Nehéz a HR-esek élete (is)!

Nehéz a HR-esek élete (is)!

Állásra jelentkezőket sem könnyű találni, de ez egy szakmai nehézség, majd megoldja a HR-szakma. De ha már ott az álláskereső, akkor akadnak igazán bajaink, és nemcsak a HR-esek küzdenek ilyenkor, de mindenki, aki szeretné, hogy az adott álláskeresőnek állása legyen.

Vannak álláskeresők, akiken HR-esek, segítő hivatásúak, önkéntesek próbálnak segíteni, de néha azért a hajunkat tépjük attól, amiket művelnek (velünk). Ezek persze nem (mindig) rosszindulatú megnyilvánulások, simán csak oda nem figyelés, vagy a másik oldal nemismerése, vagy a rutintalanság, vagy sok esetben az elhatározás hiánya okozza, hogy márpedig az álláskereső állást akar, és ezért dolgozni is hajlandó. Mint tudjuk, az álláskeresés is munka, nem is könnyű.

Segíteni csak akkor tudunk, ha a segített is megtesz mindent azért, hogy legyen állása. Pár „apróság”, amire érdemes odafigyelni annak is, aki segítséget kér.

———

Főleg fizikai munkások toborzásánál előfordul, hogy felhívja a hirdetőt a jelentkező, hogy utánaérdeklődjön a munkának. Azonnal közli, hogy nincs elég pénz a telefonegyenlegén, hívjuk vissza. A cég HR-ese érti hogy van, ahol már száz forint is számít, nem probléma, visszahívja. A jelentkezőnk nem veszi fel! Soha többé! Napokkal később sem! Nyilván így nem lehet vele állásról beszélni.

———

Tanácsadó alkalmakra, főleg vidékiek részére gyakran használjuk a Skype-ot. Ingyenes, hatékony, okostelefonra is telepíthető, ha nincs számítógépe. És megkérdezi, hogy nem lehetne-e esetleg mégis telefonon, és hívnám-e? Hiszen az ingyenes segítő munkámmal annyi pénzt keresek, hogy napi egy-egy másfél órás telefonbeszélgetés bőven belefér a költségeimbe… Még jobb, mikor kikéri magának, hogy ő aztán nem skypog, mert nehogymár az álláskereséshez még azt is kelljen! (Hát ha még tudná, mi egyéb kell…)

———

Az online vívmányok, mint Skype, e-mailezés mellett a közösségi oldalak elutasítása is „menő”. Fizikai munkát pl. könnyű találni mindenféle helyi álláskeresős csoportban a Facebookon, de ő aztán nem. Hát hogyne! Olvasta, hogy ellopják az adataikat „ott”. Irodai, szellemi munkákra próbálom a Linkedin előnyeit kihasználtatni az álláskeresőkkel. Hogyisne! Majd még oda is?! Meg állásportálokra? Neki erre nincs ideje! (mindezt tartós munkanélküliektől)

———

Önéletrajz-javítás: sokféle javaslatom van, mindegyikhez írok indokolást is, de néha úgy érzem, hiába strapálom magam. Leírom, hogy ezt vagy azt töröld ki – tipikusan a Europassból ottmaradt „Dátum”, „Munkáltató neve”, „Munkakör”címkék – , mert, fölösleges, viszi a helyet az értékes tartalom elöl stb. Vagy a személyes adatokból a gyerekek számát, nevét, szülei(!) születési és halálozási dátumait, mert diszkriminációnak ad helyet, mert nem jellemzi szakmailag, vagy simán csak semmi szükség rá, és be tudnánk írni a helyére olyasmit, amire szükség van. Visszaküldi a javított CV-t, amiben ugyanúgy benne van mindez, de legalább már azt is elrontotta, ami jó volt addig. Vagy megcsinálta a felét annak, amit javasoltam, a másik felét elegánsan elfelejtette. Persze a precíz munkavégzés szerepel a CV-ben… Ennél is rosszabb, amikor a nyilvánvalóan hibás CV-pontra ír egy védőbeszédet, hogy az szerinte miért jó úgy, ahogy. Az ő önjellemzésükben a rugalmasság is szerepel általában…

———

Időpontegyeztetés. Értem, ha közbejön valami. Egyszer. Esetleg kétszer. De mikor 1 hónap alatt nem jutunk el a Skype interjúig, tíz fölötti időponttologatással, akkor elkezdek kételkedni az álláskeresési szándék komolyságában. (mondom: Skype. Se utazás, se menetrendhez alkalmazkodás, sőt, este 10 is oké lehet). Aki szeretné, hogy segítsenek neki az álláskeresésében, érjen már rá picit a saját karrierje egyengetésére.

———

Kölcsönösség. Amikor valaki régóta nem keresett állást, vagy esetleg még soha életében nem, akkor sok ismeretlen tényezővel találkozik. Miután mindenkinek az a jó, ha állást találnak, próbálunk segíteni, tájékoztatni, mi kell ahhoz, hogy egyáltalán az online álláskeresés technikai hátterét megteremtsék (nem anyagi hiányok vannak ilyenkor, ahogy tapasztaltuk). Azzal legalább ne kelljen már küzdeni, hogy elmagyarázzam, miért jó ha van Skype, Linkedin, Facebook, és miért javítsunk ki egy önéletrajzot. És ha a végén azt kérjük, amit a legelején is közöltünk, hogy az állástalálásáról kérjen a munkáltatójától egy munkáltatói igazolást (amiben nincsenek fizetési adatok, mert nekünk az nem kell), hogy nekünk is lehessen referencia, bizonyított siker a támogató felé, akkor eltűnik…

———————-

Hölgyeim! Október 16-án ingyenes álláskereső suli lesz, gyertek! Részletek itt! 

———————-

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, hátha ezzel te is segítesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem!

———————-

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Untermensch4
  mondta:

  @jobangel: A múló főnököm (éppen mostanság rúgják ki de nem tudom milyen fázisban van a folyamat) egyszer azt mondta hogy van feltöltve önéletrajza és még nem keresték meg semmivel. Ezt furcsállom mert huszonévnyi tapasztalattal nem elavult területen tudtommal mindenféle mérnökből van némi hiány. Mivel tizensok éve nem is keresett munkát, sztem nagyon nincs képben hogy megy ez mostanság. Én gyakrabban keresek munkát de én is bénán, csak groteszk hogy nehezen tud majd találni mert nem munkakeresésre specializálódott, hanem olyan munkastílusra ami egyébként nagyon tud passzolni multik elvárásaihoz ám nem olyan népszerű a mostani, nemmulti cégünknél.
  Egyébként tényleg nehéz lehet a hr-eseknek. Toborzó cég embere hívott mostanság, egyik kedvenc korábbi munkahelyemre keresgélnek több (nem bővülő cég, így gyanúsan sok) pozícióra/ba embert. Nagyon kellemesen megbeszéltük hogy amit ott csináltam azt nagyon szívesen folytatnám, 2-3 hét amíg vkit a mostani helyemre állítanak és már megyek is. Cégen belül le is tudják ellenőrizni pont arra a pozícióra a referenciámat. Csak… volt régebben egy, nem teljesen szabályos bűvésztrükkje a cégnek, kis mértékű jóárasítása a túlmunkának, sajnos a munkavállalónak ez akár 5%-nyi megkárosítását is jelentheti, ezt én külön kérném a szerződésembe hogy velem nem bűvészkednek, pénzért dolgozok. A jelentkezők közül már sokan álltak fel emiatt az asztaltól… de azért az elvárás az megy hogy lasszózzanak már össze úgy embereket („Oldd meg” -varázsige) hogy a távozók közül ha bárkit megkérdez egy álláskereső akkor megtudhatja hogy van ez a sunyi trükk. 🙁

 2. Untermensch4
  mondta:

  @Mate12345: Magyarisztánban bírósági jóváhagyással (engedély) a rendőrség. A titkosszolgálatoknak elég a miniszteri engedély…

 3. jobangel
  mondta:

  @pippa2011: Ezesetben nem hozzám kellene fordulnia. Eléggé nem rejtem véka alá a véleményem semmiben a blogon sem, pont azért, hogy aki hozzám akar jönni, az tudja, hogy kihez jön, ne vegyen zsákbamacskát.

  Én sem megyek olyan orvoshoz, akiről nem hiszem, hogy tud segíteni.

 4. pippa2011
  mondta:

  Akivel nem lehet időpontot egyeztetni és nem fogadja el a javításokat, az nem hiszi el, hogy tudsz segíteni. Ez még nem jelenti azt,hogy nem komolyak a szándékai. Az önéletrajz marketing, amire rá kell érezni.

 5. kukatr
  mondta:

  @Bambano: Ez a nagy hátránya a facebook-os álláshirdetésnek. Az érdeklődőket, annak ellenére, hogy tilos, biztosan le fogják káderezni.

 6. Bambano
  mondta:

  @Mate12345: „látatlanban is mondom, jobban tisztában vagyok az adatvédelemmel”: erre tényleg csak látatlanban mondj ilyet.

  „Mindenki betartja a törvényt.”: ez konkrétan nem igaz. sőt, inkább az az igaz, hogy senki sem tartja be a törvényt.

  „Az, hogy te úgy regisztrálsz be valahová, hogy nem olvasod el a felhasználói feltételeket, arról senki sem tehet.”: én konkrétan el szoktam olvasni. Ebből tudom, hogy mekkora mocskok az amerikai adathörcsögök.
  Példa:
  amikor felraksz egy w10-et, az alapértelmezett adatvédelmi beállításai sértik a magyar adatvédelmi törvényt, illetve a NAIH vonatkozó állásfoglalását. Az ugyanis azt várja el, hogy alapértelmezetten minden adatrablási beállítás ki legyen kapcsolva és a felhasználónak *TEVŐLEGESEN* kelljen engedélyt adnia annak használatára. Tehát az, hogy a w10-ben alapértelmezetten engedélyezve van és tevőlegesen kell kikapcsolnod, az törvénytelen. Következmény: az állításod, hogy mindenki betartja a törvényt, nem igaz.

  „A gugli és az MS elég nagy pénzeket szed össze abból, hogy FELHASZNÁLJA az adatokat célzott hírdetések formájában. Valóban profilt építenek belőle, de azt hülyék lennének eladni.”: nekem az is eladás, hogy azt mondja az ms vagy a gugli a hirdetőknek, hogy itt van x ezer profilozott email cím meg felismert böngésző, ilyen meg ilyen reklámot tudok rátenni. Az, hogy a rólad összelopott adatokból levont következtetés harmadik fél gazdasági érdekeit szolgálja ki pénzért, nekem az eladás.

  „Azt viszont nagyon is tudni lehet, hogy a vinyódon vagy az Ethernet kártyádon mi megy.”: nem, nem lehet tudni. Honnan tudod, hogy a vinyódon a gyártó által felrakott firmware fut vagy egy linux, ami a /etc/passwd fájl megnyitásakor lecseréli a root jelszót? Megcsinálták, keress rá a neten. Azt sem tudhatod, hogy az ethernet kártyádon mi fut, azokról is lehet olvasni, hogy ronda malware van benne. és hogy figyeled meg a tűzfaladdal, ha az is fertőzött? hint: sehogy.

  „Van a neten sok ingyenes szolgáltatás.”: köszönöm, a fontosabbakat megoldottam magamnak, a nem fontosak meg mehetnek a levesbe. A gugli kereső az egyetlen, amivel nem vagyok elégedett és nem tudom kikerülni.

 7. Mate12345
  mondta:

  @Bambano: Így látatlanban is mondom, jobban tisztában vagyok az adatvédelemmel, mint te. Válaszolok pontonként.

  „1. Elvi kérdés: az adatom az enyém. Nem viheti el senki törvényesen az engedélyem nélkül. elvi kérdés, hogy minden paraszt tartsa meg a törvényt. A gugli is, az ms is.”

  Mindenki betartja a törvényt. Az, hogy te úgy regisztrálsz be valahová, hogy nem olvasod el a felhasználói feltételeket, arról senki sem tehet. (Pontosabban de. Sok cég több 10 oldalas licence feltételt ad ki, amit szerintem tiltani kellene. A Google ebben pont kivétel.) A Google, MS meg a Facebook is pontosan leírja, hogy ha beregisztrálsz, mit tehet az adatokkal. (Segítek, más céggel nem oszthatja meg, egyébként bármit.)

  2. Se a guglinak, se az ms-nek nem kell az adatom, nem tudnak vele mit kezdeni. Azért gyűjtik, hogy profilokat építsenek belőle és azt eladják. Ez a probléma: továbbadják az adataimat más cégeknek, akikkel kapcsolatban viszont már érhet hátrány. Például egy biztosítás megkötésekor.

  Ezt miből gondolod? A gugli és az MS elég nagy pénzeket szed össze abból, hogy FELHASZNÁLJA az adatokat célzott hírdetések formájában. Valóban profilt építenek belőle, de azt hülyék lennének eladni. Az alapján tudnak neked célzottan tartalmat és reklámokat ajánlani. Más cégeknek nem adhatják ki. (Max anonimizáltan. Ez azt jelenti, hogy azt megmondhatják, hogy Győrben 200 embernek van Audija, de azt nem, hogy a Kovács Pistának milyen kocsija van.) A Facebook még ennél is tovább megy. Nekik gyakorlatilag nincs más termékük, mint a profilozás és az az alapján kiadott célzott reklám.
  Ezt nagyon rosszul tudod.

  3. minél több adatot találnak meg rólad a neten, annál több kiindulási alapjuk van egy célzott támadáshoz. nem jó etetni a tolvajokat. pont ugyanolyan butaság segíteni a social engineereket adattal, mint kiposztolni az arckönyvbe, hogy elmentél egy hónapra nyaralni, üres a lakás, tessék betörni.

  Ez jogos. Aki a Facebook-ra tölti ki a nyaralás alatt a fotókat, az gyakorlatilag könyörög a betörésért, de ezen kívül nagyon sok támadási felületet nem tudsz kiadni magadról. Persze ha valakinek annyi esze van, hogy személyes adatokat meg E-mail címet posztol, az más, de az azért egy következő szintje a sötétségnek. Ha azt a szabályt betartod, hogy adsz meg olyant a neten, amit nem plakátolnál ki a házad elé, akkor nem érhet nagy baj.
  A csalók általában nem a Facebook-on, hanem hírdetési oldalakon keresztül találnak meg.

  „például elszáll a levelező program egy windows10-en. kiküldi az elszálláskor benne levő adatokat az ms-nek. igen, a jelszavadat is. tehát akárhol regisztráltál levelezési címet a világban, hozzáférnek. mert az nyilvánvaló, hogy a gugli hozzáfér a gmailes leveleidhez, de az ms hozzáfér a freemaileshez is, meg a céges levelezőrendszeredhez is. pláne, hogy fogalmad sincs, a vállalati tűzfalad milyen hozzáférést engedélyez, ha az is ms termék. vagy milyen szoftver pörög a vinyódban, az ethernet kártyádban, stb.”

  Hát… A Windows 10-zel pont vannak más gondok is az adatvédelem területén. Pl.: lazán elküldi minden billentyűleütésedet rendszerhiba nélkül is, ha nem tiltod meg neki. Ahogy meg a titkos kulcsokat kezeli, az röhej. Az nem oprendszer, hanem egy túlhízott kémszoftver. Arra tényleg azt mondom, hogy ha bármilyen bizalmas adatod van, akkor inkább ne használd.

  Azt viszont nagyon is tudni lehet, hogy a vinyódon vagy az Ethernet kártyádon mi megy. Nagyon sokan vizsgálják ezt, de már egy sima hálózatfigyelésre képes router is kiszúrná, ha kémkedne a hálókártyád. (Különben is, szerinted az mihez fér hozzá?) Volt már, hogy vírusos lett egy vinyó firmware-je, elég gyorsan lebukott a forgalom miatt.

  „az indexen anno volt egy cikk, hogy hány nagy nemzetközi tender eredménye változott meg az első és a második forduló között. hosszú lista volt. nyilvánvalóan mind ipari kémkedés áldozatai lettek, és szinte mindben amcsi lett a végső győztes. kell ez neked, hogy a fejlesztésed eredményét más kasszírozza be?”

  Egyrészt az a cég, aki ingyenes GMail-t (van ám fizetős változata is szigorúbb titoktartással, audittal meg mindennel) meg hasonlókat használ, az megérdemli, hogy elveszítsen egy tendert. Másrészt azért ez elég erős kijelentés. Statisztikailag is hülyeség. (Mind?) Harmadrészt meg a lakossági felhasználást ne mosd egybe az iparral. Nagyon más a kettő.

  „ideje lenne már mindenkinek nagyon erősen fejlődnie adatvédelem terén, mert ami most van, az kupleráj.”

  Ebbe az is beletartozik, hogy ne féltsük azt, amit nem kell. Nagyon egyszerű a képlet. Van a neten sok ingyenes szolgáltatás. Tudni kell, hogy az összes ilyennél pénz helyett a megosztott adattal fizetünk. Ha érzékeny adatokat osztasz meg magadról, akkor ezt megszívtad. De ha téged nem zavar, hogy a Facebook tudja, melyik a kedvenc íród meg kik a közeli barátaid, akkor (normális használat mellett) olyan sok veszély nem fenyeget. Elzárhatod magad ezektől, nem használod sem a Facebook-ot (nem veszítesz semmit), sem a Google-t (az már nem egyszerű), de minek?

 8. Bambano
  mondta:

  @Mate12345: direkt külön raktam:
  „Vagyis meg vagy szorulva, valaki segíteni akar és ahelyett, hogy erőt vennél magadon és kb 5 perc alatt feltelepíted a Skype-ot, hogy egy ember ingyen segíthessen neked, te inkább felháborodsz, hogy miért nem tud hívni. Ez nem adatvédelem, ez prosztóság.”: nem, nem prosztóság tiltakozni a szkájp ellen.

  Az a prosztóság, hogy egy ingyenes segítőtől elvárod, hogy ő fizessen neked azért, hogy segíthessen. Tehát szkájpot elutasítani nem prosztóság, azt kérni, hogy hívjon vissza pedig az.

 9. Bambano
  mondta:

  @Mate12345: te most vagy nagyon naiv vagy, vagy nagyon tájékozatlan. mert amit írtál, nagyjából végig tévedés.

  „Tárolják, aztán pár hónap múlva törlik.”: nem, nem tárolják, a beszélgetések metaadatait tárolják, magát a beszélgetést nem.

  „Pontosan mi ezzel a baj?”: az a hiedelem a baj, illetve annak valósággá válása, hogy minden beszélgetést megnézhetnek. nem nézhetnek meg.

  „A Facebook és a Microsoft valóban az USA területén működik, az USA adatvédelmi törvényei vonatkoznak rá, amik (különösen nem amerikai állampolgárokkal szemben) lazábbak, mint a magyarok”: egész pontosan annyira lazák azok az adatvédelmi törvények, hogy nincsenek. Jelenleg az usákoknál az a törvény, hogy amerikai földön amerikai állampolgár után csak bírósági határozattal nyomozhatnak (vagyis ha egy telefonbeszélgetés mindkét vége földrajzilag amcsi és amcsi állampolgár beszél), akkor csak bírói határozattal hallgathatják le, de ezt az nsa nem tartja be. A másik szabály, hogy amennyiben egy beszélgetés legalább egyik vége külföldi helyileg vagy külföldi állampolgár beszél, akkor korlátozásmentesen lehallgatható. EZ A BAJ. Hogy te, mint európai, row vagy.

  „A magyar államnak egyébként nem szoktak kiadni semmit.”: megkérdezném, pár nappal az aktuális jelentésük kiadása után miért kell ilyen könnyen cáfolható marhaságokkal traktálni a netet? vagy csak ennyire tájékozatlanok vagytok?

  „Abban biztos lehetsz, hogy nincs olyan ember egyik cégnél vagy titkosszolgálatnál sem, aki azzal múlatná az idejét, hogy a te E-mailjeidet olvasgatja unalomból.”: automatizált szoftverek kutatnak a forgalomban, nem emberek. És abban is biztos lehetsz, hogyha valamilyen módon, teljesen ártatlan esetben is, kapcsolatba kerülsz egy általuk megfigyelt emberrel, terroristával, akkora bazi fekete pontot kapsz a személyi kartonodra, hogy soha nem engednek be amerikába. ez vagy baj neked, vagy nem, te tudod.

  „Egyrészt mert ha lebukik, rengeteget bukik”: jaja, annyira rengeteget bukik, hogy semmit. Mondom, nem usa állampolgárok esetén az amcsi törvények szerint szabad a vásár. Ha lebukik, hogy a te adataidban kotorászott, legfeljebb azért fognak rászólni, hogy miért nem olyanok adataiban kotorászik, aki rizikósabb csoportban van, mint te, minek pazarolja a drága fizetett munkaidejét rád, ami nem fog eredményt hozni.

  „Másrészt, ezek tényleg csak azt az infót tudják rólad, amit megosztasz”: ez természetesen nem igaz. Abban az esetben is nyomkövetnek, ha nem vagy bejelentkezve vagy beregisztrálva se a facebookba meg a többibe. A digitális lenyomatod annyira egyedi, hogy biztosan össze tudják kötni az összes tevékenységedet, és ha egyszer bementél jelszóval, akkor hozzákötik a nevedet is, meg a többi adatodat is. Hogy is tolnának neked személyre szabott reklámot, ha nem tudnának azonosítani??? A facebook például a like gombok mögé varrt url-lel meg az olvasottságelemzéssel akkor is képes nyomkövetni, ha nem jelentkeztél be a facebookba. vagy nem regeltél.

  tehát nem igaz az, hogy annyit tudnak rólad, amennyi infót megosztasz.

  „Szóval lehetsz paranoid, de hülyeség.”: szóval lehetsz tájékozatlan, de rosszul jársz.

 10. Bambano
  mondta:

  @kocog: majd jönnek emberek, akik határozottan állítanak nagy kövér hülyeségeket.
  Azt, hogy mit piszkáltak az általad emlegetett emberek a telefonközpontban, törvény szabályozza, el lehet olvasni. Azt is törvény szabályozza, hogy milyen cuccok tartoznak a kritikus infrastruktúrák közé. Az elsődleges telefonszolgáltatók cuccai rendszerint igen.

  Tehát az, hogy ott voltak emberek, nem jelent semmit, azt meg különösen nem jelenti, hogy minden beszélgetést rögzítenének. Ezt nem engedi a törvény.

  ” Semmi okom azt feltételezni, hogy ma màsképp lenne, a fenti eset tizenéve volt.”: valóban, ma sincs másképp. tizenéve se rögzítettek minden beszélgetést, ma sem rögzítenek.
  Például a rendőrség kifejezetten nem az a társaság, akik hozzáférnének minden beszélgetéshez felhatalmazás nélkül. A rendőrség azokhoz a beszélgetésekhez fér hozzá, amikhez határozat engedi.

  Szerintem ne erőltesd, a menőzésbe már belebuktál, a hülyeséget tovább hajtani meg értelmetlen.

 11. Mate12345
  mondta:

  @kocog: Ez igaz. Tárolják, aztán pár hónap múlva törlik. Ráadásul a titkosszolgálatok (bírósági jóváhagyással) a telefontársaságok tudta nélkül egy külön, titkosított vonalon kérhetik le vagy kezdeményezhetnek élő hangstream-et. (Pontosan mi ezzel a baj? Ez a dolguk.)

  A Facebook és a Microsoft valóban az USA területén működik, az USA adatvédelmi törvényei vonatkoznak rá, amik (különösen nem amerikai állampolgárokkal szemben) lazábbak, mint a magyarok. Ettől függetlenül ezek a cégek a felhasználói szerződésükben (amit pl. a Google esetén azért nem olyan nagy kaland elolvasni) részletesen leírják, hogy mit kezdhetnek a feltöltött adataiddal. (Nem hiszem, hogy hazudnak, mert a szerződések alapján gyakorlatilag bármit kezdhetnek vele.)

  Erre is vonatkozik a kérdésem, mi ezzel a baj? Szerinted milyen adataik vannak rólad? Egyébként rengeteg, ha nem figyelsz rá. Az androidos telefonod tudja, merre jársz és ezt vissza is nézheted, a Google ismeri az összes keresési előzményed (és vissza is nézheted), a Facebook ismeri a teljes kapcsolati hálódat. (Legalábbis a nagyrészét.)
  Szerinted ezt mire lehet használni?
  Elárulom, jelenleg a Microsoft is, a Facebook is és a Google is célzott hírdetésekre használja.
  Mindhárom nagy techcég (MS, Google, Facebook) hatósági megkeresésre kiadhat (az USA-nak kötelező jelleggel) bírósági végzés esetén adatokat.
  Abban biztos lehetsz, hogy amíg nem akarsz valamit felrobbantani vagy nem árulsz nagy mennyiségben drogot, addig ezekkel nem fogsz találkozni. (A magyar államnak egyébként nem szoktak kiadni semmit.)

  Abban biztos lehetsz, hogy nincs olyan ember egyik cégnél vagy titkosszolgálatnál sem, aki azzal múlatná az idejét, hogy a te E-mailjeidet olvasgatja unalomból. (Egyrészt mert ha lebukik, rengeteget bukik, másrészt meg annyi ember van ezekben a rendszerekben, szerinted kit érdekel, hogy milyen pornót nézel?)

  Másrészt, ezek tényleg csak azt az infót tudják rólad, amit megosztasz. Ha nem jelentjezel be a Google fiókodba, nem fogja nyomon követni a kereséseidet. Ha nem kapcsolod be az Androidon a helymeghatározást / főzött romot / butatelefont használsz, senki sem fog követni. Ha a facebook-ra nem teszed ki a reggelidet, nem jelölöd be a kedvenc zenekarodat, nem teszed ki a kedvenc partidrogodat, azt sem fogja tudni. (Bár az igaz, hogy a baráti körödből próbál interpolálni. Ha az összes barátod szereti a Lilatehén zenekart, neked is megpróbálkozik a reklámjával.)

  Ezek nem úgy néznek ki, hogy amint beregisztrálsz Facebook-ra, onnantól még a vércsoportodat is tudja. Minden pontosan anynit fog rólad tudni, amennyit megosztasz vele. (Kivéve a titkosszolgálatokat, akiknek joguk van több cégtől is begyűjteni az infót.)

  Szóval lehetsz paranoid, de hülyeség. Ettől függetlenül, élhetsz Skype meg Facebook nélkül, semmiről sem fogsz lemaradni (leszámítva néhány szerencsétlent, aki ki se lát a Facebook-ról és még a lábgombájának is külön user-e van).

  Az egyetlen, amire nincs mentség az az, amit Jobangel is említett. Vagyis meg vagy szorulva, valaki segíteni akar és ahelyett, hogy erőt vennél magadon és kb 5 perc alatt feltelepíted a Skype-ot, hogy egy ember ingyen segíthessen neked, te inkább felháborodsz, hogy miért nem tud hívni. Ez nem adatvédelem, ez prosztóság. (Tudom, hogy te nem csináltál ilyent, de a cikkben erről van szó.)

 12. kocog
  mondta:

  @jobangel: > A nyilvánosság a legjobb védelem.

  Sajnos ez csak akkor igaz, ha pontosan tudod kontrollàlni, hogy mikor, mit, hogyan hozol nyilvànossàgra.
  Nézd meg, milyen kevés közszereplö tudja a kezében tartani, mi jelenjen meg rola a bulvàrban és mi ne. Pedig nekik a nyilvànossàg elemi érdekük.

  Azon elgondolkodtàl-e màr, hogy az ingyenesen hasznàlhato közösségi oldalak müködtetését miböl finanszirozzàk? Vajh honnan jön Zuckerberg vagyona, ha nem fizetsz a Facebook hasznàlatàért?

 13. kocog
  mondta:

  @Bambano: Tévedsz, nem kell semmilyen titoktartàsi nyilatkozat. Elég, ha az ember egy telefonos cégnél dolgozik. Nem tul nagynàl, azért, hogy ismerje a kollégàkat. Ha ez megvan, akkor ràjön az ember fia, ha külsös emberek jönnek, és hatàrozott mozdulatokkal piszkàljàk az alközpontot, közvetlenül a telepités befejezése elött.
  Semmi okom azt feltételezni, hogy ma màsképp lenne, a fenti eset tizenéve volt.
  Az, hgoy a „nagy” szolgàltatok minden hivàst, minden beszélgetést rögzitenek, kb köztudomàsu. Az nem nyilvànos, hgoy ezekhez ki, milyen modon férhet hozzà. Példàul a rendörség hozzàfér, ha valami ügyben nyomoznak. Azt nem tudom, hogy rajtuk kivül még ki és hogyan.

 14. Bambano
  mondta:

  @jobangel: a „legálisan megtalálom” szókapcsolatból nem csak azt lehet vitatni, hogy megtalálod-e vagy sem, hanem azt is, hogy legálisan.

  Attól, hogy kint van egy adat a neten, és te megnézheted, még nem biztos, hogy arra a célra, amire fel akarod használni, legálisan felhasználhatod. Ezt a nüanszot nem szokták tudni az emberek.

 15. jobangel
  mondta:

  @Bambano: http://www.e-cegjegyzek.hu/index.html – teljesen biztos vagyok benne, próbáld ki egy random magyar céggel. És ez ráadásul ingyenes. A fizetős verziókban még több dolog látszik.

  Semmi gondom azzal, ha tudják ki vagyok, és megtalálnak. Jót tesz az üzletnek is 🙂 A nyilvánosság a legjobb védelem.

 16. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @ZoLTaN76: Hát igen, mikor én programozóként felraktam a cv-m, hogy állást keresnék, kaptam is a rakat megkeresést banki/befektetési/ingatlan közvetítő pozíciókra.
  Gondolom annyira hiány van, hogy ha már a gépet be tudja kapcsolni, meg még angolul is tud véletlen, akkor jó lesz, még akkor is ha nem is szakmabeli…
  Más kérdés, hogy direkt ki lehet/kell választani, hogy milyen kategóriában keres az ember állást azon a portálon és ott nem épp ez volt…

 17. ZoLTaN76
  mondta:

  Budapesti cégünknél keresek szakembert.
  Hétfőn reggel jelentkezik Gipsz Jakab, önéletrajzában felhívja a figyelmünket, hogy Szeged mennyire ideális munkavégzési hely neki.
  Szerdán délben, ugyanaz az ember, ugyanaz az önéletrajz, és leírja, hogy mennyire örülne, hogy Békéscsabán dolgozhatna.
  A feladó címét ezek után blokkoltam.

  De, meg is fordíthatom:
  gépészmérnök végzettségem van, 2 oldalra felraktam az önéletrajzomat. Ingatlan irodák és biztosítás közvetítők megkeresnek folyamatosan. Meg szoktam kérni ilyenkor illedelmesen a hívó felet, hogy a telefonszámomon kívül olvassa tovább az önéletrajzomat, akkor megsértődik…

  A HR-esek élete, akik nem szabadidejükben végzik a dolgukat, mint jobangel, nem nehéz. Szoftver van mindenre… állítólag. És napi 2-3 interjú, felelősség zéró. Mert ha alkalmatlan embert vesz fel, akkor őt nem kérik számon…

 18. Bambano
  mondta:

  @kocog: ha te olyan helyen dolgoztál volna, hogy ebben a kérdésben releváns információd lehetne, akkor nem járna a szád, mert ahhoz titoktartási nyilatkozat is jár. vagyis ha csak menőzni akarsz az ilyen álértesülésekkel, már lebuktál.

 19. Bambano
  mondta:

  @jobangel: „És az e-cégjegyzek.hu-n random cég vezetőjének nevét, születési dátumát és anyja nevét, lakcímét is megtalálom, teljesen legálisan”: ebben csak kismértékben legyél biztos, de leginkább semennyire sem.

  „Fazekas Éva. Ebből volt 400 db az iwiwen, a Facebook nem mutatja, mennyit talál. Aki ezzel vissza tud élni, az ügyes”: az internetezési digitális lenyomatodból egészen pontosan be tudják azonosítani, hogy ki lehetsz. ha ehhez hozzácsapod a nevedet, teljesen biztos lehetsz benne, hogy tudják, ki vagy. a böngésződből a szervereknek átküldött adatok alapján már megtalálnak.

 20. Bambano
  mondta:

  @Mate12345: „Áruld már el nekem kérlek, hogy a csúnya Microsoft és Google ugyan mi olyant fog szerinted csinálni az adataiddal, ami neked bármilyen hátrányt okozna?”: sajnálatos, hogy ennyire tudatlanok is véleményt mondanak az adatvédelemről. De legyen, írok pár dolgot:

  1. Elvi kérdés: az adatom az enyém. Nem viheti el senki törvényesen az engedélyem nélkül. elvi kérdés, hogy minden paraszt tartsa meg a törvényt. A gugli is, az ms is.
  2. Se a guglinak, se az ms-nek nem kell az adatom, nem tudnak vele mit kezdeni. Azért gyűjtik, hogy profilokat építsenek belőle és azt eladják. Ez a probléma: továbbadják az adataimat más cégeknek, akikkel kapcsolatban viszont már érhet hátrány. Például egy biztosítás megkötésekor.
  3. minél több adatot találnak meg rólad a neten, annál több kiindulási alapjuk van egy célzott támadáshoz. nem jó etetni a tolvajokat. pont ugyanolyan butaság segíteni a social engineereket adattal, mint kiposztolni az arckönyvbe, hogy elmentél egy hónapra nyaralni, üres a lakás, tessék betörni.

  Más.
  például elszáll a levelező program egy windows10-en. kiküldi az elszálláskor benne levő adatokat az ms-nek. igen, a jelszavadat is. tehát akárhol regisztráltál levelezési címet a világban, hozzáférnek. mert az nyilvánvaló, hogy a gugli hozzáfér a gmailes leveleidhez, de az ms hozzáfér a freemaileshez is, meg a céges levelezőrendszeredhez is. pláne, hogy fogalmad sincs, a vállalati tűzfalad milyen hozzáférést engedélyez, ha az is ms termék. vagy milyen szoftver pörög a vinyódban, az ethernet kártyádban, stb.

  az indexen anno volt egy cikk, hogy hány nagy nemzetközi tender eredménye változott meg az első és a második forduló között. hosszú lista volt. nyilvánvalóan mind ipari kémkedés áldozatai lettek, és szinte mindben amcsi lett a végső győztes. kell ez neked, hogy a fejlesztésed eredményét más kasszírozza be?

  ideje lenne már mindenkinek nagyon erősen fejlődnie adatvédelem terén, mert ami most van, az kupleráj.

 21. kocog
  mondta:

  @Mate12345:
  > a csúnya telefontársaságok lehet, hogy lehallgatják…

  Mivel dolgoztam olyan helyen, elàrulom neked: a telefontàrsasàgok kivétel nélkül minden beszélgetést rögzitenek.
  Hogy ezt X idö mulva törlik-e, azt nem tudom, de ha arra felkent embereknek, szerveknek hirtelen felébred a kivàncsisàga, minden tovàbbi nélkül megkapjàk a beszélgetést is, a hivàslistàkat is, meg ami még ott van.

  Namost, a beszélgetésben szereplö netes cégek székhelye az USA. Tehàt még csak nem is a magar törvények vonatkoznak ràjuk, hanem az ottaniak.
  A teljes adatforgalom rögzitéséhez csak a tàrolohelyeket kell megfinanszirozni. Nem olyan sok az, mint elsö hallàsra tünik, a google-nek pl sok évre visszamenöleg megvan az internet teljes tartalma, vissza is lehet keresni rajta 1-1 honlap régebbi àllapotàt.

 22. jobangel
  mondta:

  @Bambano: Az én való nevem, mint tudjuk, Fazekas Éva. Ebből volt 400 db az iwiwen, a Facebook nem mutatja, mennyit talál. Aki ezzel vissza tud élni, az ügyes 🙂

  De mondok durvábbat. Ha van egy céged, akkor az benne van a cégjegyzékben ugye, személyes adataiddal bejegyezték. És az e-cégjegyzek.hu-n random cég vezetőjének nevét, születési dátumát és anyja nevét, lakcímét is megtalálom, teljesen legálisan, még akkor is, ha emberünk külföldi. Ehhez képest a Facebookon a macskás fotók annyira nem is gáz.

 23. Mate12345
  mondta:

  @Bambano:

  Kedves Bambano,

  Áruld már el nekem kérlek, hogy a csúnya Microsoft és Google ugyan mi olyant fog szerinted csinálni az adataiddal, ami neked bármilyen hátrányt okozna? Sunyiban fog célzott hírdetéseket megjeleníteni? És akkor? Inkább nézegetnéd a nemreleváns hírdetéseket?

  De nincs gond ebben az esetben sem, ha a tisztelt álláskereső ennyire fél a Skype-tól/Facebook-tól/mindentől, akkor szépen ő is fel tudja hívni Jobangel-t a saját pénzén bár a csúnya telefontársaságok lehet, hogy lehallgatják…

 24. oddball
  mondta:

  @kukatr: lassan már az álláshirdető portálokon se nagyon lehet olyat találni, ami mögött tényleges munkaerő felvételi szándék állna a hirdető részéről. Ugyanazok vannak fent hónapokig. Ha be is hívnak valahova interjúra, akkor is 48 órán belül jön a „nem önre esett a választásunk” email, majd a hirdetés továbbra is ott virít a neten hetekig, hónapokig, kéthetente új feltöltési dátumokkal.

 25. Bambano
  mondta:

  @Treff Bubi: ezt kifelejtettem: „a Facebook nem ellenőrzi, hogy valós adatokat adtál-e meg.”: a facebook szabályzatában benne van, hogy jogosultak azonosító igazolványt kérni szkennelve. ha nem adsz, vagy nem jót adsz, törlik a profilod. tehát de, a facebook ellenőrzi.

 26. Bambano
  mondta:

  @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: nyilván nem erőszak a szövegértés, de funkcionális analfabétaként nem érdemes fórumozni szerintem.

  „Ha nem fér be a telefonálás költsége egy cég HR-esének keretébe, akkor oda nem érdemes dolgozni menni, mert az egy csőd előtti cég.”: ha olvastad volna a posztot, pláne, ha meg is értetted volna, akkor tudnád, hogy nem a cég hr-eséről beszélt, hanem az önkéntes, ingyen segítők munkájáról. idézem neked, hogy újra megpróbálhasd értelmezni:

  „Tanácsadó alkalmakra, főleg vidékiek részére gyakran használjuk a Skype-ot. Ingyenes, hatékony, okostelefonra is telepíthető, ha nincs számítógépe. És megkérdezi, hogy nem lehetne-e esetleg mégis telefonon, és hívnám-e? Hiszen az ingyenes segítő munkámmal annyi pénzt keresek”

 27. Bambano
  mondta:

  @Treff Bubi: „Ha te 75 éves özvegy nőként Los Angelesből akarsz accountot nyitni, tegyed.”: ez valószínűleg különösen magas szinten fogja segíteni az álláskeresésedet… oh wait.

  @jobangel: „Adatot akkor tud rabolni, ha megadsz adatot.”: a név személyes adat. ha már megadtam a nevemet, akkor tud adatot lopni. q.e.d. név meg alapadatok nélkül vajon mi haszna álláskeresés célból ilyen helyre regisztrálni?

 28. kocog
  mondta:

  @Treff Bubi: Köszönöm, de nem szeretnék Facebook accountot nyitni.
  Igy se gyözöm szelektàlni az innen-onnan elém ömlö ostobasàgokat.
  Kiscicàs meg nyaralos kép is van a neten épp elég, az enyémekre semmi szükség nincs.

 29. Treff Bubi
  mondta:

  @kocog: a Facebook nem ellenőrzi, hogy valós adatokat adtál-e meg. Ha te 75 éves özvegy nőként Los Angelesből akarsz accountot nyitni, tegyed. A láthatósági beállításoknál azt rejtesz el, amit akarsz.

 30. hidroponi
  mondta:

  @Bambano: nem csak a gugli a mocsok, hanem a HR-esek is akik a segged lukaig be tudnak nezni, mert a sok idiota minden percerol bejegyzest keszit, akar GPS adatokkal es kepekkel es publikussa is teszi.

 31. kukatr
  mondta:

  Skype telepíthető mobilra, na de mekkora adatforgalmat is generál egy videóhívás?
  Linkedinen értelmes munkát nem találtam, csak a toborzók spamjeit és az egyre bulvárosabb támogatott tartalmat…

 32. kocog
  mondta:

  @jobangel:
  > Adatot akkor tud rabolni, ha megadsz adatot

  A Skype-al igazad van, és a telefont is fel kéne venni, ha csörög.

  Nade hogy is müködik a Linkedin, a Xing, a Facebook és a többi kémkedös oldal?
  Meg kell adnod magadrol egy rakàs adatot, amelyek, hiàba is irnak bàrmit az egyoldalu szerzödéseikben, hiàba törlöd ki késöbb bàrmely adatodat, azok bizony ott maradnak egy amerikai cég adathordozoin örökre. Ahogy ott marad mindenféle tevékenységed is az adott oldalon. Ha lehetöséged van erröl egy rendörrel vagy titkosszolgàval beszélni, el fogja mondani neked, mi mindent ki lehet deriteni ezekböl az illetöre vonatkozoan.

  Ez nem azt jelenti, hogy holnaptol kezdve félned kell, de azt igenis jelenti, hogy ezeket az adatokat tömegesen elemezni fogjàk, és a sajàt céljaikra fel fogjàk hasznàlni.
  A gugli, a facebook, a linkedin, xing, twitter meg a fene tudja milyen „közösségi” oldalak vannak még, mind, kivétel nélkül a kémkedés eszközei. Rettentö sok adat gyülik össze a vilàg minden tàjàrol, és innen csak szàmtech kapacitàs és SW kell, s màris ki lehet ismerni az adott orszàg lakoinak gyengéit, erösségeit.

  én sajnos sokat voltam munkanélküli. (nem Magyarorszàgon) Tudnék mesélni az itteni fejvadàszokrol, HR-esekröl, de ennek Magyarorszàgon nem sok hasznàt làtnàk.

  Rajta voltam egy ideig ezeken a portàlokon, kivéve a Facebookot.
  A vilàgon semmiféle értelmes „talàlat” nem jött, kaptam ellenben idiota reklàmokat és olyan „àllàsajànlatot”, amit kb egy éve làtok a neten, nyilvàn egy darab megfelelö pàlyàzo sem volt, de nekem kiajànlottàk, tekintve, hogy egy kukkot se értek az adott területhez, de a HR-es se tudja, mit is keres.

 33. jobangel
  mondta:

  @Bambano: Adatot akkor tud rabolni, ha megadsz adatot. Nem kell ahhoz különös aktivitás a Facebookon, hogy meglásson egy álláshirdetést, és jelentkezzen rá. Kutyát-macskát-ebédet sem kell kiposztolni, ha nem akarja, de mint álláskeresési eszközt, használja álláskeresésre a XXI. században.

  A Skype meg attól jó, hogy ingyenesen is teljes funkcionalitásban használható. Az a cél, hogy a rászoruló álláskereső arra költsön pénzt, amire muszáj. Az ingyenes online tanácsadás tényleg ingyen legyen pl.

 34. jobangel
  mondta:

  @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: : a cég HR-esének belefér, vissza is hívják, aki kéri. De ha már visszahívják, ugyan venné fel azt a telefont…

 35. maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző
  mondta:

  Ha nem fér be a telefonálás költsége egy cég HR-esének keretébe, akkor oda nem érdemes dolgozni menni, mert az egy csőd előtti cég.

 36. Bambano
  mondta:

  az, hogy nem akarod fizetni, hogy ő állást találjon, rendben van.
  az, hogy szkájpoljatok, nincs.

  a magam részéről kifejezetten és hangosan örülök neki, hogy egyre többen fogják fel végre, hogy a szkájp (microsoft), linkedin (microsoft), facebook, gugli egy mocsok szemét adatrabló. mindenki kerülje ki nagy ívben.

  a poszt címével meg az a gond, hogy biztos nehéz lehet a hr-esek élete, én még egy hr-est se láttam állásinterjún, csak ilyen botcsinálta toborzókat. valahogy nem tudom sajnálni őket.

 37. erkölcsi hulla
  mondta:

  Mindig az a nyakkendős vicc jut eszembe.

 38. szcsongor
  mondta:

  @hidroponi: Na akkor rólad (is) szól ez a poszt.

 39. hidroponi
  mondta:

  „Fizikai munkát pl. könnyű találni mindenféle helyi álláskeresős csoportban a Facebookon, de ő aztán nem. „

  jo lenne visszavenni az agarakbol(sic)!
  ha en munkakozvetito vagy HR-es lennek plusz pont jarna azert ha valakinek nincs faszbuk accountja.
  az extrovertalt idiotak menjenek csak a bulvartvkbe dolgozni, rendes munkahelyre szakemberek kellenek!

 40. Lady Scarlett
  mondta:

  Manapsag mar igy megy ez. Vagy kioktat az online vilagrol, vagy arrol miert nincs ott fent.