Állások a túlélésért

Állások a túlélésért

survivor1.jpgAz álláskeresés folyamán felmerül a kérdés, hogy a rossz állás jobb-e, mint a semmilyen? Nemrég itt a blogon egy kommentfolyamban is előkerült, ez adta az ötletet, hogy részleteiben is körbejárjam a témát.
Határozott véleményem, hogy igen, a rossz állás jobb, mint a semmilyen, ezeket hívjuk túlélő állásoknak (survival job a témával foglalkozó angol nyelvű irodalomban). Ennek is több esete van, ezeket veszem most végig.

Ha van egy rossz állásod…

… akkor van motivációd, hogy változtass, keress egy jobbat. Tudod, mit nem szeretsz benne, mi az, amit majd a következőkben el akarsz kerülni. A rossz hangulat, a nem fizető munkáltató, a túl sok vagy túl kevés feladat, a bizonytalanság érzése, a szervezetlenség stb. Tehát kezdj el állást keresni, a jelenlegit pedig tekintsd túlélő állásnak. Véletlenül se mondj fel erős felindulásból, vagy „ennél minden jobb” megfontolásból. A munkanélküliség pl. nem jobb. Ilyenkor inkább előre kell gondolkodni, tervezni, annak érdekében, hogy a lehető legkisebb veszteséget szenvedd el.

Munkanélküliségből túlélő állásba

Az egyik legjobb lépés, amit egy munkanélküli tehet. Ha nincs más, igenis el kell vállalni a túlélő állást. Ez nem feltétlenül lefelé lépést jelent a ranglétrán – sőt, az sem jó stratégia – hanem rosszabbul fizető, messzebb lévő, kevésbé neves cégnél lévő, több kompromisszumot igénylő állást. Ebből továbblépni sokkal könnyebb lesz, mert ha egy túlélő állásban vagy éppen, ami biztosít némi bevételt, akkor ebből a pozícióból könnyebben fogsz másik állásról tárgyalni. A leendő munkáltatók pontosan tudják, hogy aki bajban van, azt könnyebb neki előnytelen alkura rávenni, mint aki viszonylagos biztonságból tárgyal. Így egy túlélő állásból könnyebben kerülhetsz jobb helyzetbe, mert több erőd van a tárgyaláshoz, ha nem kell közben azon is izgulni, miből lesznek kifizetve a számláid. Jól működő stratégia lehet tehát túlélő állásokat vállalni, és közben a jobbat, az igazit keresni.

Jó lehet abból a szempontból is, ha a túlélő állást adó cégnél belül látsz lehetőséget. Láttam már raktári fizikai munkásokat, gyártósori munkásokat felemelkedni. Mert ugyan volt megfelelő végzettségük magasabb pozícióhoz is, csak álláslehetőség nem volt hozzá, villanyszámlát meg fizetni kell, így vállalták, ami éppen volt. Mikor cégen belül nyílt lehetőség, a legjobb érv mindig az volt mellettük, hogy ismerik a céget, a terméket, a folyamatokat, a dolgozókat, így több hónapnyi betanítást spórolnak meg velük, ha engedik előrelépni őket. Engedték és egyik fél sem bánta meg!

A veszélyek

Munkanélküliségből a rossz állás is jobbnak tűnik… így az egyik veszély, hogy egy túlélő állásban benne lehet ragadni. Nagyon tudatosnak kell ahhoz lenni, hogy ez ne így történjen. Aki ilyen állást vállal, ne hagyja abba az álláskeresést, amíg meg nem találja azt a jobbat, amivel elégedett is lesz.

Aki elvállalt egy túlélő állást, annak kevesebb ideje van munkát keresni. Egy rossz állásból hazatérve még le kell ülni a gép elé, álláshirdetéseket böngészni és ezekre jelentkezni minden este, igen erős elköteleződést kíván. (Az én módszerem az volt, hogy inkább korán reggel keltem fel, és töltöttem 1-2 órát álláskereséssel, mert akkor legalább jól indult a nap). Ha van motivációd – egy jobb állás reménye – akkor az álláskeresés így is menni fog.

Hogyan írjuk a CV-be a túlélő állást?

Ha most egy túlélő állásban alacsonyabb pozícióban vagy, mint amikre pályázol, akkor ezt az állásleírásoknál felületesen érdemes kezelni, előkészítve, hogy arra figyeljenek, ami megalapozza a megpályázott pozícióra való alkalmasságodat. A jelenlegi, túlélő helyedről írj 2 sort, a lényeges, magasabb pozícióról, ami passzol a megpályázott állásba, pedig jóval többet pl. így:

Szakmai tapasztalataim:
~   2013. december – jelenleg is, raktáros, Naaagy Kft.
Feladataim: raktárkezelés

~     2011. november – 2013. november, logisztikai, szállítmáyozási és produkciós menedzser, Ilyenolyan Zrt.,

Felelősségi köröm volt:

– Értékesítési és logisztikai csapat munkájának támogatása
– Saját logisztikai csapat irányítása, napi kapcsolattartás
– Heti  disztribúciós tervek elkészítése
– Több száz úticél új sorrendbe szervezése km hatékonyság céljából felelősségvállalással
– Gyártási folyamatok menedzselése (beszállítókkal való kapcsolattartás, megrendelés, ellenőrzés)
– Raktár felügyelete, raktárkészlet figyelése, szükséges eszközök beszerzése
– Kampány menedzsment

Eredményeim:

– Azonos kiszolgálási szint tartásával 23,4%-os raktárkészlet csökkentés
– Kampányhatékonyság növelése: az általam szervezett kampányokhoz kötődő disztribúciós értékesítés 15%-os növekedése

(A fenti CV részlet fiktív példa!)

És mi lesz a karrierrel?

Majd építed tovább, ha egyenesbe jöttél. A túlélő állások arról szólnak, hogy ne légy munkanélküli, ne ess ki a munka világából, legyen bevételed. Nem reális a karrierív megtörésétől félni, ha a tartós munkanélküliséget kell elkerülni. Hozzáteszem, a munkanélküliség is megtöri a karrierívet, aminél ugye mindenképpen jobb egy bármilyen állás, ami legalább bevételt nyújt.

Karrier szempontjából egy fél éve „nem passzoló” helyen dolgozó ember sokkal jobbnak tűnik a munkáltatók szemében, mint egy fél éve munkanélküli (nem helyes, hogy így van, de így van). A CV-ben az is könnyen látszik, mi motiválja jelöltünket a váltásra. Sőt, sosem tudod, mire lehet még jó, amit ebben az időszakban tanulsz, tapasztalsz.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @Perz: Pontosan így, ahogy most ide leírtad 🙂 Nyitott vagy projektfeladatokra is, elérhető vagy stb.

 2. @jobangel: a cvmet mar tobbszor bekuldtem meg az utolso interju utan is, mikor nem jott valasz. Felmerult bennem a kerdes, hogy ha x ideje allaskereso vagyok, de alkalmi projektmunkakat elvallalok, azt hogy tegyem fel linkedinre vagy a cv-be. Most jelolva van, hogy projektmunkak, de kulon nincs feltuntetve hogy aktiv allas azaz inkabb lehetoaegkereso.

 3. jobangel
  mondta:

  @Perz: 🙁 Linkedinen látható, hogy állást keresel? Ill. mivel nincs vesztenivalód, fel kellene hívni a céget, hogy küldtél egy CV-t, és szeretnél érdeklődni, hogy nyitott-e még a pozíció? (Azért ezt kell kérdezni, mert erre tudnak azonnal válaszolni). Ha a válasz az, hogy még nyitott, akkor lehet érdeklődni, hogy kapsz-e majd visszajelzést (nem azt megkérdezni, megfeleltél-e, mert azt sem fogják tudni hirtelen), és ha igen, mikor számíthatsz rá? Merthogy neked nagyon tetszene, és különösen érdekesnek tartod ezt a pozíciót, és … itt elmondod az érveket magad mellett. Erre majd hebegnek valamit, de legalább adtál még egy esélyt a dolognak. Még egy fontos dolog, ne daráld le a neved az elején, legyen érthetően, jól megjegyezhetően kimondva, mert annak is meg kell ragadni a hívott fejében.

 4. @jobangel: elég megterhelő munka nélkül etalonnak lenni:(. Bízom benne, hogy igazad lesz.

 5. jobangel
  mondta:

  @Perz: Eszerint te vagy az etalon. Ez nem rossz, de ha ennyire nem találnak embert, egyszer mégiscsak rájönnek, hogy te vagy a jó választás. Majd kérd meg az árát 🙂

 6. a következőben kérném ki a véleményeteket: novemberben meghirdettek egy állást egy jónevű magyar cégnél tanácsadócégen keresztül. Az állás számomra ideális lenne, profilomba vág. Több körös interjún vagyok túl, melyek pozitívan zárultak, de szakmai vezetővel még nem találkoztam. A hirdetés újra és újra felkerül, újabb interjú és válasz sincs kb. 2 hónapja még érdeklődésre sem. Jobangel javaslatára elküldtem újra a cv-met. A napokban újra találkoztam a pályázattal 3 újabb ponttal kiegészítve, amely egy az egyben az én önéletrajzomból lett kimásolva változtatás nélkül. Ezt azért már pofátlanságnak tartom.

 7. Circus
  mondta:

  @jobangel: még nem tudom, 1-2 napon belül kapom meg a pénzem…

  Ha onnan nézzük, hogy már a második hivatalos munkanapon kiderült, amiről szóban beszéltünk pénz az nem annyi (költségtérítés a munkábajáráshoz), illetve már a második hét végétől gyomorgörcsben voltam szinte állandóan (a miérteket most hagyjuk, hosszabb lélegzetű, illetve már ki volt többször elemezve itt is, máshol is, pl MT blog) akkor örülünk, és igen, jól végződött. Nyilván, a csekkek azok jönnek majd rendületlenül, ilyen szempontból nem örülünk, de ha rámegy az egészségem, akkor hiába fizettem ki a dolgaimat, holtan nem élvezem az életet. Erre célozgattam néhány hsz-sal feljebb, csak azóta már eldőlt a kérdés 🙂

 8. jobangel
  mondta:

  @Circus: És ennek örülünk? Jól végződött?

 9. Circus
  mondta:

  @jobangel: no, sikerült az ebből ki kell kerülni verziót választanom, már nem dolgozom ott… 🙂

 10. jobangel
  mondta:

  @Circus: Ez sajnos mindig rossz hatással van az emberre, de az már agyban dől el, hogyan kezeli. Kezelheti úgy is, hogy ebből ki kell kerülni, és meg is tesz mindent érte. A stressz akkor káros, ha nem tudja megfelelően lekezelni az ember (pl. sporttal).

 11. Circus
  mondta:

  Még az egy fontos dolog, hogy meddig kell/bírod elviselni, ha a túlélő munka akár direkt/indirekt módon az egészségedre, vagy úgy általában rád már rossz hatással van – akár a környezet, akár a vezetés, akár a kollégák, akár a munka maga. Nyilván, ez helyzet és egyénfüggő, de mérlegelni tudni kell, hogy a hitel mindenáron történő törlesztése a fontosabb, vagy az, hogy a hitel lejártakor még életben vagy elég ideig, hogy élvezd az életet.
  Na, ez nem egyszerű, mert a pénz nagy úr…

 12. jobangel
  mondta:

  @Philosoraptor: Nyugodtan meg lehet mondani, hogy neked milyen időpont felel meg (pl. munkaidő után, ebédidőben, munkaidő előtt), és ahhoz a jelölthöz, akit interjú miatt hívnak, már szoktak alkalmazkodni.

 13. Névtelen
  mondta:

  „Aki elvállalt egy túlélő állást, annak kevesebb ideje van munkát keresni. Egy rossz állásból hazatérve még le kell ülni a gép elé, álláshirdetéseket böngészni és ezekre jelentkezni minden este, igen erős elköteleződést kíván. (Az én módszerem az volt, hogy inkább korán reggel keltem fel, és töltöttem 1-2 órát álláskereséssel, mert akkor legalább jól indult a nap). Ha van motivációd – egy jobb állás reménye – akkor az álláskeresés így is menni fog.”

  Nem ezzel van a gond, hanem azzal, hogy a beosztásnak köszönhetően nem tudsz állásinterjúra menni, mert általában úgy szokott lenni, hogy a felvételiztető mond egy időpontot, esetleg egy újat a másik héten, és ennyi, kéri/nem kéri. A munkanélküliségnél minden jobb, de főállásban (heti 40 óra) szerintem elképzelhetetlen, hogy interjúkra járjon az ember hetente többször.

 14. jobangel
  mondta:

  @Noras: Röviden: A szakirányú végzettség-nélküliség azzal jár, hogy az illető abban az adott környezetben jó arra a munkára, de rendszerezett tudása nincs hozzá, így már máshová nem biztos, hogy elég a tapasztalat. A szairányú végzettség nélküli fiatal gyakorlatilag egy betanított munkás lenne, márpedig az bekövült folyamatokhoz vezet, és ha ilyen emberre bízzuk, ő lehet, hogy jól elvégzi a munkát, de pl. egy új folyamatot nem tud kialakítani. De majd írok erről hosszabban is, mert ezt jobban ki kellene fejteni, így most nem sok értelme van. A témát neked is köszönöm!

 15. Noras
  mondta:

  @Noras:
  @jobangel: nem jon valasz? 🙁

 16. jobangel
  mondta:

  @TBit: Köszönöm a témajavaslatot, fel is lesz dolgozva hamarosan. Azt hiszem, nem leszek túl népszerű a témában alkotott véleményemmel 🙂

 17. Circus
  mondta:

  @TBit: konkrétan olyan ágazatban dolgozom hosszú évek óta, ahol dolgokat mozgatunk innen oda, és vissza. A különbség pl abban van, hogy milyen módon (vízen, földön, levegőben), illetve saját eszközökkel, vagy máséval. Ezen belül van egy hierarchia, aszerint, hogy melyik mennyire összetett, vagy egyszerű, részfeladatokat tartalmaz. Most, fogalmazzunk úgy, egy egyszerűbb helyen vagyok – mert fizetni kell a számlákat, és hiába baromira nem elégít ki agyilag…
  Pontosan a kérdésed másik fele miatt vagyok itt, mert sikerült annyira specializálódnom és lépkednem felfelé, hogy erősen beszűkültek a lehetőségek, kevés ilyen szakemberre van szükség (nemcsak nálunk, Európaszerte is), és nyilván közel 20 évvel a hátam mögött nem akarnak ‘lejjebb’ alkalmazni a piramisban. Pedig mentem volna – igaz, azt mindenki tudja, hogy közben keresgélek felfelé. Pont emiatt nehéz, mert a másik oldal helyében sem biztos, hogy magamat választanám 🙁
  És igen, a veszélyek is ott vannak, lehet, hogy jobb leszek, többet tudok, mint a főnök.

 18. A Circuseval kapcsolatban es ugy altalaban is, felmerul bennem, hogy altalaban mindenkinek van tapasztalata valamilyen teren, s mondjuk ilyen teruleten szeretne elhelyezkedni. De ezt nem talal. De akkor milyen lehet az a tulelo allas, amit el kellene vallalnia, ha ahhoz is kell egy bizonyos masik fele szakertelem. Pl. ha en osztalyvezeto voltam, s volt egy asszisztensem, aki mindent megcsinalt nekem, prezentaciokat profi modon, excel tablakat, stb. De most ilyen jellegu munakt nem talal..a szakmat viszont ismeri..menjen el asszisztensnek? De ott nem tudna mukodni, mert korabban nem o keszitette a preziket, most viszont o keszitene elo azokat masoknak. Masreszrol pedig, ott all a veszely, hogy azt gondoljak: le akarja nyulni az allast.

  @jobangel: engem is erdekelne a Noras altal felvetett tema 😉

 19. Circus
  mondta:

  köszi 🙂

 20. jobangel
  mondta:

  @Circus: No igen, és nagyon sokan vannak ilyen helyzetben. Nálad az a jó, hogy tudod, lépni akarsz. Aki örül, hogy végre talált valamit, majd azt olvassa mindenhol, milyen nehéz állást találni, sőt lehetetlen, akkor belenyugszik a szükséges rosszba. Ezért veszélyes ilyesmit tényként állítani. Nem könnyű állást találni, de lehet. Még jó állást is, úgyhogy sok sikert hozzá!

 21. Circus
  mondta:

  No, most lett időm visszakanyarodni, és pont ebbe a témába vágóan – hónapok után találtam egy tipikus túlélő állást, amiből viszont menekülni akarok/kell mielőbb, miután a rossz munkahellyel kapcsolatos összes negatívumot (amit a rossz állásnál leírtál, és szinte minden egyéb, ami létezik) egyben tartalmazza… 🙂 Egyetlen előnye (a csekkekre fordítandó bevételen túl), hogy tapasztalatot szerzek egy másik nézőpontból.

  Egyszóval, a túlélő állás az pontosan az, és semmi több.
  Szükséges rossz.

 22. Noras
  mondta:

  @jobangel: Tudod mi jutott az eszembe? Nagyon sok helyrol hallani, hogy a nyugdijkoru, vagy a kornyeken jaro munkavallaloknak, de lehet akar a 40-es eveik vegen jaro munkavallaloknak (pl. bizonyos irodai munkakat illetoen) nincsen szakmai vegzettseguk. Mas varosban elo ismeroseim rokonai is pl. szemelyzetiskent, logisztikai munkatarskent, beszerzokent stb. dolgoznak, mar jo ideje. En ebben nem latok kivetnivalot, sot, azt mutatja szamomra, hogy barmit meg lehet tanulni, a jogszabalyokat meg lehet nezni (a pitagoraszt is :), a hianycikkeket ki lehet keresni.. Ha ma valaki szeretne ilyen jellegu munkat, akkor bizony mar a palyazati felteteleknel kifejtik, hogy szakiranyu vegzettseg kell, nameg nyelvtudas is. Ha a korabban ott tevekenykedo kollega el tudta vegezni a feladatat erettsegivel, akkor miert nem tudja ma ezt egy akar sokkal talpraesettebb fiatal elvegezni, ha meg raadasul van is diplomaja: bolcsesz, pedagogus, barmilyen nyelvismerettel? Mar eleve jobban ismeri a 45 alatti korosztaly az elekronikus gepek mukodeset, internetet es az ott rejlo lehetosegeket.

  Szio!

 23. Noras
  mondta:

  @Zewadeluxe: Köszönöm!

 24. Zewadeluxe
  mondta:

  @Noras:
  Én úgy hallottam, hogy a határozott idejűt is fel lehet mondani közös megegyezéssel. Ilyenkor célszerű megegyezni békességben a munkáltatóval.

 25. jobangel
  mondta:

  @Noras: A határozott munkaszerződés idő előtti felmondását az Mt. és a szerződés maga is szabályozza, én nem jogászkodnék itt. Ha ilyen felmerül, jobb egy ügyvéddel beszélni a lehetséges következményekről.

 26. Noras
  mondta:

  ÁÁÁ, a cikk 🙂
  Elolvastam, felmerult meg bennem kerdes! 🙂

  En amugy attol tartok, amit a kornyezetemben is tapasztalok! Sajnos sok helyen nem vesznek fel olyan szemelyt, akinek van munkaja. Es nem csak azert, mert nem kap utana tamogatast.

  Ha egy ilyen tulelo allas pl. szerzodeses, vagyis mondjuk fel vagy 1 evre szol, s kozben bejon az ahitott allas, fel lehet mondani, kovetkezmenyek nelkul?

 27. doggfather
  mondta:

  @jobangel: pláne. 🙂

 28. jobangel
  mondta:

  @doggfather: Köszi, javítva. (a poszt, amire hivatkozni akartam, nem született meg 🙂

 29. doggfather
  mondta:

  az „itt” taglalásnál lemaradt a link, csak szólok!