03:
  Remélem az ügyvezető egyetlen napot sem volt szabin.

 6. jobangel
  mondta:

  @Irbisz: Gondolom, e mondások mellett ő mégis kivette, és vmi egzotikus szigetről játszotta a mártírt, hogy milyen sokat dolgozik, és naponta küldött 1-2 mailt, hogy érezze, hogy kell ő is…

 7. Irbisz
  mondta:

  @mt-03: igazi magyar mentalitás, szánalmas.

 8. jobangel
  mondta:

  @Bambano: Céges telefonszám esetén ez nem véd. Van, ahol a cég honlapján vannak kint a számok. Átirányítás, kikapcs segíthet, ha engedik. Ha nem, olvassák el a fenti posztot 🙂

 9. mt-03
  mondta:

  az en egyik elozo melohelyemen az volt az ugyvezeto mondasa hogy aki ki tudja venni az eves szabit annak vagy nincs eleg munkaja vagy nem akar itt dolgozni…

 10. envagyokanezo
  mondta:

  Én dolgoztam olyan cégnél is, ahol kerestek szabi alatt és olyan cégnél is, ahol nem. Előbbi esetben nem is az az X idő volt a megterhelő, amit effektíve munkával töltöttem, hanem a többi, amikor elméletileg pihentem, de közben folyamatosan az feszítette az idegpályáimat, hogy vajon a következő másodpercben csörren-e a telefon, vagy pittyeg-e az e-mail. Ezt az sem oldotta meg, ha kikapcsoltam a telefont, vagy nem volt térerő, hiszen akkor meg azon kattogtam az agyam hátsó felében, hogy mi lesz ha visszakapcsolom, vagy bemegyek a városba…. Ne ez a folyamatos nyomás és idegeskedés akadályozott meg a pihenésben, általában ramatyabbul voltam, mint ha csak végigdolgoztam volna az 1-2 hetet, mert ha bent voltam, akkor legalább biztos lehettem abban, hogy azonnal le tudom kezelni a sürgős ügyeket, így sokkal kevesebb volt a stressz.

 11. Bambano
  mondta:

  @Celtic: „az ugyfelek annal nehezebben ertik a „hivd a ceges szamot vagy leginkabb irj emailt a support cimre” kifejezest.”: én ezt gyorsan rövidre szoktam zárni az elején. elször szépen udvariasan megkérek mindenkit, hogy ne adja ki a telefonszámomat ügyfélnek. ha mégis kiadják, akkor közlöm, hogy kitépem a kezüket és a hátukba szúrom. ha megint kiadják, akkor nyomtatva megkapják a btk 219-es paragrafusát, ami egy év börtönnel jutalmazza ezt.

  nem szokták kiadni, nincs ügyfélprobléma.

 12. Celtic
  mondta:

  @Irbisz: Hat, amig nagyvallalatnal dolgoztam, nekem se a szabi votl a baj (MAV). A munka meg a penz. Jelenleg szeretem a munkam, a penz is eppen eleg (45 evesen elertem, hogy neha marad a szamlamon, igaz, valas utan egyedul nem olyan egyszeru), csak a szabi nagyon nehez. 10 eve vagyok ott es en ismerem a ceget meg az uzletfelek rendszereit. Ev eleje ota ugyan van +2 munkatarsam , iden a 3+3 napbol csak 3+2 lett (tavaly volt a 3+1-bol 2,5), meg egy het van, amikor a gyerekre vigyazok (ovi nincs, anyjanak meg nicns annyi szabija, hoyg vegigvigye), meg egy het a Sziget, ami nalam a nyaralas. Fonok nem is hivogat, kiveve, ha katasztrofa-helyzet van (vagy ugy erzi…) az ugyfelek annal nehezebben ertik a „hivd a ceges szamot vagy leginkabb irj emailt a support cimre” kifejezest. Zavarol, hoyg itt van a ceg kezdeti idoszakabol par ugyfel, akinek csak par havonta van „a zapu nem kapja meg a leveleit es nem tud nyomtatni” problemaja, amit CSAK telefonon tud kozolni, mig a havi parszazmillios forgalmat bonyolito, kiterjedt rendszerekkel rendelkezo cegek, akik szinte folyamatos munkat adnak, kepesek megerteni a „support” email mibenletet

  Szoval, tavalyhoz kepest nagysagrendekkel javult a helyzet, de van meg rajta javitanivalo….

  (juteszembe, tavalyelott decemberben a ket unnep kozott leallt a ceg, de en ezalatt napi 4-6 orat dolgoztam, mert akkor lehetett elvegezni egy nagyobb atallast. Igaz, itthonrol, kotetlen munkaidoben. Ehhez kepest tavaly (vagyis fel eve) a ket het tenyleg szabi volt, de annyira ki voltam merulve az egesz ev miatt, hoyg napi 12-14 orat aludtam)

 13. egysmás
  mondta:

  – Bélám! Tudom, hogy szabin vagy, de jó lenne, ha a Katyvaszbaszi projektre ránéznél!
  -Főnök, nem tudja más megcsinálni?
  – Nem, ezt csak te tudod megoldani!
  – Tényleg? Akkor ez egy új fejlemény, mely a bérem újratárgyalását indukálja! Holnap benn vagyok, és ha megegyezünk, mehet a balhé!

 14. Irbisz
  mondta:

  @Celtic:
  Azért ez nagyon cégfüggő. Hazai komoly multinál, nem sor mellől, bármelyik évben el tudtam menni 2 hét szabira. Volt néha 1-1 kollégám aki 3-ra is elment, de azt mondta, az már túl sok 🙂
  Valamiért annyira komolyan vették hogy adott évből max. 3 napot lehet átvinni (biztos valamelyik HR-es vezetőnek éves célja volt, nagy %-al :))), hogy pár évvel ezelőtt amikor nyáron egy nagy projekt miatt csak 1 hétre tudtam elmenni, valamikor dec.5-től január 3-ig szabadságon voltam.
  Igaz egyszer be kellett mennem, és néha távdolgoztam is, de mivel a gyerekek iskolába jártak, feleségemnek év végi hajtás volt, ezért ráérte, mert eleve otthon voltam.
  Igaz nekem a gyerekek után járó pótszabadsággal együtt 40 nap szabim volt, amiből 34-el én rendelkeztem.
  Ennyi nappal az volt a baj, hogy tudom kivenni, de mindig sikerült megoldani.
  Ennyit a gonosz multikról 🙂

 15. Bambano
  mondta:

  egyébként pedig azt gondolom, hogy szabadság az, ha letettem a főnök elé a céges mobilt, céges notebookot, kijelölték a helyettesítőmet és elhúztam.

  ha fennáll a lehetősége, hogy utoléjrenek, és annak is, hogy be tudjak jelentkezni a céges rendszerbe távolról, akkor az nem szabadság, hanem kiküldetés.

 16. Bambano
  mondta:

  @Online Távmunkás: dívik, nem dívik, törvénytelen, ha nem küldenek el szabadságra. lásd 2012. évi I. törv. 122. par. 2-3 bekezdések.

  egyébként is úgy van összerakva a jogszabály, hogy nemigen tudsz megfelelni neki, ha egyszer egy évben nem küldöd el a munkavállalót hosszabb szabadságra. gondolom, nem véletlenül.

 17. Irbisz
  mondta:

  Ahogy mondani szokták, senki nem potolhatatlan.
  Ha megis a szabadságról kell valakit visszarángatni, ott valami nincs rendben:
  – vagy a főnök ekkora paraszt, aki ennyire nem becsüli abeosztottját,
  – vagy a kolléga nem adta át megfelelően az ügyeit,
  – vagy nincs valami normál helyettesítési terv (ami megint vezetési hiba)
  – ha meg tenyleg az az egyszem kolléga tudja megoldani az ügyet (láttam ilyet én is), az megint vezetési hiba, hogy hagyta kulcsfontosságú tudás/infók egy személy kezében legyenek.

 18. Celtic
  mondta:

  @Online Távmunkás: Egy het???? Szerencse, ha a megallapodott negy napbol nem lesz 2,5 egy uj megallapodassal.

 19. jobangel
  mondta:

  @bértrollbosszantó_kovi1970: tényleg az. De észérveket próbáltam hozni, mert van, aki büszke rá, ha parasztnak tartják… Hátha a kockázatokat látva mégis hajlandó a szabadság intézményét tiszteletben tartani.

 20. Netuddki.
  mondta:

  Kimaradt: Nettó parasztság…

 21. jobangel
  mondta:

  @Online Távmunkás: Attól függ. Felénk még dívik a 2-3 hét (nálam pont nem, de az nem a cég hibája :)) , mert az ügyfelek is úgy mennek szabira.

  De persze van, ahol már annyira „optimalizálták” a munkaerőt (értsd: túlterhelték), hogy csak 1 hét kihagyást tud megengedni magának mind a szervezet, mind az ember.

 22. Online Távmunkás
  mondta:

  2-3 hét szabadság? Manapság elég ritka, hogy valaki egy hétnél hosszabb szabadságra megy az irodai dolgozók közül, inkább a leálló futószalag mellől szokták kollektíven 2-3 hét szabira küldeni a munkásokat.

  Egyébként a főnököknek is érdemes pihenniük szabadság alatt, nem dől össze a világ nélkülük. Ha pedig minden túl sok minden akad meg a távollétükben, akkor gondolkozzanak el a beosztottjaik képességein, a saját feladatdelegálási szokásaikon és vezetési stílusukon…