Tücsök és bogár 2. – még több idióta álláshirdetés

Tücsök és bogár 2. – még több idióta álláshirdetés

A múlt heti sikerre való tekintettel még pár „szépséget” hoztam nektek. Ezek már nem csak bosszantóan szakmaiatlanok, hanem itt-ott viccesek is, ha elvonatkoztatunk attól, hogy emberek állása, megélhetése múlik ilyen „terméket” kezükből kiadó embereken.

Ui: Kedves HR-esek! Nem megsértődni kell, hanem tanulni belőle! Az álláskeresők is folyamatosan tanulnak önéletrajzot írni… Csak nekik nincs erre külön főiskolai-egyetemi szak.

Jó szórakozást!

Csakis nőt keresek, csakis fényképpel! Nőt, nőt, nőt! A jelentkezés után lehet majd jelentkezni is.

20160724-1.jpg

.

Vajon milyen okmányokra és tanúsítványra gondolhatott? Igazán elárulhatná. Az sem rossz, ha egy drogéria tiszta, de hogy munkáltatói brand része legyen…

20160724-2.jpg

.

Munkaerőkiválasztás impulzusvásárlással – éljen a szakmaiság! Azért az angolon kívül még beszélj valami nyelvet. Tökmindegy mit, nem az fog számítani.

20160724-3.jpg

.

Pályázati feltétel: egyetem. Elbírálásnál előny: középfokú végzettség – Így jár aki Ctrl+C, Ctrl+V ír álláshirdetést.

20160724-4.jpg

.

Bejelentett munkaviszonyt kínál – rendes tőle, nem?

20160724-5.jpg

.

Kreatív ügyvezetőt keres alapfizetéssel. És egy nap alatt eldönti, kié az állás. Értjük.

20160724-6.jpg

.

Egy kis lakhely alapú diszkrimináció+erkölcsi feddhetetlenség, bármit is jelentsen az (nem ám erkölcsi bizonyítvány, ami értelmezhető lenne ilyen kontextusban). Hab a tortán: toborzócégtől mindez…

20160724-7.jpg

.

No komment…

20160724-8.jpg

.

Mindent egyszerűsítsünk le, amennyire lehet. De ne jobban!

(És láthatólag ő sem tudja, hogy a „közgazdasági érettségi” az mikro- és makroökonómia tantárgy az érettségin, ami könyveléshez nem kell. Könyvelő ugyan kizárólag szakirányú végzettséggel lehet az ember, de nála csak előny, ha ilyened is van…)

20160724-9.jpg

.

Super(wo)man kerestetik!
Az új munkatárs bevezetése mintavételezéssel kifejezetten érdekes feladat lehet, de a zárójelekbe is belezavarodott szegény hirdetésíró… A „riporting”-ot is szerettem 🙂

20160724-10.jpg.

Egy kéményseprő igenis legyen elegáns. A motivációs levele kihagyhatatlan mondata: „A koromhoz képest jól nézek ki”.

20160724-11.jpg

.

Ő is lakhely szerint válogat, de még diszkriminálni sem tud „rendesen”. Ki lakik iparterületen?

20160724-12.jpg

.

És végezetül valakik, aki alkalmas önéletrajzot keresnek a pozícióra…

20160724-13.jpg

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Yobbágy Fery
  mondta:

  Egyszer telefonon megkeresett egy nagy telekommunikációs cég HR-ese egy csoportvezetői ajánlattal, aminek során az első kört gyorsan le is tudtuk, majd elküldte magát a hirdetést is, hogy nézegessem és gondolkozzak rajta még a személyes interjú előtt.
  Kiemelném a „mit ajánlunk” részből (a szokásos corporate bs mellett), hogy otthoni munka lehetősége. Természetesen erre rákérdeztem az interjún is, hogyan működik, ott pedig a leendő főnök felvilágosított, hogy ez igazából nem lehetőség, hanem kvázi kötelező, mert nincs az irodában elég hely mindenkinek, meg egyébként is team leaderre ez nem is érvényes, mert azoknak mindig be kell menni. Ekkor persze már tudtam, hogy nem akarok náluk dolgozni (nem emiatt, hanem azért, mert az interjú során világossá vált, hogy team leader néven ők egy okosabb biodroidot szeretnének 10-12(!) droid irányítására és valamelyik kiesése esetén a pótlására – és persze közben legyen vezető, aki motiválja, coacholja, stb. az embereit, hoooogyne, a nap maradék 4 órájában meg akár alhat is), szóval szemrebbenés nélkül megkérdeztem, hogy akkor miért írták bele a hirdetésbe, mint lehetőséget? Választ azóta se kaptam, de valószínűleg bekerült a nevem mellé az adatbázisukba egy komment, hogy ne keressenek ajánlattal. 🙂

 2. qwertzu
  mondta:

  @zseketto: A grafológus se rossz, de én a helyedben mellécsapnám a frenológiát is. Nehéz manapság igazi hozzáértőt találni, de megéri.

 3. jobangel
  mondta:

  @Circus: adminisztrációhoz tök fölösleges busz-vonat, az megy távoli eléréssel is, nem? Home office? Gyártósoron nyilván nem opció, de minden, ami adminisztráció, megoldható lenne.

  Kérdőív: ez még a kisebbik rossz, a durvább, mikor 21 kérdéses, családi állapotra, egészségügyi állapotra vonatkozó kérdésekkel, meg egy-két motivációs kérdéssel jött vissza a kedves munkáltató. Azt javasoltam az álláskeresőnek, hogy ezt talán hagyja. Aztán én is jelentkeztem kamu CV-vel, és széttrollkodtam a kérdőívét, hogy tanuljon belőle 🙂 Kedvenc kérdésem volt: Ön miért szeretne sok pénzt keresni? Mert megszoktam…

 4. Circus
  mondta:

  @jobangel: no, itt jön az, hogy épp melyik oldalon állunk a keresésben, másrészt milyen munkakörről beszélünk… 🙂
  Tudniillik, ráhagyhatnám a munkavállalóra, persze, de ha többműszakos váltásban több ilyen kolléga létezik, akkor arra is figyelemmel kell lenni, hogy a többiekkel mennyire szúrhatunk ki. Plusz az a bizonyos „kedvezményezzünk az újaknak a régiek ellenében?” dilemma, ami szerintem nem dilemma és nem kérdés.

  Ha pl mondjuk adminisztrátorokról van szó, akik közül épp egy van egy váltásban, nagyon nem mindegy, ha a ‘távoli’ kolléga busza/vonata miatt előbb vagy később jön vagy megy be rendszeresen mondjuk éjszakára, emiatt hosszú távon kódolva van egy feszültség. Megtörtént eset, emiatt kezdtem/tünk szelektálni eszerint is.


  Más: az egyik beadott pályázatnál visszaküldtek egy négypontos kérdőívet. Ennek minden kérdésére benne van a válasz minden CV-ben – végzettség, tapasztalat, nyelvhasználat… Motlevél? Amikor a CV-t sem olvassák el, vagy nem értelmezik?

  Megint más:
  nemrég a nyugati szomszédban voltam interjún egy nagyon jónevű cégnél. A HR-est (ffi) kb 1 órát kellett várni, majd kiderült, hogy bele se nézett a CV-be, konkrétan végig sikított róla, hogy marhára csak azért volt ott, mert oda vették fel, nem volt képben a saját cégével kapcsolatban… Úgy tűnik, ez nem magar specialitás…

 5. Bambano
  mondta:

  @zseketto: szerintem is nagy ötlet a grafológus, odaadom neki a cv-met vagy a motlevelemet, meg is fogja állapítani, hogy:
  – a jelölt szélsőségesen kocka, a computer modern fontja nyílegyenesen, mérnöki pontossággal interspacing-elve írja
  – a ligatúrái szépek, jól láthatóan kerüli a word nevű szörnyszülöttet
  – a gondolatjelei határozott véleményt sejtetnek.
  – a nyomtatójában hengert kellene cserélni
  – az általa használt LaTeX sablonnál már van újabb.

  oh wait 😛

 6. Kurtán Klára
  mondta:

  @zseketto: Ezeket az álláshírdetéseket zömmel nem HR-esek írták. De lehet mindenért őket szídni.

 7. jobangel
  mondta:

  @zseketto: Ebből csak a grafológussal nem értek egyet. Az a szakmai felhígulás maga.

 8. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: Nem baj. 15 éve pályázgatok állásokat, akkor is ha van stabil munkahelyem (mert ki tudja, mit ajánlanak). Ennyi idő alatt gondolhatod, hogy hány interjún voltam és hány fejvadásznál… és eddig egyszer fordult elő olyan fejvadász cég, akinél kétszer voltam.

  Van belőlük több tíz vagy talán száz is – egy – akivel nem dolgozom többet – nem oszt, nem szoroz.

 9. Irbisz
  mondta:

  @zseketto:
  Grafológus?? Ne már, na ez is a hígulás jele, alig jobb mint a csillagjegyes kiválasztás, főleg mostanában amikor már az is keveset ír, aki anno még rendesen megtanulta az oskolában- a fiatalabbaknak meg nincs is kialakult kézírása …

 10. zseketto
  mondta:

  hihetetlen higulasban a hr-es. Vagy ez is olyan mint a foci, mindenki ert hozza? 🙂

  @jobangel: minden betujevel egyetertek. Bar nekem nincs tobbevnyi tapasztalatom, van viszont erzekem az emberekhez. Ilyen szintu empatia nem adatik meg mindenkinek, ugyhogy lehet a jovom a coaching iranyaba vezet. (anno a pszichologusi palya is erdekelt)

  En speciel nem szeretem a mkotivacios leveleket. A donto tobbseguk vmi sablon szar, netrol kopizott cucc, atjavitva. Nagyon keves a sziporkazo olvasmany, tehat nem raboltatom az idom vele. Amugyis mese habbal. Inkabb felkapom a telefont, ha vmi olyat latok ami felkelti az erdeklodesem es racsorgok az illetore. Ha nem jokor erem utol, racsorgok ujra kesobb, amikor neki jo.
  Egy vagy ket telefonbol mas le lehet szurni dolgokat. Szemelyes interju a tuti persze, de az is csak picit segit. Barki meg tudja jatszani a sztart 15 percben. Nalunk nincs tobb koros interjukra esely, igy nem tudjuk kiszurni, hogy nyomas alatt, csapatban mit alkotnak a delikvensek, bar jo volna.

  Ha igazan biztosra akarnek menni, pszchologust vetnek be grafologussal es aztan johetne a szakmai interju egy hozzaertovel. Persze ott is rengeteg a buktato, hiszen en hr-eskent nem ertem a cnc gepek programozasahoz, igy el kell fogadjam a szakmai hozzaerteset a mellem rendelt tagnak. Aki mivel ember, ezer dolog motivalhatja hogy milyen legyen a hozzaallasa.

  Amint latod a felveteli a masik oldalrol sem egyszeru.

  Azok a fentebbi allashirdetesek meg valszeg ugy szulettek, hogy a hr-esnek nem lett elmondva, hogy konkretan kit is keresnek, esvagy az illeto tegnap kezdett 🙂 Senki sem szuletik google recruiternek, ahogy irhatnek egy komplett blogot a jeloltekrol es arrol a hozzaallasrol amit tanusitanak allaskereseskor…

 11. jobangel
  mondta:

  @szemétpasi: Khm, a szélsőséges példa sosem példa. Még senki sem szenvedett egészségkárosodást, csakmert megírt egy motlevelet, ellenben az önfelgyújtással. A motlevél jó, ha tudunk élni a lehetőségével. Aki nem tud, kérhet segítséget tőlem, ezért van a blog.

  A szerinted oravecznóráshoz: a férjem mezőgazdász, általa ismerek jópár gazdálkodót, állattenyésztőt. Ő is imádja a témát, de a partnereinél a minimálbéres traktorosgyerek is imádja, és büszke volt magára, mikor az MTZ után rá merték ültetni a komolyabb gépre is Meg a milliárdos cégtulaj is büszke arra, hogy jól csinálja, jól megy, igen, sokat kell dolgozni, de hát ez ilyen. Mezőgazdaságot másképp nem lehet vinni, azt szeretni kell, mert ha nem belülről motivált, akkor bizony gyorsan tönkremegy. Kőművesekkel csináltam már álláspályázati anyagot, nekik is tud olyan kihívás lenni a munkájukban, mint egy SAP-s implementáció pl. Minden szakmának megvan a maga szépsége, ha szereti, aki csinálja. És ez nem a pénzen múlik legtöbb esetben. Érdemes észrevenni, hogy nemcsak projektes, irodás, tanácsadós világ létezik, van még sokféle munkakörülmény is.

  Tapasztalat: én az elmúlt 5 évben összesen párezer beadott álláspályázat fölött vagyok. Mindig az jön vissza, hogy a jól összerakott anyag meghozza gyümölcsét. Szóval, ami szerinted idealizmus, az nekem realizmus.

  Olyat végképp nem érdemes kijelenteni, hogy az egész álláskeresés nem őszinte, mert pont akkor nem működik, ha nem őszinte. Persze, más a programozói álláskeresés, mint a pénztárosi, de attól még mindkettőt lehet jól csinálni. A HR-es szakma pedig ezerfelé ágazik, és bizony a pénztárost is, meg a programozót is tudni kell úgy kezelnie a HR-nek, hogy jó munkahelyi légkör jöjjön ki belőle, tehát ebben sincs különség.

 12. Kurtán Klára
  mondta:

  Egyrészt a motivációs levél lehet egy leírás az emailben arról, hogy mire és miért jelentkezik.
  Rengeteg jelentkezést kapok úgy, hogy az emailben még annyi sincs, hogy jó napot, küldöm az önéletrajzom.

  Másrészt az nagyon nagy tévedés és nagyképűség, hogy egy kőműves nem szeretheti a munkáját. Ismerek olyan szobafestőt, aki élvezi és sikerélményt okoz neki a munkája. Dolgoztam pár évig egy vidéki gyárban ahol három műszakban dolgoztak betanított munkások, sokan közülük 20 éve, és szerették, és büszkék voltak rá.

 13. szemétpasi
  mondta:

  @jobangel: Jó hát az már intelligencia kérdése, hogy annak ellenére, hogy baromságnak gondolod megírod-e normálisan vagy sem. De ha azt kérnék, hogy küldj egy képet ahogy felgyújtod a szemöldököd, persze megcsinálná a többség egy jó állásért, de attól még baromság.

  „Az nem igaz, hogy a kőműves, mezőgazdász ne szeretné amit csinál, ne lenne büszke arra, amit már csinált. Sőt. Ők tudják csak igazán becsülni azt, amit már kemény munkával elértek, megcsináltak és igenis legyenek rá büszkék egy motlevélben is. Ezzel áll szemben az, hogy pont leépítették, kirúgták, és megalázva érzi magát.”

  Ez azért egy kicsit Oravecz Nórás nem gondolod? 😀 Régen rossz, ha az ember érzelmeket visz a munkába, főleg egy olyan munkakörben ahol ez nem térül meg. Meg ha valaki elhivatott a munkájában az CV-ből is látszik. Projektek, plusz képesítések, saját munkák, portfólió.

  „Az, hogy a HR-es mit olvas el és mit nem, nem rajtunk múlik, illetve csak annyiban, hogy egy jól kinéző anyagot (értsd: rendezett, tagolt, nem ömlesztett betűhalom) szívesebben olvas, tehát erre is figyelünk. Nekünk bele kell tenni az energiát, ha állást akarunk, pl. a lózungokat sosem engedem használni egy motlevélben (CV-ben sem). Mert azt azonnal félredobja a HR-es, nem óhajtja tízezredjére is elolvasni a portálok által kiadott motlev-sablonokat. Már láttam HR-est, aki nézegette a motleveleket, és így minősítette: origos, professionös, CV-online-os… Mostmár egyeseknél van „jobangelös” is, csak azt elolvassák, mert őszinte lesz :)”

  Biztos, hogy jó ember ül a klaviatúra előtt? Nem vagyok ilyen fotelből okoskodó, de a tapsztalat saját és mások részéről azt mutatja, hogy bizony a HR közel sem olvas el mindent. Ha nem az ő választásuk akkor bizony a 1000. professionoset is el kéne olvasni, hiszen ki tudja mi van az utolsó mondatban. Szóval egy olyan szájából ilyen idealista overly positive dolgot hallani, akinek többnyire eléggé realista posztjai vannak elég fura.

  Az egész álláskeresés nem őszinte, legfeljebb egyes munkakörökben. Szerintem élesen elkülönül egy szakértői, vagy senior programozói álláskeresés meg egy pénztárosi. Az utóbbinál egy csomó HR-es dolog értelmezhetetlen, felesleges és csak képmutatást szül.

 14. jobangel
  mondta:

  @Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Az, hogy ez az első kérdésed, jó. A radikális, „töröljenek” reakció azért nem az igazi, mert aki hibázott, az egyszer úgyis elmegy a fejvadász cégtől, de a cégnél mások még lehettek volna jók neked a jövőben. És persze ilyenkor nem törölnek, csak tesznek egy megjegyzést a neved mellé, hogy miért nem, az ő nézőpontjukból 🙁

 15. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: Azóta az az első kérdésem, hogy a lakhelyem nem jelent-e problémát. Panaszt nem tettem a cégvezetőnél, viszont közöltem a fejvadásszal, hogy törölje az összes adatomat a rendszerükből, mert én velük többet nem óhajtok együttműködni.

 16. jobangel
  mondta:

  @Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Jaj. Az ilyenek után kellene sürgősen panaszt tenni a cégvezetőnél. Amivel esetleg el lehet kerülni, hogy így süljön el az állásinterjú, ha a híváskor újra tisztázod, megerősítést kérsz, miről van szó, hol van a munkavégzés helye stb. Ha mégis ilyen történik, panaszt kell tenni!

 17. jobangel
  mondta:

  @Circus: igen, pont az ilyenek miatt kell ráhagyni a munkavállalóra, akarja-e, meg tudja-e oldani. Eleve kizárni valakit a lakhelye miatt lehet diszkriminációs pont. (Emellett persze eltörölném a kötelező munkábajárási költségtérítést, mert kontraproduktív a vidéki munkavállalókra nézve)

 18. Circus
  mondta:

  @jobangel: „És eldöntötted hogy neki nem lesz jó a másfél órás utazás, pedig mondjuk sokkal jobb, mint a munkanélküliség (én napi 4 órát utazom összesen a munkahelyemre). „
  Nagyon nem kellene 4 órát utaznod a munkahelyedre neked sem, mert az a pihenés vagy szórakozás rovására megy, és nagyon nincs jól, de azt hiszem ezt mindenki érzi 🙂

  Budapest környéki kisvárosokról volt szó, egyikből másikba nincs direkt tömegközlekedés. Három műszakos munkarendben, délutánról reggelre történő rövidre váltás esetén mennyi a pihenés? Avagy, rendkívüli munkavégzés esetén nem biztosított a be vagy hazajutás… Nem tudsz mutatni olyat, aki nem helyi, vagy könnyebb tömegközlekedéssel elérhető településről származó embereket preferálna (nem speciális szakterületre). És igen, minimálközeli bérezéssel már nem jönnek az emberek sem ilyen feltételekkel maguktól sem – és ez nem baj.

  Már nem minden a fizetés, a körülményeket is nézik az emberek, és ez sem baj, sőt!

 19. Névtelen
  mondta:

  @Irbisz: Akkor nem kellett volna megkérdezni esetleg, hogy hol lakom? Arról nem beszélve, hogy nem budapesti volt a telephely, hanem fehérvári. Vagy olyan egyértelmű, hogy mindenki Fehérváron lakik? 🙂

  (Mondjuk ebből az esetből tanulva már előre ezzel kezdem, ha valamelyikkel beszélek.)

  Egyébként a kereskedelmi igazgató vs. telemarketing anomáliáról mi a véleményed? Ott is azt gondolhatta, hogy nem oda vagyok bejelentve? 🙂

 20. Irbisz
  mondta:

  @Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:
  Nem vedem a HR-eseket, de a (bejelentett) lakhely sokaknál nem azonos a fizikai lakóhellyel, és ugyan logikusnak tűnik a valós lakhelyet megadni, ki tudja, lehet hogy azt hitték a bejelentett lakcimet adtad meg, nem a lakóhelyedet.

 21. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: „Az, hogy a HR-es mit olvas el és mit nem, nem rajtunk múlik, illetve csak annyiban, hogy egy jól kinéző anyagot (értsd: rendezett, tagolt, nem ömlesztett betűhalom) szívesebben olvas, tehát erre is figyelünk. „

  Erről annyit, hogy én már voltam úgy, hogy kétszer mentem fel 200 km-ről Budapestre saját költségre, amikor is „kiderült”, hogy nem Budapesten lakom (bazzeg fehéren, feketén ott volt a CV-ben) és az állás nem kereskedelmi igazgató, hanem telemarketing székesfehérvári telephellyel.
  Ebből az következik, hogy még a CV-t sem olvasták el rendesen, vagy nem tudták értelmezni… (nem tudom, hogy a lakhelyet hogy nem lehet értelmezni?)

 22. Bambano
  mondta:

  @szemétpasi: „Motivációs levelet én kb középvezetőtől felfelé, vagy valami ilyen senior programozó, esetleg project manager állásban tudok elképzelni, olyanoknak akik válogathatnának az állások között.”: szerintem ez remek ötlet, ha olyat akar a cég felvenni, aki egyébként válogathat az ajánlatok között, akkor a cég írjon az illetőnek motlevelet.

  Mert egyébként ha nekem sok választási lehetőségem lenne, tőlem hiába várnák a motlevelet, tehát ez a gondolat így nem életszerű.

 23. Bambano
  mondta:

  „És láthatólag ő sem tudja, hogy a „közgazdasági érettségi” az mikro- és makroökonómia tantárgy az érettségin”: tévedés. a közgazdasági érettségi az közgazdasági szakközépben szerzett érettségit jelent.

  szerintem az is helyes, hogy egy kéményseprőtől elvárják a kulturált, jó megjelenést, ez egy udvarias megfogalmazása annak, hogy kormosan ne menj be az ügyfél lakásába.

 24. jobangel
  mondta:

  @szemétpasi: Nem haragszom, mert általában azzal kell kezdenem az álláskeresőknél, hogy a „ez de baromság”-ból eljussunk addig, hogy megírja. Aztán mikor nyerő vele, nem győz hálálkodni 🙂

  Az nem igaz, hogy a kőműves, mezőgazdász ne szeretné amit csinál, ne lenne büszke arra, amit már csinált. Sőt. Ők tudják csak igazán becsülni azt, amit már kemény munkával elértek, megcsináltak és igenis legyenek rá büszkék egy motlevélben is. Ezzel áll szemben az, hogy pont leépítették, kirúgták, és megalázva érzi magát.

  Az, hogy a HR-es mit olvas el és mit nem, nem rajtunk múlik, illetve csak annyiban, hogy egy jól kinéző anyagot (értsd: rendezett, tagolt, nem ömlesztett betűhalom) szívesebben olvas, tehát erre is figyelünk. Nekünk bele kell tenni az energiát, ha állást akarunk, pl. a lózungokat sosem engedem használni egy motlevélben (CV-ben sem). Mert azt azonnal félredobja a HR-es, nem óhajtja tízezredjére is elolvasni a portálok által kiadott motlev-sablonokat. Már láttam HR-est, aki nézegette a motleveleket, és így minősítette: origos, professionös, CV-online-os… Mostmár egyeseknél van „jobangelös” is, csak azt elolvassák, mert őszinte lesz 🙂

 25. szemétpasi
  mondta:

  @jobangel: Ne haragudj de ez így egy baromság. Egy kőművesnek motlevelet írni kb olyan mint kutyára nyakkendőt rakni. Persze biztos jól mutat, de semmi értelme.

  Vannak munkakörök (főleg a komoly képzettséget nem igénylők) amiket az ember nem azért csinál mert szereti és az életcélja, hanem mert kell neki a pénz és nem akar éhenhalni. Pl pénztáros, kőműves, raktáros, mezőgazdasági munkás, adatfeldolgozó. Senki sem nő fel úgy gyerekként, hogy jajj úgy szeretnék téglát pakolni ha nagy leszek, vagy jaaaj olyan jó lenne, ha miden nap üvöltöznének velem a vendégek. (most direkt emelem ki a negatív oldalt)

  Plusz mindig ott van, hogy ugye ne legyen hosszú a CV mert sok jelentkező esetén nem lesz idő olvasgatni. Ha erre még rájön egy motivációs levél akkor meg plána nő papírhalom. Mennyi realitása van annak, hogy egy pénztárosi állásra majd a HR-es elolvassa az összes motivációs levelet? Semmi… Akkor minek megiratni? Plusz ugye jobb híján úgy is telehazudják lózungokkal, amitől még HA ESETLEG elolvasnák sincs semmi értelme.

  Egy magasabb beosztásban már sokkal jobban számít a motiváció, ott látom értelmét.

 26. Online Távmunkás
  mondta:

  Az a szomorú helyzet, hogy az utóbbi években már tucatnyi alkalommal kellett a HR-esek hirdetéseit javíttatnom, mert nagyon gyakori, hogy oda nem illő dolgot másol bele vagy ellentmondás van benne. Ez a szakmájuk, miért ennyire igénytelen a többségük?

 27. jobangel
  mondta:

  @Hujber Tünde: Pl. azt, miért szereted, miért ezt csinálod, és miért nem mást. Mert a „miért” a lényeg. Meg azt, hogy cuki aranyos csaj vagy, akivel jó dolgozni, mert… és te meg azért szeretnél ebben dolgozni, mert… Erre való a motlevél.

 28. Hujber Tünde
  mondta:

  @jobangel: Az én CV-mben benne van minden, ami kell. Ha tehetném, nem írnék motlevelet. Ha a HR-es abból, hogy blogot írok szakmai témában, közreműködök szakszótár létrehozásában, stb., nem tudja kiolvasni, hogy szeretem a szakmám, és még munkaidőn túl is foglalkozok vele, akkor én mit írjak még a motlevélbe, hogy elhiggye?

 29. Hujber Tünde
  mondta:

  Érdekes ez a válogatás. Ha ez mind tücsök és bogár kategória, akkor én normális hirdetést szinte még nem is láttam. 🙂 Egyszóval: nekem az ilyen hirdetések már fel sem tűnnek… Na jó, a fordítóirodás feltűnne a sok hiba miatt. De a többi ma már teljesen átlagos: legyél szupermen és szupervumen semmi pénzért, szinte hobbiból. Szóval ez ma már alapelvárás. 🙂

  Az egynapos kiválasztás pedig nem fura. Én láttam olyan saját szakmámba vágó hirdetést, ahol azt írták, hogy a pályázat beérkezési határideje szeptember 30., munkába állás ideje szeptember 30. Nem akadtam fenn rajta. 🙂

  A kézimunkázni tudó gondolom valamilyen kézimunkaboltba kellett. Oda nem is árt, ha valaki tud ilyesmit csinálni, és kicsit tájékozott e téren, mert pl. én képes vagyok bemenni ilyen boltba olyan kérdéssel, hogy van-e békési mintájú előrajzolt terítőjük, és nem szeretem, amikor csak birkaszemekkel bámulnak rám, mert max a kalocsait ismerik, vagy azt sem, és csak elémcsapnak egy csomót, hogy tessek válogatni. 🙂 Csak a mobilitást nem értem ebben a hirdetésben, de lehet, hogy vásározni is kell.

 30. jobangel
  mondta:

  @szemétpasi: A motivációs levél pont erre jó: bele lehet írni mindent, amiben a CV-nek nem jutott hely. És nem pozíciófüggő, írtam én már kőművessel is motlevelet.

 31. pippa2011
  mondta:

  Super(wo)man mindent visz!
  Lehet, azt próbálja titkolni,és abba zavarodott bele, hogy a fordítóirodák nem szoktak alkalmazni, mindenki megbízással dolgozik, és szerencsétlen „menedzser”-nek valójában az a feladata, hogy ezeket a balekokat felkutassa (új fordítók felkutatása), az önként jelentkezőket előszűrje, majd miután fluktuáltak, pótolja a hiányt. Valószínűleg annyi próbafordítást kell olvasnia, hogy neki már nem jut ideje a sajátjára, de a kompetenciája kell a cégnek.
  Néhány hét-hónap után azt fogja észrevenni, hogy semmilyen szellemi munkát nem végez, csak töltögeti a szerződéseket, meg „kapcsolattart”.

 32. szemétpasi
  mondta:

  Szép szép 😀 Én ezt a motivációs levél dolgot nem értem. Szerintem ez ilyen kutya nem tudja mire jó, de láttuk egy HR-es tanfolyamon úgyhogy akkor kérjük mindenkitől. Motivációs levelet én kb középvezetőtől felfelé, vagy valami ilyen senior programozó, esetleg project manager állásban tudok elképzelni, olyanoknak akik válogathatnának az állások között. De egy kéményseprőnek, meg utolsó biodroidnak minek? Mit tudsz beleírni? „Fontos célom az életben, hogy ne haljak éhen, ennek érdekében pedig kiváló lehetőségnek tartom, hogy maguk fizetnek”

 33. jobangel
  mondta:

  @Circus: A lakóhely szerinti diszkrimináció elég érdekes kérdés, mert ugye elvileg olyan tulajdonság alapján nem lehet embereket hátrányba hozni, amiről nem tehetnek. Lakóhelyet _elvileg_ maga választ mindenki, _elvileg_ nem tűnik diszkriminációnak. Gyakorlatilag meg azért soroljuk ide, mert emberek a mai magyar berendezkedésben nem tudnak egy-egy álláshoz pikk-pakk költözni. És ugye te sem vetted fel, nem is a szakmaisága okán… És eldöntötted hogy neki nem lesz jó a másfél órás utazás, pedig mondjuk sokkal jobb, mint a munkanélküliség (én napi 4 órát utazom összesen a munkahelyemre).
  A lakóhely alapú megkülönböztetés azért jött divatba, mert fizetni kell törvényileg a munkáltatónak a munkábajárást. Így sült el visszafelé a kormányzati „segítés” puskája. Ha a munkáltatónak plusz költség a vidéki, akkor kevesebb eséllyel fogja a vidékit választani. Viszont így mindenki röghözkötötté válna, és azt meg nem mondhatjuk, hogy tetszett volna nem 1200 fős zsákfaluba születni, ahol nincs munkalehetőség. Azaz, mégiscsak diszkrimináció, és mint ilyen, nem törvényes.
  Ugyanakkor végignézve több multi munkavállalóit, bizony agglomerációba költözött a többség – tehát mégsem olyan brutális a költsége a vidékieknek, hogy ne bírná ki a munkáltató.

 34. Circus
  mondta:

  Szépek, és ha nem közel a fele lenne ilyen, mégjobban tudnék rajta vigyorogni…

  A harmadikhoz: találka a magyar cégtulajjal, okosba’ megy az egyeztetés és tuti borítékos, az előző valószínűleg most hagyta ott, mert akármi (pénz nem érkezett, irreális elvárások és/vagy munkakörülmények) most tulaj melózik vagy Gizike csinálja egyedül 5 ember munkáját. Egy hónapig voltam ‘irodavezető’ ilyen helyen, aztán menekültem.

  Negyedikhez: nem lehet, hogy kifejezetten nem pályakezdőket keresnek, hanem olyat, aki tapasztalt és tudja is, nemcsak tanítja? Programozásnál nem (sem) hátrány 🙂

  Szuperwoman: a szokásos. Két munkakör egy pénzért, mert amúgy nem érné meg. A cégnek. Külön szép a százalékos megosztása a várható feladatoknak.

  Kéményseprő: gondolom, mint a kőmíjes – legalább ne lehessen azonnal megmondani róla, hogy alkoholista (van kéményseprő ismerős…)

  A lakhely alapú diszkriminációt nem teljesen értem, hogy azzal mi a baj pontosan? Anno én sem vettem fel olyat, aki a szomszéd faluban lakott, de másfél órát kellett tömegközlekednie – egyikünknek sem lett volna jó…