Tudnivalók telefonos állásinterjúhoz

Tudnivalók telefonos állásinterjúhoz

phone_call.jpgA videókonferenciás, kamerás állásinterjúkról már régebben értekeztem itt, de most olvasói kérésre a telefonos állásinterjú sajátosságait is sorraveszem.

A sok előnye mellett, miszerint nem kell utazni, időhatékony és gyorsan megszervezhető egy telefonos interjú, hátránya is akad bőven. A legnagyobb problémánk álláskeresőként a telefonos állásinterjúval, hogy az első jó benyomás elérésére meglehetősen beszűkülnek a lehetőségeink.

Nem számíthatunk arra, hogy igényes megjelenésünkkel, kedves mosolyunkkal egyből szimpatikusak leszünk (hozzáteszem: sok esetben pont ezért megy telefonon az első kör, hogy az „optikai csalódást” kizárják).

Álláskeresőként mégis sok dologra kell figyelnünk ilyenkor is:

– Mobiltelefonszámot adjunk meg, ha lehet. Nem leszünk helyhez kötve, és lehet, hogy egy otthoni helynél sokkal alkalmasabb helyet találunk – csendesebbet, nyugodtabbat – telefonos állásinterjúra.

– Ha mobilt adtunk meg, az ugye nem fog a beszélgetés közben lemerülni?

– Ha hívnak, ugye felveszed?

– Beszélgetés közben végig zavartalanul tudsz figyelni? Nem jön macska, kutya, gyerek, nem ordítozik melletted papagáj, nem hallom, hogy megy a kávéfőző, nincs háttérzaj egyáltalán (vasútállomás sem az igazi…) És persze ne a munkahelyeden, céges mobilon állásinterjúzz, mert nem lesz jó. Ha már munkaidőben kell megejtened, akkor vonulj félre, úgy, hogy ne zavarhassanak, ne hallják, miről beszélsz.

Ezek egyértelműnek tűnnek, mégis mind valós beszámolók alapján lett most leírva.

Pár trükk, amit üzleti kommunikációból általában tanítanak:

– Mosolyogj beszélgetés közben! Nem látja, de hallja, érzi, átmegy, milyen a hangulatod. Ugye te is érzed, amikor egy unott call centeressel beszélsz?

– Nem véletlen, hogy a filmekben állva, járkálva telefonálgató embereket látunk. Stresszlevezetésre is jó, állva a hangod is magabiztosabb, a járkálás pedig kevésbé kényelmetlen, mint folyamatosan ülni, és próbálni nem feszengeni.

– Készítsd elő a jegyzeteidet, amin összeírtad a fontos kérdéseidet, esetleg puskát a válaszaidhoz. De ne hallja a másik fél, mikor zörögsz a papírjaiddal, teregesd ki előre az asztalodon! CV-d, motleveled is legyen kéznél. 

– Ha van valamilyen webes megjelenésed (akár egy Linkedin profil), hivatkozz arra az interjú közben, hogy ott mit találhat rólad, hátha el tudod érni, hogy a beszélgetés végeztével még egy kicsit foglalkozik veled az interjúztató.

– Ne lepődj meg, ha lassan érkezik válasz, illetve főleg idegennyelvű interjúnál mindig visszakapsz egy „értem” nyugtázó választ. Pl. „brilliant”, „excellent” „great” – de ne köszöngesd ezt, mert akkor is ilyen szavakat fog használni, ha egyébként nem voltál túl pozitív, de amíg ezeket kimondja, addig jegyzetel valamit. Egy ilyen szó után csak várd a következő kérdést. Légy tudatában, hogy az interjúztató beszélgetés közben jegyzetel. És persze te is jegyzetelhetsz, de úgy, hogy ő ezt ne érezze!

– Előfordul, hogy ki vagy hangosítva, és többen hallják, amit mondasz. Illendő lenne erről tájékoztatni az álláskeresőt, de néha elmarad… Te viselkedj úgy, mintha többen hallanák! Ne bizalmaskodj, ne hivatkozz esetleges közös ismerősökre, ne próbálj az interjúztató személyére hatni!

– Koncentrálj a szóhasználatodra, fogalmazz szabatosan, egész mondatokban. Üzleti stílusban beszélgess, mint a személyes állásinterjúkon!

– Próbálj meg az interjúztató stílusához alkalmazkodni: gyorsan, hadarva beszél, gyorsan túl akar lenni rajta? Vagy van ideje, és nyugodtan beszél? Hangosan, vagy viszonylag halkan? (ez lehet a telefonvonal minősége is, de mégis nagyjából lehet érezni, milyen a beszéde)

UPDATE: 

Kedves olvasóm kommentben tett javaslata szerint használj headsetet,  mert ha mindkét kezed szabad,  jobban boldogulsz a jegyzeteiddel. Remek ötlet,  csak azért maradhatott ki,  mert én magam sosem használom,  nem szeretem.  Ettől függetlenül nagyon jó megoldás. 

Trükkös telefonos interjú

Néha azt sem tudod, hogy épp interjúzol… Ilyenről egyszer hallottam, de el tudom képzelni, hogy jóval gyakrabban alkalmazzák. Szellemes megoldás a munkáltató részéről, veszélyes a kevésbé higgadt, esetleg rátarti álláskeresőre nézve. Szerintem tökéletes szűrő…

Épp állást kereső ismerősömnél egyszer megszólalt a telefon, udvarias női hang értesítette, hogy megkapták az önéletrajzát, be tudna-e fáradni egy személyes interjúra? Természetesen. Mikor lenne? Bármelyik nap jó, reggel öt órakor. Rendben van, legyen szerda, válaszolta az ismerősöm… A hölgy kedvesen válaszolt, hogy köszöni, ez volt az első körös interjú, mert aki hajnali 5-re is hajlandó lenne bemenni egy interjúra, az mindenképpen érdekes számukra. Természetesen az interjút munkaidőben tervezik, tehát mikor lenne jó?

Tehát, ne akadj ki egy szokatlanabb, de egyébként nem kifogásolható kérésen (vidéki interjú, idétlen időpont), kezeld természetesen. Ha végképp nem tetszik a helyzet, később még mindig mondhatsz nemet, de először kerülj képbe, tudd, mire mondasz nemet. Hányszor olvassuk mindenféle kommentfolyamokban, hogy a … HR-es, hát milyen hülyeséggel hívta fel. Pedig, lehet, hogy csak valami hasonló teszten bukott el.

————–

allaskeresosuli-2016szept.jpg

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. @kukatr: Még csak nem is kell telefonon történnie a beszélgetésnek 🙂 Nekem eddig egy japán úriemberrel volt ilyenem, amúgy sem vagyok profi angolos, de még az ő magyar munkatársai is csak néztek néha 😀

 2. kukatr
  mondta:

  Jó kis összefoglalás, mutatott egy-két újdonságot is.

  @Din Serpahis: Nem kell ahhoz Európát elhagyni, hogy érthetetlen interjúztatóval beszéljen az ember. Elég ha egy erős akcentussal rendelkező halk emberrel telefonálsz. 😀

 3. Na igen, alapból az én hangos is kedves 😀 Ugyanez a helyzet a tükör előtt gyakorlással is

 4. pippa2011
  mondta:

  @eMJe: Még így is mást hallasz, mint amire számítottál. Legalábbis nekem meglepő volt. Hideghívásokat gyakoroltam, és annyira átjött, hogy nem hiszek az egészben, pedig azt hittem, milyen határozott-kedves-pozitív üzletkötősen beszéltem. Viszont a hangomat tényleg kedvesnek találtam, már sokan mondták h az.

 5. @pippa2011: csak egy interjún nem magaddal beszélgetsz, teljesen más a helyzet

 6. F.E.K.
  mondta:

  @pippa2011: Ez jó ötletnek tűnik, kipróbálom.

 7. pippa2011
  mondta:

  Érdemes egyszer felvenni a hangunkat a telefonban az előre megírt válaszokkal/kérdésekkel. Visszahallgatva meglepően más arányokat lehet felfedezni. Hasonló a tükör- és a fénykép különbségeire. A bizonytalanság és az ellentéte is iszonyat tisztán átjön.

 8. Eltévelyedés
  mondta:

  @F.E.K.: Hát, ha nem sürgős a váltás, akkor ki kell várni a jó ajánlatot. Nekem bő fél évig tartott, mire befutott tavaly a tökéletesnek tűnő ajánlat, részletek a blogomon:)

 9. F.E.K.
  mondta:

  @Eltévelyedés: Abban a szerencsés helyzetben vagyok hogy váltani akarok, nem munkanélküliként pályázom. Így nyugodtabban áll az ember az interjúkhoz természetesen.

 10. Eltévelyedés
  mondta:

  @F.E.K.: Hát, attól függ mennyire kell az állás, de ha vannak más intő jelek is, udvariasan megkérdezném, hogy kérnek-e 20 percet, addig elmennék kávézni.

  Tudom, nagy az arcom, de ha tényleg nem muszáj megszerezni az állást, én játszanék. A hivatali patkányokban is azt léptetik elő, aki elmagyarázza a szakértőknek, miért nem dolgozik egy percet sem:) Mernék pofátlan lenni.

 11. F.E.K.
  mondta:

  @Eltévelyedés: Nem telefonos, de a legutóbbi interjús élményem pont az volt hogy bent ült a hr, két szakmai vezető, midhármuknál akkurátusan kinyomtatva az önéletrajzom, és a szakmai vezetők kérdéseiből kiderült hogy el sem olvasták… Ezek után velem van a baj ha passzolom az állást ugye? 😉

 12. jobangel
  mondta:

  @Eltévelyedés: A headset remek ötlet! Azért maradhatott ki, mert én utálom, de mindjárt update-elem a posztot!. Köszönöm!

 13. Eltévelyedés
  mondta:

  A telefonos interjút tényleg szeretem, lehet puskázni.

  -Előttem laptop, CV, állásleírás megnyitva, meg két oldal jegyzet.
  -Előre megírhatom a kérdéseimet a job description alapján.
  -Nem felejtek el semmit izgalmamban.
  -Mindig írok magamnak FAQ-ot, hogy legyen válaszom a miért akar nálunk dolgozni típusú agymenésekre.
  -Mivel tudom ki fog hívni, lecsekkolhatom LinkedIn-en, látom kivel beszélek, ha tudom, hogy XY focicsapat drukkere, akkor 2 szót mindenképp a legutóbbi meccsről.
  -Ha tudom, hogy Kínai/Indiai/Ausztrál, simán kívánok neki kellemes ünnepeket, ha két nap múlva van Kínai újév, Shiva emléknap, Diwali vagy egyéb marhaság. Nagyra értékelik az ilyesmit, megtörtént. Google a barátod.
  -HEADSET! A kezed legyen szabad írni, keresni dokumentumokban

  Szóval csend, zárt ajtó, pohár víz, laptop, jegyzetek, működő toll.

  Kiváló szűrő nekem is:
  -Ha négy órát beszéltünk meg, az nem negyed öt.
  -Ha csak két meeting közt hív fel 10 percre – nem akarok neki dolgozni
  -Ha érzem, hogy most látja először az önéletrajzomat – nem akarok ott dolgozni

  Egyedül a szar vonal lehet para, de azért manapság kevésbé jellemző az ilyesmi.

  A fentiek fontosak, egyszer sikerült muszájból futármeló közben komoly interjút csinálnom, fülhez szorított mobil, kind durván 5-6 celsius, városi zaj… nem ajándék.

 14. Névtelen
  mondta:

  Ezek a tesztek sokat elárulnak a munkáltató kvalitásairól. Nem mondom, ha a munkakör ismertetésében szerepel, hogy a munka természete miatt rendelkezésre kell állni váratlan időpontokban, talán elmegy ez az 5 órás sztori. Máskülönben annyira amatőr és pitiáner, hogy nem sok bizodalmam lenne a cégben: ha minden máshoz pont ilyen jól értenek, cserébe manipulatív és bumfordi eszközökkel kompenzálnak, akkor inkább hagyjuk.

 15. Din Serpahis
  mondta:

  A telefonos interjú csak akkor gáz, amikor a túloldalon a jóember valami istentelen angol dialektust beszél. Most nemrég Indiából hívogatott egy recruiter, hát össze kellett szednem magam, hogy megértsem, pedig évek óta külföldön dolgozom, úgyhogy elvileg a nyelv nem gond.

 16. 5perc
  mondta:

  5-kor interjú? Akkor már el van b.va a nap, akkorra már a disznókat kell megetetnem.

 17. jobangel
  mondta:

  @fda: Határozottan nem alázatos, és nem barom. Visszakérdezhet, miért ez az időpont, ajánlhat mást, elmondhatja, hogy erre nem számított stb. Mindent lehet, kivéve felháborodni, kiakadni.

 18. Fentiek alapján a megfelelő munkaerő akkora alázatos, öntudatlan barom, aki csuklás nélkül nekiindul a hajnali 5 órai interjúnak? Persze, biztos van, ahol efféle, saját érdekükért kiállni nem tudó biorobotokat keresnek. Aki erre igent mond, biztos minden egyéb szar feltételt is elfogad.

 19. Bambano
  mondta:

  @Kerek Perec: a melóm miatt gyakran éjszakai műszakozok. az idén kb. 5 nap volt, amikor hajnal ötkor már aludtam, úgyhogy ha nekem valaki azt mondja, hogy hajnali 3-5 között interjú, akkor azt válaszolom, hogy sima ügy.

  mondjuk ha azt mondja, hogy délelőtt 10 óra, elküldöm a fenébe 🙂

 20. @VT 135: Abszolút így van, aki a hajnali ötre azt mondja hogy ok, azt eleve nem venném fel, mert nem reális.
  Cserébe kis cégek tényleg komolyan gondolják, hogy egy nap 10 óra munkából és 14 óra készenlétből áll.

 21. jobangel
  mondta:

  @VT 135: Esetleg, hogy mennyire rugalmas… Ami pozitív. Kihasználni úgyis azt lehet, aki hagyja, az pedig, hogy kétségbeesetten keres munkát, általában látszik a CV-jén (mennyire régen munkanélküli). Én még nyugodt, aggódástól mentes álláskeresőt nem láttam… Ez a módszer azért is jó, mert nem támadja az álláskereső személyét (ellenben ugye a stresszinterjúval, ahol lopással vádolják akár), van lehetősége mindenféle válaszra. Hogyan reagál? Megmondhatja, hogy nem jó, kérhet másik időpontot, elfogadhatja az idétlen időpontot, megkérdezheti, hogy miért ez az időpont… Nagyon sokféle jó megoldás van, és csak egyetlen rossz: ha nekiáll háborogni.

 22. Nem leszünk gyarmat !
  mondta:

  Mobiltelefont, persze : Aztán felhívnak autóvezetés közben, TESCO-ban ahol a hangszórók miatt semmit nem lehet érteni. Inkább arra van jó esély, hogy felhívnak a lehető legrosszabb helyen ahol képtelenség normálisan kommunikálni 🙁

 23. Firestarter.18
  mondta:

  @VT 135: En is hasonlora gondoltam, mas ertelme nem nagyon van. En legalabbis ha fonok lennek olyan kollegat keresnek aki hasznalja a fejet es nem csak azonnal igent mond minden hulyesegre. Persze a fonokok nagyobbik resze a nem kerdezo bologato Janosokat kedveli 🙂

 24. Bambano
  mondta:

  hajnali 5-re akartál interjúzni? akkor legyen hajnali 5, de még jobb, ha hajnali 3.

 25. VT 135
  mondta:

  @Firestarter.18:
  Ebből a hajnali 5 órás bejövéssel két dolgot lehet leszűrni: a munkavállaló mennyire kétségbeesetten keres munkát (tehát mennyire kiszolgáltatott, mennyire rossz pozícióból indul), illetve mennyire lehet később szétszivatni túlóráztatásokkal, hétvégi bemenésekkel, bónusz munkakörökkel. Szóval tényleg jó módszer…

 26. _Neville
  mondta:

  Én megkérdeztem volna, nem lehetne-e inkább hajnal 2-kor. 😉

 27. Firestarter.18
  mondta:

  Viccesnek es jopofanak tunik, de valojaban szerintem komolytalan es kurva szomoru, hogy ilyen „reggel otre gyere interjura” tesztekkel dontik el ki alkalmas egyaltalan arra, hogy behivjak. Foleg ha valami Joskapista Bt. csinalja ezt. Aztan nehogy a munkavallalo azt is tesztnek gondolja, amikor benyogik neki, hogy akkor 4 ora minimalber, a tobbi zsebbe, es mosolyogva igent mondjon 🙂

 28. Koczy
  mondta:

  Erről is van ám sztorim 🙂 Épp vezettem, vidékre mentünk időre (ballagásra), csörög a telefon, felveszem, mondja a hr-es kislány, hogy ő xy az ab cégtől, megfelelő lenne-e most a beszélgetés. Kedvesen mondtam neki, hogy egy másik alkalom optimálisabb lenne, mivel éppen vezetek. Mintha meg sem hallotta volna, folytatta, hogy „Rendben, akkor az önéletrajzában…” Ekkor még egyszer megemlítettem, hogy autót vezetek épp és nincs lehetőségem megállni húsz perc/fél órára, mert időre megyek. Semmi reakció, folytatta a szöveget, mondom, oké, akkor beszélgessünk. Válaszolgattam a kérdéseire, amikor jött a szokásos, „milyen erősségeit tudná felsorolni”- dolog. Mondtam neki, hogy szerintem egész jó vagyok a multitaskingban. Mire ő felemelte a hangját kissé: „És ezt mire alapozza?” 😀 Hát majdnem elröhögtem magam… 😀

 29. Már kezdtelek hiányolni 🙂

  Én jobban szeretem a telefonos interjúkat. Azt hiszem, talán egy kivételével jól elbeszélgettünk, és vagy nagyon jól tudtak valótlant állítani, vagy pedig mégsem a telefonos interjú döntött, de nem egyszer kaptam már akkor pozitív visszajelzést, hogy az interjúztató mindenképp behívna.

  Igen, igaz, hogy nem vagy jelen, így csupán csak a hangodra tudnak alapozni, és egy csomó dolog hiányzik is mellé, de van ennek előnye is. Pl az első benyomás is lehet így pozitív, és a későbbi személyes találkozáskor már kevésbé fog számítani a külső. Én pl jó ideje nem sportolok, nem hogy versenyszerűen, de sehogy sem. Ez látszik rajtam 😀 Valamint a hajam is szökik, így próbálom tőle ezt a lehetőséget elvenni 😀 Szóval külsőre hinnének inkább kidobónak. Ennek előnye is van az én specialitásomban, azért ha kiállok az emberek elé, vagy beszélnem kell velük, nem egy 50 kilós vezetőt látnak 🙂 Az, hogy személyes interjún fel sem merül az interjúztatóban, ez nekem is elég magyarázat 🙂

  Egyébként ha nincs az ember előtt az anyag (én is elő szoktam keresni), lehet azt is mondani, hogy most nem alkalmas, és megbeszélni egy későbbi időpontot.