Hozzád ezért mennek dolgozni!

Hozzád ezért mennek dolgozni!

2011-ben, a munkáltatók hazai „uralkodásának” idején, magas munkanélküliségben, kínálati munkaerőpiacon egy blogger megírta kis posztját, miszerint „Tőlem ezért nem kapsz munkát”. Leírta, hogy az ideális munkaerő az egyenlő a rabszolgával, hogy neki igénye, hogy úgy és akkor rúghasson már ki valakit, ahogy csak akar stb. Bár a gondolatai között voltak értékesek is (áfa-csökkentés, korrupció-ellenesség pl.) az egész iromány jól tükrözte az akkori munkavállalóhoz való hozzáállást. 2012-ben megjelent az új Munka Törvénykönyve, benne igen sok, munkavállalót hátrányosan érintő rendelkezéssel, követve a „kor szavát”. Politikai vizekre e blog keretei között nem eveznék, azonban jelezném:

Fordult a kocka!

valtozas_466.jpg

Ma a munkavállaló választ, eldöntheti, hová akar menni dolgozni, mert több lehetősége is van. Az employer branding tevékenység egyre fontosabb lett a munkáltatóknak, karácsony közeledtével a CSR és a PR is felpörög. Sokan az álláshirdetésben próbálkoznak megmosolyogtató előnyökkel, mint jófejség, ingyen kávé meg babzsákfotel. Ha ezek vannak, jó, de ettől még nem lesz vonzó a hely. Ebből is látszik, hogy a munkavállalók szempontjait még mindig nem kérdezik, valamiért megpróbálják úgy kezelni, hogy lám, már ilyet is adunk, örüljél már… Nem fognak örülni, mert nem ezek a valós igények. Igyekeztem összeszedni pár munkavállalói szempontot, de a lista természetesen közel sem teljes.

Bejelentett, korrekt munkaviszony: ma, ha egy álláshirdetésben azt olvassuk, hogy bejelentett munkaviszony, azt az álláshirdető előnynek gondolja. Drága Munkáltató! Az, hogy törvény szerint bejelented a munkavállalót, és adót, járulékokat fizetsz utána, nem kegy, hanem alapvető elvárás. A munkavállaló a feketemunka ajánlatra ma már faképnél hagy. Mi több, ellenőrizni tudja, hogy bejelentetted-e (az ellenőrzés módja lépésről lépésre itt)

A korrektség része a korrekt fizetés és az elvárások tisztázása. Nem jó azzal szembesülnie egy munkavállalónak, hogy évekig alul volt fizetve, és a piac ma már másfélszeres nettó fizetést kínál számára. Ne várd, hogy több pénzért ne váltson. Lehet, hogy szeret téged, meg a munkáját, de a 50%-os fizetésemelést is szereti. Nettóban. Ha az elvárás világos, és teljesíti a munkavállaló, akkor jár neki az elismerés is.

homeoffice2.jpgTávmunka: ez az egyik legfontosabb elvárása a mai munkavállalóknak, ha a munka jellege ezt megengedi. Értjük, állatorvos, takarítónő munkája nem, de az irodai munkák 80%-a biztosan elvégezhető otthonról. Ráadásul, ha távmunkában dolgozik mindenki, akkor kisebb irodai infrastruktúra kell, ami költségmegtakarítás, és az jó a cégnek is. Cserébe cafeteria-elemként adj internethozzájárulást a munkavállalódnak, mert úgy korrekt.

Rugalmas munkaidő: ez nem azt jelenti, hogy látástól-mikulásig, esetleg végkimerülésig, mint a régi világban. A munkavállaló fogalomtárában ez azt jelenti, hogy el tud menni a gyermeke óvodai anyák napi ünnepségére anélkül, hogy szabadságot venne ki, át tudja venni az új bankkártyáját a bankfiókban stb., sőt akkor sem tör ki őrjöngésben a főnökember, ha 5 percet késik, mert dugó volt, nem jött a busz, késett a vonat. És igen, otthon fog maradni, ha a gyermeke beteg, mert felelős szülő, ami nem zárja ki azt, hogy felelős munkavállaló is legyen. Ha otthonról is el tudja végezni a feladatait, akkor ez nem okozhat fennakadást. Eljutottunk a távmunkához újra. Ha a távmunka nem lehetséges, akkor viszont vedd tudomásul: fontosabb neki a gyereke, mint a te gyártósorod – lássuk be, ez így normális is – tehát, ha pótolnod kell egy kieső munkavállalót, akkor arra legyen terved. Mindig. Nem az a megoldás, hogy rátolod a többi dolgozóra a munkát.

Rugalmas szabadságkezelés: A tervezhetőség fontos a munkáltatónak, értjük. Döbbenet, de a munkavállalónak is. Ha túlmunka van, akkor arról tudjon előre! Dönthesse el, tudja-e vállalni. Ha átírjátok a műszakrendet valami miatt, arról is tudjon. Csendben jegyzem meg, nem tilos a munkavállaló számára előnyösen eltérni a Munka Törvénykönyvétől, akár a plusz fizetett szabadságnapok tekintetében is. Lehet, hogy jobban örül plusz 3 fizetett szabadságnapnak karácsony és újév között, mint a babzsákfotelnek.

Valós teljesítményértékelés: Ha a munkavállaló jól dolgozik, arról szeret visszajelzést kapni. A szóbeli elismeréstől kezdve a mindenféle jutalmakig széles a skála, amivel a megbecsülésedet kifejezheted munkáltatóként. Valahogy sosem látok ilyeneket az álláshirdetésekben, esetleg a ködös „alapbér+bónusz” próbálkozást lehet olvasni.

pijama.jpgIde tartozik az, hogy az elvégzett munkát kellene értékelni, nem a leült munkaidőt. A távmunka egyik nagy ellensége az a felfogás, hogy napi 8 órában az irodában kell lapátolni a biteket, a munkáltató által előírt testtartásban, dress code szerinti öltözékben, irodai környezetben, mert az az Igazi Munka. Ha esetleg az irodista otthon, pizsamában, Mickey-egeres zokniban, a kanapén ülve, ölében doromboló macskával írja meg ugyanazt a kódot, szerződéstervezetet, ajánlatot és küldi el az elvárt határidőn belül a megfelelő helyre, akkor mi is a baj a távmunkával? Körbeértünk, már megint a távmunkánál vagyunk.

Vannak kifejezetten „teljesítménybéres” munkák, pl. az üzletkötés (sales), vagy épp a futárkodás. Jól mérhető a teljesítmény mindenféle mérőszámokkal, a letöltött munkaidő viszont nem mutat semmit: mindegy mennyit ült a kereskedő az irodában, csak az számít, mekkora forgalommal, milyen haszonnal dolgozott.

# # #

A munkáltató-munkavállaló viszonya üzleti kapcsolattá alakult.

Érted már Drága Munkáltató? Ez nem azt jelenti, hogy a „jó világnak” vége, ez azt jelenti, hogy mostantól együttműködés kell. A tekintélyelvű hozzáállásodat lecserélheted partnerségre. A munkavállalód üzleti partnereddé vált, nem kizsákmányolható kapacitás többé, aki a megélhetéséért rettegve kifulladásig tolja a te szekeredet. Komoly részt akar abból, amit megtermelt Neked. Tehát, az álláshirdetéseidben, az állásinterjú-protokolljaidban ennek kell megjelennie, és persze a napi munka szintjén is. Ha nem, akkor nem mennek hozzád dolgozni, hiába vetted meg a babzsákfotelt.

# # #

Tetszett a poszt? Oszd meg, lájkold, kommenteld!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. derMedve
  mondta:

  @jobangel: hát igen…van ezzel kapcsolatban egy érdekes élményem. Anno a szakdolgozatom és később a porsztgrad képzés szakdolgozatát is az mt. (1x a régi, 1x az új)munkaidőre vonatkozó rendelkezéseinek vizsgálatáról írtam. Markáns megjegyzéseket téve, miszerint pl. mitől minősül a munkavállaló védelmnek az, hogy a gyermekét egyedül nevelő anya osztott munkaidőben csak annak hozzájárulásával alkalmazható. Merthogy a hozzájárulás a következőképp nyerhető: „szia hozzájárulsz? ha nem nem nem is veszlek fel.” A külső bíráló nem értette, azon meg végképp megsértődött (mondjuk ez nem befolyásolta az eredményt) hogy bíráltam a jogszabályalkotók távolságát a valóságtól, és azt hogy olyan élethelyzetből kívánnak szabályokat alkotni, ami eleve kizárja hogy valaha is találkoznának a saját szabályukkal, és azt is kizárja hogy a libikókán sokkal lejjebb álnának mint munkáltaójuk.

 2. jobangel
  mondta:

  @derMedve: ezek jó meglátások, a munkáltatással kapcsolatos törvényeink kb. a 70-es évek Magyarországát szolgálnák ki… Távmunka nincs benne szabályozva, a fizetések esetén nekem kicsit más a véleményem, mint neked, de lényegileg igazad van. Az életkor alapú szabadságolás, egyáltalán a szabadságnapok nem minimum napszámban, hanem fix napszámban megadása mind valami előző rendszerből itt maradt csökevény. A kollektív szerződésekről ne is beszéljünk, amit – minő meglepetés – nagy szeretettel használnak állami cégek, kiherélve vele az Mt.-ben lévő kevéske munkavállalói védelmet.

 3. derMedve
  mondta:

  Hr szakemberként, már ha mondhatom egyáltalán hogy az vagyok…A változásról: bár üdvös hogy változnak az erőviszonyok, és épp itt volt az ideje, de, azt gondolom a jogszabályalkotók egy-két egyszerű húzással már rég megoldhatták volna a problémát. Pl. a fizetési sávok kihagyása a hírdetésből, több szempontból is problémás: ha egyetlenegy munkaválló is ugyanolyan munkakörben már dolgozik ugyanott, akkor a fizetés, az egyenlő munkáért, egyenlő bér elve alapján, ismert kellen legyen. Az pedig hogy innentől kezdve publikussá is válljon, akár jogszabályban is rögzíthető. Az egyik legkiszolgáltatotabb helyzet, álláskeresőként, ha tucatnyi interjún veszel részt, saját szabadidődben, saját költségedre, anélkül hogy tudnád mennyit is kereshetsz majd. Ez nem win-win szituáció, és semmiképp sem szolgálja a két fél közötti egyensúly fenntartását (ami persze nincs is). Az álláshírdetés reklám, fizetési lehetőségek feltüntetése nélkül, információhiányos, félreveztő, sokszor valótlan információkat tartalmazó reklám. Ahogy nem írhatom egy termék hírdetésében mealapozott vizsgálatok és tesztek hiányában hogy „a szopogatós cukorka megszünteti a torokfájást”, úgy nem írhatom le hogy piacképes a fizetés anélkül hogy leírnám pontosan mennyi az annyi.

 4. vu2 (törölt)
  mondta:

  @kukatr:
  Stochastic + rendszer + specifikáció szavak.
  Gazdasági(itt futok bele leghamarabb) + technikai + technikai szavak.

  AI viszont nem csak véletlenszerűen fejleszthető és először nem programozási feladat, inkább matematikai. Amiről most beszélnek Mesterséges Intelligenciás hablatyról, az pedig leginkább még mindig a programozásból fakad. A valós AI nem egyenlő a médiában szereplő felkapott téma nagy részével. A valós AI-ről beszél pl. Stephen Hawking, a médiában szereplő AI pedig még mindig sima program marketing fogással eladva.

  Rengeteg technikai fejlesztésnek az alap alkatrészei most sokkal jobban elérhetőek és egyszerűbben használhatóak, mint a 80-as években; könnyebb oktatni is. Inkább az elektronikai használhatóság emelkedése a jellemzőbb(persze rengeteg a szemét, amiből ki kell válogatni a megfelelőt)
  A fiókomban nekem is van ilyen Startup-os valami, ami ötletszerűen tényleg klassz viszont használhatatlan lett a szoftvere miatt.
  Nem Startup-os vacak is volt, de azt szerencsére visszavették garanciában. (Nagyobb cég gyártmánya, mégis használhatatlan szintén szoftveres probléma miatt.)

  Ettől függetlenül a mánia az mánia, már betegesen.

 5. kukatr
  mondta:

  @vu2: Semmi baj, csak meglepett a feltételezés.

 6. vu2 (törölt)
  mondta:

  @kukatr:
  „Nem írtam, hogy gazdasági informatikával foglalkoznék.”

  Látom már én is, sorry nem volt szándékos.

 7. kukatr
  mondta:

  @vu2: Nem írtam, hogy gazdasági informatikával foglalkoznék.

  @Nylul: Több ember lenne képes programozni, mint amennyi jelen pillanatban ezzel foglalkozik. Monoton, favágó kódolást B tervként végeznék. Tapasztalat hiányában nagy valószínűséggel eddig jutnék, ha szakmát kellene váltanom.

 8. kukatr
  mondta:

  @Nylul: Például kriptovaluták, startup mánia.

 9. vu2 (törölt)
  mondta:

  @Nylul:
  „Van erre valami forrás is?”

  Linket nem tudom, hogy illik-e; mégiscsak más blogja, de a múlt héten is egész jól leírták egy gazdaságis cikkben. Keress rá az „összeomlás” szóra 1 hetes intervallummal „Michael Hartnett” nevével. Korábban is megjelent cikk, ha ez nem lenne meg; nyáron július környékén.
  Hartnett (is) által megfogalmazott előrejelzés időben lévő csúszása a napi folyamatok miatt lehetséges, de nem csak időben lehet (kell) ezt komolyan venni. Pl. kabátot sem csak akkor veszel fel amikor tél van, hanem mikor fázol. Nyáron is tud hideg lenni az Északi sarkon.

  Lufi : amerre a tömeg megy simán ész nélkül. Nem biztos, hogy a legjobb példa, de így talán könnyebb megérteni: autóknál a dízelbotrány.
  Eleinte minden szépnek és jónak tűnt (az emberek hittek benne), aztán ahogy kiderültek a hátrányok már annyira nem kapós ez a technológia szépen fogalmazva.

  Technológiai lufi : pl.: tévéknél a 3D megjelenítés. Szép és jó, tetszetős. Valójában nem ajánlott 1,5 óránál többet használni; eszköz kell hozzá; az emberek többségénél minimum hányinger léphet fel 20 perc használat után. Ma meg már nem is reklámozzák különösen; hajlított tévé detto.

  A 3-asra jó példát mondani azért nehéz, mert kevés teljesen tiszta, csak önerőből táplálkozó (nincs sok idegen részvénytulajdonos) cég létezik és egymásra hatnak (ha másképp nem, magán a pénzen keresztül). Ezért sok az összefonódás cégek közt. pl.: a Samsung részvényesei/tulajdonosai közt ha ott van az LG, akkor az LG-t érinti, ha a Samsunggal történik valami. A képet valamennyire tisztíthatja, ha valamiféle csoportra osztják a technológiai papírokat. A valódi terméket előállító, kézzel fogható (Samsung) és a nem előállító (közösségi média) cégek.

  Végső soron a sok fogalom és látószög miatt ez egy eléggé katyvasz téma.

 10. Nylul
  mondta:

  @vu2: ‘Fontosabbnak tartott (jogosan) gazdasági számításos mutató jelzett be, amely szerint technológiai részvények és az áraik emelkedése véget ér és korrekció (lényegében vagy röviden fogalmazva trend irány váltás) esélye nagyon megnőtt a jelenlegi időszakban.’ – esküszöm nem vágom, hogy ez honnan jön. Van erre valami forrás is?

 11. Névtelen
  mondta:

  @Nylul:
  „3. Itt nem értem, mire gondolsz. Példa?”

  Írta, hogy gazdasági informatikával foglalkozott/szakmája, valamint a használt szavak egy része a gazdasági fogalmakhoz tartozik. A stochastic szót gyakran meg lehet találni gazdasági (máshol is használják természetesen) folyamatoknál, elemzéseknél.
  3-as:
  Fontosabbnak tartott (jogosan) gazdasági számításos mutató jelzett be, amely szerint technológiai részvények és az áraik emelkedése véget ér és korrekció (lényegében vagy röviden fogalmazva trend irány váltás) esélye nagyon megnőtt a jelenlegi időszakban.

  Azért gyorsan hozzá kell tenni, hogy a technológiai részvényeket is érdemes csoportokra bontani, de ettől függetlenül a céges összefonódások óriásiak.

 12. Szaktanár
  mondta:

  @kukatr: akkor végülis a végkövetkeztetésünk ugyanaz – én is azt látom, h soha nem látott igény van manapság fejlesztőkre, szóval az AI „fenyegetése” inkább „lehetőség” sztem.

 13. Nylul
  mondta:

  @kukatr:
  1. Ez így van, de ez sosem volt titok.
  2. Ha már csak a programozást emlegetted, azért ez nem egy olyan meló, amire csak úgy átképzik magukat az emberek. Kellenek hozzá alapskillek, amikkel sokan nem rendelkeznek. Pl zenész sem lehet akárkiből.
  3. Itt nem értem, mire gondolsz. Példa?
  4. Ez nálam inkább a másik oldal felé húz. Nagyobb cégek, erősebb innováció, újabb lehetőségek.

 14. kukatr
  mondta:

  @Szaktanár: A robotizáció nem az IT szektor munkáját fogja elvenni, hanem rengeteg más szektorban dolgozó embert fog más használható (még nem robotizált) szakmába, például programozás felé terelni.

  A szarkasztikus AI megjegyzésem úgy látom egy szép nagy vörös heringgé dagadt…

 15. Szaktanár
  mondta:

  @kukatr: merész jóslat, nem látom, h erre fordulna a világ kereke. azt meg nem is tudom értelmezni, h „valami használható szakmába” fognak váltani a mostani informatikusok. ezek szerint az IT nem az? mi lenne a használható szted?

 16. kukatr
  mondta:

  @Szaktanár: Hát legfeljebb annyit tudok mondani, hogy szerintem belátható időn belül csökkeni fog a kínálat-kereslet deficit, vagy akár át is fordul.
  1. Mivel jól meg lehet belőle élni, és egyre népszerűbbé vált, így többen választják majd ezt a pályát.
  2. A robotizáció által megszűnt munkahelyeken dolgozók kénytelenek lesznek valami használható szakmába váltani. Ez csak megerősíti az előző pontban leírt kínálatnövekedést.
  3. Tele van a szektor gazdasági lufikkal, kidurranásuk után keresletcsökkenés várható.
  4. Nagy cégóriások szépen zabálják fel a piacon konkurrenciát (és a piacot), mely egységesebbé teszi az informatikai infrastruktúrát, ezáltal további enyhe keresletcsökkenés várható.

 17. Névtelen
  mondta:

  @kukatr:
  „Az ami mostanában AI néven fejlesztődik, az egy sztochasztikus tanuló algoritmus, nem egy (mesterséges) intelligencia.
  Egy valódi MI képes specifikációk alapján rendszereket tervezni és megalkotni. Ha lehetséges ilyet alkotni, akkor a programozók létjogosultsága egy csomó más szakmával együtt megszűnik. Ha nem lehetséges, akkor meg mégse olyan nagy ászok ezek programozók.
  A probléma szimplán annyi, hogy ha egy csoportnak jól megy a sora, akkor az arca is szélesebb lesz. Kérdés meddig tart ez az állapot. Most épp az IT szektor van piedesztálra emelve.”

  Abszolút nem személyre szóló ez a válasz sem!

  A szoftverfejlesztés úgy önmagában arról szól, hogy sokféleképpen lehet megoldani a felmerülő kérdéseket. Ebből egyáltalán helyes megoldás-e valamelyik az pedig másik kérdés. Az AI probléma is erről szól nem hiába emelte fel a szavát Stephen Hawking is.

  Az, hogy a sztochasztikusról hallottál vagy olvastál egy nézőpontból szemlélve, az nem azt jelenti, hogy a problémára adott válasz csak onnan jöhet.

  Rengeteg olyan feladat/problémakör van, amit (csak) a jelenlegi eszközök használatával is bőven meg lehet oldani.
  A számítástechnika mélyebb részeire kutakodva és kipróbálva könnyedén rájön bárki, hogy nem egészen úgy működik sem maga az informatika sem maga a világ, mint ahogyan azt előtte gondolta.

  Addig az ilyen kijelentések elkapkodottak. Egyenlőre a világ még ott tart, hogy a rendszereinket megfelelően használni sem tudjuk összességében.

  A billentyűzettől elkezdve a BIOS-on át már rengeteg mindent akartak leírni/átalakítani/kidobni. Szinte minden évben van valami ami előbukkan (valami újra), de valójában csakis felkapott divat-témák közé sorolhatóak.

 18. Szaktanár
  mondta:

  @kukatr: akkor tehát mit prognosztizálsz, mikor fog? az általad említett AI megalkotása/elterjedése nincs belátható időn belül.

 19. kukatr
  mondta:

  @Szaktanár: Nem írtam, hogy jelenleg szűkülne a kereslet az IT szakemberekre.

 20. Szaktanár
  mondta:

  @kukatr: továbbra is fenntartom az előző állításomat, kiegészítve azzal, h az IT világ népszerűsége, jól fizetettsége nem újkeletű dolog, maximum csak az elmúlt évtizedben szivárgott le a közkultúrába. én épp ellenkezőleg látom egyébként, ahogy te, sztem egyre több és több szakmember kell, nyilván nem véleten a különböző gyorstalpalók megjelenése is világszerte; vagy mondhatnám azt is, h még mindig üldöznek a fejvadászok a kb egy éve néhány adatbázisba feltöltött életrajzom alapján, pedig azóta nem frissítettem, munkahelyet, sőt, országot változtattam. ezek a jelek nem éppen arra utalnak, h csökkenne a kereslet a dolgozók iránt.

 21. kukatr
  mondta:

  @vu2: Pont nem rohanok falnak. Tisztában vagyok azzal, hogy az AI a mostani állapotában marketing porhintés.

 22. kukatr
  mondta:

  @Szaktanár: Az ami mostanában AI néven fejlesztődik, az egy sztochasztikus tanuló algoritmus, nem egy (mesterséges) intelligencia.
  Egy valódi MI képes specifikációk alapján rendszereket tervezni és megalkotni. Ha lehetséges ilyet alkotni, akkor a programozók létjogosultsága egy csomó más szakmával együtt megszűnik. Ha nem lehetséges, akkor meg mégse olyan nagy ászok ezek programozók.
  A probléma szimplán annyi, hogy ha egy csoportnak jól megy a sora, akkor az arca is szélesebb lesz. Kérdés meddig tart ez az állapot. Most épp az IT szektor van piedesztálra emelve.

 23. Szaktanár
  mondta:

  @kukatr: nem tudom, mennyire vagy képben a szoftverfejlesztéssel, de azért az AI nem egy olyan dolog (lesz), h egyszer megírják, azt jóvan, szóval azért egy produktumot folyamatosan tesztelni, fejleszteni, karbantartani kell, és hát erős a gyanúm, h ezt is az IT-sok fogják végezni, és nem mondjuk a kéményseprők…

 24. maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző
  mondta:

  @Bafana:

  A liberális mesékben…

 25. Névtelen
  mondta:

  @kukatr:
  „Az AI majd elveszi az ő munkájukat és az ő arcukat is.”

  Lassan 20 éve, hogy vizsgáztam programozható mesterséges intelligencia szimulációból.
  Mielőtt kinevetnéd, ugyanilyen szimulációs eredményeket használtak már fel előtte is jó pár évvel a mindennapokban, gyakorlatban, élesben.

  Rohanhatsz a falnak minden egyes hírmaszlag után, de szerintem ez felesleges.

  Húsvétra minden egyes nyuszitojáson ott lesz, hogy mesterséges intelligencia van benne, ugyanúgy, mint az intelligens mosóporban.

  Ennél kissé összetettebb.

 26. Bafana
  mondta:

  @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Úgy hívják: munkaadó. Aki a saját pénzét kockáztatja. A munkavállaló pedig annyit keres, amennyiért el tudja adni magát. Nem kell ezért osztályharcolni.

 27. kukatr
  mondta:

  @Quas!: @Szaktanár: A programozók a 2010-es év mérnökei. Az AI majd elveszi az ő munkájukat és az ő arcukat is. Jó kérdés, mikor történik meg.
  Mondjuk számomra a legirritálóbb réteg az az ostoba melós, akinek csak a kétkezi fizikai munka a munka, a többi fingreszelés. Kár, hogy őket egy „felesleges irodista” tanította meg írni és olvasni…

 28. Közepes
  mondta:

  Az rugalmas munkaidőnek számít, ha elengednek ha elkéredzkedem de aztán le kell dolgoznom azt az időt amit távol töltöttem?
  Amíg nem vagyok a munkámat senki nem csinálja azt én fogom folytatni ha vissza értem. Ja és ez egy iroda a déli országrészben.

 29. Semper Fidelis
  mondta:

  @midnightcoder2: „hanem azt kell felmérni hogy az adott dolog hány napig fog tartani – úgy, hogy ennek felméréséhez majdnem annyira bele kellene menni a dologba mint ha megcsinálnád”

  Ez centire így van. Azt szoktam mondani, hogy ahhoz hogy fel tudjam mérni, meg kell csinálnom…

  Arról nem is beszélve, hogy azt nem lehet a felmérésbe belevenni, hogy menet közben akad egy olyan technikai probléma, amit 3 nap alatt lehet eliminálni, de miután kiszenvedted, ez a külvilág számára k.b. 10 perces munkaként látszik…merthogy olyan egyszerű a megoldás…ja, miután kikutattad.

 30. Névtelen
  mondta:

  @daito:
  Babzsák helyett inkább boxzsák, de legalább az 50 kg-os, hogy igazán rá tudj húzni.

  Az informatikusok fele engem utál, a másik felét meg én utálom; csak, hogy tisztázzuk.

  A jó nép, hogy milyen területen tevékenykedik nem tudom, a C++/Asm viszont azért nem mindegy.

  Mindennapos 3 számrendszer használata egyszerre, továbbá mikrokontrolleres/beágyazott környezetben villamosipari számításokkal alapból jobb, ha tisztában vagy ugyanis használnod kell.
  Általában véve pár kbyte helyre kell beraknod mindent úgy, hogy ha a szadista, perverz formámat akarom elővenni, akkor az azt mondja, hogy lehet tömöríteni is 1 byte-on belül.

  Egy kötetlen beszélgetés alkalmával kiderül, hogy valaki érti-e ezt a részét az iparágnak vagy nem. Nem kell teszt.

  Ez bármikor több, mint 2 kilo magyar pénzben.

 31. midnightcoder2
  mondta:

  @daito: Valóban kevés 50+-os programozót látsz, és ennek sok oka van. Az egyik az, hogy ez a meló eléggé tudja égetni az agyat, így egy idő után a legtöbb ember inkább elmegy menedzsernek vagy valami más, nyugisabb állásba. Ugyanezért van a csócsóasztal is. Persze olyan hogy IT általában nincs, más az ha db admin vagy, más ha rendszergazda, más ha hardveres, és más ha szoftverfejlesztő, és azon belül is sokféle dolog van a pénzügyi rendszerektől az önvezető autókig. Ha kis cégnél vagy, akkor ott egyrészt tényleg sokféle dologhoz kell érteni, jó eséllyel te vagy a hardveres, a rendszergazda, a DB admin, a szoftverfejlesztő és a grafikus. Ha másfajta kis cégnél vagy, akkor „csak” rendszerszervező és programozó és esetleg grafikus vagy, de ez utóbbi eset általában azzal jár, hogy meg kell ismerned a partner cégnek az adott szoftverre vonatkozó összes folyamatát – ami általában az adott cég összes folyamatát jelenti, legalább annyira mint az adott cég főnöke. Ha pedig saját céged van, akkor ehhez még ismerni kell az ezzel kapcsolatos jogszabályok nagy részét – a részleteket úgyis tudja a könyvelő, de ez azért általában nem feltétlenül elég. Ja, és azt sem árt tudni, hogy mi várható az adott területen. És ezek a dolgok, amiknél nincs csocsóasztal.

  A csócsóasztalos dologhoz általában nem árt ha viszonylag folyékonyan kommunikálsz írásban és szóban legalább angolul, plusz elég mélyen kell ismerni az adott nyelvet és környezetet, plusz nagyon jónak kell abban lenni hogy hatalmas, összetett rendszereket ismerj meg rövid idő alatt, tudd hogy akár több millió soros kódokban is hol és hogyan lehet megtalálni a hibát, néha igen fura észjárással, nem túl szépen, sok ember által összerakott kódokban is. Ehhez pedig még tedd hozzá a technikai buktatókat. Minden nap más kihívás, és néha olyan komplexitású problémák amibe Dr House belesápadna. És ha ezt csinálod minden nap, az pár tíz év után már baromi fárasztó, pláne ha közben beesik egy-két meeting, és pláne ha egyszerre több feladattal is kell egyensúlyoznod. Aztán van, hogy a feladat nem kódolás, hanem azt kell felmérni hogy az adott dolog hány napig fog tartani – úgy, hogy ennek felméréséhez majdnem annyira bele kellene menni a dologba mint ha megcsinálnád, de kb. tized annyi idő alatt. E mellett már csak pihentető feladat a specifikáció megírása, és persze a tesztelés.

  És igen, ilyenkor néha van hogy az emberek csocsóznak nap közben egy fél órát – de ugyanezek az emberek aznap általában 1-2 órával később is mennek haza…

 32. Nylul
  mondta:

  @daito: Még IT-sként is nagyrészt egyetértek veled, de a ‘Csak finoman jelzem, kevés 50+os programozót ismerek/látok’ legfőbb oka azért leginkább az, hogy 32 évvel ezelőtt azért nem volt jelentős infos képzés.

  Amúgy a szakterület-váltás nálunk sem egy nagy truváj, én speciel pont egy ilyen folyamat közepén vagyok, csak egész egyszerűen nincs rá szükség a legtöbb esetben. Az én területem baromira jól fizetett, kurrens, semmi racionális indok nincs a váltásra. Egyszerűen meguntam cseppet.

 33. IT Knight
  mondta:

  @daito: lol, kis közgazdász irigy az IT-sokra 😀

  ne aggódj, a te munkád hamarosan robotok végzik majd 😉

 34. Nancsibacsi
  mondta:

  @Girhes Joe: „még mindig megvan a kezdők 22-es csapdája: X év munkatapasztalatot kérnek, de persze nem tudsz olyat a szögről leakasztani”
  Öööö, miért is nem? Jó, mondjuk sebészként elhiszem hogy ez nehéz, de ott nem is gond. Szoftverfejlesztőként miért is ne lehetne pályakezdőként 2-3 év tapasztalatod? Nem kocsmába kéne járni az egyetem alatt, hanem csinálni valami saját projectet, és akkor nem szaros munkahelyeket tudnál beírni az önéletrajzba, hanem rakhatnál egy – akár github – linket, hogy ezt lessétek meg f.szik, ezt én csináltam. Egy kézzelfogható, fél éves saját project (mestermunka) sokkal többet ér, mint 30 év összehazudott tapasztalat akármilyen munkáltatónak.

 35. Nancsibacsi
  mondta:

  Ez az egyik oldal, a másik viszont az, hogy ma Magyarországon a munkaerő minősége egyszerűen gyenge. Egyrészt a jók közül sokan elmentek, másrészt itt ez az Y generáció, de minek…
  Tőlünk most ment el egy srác, pályakezdőként jött ide 2 éve. 1 év után hosszabbított vele a cég újabb 1 évre, ez most járt le, és sem a cég, sem ő nem akart hosszabbítani. Az hogy ő nem akart, az érthető – máshol többet ajánlanak. De a cég miért is nem akart? Azért, mert első évben még elnézték hogy most jött ki az egyetemről, tanulnia kell még, ezért ráfizetéses. Sajnos azonban a 2. évben sem lett rentábilis. Szoftverfejlesztő cég, és olyan csapnivaló volt a srác, hogy a KÖZVETLEN BÉRKÖLTSÉGÉT SEM termelte ki. Ehhez havi 30-40 olyan órát kellett volna produkálni, amikor eladható terméket hoz létre, és nem hibaticketeket meg teljes tévutakat – ez sem sikerült neki. Most elment egy jobb céghez, több pénzért – vajon ott mi lesz vele? Ott majd meg fog felelni, és termeli a GDP-t? Meglepődnék.

 36. daito
  mondta:

  Kopasz Suzukis meg Quas! irásában sok igazság van, és az bizony lesüt a posztból, hogy az író a magyar rögvalóság nagyon durván szűk részét látja – olvashatóan az IT-s (és közeli, esetleg divatos) szakterületet. Értem, az a divatos, nyilván egy HR-s fejvadásznál is az a menő.
  1) a magyar átlagfizetés kb 200 nettó. Leírhatom, hogy jön ki, de mivel itt mindenki programozó zseni, aki folyamatosan képzi magát – ha nem tudja, képes gyorsan megtanulni.
  2) tessék már elnézni a HIVATALOS álláskereső oldalakra és megnézni, hogy ha leírják valahol, akkor mennyit kínálnak nem a ti szakmátokban dolgozók számára… bakker, iszonyat ritkán látni 2-es számmal kezdődő nettó ajánlatot, még itt Budapesten is állásajánlatok ezrei szólnak 140-180 nettóról. És kurvára nem írnak babzsák fotelről – amit le is szarna a nép.
  3) relatíve jól fizető, diplomás helyen dolgoztam és partner cégek százainál jártam (mérnökirodák, tervező cégek, bankok, pénzügyi cégek, szállítmányozás, kereskedelmi irodák, raktárak, stb) – és sem a válság előtt, sem utána nem voltak ilyen dolgok (csocsó, babzsákfotel, nasi, stb) – igazából ilyenkor az az érzésem, hogy ti kibaszott ovisok vagytok. Munkahely. Nem kocsma, baráti sörözőhely, osztálytalálkozó, rekreációs központ. Ugyanakkor az irodaházban lévő IT-s cégek irodáiban a legváratlanabb pillanatokban kezdődött vad csocsó party.
  4) valaki itt említette a céges autót – munkaeszköz. Alapból röhög a vakbelem, a magyarországi céges autók 80%-a parasztvakítás, az IT-s világban meg kb. a sales, szervizes, üzembehelyező emberekre reális, tehát 5-10%-ra. Semmi extra, kurvanagy A3-as méretű betűkkel rányomni az oldalára, hogy „KUTYAFASZA PROGRAMOZÓ Zrt.”, és mondjuk bekorlátozni méretben, felszereltségben. Tehát, amikor valaki full extra kombi Octavia-t, családi egyterűt kap és még teletolja gyereküléssel – akkor rögtön vonják le fizetéséből a kocsi havi bérleti-fenntartási díjának munkajövedelem szintű adóját. Merthogy ez így JÖVEDELEM, nem munkaeszköz. Meg nyilván, aki céges autóval követ el szabálysértést – az 2x büntetést kapjon; kedvenceim a cégautós tahók hada, akik letolnak az M0-n, vagy a városban erőszakoskodnak, mert ők épp sietnek ingyen autóval.
  5) 50%-os fizetésemelés. Haha. Tudom, hogy a vad bitek világában van ilyen, de a többiben brutálisan ritka, főleg az átlagemberek számára. Jól fizető (magyar viszonylatban), diplomás állások világában is simán benne van, hogy a te munkakörödet másik helyen 40%-kal kevesebbért mérik, vagy 20%-kal többért. Viszont az utóbbi valahogy ritka, általában a legtöbb szakmában tudják, hogy melyik cégeknél, melyik régióban fizetnek jól vagy jobban.
  6) „h az IT-ban dolgozóknak … nagy az arca, annak az az oka, h egészen rövid idő alatt egészen sok mindent kell megtanulniuk az egyetemen, aztán amíg a szakmában dolgoznak, egy folyamatos tanulás az életük, h lépést tudjanak tartani a legújabb technológiákkal”
  Meg a f.sz.m. Nem az IT világ meséje az, hogy nem a diploma a fontos? Hanem a tudás? Nem a ti világotok van tele diploma nélküli arcokkal? Meg nem a programozóknál nem nézik a HR-sek/munkaadók, hogy milyen a végzettség? Höhöhöhöhöhö.
  Barátom, közgazdász vagyok jogi végzettséggel (meg informatikaival); első munkakörömben egy erőműtervező mérnöknek dolgoztam, második munkakörömben közbeszerzési és egyéb tender ajánlatokat raktam össze, harmadiknál projektvezetéssel, negyediknél kamionos és áruházi logisztikával, ötödikben komplett projekt tervezéssel, dokumentációval foglalkoztam. És eközben UGYANANNÁL a cégnél dolgoztam. És ezrével rohangálnak diplomások idehaza, akik egyik helyen menedzserek, másik helyen beszerzők, harmadik helyen üzletkötők, stb-stb. (Ez persze nem a ti hibátok.) Mutass már nekem egy IT-s szakembert, akit át lehet dobni komoly netbeanses prüntyögésről közbeszerzési ajánlatadásra, majd onnan hálózati rendszergazdának, onnan meg valami nem javas szifon app programozásra, és időnként elvezet egy projektet is, amiben nemcsak programozók vannak. TUTI van ilyen, 1-2. De ti specializálódtok – nagyon helyesen, aki 6-8 éve javaban fejleszt oracles banki rendszert, az nem lesz feltétlenül penge valami C++ hálózati szarban, vagy bigdatás r-es orrtúrásban.
  7) az IT világ munkájára szükség van, és a programozók fontosak. De kicsit el van szaladva ezzel a világgal a ló, ami persze érthető. Csak finoman jelzem, kevés 50+os programozót ismerek/látok (ennek persze számos oka van), gondoljatok arra az időre/eshetőségre, amikor nem fognak kapkodni utánatok.

 37. IT Knight
  mondta:

  @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Te is tudod, hogy ilyen nem lesz, inkább Indiába viszik a munkát.

  Egyébként nekem 2017-ben több bevételem volt a befektetéseimből, mint munkából. Akkor most már én is tőkés vagyok?

 38. IT Knight
  mondta:

  Akkor kapsz normális fizetést, ha keresett és nemzetközi a szakmád, mert akkor nemzetközi piacon tudsz versenyezni.

  A jogász, a bérszámfejtő és a magyartanár ki van szolgáltatva Magyarországnak. A webfejlesztő, az asztalos és a szakács nincs.

 39. Buenos Aires
  mondta:

  Márpedig akkor lesz egyensúly, ha a kínált bérek publikusak lesznek, addig csak a zavarosban halászás megy. Valami olyasmi kéne, mint az árukereso.hu, vagy az ingatlan.com . Beírod, hogy hol és mit akarsz/tudsz dolgozni, aztán bérsorrend szerint sorba teszi az ajánlatokat.

 40. midnightcoder2
  mondta:

  @Quas!: Nincs itt szájkarate, csak megmondjuk hogy bizony egy rakás cég kis hazánkban elég szarul működik, és ezeket arról lehet megismerni hogy egy személyben keresnek 15 különböző embert. Ettől szerencsére az országban van bőven normális multinacionális cég aki normális körülményeket és fizut biztosít. És így is egyre több a külföldi kolléga (India, Brazília, környező országok) mert idehaza nem egyszerű megfelelő kollégát találni.

 41. midnightcoder2
  mondta:

  @Kopasz Szuzukis: Egyrészt bárkinek szabad ma IT-t tanulni, másrészt azért a többi szakmát sem kell annyira félteni. Próbálj meg Pesten bármilyen normális szakit találni a kertésztől a szobafestőn át a burkolóig. Vagy ácsot, asztalost, villany vagy vízvezetékszerelőt. Az alap hogy számlát nem ad csak plusz pénzért, és hogy óránként simán elkér a mezei is 8 ezer forintot számla nélkül is, a nagyobb gond az, hogy egyrészt kisebb melókhoz ki sem jönnek, másrészt ne tudd meg mekkora kutyaütők vannak köztük. A normálisak címét úgy adják egymásnak az ismerősök.

 42. @Quas!: Már az ácsok, tetőfedők is elhúztak nyugatra, alig találsz itthon vállalható építőipari szakmunkást, aki rövid határidővel tudna jönni, ÉS jó minőségben épít.
  Áraik persze ennek megfelelően alakulnak…

 43. Szaktanár
  mondta:

  @Quas!: oké, van igazságod; nyilván minden szentnek maga felé hajlik a keze, és a saját szakterületét látja a legjobban, és persze abban sem kételkedem, h a legtöbb szakmára jellemző az élethosszig tartó tanulás, de azért sztem egy burkoló, ács, kőműves szakma azért sokkal lassabban változik, mint mondjuk az IT. továbbá, én sosem sírtam, h milyen rossz az IT-sok élete, nem is lenne igaz (legalábbis részemről biztosan nem, másért meg nem tudok felelősséget vállalni), azt pedig határozottan visszautasítom, h semmit sem teszünk le az asztalra, én pl most, szombaton délután háromkor is foltozgatom a csütörtökön talált kurva nagy biztonsági rést 2 kommentelés közt, nem azért, mert ki lenne fizetve, vagy mert annyira élveznék heti 7 napot dolgozni, hanem azért, mert meg kell lennie. ennek fényében sztem neked is át kéne gondolnod a kijelentéseidet.

 44. Quas!
  mondta:

  @Szaktanár: Kár, hogy ezek szerint ebben az országban csak kukás vagy IT-s lehetsz…
  Nekem „régimódi” szakmám van, és bizony folyamatosan tanulnom kell, hogy megtarthassam a munkahelyem, vagy akár előrébb jussak. Ez igaz minden más általatok lenézett szakmára is, a burkolónak, kőművesnek, ácsnak stb tisztában kell lennie az új technológiákkal, meg kell tanulniuk használni az új gépeket, mert ha nem akkor lemaradnak, elveszítik a munkájukat ugyanúgy mint TI. Ezekben az írásokban állandóan sírtok, hogy milyen rossz az IT-sek élete, meg milyen irreális elvárásokat támasztanak veletek szemben, ráadásul egy-egy felvételi beszélgetés közben milyen dilettáns majmokkal kell megküzdenetek. Tegyetek le valamit az asztalra, ne csak a szájkarate menjen, aztán majd lehet sírni.

 45. maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző
  mondta:

  @Bafana:

  Ki más a hibás, mint az elnyomóink?

 46. jandera
  mondta:

  @szombi: „Majd még könyörögjek is hogy dolgozzanak???”

  Nem! Adj nekik jó fizetést, normális munkakörülményeket, emberi hozzáállást, és fognak dolgozni könyörgés nélkül is…

 47. oddball
  mondta:

  „Ma a munkavállaló választ, eldöntheti, hová akar menni dolgozni, mert több lehetősége is van.”

  Kár, hogy rögtön egy ekkora hazugsággal indít a poszt, mert az IT-t meg néhány keresett szakmunkát leszámítva ez egyáltalán nem igaz, sőt.

 48. Szaktanár
  mondta:

  @Kopasz Szuzukis: sztem azért érdemes lenne az ok-okozati összefüggést felmérni, még mielőtt elhamarkodott következtetést vonunk le. szóval az, h az IT-ban dolgozóknak (én itt nem az adminisztrátori, meg helpdesk munkakörökre gondolok, hanem junior fejlesztőktől felfelé) nagy az arca, annak az az oka, h egészen rövid idő alatt egészen sok mindent kell megtanulniuk az egyetemen, aztán amíg a szakmában dolgoznak, egy folyamatos tanulás az életük, h lépést tudjanak tartani a legújabb technológiákkal (= h el tudják adni magukat). értelemszerű, h ha erre képes vagy, akkor más szemszögből fogod nézni azokat, akik nem; ha végzel magad egy gyors vizsgálatot, bizonyára te sem tartod veled egy szinten lévő játékosnak mondjuk a kukásokat, bármennyire is hasznos munkát végeznek.
  ez van, a lét határozza meg a tudatot.

 49. szombi
  mondta:

  Majd még könyörögjek is hogy dolgozzanak???

 50. Kopasz Szuzukis
  mondta:

  Szátok, meg „Tájtánkáim” az ájtí világából! Nemcsak irodai és ájtí meló létezik a világon. Csak épp a Ti arcotok az egyik legszélesebb.
  A termelő szférában még szarabb a helyzet. Minimálbérért robotolj napi 12 órát. Kussolj, mert az egyetlen „juttatás”, hogy van egy öltözőszekrényed. Cserébe legyél 20-22 éves, 20 év szakmai gyakorlattal. Nincs bomilteflifony, cégautó, cégüdülő, cégebédlő.
  Aztán, ha 30 év után az egészséges annyira megromlik, hogy nem tudod 120%-ban ellátni a munkakört, csak 100%-ban, akkor lapát. Örülj, ha löknem valami végkielégítésnek csúfolt alamizsnát. Annyit, amennyi egy közép szintű vezető havi alapbére.

 51. Bafana
  mondta:

  @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Igazi kommunista vagy. A szemét kizsákmányoló burzsoá osztály a bűnös! Lámpavasra velük az Oktogonon!

 52. Girhes Joe
  mondta:

  @midnightcoder2:

  Aztán meg csodálkozunk, hogy a magyar szoftvercég miért nem rúg labdába mondjuk egy német mellett, amikor elvben idehaza ugyanaz az IQ átlag is, meg a tananyag is, meg, tetszőleges programnyelvről se épp azt hallottam, hogy Magyarországon kevesebbet tudna, mint Németországban…

 53. Szaktanár
  mondta:

  @charlize: fkf zrt?

 54. charlize
  mondta:

  Na én pont ezért mondtam fel tegnap 😀 a fentieknek épp az ellenkezője teljesült nálunk és még +rosszabbak.
  Szóval tud valaki egy korrekt céget, munkahelyet Bp-n ahol jó dolgozni? 🙂

 55. midnightcoder2
  mondta:

  @Girhes Joe: A 22-es csapdája pont a csóró magyar cégeknél van. Normális fejlesztőt nem tudnak megfizetni, így kénytelenek felvenni a kezdőket, ők meg ugye olyan kódot csinálnak amilyet mindenki a pályája elején. Aztán, ha már összejön a 2-3 év tapasztalat, akkor mennek a normális cégekhez normális pénzért, a magyar céghez pedig jön a következő ifjú titán.

 56. Girhes Joe
  mondta:

  A legfontosabb kimaradt, hogy bármennyire is fordult a kocka, még mindig megvan a kezdők 22-es csapdája: X év munkatapasztalatot kérnek, de persze nem tudsz olyat a szögről leakasztani, amikor mindenhol máshol is kérik ugyanezt. Pedig pont ebben a mostani munkakörnyezetben lenne jó húzás a munkaadók részéről, felvenni a zöldfülűt, kiképezni a saját igényekre, hozzászoktatni a helyi viszonyokhoz, és akkor már „csak” megtartani kell, nem pedig odacsábítani.

  Abban azért a 2011-es fószernek is igaza van, hogy azért a munkavállaló se jöjjön oda úgy, hogy felsorolja, hogy neki kell félmillió nettó, céges kocsi, telefon, laptop, fél év szabadság, az év második felében meg járjon külföldre (tudni persze csak magyarul tud, azt se teljesen jól), és aztán fél év múlva se produkál semmit, a kollégákkal bandázáson meg a klikkek építésén túl. És akkor ez van felháborodva, hogy miért akarja a főnök, hogy „csak úgy” ki lehessen rúgni.

 57. Kedvencem pár hete az volt, hogy valami nevenincs HR cégen keresztül kerestek adatbázis fejlesztőt 3+ év tapasztalattal.

  Első, fél órás telefonos interjú végén megkérdezte a HRes hölgyemény, hogy mennyit kérek.
  Szemrebbenés nélkül mondtam egy olyan összeget, amit egy másik cégnél már ajánlottak hasonló pozícióért.

  Hebegés, habogás, de hogy a megrendelőjük ennél 100-150 bruttóval kevesebbre gondolt.
  Visszhall, letettem.

  3 hét múlva ismét hívnak, hogy a megrendelő meggondolta magát, 200-zal feljebb emelte a bérsávot, aktuális-e még a keresés.

  Egye fene, elmentem fejlesztői tesztet írni.
  Ott elém raktak egy 8 oldalas általános kérdőívet, ami a különböző OOP nyelvektől a mobil platformokig, beágyazott rendszerekig szinte mindenre rákérdezett, amiről egyetemen hallottam jó régen, ebben összesen volt 1 SQL kérdés.
  Másik, 6 oldalas Oracle specifikus kérdőívben is volt összesen 2 query írás, azon felül 16 üzemeltetési/DB admin kérdés.

  Majd sajnálattal értesítettek, hogy nem feleltem meg az SQL programozói pozícióra. 🙂

 58. midnightcoder2
  mondta:

  @Szaktanár: Ha valahol 25 féle dologhoz kell érteni az finoman szólva is gyanús. Jó eséllyel hazai piacra dolgozó pincebété ami mint olyan eleve kerülendő. Egy normális cégnél általában inkább olyan polgárt keresnek aki kevesebb dologhoz ért, de ahhoz rendesen: az ilyen helyeken vagy eleve van IT stratégia vagy olyan cégeknek dolgoznak akiknek van ilyen, így nem fognak egyik nap javában, másik nap PHP-ben, a harmadik nap .NET alatt fejleszteni csak azért, mert az előző Pistike aki ott dolgozott épp ahhoz értett és meggyőzte a főnököket hogy ez mennyire jó.

  Mondom ezt úgy, mint aki amúgy inkább univerzalista mint specialista, bár nekem is megvan az a pár terület amin igazán jól vagyok, és annál a multinál ahol dolgozom ezt használom, és azt a másik rakás dolgot amit még ismerek nem igazán. Viszont tudom értékelni, hogy ugyan csak pár dologgal foglalkozhatok, de a hónap végén mindig van fizu, és a körülmények és a menedzsment is európai.

 59. Ben Franklin
  mondta:

  @Serrin: Nem kell olyan messzire menned, itt van Prága, a fizetési sávot meg szokták adni a hirdetésben, a junior v. pár éves tapasztalatos munkáknál szinte mindig, a hosszú tapasztalatot igénylőknél, vezetői helyeknél meg néha.
  Legalábbis az expat melóknál…http://www.expats.cz/jobs

  Bár nem olyan nagy truváj ez, ma már annyi weboldal foglalkozik fizetésekkel, hogy elég pontosan be lehet lőni mennyi az annyi.

 60. maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző
  mondta:

  Fizessenek többet, ennyi az egész.

  Az igazi megoldás politikai. A munkaidő lehetne simán heti 10 óra is, ha a profitot nem lopnák el a vállalkozók.

 61. Sir Galahad
  mondta:

  Ez mind ok, rövid távon. De azért azt ne felejtsük el, hogy pár év múlva megint jön a következő menetrend szerinti válság, amikor sajnos megint fordulni fog a kocka.

 62. Semper Fidelis
  mondta:

  Nagyon egyetértek, főleg az „uralkodás” megfogalmazás tetszik. Emlékszem rá 2011-ben én is ültem a nagyfőnök előtt mint varjú az ágon, akkor már 10 éves munkaviszonnyal. Elmondta nekünk, hogy mától, mivel válság van, mindenkinek mindenhez érteni kell, azonnal tanuljak meg 3 programnyelvet még, mert különben mehetek az utcára. Vegyük tudomásul, hogy most kuss van, és válság, és ezt bizony az arcunkba is vágták szó nélkül.

  Ehhez képest ma ha 30 állásajánlat nincs a mail postafiókomban, akkor egy se. Simán be lehet mondani a jelenlegi bérem másfélszeresét, a szemük sem rebben.

  Megalázták a munkavállalói réteget (ez nem csak az én véleményem, ismerősök, kollégák hasonlóan gondolják) és most csodálkoznak. Bevallom, némi kéjes örömmel nézem a mai vergődést, és örülök, hogy fordult a kocka. Egy piaci egyensúly mindenképpen kívánatos, de engedtessék meg, hogy az átrettegett 2011-es karácson y után egy kicsit én is örüljek a mostani helyzetnek…

 63. Szaktanár
  mondta:

  @Serrin: @Online Távmunkás:

  „- Felsorolnak egymással ellentétes szakértelmeket (IT-s vagyok) és elvárják, hogy egyszerre mindenhez értsek (profi programozó, grafikus és üzemeltető és néha tanácsadó is).”

  „Az angolok tényleg leírják a fizetést vagy a fizetési sávot a hirdetések többségében.”

  igen, tényleg írnak, és ez így helyes, de attól mindig leteszem a hajamat, h:

  – értsél az összes oop nyelvhez, vmint ismerd az összes script framework-öt, ami az elmúlt 5 évben kijött, sql és no-sql db-eket, és természetesen kéne, h tapasztalatod legyen legalább 3 különböző agile methodology-val. már az x századik ilyen után mondta el egy recruiter, mikor rákérdeztem, h tulképpen miért kell MINDENHEZ érteni, h hát nem kell, csak hát beleírnak mindent az álláshirdetésbe, amiről hallottak életükben, aztán 1 max 2 dologhoz kell majd a listából érteni, és a cégnél majd kiderül, h pontosan mihez. ennek így azért nem sok értelme van, lássuk be…

 64. Ben Franklin
  mondta:

  Most szervezik ki a gyártás után az irodai munkák többségét is nyugatról pl. ide, keleteurópába. Úgyhogy az irodisták fizetése még éveki emelkedni fog, ha nem is éri el a nyugati szintet soha.

 65. Hórukk
  mondta:

  Nem minden vállalkozás bírja a munkaerő megnövekedett költségeit, ők tönkremennek és beáll egy új egyensúly a munkaerőpiacon.

 66. Online Távmunkás
  mondta:

  @Serrin: IT-s vagy, ez a legjobb példa arra, hogy számodra a céges autó nem munkaeszköz, hanem extra juttatás. Egy értékesítő számára persze munkaeszköz az autó. A mobil is csak akkor juttatás, ha használhatod magáncélra és nem hívogatnak munkaidőn kívül. A laptop természetesen sose juttatás egy irodai dolgozónál, de vannak olyan gagyi magyar kkv-k, ahol saját laptop kell a munkához…
  Névtelen hirdetésre nem kell jelentkezni, az a pályakezdőknek való.
  Az angolok tényleg leírják a fizetést vagy a fizetési sávot a hirdetések többségében.

 67. Serrin
  mondta:

  A fentieken kívül az én kedvenceim:
  – Babzsákfotel, kávé, csocsóasztal, stb. -> Felőlem lehet (kávét még iszom is), de ettől nem lesz jobb a hely. Inkább fizetek a kávéért, de ha beteg a gyerek, akkor otthon maradok.
  – Céges telefon/notebook/autó/stb. -> Ezek meg munkaeszközök. Még jó, hogy nem a sajátomat kell használni.
  – Felsorolnak egymással ellentétes szakértelmeket (IT-s vagyok) és elvárják, hogy egyszerre mindenhez értsek (profi programozó, grafikus és üzemeltető és néha tanácsadó is).
  – A semmitmondó hirdetések. Benne van minden blabla, „fiatalos csapat” és hasonlók, de a lényeg kimarad, mint a cégnév, vagy a kerület (BP esetén a rákosakármik, meg egyéb külső kerületek messze vannak), stb.
  – Jó lenne itthon is, hogy a felajánlott fizetést beleírják, de ez nálunk reménytelen. Tudtommal az angoloknál ez szokás.