A leghülyébb tanácsok álláskeresőknek

A leghülyébb tanácsok álláskeresőknek

CV-chocolate-kicsi.jpgNem kevés álláskeresői irodalmat olvasok, főleg online, így aztán időnként meglehetősen ostoba tanácsokba futok bele, külföldi és magyar oldalakon egyaránt. Egyik-másik röhejes, így nem valószínű, hogy a jelöltek elkezdik használni, a többségük viszont kifejezetten káros. Íme néhány gyöngyszem:

 

1. Nem szabad jó önéletrajzot írni, mert akkor azt hiszik, rutinos álláskereső vagy, és nem vagy lojális egyetlen céghez sem, a megpályázott állásban sem leszel az. — Valószínű, hogy „tanácsadónk” életében nem toborzott, de állást sem keresett: vajon egy hiányos vagy nagyon általános CV-ből mit tud meg a jelöltről? Az álláskeresési rutin miért lenne hátrány? Mert akkor nem lehet megvezetni a jelöltet? Tehát kedves álláskereső, írjál csak csodaszép CV-ket, motivációs leveleket, azzal könnyebben/gyorsabban lesz állásod.

—————————————————————————————————————————————————————

2. Küldd postán a CV-t és küldj mellé egy szem bonbont. Míg a bonbont megeszi a címzett, addig elolvassa a CV-det, és ez előny.— Ez még e gyűjteményben is kiemelkedően ostoba tanács, ráadásul egy magyar oldalról származik, így még irracionálisabb. Gyakorlatias vagyok, így elképzeltem, mennyibe kerül ez a jelöltnek pályázatonként. Relatíve nagy összeg jött ki, nyomtatással, borítékkal, postaköltséggel, minőségi bonbonszemekkel. Azt is elképzeltem, hogy a posta kíméletes csomagkezelése révén mi marad a bonbonból, mire a címzetthez ér. Mondjuk egy ellapított ragacsos paca a CV-n. Ha minden jól megy, és megkapja a cég a csomagot, akkor azt egy iktatóember fogja felbontani, kevés az esély rá, hogy a CV-t értékelő toborzó kapja, hogy ő veszi ki a postafiókból vagy postaládából közvetlenül. Úgy fest, a módszer hatékonyságának nincs valós esélye.

Az „ötlet” adója valószínűleg ezt a sztorit magyarította le. Így lett a valóban kreatív CV-ből szánalmas erőlködés. Még egy apróság idekívánkozik: kreatív megoldást másolni nem kreatív dolog, hanem majmolás, és ideillik még a népmesei szólás is: egyszer volt Budán kutyavásár.

—————————————————————————————————————————————————————

3. Érkezz korábban a megbeszéltnél az interjúra, mert az pozitív, hogy te alig várod, hogy találkozz az interjúztatóval. — sokkal előbb érkezni nem pozitív, sőt kellemetlen. Emiatt valószínűleg nem fognak ejteni egy állásban, de jobb a kellemetlenségeket kerülni. A pontosság sokkal jobb, mint előbb/később érkezni. Ha előbb érkezel, még lehet, hogy ott az előző jelölt, nem szellőztették ki a tárgyalót, nem érkezett meg az interjúztató, vagy sürgetésnek érzi, hogy 5-10 perccel hamarabb kell elkezdenie, nem tudott valamit befejezni emiatt és ideges lesz, vagy pedig téged fog megvárakoztatni. Ez neked is kellemetlen, neki is, tehát semmiképpen sem előny.

—————————————————————————————————————————————————————

4. Dobj be egy felest állásinterjú előtt, hogy oldottabb légy. — Ezt már szarkasztikusan és komolyan tanácsolva is láttam, de egyértelműen tilos alkohol és/vagy egyéb más szer által kiváltott oldottságban megjelenni az állásinterjún.

—————————————————————————————————————————————————————

5. Derítsd ki, hogy ki a meghirdetett állás ügyintézője, és neki küldd, név szerint a jelentkezést. —- Ez nem hiba, csak értelmetlen. Ha nem adták meg a nevet, akkor nincs előnye annak, ha mégis névre szóló anyagot küldesz, kár az időért, pénzért, amit a kinyomozásába fektetsz. Még akár hátrány is lehet, ha azt hiszed, sikerült kiderítened, de tévedsz, így az anyagod sem jut el ahhoz, akihez eredetileg kellett volna. Ha pedig el is jut, akkor sem pozitív. Nem az volt a feladat, hogy kiderítsd, ki foglalkozik az üggyel, hanem az, hogy kövesd az álláshirdetésben leírtakat. Arra az e-mailcímre, ami ott meg van adva, olyan tartalommal (fénykép, fizetési igény stb.) kell elküldeni.

—————————————————————————————————————————————————————

6. Ha csak egy feltételnek is megfelelsz az álláshirdetésben, jelentkezz. — Inkább csak akkor jelentkezz, ha reálisan be tudod tölteni az állást. Ha olyan állásra jelentkezel, amiben nincs tapasztalatod, nincs szakértelmed, nincs végzettséged sem hozzá, akkor nincs esélyed. Ha nincs meg a kért nyelvtudásod, azt sajnos nem tudod két héten belül pótolni, így szintén nincs értelme jelentkezni. Kár a CV-írásba ölt energiáért, főleg kár azért a lelki megterhelésért, amit a válasz nélkül hagyott, vagy negatív választ kiváltott pályázatod fog jelenteni.

—————————————————————————————————————————————————————

7. Hiába kérik, ne írj fizetési igényt, írd azt, hogy majd szóban megbeszélitek. Ne küldj fényképet sem. — E nagyszerű tanáccsal oda lehet jutni, mint az előzővel: a „nem nyert” mappába. Ha valamit kérdeznek, kérnek, és csakazértse válaszolsz, akkor annak az lesz az eredménye, hogy mást választanak az állásra. Kinek kell olyan ember, aki alapvető kérdésekre sem tud válaszolni?

—————————————————————————————————————————————————————

8. Adj meg időpontot, neked mikor lenne jó találkozni velük. — „Nyomulósmarketing” tanácsok hatására sok motivációs levelet látok, ami azzal zárul, hogy a jelölt megkérdezi, jövő kedden 10:00 vagy csütörtökön 15:00 órakor menjen-e interjúra? Erre jó eséllyel választ sem fog kapni, mert értelmetlen a kérdés. Nem mondták, hogy interjúzni akarnak, nem tudod, megfelelsz-e nekik, és egyáltalán nem biztos, hogy találkozni akarnak veled. Ezek után meg főleg nem. Nem is értem, mit gondolt, aki ezt a tanácsot megfogalmazta. Hogy a CV-olvasó azonnal nekiáll nézni a naptárát, hívni a jelöltet telefonon? A CV-értékelés nem így működik, és az állásinterjúra hívandók listája sem ilyen ad-hoc módon áll össze.

—————————————————————————————————————————————————————

9. Ne hozd fel a fizetési igényedet állásinterjún! — Az egyik legrosszabb tanács, amivel sok kárt okoznak a jelölteknek és a toborzóknak is. Valami félreértelmezett nagyvonalúságra vagy nem tudom mire hivatkozva az alakult ki, hogy udvariatlanság, kicsinyesség erről beszélni. De miért lenne az? Teljesen egyértelmű, hogy mindenki pénzért dolgozik. Sokszor bosszankodnak a jelöltek, hogy csak a sokadik körben derül ki, hogy olyan állásról egyeztet, ami nem az ő fizetési igényére van kitalálva. Ezt elkerülendő, az első interjúra hívásnál meg lehet kérdezni, mi az a nagyságrend (és nem kell pontos összeg), amit erre az állásra szánnak. Legfeljebb az interjúztató visszakérdez, te milyen összegben gondolkodsz, és akkor meg tudja mondani, ez az állás neked való-e fizetési igényed alapján. Egy csomó fölösleges időt, energiát meg lehet így spórolni.

—————————————————————————————————————————————————————

10. A CV-ben keletkezett réseket bármi áron el kell fedni. — Nem kell. Hazugságba keveredni, valótlant állítani főleg nem kell. Teljesen normális, hogy az ember életében vannak időszakok, amikor nem a munkája a legfontosabb. Gyermekkel volt otthon, tartósan beteg volt, beteget ápolt, nem talált munkát, tanfolyamra járt stb.

Esetleg lehetnek olyan időszakok, amikre nem büszke, de megtörtént, megváltoztathatatlanul (börtönviseltség, pornós vagy egyéb kétes múlt). Az, hogy ezeket kihagyja a szakmai CV-ből, rendben van. Hogy hazudik helyette valamit, nagyon nincs rendben. Ha pedig állásinterjún kérdezik, akkor – attól függően, hogy befolyásolja-e a munkavégzését – röviden, tömören el kell mondani. Volt, elmúlt, nem problémáznak rajta mások sem, ha a jelölt sem.

—————————————————————————————————————————————————————

11. Írj referenciákat az önéletrajzba. — Külföldön, angolszász vidéken ez működhet és el is várják, de ott a visszaélés sem gyakori ezekkel az adatokkal. Nálunk ismeretlenül kiadni neked fontos emberek elérhetőségeit nagy hiba. Azt beírhatod, hogy kérésre adsz referenciát, de valóban kiadni minimum az első állásinterjú után van értelme, még inkább későbbi körökben.
A gerillázós reklámszövegelés sem jó: nem tesz jót a CV-dnek, ha beleírod, hogy XY, a Z cég ügyvezetője szerint nagyszerű ember vagy. Gagyi marketinges oldalak szokása ez, ahol az olvasó elkápráztatására van vigyorgó emberkék képe alatt a „terméket” magasztaló 1 mondatos szöveg. Erre egy álláskeresőnek nincs szüksége, mert a CV-t olvasó valószínűleg nem ismeri az idézett embereket, veled sem találkozott még, így ismeretlen emberek véleménye ismeretlen emberről nem sokat segít a kiválasztásban, de a CV-det bazárivá teszi. Az erre pazarolt karaktereket inkább valamilyen szakmai érvvel töltsd ki.

Ha pedig referenciaellenőrzésre kerül a sor, meg fogja kérdezni a kiválasztó a referenciáidat, a saját módszere és referencia-interjú protokollja szerint. Ha már mindenáron reklámozni akarod magad, legyen profilod a Linkedinen, az ottani ismerőseidtől kérj recommendation-t, és a profiloldalad linkeld be a CV-be. Ezzel nem adtad ki az elérhetőségeiket, mégis hitelesebb, mint a CV-be írt egymondatos reklámszöveg, amiről csak te állítod, hogy rólad állítják…

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: A kötelező részben semmi diszkriminatív nincs, az önkéntes részben vannak hülye kérdések (melyik titkos társaság tagja Ön? stb), de ezekre nem kötelező válaszolni. Ha meg (lassan már a legutolsó iktatós munkakörhöz is) A,B vagy C tipusú nemzbizt ellenőrzés kell, ott úgyis kiderül minden, az is amit nem kérdeztek meg :-))

 2. @jobangel: A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény nevesíti, így törvényben van szabályozva a Korm. rendelet által részletezett lehetőség.
  Anno 2012-ben én is Europassban adtam be, és később külön jelezték hogy így kérik (egyébként van ahol Excel formátumban).

 3. jobangel
  mondta:

  @230e: Erről nem is tudtam, látszik, mennyire járatlan vagyok közszférában. De megérne egy diszkriminációs beadványt, mert igencsak érdekes dolgokat feszeget. Önéletrajzként, kiválasztásra természetesen majdnem használhatatlan a formátum 🙂

 4. jobangel
  mondta:

  @Zewadeluxe: én sem tartom korrektnek, de ez ellen akár panaszt is lehet tenni! A közösségi oldalakról viszont más a véleményem: nem örülök, hogy kutakodnak, de mivel tudjuk, hogy megteszik, úgy kell használni őket, hogy ne szaboltálja az álláskeresésünket.

 5. @jobangel: Lassan már a közszfére sem kér belőle, van már saját:

  „45/2012. (III. 20.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében meghatározott minta szerinti, a szakmai életutat részletesen bemutató magyar nyelvű önéletrajz”

 6. levendulabandi
  mondta:

  @Zewadeluxe: Éppúgy, mint Nálad..nálam is így zajlott.Közösségi oldalon viszont nem vagyok.

 7. jobangel
  mondta:

  @KarrierCafé: Igazad van, nálam jobban kevesen utálják a Europasst, de sajnos a közszférában etalon, ezért nem merem egyértelműen „üldözni”.

  Próbált a hrportal.hu párbeszédet létrehozni a Europass alkotóival (cikk itt: http://www.hrportal.hu/hr/hasznaljuk-e-az-europasst-trendek-az-oneletrajzirasban-20121024.html ), az eredménye mi lett? Upgradelték, és elmondhatjuk, hogy azelőtt sem volt jó, de még tudtak rontani rajta. Egyébként meg dobálóznak azzal, hogy több tízmilió CV íródott már Europass formában, mert egymilliárd légy nem tévedhet, ugye 🙁

 8. Zewadeluxe
  mondta:

  A 11-es pontra mindenki rárepült. Feltett szándékom volt nekem is.
  Nálam 2x játszották már el, hogy még interjú előtt, nyomozgatással keresték fel az előző munkahelyeimen a volt főnökeimet. Még az interjún sem említették ezt a dolgot. Úgy derült ki, hogy egyszer beszélnem kellett a volt főnökeimmel és ők mondták, hogy keresték őket HR-sek és felőlem érdeklődtek. Nagyon nem tartom korrektnek ezt a dolgot. Ugyanúgy ahogy a közösségi oldalon való nyomozást sem. (az embernek múltja és jelene sem lehet lassan, amibe ne akarnának előszeretettel túrkálni)

 9. KarrierCafé
  mondta:

  Nagyon jó ötlet ez a bejegyzés.
  Annyit tennék még hozzá, hogy én az Europass CV-t se tanácsolnám senkinek. Borzasztóan sablonos, értelmezhetetlen és átláthatatlan, mégis sok helyen azt rágják az álláskeresők szájába, hogy csak ez lehet jó CV formátum és sajnos sokan el is hiszik.

 10. droid_
  mondta:

  dobjunk be egy felest vagy valamit 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=ax-hT_QstcE

 11. jobangel
  mondta:

  @Kék tündér: érdeklődni szabad, de ne linkedinen. Tudod a nevét, cégnevét, tehát a munkahelyén fel tudod hívni. Ha a telefonos érdeklődéshez nem vegy elég bátor, akkor a cég központi számán megkérdezheted a mailcímét.

 12. Kék tündér
  mondta:

  Jó kis poszt, lehetne ilyen minden héten a legújabb ökörségekből. 🙂
  Jobangel, és bárki, aki tud segíteni, lenne egy kérdésem hozzátok: két hete voltam egy interjún, azóta még semmi visszajelzés, a munka viszont fantasztikus lenne, így gondoltam, küldök egy érdeklődő mailt az interjúzatónak, hogy hogy áll a kiválasztás. Névjegykártyát nem adott, és a honlapjukon sincs fent az email címe, így csak LinkedIn-en tudnék neki írni. Ez jó ötlet? Vagy inkább ne?

 13. doggfather
  mondta:

  @jobangel: sőt még rosszabb, hogy több oldalon is vannak hülyék akik még tanácsokat is osztogatnak. :S

 14. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Mi az, hogy ideális esetben? Azt mondtad, megkérdezték ki a főnököd. Ez a nemlétező tankönyvbeli válasz rá.

  Ha pedig állást keresel, és ő tényleg referencia lehet, jobb vele előre egyeztetni, hogy lesz ilyen.

 15. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Ühüm, ideális esetben. 🙂 Soxor meg a tudtom nélkül, a hátam mögött történik a dolog. Még nem is mondana rólam rossz dolgot, nem erről van szó, csak ha vki állást keres, 200 helyre pályázik. Ha csak 10en hívják fel ebből, már sok, már a háta közepére se kívánja az illetőt.

 16. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi:
  – ki volt a főnöke?
  – XY, de ha szeretnék referenciaként felhívni, először szólnék neki, hogy tudja, miről van szó, mert nem szereti a váratlan hívásokat.

  Sőt, volt ahol azt mondtam, ne is hívják, mert nem valószínű, hogy pozitív dolgokat mond majd rólam. Miért nem? Mert elvesztett egy munkaügyi pert velem szemben, és ettől nem kerültem fel a kedvenc munkavállalói listájára.

 17. jobangel
  mondta:

  @doggfather: Több oldal termése, de nincs szmájli, mert ettől sem vidámabb a történet.

 18. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Jaj Angel. Bemegyek interjúra ( de akár interjúra sem kell menni). Gondolom láttál Cv-t:
  Ott a nevem ugye : Levendula Bandi
  Ott van, hogy 2010-2013ig az Ugrimókus Zrt-nél dolgoztam IT fejlesztőnél.
  Felhívják az Ugrimókus Zrt kp-i számát, érdelődnek felőlem. Ha kicsi a cég, akkor mindenki mindenkit ismer, már a recepcica is ismeri ki voltam, ki volt a főnök. Ha egy Máv nagyságú cégről beszélünk, akkor hr-hez irányít, akiknek elmondja a hívó, h hr tanácsadó cégtől érdeklődnek felőlem, hr előkeresi az sap rendszerből az adataimat, de jobb esetben ismernek is személyesen, elmondják melyik osztályon dolgoztam. Innentől 2 perc kideríteni ki ott a főnök.
  De személyes nterjún szinte mindig rákérdeztek, h ó igen, az Ugrimókusnál dolgozott? Ki volt a főnöke? És mondanom kell a nevet. (nem, nem mondják, h le fognak nála informálni, csak esetleg visszahallom, h bizony hívták)

 19. doggfather
  mondta:

  ez egy jó sz.r oldalon lehetett. :S

  Nincs egy normális tanácsuk se gyakorlatilag?

 20. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Nekem ez így nem kerek. Pl. honnan tudják, ki volt a főnököd? Recepcica miért kapcsol bárkit egy főnöknek, ahelyett, hogy üzenetet venne át?

 21. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Náííííííív vagy már megint. Igen, ha kérnek ref személyt! De sajnos épp az a tapasztalatom, h felhívják a céget (tudtom nélkül), ahol az utsó években dolgoztam és kérik azt az embert, aki a főnököm volt.
  Recepciós kislány odakapcsol…és ennyi.
  És tudtom nélkül érdeklődnek, valóban ott dolgoztam-e ettől eddig, valóban abban a munkakörben, milyen vagyok stb. Ez a baj, nem kérnek refszemélyt, maguktól játszanak Sherlock Holmes-osat!

 22. Sátán meg a Jocó
  mondta:

  @jobangel: ÁMEN!!! 🙂

 23. nagyidavid
  mondta:

  @jobangel: Köszönöm!

 24. jobangel
  mondta:

  @nagyidavid:
  Köszönöm! 🙂

  A nagy kedvenceim pl.:
  Susan Adams: http://www.forbes.com/sites/susanadams/

  Abby Locke: http://www.premierwriting.com/

  Meg Guiseppi: executivecareerbrand.com/

  Linkedinen nagyon sokan publikálnak ilyen témában, a blogs.hbr.org/ – on is szoktam cikkeket keresni, ha egy adott témát akarok körbejárni.

 25. jobangel
  mondta:

  @Sátán meg a Jocó: komoly cégek kifizetik. Ami azért jó, mert akkor komoly céggel fogsz tárgyalni, ha így találnak rád. A filléreskedő cégecskék kiszűrésére tökéletes 🙂

 26. Sátán meg a Jocó
  mondta:

  @jobangel: aranyos vagy, köszönöm!
  De kétlem, hogy a HR-esek úgy általában kifizetnék ezt a fajta accot … nem beszélve a hiring managerről, akit végül is a legjobban szeretnénk meggyőzni :-F

 27. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: olyan embert kell választani referenciának, aki ezt vállalja is, és tudja is, hogy mivel jár, véletlenül sem egy ilyen üvöltő barmot.

 28. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Na ez utóbbira kíváncsi leszek. Mert teszem azt vki jeletnkezik 10 helyre, abból 5 helyre behívják interjúra, lesz ref-ellenőrzés, és akkor 5 kül. cégtől hívják majd az utsó 1-2 mhelyemet ellenőrzés céljából? Mert ahogy a volt főnökömet ismerem, az 1, hívásra még jót mondana rólam, 2. hívásnál már zabos lenne, miért zaklatják őt ismeretlenek, a 3.-tól kezdve üvöltené, h nem is dolgozott itt ilyen ember, hagyjanak már békén!

 29. jobangel
  mondta:

  @HellsAngel: A „valamilyen állást találni” meg a neked megfelelő állást találni között van különbség. Én a posztban leírtak miatt nem szeretem javasolni a tömeges pályázást, mert nem hatékony (ahogy írtad is, még le is lassítja az egyes pályázatok megírását).

  Referencia: erről majd lesz egy poszt, mert nem árt tudnia a közönségnek, hogy a referenciainterjúk hogyan zajlanak.

 30. jobangel
  mondta:

  @Sátán meg a Jocó: recruiter accounttal akkor is lát mindent, ha nem vagy kapcsolatban vele. (Írtam róla itt: jobangel.blog.hu/2013/03/03/allaskereses_linkedinen)

 31. HellsAngel
  mondta:

  „Ha csak egy feltételnek is megfelelsz az álláshirdetésben, jelentkezz”. Azert mosolyodtam el ezen, mert egy masik blogon egy kedves holgy azt tanacsolta, hogy mindig jelentkezzunk az osszes elerheto allasra A-tol Z-ig, az osszes allasportalon amit csak talalni tudunk, raadasul azert ajanlotta, mert o igy szokott allast keresni, es 1-2 heten belul mindig talalt valamit. Ehhez kepest ez az „egy feltetelnek felelj meg” egy megfontolt strategia, vegigolvasni a szoveget es keresni egy kapaszkodot (persze ez le is lassitja az embert). Mondjuk annak a csajnak foleg olyan munkai voltak, hogy bolti elado, elado a Tesco-ban, adminisztrator .. nem tudom, hogy tenyleg szokotte- webprogramozonak es villanyszerelonek es kamionsofornek es mosogatonak is jelentkezni, mikor allast keres.

  Mas: ezen a referenciainterjun megakadt a szemem. Milyen szempontok alapjan erdemes tanukat valogatni magunk melle?

 32. Sátán meg a Jocó
  mondta:

  Az a baj, hogy a LinkedIn csak akkor mutatja a recommendationoket, ha mar kapcsolatban vagyunk :-F
  Csak ugy meg nem igazan igazolnak vissza… 🙁

 33. nagyidavid
  mondta:

  szokás szerint jó írás 🙂 melyek a legjobb álláskeresős irodalmak? mutatnál párat, amit érdemes elolvasni?