Példaképek kiszolgáltatott nőknek – és férfiaknak is

Példaképek kiszolgáltatott nőknek – és férfiaknak is

Szeretném politikamentesre írni ezt a posztot, bár minden politika valahol, mégis… most a nőkről lesz szó. Tanuló, dolgozó, esetleg karrierben bolyongó, de mindenképpen létező(!) nőkről. És férfiaktól, akikre szintén hatással van mindez. Politikáról nem!

Igyekszem sokféle módon segíteni a nehéz sorsú nők karrierjét, és itt nem csupán az anyagilag rászorultakra gondolok. Rengeteg olyan női élethelyzet van, amikor kiszolgáltatottá válhat egy nő a társadalom által rápakolt női szerepek miatt. Igen, gender, mint társadalmi nem, ami szerint nálunk pl. a nő dolga a gyerek, meg a háztartás, a férfi dolga meg nem összeroskadni abban, hogy mindezt fenntartsa, sőt örüljön a családfenntartó plecsninek. A nők szisztematikus háttérbe szorítása bizony a férfiaknak is terhet és kiszolgáltatottságot jelent.

Hamis biztonság

Amikor azt mondom, hogy nem a rászorultságon múlik, akkor eszembe jutnak azok a nők, akiknek valóban jól kereső, tökéletes egzisztenciát biztosító férjük van,

ahol ők maguk családanyaként tényleg gondtalanul élhetnek a gyereknevelés, háztartás kellemesebb részeinek – a nehézségeit akár ki is szervezhetik bébiszitterre, bejárónőre stb. Hanem ezek a nők addig vannak biztonságban, amíg be nem üt a krach. Manapság mégis ezt írják le az ideális családmodellnek azok, akik… na jó, leszögeztem, hogy nem politizálok.

Történik egy baleset, jön egy súlyos betegség, vagy a férj elveszti a jó kis munkáját, becsődöl a vállalkozása a pandémia miatt stb. Rossz esetben a lelki stabilitását veszti el, például ha valahogy bírni akarja a rápakolt terhet, egészségtelen kapaszkodót keres szerekben, szektákban, más nőkben. Eközben a nőnek nincs munkatapasztalata, talán van egy ezeréves diplomája, megkopott nyelvtudása… Egy teljes család mehet tönkre ebben. Ezért biztatom az ilyen helyzetben lévő nőket is arra, hogy ha nem is pénzért, de hobbiból szakmázzanak. Legalább heti 15-20 órában, és/vagy online csináljanak valamit, ami a szakmai életüket fenntartja. Nem kell menő vállalkozást építenie, ha nem akar. De legyen része szakmai közösségnek, legyen ilyen jellegű kapcsolatrendszere – saját kapcsolatrendszere, ne a férje köreiben. Ezzel biztosítja, hogy amikor majd kell, akkor tudjon munkát vállalni, jövedelemre szert tenni. De legalább már most nyisson egy saját bankszámlát.

Mindennapi nehézségek

Egyedülálló gyerekes nők, GYED/GYES-ről munkába visszatérni szándékozó nők, fogyatékos gyereket nevelő nők, 45+-os álláskereső nők stb. Fogyatékos gyerek mellett munkát vállalni pl. sokkolóan nehéz, ezek a nők láthatatlanok a társadalom számára… És persze hatalmas veszteséget is jelent a társadalomnak az, hogy szó szerint nyomorra, otthonmaradásra kárhoztatunk jól képzett, komoly szakértelemmel bíró nőket, mert ha nem segítünk nekik a családi háttér stabilizálásában, nem tudnak munkát vállalni. Évekkel később pedig semmi esélyük sem marad erre, poros bizonyítványokkal, megkopott tudással, lelkileg is összetörve.

De nem kell ilyen komoly nehézség, bőven elég, ha csak egy kisgyerekes, dolgozni akaró nő lehetőségeire gondolunk. Bölcsibe hely majd akkor van, ha felmutat egy munkaszerződést. Munkahelyet meg úgy lehet találni, ha meggyőződéssel tudja mondani, hogy megoldja a gyerekelhelyezést. Nem, nem politizálok családbarátilag, és nem jut eszembe, mennyi bölcsődei férőhely is (nem) lett…

Összejön esetleg talán a részmunkaidős állás, mert meg tudja mondani, mi lesz, ha beteg lesz a gyerek, így lesz 70%-os napi elfoglaltsága, félpénzért. A férfi „besegít”, ahogy a társadalom elvárja, mert azt nem várja el, hogy az egész családi életet plusz a karrierjeiket együtt csinálják. Mindketten beletéve, amennyit szeretnének. Közben NEM bántom a férfiakat, van nekik elég bajuk azzal, hogy rájuk lett tolva a családfenntartás.

A példaképek sajtója

Három szerencsétlen eset is pörög most egyszerre a sajtóban, valójában ez adta az „ihletet” ehhez a tombolós poszthoz.

 1. Forbes Women: nőként majd akkor boldogulsz, ha egy férfi megengedi

Megjelent már második alkalommal a Forbes Women – nőknek kedvezni akaró kiadvány, olyan üzenettel, hogy nem kell vadfeministának lenni ahhoz, hogy sikítsunk tőle.

Azt akarták mondani volt, hogy az „erős nők” (mondjuk ilyen önmagában nincs is) akkor tudnak erősek lenni – pl. karriert építeni – ha ebben a párjuk is társ, azaz olyan felvilágosult, hogy túllép a hagyományos nemi szerepeken. Eddig még nagyjából értem.

És kijött belőle, hogy ez is a nő felelőssége, mert ki másé lenne… Nem sikerült karriert építened? Tetszett volna jól menni férjhez! Olyan felvilágosult férfiembert választani, aki nem ragaszkodik a hagyományos nemi szerepekhez, hagy érvényesülni. Olyan opció nincs, hogy a férfiakat az ovitól arra neveljük, hogy a lány/nő is gondolkodni képes, önálló ember. Ha a jól kiválasztott férjed elengedi nagy kegyesen a „minden sikeres férfi mögött áll egy támogató nő” tézist, akkor majd boldogulhatsz, Szivi! És olyan opció sincs, hogy esetleg egy nő úgy is dönthet, hogy ő nem megy férjhez. Vagy esetleg nem férfi lesz élete párja, hogy borzoljam még az idegeket.

Aztán sikerült hozzá egy ilyen címet, ajánlót kerekíteni:

Számomra az a legfőbb tanulság, hogy annyira idegen ez a téma még egy komoly lapnak is, hogy nem tudja, hogyan kell erről írni… Pedig tanulni lehet ám erről is. Vagy kérni ehhez értő női szervezetek segítségét.

 

 1. Az állami szerv és az „ismétlődő szülés veszélye”

Állami szerv, mint munkáltató szerint vannak ilyen nők, akik szülnek. Ez veszélyes!

Igen, volt egy állami szerv (MIÉRT nem lehet nyugodtan kiírni, melyik is?), aki azért nem alkalmazott tovább egy nőt, mert „elment szülni”, és biztos megy még máskor is, és meg tudta azt fogalmazni, hogy „ismétlődő szülés veszélye”. Per lett belőle, hosszú idő után végre olyan ítélettel, végre jogerősen, ami normális társadalomban elvárható lett volna azonnal. Ha politizálnék, akkor most értekeznék a családbarátságos kommunikációról. De ennek is van mindenféle egyéb olvasata is.

 • Állami szerv, azaz különösen oda kellene figyelnie a diszkrimináció tilalmára. Példamutatásilag. Ők nem így gondolták.
 • Határozott idejű munkaszerződéssel való trükközgetés, hosszabbítgatás, mindig másfél évvel csak, a kiszolgáltatottságot folyamatosan fenntartva. Ez egy lótifuti bété „megoldjukokosba” stílusa. Egy állami szervtől.
 • Nem egy nő esett ennél a szervnél ennek a hozzáállásnak áldozatul, azaz nem mondhatjuk, hogy az adott nő alkalmatlansága miatt próbáltak valahogy szabadulni tőle, de hát a gyerekes nőknek felmondási védelem jár (ez egy külön posztot is megérne…)
 • A mai magyar jogszabályi keretek között egy ilyen eljárást simán „meg lehet jogászkodni”, bíróság elé kell vinni, mert nem magától értetődően jogtalan és etikátlan. Sőt egy ilyen pert elsőfokon el tudott veszíteni az anya, azaz volt bíró is, aki szerint ez oké… és persze közpénzből perelget egy állami szerv egy állampolgár ellen…

 

 1. Példaképnő, 8 általánossal

Igen, szegény Tóth Gabi… Megintcsak szeretném politikamentesre venni a témát, és csak a helyzetét kicsit jobban megnézni. Mi történhet egy fiatal lánnyal (17 évesen tűnt fel a Megasztárban), ha hagyja magát irányítani? Hogy mennyi esélye volt ellenállni, vagy akart-e ellenállni, azt nem tudhatom. Azt viszont tudom, hogy nekem már 14 évesen is ki kellett állni magamért. Volt akkor is, aki hitte, hogy tudom, nekem mi a jó (valójában csak azt tudtam, mit NEM akarok, de kezdetnek ez is elég egy lánynak).

Tóth Gabi fiatalon lett híres, tehetségesnek tartották, azzal fáraszthatták, hogy ebből meg lehet élni. Manapság hivatásos énekesnek lenni nem könnyű, nincs már hatalmas számú lemezeladás, a jogdíj sem sok, koncertek pandémiában… Celebkedni kell mellékesért, ami mindenféle fájdalmasan röhejes megjelenésekkel hitelteleníti az énekest, ami akár önálló szakma is lehetne. Ő meg annyira belekeveredett ebbe, hogy a hosszútávú lehetőségeit nem tudta közben építeni. Még egy érettségit sem tudott összehozni, bár még nem késő, viszont ha most hozzákezd, akkor is min. 4 év… ha még diplomát is akar, akkor 8 év. Addigra 40+-os nő lesz. Frissdiplomás, kezdő, valós munkatapasztalat nélkül, csak junior pozícióra alkalmasan… celebmúlttal terhelten, bár felvilágosult cégek ezt jövőben megszerzett szakértelmét tekintve „megbocsáthatják”.

Most, nagy hirtelen marad az, hogy azt csinálja, amiért fizetnek. Nincs választása. Pedig én pont azt tanítom minden álláskeresőnek, hogy tárgyalni(!) bármilyen állásról és lehetőségről kell, és ha nem tetszik, nemet kell mondani.

Ő nem mondhatja, hogy ezt én nem, akkor inkább majd más álláslehetőségre pályázom, és a szakmám biztosítja, hogy meg fogom teremteni magamnak a megélhetést. És arra is gondolok, hogy kinek jó az, hogy neki most nincs választása, és nem mondhat nemet. NEM politizálok…

Szegény, még azt is bírta mondani, hogy ő példakép akar lenni. Hát, az elrettentő példa is példa valahol. És ha most merengek a jövőjén, arra gondolok, ki fog neki segíteni, amikor ez a mostani „lehetőség” is véget ér. Mondjuk én szívesen – nekem ő csak egy átlagos Tóth Gabriella, akinek eddig nem sikerült karriert építeni. Mert én se nem diszkriminálok, se nem ítélkezek, és azt gondolom, hogy MINDEN nő boldogulása fontos. Mert akkor a férfiaknak is könnyebb lesz, így pedig az egész társadalomnak is könnyebb lesz.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyre szabott segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierépítésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Mérnök az utcáról
  mondta:

  „Határozott idejű munkaszerződéssel való trükközgetés, hosszabbítgatás, mindig másfél évvel csak, a kiszolgáltatottságot folyamatosan fenntartva. Ez egy lótifuti bété „megoldjukokosba” stílusa. Egy állami szervtől.”

  Ez már lassan a norma lesz a munkaerőpiacnak nevezett reality-ban. A határozott idejű munkaszerződéssel való trükközgetést hosszabbítgatást nemcsak a KKV-sok, meg a közszféra szeretik, hanem a német multi is. Még jó hogy nem egyszerűsített foglalkoztatással trükköztek, csak mert a rabszolga MT szerint az is legális. Egy korábbi posztodnál már hozzászóltam ennek az immoralitására utalva, de akkor a legalizált trükközést te előrelépésnek minősítetted. Szerintem meg ha az ürüléket ezüstpapírba csomagoljuk nem lesz belőle csoki! Ezt nemtől függetlenül fenntartom!

  1. jobangel
   mondta:

   Ilyenkor van az, hogy a munkavállaló mondjon nemet a trükközésre, még álláskereső korában. Igen, én is tudok olyan munkahelyekről, ahol folyamatosan fél éves határozott idejű munkaszerződésekkel alkalmaznak embereket, sok éve. Kérdés, hogy a hatóságok miért nem tudnak erről? A munkavállalók miért fogadják el? Ez utóbbit sejtem: azt hiszik, jól járnak anyagilag, de a határozott idejű munkaszerződésnek egyetlen hátrányát ismerik csak, azt, hogy ettől bizonytalan a közép- és hosszútávú jövőjük. Azt viszont nem tudják, hogy pl. a végkielégítéstől is elesnek így, a munkavállalói felmondás is nehéz, sőt, még fizetési kötelezettsége is keletkezhet, ha felmond! Fogadjunk, hogy ezzel az adott német multi munkavállalóinak 100%-a nincs tisztában?

   Az egyszerűsített foglalkoztatás meg olyan, mint a konyhakés: tökjó, ha kenyeret kell szelni – azaz rendeltetésszerűen van használva – de bizony embert is lehet vele ölni. Az egyszerűsített foglalkoztatás tényleg hasznos lehetőség, munkáltatónak és munkavállalónak, de ehhez megint kell a munkavállalói öntudat, aminek semmi jele nincs a legtöbb esetben. Nem, nincs olyan a magyar Mt-ben, hogy próbanap, még egyszerűsített foglalkoztatással sincs (itt egyébként a munkavédelmi vonalba is bele lehet kötni, ha valaki szigorúan venné…). A munkavállaló viszont annyit lát, hogy „menni kell próbanapra, de kifizetik”.

   De van ezer helyzet, amikor etikus is használni, nem csak legális.

 2. Belavoltam
  mondta:

  Valoban nehez a nok elete ebben az orszagban. De veled ellentetben en politizalok, legalabbis abban az ertelemben, hogy ki is mondom, mi visz ra akar csak egyetlen not is, hogy erre a noellenes narancsos bunozokre szavazzon? De jovo tavasszal lesz lehetoseg korrigalni.

  1. jobangel
   mondta:

   Igazad van, ha csak a nők nem szavaznának rájuk, máris oké lenne.

   DE: Erdoganra is szavaznak nők, nem is kevesen. Tóth Gabi pedig nem az egyetlen kiszolgáltatott nő, aki úgy hiszi, nincs választása.

   1. zsanvalzsan
    mondta:

    Ugye, épp a nök azok, akiknek hamar elmondjàk, hogy ök a legszebbek, a legokosabbak, hogy ök az egyetlen, az örök …
    Hogy ez igy van-e tényleg, arrol irjanak a nök. Én csak sejtem az igazsàgot.
    Igy aztàn végképp nem értem, hogy a vàlasztok 50%-àt kitevö nök a fenti tapasztalat birtokàban hogyan hihetnek el bàrmit is egy politikusnak, aki meg jellemzöen férfi.