Videó-önéletrajzok – trend, ami nem működik

Videó-önéletrajzok – trend, ami nem működik

video-cv.jpgÉvek óta próbálják az álláskeresős oldalak – külföldiek és magyarok egyaránt – sulykolni, hogy a videó CV a jövő, mindenkinek legyen, szabályokat is próbáltak rá írni, hogy segítsék a videó-CV készítő álláskeresőket. Ezek a szabályok nagyjából összefoglalva:

 

 

 

 

 • Tervezd meg, írj forgatókönyvet hozzá. Mit szeretnél elmondani, hogyan? Akár az egész szöveget megírhatod előre, de egy bemagolt szöveg előadása nem biztos, hogy jó ötlet, mert látszani fog az előadásmódodon.
 • Legyen a megpályázott pozícióhoz illő a megjelenésed, viselkedésed a videón – öltözék, beszédstílus, testtartás. Ne beszélj túl gyorsan, ne legyenek háttérzajok, legyél semleges háttér előtt.
 • Bemutatkozással kezdj, neved, elérhetőségeid és add meg, majd utána adj elő egy rövid összefoglalót magadról (mintha CV-ben írnád, arról itt írtam)
 • Szerkeszd meg a videót, a benne lévő esetleges hibás részeket vágd ki, vedd újra

Álláskeresőnek komoly nehézség a videoCV

Már ennyiből is látható, hogy az álláskeresőtől egy videó-CV készítése sok energiát kíván, és sok olyan képességet, amiben nem biztos, hogy rutinos, és nem is valószínű, hogy a szakmai életéhez szükséges effajta jártasság. Ezért az álláskeresők többsége videó-CV készítéséhez hozzá sem fogott, hiába sulykolták kb. 2008 óta. Ráadásul a hagyományos, írott CV-t nem helyettesíti, így gyakorlatilag fölösleges munka a legtöbb esetben. Körülnéztem a youtube-on, magyar és külföldi video CV-k esetében is inkább csetlő-botló próbálkozásokat láttam video-CV gyanánt. Találtam még egy-két erre szakosodott cég mintamunkáját, ami kiválasztási szempontból megint nem volt meggyőző, de ez nem az ő profizmusuk ellen szól: inkább az okozhatja ezek esetlen szövegezését, hogy egy fiktív jelöltről mindig nehezebb jó álláspályázatot készíteni, mint egy valósról. (Csak a móka kedvéért nagyon egyszerűen készíthető video-CV a resu-me.me-n, és ennek még gyakorlati haszna is van, bár nem video-CV-ként :), bővebben róla múlt héten írtam. Ingyenes lehetőség még a cv.tv, de az már kicsit összetettebb, és fellelhető még jónéhány, szintén összetett megoldás, videorecruit.com stb.)

A munkáltatónak nyűg

A fogadó oldal részéről sem túl praktikus a videó-CV, ezért aztán nem is várják el szinte sehol, és ennek sokféle oka van, ami leginkább kapacitáshiányban (=pénzhiány) és technológiai felkészületlenségben (=pénzhiány) gyökerezik.

Adminisztratív okok, amiket nekem felvetettek munkáltatók:

– ha fájlként kapják, annak biztosan nagy mérete lesz: a címzett mailbox bedugul, a letöltés sok időt vesz igénybe (legalábbis az átlagos 20 másodperchez képest, amit egy CV-vel töltenek).

– ha linket kapnak, azt hogyan tárolják mondjuk 5 évig, ahogy azt általában egy hagyományos CV-vel teszik nagyobb cégek? Ha a letöltött fájlt tárolják el, az mennyi tárhelyet kíván? A kereshetőség megoldása külön erőforrást igényel.

– hogyan hasonlítható össze egy video-CV egy írott önéletrajzzal? Ha a videó mellé küld a jelölt írott CV-t – mint azt tanácsolják mindenhol – minek a videó egyáltalán?

Napi munka hatékonysága:

Napi munkában egy ember akár 100 körüli írott álláspályázatot is átnéz az állásinterjúztatás vagy egyéb napi munkája mellett, de ha egy-egy videó 2-3-5 perces, akkor az már egy teljes munkanapot kívánna.

Ha egy jelentkezőt állásinterjúra javasolnak, ehhez általában egy rövid, kitöltött formanyomtatványt és a mellétett CV-t vagy annak kivonatát szokták leadni. Videó-CV-nél ez is nehézkes.

Kivételek

Mint mindig, most is vannak kivételek. Ha egy olyan állásról van szó, ahol a napi munka része a kamerák előtti beszéd, mozgás, vagy előadás élő közönségnek, akkor egy videó-CV lehet előny. Ilyen állások esetén viszont az álláshirdetésben is benne szokott lenni, hogy prezentációt, videó-CV-t, portfoliót kérnek. Ebben az esetben viszont fel is készültek (remélhetőleg) arra, hogy ezek fogadása és feldolgozása milyen munkával, idővel, tárhely-igénnyel jár együtt.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Hujber Tünde
  mondta:

  Teljesen egyetértek veled. Én csináltam már „beszélő fejes” videót, amin lean szakértőket kellett meginterjúvolnom egy bizonyos leanes témáról, általam előre megírt ás átadott kérdések alapján, amikre felkészülhettek. Hű de nehéz volt. A technikai háttér (hol vegyük fel? milyen legyen a fal, a háttér, ami előtt ülnek? honnan jöjjön a fény? legyen-e külön mikrofon vagy elég a videokameráé? üljenek? álljanak? csak az arc látszódjon vagy a felsőtest is? legyen előttük asztal? beleolvashassanak a jegyzeteikbe? tudják tartani a megbeszélt időtartamot?) és még ezután jött a „behallatszott a mentősziréna, vegyük újra”, „belenevettem, vegyük újra”, „jaj, véletlenül belerúgtam az állványba, vegyük újra”, stb., majd a végén még össze is kellett őket vágni és feliratozni.

  Nem mondom, érdekes volt, de nem volt leányálom, pedig csak beszéltek, nem volt semmi „eksön”.

  Egy ilyen CV-videó megnézése sok időt elvesz. 3-5 perc jelöltekként nagyon sok. De ugyanez a véleményem a mostanában annyira divatos inforgrafikákról is. Fél lepedőnyi helyet elpazarolnak arra, amit egy bekezdésben le lehetne írni. Nem is szoktam megnézni őket. Nincs nekem időm annyi görgetésre.