Beírjam ezeket az önéletrajzomba?

Beírjam ezeket az önéletrajzomba?

sell.jpgAz álláskeresők támogatása során, az egyéni élethelyzetek megismerésével olyan kérdések is felmerülnek, amikről végképp nincs szakirodalom. Amikor ilyenekre válaszolok, akkor az álláskeresési támogatásban szerzett sokéves tapasztalatom, a sok beszélgetés, amit HR-esekkel, cégvezetőkkel folytattam, esetleg a saját élethelyzetem hasonlósága adhat támpontot.

 1. Mensa tagság

Jónak tűnik hangsúlyozni, milyen magas az IQ-d, de mivel a Mensa megítélése elég felemás, inkább ne. Az állásban kijelölt feladatok elvégzésére alkalmasságodat a tárgyi tudásod, tapasztalatod kellően alátámasztja.

 1. Munkavégzés családi vállalkozásban

A családi munkahelyen végzett munka pont olyan munka, mint egy bármely más helyen. Folyamatok, felelősségi körök, ügyfelek, beszállítók stb. Amiben mégis plusz, hogy megjelenik a tulajdonosi szemlélet a munkavállaló gondolkodásában még akkor is, ha egyébként pl. a szülei cégéről van szó. Az ilyen ember beleszokott abba, hogy egyetlen hiba az egész család anyagi helyzetére kihatással lehet, ezért különös körültekintéssel jár el mindig. Nyilván ezt a fajta hozzáállást egy másik munkahely is szeretné, tehát igen, utalj rá röviden az önéletrajzodban. (És ezzel meg is kímélted magad azoktól a kiválasztóktól, akik a fentieket nem érik fel ésszel.)

 1. Hosszú távú privát elfoglaltság

A „lyuk” az önéletrajzban nem igazán jó, próbáljuk is mindig kitölteni – igazat írva, és leírva, hogy mit csináltunk ezidő alatt, ami valamennyire kötődik a szakmai életünkhöz. Sosem a láblógatás a legfőbb indok a kihagyásra. Pl. volt, aki a saját házuk építését menedzselte. Mennyi tudást és készséget alkalmazott? Felsorolni is sok, a pénzügyek, logisztika, tervezés, kapcsolattartás, beszerzés, szervezés stb. területén… Tulajdonosi szemlélet itt is megjelent, és ezek igenis értékes készségek. Akkor miért is ne írnánk be?

 1. Asperger-szindróma, autizmus

Az aspergeresek, autisták egyes területeken nagyon sikeres tanulók lehetnek, ezeken a szakterületeken érdemes pályát választaniuk, állást keresniük. A készségeik között is vannak kiemelkedők, ezeket érdemes hangsúlyozni. A jellemzően nem kifejezetten erős kommunikációs készségei majd az állásinterjún derülnek ki, ekkor egy röpke mondatban megemlítheti, hogy nem a kommunikáció az erőssége, hanem… és innen már ne röpke mondatokat mondjon. Erre előre fel kell készülni, megtalálni a megfelelő kommunikációs paneleket, kifejezéseket (további információkat az autisták lehetőségeiről itt írtam.)

 1. Póker, mint hobbi

Felemás a megítélése ennek is, ezért kockázatos. Van, aki szerencsejátéknak tartja, van, aki taktikai játéknak, van, aki sportnak. Ha az álláskereső és az önéletrajzot olvasó másképp vélekedik róla, akkor abból nehezen lesz állás. Tehát inkább hagyd ki – ha csak nem illeszkedik valahogy a munkához mégis.

 1. Gyógyult beteg

Ne írd be! Amikor valaki elmeséli, hogy felgyógyult egy súlyos betegségből, mindenki tiszteletét fejezi ki, elismerően fogadja az információt. Még egy állásinterjún is. Majd nem jön az állásajánlat… Mert munkáltatóként felmerül benne, hogy mi lesz, ha az illető visszaesik, ő pedig ott marad munkavállaló nélkül. (Hogy betegséggel hogyan lehet állást keresni, arról további cikkem itt)

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, hátha ezzel te is segítesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Meridian74
  mondta:

  @Meridian74: viszont USA-ban ha van ilyened, akkor KÖTELEZŐ! Ott nagyon is számít, előnyös.

 2. Meridian74
  mondta:

  „Mensa tagság”

  Ez részemről visszaigazolt tapasztalat… én beírtam, buktam is a jó álláslehetőséget, pedig hátszelem volt oda.

 3. Hórukk
  mondta:

  @Almandin: Az intelligencia magában nem garancia a sikerre, ahogy az erő, az ügyesség vagy a jó kommunikációs készség sem. A jó tulajdonságok szerencsés kombinációja a legjobb. De még mindig jobb, ha legalább van valamilyen –
  bizonyítható – előnyös tulajdonsága valakinek, mint akinek ilyen nincs. Mert az intelligens ember ugyanolyan eséllyel rendelkezik további más jó tulajdonságokkal, mint a nem intelligens. Sok intelligens ember alkalmazott, mert ugyanakkor pl nem kreatív, vagy nem jó kommunikátor. De az igazán intelligensek közt kevés a szegény, ahogy persze a nagyon ügyesek, nagyon kreatívak, vagy a nagyon jó szociális kapcsolatokkal rendelkezők közt is kevés.

 4. MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes
  mondta:

  @Almandin:

  Nem ellentétes a liberalizmussal. A liberalizmus egy totalitásra törekedő eszme, mely hisz abban, hogy ő az egyetlen igazság, s minden ellenvééleménya oka csakis butaság vagy gonoszság lehet.

 5. Almandin
  mondta:

  @MaxVal BircaMan HJCD: Olvastam Rólad rágalmakat. Különösen az első kettőre emlékszem. Nem vagy egyik se szerintem. Se pedofil, se homokos.
  Sorosról pedig én is el tudom képzelni, hogy ilyesmit finanszíroz. A mai dogmatikus liberalizmus egy elég álságos valami. Fő baj, hogy diktatorikus. Így ellentétes pont a liberalizmussal, amit látszólag képvisel.
  Amúgy minden blogkommentelő lenyomozható titkosszolgálati eszközökkel, ha akarják. Engem se izgat, hogy szaglásznak-e utánam. Viszont nem akarom, hogy boldog-boldogtalan csámcsogjon a kommentjeimen, nem a szomszédaimnak meg hasonlóknak írogatom. Más kérdés, ha lebuknék velük, vállalnám őket, olyasmit nem írok ki a netre, ami kínos lenne, ha megtudnák a valódi kilétemet.

 6. MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes
  mondta:

  @Almandin:

  Hozzáteszem: nyilván én se adok meg minden adatot magamról. Pár éve még a lakásom fényképe térképpel is fent volt rólam, de azt levettem a feleségem miatt, s a munkahelyemet is titkolom. Az utóbbi időben csak azért adtam meg a munkahelyem nevét, mert felmondás alatt vagyok.

  De látható pontosan ki vagyok. Ami azért fontos, mert ezzel nevetségessé válnak abszolút anoním rágalmazóim. Ha olvasol rólam rágalmakat, meg fogod tudni rólam, hogy pedofil vagyok, mellette látens homokos, börtönbüntetés elól menekültem el Mo-ról, többmilliós adócsaló vagyok, s a gyíkemberek finanszíroznak, stb.

 7. MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes
  mondta:

  @Almandin:

  Félreértettél!

  Nem a kilétemet titkolom – sőt, nyilvános nick vagyok -, hanem az asperger betegségemet nem szoktam elmondani mindenkinek. Általában csak akkor szoktam megmondani, ha látom, hogy valaki nagyon meg van döbbenve valamilyen viselkedésemen.

  A hitelesség számomra alapvető fontosságú. Ezlrt nem szoktam hazudni (kivéve udvariassági kényszert), s mindenhol ugyanazt mondom mindenkinek, koherens az életem.

  Így nem tudok lebukni. Évek óta üldöznek olyanok, akik politikailag velem ellentétes állásponton állnak (Soros külön csoportot finanszíroz az antiiberális netes bloggerek, közírók elleni harcra), s soha se tudtak engem sarokba szorítani, mert egyszerűen nincs mivel.

 8. MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes
  mondta:

  @Almandin:

  Én 49 éves vagyok, szóval sok dolgot megtanultam, pl. mikor hallgassak (szinte mindig), de ma is akad sok olyan helyzet, ami az egészségesek számára banalitás, míg nekem megpróbáltatás.

  Pl. mikor kell valódi választ adni, s mikor udvariasan hazudni.

  Egy példa: munkahelyen kolléganő bejön büszkén az új szőke hajával, s megkérdezi: hogy áll? Mire én ezt tévesen valódi kérdésnek értettem, s elmondtam, nem áll jól, sőt elmondtam miért nem. Másik kolléga aztán rám szól, miért beszéltem hülyeséget. Akkor jöttem rá, ez most nem igazi kérdés volt.

  Nyilvánvaló helyzetekbe már régóta nem esek bele, mint az aspergeres alapviccben:

  Megkérdezi az aspergerest valaki:
  – Bocs, nem tudod mennyi az idő?
  Mire az ránéz az órájára:
  – De igen, tudom.

 9. Almandin
  mondta:

  @MaxVal BircaMan HJCD: Szerintem nem titkolod elég sikeresen, mert elég könnyen kinyomozható a valós kiléted (én is tudom).
  Én pl. vigyázok az inkognitómra. Egyrészt nem adok kulcsot az olvasók kezébe a lenyomozáshoz, másrészt nem írok le olyan dolgokat, amelyekkel jelentősen vissza lehetne élni. Ennek oka az, hogy egy-két hozzászóló ismeri a nickemet, és egy esetleges lebuktatás esetén sem örülnék, ha bárki itt visszakeresné pl. a magánéletem részleteit, egészségi állapotomra vonatkozó infókat. Fő a bizalmatlanság, az ördög sohasem alszik.

 10. Almandin
  mondta:

  @MaxVal BircaMan HJCD: Én úgy tudom, hogy egy részük fejleszthető, sőt,van, aki önfejlesztésre is képes. De nem mindenki. Általában az íratlan szabályok fel nem ismerése a problémájuk, meg pl. a szó szerinti értelmezés. Viszont ebből kifolyólag nem képesek a rafinériára, mások megtévesztésére. Emiatt gyanakszom arra, hogy nem vagy ebben érintett.(Amúgy engem nem érdekel, hogy az vagy-e, vagy sem. Én pl. megkedveltelek Téged annak ellenére is, hogy sok mindenben más a véleményem az élet dolgairól, mint Neked. Nem gúnyolódom, komolyan mondom-ezt azért írom, mert sokan utálnak itt a blog.hu-n. Látszik, hogy olvasott ember vagy. )
  Egyébként sokan vannak úgy, hogy egy csomó szokást nevetségesnek találnak. Van egy pár. Szerintem még nem valamilyen rendellenesség jele, ha valaki kritikusabb életszemléletű, nem nyájszellemű, van valódi egyénisége és valódi véleménye a dolgokról. Ha mindenki autizmus spektrumzavaros, aki nem egy egyen-káposztafej, akkor az emberek 10-20%-ának annak kellene lennie. Társadalmi beilleszkedési zavarai pedig kisebb-nagyobb mértékben mindenkinek lesznek, aki nem hajlandó egyenbirkaként, egyenbégetve leélni az életét.

 11. Circus
  mondta:

  Hosszú lyuk: ez egy érdekes kérdés, mert ugye kinek mi a hosszú…
  Másrészt szakmai önéletrajz esetén simán le lehet tudni egy „más területen, áthidaló megoldásként, amíg vissza nem tudok/tudtam kerülni a szakmába” mondattal.
  Ha épp a ‘szünet végén’ vagy interjún, konkrétan még örülhet is neki a háeres, hogy ‘szakmailag’ kipihent, feltöltődött vagy, ráadásul az plusz motiváció, hogy visszakerülj a körforgásba… Szerintem. 🙂

  Más:
  index.hu/gazdasag/2017/05/25/jeffrey_pfeffer_interju_siker_stressz/
  érdemes elolvasni… pont az ellentétjét tanítja, mint amit én maximálisan pejoratív jelzőként ‘menedzser-mentalitás’-nak hívok. Eszerint van remény, más kérdés, hogy egy átlagos, vagy annál picivel több IQ-val rendelkező felsővezető/tulajdonos ezt magától tudja, jobb esetben érzi.

 12. Circus
  mondta:

  @MaxVal BircaMan HJCD: nem sok eset van, amikor egyetértek veled, de most maximálisan – első hsz.

 13. pippa2011
  mondta:

  @MaxVal BircaMan HJCD: Magad előtt.

 14. pippa2011
  mondta:

  Egyiket sem írnám be:
  2. Családi vállalkozás: MINDIG megkérdezik, miért lett vége és kudarcként értékelik. Csak akkor írom be, ha kereskedelem-értékesítés a téma, mert ők tudják, hogy nem mindig jön be elsőre a vállalkozás.
  3. Hosszú távú privát elfoglaltság: másban is jó vagy, más is érdekel. Nem fogsz 100%-ot teljesíteni. Egyszer két félállást vállaltam és még ott is azt kaptam, hogy az egyikre sem fogok igazán koncentrálni.
  4. Bármilyen mentális probléma: már az introvertáltság is annak számít, holott nem betegség. Elég, ha furának gondolnak, nem kell tudniuk, mi a helyzet. Hadd találgassanak! Ha bizonyítok, elfogadnak, de nem kell saját magunkat megbélyegezni.

 15. MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes
  mondta:

  @jobangel:

  „csak mentségnek használod”

  Hogyan tehetném ezt, ha egyszer titkolom?

 16. MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes
  mondta:

  @jobangel:

  Ha van nagy tapasztalatod, észreveszed. Te vajon hány HR-esnak van ilyen tapasztalata?

 17. jobangel
  mondta:

  @MaxVal BircaMan HJCD: Vagy csak azt hiszed, nem veszik észre. A nálam 6 évvel fiatalabb öcsém is aspergeres, én észrevenném 🙂 Ill. ha nem állapították meg rólad orvosilag, akkor csak mentségnek használod, ami másfajta jegyekkel is együttjár (én inkább ezeket látom, de csak írásban nem igazán lehet megbízhatóan véleményt alkotni erről, tehát csak találgatok). Amit biztosan tudok az autistákról, aspergeresekről, hogy nincs két egyforma, azonos jegyeket hordozó ember, mindig egyedileg kell értékelni (és főleg ezért fontos az orvosi vélemény).

 18. MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes
  mondta:

  @jobangel:

  Soha senki se vette észre, van elég tapasztalatom ehhez. Nagyjából tudom mit várnak el a HR-esek, a HR-munka is 95 %-ban rutin. Hozzáteszem: természetesen sose hazudok olyasmiben, amiről úgyis kiderülne, s a saját hitelességemet se veszélyeztetem, azaz nem állítok olyat, amit nem hiszek.

 19. jobangel
  mondta:

  @MaxVal BircaMan HJCD: Megtanulni a legtöbbjük (nem mindegyik) képes, viszont azonnal lebukik egy kamuval, mert időnként rosszul használja a kommunikációs paneleket, vagy épp nem a megfelelőt veszi elő, rosszul időzít stb. Állásinterjúztatók közül a profibbak felismerik a tüneteket, a tudatlanabbak csak azt látják, hogy a jelöltke egy balfék. Ezért érdemes szóban megemlíteni. Viszont, ha úgy mondja magáról, hogy aspergeres, hogy egyébként nem az, egy profinál simán kibukik az is. Érdemes kizárólag orvosi vélemény birtokában állítani magukról ilyesmit.

 20. IT Knight
  mondta:

  @Almandin: Marpedig a munka nelkul toltott ido (munkanelkuli, kozalkalmazott, onkentes, vallalkozo, kismama, vilagutazo) mindig is negativ megiteles ala fog esni. Kiestel a munka vilagabol es ennyivel kevesebb tapasztalatod van. Egybefuggo 8 ev tobbet er, mint 4 ev + homokozas + megint 4 ev.

 21. MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes
  mondta:

  @Almandin:

  Minden aspergeres képes megtanulni társadalmi szokásokat. Az, hogy ezeket esetleg nevetségeseknek hiszik más kérdés.

 22. Almandin
  mondta:

  @MaxVal BircaMan HJCD: Kedves birca, biztos vagy benne, hogy Aspergeres vagy? Kaptál erről valaha hivatalos diagnózist? Azért kérdezem ezt, mert az aspik nem képesek hazudni, ravaszkodni. Túl egyenesek, mert nem képesek átlátni az íratlan szabályokat. Mivel írtad, hogy kamuzni célszerű ebben a szituációban, ez arra utal, hogy képes vagy a megtévesztésre, ezért nem lehetsz Aspergeres.
  Ma sokan hiszik magukról tévesen, hogy aspik, mert pl. introvertáltabbak, különcebbek az átlagnál, vagy nem annyira jók a szociális képességeik, mint az átlagnak. Viszont a fenti dolgok sok mindenből származhatnak, nem biztos, hogy Asperger az ok.

 23. Almandin
  mondta:

  @Hórukk: A szuperintelligens ember szerintem jobb, ha a saját maga főnöke. Ha olyan nagyon intelligens, felépíthet a semmiből egy virágzó céget is.
  A mai világban nem a legszerencsésebb választás az alkalmazotti státusz.
  Bár ezt kissé ironikusan írom. A munkaerőpiacon vagy a vállalkozói szférában való boldoguláshoz nem az a típusú intelligencia szükséges, mint amit az IQ-teszteken mérnek. Inkább a szociális intelligencia számít jobban. Kapcsolati tőke nélkül nem tud ma jó állást szerezni az ember, de vállalkozóként az üzletek is nagyrészt kapcsolatokon keresztül köttetnek.

 24. Almandin
  mondta:

  @Din Serpahis: Néhány hónapos lyuk az nem is hosszú a mai világban. Van, aki éveket, vagy évtizedeket hagy ki ilyen-olyan okokból.
  Pl. lehet olyan oka, hogy valaki gazdag férjjel rendelkezik, és háztartásbeli kívánt lenni. Itt lehet, hogy 10-20 év után kerül olyan helyzetbe, hogy dolgozni akar menni. Lehet, hogy azért, mert szegényedett a család és a férj keresete nem elég a család megélhetéséhez. Vagy meghalt a férj, vagy elváltak.
  Másik lehetőség, hogy valakinek nagy nyeremény hullott az ölébe, és azt hitte, élete végéig kitart. Sok esetben ilyenkor leállnak a munkával és évek, de akár évtizedek maradnak ki. Viszont sokszor gyorsabban elfogy a nyeremény, mint arra számított az illető. Akkor teljesen józan gondolkodás, hogy állást keres akár sok év kihagyás után is.
  Valóban, egy normális társadalomban nem gondolkodnának így , ahogy nálunk. Itt a rugalmatlan, előítéletes gondolkodás a legnagyobb gond. A kommunista rendszer öröksége is lehet ez. A rendszerváltás előtt KMK volt, akinek nem volt munkahelye, ez a kommunista elvekből vezetődött le. Viszont a negatív oldala mellett volt pozitív is: aki akart, az talált munkát. Tény, hogy nagy volt a kapun belüli munkanélküliség, de létbiztonság volt. Ma pedig erkölcsileg hibáztatja a társadalom azt az embert, akinek nem jött össze a folyamatos munkaviszony 40 évig.

 25. jobangel
  mondta:

  @Din Serpahis: Igazad van. Normáliséknál nem kéne magyarázni. De nálunk, aki nem dolgozott valahol, az biztos valami titkolnivalót, tehát bűnöset csinált, ez van a fejekben. De ha ez nem, akkor az irigység indul be, hogy hű, _ez_ megengedheti magának, hogy nem dolgozik egy évet akár. Vagy a többi balsejtelem: munkanélküli volt, biztos valami gond van vele (nem a gazdasággal, nem… Az emberrel.) Szóval, ezt kivédendő, mindig teszek valamit a lyukakkal. Néha mehet a sima őszinteség, néha csak úgy szerkesztem a CV-t, hogy ne legyen szembetűnő.

 26. Din Serpahis
  mondta:

  Hosszú lyuk a CV-n… miért kellene ezt bármivel is magyarázni? Tele lett a hócipőd, elmentél pihenni pár hónapra. Ennyi. Nyugatabbra ez teljesen normális dolog, nem kell rajta magyarázni semmit.

 27. Hórukk
  mondta:

  Mensa tag nyugodtan keressen olyan munkahelyet ahol nem debil a leendő főnöke és a felvételiztető HR-es sem. Az a jó munkahely, ahol ki tudja használni a magas intelligenciáját – mert erre igényt tartanak. Máshol Ő nem lesz elégedett. Tehát nyugodtan írja be.

 28. Bambano
  mondta:

  azt, hogy családi vállalkozásban dolgoztál, csak akkor írd be, ha nem akarsz munkát kapni. ugyanis azt fogják gondolni az interjún, hogy továbbra is foglalkozni fogsz a családi vállalkozással, vagyis ők nem kapnak meg téged teljes egészében.

 29. jobangel
  mondta:

  @Palar: Ott kronológiai helyett kompetencia-alapú CV-t írunk, állásinterjúra pedig kitaláljuk a megfelelő stratégiát (nem hazugság, hanem igazság, szépen tálalva). Az összes betegségre igaz, hogy ha egyébként a foglalkozásegészségügyi vizsgálaton elmondod (ez már csak akkor lesz, ha felvettek), és alkalmasnak tart ezzel együtt is, akkor másnak a munkahelyen nincs köze a betegségedhez.

 30. Hujber Tünde
  mondta:

  A Mensa tagságnál szerintem nem magával a Mensával van baj, hanem a magas IQ-val. Egyrészt nagyképűnek tűnik a pályázó, ha megemlíti, másrészt irigy rá a HR-es. 🙂 (Kivéve, ha ő is Mensa-tag)

  Betegségből való felgyógyulás: jellemző, hogy mennyire csak a munkának élő robotokat keresnek, akiknek tilos bármilyen emberi megnyilvánulásuknak lenniük, pl. ne legyenek betegek. Külön butaság, hogy csak a gyógyult betegről hiszik azt, hogy visszaeshet, de bezzeg aki ma egészséges, holnap is az lesz tutibiztosan.

  Ami a pókert illeti, én is nettó szerencsejátéknak tartom, de mivel én meg masszívan társasjátékozok, nem szólok egy szót se. Pláne, hogy a mai társasokhoz nem értők mind azt hiszik, hogy gyerekjátékokról van szó, de még ha nem is, játszani az olyan gyerekes az ő szemükben.

 31. Palar
  mondta:

  Mi a helyzet azzal, amikor valakinek az éves lyuk pszichiátria kezelés miatt alakult ki és előző munkahelyéről is ezért ment el? Erre nehéz mit fényezni, ráadásul betegség is.

 32. MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes
  mondta:

  Mensa – ne írd be. Vagy nem hiszik el, vagy ha igen, beképzeltnek hisznek.

  családi vállalkozás – írd be, de ne említsd, hogy családi.

  Privát elfoglaltság – sose írd be! Helyette legyen valami kamu, pl. szabadúszó személyi tréner, vagy valami hasonló ökörség.

  Asperger (én is az vagyok) – SOHA, SOHA ne írd be!

  Póker – a megítélése sokféle lehet, így jobb nem beírni.

  Betegség – semmi értelme beírni.