A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben olyan alacsony árat mondanak a munkájukra, amiről azt gondolják, hogy ennyiért már csak felveszi őket egy munkáltató. Ennek a kétségbeesésnek egy másik hozadéka, hogy szívesen látnák az álláshirdetésekben, hogy mennyit is ajánlanak, mert akkor nem kell alkudozni, azt „csak” el kell fogadni, és úgy könnyebb. Sajnos, a tézisem, miszerint a publikus bérajánlatok alacsony bérszínvonalat fixálnak, sok területen igazolódni látszik: a média által is csillagászatinak minősített kékgalléros (jellemzően supermarket-láncok dolgozói) fizetések alig haladják meg a létminimumot. Túlórával. Cafeteriával. Ők már nem tudnak többet kérni, ennyi az „árfolyamuk”, hiszen a kiskereskedelem nyilvánossá tette. Mondhatnánk, hogy ha az ajánlott pénzért nem jelentkezik senki, majd többet kínálnak. De most épp munkanélküliség lett megint, tehát biztosan nem lesz magasabb ajánlat.

Hogyan határozzuk meg a fizetési igényt?

FONTOS! Attól nem kapsz könnyebben állást, ha alulárazod magad!

A fizetési igényt elég sokféle tényezőből kell összerakni, hogy pontos legyen, de sokan csak egyet tartanak szem előtt: ennyit még hajlandóak legyenek kifizetni a munkájáért.

Ehhez képest sok egyéb szempont is van. Iparági átlagokat letölthető salary guide-okból lehet látni, már a magyar piacra is vannak pontos kimutatások. A cég mérete, a benne lévő szakmai és egyéb lehetőségeid felfelé és lefelé is vihetik az árakat. A munka jellege, nehézsége, szükséges tapasztalati szintje, a vele járó felelősségvállalás mind módosíthatja.

Mikor közöljük a fizetési igényt?

1. Ha az önéletrajzot fizetési igénnyel kéri az álláshirdetés, akkor írj bele fizetési igényt. Nem azért, mert a legolcsóbb kell nekik, hanem mert sokszor fogalmuk sincs, mennyit kér egy olyan ember, amilyen nekik kell. A jól ismert mondás, miszerint a „cégeknek van egy keretük a munkabérre pozíciónként”, alig-alig igaz. Nagyobb cégeknél esetleg van, de ott rugalmasan kezelhető, kisebb cégeknél egyedileg határozzák meg, egy adott ember mit hoz a cégbe, és ez mennyit ér. Ha azt látják, hogy 1000 fabatka alatt nincs jelölt, akkor nem fognak 800 fabatkában gondolkodni. Vagy ha csak 800 fabatkájuk van, akkor részmunkaidővel próbálkoznak. Esetleg olyan juttatásokkal kompenzálnák a hiányzó összeget, ami meggyőző a jelöltnek.

NE „tól-ig” intervallumot írj, mert nehéz elképzelni egy olyan határt, ami fölött már nem vállalod a munkát 🙂 Nem is értem, hogy sikerült ennek a téveszmének ilyen erővel eljutni mindenkihez. Jelezz egy minimumot, megjegyezve, hogy a pontos feladatok, feltételek ismeretében erről még beszélnetek kell. Ezzel eléred, hogy rosszul már nem jársz, hiszen a minimum alá nem mész, fölfelé viszont nyitott az alku.

2. Ha állásinterjúra hívnak, az időponton, helyszínen túl erről is beszélni kell, hogy tisztázzátok: azonos nagyságrendben gondolkodtok. Mert nem baj, ha nem teljesen azonos a kínált és a kért összeg, ha van lehetőség kompromisszumra.

3. Ha az előző munkahelyed híréből, és/vagy az előző pozíciódból lehet sejteni, hogy prémium kategóriás fizetésed volt, önmagában ettől bekerülhetsz a „nem nyert” mappába, mert „mi annyit úgysem tudunk neki fizetni”. A találgatások kivédésére az a legjobb, ha simán beírod, mit kérsz, még akkor is, ha az álláshirdetés nem kérte. Ha van pontos információja a leendő munkáltatónak, tud pontos döntést hozni, máris szakmai alapokon dől el, tudtok-e tovább beszélni a pozícióról.

4. Ha tetszik egy állás, cég, de az álláshirdetésükben alacsonyabb fizetést kínálnak, mint amit te kérnél. Írd be a saját igényedet, írj jó pályázatot, mert még az is kiderülhet, hogy jó jelöltre többet is szánnak, mint elsőre tervezték.

Mit tegyél, ha alkudoznak?

Ne háborodj fel, ne sértődj meg, alkudj! Beszerzéstan tanárom remek mondása, hogy senki sem azt kapja, amit megérdemel, hanem amit kialkudott magának. Igaza volt.

Tehát, kevesebbet akarnak fizetni, mert annyit szántak erre a pozícióra?  Oké, akkor legyen rövidebb a munkaidő – béralkura munkaidőalku a válasz. Vagy oké, de legyen… és sorolhatod, mi legyen. Szakmai képzés, egy komoly tanfolyam formájában, home office stb.

Készülj fel!

Ahogy a munkaerőhiány idején is mondtam, az állásinterjú tárgyalás. Azaz fel kell rá készülni.

Szedd össze magadnak egy lapra leírva, mi mindent tudsz, tapasztaltál, gondold át, milyen sztorival, akár számokkal támasztod alá, hogy érsz annyit, amennyit kérsz. Ismerd a céget, tudd, hogy az iparágban mik a megszokott számok, és mik a munkavállaló által felmutatható különleges tudásanyag. Tervezd meg a „meséljen magáról” részt, amivel meg is alapozhatod a teljes állásinterjút, és az alkukat is.

###

incorporalogo.pngIngyenes álláskeresési segítségre van szükséged? Csatlakozz most az Incorpora-Jobangel programhoz! Részletek itt!*

*Nincs apróbetű: tényleg ingyenes!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Derek Bieber
  mondta:

  ATT: jobangel.hu / JobAngel – Az álláskeresők védangyala INTERNET SITE SERVICES
  This notification EXPIRES ON: Oct 23, 2020

  We have not gotten a settlement from you.
  We have actually attempted to call you but were not able to contact you.

  Kindly Visit: https://bit.ly/37xqXFH .

  For info and to process a optional payment for solutions.

  10232020075547.

 2. Glokta
  mondta:

  Jó cikk.
  Egyébként a „nők ugyanolyan állásban kevesebbet keresnek” jelenségnek is ez a fő oka, nem az elnyomó patriarchátus: a nők alkudozásnál (átlagosan) alacsonyabb fizetést is elfogadnak.

 3. jobangel
  mondta:

  @Mérnök az utcáról: Na, ezért segít sokat egy értékesítőnek, ha nincs ilyen „infók” birtokában. Mert ezek nem információk, hanem anekdoták. És ezerszer hallottam, hogy „azt nem lehet”, amire sokszor válaszoltam, hogy „én nem tudtam, hogy nem lehet, ezért meg tudtam csinálni”.

 4. babona
  mondta:

  @Mérnök az utcáról: Kösz (minek írtál vissza egy idiótának 🙂 )

 5. Mérnök az utcáról
  mondta:

  @jobangel: Kedves Jobangel!
  Szerintem meg nem alkudta volna ki.
  Leírok pár háttérinfót, ami alapján ezt biztosan tudom. Pályafutásom során találkoztam olyan emberekkel akik a fent említett cégnél dolgoztak abban a munkakörben. Az ő beszámolóik is megerősítik hogy az egy smucig multi. Így aztán teljesen feleslegez illúziók mentén gondolkodni. Másrészt a fejvadászok akkor is kapnak valamit, ha nem, vagy csak fél év múlva találnak megfelelő jelöltet. Ez kb. olyan mint az ingatlanközvetítőknél. Beleírnak amit gondolnak az ÁSZF-be, utána meg kvázi csak rajtuk keresztül jelenik meg az álláshirdetés.
  Viszont a megbízókat sem kell félteni. Olyat is láttam már hogy adott időszakra megbízták a fejvadászt, aki talált ugyan jelöltet, de annak azt mondták nem tudnak munkát adni. Miután a megbízási idő lejárt közvetlenül behívták a jelöltet és levizsgáztatták, megfelelt felvették. Megspórolva a fejvadász sikerdíját.
  Másik történet: Volt hogy a megbízónál az interjún megfelelt a jelölt, de nem jeleztek vissza semmit, hiába b@szogatta őket a fejvadász. Aztán kb. fél év múlva jeleztek a közvetítőnek meg a jelentkezőnek hogy nem őt vették fel. Ugyanis a háttérben addig keresgéltek amíg nem találtak 1 olcsón dolgozó jelöltet.
  Szóval kivárással rengeteget trükköznek a cégek.

 6. Mérnök az utcáról
  mondta:

  @babona: OK rádhagyom. Nekem nem jött át a mondandód.

 7. babona
  mondta:

  @Mérnök az utcáról: 70 %KKV …
  …mert sajnos az átlagos álláskeresési/felvételi tanácsok nagy része értelmezhetetlen egy kisebb cégben (kézivezérelt minicégben 1-20 fő pláne), egy „nem modern” dinoszaurusz cégben (bizánci bonyolultságú HR), esetleg egy kínai/indiai/malayziai/japán hátterű „belededkidolgozd” cégben.
  Marad a max 30% ahol bejöhetnek az időnként nagyon elszállt tanácsok.
  Ezért a „sablon” önéletrajz is.

 8. jobangel
  mondta:

  @Mérnök az utcáról: Már a fejvadásznak meg kellett volna mondani, mennyit szeretnél, és valószínűleg ki is alkudta volna neked, mert az az érdeke.

 9. Mérnök az utcáról
  mondta:

  @babona: Hát, azt mondják a nemzetgazdaság (feldolgozóipar) 70%-át teszik ki a KKV szektor. Tehát a maradék 30% a multi.

 10. Mérnök az utcáról
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: Velem az esett meg hogy egy alpesi nevű biatorbágyi cég által megbízott fejvadász keresett meg az álláslehetőséggel amire alacsonyabb bért mondott mint amit az akkori helyemen kerestem. A fejvadásznak azt mondtam OK, de a cégnél viszont amikor megkérdezték mennyiért akarok dolgozni akkor azt a bért mondtam amit már akkor megkerestem. Persze nem vettek fel, de szerintem az egy gyalázat hogy egy multi alacsony bérajánlattal is talál mérnököt, utána pedig a teljesítményértékelésen alázza. Kicsit se képmutató. Automotiv Hungary

 11. droid_
  mondta:

  @FlybyWire: te meg mirol beszelsz? honnan veszed hogy nem fejlodok, nem akarok fejlodni? miert dolgoznek (realertekben) ugyanannyiert most mint 5 evvel ezelott, amikor en kerdezgettem mindent masoktol es meg ugy is alig haladtam, a vegen meg engem kerdezget mindenki mindenrol aztan megis kesz lettek a feladataim? ugyanabban a munkakorben termeszetesen. miert lenne valaki junior, mas meg senior ha nem azert mert az egyik tudja mit csinal es miert, a masiknak meg megmondjak? miert kapna kezdo bernek masfelszerannyit 10 ev tapasztalattal mint aki beesik 1-2 ev utan? ugyanabban a munkakorben termeszetesen. stb. na mindegy, az en tapasztalatom nem teged igazol, es nekem igy megfelel, nevezhetsz sziklaugronak mert esetleg 5 evente munkahelyet valtok. nekem is jot tesz a valtozatossag meg a cv-nek is.

  a vezeto ketszer annyit keres mert kezdetu resz is minimum esetleges. a multik szemelyes tapasztalatom szerint szeretik a matrix szervezest, a projekt/termek iranyu menedzser jo esetben tenyleg kepben van es tenyleg elintez dolgokat, fontos donteseket onalloan nem nagyon hoz, mert annyi jogositvanya azert nincsen. kepvisel valamit, ha van „inputja” es alkalmazza a dontest ami megszuletett. a klasszikus munkajogi iranyu vezeto meg annyiban mas, hogy o annyira se erti mirol van szo, mint az atlag neger. persze benne van ilyen-olyan gittegyletben, megszavaztatja a team buildinget, kihirdeti vagy kozli az ertekeleseket meg a bonusz/emeles szazalekokat evente egyszer, mutogatja a ppt-ket amit o is ugy kapott stb. a jelenlegi fonokom pont nem ilyen, mert o ezeket letudja a munkaido 10-20%-aban, a tobbit meg ertelmes dolgokra forditja (ertsd: dolgozik velunk). ha o ketszer annyit keres, oke, ha az elozo fonokom ketszer annyit keres, hat az is oke, de hogy indok nincs ra az biztos.

 12. élhetetlen
  mondta:

  @FlybyWire: Valamit félreértettél. Ha tíz programozó dolgozik egy osztályon, és az egyiktől már a harmadik programot veszik el, mert nem képes működőképes állapotba hozni, és te kapod meg, arról tudsz. Azt is tudod, hogy csak kettőtöknek van írási joga az országos adatbázisra, a többiek csak lekérdeznek, és tudod, hogy miért. A főnök, az más kérdés. Volt olyan főnököm is, aki a szakmához is értett, de volt olyan is, akitől, miután megkaptuk, három év múlva megkérdeztem, hogy tudja-e, hogy mit csinálok, és a válasz az volt, hogy nem, nem is érdekli, tudja, hogy sokan szeretnek velem dolgozni. Viszont tömeges leépítésnél nem nyírták az osztályunkat, ezt el tudta intézni. Jól elvoltunk, nem piszkáltuk egymást.
  Hosszú munkáséletem alatt két Mószer Arankával találkoztam, az elsővel még az első munkahelyemen. Munkaidő után ment a főnökhöz, hogy szerinte ki mit csinált rosszul. A főnök normális volt, jó, majd holnap megbeszéljük hármasban, mármint az érintett is ott lesz. Soha nem nyert a csaj, de neki ez napi rutin volt. A másik kicsit később, ott az új főnök vevővolt rá, egy esztelen támadás után (ja, hét év munkaviszony, vállalati kiváló, miniszteri dicséret, mert ez még az ókorban volt) másnap kiléptem.
  „Ez a fajta izmozas/arcozas azon, hogy ki-milyen-mennyi problemat oldott meg szerintem egy rossz ut. „ Egyetérthetsz vele, magánügyed, de ez, hogy én izmoztam/arcoztam, csak @HellsAngel:elmeszüleménye. És, ha te komolyan gondolod, hogy az ugyanolyan végzettségűek képességei ugyanolyanok, akkor nem tudok mit mondani.

 13. FlybyWire
  mondta:

  @Eugene Horse: Ez egy jó kis szalmabáb volt a végére, de érvek már régóta nem voltak, azon túl hogy minden irodista tök hülye, mert bárkit oda lehet rakni, mivel mind ugyanazt csinálja. Aki ilyen irdatlan butasággal nyit, ahhoz ragaszkodik, annak nyilván kialakult, merev elképzelése van a világon mindenről, viszont ez esetben teljesen felesleges ilyen helyeken megnyilvánulni, ahol emberek gondolkodnak, és vélemények hangzanak el.

  @MAXVAL bircaman közíró: Jézusom, mindig hülye voltál, de szerintem most már egy AI írja ezeket, nem élő ember 😀

  @CyberPunK: Ez egy nettó vezetői hülyeség, a nem közdobra verés nem azért kell, hogy a hülyeségeket, unfair dolgokat eltitkolják, hanem hogy részinformációkból ne kezdjenek el hülye pletykák elindulni.
  Az eset, amit említesz, nettó szemétség volt, lebuktak, megérdemelték.
  Én olyanra gondoltam, hogy sajnos nem minden alkalmazottnak van annyi kis perspektívája a világra, hogy mondjuk belássa: a vezetője nem azért keres 2x annyit, mint ő, mert 1 óra alatt kétszer akkora prezentációt tud készíteni, hanem mert mondjuk olyan döntéseket kell meghoznia, lépéseket megtennie, ami komoly rizikóval járhat, és komolya gondot okozhat, ha nem jól sül el.
  Van azért sok normális alkalmazott, meg hát vannak a – jobb szó híján – birkák, lásd itt is.

 14. CyberPunK
  mondta:

  @FlybyWire: Azért amikor a newcomer többet keres, mint az évek óta ott dolgozók, akik betanítják a srácot és scrum-ban azért elég jó rálátásunk is van, hogy mit csinál, ott nehéz védeni a dolgot. Főnök is mondott valami olyasmit, hogy mi erről elvileg nem tudhatunk, mi meg mondtuk, hogy te meg gyakorlatilag kereshetsz új embereket, akik a newcomer-t is és magukat is betanítják. Idióta az a vezető szerepben lévő ember, aki azt hiszi, hogy nem derülnek ki ezek a dolgok.

 15. jobangel
  mondta:

  @Viola68: szia, kattints az incorporás linkre a poszt alatt, segítünk.

 16. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  S mi jó van abban, ha gazemberré „fejlődsz”?

 17. Eugene Horse
  mondta:

  @FlybyWire: te pedig kissé szemezgetsz a témák közül 🙂 Amiben épp tudni vélsz oltani, azt nyomod, közben meg trollozod szegény bircát. Jó, tehát ___mninden___ multis dolgozó specialista, egyedi, és különleges munkakörben dolgozik. Ezek szerint akkor igen. Felfogtam, elraktároztam, mindenki specifikus szakember, aki multinál dolgozik. Különben igazad van, felesleges ezen polemizálni, sosem fogok multinál dolgozni, és igazából le is szarom a multikat, kár volt belemenni az egészbe. A világlátásom gyökeres ellentéte a tiédnek, nekem nem életcélom fejlődni és feljebb lépni a ranglétrán, beszarok rajta, de bircával kerültem egy platformra, a meló az meló, az élet meg nem meló, nyilván neked az életed a meló, meg a multi az életed, szóval sosem foglak megérteni, és fordítva.

 18. FlybyWire
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: Jujjj.

  Tehát aki nem hülye droid, és mondjuk fejlődik, karriert épít az egyenlő az elnyomóval.
  Neked mi van az agyad helyén, troll? 😀

 19. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  Mindenki legyen elnyomó? KI fog akkor dolgozni?

 20. FlybyWire
  mondta:

  @droid_: „as munkakort nem akartam, mert azzal akkor is jonnek a mas feladatok,”

  Ez a birca stílusa, és erre volt egy kommentem feljebb.
  Ha nem akarsz fejlődni, akkor nem igazán érthető a magasabb fizetési igény sem, legalábbis az infláción felüli része.

 21. FlybyWire
  mondta:

  @Eugene Horse: „az átlag, nem szakterületi specialista multis”

  Mikor fogod fel, hogy már a premisszád is butaság?
  Ha ettől végre el tudnál szakadni, akár beszélgethetnénk is. Így kb. egy squash-fal vagy itt, pattogtatod vissza ugyanazt az ostobaságot.

 22. droid_
  mondta:

  @FlybyWire: mult ido. es azert mert irrealisak voltak a kovetelmenyek. mas munkakort nem akartam, mert azzal akkor is jonnek a mas feladatok, ha „csak nevleg” kapok uj munkakort. es a cegvaltassal nem kellett mast csinalnom, csak azt amit akartam. a savok rendezgetesere meg ki akar varni. azok az elozoek buszkek voltak ra, hogy minden evben vagyonokat fizetnek a piaci berek nyomonkovetesere, tehat mi ne hivatkozzunk nyilvanos felmeresekre. mindegy, mult ido.

 23. FlybyWire
  mondta:

  @droid_: Eltűnt az előző kommentem. Szóval azt írtam, hogy ilyen helyeken azért versenyképes fizetéseket szoktak adni, mert különben lelépnek a fejlesztők.
  Meg ha már pár éve jó teljesítménnyel nyomod, akkor a sávváltás is lehetőség kellene, hogy legyen.
  Ha nem vezetői, akkor szakértői sávokon.

 24. Eugene Horse
  mondta:

  @FlybyWire: az előítélet nem betegség, tájékozódj róla nyugodtan. Az viszont igaz, hogy előítéletes vagyok (mint mindenki, te is), nekem valóban végtelenül taszító a multis éra. Viszont abszolút nem ez volt a lényeg, erre te kattantál rá, én elsősorban azt állítottam, hogy az átlag, nem szakterületi specialista multis irodai melós csereszabatos, és az ilyen munkára a legtöbb értelmes, érettségizett/diplomás ember alkalmas, nincs olyan, hogy csak egyvalaki jó rá. Erre írtam nagy szellemesen, hogy ha az az egy alkalmas felmond, akkor be kell szántani a munkakört, mert csak ő volt alkalmas? 🙂 Mert a te mondataidból folyton az jön le, hogy minden pozíció egyetlen emberre szabott és nagyon egyedi. Holott ez nyilvánvalóan nem igaz. Ha én előítéletes vagyok, te súlyosan elfogult, ami a beosztottaidnak egyébként biztos jó dolog.

 25. FlybyWire
  mondta:

  @droid_: ilyen helyeken azért versenyképesek szoktak lenni a sávok.
  Miért nem váltasz sávot? Pár éve után szokott az menni mindenhol. Ha nem vezető, akkor specialista, expert, stb.?

 26. droid_
  mondta:

  @FlybyWire: a masodik legnagyobb fejlesztokozpontja a cegnek. az elso az anyaorszagban van 😀 annyi mernok ul egy epuletben, mint a jelenlegi cegemnel vilagszerte osszesen, nagysagrendileg legalabbis.

 27. FlybyWire
  mondta:

  @droid_: A sávok nagyon eltérnek, egy cégen belül akár rövid időn belül.
  Ugyanarra a pozícióra tavaly 200 bruttóval kevesebbet tudtam adni a jelentkezőknek mint idén. Időközben felülvizsgálták a sávokat ugyanis, és rájöttek, hogy lemaradtak 🙂

 28. droid_
  mondta:

  ja es a cegvaltas nalam nem jelentett mas valtast. ugyanaz a munkakor, ugyanugy szenyor. a besorolas max-1. jelenlegi helyem nem tudom mi kell a maxhoz, de az elozon kb az osz hajszalakat is beleszamoltak a feltetelek koze, kb mintha szentte avatnanak. egyszeruen masok a savok.

 29. FlybyWire
  mondta:

  @Eugene Horse: kérdeztem, mit csinálsz az irodában, úgyhogy felfogtam. Ezzel együtt nagyon súlyos előítéletektől szenvedsz, ezen biztos van, aki tud segíteni, de az nem ide írogat.

  @droid_:
  Elég sok jogi megoldás van… sales office, helyi gyár, cégképviselet, lokális fejlesztői központ, központi (corporate) funkciók kihelyezése, stb. Az a kérdés, hogy üzleti folyamatok szempontjából mennyire van messzire az igazi HQ-tól. Minél kevésbé, annál jobbak a munkavállaló esélyei. Minél inkább a periféria (27. al-értesítési képviselet vagy márkaszerviz, ne adj isten még franchise is), annál rosszabb.

  Igazi nagy HQ-k voltak itt, pl. GE, de sajnos kevés marad meg itt. Egy részük a tax holiday végén lép le, más részük szar embereket vesz föl, és magától összerogy, a harmadikat a válságok nyírják ki, a központ gyengülése miatt vonul visszább.
  Sok lehetőség van, nagyon fontos a cég háttere is, amikor el akarunk helyezkedni. Én már régóta csak olyan cégeket néztem, akik HQ, corporate funkciókat akarnak ide hozni vagy kiterjeszteni, és lehetőleg még teljesen újak itthon. Ezekben van még pár év lendület mindenképpen, itt lehet fejlődni, előre lépni, és utána több tudással, magasabb szinten váltani, esetleg, ha gondok támadnak.

 30. droid_
  mondta:

  nah, kimarad-bennmarad 1-2 szo itt-ott. bocs, bogozzatok ki.

 31. droid_
  mondta:

  @FlybyWire: mondjal akkor multit, de olyan igazit. magyarorszagi site mindig leanyvallalat tudtommal. kepviselete meg azoknak akik eladnak.

 32. Eugene Horse
  mondta:

  @FlybyWire: haha, imádom amikor jön az ilyen szöveg, segélyvonal, de nagyon vicces figura vagy :)))) Csak olvasni nem tudsz, írtam, hogy én is irodista vagyok. Gondolom nehéz összerakni ezt így, de biztos reálos vagy :))))

 33. FlybyWire
  mondta:

  @droid_: Az alap itt azt jelentette, hogy lehetőség is. Nálad nem volt, így a sima „jog”alap sajnos nem feltélen elég, ezért is írtam, hogy ez egy reális forgatóköny. De azért nem általános, inkább peched volt.

 34. FlybyWire
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: keleti kisember kapjon nyugodtan egységesen éhbért, ott a helyed.
  Aki meg ad magára, és van képessége és ereje, az teljesedjen ki, és javadalmazzák megfelelően.

  Nem mindenki akar a kényelmes szarban fetrengeni egész életében, mint te.

 35. droid_
  mondta:

  @FlybyWire: azt irtad 10-20% emelest mindenhol lehet kerni ha van ra alap. hat kerni nekem is lehetett, kapni nem 🙂 meg hogy 100k kerekitesi hiba. akkor parszor 2-300k mar lehetetlen? utanaszamolva, nem is volt 35% csak 30%, a rendszeres bert nezve (egyeb juttatasokat nem). nem mondtak hogy adunk 20-at, pedig meggondoltam volna. azt a plusz 30-at meg tobb helyen is magadtak volna. de tobb helyre nem mehettem, csak egyre, es igen elegedettek vagyunk mindket reszrol, tehat nem fenyeget a sziklarol leeses.

 36. FlybyWire
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: német multi volt ez éppen.

 37. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  A keleti kisember nem kér ebből z amerikai romlott divatból, pont.

 38. FlybyWire
  mondta:

  @babona: nem kell kitudódnia, ezt őszintén megmondták nekem a cégeimnél korábban is.

 39. FlybyWire
  mondta:

  @droid_: multikról beszélek, nem feltétlenül nagyvállalatok magyarországi leányairól vagy képviseleteiről 😉
  Aki nem csinálja, megszívja úgyis. Volt már pár ilyen, itteni központ indítás, szar emberek felvétele, átköltözés másik országba.

 40. babona
  mondta:

  Tudja valaki hogy a magyar munkavállalók hány százaléka dolgozik multinál, esetleg 200+ fős (kb ott a határ…) cégnél?

 41. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  Nincs ilyen, mert kitudódik, s botrány lesz belőle.

 42. droid_
  mondta:

  „munkakörök 99,9%-ában (multiknál ez 100) van értelme minden adott pozíciónak, és érdemi munkát kell végezni az embereknek”

  :))
  lenne ertelme, kellene vegezni…

 43. FlybyWire
  mondta:

  @droid_: Ez teljesen reális forgatókönyv. És ha már bent vagyok, pozíció és sávváltás nélkül tényleg nehéz jelentőset emeltetni.
  A legjobbat cégváltással lehet, ami utóbbi két váltást is jelentheti. Itt már mennek a 30-40-50%-os emelések, ezt hívhatjuk multis sziklamászásnak is (amikor a szűk szurdokban lépegetsz oldalt váltva felfelé), csak aztán nehogy olyat lépjen az ember, ahol nem tud megmaradni 😉

  @Eugene Horse: és pontosan mit csinálsz az irodában? Szerinted akik emaileznek meg exceleznek, azok csak kattintgatnak meg billentyűt csépelnek, ugye? Erre mondtam, hogy nyilván van valamilyen becsípődésed ezen emberek ellen. „Irodista” – mintha megboldogult nagyapámat hallanám…
  Sajnos ezen viszont itt én nem fogok tudni segíteni, javaslom valamilyen szakember, vagy legalábbis segélyvonal felkeresését. Sok sikert 🙂

 44. Viola68
  mondta:

  Most, hogy a 73.napon hajnali 3 óra 2 perckor csilingelt a telefonom, miszerint megjött az álláskeresési járadékom, beszállnék a C19 + próbaidő ügybe! Hova küldhetem az önéletrajzom?

 45. Eugene Horse
  mondta:

  @FlybyWire: irodában dolgozom 🙂 A legtöbb irodista melóját egy betanított majom is el tudná végezni. Excelek, levelezések, számítások, adatbázisok, nyomtatványok, kapcsolattartás ezzel-azzal, satöbbi. Azt ne mondd már, hogy minden irodista specialista, és az adott munkakörre egyedül ő felel(t) meg. Mondjuk akkor ha felmond, soha nem találnak a helyére mást? Mert ha igen, akkor az utódja ugyanúgy megfelelt a munkára, szóval mégis van olyan, hogy többen is megfelelnek 🙂

 46. droid_
  mondta:

  @FlybyWire: sajat peldam, hogy az elozo munkahelyemen, oriasmultinal, akkor adtak ertelmezheto (de meg 10% alatti) emelest, ha mar szinte az asztalt vertem. az is valami masodik koros plusz emelessel jott ossze, kulon menedzseri meltatasra. aztan 1-2 evvel kesobb nem akartam megint ugyanazt jatszani, bemondtam, hogy van 35%-kal magasabb ajanlatom, de szeretek itt dolgozni, mi legyen. akkor jottek azzal, hogy akkor legyek valami mas munkakorben es akkor a majd a kovetkezo evben, meg azutan stb. le is leptem a masik helyre. amugy kiderult az is, hogy a szukebb csapatban en kerestem a legjobban, tehat nem azert nem adtak, mert tul hulye voltam hozza es az eves ertekelesekbol (egymasra, titkosan) is az derult ki, hogy nem igen vitatnak el tolem a tobbiek a magas fizetest. nem adhattak es kesz.

 47. FlybyWire
  mondta:

  @Eugene Horse: „a sima melóskutyáról beszélek, tudod, ülnek az open officeban, és nézik a monitort :”

  Nem tudom, milyen sérelmeket táplálsz az irodában dolgozó emberekkel szemben, de azért a munkakörök 99,9%-ában (multiknál ez 100) van értelme minden adott pozíciónak, és érdemi munkát kell végezni az embereknek.
  És nagyon nem egyformán alkalmasak rá. Semelyikre sem.

 48. FlybyWire
  mondta:

  @Eugene Horse: „ha akad a végső rostán 3 olyan ember, akik egyaránt alkalmasak a feladatra”

  Ilyen eleve nem létezik, itt tévedsz első körben.
  Nincs olyan, hogy „egyformán alkalmas ember”. Eltérnek szakmailag, emberileg, motivációjukat illetően, stb.

  A normális cég lehetőleg minden szempontból a legalkalmasabbat keresi, és tök mindegy, hogy a sáv legalját vagy legtetejét kéri.

 49. Eugene Horse
  mondta:

  @FlybyWire: én abban nem hiszek, hogy ha akad a végső rostán 3 olyan ember, akik egyaránt alkalmasak a feladatra, akkor nem azt veszik fel, amelyik a legkevesebbe kerül. Szerintem te valamilyen magasabb szintű pozícióknál döntesz, én meg az átlagról beszélek, amikor felveszik a droidot, leül a gép elé, és püföli a klaviatúrát. Nem hiszem, hogy az átlag multinál ne lenne egy rakás ilyen. Nem a mérnökről, a 20 éves tapasztalattal rendelkező szakemberről, hanem a sima melóskutyáról beszélek, tudod, ülnek az open officeban, és nézik a monitort 🙂 Én feljebb írtam is, hogy a speciális szaktudású munkavállalóknál nyilván más a helyzet, de az egységsugarú, csereszabatos melósnál simán dönthet a pénz. Gondolom te nem ilyeneket felvételiztetsz. A birca féle eldobható telefonos operátoroknál nem hiszem, hogy van béralku, ebben teljesen egyetértek vele. De tény, kevés a multis tapasztalatom, nem is kedvelem azt a világot.

 50. FlybyWire
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: Hogy ez már megint mekkora hülyeség.
  Amerikában minden pozíció fizetési sávval van eleve meghirdetve.
  Nem arról van szó, hogy nem tudnák egymás fizetését – éppenhogy pontosan tudják, csak éppen senki nem érdekel, mert mindenki a saját magáéval foglalkozik, nem másével. Nagyon helyesen, ahogy egészséges.

 51. FlybyWire
  mondta:

  @Eugene Horse: Igen, én a multikról írok valóban, és elhiszem neked, hogy van, ahol tényleg a legolcsóbbat akarják felvenni, de kizártnak tartom, hogy ez lenne a többség.
  Az mindenesetre biztos, hogy ennél tutibb utat a bukáshoz egy cég sem tudna magának kitalálni, minthogy mindenhol a legolcsóbb emberekkel töltik fel magukat.

  De most komolyan, gondold végig józan ésszel!

 52. FlybyWire
  mondta:

  @Eugene Horse: ” ha van x számú alkalmas biorobot a feladatra (a biorobotot a szalagmunkástól az irodai aktatologatón keresztül a középvezetőig a munkavállallók bő háromnegyedére értem) akkor azt veszik fel, amelyik a legszerényebb volt az anyagiakat tekintve”

  Ez óriási butaság… már sima alkalmazotti szinten sem volt soha az a szempont sehol, hogy a legolcsóbbat felvenni.
  Te valamilyen nagyon Gizike Bt. szintű filozófiát gondolsz általánosnak. A multiknál egy havi bruttó 100 ezres fizu eltérés a könyvelésben kerekítési hiba.
  Egy szar munkaerő ennél nagyságrendekkel nagyobb károkat okozhat.

 53. Eugene Horse
  mondta:

  @FlybyWire: értem, de ez még így sem reprezentatív, ettől még nyilván a tapasztalataid ezt mutatják, és ez eddig rendben is van, de nem csak multis környezetből áll a világ. Mondjuk ebben a blogban, ahogy figyelem, kizárólag multis dolgokról esik szó, ami meg azért csak egy szelete az egész munkaerőpiacnak. Én munkakeresőként voltam anno pár multinál, én is tapasztaltam furcsa dolgokat, ettől még nem minden multi olyan. Volt olyan is, hogy a végső kettőben voltam benne, a helyi vezetővel szuper összhang volt, hívtak az utolsó fordulóra egy Elte-s pszichológusnőt, aki nem engem javasolt, mert szerinte nekem nem elég kreatív a munka, és úgyis otthagynám. Közben nekem tetszett az egész, és pokoli jó monotonitástűrésem van, plusz a valóban létező kreatív energiáimat mindig is remekül ki tudtam élni mindig munkán kívül. Buktam a melót, ami három hónap múlva újra megjelent hirdetett pozícióként.

 54. FlybyWire
  mondta:

  @CyberPunK: Az én fizetésemet soha senki nem tudta még a kollégáim és a beosztottaim közül senki, bárhol is dolgoztam.
  Nem is volt divat sehol.
  Ha mégis elkezdenek erről beszélgetni egymás között az emberek (főleg nem ekvivalens pozíciókban levők, (cigi hírügynökség stb.), akkor abból jót én még kisülni sohasem láttam. Teljesen mindegy, hogy igazságos vagy sem, mi alapján van, az egyszeri ember csak a számjegyet látja, de mögé gondolni csak kevesen tudnak.

 55. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  Nekem semmi SZEMÉLYES problémám nincs a vázolt kérdéssel.

  Az én munkaterületem sávjának felső részéhez közeli a bérem.

 56. FlybyWire
  mondta:

  @arthurthedent: pontról pontra így van 🙂

 57. FlybyWire
  mondta:

  @Eugene Horse: Eddig összesen 4 multinál interjúztattam mint szakmai vezető (nem felső!), és mindenhol igaz volt, amit írtam.
  Mindenhol van sáv, mindenhol lehet és érdemes alkudni, és akit végül felvesznek, azt rohadtul nem a fizetési igénye alapján veszik fel.
  Nagyjából MINDEN MÁS számít, csak az nem.
  Ez már csak azért is így van, mert előszűrésen eleve kiesik aki nagyon a sáv alá, vagy fölé lő.
  De még akkor sem biztos! Szomszédos csapat vezetője megkért, hogy vegyek részt az ő interjújaikon is. Ott volt olyan jelölt, akinek 3x annyi tapasztala volt mint a kért, és a fizetési igénye a sáv fölött volt nagyjából 20%-kal (!)
  Mégis meghalgatták, mert az volt az elv, hogy ha tényleg annyira jó, lássuk mit tud, ha később még hasznos lehet a tudása, kitalálunk neki egy saját pozíciót átmenetileg, csak szerezzük meg. Ha tényleg jó.
  Adott jelölt végül emberileg bukott el az interjút, de tessék kapaszkodni: még olyan is van, hogy ha jó a jelölt, akkor új pozit kreálnak neki.

  Annyira iszonyatosan beszűkült butaság az, ami itt sok embertől visszajön, hogy az elképesztő…

 58. FlybyWire
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: „Azt mondták, erre nincs meg a keret, s ha nekem megadnák, meg kellene adni mindenki másnak is ugyanabban a pozícióban.”

  Hahahaha esti mesét is elhiszed? 😀
  Ez nem így van a legtöbb helyen. Van egy összegnyi keret, a főnök meg úgy osztja szét, ahogy akarja. Te mondjuk 3%-ot kapsz, mert balek vagy, János pedig 8%-ot, mert „X”. X meg lehet akármi, lehet hogy az ő alapbére sokkal alacsonyabb volt, vagy egyéb nehézségei voltak, vagy egyszerűen csak sokkal jobb munkaerő, vagy kevésbé hülye, mint te.

 59. Eugene Horse
  mondta:

  @FlybyWire: egy cégnél interjúztatsz, vagy soknál? Mert ha ugyanannál, akkor a tapasztalataid eléggé érvénytelenek úgy általánosságban. Én is sokmindent tudok mesélni a melóhelyemről, de az egy darab melóhely. meg ugye az se mindegy, hogy milyen területen csinálod, ha IT-s vagy, akkor sok fogalmad nem elehet a marketinges területről és így tovább. Szóval mielőtt felpattansz a nagy lóra, azért mesélj már a hatalmas tapasztalatodról, mert ez így pont ugyanolyan arcoskodó duma, mint a bircáé.

 60. FlybyWire
  mondta:

  @HellsAngel: „Ez a fajta izmozas/arcozas azon, hogy ki-milyen-mennyi problemat oldott meg szerintem egy rossz ut”

  Végre egy értelmes mondat….
  A komment többi részével is egyetértek maximálisan. Mondjuk annyi, hogy az olyan helyekről, ahol hülyét is kell játszani, menekülni kell de minél előbb…

 61. FlybyWire
  mondta:

  @élhetetlen: „Minden dolgozó tudja, hogy a kollégája mit produkál.”

  Már honnan a francból tudná? Az én előző beosztottam is azt hitte, hogy tudja, mit csinálok. El is kezdett fúrni az én főnökömnél, aki – mivel nem magyar – nem is értette, fel se fogta, hogy az fúrás. Jól visszaküldte hozzám. Aztán a hülyegyerek ment a HR-hez meg mindenhová, mindenféle kamu dolgokkal. Persze mindenki leszarta, hálistennek utána fel is mondott, de elképesztő, hogy a fél- és töredék informáltságból egyes arra hajlamos emberek mekkora baromságokat tudnak kikövetkeztetni 🙂

 62. FlybyWire
  mondta:

  @lobaszopiatej: ez megint egy dimenziót ismerő vélemény… Igen, ilyen hely is van, biztosan.
  20 év alatt én még egybe se futottam bele, mindenhol lehetett 10-20% emelést is kérni, ha volt rá megfelelő alap.

 63. FlybyWire
  mondta:

  @Tsteinar: munkavállaló részéről teljesen értelmezhetetlen a tol-ig, baromság.
  Egyáltalán nem kell leírni semmit sehová, csak és kizárólag adott pozícióra szabott, egyértelmű fizetési igényt szabad megfogalmazni. Ezt majd leírja az előszűrő recruiter úgyis szépen.

 64. FlybyWire
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: Ezt az éktelen baromságot nagyon szereted ellőni, ettől még nem igaz.
  A piaci szférában MINDENhol, minden pozícióban lehet tárgyalni a bérről, sőt érdemes is!

  Persze ha a saját töketlenségedet akarod igazolni, magadat nyugtatni azzal, hogy „úgysem lehetett volna”, azt értjük.

 65. FlybyWire
  mondta:

  @Szelid sunmalac: Ez van eddig a legközelebb a valósághoz.
  Nálunk bérsávok vannak, most már hálistennek elég jól belőtt keretekről. Az állásra jelentkező 40 ember közül ~10-nek volt látszólag használható tapasztalata. Ebből 6-tal interjúztattam, 3 kiesett a gyenge angol miatt, a maradék háromból kettőből kijött az igazi magyaros KKV lelkület (én, én nekem, értem, én csináltam, az én munkám, az én nevem, stb.), egyetlen igazán normális, szerény, a helyét tudó, önmagát nem túlértékelő emberke volt, aki átment. Na, neki bruttó 100-zal több fizetést ajánlok fel, mint amit kért.

  Miért? Mert az adott pozícióra a piaci sáv legalját lőtte be (alighanem azért is, mert COVID+próbaidő kombinációja miatt jelenleg nincs állása), és mivel a multik azért felvétel után már elég nehezen és kis mértékben emelnek rendszeres bért, így várhatóan alapból sokáig az alsó szint körül ragadt volna.
  Nekem viszont nem kell elégedetlen beosztott. Kapjon egy nagyobb motivációt az elejétől, akár még jobban is igyekszik majd emiatt (ha nem, akkor félreismertük interjún), ott van a 3 hónap próbaidő bizonyítani amúgy is, vesztenivaló részünkről nincs, részéről esetleg 1-2 másik párhuzamos lehetőség, de abból szerintem most nincs túl sok amúgy sem.

 66. FlybyWire
  mondta:

  @jobangel: Az mondjuk számomra például elképzelhetetlen lenne. Egy ilyen párt ismertem, hamar elváltak.

 67. FlybyWire
  mondta:

  Aktív szakmai interjúztatóként nem tudom, sírjak vagy röhögjek a kommentelők ostobaságait, mindenhonnan hallott paneljait látva…. A legszebb az olyan birkaféle, aki még életében nem interjúztatott senkit, de az összes cég ilyen folyamatával tisztában van, full magabiztosan 😀

 68. Eugene Horse
  mondta:

  @jobangel: azért az két eléggé különböző dolog, hogy közös számla van, vagy azt se tudja az ember, hogy a férje/felesége mennyit keres. Nálunk minden nyílt, de külön számlánk van, az enyémhez a feleségemnek teljes hozzáférése van, az övéhez nekem nincs, de amúgy se nyúlt bele soha az enyémbe, nem is akar. Az, hogy a házastársak titkolják egymás előtt a fizetésüket, sok érdekes kérdést vet fel, de ha nektek ez működik, persze jó, hallottam már furábbról is 🙂

 69. babona
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: Amerikában elég ha a (inkább multi) milliomos apu befizet egy jó iskolába(papírok), azt végigfinanszírozza(hogy a hobbiddal foglalkozhass), a bulit a haverokkal(kpacsolati háló), és máris világcéget csinálhatsz, és mondhatod hogy a nulláról kezdted, semmid nem volt csak a diplomád.

 70. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @AlphaTauri:

  Így igaz, a bértitok a kizsákmányolók érdeke.

  Nem véletlen, hogy a legliberálisabb országokban, mint USA, Kanada, Anglia van ez a szokás, ott tényleg nem tudják az emberek, mennyit keres a mellettük ülő kollégájuk.

  Érdekes, hogy pl. a zsidók nem viselkednek így. Az utóbbi időben 3 zsidó kollégám volt (a kólcenterben volt héber részleg is), az egyik született izraeli, s ő is mondta, náluk ismerkedéskor kb. a harmadik kérdés a „mennyi a fizetésed?”, s ők is hülyeségnek látják az angolszász titkolózást.

 71. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @Eugene Horse:

  Ez a halivúdi filmek hatása. Jön a tehetséges gettónéger, de nagyon okos, ezért felfigyelnek rá, s ő lesz a cég elnöke 3 éven belül.

  Amerikai ksiemberekkel is van rendszeres kapcsolatom, ezen még ők is röhögnek.

 72. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @CyberPunK:

  Igen, ez a kelet-európai szolidaritás lényege. Nem alakítunk szakszervezetet, mert nem hiszünk benne, de még az egymás gyűlölő kollégák is összefognak a vezetőség ellen. Nem sztrájkolunk soha, de folyamatosan új munkát keresünk, sose érzünk egyet a céggel. Nem érzünk lojalitást soha a cég felé, de ha rendesen betartják a megállapodást, akkor elvégezzük a munkát, azaz lehet ránk számítani. Ha viszont szórakozni kezd a cég, 3-szor adjuk vissza, mint Lúdas Matyi.

 73. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @jobangel:

  Akkor ti nyugati liberális mintaemberek vagytok. A kelet-európai kisemberek nem olyanok, mint ti.

  S még a legnyugatosabb keleti országokban (Csehország, Szlovákia, Mo., Szlovénia, Lengyelo.) se sikerölt az embereket átnevelni a nyugati módira, pedig eltelt 30 év.

  Én sose titkoltam a béremet, ide is beírok szíves minden adatot. Csak a jelenlegi munkahelyem nevét fogom eltitkolni.

  Amikor megkezdtem kólcenteres pályafutásomat 2007-ben a Nokia ügyfélszolgálatát láttam el, a bruttó havi bér 650 euró volt, aztán emeltek 700-re, s volt a 6. hónap után havi 25 % bónusz, amit majdnem mindig meg is kaptam (teljesítményfüggp volt). (Azért írok eurót, mert nehezebb lenne az évek során változó forintárfolyamokat leírni, nem is lenne sok infótartalma.) Volt még 25 euró ételjegy, meg 5 euró telefonköltség jutalék. (Adtak egy olcsó Nokia telefont, emiatt, de én nem használtam, vettem magamnak egy drága modellt saját pénzből.)

  Aztán voltam még 4 kólcenteres cégnél 2009-2018 között. A mostani helyemen 2018 óta vagyok, 1500 euró bruttó, 10 % bónusz (teljesítményfüggő), 25 euró utazási költségtérítés, 30 euró ételjegy.

  S minden velem azonos pozíciójú kollégám ugyanezt kapja. Az kap többet, aki aláírt külön szerződést, hogy 1 évig nem fog felmondani, s emiatt kapott a legelején egyszeri 1500 eurót pluszban költözési pénz alakjában. Én ilyet nem írtam alá eleve, f el se ajánlották, hisz nem költöztem.

  A bérek titkolása egyedül a kizsákmányolókat segíti.

 74. jobangel
  mondta:

  @AlphaTauri: 20 éve jól működik. A statisztikákat nézve tényleg ez a furcsa. De mellékszál, az anyagi függetlenség hangsúlyozása miatt érdekes csak. Alap lenne, hogy mindenkinek van saját bankszámlája, de itt az a furcsa, ha van…

 75. AlphaTauri
  mondta:

  @jobangel: Az egy elég furcsa házasság lehet…

 76. AlphaTauri
  mondta:

  Bértábla szerint dolgozom országos lefedettségű állami „vállalatnál”, ahol ráadásul havi és éves teljesítménykimutatás is van, ami nyilvános. Így mindenki tudja, hogy bizonyos régiókban (megyékben) épp feleannyit dolgoznak ugyanazért a bérért, mint a központi régióban dolgozók. Bérfeszültség van, de még soha senki nem ölt meg senkit. Másik oldalról viszont ugyanezt azok is látják, akiknek lehetőségük lenne létszámgazdálkodni, és kiegyenlíteni a munkaterhet, de mégse tesznek semmit, amiben nyilván az is közrejátszik, hogy sztrájkjogunk nincs. Mégis, nagyon kevés kollégáról tudok, aki kifejezettem a kevesebb munka érdekében költözött volna le vidékre.

  A bérek titkolása tehát álláspontom szerint kifejezetten a cégek eszköze arra, hogy alacsonyan tartsák a béreket, mert ha Józsi nem tudja, hogy Béla kétszer annyit keres ugyanazzal a munkával, kisebb eséllyel fog eszébe jutni, hogy fizetésemelést kérjen, mint ha tudja. De a béralkunál ugyanez van: ha nem tudom, hogy az átlagbér a cégnél 1000 fabatka, nagyobb eséllyel fogok 800-at kérni, minth ha tisztában vagyok a lehetőségekkel. Csak épp megetették a dolgozókkal, hogy a titkolózás az ő érdekük.
  Megvan az a sztori, ami pár hete volt az Index valamelyik blogján, hogy David Schwimmer hogyan harcolt ki fizetésemelést a kollégáinak a Jóbarátokban? Úgy kezdődött, hogy megkérdezte mindegyiküket, mennyit keresnek.
  Ha én lennék a jogalkotó, törvényileg tenném kötelezővé a béradatok nyilvánosságra hozatalát. Akkor legalább a piaci szektorban megvalósulhatna az egyenlő munkáért egyenlő bért alkotmányos alapjog, ami ugye azt is jelenti, hogy jobb vagy több munkáért, több bért. Amíg senki nem tudja, mennyit keres a másik, addig ez az alapjog sosem fog érvényesülni. Ez nem jelenti, hogy egységesíteni kell a béreket, de akkor mindkét piaci szereplő (munkaadó, munkavállaló), a döntéshez szükséges ismeretek birtokában tudna dönteni a bérigényről és annak elfogadásáról. Jelenleg a piac a bértitokkal korlátozott. (Érdekes, hogy a termékeken kötelező az árfeltüntetés, de az állásokon nem.)

 77. Eugene Horse
  mondta:

  Annyira unalmas már ez a bullshit a pénz tárgyalásáról, ez hülye amerikai önfejlesztő könyvekben van, hogy tárgyalj, kérj többet, nálunk ez az esetek elenyésző százalékában működik. Hacsak nincs az embernek valami bazi speciális képesítése, egyedi szaktudása, akkor 99%-ban az a kotta, hogy a cégnek van egy kerete a fizura, amit színtiszta genyóságból jellemzően nem mondanak el, és ha van x számú alkalmas biorobot a feladatra (a biorobotot a szalagmunkástól az irodai aktatologatón keresztül a középvezetőig a munkavállallók bő háromnegyedére értem) akkor azt veszik fel, amelyik a legszerényebb volt az anyagiakat tekintve. A munkák többségéhez vagy nem kell speciális szaktudás, vagy olyan általános jellegű tudás kell, ami a jelentkezők közül soknál megvan, így vagy a csöcsméret, vagy a személyes szimpátia, vagy az olcsóság dönt. Ezt a tárgyalósdit hagyjuk meg a filmeknek.

 78. CyberPunK
  mondta:

  @jobangel: „@élhetetlen: Az az igazi jó, ha már a titkárnő és pletykaköre sem tudja. Szerencsére ez így is van, a bérszámfejtő szoftverek és a kiszervezett bérszámfejtés világában.”

  A 10 millió alkoholista országában, a glassdoor korában tényleg van olyan aki azt hiszi, hogy létezik bértitok? Multi környezetben nem csak az van azonnal kitárgyalva, hogy ki mennyit keres, de a mindenféle fizetésemelés/prémium/bónusz mértéke is. Ez segít abban minket, hogy tudjuk mikor kell lelépni a francba, és nem emelésért gürizni.

 79. jobangel
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: Nekem a férjem sem tudja, mennyi a fizetésem. Én sem az övét. 🙂

 80. Szelid sunmalac
  mondta:

  @jobangel: A legtobb nagy tozsdei cegnel valoban bersavok vannak. Aztan ugye vannak a vezetoi poziciok, amiknel kb. tudja az ember mit varhat, de ott egyeni mindenkinel, foleg, mert jo resze eredmenyfuggo. Viszont nem vezeto beosztasuaknal (igen, IT-ban is) van olyan, hogy „Aussertariflich”, tehat bersavos/bertablan kivuli. Ez azt jelenti, hogy strukturalis szempontbol bizonyos bersavba eso poziciora keresnek embert, viszont az olyan tudast/keszseget igenyel, amit nem lehet annyiert megkapni, igy mindenkinel itt is egyeni. Elarulom, itt is van ugyan keret, de van az ugy, hogy akar meg afole is lehet loni. Azert ilyenkor osztanak szoroznak, hogy pl. egybol munkara foghato-e komplex feladatkorokben, vagy egy rakas idot (ezaltal penzt) kell bele invesztalni mig effektiv munkat tud vegezni az illeto.

 81. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @jobangel:

  Amerikai divat, mely sose működik Kelet-Európában. Nálunk mindenki tudja mindenki fizetését, mert ez a szokás, hiába tilos, mindenki elmondja legalább a közeli haverjainak, így 1 hónap után mindenki mindent tud.

  Ezért is fizetnek inkább azonos bért a cégek az azonos munkáért, ez nem okoz aztán nyugtalanságot.

  Amikor a Coca-Colánál voltam, már az lázadást okozott, hogy egyes kollégák kaptak havi bruttó 70 ezer Ft lakhatási támogatást, mások meg nem. A végén a cég kénytelen volt megszűntetni ez az egész lakhatási támogatás koncepciót, melynek eredeti célja az volt, hogy a külföldiek kapjanak plusz pénzt, ezzel csábítva őket a költözésre.

  De az kisembert nem az zavarja, hogy a főnök mondjuk 3-szor annyit keres, mint ő, hanem az, hogy az ugyanolyan munkát végző kollégája 15 %-kal többet kap. Rögtön jütt a „nekem miért nem adnak lakáspénzt?” szöveg.

  A nyugati vezetés az egészet megpróbálta úgy előadni, hogy mindez „alku”, s volt aki „jobban alkudott”, csak ezt a dolgozók plusz cinizmusként élték meg. Tömeges felmondások jöttek, majd a vezetőség alkalmazkodott a kelet-európai szokásokhoz: azonos bér azonos pozícióban, s minden extra átláthatóan, egyenlő alapon.

 82. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @arthurthedent:

  A lényeg: sose alkudhatsz azon a kereten kívül, ami nem tőled függ.

  Kivéve nagyon speciélis helyzeteket.

 83. jobangel
  mondta:

  @élhetetlen: Az az igazi jó, ha már a titkárnő és pletykaköre sem tudja. Szerencsére ez így is van, a bérszámfejtő szoftverek és a kiszervezett bérszámfejtés világában.

  És azért jó, ha bizalmasak a fizetések, mert akkor az emberek a saját fizetésükkel foglalkoznak, nem a máséval. Amíg azzal foglalkozik, hogy a Gizi meg a Géza mennyit keres, addig nem a saját előmenetelével, pedig ez utóbbi hasznosabb lenne neki is.

 84. arthurthedent
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: „Az adott területen, az adott helyen van egy sáv. S itt is elsősorban a cég dönt.”

  Az alkudozásban mindig van egy sáv.

  „Velem megesett, hogy az ajánlathoz képest a 10 pluszt se adták meg.”

  A „soha nem lehet alkudozni” és a „velem egyszer előforult” eléggé párhuzamos gondolatok… úgy értem nincs közös pontjuk. 😀

  „s ha nekem megadnák, meg kellene adni mindenki másnak is ugyanabban a pozícióban”

  Ja, általában ezt mondják, de ez persze egy kifogás, nem több. A valódi ok az, hogy annyit adnak, amennyit adni kénytelenek, ha nincs más jelentkező a munkára és tényleg szükségük van rá, akkor megadják. Ha van más is, aki elvállalja olcsóbban, akkor azt mondják, hogy „nincs rá keret”. 🙂

 85. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @arthurthedent:

  Az adott területen, az adott helyen van egy sáv. S itt is elsősorban a cég dönt.

  Velem megesett, hogy az ajánlathoz képest a 10 pluszt se adták meg. Azt mondták, erre nincs meg a keret, s ha nekem megadnák, meg kellene adni mindenki másnak is ugyanabban a pozícióban.

 86. arthurthedent
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: „Mindenhol máshol: az adott terület adott fizetési szintje az adott területen, plusz-mínusz 25 %.”

  Tehát nem lehet alkudozni… de mégis, akár 50%-ot? Ennek a hozzászólásnak semmi értelme nem volt. 😀

 87. Legelő Őse
  mondta:

  Legyünk őszinték inkább. A nyitott pozíciók kb 20%-a esetén igazak a fentiek, specialisták, és nagyobb szaktudást, vagy vezetői beosztások esetén. A nagy formalizálódott cégek grade tartományban adnak fizetést, a munkarend pedig egységes, ráadásul a legtöbb nagyon jól lövi be, hogy adott területen mekkora az átlagos fizetés, ezektől jelentős eltérés nem igazán elérhető. Egyéb magyar és hazai vállalkozások esetén simán mehet az alkudozás.

 88. élhetetlen
  mondta:

  @HellsAngel: Vagy rossz embereket ismersz, vagy rosszul ismered az embereket. Te „nagyon, nagyon, nagyon-nagyon-nagyon, nagyon-nagyon” eltévedtél a pokol útjain. Évtizedekig dolgoztam úgy, hogy tudtuk, ki mennyit keres, és azt is, hogy ki, miért mennyi fizetésemelést kapott, és ha normális volt a főnök. és az indoklás, akkor nem volt „vérfürdő”. Az mennyivel jobb, ha csak a titkárnő, és a pletykaköre tudja, hogy ki mennyit keres? „Ez a fajta izmozas/arcozas azon, hogy ki-milyen-mennyi problemat oldott meg szerintem egy rossz ut. „ Hogyne. Az a programozó is annyit ér, aki már másfél hónapja kínlódik valamivel, és még mindig nem működik, mint aki képes megoldani, amit kell, esetleg átadják neki a selejtet is, hogy rázza már gatyába?
  A másik, aki élvezi, amit csinál, annak miért is kéne kiégni a kihívások miatt? A másik, írtam én rossz szervezetről? A felső vezetés általában tudja, hogy mit akar, ez lecsorog, az, hogy az osztályvezető nem tudja, miről van szó, ez nem gond, valamelyik beosztottja majd csak tudja. „te legyel az arcozo balek, aki eloszor megmenti azt, aminek az igazsag szerint bele kellene allnia a foldbe, aztan meg ugral, hogy „dehat en voltam a jani”, nos, ez azert keserves. „ Hogy ezt honnét szedted össze, az már nem is érdekel. Ezzel a hablattyal beálltál a nagyon hülyék közé, és még nem is nyertél vele semmit.

 89. HellsAngel
  mondta:

  @élhetetlen: Amennyire en ismerem az embereket, sokan elmennek a fizikai tettlegessegig, ha megtudjak, hogy a mellettuk levo szeken ulo ember harom forinttal tobbet keres. Szerintem egy aldas, hogy a fizetesek titkosak, kulonben verfurdove alakulna az iroda. (Es nem az kecmeregne ki a vegen, aki a legtobb problemat oldja meg, hanem aki a legnagyobb termetu es a legjobban tud birkozni.) Ez a fajta izmozas/arcozas azon, hogy ki-milyen-mennyi problemat oldott meg szerintem egy rossz ut. Ha tenyleg annyira jo vagy, siman eladhatod magad egy munkahelyre, ahol kiegesig taposnak a kepzeletet jocskan probara tevo problemakkal nagyon, nagyon, nagyon-nagyon-nagyon, nagyon-nagyon jo fizetesert, de hogy egy rosszul mukodo szervezetben te legyel az arcozo balek, aki eloszor megmenti azt, aminek az igazsag szerint bele kellene allnia a foldbe, aztan meg ugral, hogy „dehat en voltam a jani”, nos, ez azert keserves. Az a baj, hogy ez visszas, es ugye az Eredet c. film ota tudjuk, hogy a vegen mindig a pozitiv erzesek gyoznek.

  Az elet sajnos egy olyan jatek, hogy neha nagyon okosnak, neha nagyon hulyenek kell lenni, es a vegen az nyer, aki mindig a jo pillanatban vette fel a jo szerepet.

 90. élhetetlen
  mondta:

  @jobangel: Ez bonyolultabb. „Nyilván megadta volna, ha nem akarja, hogy a fán rohadjon meg a meggye.„. Hát, ha ötven forintért szednék le, de csak harmincért tudná eladni kilóját, akkor józan ésszel hagyná ott rohadni. Hát még, ha 180-ért szednék le. Nem jellemző, hogy a kereskedelmi lánc a termelőket gazdagítaná.

 91. élhetetlen
  mondta:

  @jobangel: Hülye kérdés, Dolgoztál is már, vagy csak szakértesz¸” A beosztottak közül 15% preferálta.”. Az a 15 %, akinek meg kell oldani a feladatot. Egy eset. Két „szervező hónapokon keresztül egyeztetett a szakmával, hogy az egyik alrendszert hogyan kéne átalakítani. (kedvezmény nem ügyfélre, hanem telefonszámra). Fogalmam sem volt, hogy mit beszéltek meg, a végén kaptam egy input leírást, és egy kiírandó hibakód listát, és egy mondatot, hogy csinálj egy olyat, de ne olyat. (specifikációra ne is gondolj). Csak a srác volt képes arra, hogy utólag elmondja a központ vezetőnek, hogy információ nélkül, egyedül kellett megoldanom, a csaj megelégedett azzal, hogy ott ült hónapokig a megbeszéléseken. Igen, abba a 15 %-ba tartoztam, és kb. ez az arány a megvalósító dolgozókra.

 92. Treff Bubi
  mondta:

  Szerintem a -tól -ig sávozás jó lehet, ha egyértelműen azt jelenti, hogy a jelölt ebben a tartományban tart elfogadhatónak egy induló fizetést, ami fölé persze lehet menni később: az évek múltával, a mérhető jó minőségű munkával, stb. Nem feltétlenül azt jelenti, hogy a max. összegnél sosem szeretne többet kapni.

 93. élhetetlen
  mondta:

  @jobangel: Nem értek veled egyet. Minden dolgozó tudja, hogy a kollégája mit produkál. Miért ne tudhatná, hogy ezzel mennyit keres. Biztosan ismered a forvaldoló menedzser fogalmat. Kap egy levelet egy megoldandó feladattal, elküldi 15 embernek, hátha valaki megcsinálja, a tizenöt közül valaki bevállalja, 14 írja, hogy nem, ezt a 15 levelet is elküldi a tizenöt embernek, és aki megoldja, annak az eredményét tálalja, pedig semmit nem tett a megoldással kapcsolatban. De szuper szakembernek tartják, mert megoldott valamit, amit nem. Gond lenne, ha tudnák a munkatársak, hogy mennyit keres pár levél tovább küldésével? És én azt is helyesnek tartottam, mikor anno egy osztályvezető kiállt az emberek elé, és elmondta, hogy ki, miért kapott akkora fizetésemelést, amekkorát. „Nem igazán jó, ha a kollégák egymás zsebében turkálhatnak, konfliktusokat szül. A bérfeszültség sem jó”. Az viszont jó, ha az együtt dolgozó emberek nem tudnak a bérfeszültségről, vagy csak sejtik az indokolatlanul magas eltéréseket. Kifejezetten hangulatjavító, ugye?

 94. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: Nem fejezted be a történetet! Annyit tudtunk meg, hogy a történet főszereplője elvi lehetőséget kapott projektek vezetésére.
  Az illető levizsgázott projektvezetésből vagy sem? Sikerre vitt projekteket vagy sem? Egyáltalán kapott projekteket vagy mire levizsgázott, a multi anyacég a leányvállalat bezárása mellett döntött?

  Mondjuk, hogy minden simán ment és az illető számos projektet vezetett a sikeres befejezésig. De vajon mi a helyzet a fizetésével? Projektvezetőként dolgozott ugyan, de sima beosztott mérnöki fizetésért? Vagy épp minimálbérért?

 95. jobangel
  mondta:

  @babona: Munkavállaló sose írjon maximumot 🙂 Egyébként néha egy jó tárgyalásból érdekes szituk születnek. Asperger-szindrómás álláskereső mérnöki pozira jelentkezik, megkérdezik tőle, el tudja-e képzelni, hogy projektet vezet. Mondta, elképzelni bármit 🙂 Komolyan vették, és jött a válasz: oké, akkor felvettünk, mert szakmailag oké vagy, ehun a projectmanagement tananyag, próbaidő végére le kell vizsgázni. Tanulság: mindig minden témát hagyj nyitva, az lesz a jó 🙂

 96. lobaszopiatej
  mondta:

  +1 tanács: legelején felvételkor kell a jó fizut kialkudni, utána már nem emelnek akkor se, ha másokhoz képest tehetséges vagy és a beledet is kihajtod! (Valamint, ennek a forditottja is igaz…)

 97. babona
  mondta:

  @jobangel: @Tsteinar: Pont az „ig”-en gondolkodtam el; ha a munkáltató beírja hogy fizetés minimum, akkor a munkavállaló meg beírja hogy maximum… Szép szimmetrikus ;). Mondjuk megvan az alku kerete.

 98. jobangel
  mondta:

  @Tsteinar: Mi értelme az „ig”-nek? Örülök a cafeteriának meg az orvosi szolgáltatásnak, de az minimum, amit minden hónapban haza akarok vinni, nem változik. Ott meghúztuk a határ, onnan lefelé nincs alku, de az „ig” azt mutatná, hogy felfelé se akarjanak menni… Pedig de, nincs annyi pénz, ami ne férne el bárki bankszámláján 🙂

 99. babona
  mondta:

  @babona: alpa = alap.

 100. babona
  mondta:

  @jobangel: Bocs hogy letámadtalak. Nem értjük egymást: szerintem minimumot beleírni nem jó ötlet, mert az lesz az alpal, amiről nehezen alkudsz (a másik fél látja hogy meddig alkudhat, neked meg gőzöd sincs hogy meddig mehetsz el felfele). A többi amit írtam már csak hab a tortán (esetleg rossz példa)

 101. Tsteinar
  mondta:

  A tól-ig határt kifejezetten előnyős beírni és segít további alkuban. Mivel a leirásban sosincs megadva, hogy van e bónusz és mekkora, cafeteria, orvosi szolgáltatás, extra biztosítás stb ezek akár 100e+ Ft-ot is jelenthetnek az alapbérben és hivatkozhatsz, hogy akkor magasabb alapbért szeretnél. Ezzel is megjelenik egy minimum…

 102. jobangel
  mondta:

  @babona: Ha neked minimum a céges autó, meg a konferencia, akkor azt is be kell írni. A minimum, ami alá nem megyünk semmiképp. A védőfelszerelés pedig nem juttatás, hanem kötelező adni minden munkához, ami ezt igényli.

 103. babona
  mondta:

  @jobangel: „Persze ehhez kell az is, hogy minden munkavállaló rendes árat kérjen, ne árazza alul magát senki. ” Na ilyen soha nem lesz.
  „Jelezz egy minimumot, megjegyezve, hogy a pontos feladatok, feltételek ismeretében erről még beszélnetek kell. Ezzel eléred, hogy rosszul már nem jársz, hiszen a minimum alá nem mész, fölfelé viszont nyitott az alku.” De.
  Szerintem minimum = az amit 10-ből 9-szer kapni fogsz. Ha beleírtad hogy minimum, akkor vesztettél.
  Persze lehet ‘jó fej’ a munkáltató, de inkább másra költi a plusz-ot mint a te fizudra.
  És ha ‘jó fej’ lesz veled, azt ő úgy is éli meg:” csak 100-at kért, lám 120-at adtam… mit picsog hogy nincs védőfelszerelés/céges autó/konferenciára küldés…”

 104. jobangel
  mondta:

  @L.Cz.: Nyilván megadta volna, ha nem akarja, hogy a fán rohadjon meg a meggye. Elég erős alkupozíció, hogy alig 2-3 napja van dönteni. Ilyen mondjuk fehérgalléros világban nincs, ettől extrém a példa. Ha az 50 Ft/kg helyett azt látja, hogy mindenki 180 Ft/kg-t kér, akkor vagy kifizeti, vagy nem lesz meggyértékesítés az idén. Persze ehhez kell az is, hogy minden munkavállaló rendes árat kérjen, ne árazza alul magát senki.

 105. L.Cz.
  mondta:

  @jobangel: És azt a többet, amit mondtak volna a jelentkezők, meg is adta volna a munkáltató? Mert ha nem írja meg a hirdetésben, mennyit kinál, de attól még kitart a maga 50 Ft/kg-os ára mellett, tudva, hogy így is van, aki elvállalja, akkor a probléma nem oldódott meg, hanem besepertük a szőnyeg alá. Nincs előre megadott munkabér, helyette van béralku, jaj, de jó. Ha te pont 50 Ft/kg-ot mondasz a béralku során, akkor a te ajánlatod nyert, minden más esetben a munkáltató mondja meg, mennyit ad, te pedig rábólintasz vagy otthagyod.
  Nem biztos, hogy ez valódi alkuhelyzet, még ha elsőre úgy is néz ki.

 106. jobangel
  mondta:

  @L.Cz.: A titkolózásról most olvastam pár cikket. A policy-makerek (de megtetszett ez a kifejezés! 🙂 sokáig szorgalmazták, hogy legyen nyílt, minden kolléga tudja, mennyit kap a másik, és hogy ez mennyire előremutató. A beosztottak közül 15% preferálta. Magyarországon is van ilyen cég, csinált is sok interjút a sajtó a képviselőjével, de engem sem győzött meg. Nem igazán jó, ha a kollégák egymás zsebében turkálhatnak, konfliktusokat szül. A bérfeszültség sem jó, és egyébként de, ahol az álláskereső fizetési igényét megkérdezték, ott az ajánlat is mindig magasabb volt a végén. Több olyan esetem is volt, hogy pályázott nyílt bérajánlatra meg „megmondósra” is, még IT-ban is a „megmondóssal” kapott többet, pedig az IT-sok nagyon szeretik a kiírt bérsávokat. És sokkal többet ajánlottak, mikor megtudták a fizuigényét, nem párezer forint nettóról volt szó.

  Azt is érdemes tudni, hogy a pozíciók között ebből a szempontból nem nagyon van átjárás a büdzsékben. Attól, hogy olcsóbban vesz fel logisztikus, még nem jut több a programozónak… A cost centerek, profit centerek világa ugye…

 107. jobangel
  mondta:

  @L.Cz.: Igen, én is azt mondom, hogy akármilyen alacsony árat is kínál, valaki jelentkezni fog. Mostani súlyos példa, meggyszedésre keresett alkalmi munkást valaki, teljesítménybérben, 50 Ft/kg. A kékgallérosokra jellemző nyílt keresetlenséggel sokan elküldték az illetőt a hirdetésével oda, ahonnan jött, de néhányan bizony jelentkeztek és elküldték az elküldőket, mondván, ez is több, mint a semmi. Persze, ha a jelentkezők maguk mondhattak volna árat, nem 50 forintot mondtak volna, hanem leginkább órabért, és nyilván többet.

 108. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: Ezt írtad: „néha látszik, hogy a menedzser pozícó az valójában betanított adminisztrátor, az ügyintéző pozíció meg menedzseri feladatkörökkel ellátott, alulfizetett ember.”
  Másszóval az álláshirdetést feladó háeres nem a valóságot írja le az álláshírdetésben, hanem annak a megszépített változatát, mivel a kápó igénye ez.

  A közelmúltban volt egy írásod, amiben kritizáltál egy újságírót, aki nem a valóságnak, hanem a kápója elvárásának megfelelő választ adott egy olvasói levélre.
  Mikor fogsz hasonlóan részletes elemzést készíteni a valóságot a kápó elvárásainak megfelelően megszépítő háeresekről?

 109. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: A helyzet sokkal bonyolultabb.
  Te írtad az előző poszthoz hozzászólásként, hogy: „néha látszik, hogy a menedzser pozícó az valójában betanított adminisztrátor, az ügyintéző pozíció meg menedzseri feladatkörökkel ellátott, alulfizetett ember.” A valóság sajnos ilyen: sem a munkakör nem az, aminek látszik, sem a fizetés nem annyi, ami reális volna hozzá. Persze ilyen körülmények között is lehet ésszerűen magas fizetési igényt megjelölni cévében, motivációs levélben vagy interjún, de kellemetlen meglepetés lesz a vége.

 110. L.Cz.
  mondta:

  „Ha azt látják, hogy 1000 fabatka alatt nincs jelölt, akkor nem fognak 800 fabatkában gondolkodni”
  Igen, de ezt szerintem kétféleképpen is elérhetik. Vagy kérnek bérigényt és látják, mennyiért jelentkezik a jelölt, vagy megmondják, mennyit adnak és megnézik, jelentkezik-e egyáltalán valaki. Ha 800 fabatkáért nincs jelentkező vagy nem olyan színvonalú, amilyen nekik kell, akkor majd emelni fognak 1000-re, hátha ott találnak jobbat. Ez miért nem lehet opció?
  Mondjuk az is igaz, hogy a második opció nem szokott megvalósulni. A munkáltatók inkább kitartanak a 800 fabatka mellett és megvárják, mire valaki annyiért is elvállalja. Mondjuk azért, mert már fél éve munkanélküli, a csekkek csak jönnek folyamatosan, az „1000 fabatka alatt fel sem kelek” önérzetből pedig nem tudja őket kifizetni – ellenben 800 fabatkából valahogy csak kiköhögi. Persze jobb lenne, ha azonnal jönne a jelentkező, de nem nekik sürgős: a cég működik eggyel kevesebb emberrel is, a gazdasági erőfölény egyértelműen a munkáltatónál van, a hiányzó munkát meg majd megoldják az ott lévők túlórában, amíg nem jön az új ember.
  Ettől függetlenül kivételesen egyetértek birca kollégával: vannak pozíciók, ahol van valódi bértárgyalás, de ezek elenyésző kisebbséget jelentenek. A bejegyzésben is említett kiskereskedelmi kékgalléros pozícióknál odaállíthat állásinterjúra az egyszeri jelentkező úgy, hogy ő most bértárgyalni akar, de azzal csak annyit ér el, hogy kivágják, mint a macskát anyagcserére. Van egy bérsáv, annyit fognak adni a jelentkezőnek. Ha nem tetszik, van másik 10-15, esetleg ott ülnek sorban a folyosón, azokból majd lesz olyan, akinek meg fog felelni az ajánlat. Meg merem kockáztatni: ezekben az esetekben a bérsáv nem akkor jött létre, amikor nyilvánossá vált a hirdetésben, hanem már évekkel korábban is meg volt szabva, mennyit kereshet a dolgozó és mondjuk egy árufeltöltői munkakörben nincs szükség olyan szuperképességekre, amikkel meg lehetne indokolni az ettől jelentősen eltérő bért – akkor sem, ha a dolgozó éppen rendelkezik ilyenekkel. Beszélhet ő hat nyelven, nem lesz rá szüksége.
  Ha pedig valami létezik, a legrosszabb, ha titkoljuk. Miért jobb, ha fórumokon, blogokon, Messenger-üzenetben kell titkolózva megkérdezni, mennyit ajánlanak egy ilyen szintű munkáért, mint ha már a hirdetésben látja a jelentkező? Megnézi, mennyi az annyi és el tudja dönteni, érdemes-e egyáltalán pályáznia, meg fog-e élni a fizetésből. Attól, hogy nem nyilvános a bérajánlat, a várható fizetése egy fillérrel sem lesz több és a munkáltató ilyen gyakorlata sem fog megváltozni.
  Ja, hogy bérfeszültséget okoz? Okozzon csak! Attól, hogy valaki egy munkahelyen, egy pozícióban tölt el éveket, nem fog automatikusan jobb munkát végezni évről évre, de mikor az utcáról beeső jelentkezőnek másfélszer akkora fizetést ígérnek, mint aki már tíz éve végzi ugyanazt a munkát és épp egy hónapja veregették meg a vállát, hogy kulcsfontosságú embere a csapatnak és hosszú távra terveznek vele, akkor természetes, hogy borulnia kell a bilinek. Ha tényleg olyan fontos ember, akkor ez igazán tükröződhetne a fizetésén is, ha meg nem, miért dicsérik? Hiszen a munkája még annyi hasznot sem hajt a cégnek, mint azé, aki nem is ismeri a vállalatot.

 111. Online Távmunkás
  mondta:

  „Nem azért, mert a legolcsóbb kell nekik”
  Pedig de, a legolcsóbbakat fogják behívni interjúra 10-ből 9 cégnél.

 112. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  Csak a ritka szakmákban és csak a vezetői posztokon lehet tárgyalni a bérről.

  Mindenhol máshol: az adott terület adott fizetési szintje az adott területen, plusz-mínusz 25 %.