Egy újévi fogadalom: lecserélem a rossz állásom!

Egy újévi fogadalom: lecserélem a rossz állásom!

hny.pngAz állásváltással kapcsolatos fogadalom elég gyakori, jött is jópár levél, hogy segítsek… Az önéletrajzok javítása csak egy lépés, ahhoz, hogy a rossz állást jobbra lehessen cserélni, még nagyon sok dologra van szükség. Tervezés, a lelkesedés megtartása még akkor is, ha a nagy lendület sem hozza meg a gyors eredmény. Az elhatározás fontos, de az újévi fogadalmak mindig ott buknak el, hogy nem sokáig tart az új év = új lehetőség illúziója. Ha illúzió, nem pedig meggyőződés, akkor szinte biztos, hogy ellaposodik a fogadalom. Ma reggel már úgy ébredtünk, hogy ez is csak egy átlagos munkanap lesz, aki pedig állást váltana, ezt a hétfő reggelt igazi katasztrófaként élheti meg, és el is veszti az összes kedvét a változtatáshoz. Hogy ne így legyen, íme pár tanács:

1. Tudd, hogy állást találni időbe telik! Ha most elkezded keresgélni, és minden nagyon jól megy, akkor is legalább 2 hónap, mire egy másik munkaszerződést aláírsz (A kiválasztáshoz szükséges idő és a felmondási idő figyelembevételével ez ennél csak több lehet).

2. Gondold át, miért is akarsz állást váltani! Mi nem felel meg most? A fizetés, a helyszín, a hangulat, ahogy bánnak veled, a munka maga nem tetszik? Válaszd ki azt a max. 2 faktort, amiben az új állásnak mindenképpen jobbnak kell lennie, és eszerint írd meg az álláspályázatodat, eszerint keress állást! Pl. az általad kedvelt feladatokból származó tapasztalataidról írj sokat a CV-ben, amiket utáltál, épp csak említsd meg. Ezzel a fókuszt áthelyezed egy neked tetsző feladatkört kínáló állásra. Állásinterjúkon úgy kérdezz, hogy meggyőződhess róla: az a két dolog, ami igazán fontos neked, jobb lesz.

Még az is lehet, hogy cégen belül lesz új pozíció, és nem is kell messzire menned egy új állásért. Nézz utána ennek!

3. Írj listát! Év elején divat a listák írása, a dolgok átnézése, talán még kedved is van egy ilyen visszatekintéshez, összegzéshez. Tehát állítsd ezt az álláskeresés szolgálatába, és valahányszor úgy kelsz fel, hogy már megint az idióta főnök, a szutykos busz, és a többi megszokott/utált dolog vár rád, vedd elő ezt. A motivációd így fenntartható, nem veszítesz a lelkesedésedből, ha tudatosítod magadban, hogy van lehetőséged és tudsz tenni magadért. A listák témái:

– Célok az új állással kapcsolatban – konkrétan. Tehát, nem „jobb fizetés”, hanem nettó 1000 fabatka/hó fizetés. Legalább a 2 legfontosabb faktort rögzítsd, amiben változtatni akarsz.

– Célok az álláskereséssel kapcsolatban, határidőkkel. Pl. minden nap legalább 3 álláspályázatot küldesz ki, szólsz XY ismerőseidnek, hogy állást keresel, átgondolod (és listát írsz róla), kitől mit is kérhetsz.

– Lista a cégekről, akikhez mindenképpen pályázni akarsz.

4. És a legfontosabb fogadalom, ígéret saját magadnak: ami a listára kerül, azt meg is valósítod.

———-

Sokszor hangoztatom, hogy a rossz állásba nem szabad beleragadni „kényelemből”, de el kell ismernem, ez nem könnyű. A biztos rossz sokak számára a biztonság illúzióját adja, ebből pedig csak erős elhatározással lehet kilépni. A fenti tervezés segít abban is, hogy ne „ugrás a semmibe” érzésed támadjon, ha az állásváltásra gondolsz, hanem pontosan tudd, mi vár rád. Sok sikert! Ha segíthetek, írj nekem bátran!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @kalique: Állásinterjúra sok esetben – főleg toborzókhoz, első körös interjúra – el lehet menni munkaidőn kívül is. Mert ők is tudják, hogy van, aki munka mellett nem tud máskor. Interjúztattam már én is reggel hétkor, 9-re még beért a munkahelyére, mások késő este is, ha az a megfelelő. Emiatt ne maradj a rossz állásban. És igen, nem könnyű új állást találni, de nem is lehetetlen.

 2. kalique
  mondta:

  Az a baj, hogy hiába nem szeretem, de muszáj csinálni, mert tudom -tapasztalatból- hogy nagyon nehéz új állást találni. Ahogy írtátok, a „biztos rossz”… Főleg, hogy ugy, hogy az ember mondjuk dolgozik egy mondjuk 8-16 órás beosztásba, nem nagyon tud állásinterjúkra járni. Szóval a semmibe lenne ugrás. 🙁

 3. Eltévelyedés
  mondta:

  @jobangel: elvileg igen, de egyrészt nem vagyok itt olyan régóta, hogy kérhessek, másrészt eszem ágában sincs visszamenni hozzájuk, nincs jó véleményem a cégről, így másikhoz mennék.

 4. jobangel
  mondta:

  @Eltévelyedés: Sabbaticalra lehet, hogy a fizetés nélküli szabi is jó, nem?

 5. Eltévelyedés
  mondta:

  Felmondok a vérbe. Mikor? Az alkalmas pillanatban. Ez szerintem most kb Február közepe-vége, de még bújom a HR szabályzatot és a Bonus plan leírását. Nyilván szeretné az ember kimaxolni a kifizetést.
  Új állás? Majd, nem sürgős. Pár hónap rekreációs pihenő nagyon jól fog esni, önkéntes sabbatical, az ifjú trónörökös meg tuti értékeli a törődést.

 6. Online Távmunkás
  mondta:

  Nem maximum, hanem minimum 2 faktor legyen jobb a 4-5 fontos tényezőből (jó fizetés, jó pozíció, jó munka, jó helyen, jó cégnél), hogy megérje váltani. Arra persze senki se várjon, hogy minden tökéletes lesz.

 7. Online Távmunkás
  mondta:

  Nem maximum, hanem minimum 2 faktor legyen jobb a 4-5 fontos tényezőből (jó fizetés, jó pozíció, jó munka, jó helyen, jó cégnél) . Arra persze senki se várjon