Jobangel szótár – Mi micsoda?

Tartalom

Concorde-csapda

Az elveszett költségek csapdája, azaz “Már túl sokat belefektettem, nem szállhatok ki”.

Az angol-francia közös fejlesztésű repülőgépről kapta a nevét, amelynek fejlesztési költségei úgy megemelkedtek, hogy hamar kiderült: sosem fog megtérülni. Le kellett volna állítani a projektet, de a presztízs miatt nem vállalta ennek felelősségét egyik kormány sem. A Concorde végül felszállt, repkedett jópár évig, de ahogy várható volt, sohasem térült meg a költsége. Mivel a repkedésével is csak veszteséget termelt, végül leállították. Ismert történet még a Bős-Nagymarosi vízierőmű ügye, és hasonló történet bontakozik ki a párizsi Disneylandről, de az még működik…

Mobbing

Munkahelyi terror, pszichoterror.  Nem egyenlő egy sima rossz munkahellyel vagy rossz főnökkel:  a mobbing egy konfliktus-folyamat, aminek nem lehet konfliktus-kezelő módszerekkel véget vetni.

KPI (key performance indicator)

Cégek által meghatározott olyan követelmény, amit egy mérőszámmal írnak le. Az egyes kollégák/csoportok teljesítményét számok mentén, objektíven méri. Magyarul „kulcsteljesítmény-mutató”-ként próbálták lefordítani, de nem terjedt el ez a szóhasználat. Fontos, hogy ne keverjük össze a célokkal: egy célhoz több KPI is tartozhat. Pl. Cél: „értékesítési eredményesség növelése”. KPI-ok: új vevők száma, eladások száma, stb.

Könyvespolc-jelenség

A válságmenedzserek, transzformációs vezetők tevékenységük okán a cégben átrendeznek, selejteznek, újrasorolnak dolgokat. Tipikusan, mint mikor egy könyvespolcot teszünk rendbe, innen ered a hasonlat. Mindent le kell pakolni: üres lesz a polc, káosz lesz körülötte. Selejtezni kell: lesznek veszteségek. Vissza kell pakolni: ki kell találni az új rendet, és nem biztos, hogy elsőre meg fogunk találni minden könyvet az elején. Minél nagyobb a könyvespolc – a cég – annál nagyobb lesz a káosz, és annál tovább fog tartani.

Reverse recruitment

Ha egy munkáltatónál több jó jelölt is jelen van, de csak egy nyitott pozíció van, a többi jelöltet az üzleti körén belül – a jelölt teljes és egyértelmű hozzájárulásával – más munkáltatóknak is bemutatják. GDPR és üzleti etikai elveket szigorúan betartva, az álláskereső számára kötelezettséget nem jelentő módon történhet mindez. Gyakorlatilag a potenciális munkáltatók jelentkeznek be a jelöltnél ebben a helyzetben, ezért „reverse”.

Üvegszikla

Főleg nők kinevezése magasabb pozícióba, egy jövőbeli magas bukási esélyre vagy egy kezdődő krízisre adott válasz. Az ismert esetekben a bukás után ezek a nők sosem kaptak újra hasonló pozíciót (az ilyen módon megbukott CEO nő többé nem lett CEO), így vagy visszavonulva, családdal foglalkozva létezhetnek tovább, esetleg interimként még hasznosíthatják a szakértelmüket, ami megint egy bizonytalanabb létet jelenthet. Legismertebb közelmúltbeli példa erre Theresa May esete. Aki viszont ellen tudott állni ennek a hatásnak, az Margaret Thatcher.

Eisenhower-mátrix

Az Eisenhower-mátrix egy egyszerű és könnyen használható menedzsment módszer a feladatok priorizálására és a hatékony időgazdálkodás kialakítására. A mátrix segítségével minden elvégzendő feladatot rangsorolunk a feladat fontossága és sürgőssége szerint. Megalkotása Stephen R. Covey  vezetési tanácsadó nevéhez fűződik. A módszer ihletője David D. Eisenhower, az USA vezérkari főnöke, majd az Amerikai Egyesült Államok és 34. elnöke. Covey azért nevezte el Eisenhowerről a mátrixot, mert az ő szavajárása volt: “Ami fontos, az ritkán sürgős, és ami sürgős az ritkán fontos”.

 


Ha nem feladatpriorizálásra van szükség, további eszközök lehetnek az Action/Priority mátrix, MoSCoW módszer
Opportunity Scoring Model.

Imposztor-szindróma

Az imposztor szó jelentése szélhámos, csaló. Az imposztor-szindrómával küzdő ember alábecsüli a saját képességeit, emiatt folyamatosan attól fél, hogy előbb‑utóbb a többiek is rájönnek, hogy a valóságban ő értéktelenebb és tehetségtelenebb, mint amilyennek hitték, és az elért teljesítménye mögött nem is az ő képességei állnak.  A kutatók azért adták ezt a nevet a jelenségnek, hogy kiemeljék: az érintettek a tehetségük, eredményeik külső elismerése ellenére sem hiszik el magukról, hogy megérdemlik mindazt, amit elértek. Megfelelési kényszer a legfőbb belső motivációjuk, munkában kihasználhatók, befolyásolhatók.

Lilamókus-szindróma

Ez egy HR-es szakkifejezés, a nemlétező jelölt keresésére. Lilamókus-szindróma az, amikor egy megüresedő pozíció betöltéséhez túl sok, egymásnak ellentmondó kritériumnak akarjuk megfeleltetni a jelölteket, ill. az elvárt végzettség és a feladat nem passzol egymáshoz (pl. mérnököt keresnek nem mérnöki típusú szakértői munkára). Ez ellehetetleníti azt, hogy megtaláljuk a szervezetnek tényleg szükséges szakembereket.

OTE – On-target Earning

B2B értékesítésben a jövedelem egyik eleme. Az az összeg, amit egy adott időszakban – többnyire éves időszakban – maximum elérhetsz 100%-os teljesítéssel. Bónuszok, költségtérítések, benefitek, cafeteriaelemek nem érthetők bele az OTE összegébe. A kifizetéskategóriákat az alábbi ábra segítségével lehet jól elkülöníteni. További részletek itt.

Referral program, referral bonus

A referral program (belső ajánlás, munkatársi jelöltajánlás) funkciója, hogy a munkaadó felkéri a munkavállalóit, hogy javasoljanak az üres pozíciókra szerintük alkalmas jelölteket. Akit ilyen ajánlás útján felvesznek és beválik, annak az ajánlója pénzjutalomban részesül.

Assessment Center, AC

A hivatalos, HR-szakmai megfogalmazás szerint ez egy kiválasztási metódus, ami bármilyen munkakör betöltésére használható, bármekkora cégnél. A tartalma a munkakörtől és cégkultúrától függ. Célja, hivatalosan :), hogy feltérképezze a jelentkezők képességeit. Írásbeli, logikai és gyakorlati feladatokból áll egy AC, csapatmunkát is kívánhat a többi jelölttel, és prezentációt is szoktak kérni, amit a helyszínen kell összeállítani.

Álláskeresői szemmel egy kb. fél-egynapos állásinterjúszerű elfoglaltság, amire igazából nem lehet készülni. A többi jelölttel együtt lenni érdekes élmény, a feladatok a munkakörhöz képest sokszor életszerűtlenek, valójában az egész helyzet az… Extrovertált, magabiztos jelölteknek való kiválasztási forma, általában ők lesznek itt sikeresek. (Részletesebb cikkeim AC kapcsán itt)

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!