Vezetői álláskeresés 1. – Bevezető

Vezetői álláskeresés 1. – Bevezető

Feltűnő lehet, hogy mostanság egyre többet foglalkozom a vezetői sorsokkal a Jobangel blogon… Ez abból ered, hogy egyre több mindenféle szinten lévő vezető érkezett az elmúlt időszakban hozzám, leginkább a „covid-válság” utáni újraépítés okozta vergődésből akartak szabadulni – mivel hozzám jöttek, egyértelműen azért, mert másik állást akartak/akarnak. Abban kérték a segítsem, hogy gyakorlatiasan, lépésenként építsük fel a konkrét tennivalókat.

Mozogni a túlkínálati munkaerőpiacon

Emellett szerencsére egyre több álláskeresőt tudok arról meggyőzni, hogy a „valami adminisztráció” túltelített kínálati munkaerőpiaca helyett specialista vagy vezetői körökben keresgéljen, mert nagy az igény az új vezetőkre, és a valamihez nagyon értő emberekre, azaz specialistákra. A specialista szerep sem magától értetődő, de mégis, egy saját szakterületét mélyen ismerő ember számára viszonylag átlátható, mit is kell majd csinálnia. Álláskeresői módban azt kell felépíteni náluk, hogy képes legyen egyfajta tanácsadói szerepben állásinterjúzni, ezzel mutatni specialista attitűdjét. Hogy merre vigye a tárgyalást, azt viszont csak a céljai azonosítása után fogja tudni úgy képviselni, hogy később egy neki jó állás legyen belőle – és persze a munkáltató is hosszútávra tervezzen vele.

Ki is az a vezető?

A vezetői szerep egyfajta misztikum… Aki már látott közelről vezetői munkát (közvetlenül vezetők mellett dolgozott), egy kicsit jobban érti, de sokan meg is rettennek tőle. Én ezt nem tudnám! – sikolt fel, és átbeszéljük, mit tudna… és kiderül, hogy dehogynem. Sok olyan tényező van már meg benne, amitől vezetővé válhat, és „csak” tanulni kell hozzá, majd meggyőzni egy leendő munkáltatót. Aki nem látott vezetői szerepet közelről, annak mindenféle téves gondolatai is vannak róla, ezeket pont így lehet legyőzni.

És azt is tudni kell, hogy a vezető nem feltétlenül csoportvezető, projektvezető, igazgató stb. A modern vállalatok szervezetében sokkal többféle vezetői szerep létezik, nemcsak a közvetlen beosztottak irányítására korlátozódik. Vannak ott még vezetői funkciók bőséggel: tervezés, helyzetelemzés, döntéshozás, szervezés, koordinálás, végrehajtás irányítása, dolgozók motiválása, ellenőrzés, értékelés stb.

A vezetés egy szakma, tanulható (vezetés-szervezés szakok felsőoktatásban, vezetőképző kurzusok), és egy hivatás is, mert tehetség kérdése emberekkel bánni tudni, hitelesnek lenni, olyannak lenni, aki után mennek az emberek (és nemcsak a beosztottak!). A tehetség felfedezéséhez saját magunkban valóban kell erős önismeret, de ez a vezetői út eleje. Ezért leszek hisztis, amikor tapasztalt, de épp szakmai nehézséget átélő vezetőkhöz vágják hozzá a kritikát: önismereti tanfolyam kell neki… Ha nincs jól a vezetői munkájában, akkor ott sosem az önismerethiány lesz a baj.

A vezető álláskeresése

A vezetői álláskeresés még egyes vezetők számára is külön rejtély – és ők is pont ugyanúgy rettegnek tőle, mint bármely más álláskereső. Ők többnyire úgy tudják, hogy csak ismerősökön keresztül lehet, annak minden csapdájával. Vagy tizen-huszonéve vezetők egy helyen, így nem látják, mit is kell mérlegelni egy váltáskor az új pozíció kapcsán. Mennek tehát coach-hoz, ott sikeresen azonosítják a céljaikat, megerősödnek lelkileg és elhatározásban ahhoz, hogy váltani akarjanak. Erre mind szükség van, és nagyon hasznos, de ebből még nem lesz álláskeresési tudás … mert azt, hogy iparági, piaci szereplőként hogyan kellene mozogniuk egy új pozíció felé, egy coach-csal nem biztos, hogy ki tudja találni. Iparági, piaci ismerete van, pont annyi, amennyit a saját keretei között látott. Sosem volt álláskereső… vagy legalábbis 15-20 éve nem, és el is követi a vezetői álláskeresési hibákat, amiket korábban már kilistáztam. Sosem keresett vezetői állást, nem tárgyalt erről „kívülről”: úgy lett vezető, hogy megmászta a ranglétrát, kiérdemelte a pozíciót házon belül. Teljesen idegen terep.

Majd hagyja a fenébe az egész pozícióváltást, nem megy ez, kényelmetlen, macerás… ja, de mégis kellene váltani, mert a coach-csal beszélgetve az tűnt jó opciónak. Megúszhatja esetleg házon belül felfelé menve – upsz, nincs feljebb. Nemzetközi szinten? Nem jött be, mást választottak… Ebben a billegésben szoktak rámtalálni, és átvesszük az egész álláskeresési mizériát egy álláskereső vezető szempontjaiból.

Tehát, most lesz egy sorozatom az álláskereső vezetőkről, és bemutatok EGY módszert, a vezetői skálákat, és pár kulisszatitkot, arról milyen az, amikor álláskeresőként gondolkodik egy vezető, és hogyan segítek én ebben. A vezetői portfólió pl. kell, de nem elég. És az sem biztos, hogy álláskeresésre kell… és nem is biztos, hogy szép külcsínben kidolgozva kell.

How-to vs. know-how

Amikor meséltem arról pár ismerősnek, hogy ezt a cikksorozatot tervezem, ijedten kérdezték: nem félsz kiadni a tudásod, szakmai titkaid, amiért annyit olvasol, dolgozol, kutatsz? Átgondoltad te ezt? Egy történettel válaszoltam nekik.

Rémlik még egy fekete-fehér látott tévéműsor gyerekkoromból, ahol egy bűvész (nem biztos, hogy Rodolfo, de mintha…) magyarázott el egy trükkjét.

Egyszerű trükk ez, kérem! Felkapom a kendőt, a másik kezemmel belegyűröm markomban, és íme, tojássá változtattam! Most megmutatom, hogy csinálom!

A kendő ráncolva van letéve az asztalra, a ráncaiban előre elrejtettem egy kifúrt tojásméretű labdát. A kendőt a labdával együtt felkapom, a lyukon a labdába tömöm a kendőt. Utána már csak fel kell törni a tojást, és kész a trükk!

Igen, én sem fogom elmondani, hogyan lesz a labdából tojás. Ez a know-how 🙂 És persze ehhez a feladathoz kell egy erős empátia, ami megintcsak nem lopható. De ha másban is megvan, azzal mindenki jól jár.

Innentől csütörtök reggelenként az álláskereső vezetők skáláiról, azok rendszerezéséről szóló cikksorozatom is érkezik, a szokásos hételeji posztok mellett/helyett.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Egyetértesz? Vitatkoznál? Hozzáfűznél valamit? Várom szeretettel a kommented!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, pályaorientációban, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból, vagy nézd meg hogyan tudok segíteni egy vezetői portfólióval eligazodni az álláskeresés útvesztőiben!  További információkért látogasd meg Facebook-oldalam, vagy kövess a Linkedinen!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. amyjo
  mondta:

  Akkor jó, megnyugodtam 🙂

 2. amyjo
  mondta:

  De azért „nem vezetőkkel” foglalkozol továbbra is, mert ahogy felénk is érik a helyzet, tartok tőle, kérni fogom a segítségedet? 🙁

  1. jobangel
   mondta:

   Igen, természetesen fogok nemvezetőkkel is foglalkozni a jövőben is. Ezért is tettem ezt a témát külön cimkével, időponttal, elkülönített cikksorozatba.