Visual CV – az online önéletrajz

Visual CV – az online önéletrajz

Sokszor tanácsolom, hogy az egyes online megjelenéseknél linkeld egy publikus helyen elérhető önéletrajzod, vagy saját szakmai blogod, honlapod.

Ha ez utóbbi kettő nincs, akkor az önéletrajzot sem nagyon tudod releváns helyre feltölteni, a Linkedin profil meg nem mindig a legjobb, mert nem is CV, és ha amúgy is Linkedinen jelentkezel egy állásra, ott úgyis automatikusan csatolódik.

A publikus CV-re egy jó megoldás a nálunk nem igazán elterjed VisualCV. E portálról HR-es vagy álláskeresői tapasztalatom nincs, csak azért tanulmányoztam át, hogy be tudjam itt mutatni. Nem újdonság, sokéve létezik, sok magyar CV van fent rajta, de még egyszer sem találkoztam olyan álláspályázati anyaggal, ami ilyen linket tartalmazott volna. Remélem, most majd terjedni fog, mert nekem is nagyon megtetszett, hasznosnak tartom. Ráadásul igen szép külsejű CV készíthető vele, a VisualCV valós emberek valós CV-jét is publikálta mintaként, pozíciónként rendezve: http://www.visualcv.com/www/examples/  Az egyetemi hallgatóktól a kreatívokon át a top managementig mindenféle CV-t meg lehet itt tekinteni. Még jobb benne, hogy az egységes kinézet is garantált, mégsem Europass, hanem egy áttekinthető, dekoratív CV.

Általános állásportálos funkciókkal rendelkezik, munkáltatók keresgélnek jelölteket az adatbázisában, pénzért, jelöltek jelezhetik álláskeresési szándékaikat ingyen. Abban különbözik a többi állásportáltól, hogy egy publikus CV-t is létrehozhatsz, nem kell bejelentkeznie a leendő munkáltatónak, toborzónak, fizetnie azért, hogy a CV-det láthassa, csak azért fizet, hogy az adatbázisában kulcsszavakkal keressen. A Linkedintől meg abban különbözik, hogy nem közösségi oldal, nincs kapcsolati háló, nincsenek közös aktivitások, és klasszikus CV-t építhetsz, kiegészítve néhány karrierpreferenciával, amit viszont nem szoktunk CV-be írni, csak állásportálok kérdeznek rá néha.

Szemben a Linkedinnel, itt nem esetleges, hogy álláskereső vagy, hanem egyértelmű. Míg a Linkedin használható álláskeresésre is, addig ez az oldal csak erre specializálódott.

A regisztrációkor megadott felhasználónévre figyelni kell. Az nem lehet itt sem komolytalan, mert „http://www.visualcv.com/cicamica” címmel nem fognak főkönyvelőként gondolni rád egy nagyobbacska cégnél.

Megjegyzés: A képekre kattintva azok olvasható méretben is megtekinthetők.

A visualCV profil felépítése

Ingyenes regisztráció után kezdődhet a profilépítés. Először a karrierpreferenciáidra kérdez rá a felület: szeretnél-e utazni, illetve milyen cégnél képzelted el magad: versenyszféra, közszféra, oktatás, kormányzat, non-profit szféra. A földrajzi preferenciáid is megkérdezi, ill. hogy a megjelölt helyen van-e törvényi lehetőséged munkát vállalni. Sőt, arra is rákérdez, szükséged van-e pénzügyi támogatásra az esetleges relokációhoz. Az álláskeresési aktivitást is 3 kategóriába osztja, „Seeking employment”, „Open to opportunities” és „Not looking”. Támogatja a specializálódást, 5 téged jellemző szakterületet és 5 téged érdeklő iparágat választhatsz ki. Megadhatod, milyen szinten vagy a karrieredben (Student, Entry level, Experienced, Manager, Executive). Ezeket a linkelt CV-ben nem fogja felhozni, ezért fizet a munkáltató, hogy hozzáférjen. kicsi-visualcv-page1.jpg

A CV felépítése kéthasábos, egy főhasábból és mellette oldaldobozokból áll.

A főhasábban a szokásos CV-s tartalmakat adhatod meg, Summary, Work history, Education, Skills, Certifications, stb., ezt már unásig ismerjük:

kicsi-visualcv-page2.jpg

Szerintem érdekesebb az oldaldobozok tartalma, ahová a „Portfolio” pontban valamilyen file-t kell (lehet) feltölteni, és minderre egész kényelmes fájlméret-korlát áll rendelkezésedre:

kicsi-visualcv-portfolio.jpg

Video CV, előadásod videója, grafikusoknak a legjobban sikerült munkák, általad menedzselt reklámfilm, stb. csak a fantáziád szabhat határt, mert a fájlméretek korlátja elég barátságos. Egy, a portál által publikált mintában jelöltünk pl. programkódot, blogot adott meg:

kicsi-visualcv-page3.jpg

A referenciák jelölését szerintem nagyon jól megoldották. Külön oldaldoboz van rá, ebből többet is beilleszthetsz egymás alá.

Kapcsolati adatok, kapcsolati szint, illetve leírás, ami lehet idézet rólad a referenciaszemélytől (ezesetben legyen meg az eredeti referencialeveled is tőle), vagy egy információ tőled, hogy itt és itt, ebben a projektben közösen dolgoztatok, ilyenolyan eredménnyel, őt erről meg lehet kérdezni.

A 3. típusú oldaldoboz Custom box néven fut, ez csak egy szövegdoboz, univerzálisan bármire használható. Így valóban mindent elmondhatsz magadról, mert van rá felület.

Mint a 3. képen látható, nemcsak kitöltheted a mezőket, de PDF-be is exportálhatod a CV-t, különböző színsémákat adhatsz meg, ill. az oldaldobozokat teheted bal oldalra (ne tedd, jobb oldalon használhatóbb).

visualcv-references.jpg

Ha kész vagy a tartalmakkal, a Privacy Settingsbe kell menned, itt aktiválhatod az URL-t, itt adhatod meg, kik láthatják a referenciáid kapcsolati adatait pl.

kicsi-visualcv-privacy.jpg

Innentől szabadon linkelheted a CV-d, akár a CV-névjegyedre is, de még van lehetőség ebben a portálban ezen túl is. Ha van egy jól felépített CV-d, és az oldaldobozokat is megtöltötted tartalommal, jöhet az érdemi álláskeresés. Ahogy minden állásportálon, itt is jelentkezhetsz állásokra, a Get hired! menüpont alatt találhatsz álláslehetőségeket.

kicsi-visualcv-gethired.jpg

Támogatja a proaktív álláskeresést is, ez is hozzájárult ahhoz, hogy jó szívvel ajánljam mindenkinek. A Share menüpont alatt az egész feltöltött tartalmat megoszthatod e-mailben, közösségi hálókon, vagy szakmai csoportokban, közösségekben, kiválasztott szakemberekkel.

Vegyük sorra a lehetőségeket:

Mail: van tárgy mező, szövegmező, a címzettek e-mail címét vagy kézzel írod be, vagy  az address bookodból választhatod ki, miután importáltad .csv-ből. Írtak helyetted egy levélkét is angolul.
Ha esetleg nincs ötleted, hogyan szövegezd az e-mailt, amiben a CV-det küldöd el ismerősöknek, hogy segítsenek állást keresni, hát így véletlenül se, ez pont annyira rosszul sikerült sablon, mint a magyar motlevelek 🙂

kicsi-visualcv-share-email.jpg

A közösségi oldalakon való megosztás érdekesebb, naná, hogy a nagy konkurenciát, a Linkedint meg sem említik. Facebook, Twitter, Google+ stb. profilodon oszthatod meg a visualCV-s URL-t ezáltal.

visualcv-share-social.jpg

A Promote Yourself lehetőség megint érdekes, csinálhatsz magadnak egy gombot, amit a névjegyed részeként használhatsz pl. motivációs levél aláírások alatt. A gombra kattintva a publikus visualCV profilod fog megjelenni.

visualcv-button.jpg

Ehhez képest a Linkedin Job Seeker badge-ért fizetni kell, és semmire se jó…

Végezetül itt is felajánlja a „Create Document” pont alatt, hogy exportáld a CV-t pdf-be, amit majd elküldhetsz, feltölthetsz más állásportálokra stb. Tekintve, hogy a CV-k formátumára nem a pdf-et javaslom, inkább linket tégy egy .doc vagy .rtf CV-be, mint a csillivilli pdf-t küldd ki, mert a pdf kevésbé hatékony.

———

A végére még egyszer kiemelném: az így elkészült profil mindenki számára látható, teljesen publikus, a privacy beállításaid szerint. Ha beírod a Google-ba, hogy „visualCV” + egy tetszőleges keresztnevet, ilyen nevű emberek CV-jének linkjét kapod. Ennek tudatában publikáld a CV-d itt.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. @jobangel: Igen olvastam…hasonlóak a tapasztalatok mind ismeretségi körben, mind saját élmények okán….:-))…ezért nem is kommenteltem…jót nem tudtam írni rosszat meg minek…

  Eléggé felhígult a szakma….sok a negatív vagy röhejes HR-es sajnos ….de erről már mindenki kifejtette a véleményét…remélhetőleg itt is konszolidálódik a piac…bár sajnos nem ez látszik és mindig fel-feltűnnek újabb szerencselovagok aztán rövidebb-hosszabb tündöklés után mennek a lecsóba…

 2. jobangel
  mondta:

  @tnt: jobb, de általánosan – pl. állásbörzére – miért is ne lenne használható? Vagy célirányosan az oldaldobozokkal lehet játszani.

  „Egy CV-t is elküldsz egy pozícióra teljesen beteríted az összes infót magadról ezzel szemben az első két körön azt is alig lehet kihúzni, hogy legalább milyen szektorban tevékenykedik a munkáltató.” — lsd. még balfácános cikkem… Muszáj kideríteni, különben lehet rosszul járni.

 3. Megszokott jó színvonalú hasznos írás. Azonban nem biztos, hogy szeretném kiteregetni a teljes és részletes életutamat bárkinek, természetesen nem titkok kapcsán csak egyszerűen így érzem/gondolom….egy jól megírt és célirányos CV nem jobb megoldás?…persze csak nem pro aktív álláskeresés esetén.
  Egy CV-t is elküldsz egy pozícióra teljesen beteríted az összes infót magadról ezzel szemben az első két körön azt is alig lehet kihúzni, hogy legalább milyen szektorban tevékenykedik a munkáltató.
  Ezzel szemben meg kell nézni Ausztriában és Svájcban, Németországban hogyan működik már a pályázatok meghirdetése….szóval itt eléggé balkáni állapotok vannak….