Önéletrajz a múltadból

Önéletrajz a múltadból

cv-format.jpgIdőnként csodálkozunk, hogy már megint hogyan talált ránk egy-egy most alakult közvetítő cég, vagy éppen egy sosem hallott cégecske. Ők általában azt mondják, valamelyik állásportálon találták a CV-t, ami onnantól fura, ha tudod, hogy az adott állásportálra nem töltöttél fel CV-t, a többi helyen is inaktív már, olyan régen kerestél állást. Miután ez most megtörtént velem, rájöttem, hogy a múlt kísért, és ezt valahogy érdemes a hasznunkra fordítani. Bosszantó és kínos volt magyarázni, hogy az a szakterület, amire azt a CV-t írtam 10 éve, már nem érdekel igazán engem, és ne kérdezzen bele abba a projektbe, ami őt nagyon érdekli, mert már csak homályos emlék számomra, és kifejezetten nem akarok olyan állást, amibe az a tudás kellene. Tanulsága az esetnek, hogy egy most bárhová elküldött, feltöltött önéletrajzod még évekig keringhet toborzói körökben, felbukkan portálon keresgélő munkáltatók kulcsszavaira, esetleg egy-egy továbbálló toborzó viszi magával pendrive-on a cég adatbázisát (bármennyire is törvénytelen ez, naivak nem vagyunk…), vagy egy céges HR-es tesz bele valamilyen külön adatbázisba cégénél, mint különösen érdekes, speciális szaktudású, fontos előző munkáltatójú stb. ember.

A CV-k vándorolnak. Kézről kézre, pendrive-ról pendrive-ra, cégektől cégekbe, szeretjük vagy sem, tudjunk róla, hogy így van. Tehát, a CV-det úgy kell megírni, hogy ezekre is valamilyen módon felkészülj. Hogy ne egy 5 éves CV alapján ítélje meg, érdemes-e veled most beszélni junior pozíciókról (nyilván nem, 5 év alatt már feljebbléptél). Nekünk, álláskeresőknek is fontos, hogy ne rabolják az időnket olyan állásokkal, ami nem érdekes. Ezek kivédésére van pár formai-tartalmi megoldás, amit alkalmazni érdemes:

– Családi állapotot ezért sem írunk a CV-be, túl azon, diszkriminációs szempontokat sem szeretnénk kiszolgálni. Lehet, hogy 5 évvel később már nem leszel hajadon, egyedülálló stb.

– Lakcímet, levelezési címet szintén ne írjunk, mert (1. diszkriminációs pont), 2 .ez is bőven változhat, és csak azért ne ess el egy állástól, mert azt hiszik, békésiként nem érdekelhet téged egy budapesti állás. Miközben évek óta Budapesten élsz…

– Mindig legyen keltezés a CV-n. Ezt magyarázni sem kell…

– Ha fizetési igény van a CV-ben, akkor főleg legyen keltezés mellette. Ne örüljön a munkáltató, hogy x Ft a fizetési igényed, és örömében hívjon is rögvest állástinterjúra, mert lehet, hogy az elmúlt pár évben annyit fejlődtél, hogy már 12x Ft a reális.

– Az utolsó munkahely a régi CV-dben nem biztos, hogy az, ami 5 év múlva is utolsó lesz. Ezért a most még aktuális munkahelyhez legyen egy „jelenleg is” lezárás, ami a keltezéssel együtt már egyértelmű lehet.

– Legyen oldalszám és lapszám a CV-n, láblécben a legpraktikusabb, és ha már lábléc van, a keltezés is kerülhet oda. Csakhogy meg tudja állapítani az olvasó, hogy a teljes CV-t látja-e.

– E-mailcímed olyan legyen, amit hosszútávon is meg akarsz tartani. A szolgáltatói e-mailcím nem jó, szolgáltatót jó eséllyel váltani fogsz pár év alatt. A munkahelyi e-mailcímet végképp ne használd álláskeresésre, ezt ugye mondani sem kell… Egy gmail, yahoo stb. pont megfelel.

– Telefonszám: ez is hosszútávú, privát szám legyen. Ne olyan, amit a mostani munkahelyeden kaptál, és lehet, hogy még azt is megengedték, hogy privát célokra használd, ha a munkaviszonyodnak vége lesz, az adott telefonszámnak is vége lehet számodra.

Természetesen, ha ezeket most kezded el alkalmazni, akkor is jópár év lesz,mire hatása lehet. Így ha valaki felhív egy régi önéletrajzod kapcsán, mindenképpen ajánld fel, hogy küldesz frisset.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Circus
  mondta:

  Engem is betaláltak/betalálnak régi CV alapján, de ilyen esetben mindig elküldöm az aktuálisat, én nem érzem ezt akkora problémának – minden hívásból lehet valami, vagy valami tapasztalatot leszűrni.

  Konkrétan, aki nagyon akarja, megnézheti, mikor lett a file ‘szerezve’, plusz ha az utolsó bejegyzés munkahely vltozásra 2014-es, akkor legyen már annyi esze, hogy megkérdezi, biztos ez a legfrissebb?

  Azt sem igazán érzem problémának, ha benne van a címem, akár csak hozzávetőlegesen is – ha erre bárki rákérdez, ez is lehet tárgyalási alap. Ha meg ez alapján szórnak ki, arról egyrészt nem tudok, tehát nem fáj, másrészt megint egy olyan dolog, ami miatt jobb, ha nem is ismerjük meg egymást közelebbről.

  @Eltévelyedés: de az is lehet, hogy valakinek eszébe jutottál, vagy hallott rólad, és emlékezett rád. Akkor nem sikerült, most ki tudja? 🙂

 2. nem-igen
  mondta:

  Ugyanezt a kettősséget tapasztalom, amiről sokan írnak.

  Külföldön előnyként könyvelik el, ha az ember csinált valamit, akkori is, ha nem szakmájába vágó, mert mindenkivel megesik, hogy leépítések vannak a cégnél, hogy gazdasági válság van, pénzt pedig keresni kell.

  Magasan kvalifikált munkaköröknél pedig teljesen természetesnek veszik, hogy valakinek van annyi tartaléka, hogy lazán pihent egy évet valami gap year címszóval akár 40 évesen is, tehát nem a loosert látják aki egy éve nem talál munkát, hanem a pihenéstől feltöltődött, ismét tettre kész embert, aki nem égett ki 20 év munka után sem.

  Ezzel szemben idehaza még a multik is inkább a pályakezdőknél tolerálják az ilyesmit. Például nálunk nagy előny, ha van valami diákmunkás tapasztalata, nem számít, hogy árufeltöltés, meg doboz csomagolás, legalább arra nem nekünk kell megtanítani, hogy mit jelent a munkaidő kezdete, az ebédszünet, a főnök szava, a szabadság kezelése, a munkaruházat, és hasonló dolgok, pedig abszolút fehér galléros terület, de a jelek szerint még a legjobb magyar egyetemekről kikerült diákok mindegyikének sem alap, hogy a 9 óra az nem 10 óra, a munkaruházat az nem hasonlít nyáron sem a strandöltözetre (ha nagyon meleg van akkor sem), és nem lehet szó nélkül eltűnni egy napra, utólag közölve, hogy ő szabinak gondolta.

  Tapasztaltabb embereknél viszont folyamatosan azt tapasztalom, ha be van írva valami „alacsonyabb” kvalitásokat igénylő munka, akkor a röhögés, a szájhúzás megy, nem pedig az, hogy legalább nem otthon ült, amíg a fél országot kirúgták a válság alatt.

 3. Eltévelyedés
  mondta:

  Az az igazság, hogy eddig minden módszer közül az egyetlen, amivel az összes állásomat szereztem: LinkedIn
  Minden más csak időpocsékolás volt.

 4. iridium
  mondta:

  @jobangel: @eMJe:
  Köszi a válaszokat! Azt hiszem, nem fogom erőltetni a feltöltést.

 5. jobangel
  mondta:

  @báró Csekonics: Igen, egy ilyen tipikus „megszóró” levélről itt már írtam. Katasztrófa 🙂

  jobangel.blog.hu/2014/05/08/egy_kezdo_allaskozvetito_benazasa

 6. báró Csekonics
  mondta:

  @Jack__Bauer: szerintem egyszerűbb a helyzet – simán van egy ‘CV’ mappája valahol a gépen és rákeresett X kulcsszóra a doksik között. Ld. Eltévelyedés kommentjét.
  Nagyon sok, magát komoly fejvadásznak tartó ember csinálja (tipikusan az egy-két emberes kis kft-k, tisztelet a kevés kivételnek). Lementette a nagy(obb) cégtől kilépés előtt az adatbázist (simán lehet hogy ott is mappában voltak a doc formátumú CV-k) és abból ‘él’.
  Jobb esetben van egy profession előfizetése e mellé és akkor kicsit jobb a merítés.

  Igazából a tudás ahhoz kell(ene) hogy pár másodperc alatt el tudja dönteni, hogy érdemes lehet-e egyáltalán felhívni / írni neked.
  De ha ír (körlevél) akkor biztos ami biztos alapon megszór ezer címzettet, hátha valaki ráharap alapon.
  Sokszor ezt persze az egy-két beosztott (gyakornok) csinálja, aki örül hogy ott lehet és irodában szerez ‘gyakorlatot’.
  Megbízó örül hogy hamar kap egy ‘short list-et’ – amin persze jó ha egy, max két név igazi találat, a többi 1-3 ‘töltelék’ ember.
  Ha az az egy-kettő nem vállalja v. garanciaidőn belül kilép, akkor van csak bukó (ingyen kell másikat találni).
  Na, az ilyen 100 éves CV-re betalálás másik tipikus esete ez a helyzet, mikor gyorsan kéne valaki, mindegy ki.

 7. Rókica25
  mondta:

  Professionről eddig csak MLM és biztosítócég keresett meg. (mindig jutalékos ügynöki munkákkal-bár változatos pozíciónevekkel illették)
  Amikor mégsem, akkor látszott, hogy csak „falból”, statisztikának kelek, azért hívtak be. A kedvencem mégis, amikor adott céghez jelentkezek egy releváns pozícióra pályázat útján, eltelik 1 év, vagy pár hónap és levadásznak a prof-ről, hogy küldjek aktuális önéletrajzot. Küldök, akkor kiderül, nekik már megvan (hisz hónapokkal ezelőtt uarra a pozícióra pályáztam) és máris semmi hír felőlük. Ilyenkor nem tudom, hogy nem nézik az adatbázisukat, vagy kupi van a cégnél…de jobb is, ha ilyen helyre nem megyek dolgozni.

 8. Jack__Bauer
  mondta:

  Még 2004-ben írtam egy egyetemi újságban feladott fordítói álláshirdetésre, amire rövidesen válaszolt is a hirdető, leírt pár részletet, kért egy önéletrajzot, valamint megkérdezte, hogy számlaképes vagyok-e (nyilván az egyetemisták többsége egyben egyéni vállalkozó is… ja, mégsem).
  Elküldtem az önéletrajzot, és jeleztem, hogy sajnos nem vagyok számlaképes, ez esetben hogyan tovább.

  Majd eltelt 11 (!!) év, és a jóember tavaly júniusban nyomott egy reply-t, amiben megkérdezte, hogy foglalkozok-e még fordítással?

  Elég szar lehet a munkaerőhelyzet a cégnél, ha már ennyire mélyre kell ásni a postaládában…

 9. Eltévelyedés
  mondta:

  Jó oké, eszembe jutott egy harmadik is miközben irtam:) Fáradt vagyok és nem lehet szerkeszteni a kommentot.

 10. Eltévelyedés
  mondta:

  Az a baj az ilyen régi elfeledett önéletrajzokkal, hogy ha előbukkan 3-5-7 éve múlva, akkor az két dolgot jelent:

  1. Ember nem látta, a szoftver talált benne kulcsszót, 456db másikkal egyetemben, és kiküldték körlevélbe. Ez nem személyre szabott, (tudom, Kedves Jánosnak cimezték, de ugye körlevél „Dear (insert_firstname)”), és 99% eséllyel tök irreleváns
  2. Látta a resourcer, de ő egy 21 éves dilettáns, két hete kezdett a melóban, aki nem nézi meg mikor került az adatbázisba a CV, ugye ha már 4 éve, akkor valószinűleg már rég túlléptél azon a szinten.
  3. Lassan őrölnek a malmok, nekem volt, hogy önéletrajz leadás után 6-7 hónappal hivtak, hogy nagyon érdeklem őket. Nos, köszi, de azóta találtam állást, 100x jobbat.

  Mit lehet ezek ellen tenni? Nem olyan gyakori azért, meg kell nyomni bátran a del gombot.

 11. Yobbágy Fery
  mondta:

  @eMJe: Na ja, azok, akik a Professionről szedik le az önéletrajzom, jellemzően érdektelen ajánlatokkal keresnek meg, 10-ből 8 esetben már a toborzó hívásakor nemet mondok, mert valamiért rendszeresen 3-4 év tapasztalatot igénylő (szerintük 5-6) munkákkal találnak meg, holott már 9 éve majdnem folyamatosan dolgozom (volt, hogy két munkahely között eltelt pár hónap, de az is azért volt, mert én így akartam, szükségem volt egy kis pihenésre, ráadásul a korábbi cég nem volt szűkmarkú, amikor megváltak tőlem, szóval baromira nem volt sietős a munkakeresés).
  LinkedInen viszont pont fordított az arány, gyakrabban találnak meg releváns pozíciókkal, ráadásul azzal kezdik, hogy ha érdekel a dolog, írjam meg, hogy mikor érek rá beszélni (visszautalva a másik poszthoz írt kommentemre).

  Mindenesetre ártani nem árt, ha fent van az ember CV-je mindenféle adatbázisokban, könnyen lehet, hogy pont megtalálják egy jó ajánlattal, csak nem kell tőle csodát várni (pénzügyesként legalábbis, más szektorokban lehet, hogy jobb a helyzet). Legrosszabb esetben meg el lehet menni interjúzni mindenfelé, még ha sikeres is, nem muszáj elfogadni a pozíciót, rutin nélkül viszont nem érdemes nekifutni a nekünk tetsző melóknak se.

 12. „Lakcímet, levelezési címet szintén ne írjunk, mert (1. diszkriminációs pont), 2 .ez is bőven változhat, és csak azért ne ess el egy állástól”
  Betalált, azóta kitöröltem 😀 Bár a munkáltató telephelyének címéből l het következtetni, merre felé él az ember.

  Dátumot viszont már régóta nem írok, max a motlevbe, amit meg nem szeretek, főleg olyan cégnek küldeni, aki azt sem hajlandó megosztani, ki is ő 😀

  @iridium: Régebben feltöltöttem, de értelmét nem láttam, ezekről a helyekről sosem kerestek meg. Linkedin ebből a szempontból jobb

 13. jobangel
  mondta:

  @iridium: Szívesen 🙂 Adatbázisban szerepelni jó dolog, lám, még 10 év után is előszedik a CV-t. A fizetési igény beírása tényleg nem tűnik jónak általánosságban, vagy jó tág intervallumban érdemes. A születési dátum kérése szerintük azért van, mert egyedi azonosító, azért kell, hogy a sok Kiss/Nagy/Tóth/Kovács nevű embert egyedivé tegye. Nem tudom, erre a mobiltelefonszám miért nem jó, mert nyilván az is egyedi, sőt. De mikor megkérdeztem, ők sem tudták 🙂 Szóval inkább én is kerülném ezek megadását. De mivel azt írtad, nem túl specifikus a területed, inkább a tömeges álláspályázással érhetsz el eredményt.

 14. iridium
  mondta:

  Éppen most vagyok 100 cv-t szétküldő fázisban, szóval pont jókor, köszi:)

  Van egy aktuális kapcsolódó dilemmám: mennyire érdemes adatbázisokba feltölteni a CV-t, főleg, ha olyan adatokat is meg kell mellé kötelezően adnom, amit magamtól nem írnék bele egy nem pozícióra szabott CV-be (születési dátum, fizetési igény – ezt általános adatként hülyeségnek tartom, az egyik pozícióhoz túl alacsony, a másikhoz túl sok lesz, bármit is írok). Mit javasolnál, érdemes jelen lenni ezeken a helyeken (pl. profession vagy jobline adatbázis), vagy többet ér, ha a számomra esetleg hátrányos adatok közlését inkább kikerülöm?

  Nincs extra hiányszakmám, amiért szétszednének, szerintem pont az a szegmens vagyok, ahol tudnak válogatni és a részletek is számítanak. Szóval tanácstalan vagyok.