Ez kész! Érthetetlen történetek álláskeresőktől

Ez kész! Érthetetlen történetek álláskeresőktől

Sokszor érthetetlen döntéseket vagy nemdöntéseket hoznak cégek. Amikor ezeket a sztorikat hallom, élem, elgondolkodom: valószínűleg sok, szakmailag kiemelkedő HR-est ugyanúgy lebegtet a főnöke vagy a munkaerőt kereső szakmai vezető a döntéssel, mint ahogy ő lebegteti az álláskeresőket. Vagy éppen a protokoll, process annyira betartandó, hogy az üzleti érdek (miszerint bánjunk már emberként a leendő munkatárssal, mert megéri) el is törpül mellette. Sajnos, ez nem csak azon az 1 fő HR-esen múlik, akivel az álláskereső kapcsolatban van.

Már megint az a bizonyos hal, meg az ő feje jut eszembe… És pár kis történet, ami magáért beszél, és én is paff lettem tőle, pedig csak közvetve vagyok bennük érintett:

1.

Fél éven túli időtartam óta vadul álláshirdet nagyobbacska multi: jelöltkém tökéletesen passzol. Küldi egyszer, nem reagálnak. Küldi a következő megjelenéskor, a cég holnlapján keresztül is, nem reagálnak. Harmadjára jön hozzám, kicsit kipofozzuk az önéletrajzát, ami egyébként nem volt rossz enélkül sem. Küldjük, nem reagálnak, de hirdetik már a Linkedinen is. Csakazért is küldi a kitartó jelöltkém, én már csak ezért kezdenék vele beszélni munkáltatóként. Ők nem. Ismerős ismerősének vonalán rákérdezek, ez mi? A pozi nyitott, de az illető túlképzett, ezért őt nem… Annyira egyébként nem is baj, hogy nyitott marad a pozi, elvannak ők így is, szóval nem valószínű, hogy változtatnak a hirdetésen. Álláskeresőmnek szóltam, hogy ezt hagyja a fenébe, nagy, komolytalan cég, valószínűleg betanított adminisztrációt takar a hangzatos „manager” pozíciónév, amire tényleg kár lenne a szakirányú egyetemi diplomáját vesztegetni.

2.

Másik jelölt álláshirdetés és önéletrajz összevetése szerint szintén passzol. Jelentkezik, nagy az öröm, mert felhívja a reménybeli leendő munkáltató telefonon rövidesen, hű de sürgős nekik az ember, örülnek ők is, hogy jelentkezett. Megkérdezik, hogy van-e jogosítványa (van, önéletrajzban is leírva), és hogy hajlandó-e néha külföldre menni néhány napokra, mert ez is kell. Hajlandó. E hívás után többé nem jelentkezett a cég, de megjelent újra a hirdetés. Vajon melyik válaszával hibázott?

3.

Újabb jelölt jelentkezik egy álláshirdetésre, gondosan beírva az álláshirdetésben megadott referenciaszámot és a pozíció nevét. Pár nappal később kap egy e-mailt, hogy köszönik pályázatát, de az adott pozícióra nem találták megfelelőnek a szakmai múltja alapján. Ez még értékelhető is lenne, hiszen legalább visszajeleztek, de emberünk nem arra a pozícióra jelentkezett, amire a levél szerint nem találták alkalmasnak. És igaz, amire elutasították, arra tényleg nem alkalmas, de ezt nem is állította, mi több, nem is jelentkezett rá. Próbálta telefonos érdeklődéssel tisztázni a nyilvánvaló tévedést, nem sikerült.

4.

Ugyanez pepitában más álláskeresővel, aki már állásinterjúra is eljutott: német nyelvtudását nem találták megfelelőnek, elutasították levélben. Az álláshirdetésben angol nyelv volt a követelmény, angolul interjúztak, és abban pont igen penge… Németről szó sem volt, de tény, ami tény, nem beszél németül. Ő nem próbálta tisztázni a tévedést, annyira azért nem akarta ezt az állást, hogy még telefonáljon is érte egyet ezek után.

5.

Gazdasági VAGY műszaki végzettséggel keresnek pozícióra kollégát, álláshirdetésben. Közgazdász, sokéves, azonos műszaki iparágban szerzett szakirányú tapasztalattal jelentkezik. Mindenben megfelel, állásinterjúzik egyik vezetővel, másik vezetővel, vár a végső döntésre. Válasz: hát mégis inkább műszaki végzettségűt keresnek… Talán át kellett volna gondolni azt az álláshirdetést.

6.

Ajánlok ismerősnek egy álláskeresőt, sokszor teszek ilyet, mert a win-win-win jó dolog. Az instrukcióm a jelölthöz, hogy írásban jól kommunikál, magyarul, angolul, szóban nem. Magyarul sem, angolul sem… Nem a szavak embere, nagyon nem. Nem baj, mert ez nem is kell ahhoz a munkához, amit igen jól ért jelöltünk. Ismerős továbbadja mindezt a passzoló nyitott pozícióért felelős kollégájának. Aki felhívja az álláskeresőnket, és jól „letelefonos-interjúzza”, amikor magyarul nem megy, akkor angolul is próbálkozik. Emberünk kétségbeesetten jön vissza, hogy ő milyen béna volt, szégyelli, szorong. Nem neki kell szégyenkezni, nyugtattam meg, és keresünk tovább.

Magamban ilyenkor csendben felsikítok: miért?

És igen, mindenki hibázik, tudjuk, megértjük. De van, ahol minimális elvárás a hiba kijavítása…

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Rónarider
  mondta:

  .

 2. Heni Juhász
  mondta:

  Döbbenet! :O

 3. BIcskei Flóra
  mondta:

  @pizo: Mert ez egy baromira ageista ország. A huszonévesek meg okkal azt hiszik-mert mindenhova őket veszik fel-hogy nekik minden alanyi jogon jár. Nem tisztelik az idősebbeket, pofákat vágnak rájuk.Pedig nem fognak örökké huszonévesek maradni, ők sem.

 4. jobangel
  mondta:

  @Circus: Ezt érdemes az elejéről átgondolni: mit akarsz? Több pénzt, és/vagy megtartani ezt a kényelmes állást? Mert az _és_ az nehézkes, több pénzért mindig valami többet kell tenni, annyi nem elég, hogy eltelt egy év. Az inflációs emelést nem nagyon fogod érzékelni (mennyi most az infláció, 3%? ), ha komolyabb emelést akarsz, azt meg valahogy ki kell termelned a cégnek, márpedig az úgy fog menni, hogy valamiben többet teszel: komolyabb felelősség, nagyobb ügyek, stb. Mindenesetre érdemes úgy kezdeni, hogy többet akarsz, és mennyivel többet, de úgyis meg fogják kérdezni, hogy oké, de mit kapnak ők cserébe.

 5. Circus
  mondta:

  @jobangel: ne sajnáld… én egy picit, mert jó lett volna, de veszett több is Mohácsnál. Erre írtam, hogy valami van most, ami nyugodt alapnak, szintentartásnak bőven jó, még egy picivel több lenne, még csak nem is nézelődnék.*

  Egyébként pont arra gondoltam, hogy ha mégicsak visszakanyarodnak, akkor bedobok valami jóval magasabb számot, hogy legrosszabb esetben (váltok, de nem jön be), akkor legyen némi tartalék, illetve ők gondolják át, kellek-e egyáltalán…

  *jut eszembe: most fog lejárni az egy évem. A cég és vezetése nagyon korrekt, baráti a viszony, nem szívesen rúgnám fel, és az is hozzátartozik a dologhoz, hogy nem szakítom szét magam én sem. Szeretem, amit csinálok, de nem elégít ki teljesen. Bonyolult a helyzet, előrelépési lehetőség nincs (van nálam fiatalabb, sok évvel korábban ott lévő kolléga előttem a sorban, és a cég kicsi…). Viszont egy év alatt ugye némi infláció, plusz abban egyeztünk meg, hogy kezdetnek legyen annyi, aztán beszéljünk, és ezt nem forszíroztam anno a 3 hónap lejárta után az előbb leírtak miatt (plusz ezzel lett vége a hosszú kihagyásnak).
  Ötlet vagy vélemény, hogyan érdemes kopogni? (nyilván van már rá tervem, de hátha van más nézőpont)

 6. Balfredo Alfredo
  mondta:

  Most találtam egy álláshírdetést, ahol ki van írva az is, hogy már lejárt, meg az is, hogy elérhető 2 napja.
  Úgy tűnik, hogy hétfőn közzétették a hirdetést és csak aznap+másnap lehetett jelentkezni. Ma, azaz szerdán már nem.
  Mit lehet erre mondani? Személyre szabott hirdetés volt? Elírás volt? Szoftverhiba volt?

 7. #szájbergyerek#
  mondta:

  Az első néhányra talán. Aztán megköszöntem a lehetőséget.

 8. jobangel
  mondta:

  @#szájbergyerek#: Úúúristen… És válaszolgattál? Mert én udvariasan elköszöntem volna.

 9. bolá
  mondta:

  @Circus: @jobangel:
  A 2018. VIII. 2-i saját történetem teljesen ugyanilyen (csak úgy tűnik, a bejegyzésem után kitört személyeskedés elmosta).
  De további horrort is tudok. A H céghez V. 29-én küldtem a jelentkezésem, és VI. 7-én voltam náluk, a D céghez VI. 19-én jelentkeztem, és VII. 2-án voltam náluk. (Ezek a cégek néha a hírekben is szerepelnek.) Tehát 2, ill. 1½ hónapja. Azóta nem voltak képesek, hogy egy levelet írjanak: köszönjük, hogy jöttél, mást választunk.

 10. #szájbergyerek#
  mondta:

  Velem olyan esett meg, hogy telefonon kellett megválaszolnom feleletválasztós tesztkérdéseket felolvasás után.
  Ez bevált gyakorlat mostanában?

 11. jobangel
  mondta:

  @Circus: Sajnálom 🙁 Ez megint a kivédhetetlen kategória… És hogyan csökkentheted a kockázatát? Minimális esélyed van rá sajnos. Megnevezel egy olyan árat, ami felelős döntést kíván a másik oldaltól. Persze próbaidő elején ez még mindig nem lesz elég érv. Körbejárod alaposan a helyzetet állásinterjún, tájékozódsz, amennyire csak lehet. Csak akkor lépsz ki, ha már megvan a munkaszerződés az új helyen. De ennél többet nem tehetsz, és bizony így is mellé lehet nyúlni. Akkor már csak az marad, hogy minél hamarabb korrigálod a téves választást.

 12. Circus
  mondta:

  Régen írtam ide, de pont történt egy ideillő a napokban. Jelenleg dolgozom, ha nem is elégít ki teljesen, de legalább a bevétel stabil, könnyen és nyugodtan nézgelődik az ember.

  Fejvadász megtalál, ajánl egy érdekesnek tűnő lehetőséget, vezetői pozíció, mindenképpen előrelépés, lássuk. Mint kiderült, magyar tulajdonú cég, no itt bekapcsolt a ‘vigyázz’ modul, vagy hívjuk tapasztalatnak, de mindegy, haladjunk, nézzük meg. Pár nappal később (A munkanap) telefonos interjú a fejvadásszal, jó alapos, ez ígéretesnek tűnik.

  B munkanapon visszajelzés vadászéktól, hogy az általuk adott jellemzés és önéletrajzom alaján NAGYON szimpatikus vagyok, így minél előbb beszéljünk a tulajdonos kérése alapján. Megegyezünk, hogy C munkanapon délután jelentkezem, mikorra sikerül időpontot szabadítsak – dolgozom, ugyebár…

  C munkanapon délután jelentkezem, hogy oké, néhány nappal későbbre szabadnapot vettem ki, így részemről aznap bármilyen időpont alkalmas. Fejvadász örül, rövidesen visszaszól, ígéri. Kb 10 percen belül visszahív, hogy borzalmasan sajnálja, és nem is érti, de a cég már C munkanap reggelén felajánlotta a munkát másnak – magyarul felvettek valakit…

  Tessék???!!!

  Magyar cég… mennyire lehet ezt így komolyan venni?

  Tényleg, ilyen helyzetben hogyan lehet kivédeni, hogy két szék közt a padlóra kerülj? Azaz eljössz valahonnan, majd az új cég meggondolja magát…? Oké, hogy aláírt munkaszerződés legyen, mielőtt lépsz, de ugye a próbaidő alatt bármikor…

 13. ArriMedes
  mondta:

  @Bambano:

  bizonyára vannak akik a te személyedről beszéltek, én nem.
  fogalmam sincs a személyedről, ezért (sem) foglalkoztam-foglalkozom vele.
  gondoltam ez egyértelmű, de ezzel én le is zárom eme mélyértelmű, messzire vivő fonalat.

 14. Bambano
  mondta:

  @ArriMedes: látod, nagyon jó példát mutattál arról, amiről beszélek. aki nem ért velem egyet, az rögtön trollnak nevez.

 15. ArriMedes
  mondta:

  @Bambano:

  te troll vagy, netán a szövegértés nem megy?

 16. Bambano
  mondta:

  @ArriMedes: ahelyett, hogy bemásolgatod ugyanazt a semmitmondó hozzászólást többször is, inkább korrigáld a hozzáállásod „nem is tudom kire vonatkozik ez a hsz amire reagálok”. olvasd végig, amire reagálsz, sokat dob a vita minőségén.

 17. ArriMedes
  mondta:

  @Bambano:

  szóval rád vonatkozott.

  „milyenekkel?”

  válaszként bemásolom a korábbi hsz-em

  „idegesítő, arrogáns, mindenlébenkanál alak”

  na ilyenekkel én nem óhajtanék együtt dolgozni.korra, nemre való tekintet nélkül. idegesítsék a családjukat, barátaikat, ne idegeneket.
  én most itt nem konkrét személyről beszélek, nem is tudom kire vonatkozik ez a hsz amire reagálok”

 18. @Le a spammerekkel: Ismertem olyat akit leírtál.
  Esetemben viszont kicsit Mellément. Nem voltam projektmenedzser, de majdnem. :)))

  Sok évig Termékmenedzser voltam, 6 milliárdos árbevételért feleltem. (Anno 10-15 évvel ezelőtt!)

  Viszont tény, hogy nagyon tudtam kavarni, a kollégákat közös nevezőre hozni, egészen addíg amig össze nem állt egy projekt úgy, hogy azzal kereskedő-műszaki-pénzügyes-management is elégedett volt.

  Nem dicsekvésből mondom de a becenevem „Mágus” volt.

  Konfrontálódtam? Igen!
  Azért voltam, ott, hogy a cég is keressen valamit azon amit a kereskedő elad és a műszaki tartalmat úgy rakják össze a srácok, hogy jó legyen, de ne annyira, hogy a „vas” túlélje akár a harmadik világháborút is akár azon az áron, hogy csődbe megy a cég. :))
  Én a profitot figyeltem és azt, hogy ne ölje meg egymást a sok ellenérdekelt fél, mert ugye az egyszeri kereskedő ugye az csak szarért-hugyért szeret eladni, mert akkor tud nyerni. A mérnökök meg valag pénzért „álmod(ná)nak” csodás vasakat, a pénzügyes meg azt hiszi ő az isten, mert ül a pénzesládán….

  És igen!
  Ha kellett lebaftam a kollégát, hogy szedje össze magát, majd utána én védtem a seggét a főnökség előtt.

  Viszont büszkén állíthatom, hogy soha nem hagytam cserben senkit és ha kellett, akkor odaálltam a főnököm elé és kimertem mondani azt amit a sok nagypofájú zabszemseggű soha nem mer: „Ez az én hibám.”
  (és a külföldi főnök nem rúgott, ki, hanem azt kérdezte mennyi idő alatt tudom helyrerakni a sztorit.)

  Tudod én szeretek reggelente tükörbe nézni és nem azzal kezdeni a napot, hogy pofán köpöm magamat, hogy mekkora geci vagyok. :((

  Távol álljon tőlem a személysekedés de ha már ilyen jól profilozunk itt mindannyian :)) akkor én azt mondom hogy én a te válaszaid alapján meg pont azt kezdem hinni, hogy te is csak papírkutya vagy aki itt minket nagyon tud ekézni, de bent a cégben csendben kussol a szőnyeg alatt.

  Ha rosszul mondom kérlek nyugodtan világíts rá álláspontod lényegére némi konkrétummal fűszerezve.

 19. Bambano
  mondta:

  @Le a spammerekkel: 20 éve? az elejét nem láttad? 😛

 20. Le a spammerekkel
  mondta:

  @Pic: bocs, de a szövegetek alapján mindkettőtőkről egy olyan kép alakult ki bennem, hogy leginkább a szarkavarásban jártok élen, a’la szépemlékű projekt manágerek az utolsó munkahelyemen. Aki mindig megmondja a tutit, aztán ha igaza van véletlenül, akkornő a fasza gyerek, ha nincs, akkor mindenki más hibás, és akkoris igaza van…

 21. Le a spammerekkel
  mondta:

  @Bambano: nem, én egy olyan ex-IT-s vagyok, aki kb. húsz éve látja a netes ámokfutásodat… 😀

 22. Bambano
  mondta:

  @Le a spammerekkel: te egy olyan hr-es lehetsz, akiket itt folyton emlegetnek, ha ennyi adatból még a szakértelmemet is meg tudod állapítani 😛

 23. @Balfredo Alfredo:

  Pontosan erre utaltam én is. Miközben nálunk még az a trend hogy hajtják a fiatalokat, frissen bagóért, addig külföldön az aktuális HR trend, hogy megszerzett, betanult jó szakembereket nem eresztünk!

  Némi szemléletbeli különbséget érzek.

 24. @Le a spammerekkel:

  ” @Pic: hm. Nekem az jött le belőle, hogy pont olyan idegesítő, arrogáns, mindenlébenkanál alak, amilyennek képzelem. Szakembernek max. közepes. 😀 „

  Értem!
  Szóval legyél megalkuvó, egyéniség nuku, vélemény nuku, sunnyogj a szőnyeg alatt.
  A főnök háta mögött legyen nagy pofád és szidd a redszert, de szemtől szembe nyalj keményen és súgd be a többieket.

  Magyarországon ez a divat, de ez így nem jó.

  Hááát akkor inkább egy gerinces kolléga aki egyéniség, mert lehet, hogy középszerűen de jó irányba viszi a céget, mint egy seggnyaló zseni, aki szó nélkül minden baromságot végrehajt. :)))

  Én sokat dolgoztam gerinces, karakán és állításod ellenére jó szakemberekkel csapatban és imádtam őket, imádtuk egymást. Kavartuk a szart? ojjéé de mennyire!

  Viszont valahogy minden meg volt oldva és működött…

  Szóval nem értek egyet.

 25. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Pic: „Nagyvállalatnál ha van egy kolléga 5-10 éves vállalati tapasztalattal, AKKOR hibába kínál a konkurens cég 30%-al többet, AKKOR SEM eresztik, hanem kifizetik neki az emelt bért, MERT ha elmegy, akkor az utcáról kell felvenni egy másik embert, aki:”
  Állítólag H. Fordtól származik a mondás, ami szerint inkább pénzt, mint bizalmat veszítsünk. A maga
  helyén és idejében feltehetőleg igaz volt, de itt és most pont nem az.
  Bizonyára van mindenkinek olyan története hallomásból vagy saját valamelyik munkahelyéről, hogy a tizenhány éve ott dolgozó tapasztalt kollégát elküldik egy átszervezéskor. Vagy ha az illető felmondást jelent be, meg sem próbálják tartóztatni. Azon kívűl, hogy a kilépő (vagy egészen abszurd esetben az elküldött) kolléga helyére új embert kell felvenni, aki kevesebbe kerül, mint az elődje, felmerülnek a Pic által nár részletezett betanulási, belső viszony ismereti problémák. Emellett a többi kollégák joggal gondolhatják, hogy: „Ha XY-t 12 év után elküldték, akkor lehet, hogy holnapután engem küldenek el. Legjobb lesz, ha magam megyek mielőbb!”
  Ennyit a pénzről meg a bizalomról.

 26. Bambano
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: voltam adatvédelemmel foglalkozó előadáson. mindenkinek volt google/fb cucca rajtam kívül. kedvem lett volna felállni, és megkérdezni, hogy kinek van guglija meg fb-je? na ti mind megbuktatok.

  @ArriMedes: „na ilyenekkel én nem óhajtanék együtt dolgozni”: milyenekkel? amikor például beszerzést bíztak rám, akkor azok, akik nem kaptak a százalékukból, mert nem az udvari beszállítótól vettem, tücsköt-bogarat hánytak rám. azok meg, akik rendesebb cuccot kaptak, dicsértek. vagy amikor a felsővezetés-beosztott konfliktusban a felsővezetés érdekeit képviseltem, minden beosztott köpködött érte. ha ilyenkor a beosztott véleményét hallod, utálni fogsz. ha a főnökségét, nem.

  az egész hozzászólás azért született, hogy felhívja a figyelmet arra: egy vélemény mindig az álláspontokon (=üléspontokon) alapszik. akivel jót tettél egy konfliktusban, imádni fog, akivel kitoltál, utálni. ti ketten kiváló élő példát mutattatok a hozzászólás igazolására.

 27. ArriMedes
  mondta:

  @Le a spammerekkel:

  idegesítő, arrogáns, mindenlébenkanál alak”

  na ilyenekkel én nem óhajtanék együtt dolgozni.korra, nemre való tekintet nélkül. idegesítsék a családjukat, barátaikat, ne idegeneket.
  én most itt nem konkrét személyről beszélek, nem is tudom kire vonatkozik ez a hsz amire reagálok

 28. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @ArriMedes: „ha nem vagy fent, vagy igen de extrém kevés ismerősöd van ott, akkor antiszociális vagy”
  Ez:
  * saját magánvéleményed?
  * állásfoglalás egy hr-es személy vagy szervezet részéről?
  * egy statisztikai nagyságú mintán elvégzett tudományos kutatás eredménye, amely kutatás részletei publikusan is elérhetőek?

  Amúgy mit értesz ‘antiszociális’ alatt? A BNO F6020 szerinti tünetegyüttest (hu.wikipedia.org/wiki/Antiszoci%C3%A1lis_szem%C3%A9lyis%C3%A9gzavar)?
  Mennyi az extrém kevés? Kevesebb, mint 100? Kevesebb, mint 10? Kevesebb, mint 5?

  (OFF ON)
  Mindenesetre elég meredek dolog egy ember jelleméről pusztán egy online adatbázishoz való viszonya
  alapján nyilatkozni úgy, hogy az illetőt nem is ismered szeélyesen.
  A fb és társai ilyen értelmű felértékelése hosszabb távon a társadalom egészének létét fenyegeti. Ma még csak egyes esetekben szempont, hogy van-e közösségi oldalad: álláspályázatnál vagy egyes országokba beutazáskor ellenőríz_het_ik. Holnap már egyértelműen hátrány lesz: álláspályázathoz mellékelni _kell_ a közösségi oldalaid címét; ha nincs, nem is pályázhatsz. Holnapután már a bűnüldöző szervek is figyelik az ilyen oldalakat és aki az elkövetés időpontjában nem csetelt igazolhatóan, vagy nincs is regisztrálva közösségi oldalakon, az potenciális elkövető, tehát minden ilyen személyt előállítanak. Biztos, hogy ezt akarod? Bizos, hogy ér ennyit a fb jelenlét?
  (OFF OFF)

  Természetesen lehet olyan eset, amikor a jelentkezők közti választás (egyik) szempontja a közösségi
  jelenlét. Ha olyan nagyszámú jelentkező van, mondjuk több tucat, amennyit a HR és/vagy az illetékes
  vezető nem akarnak interjúztatni, egy szempont lehet, hogy a közösségi oldalak és aktivitás alapján
  szelektálva eleve félredobják azok cv-it, akik nincsenek közösségi oldalon regisztrálva, vagy vannak ugyan, de nulla közeli aktivitással. Ez különösen igaz, ha olyan jellegű munkakörről van szó, ahol kifejezetten emberekkel kell foglalkozni, mint #ügyfélszogálat, #csoportvezető, #frontoffice.
  De más jellegű munkakörökben, ahol mondjuk jelentkeztek összesen hárman, nem hatékonyabb-e, hogy az
  illetékes hr-es/recruiter egy rövid telefonoson interjú során próbálja feltérképezni a jelöltek
  személyiségét? Egyrészt időben ez sem több, másrészt a nyilvánvalóan antiszociális személyiség
  ilyenkor úgyis kiderül.

  (Egyébként nem állítottam, hogy nem vagyok fenn közösségi oldalakon, csupán feltettem az elvi kérdést: mi van, ha valaki netán nincs fent?)

 29. Le a spammerekkel
  mondta:

  @Pic: hm. Nekem az jött le belőle, hogy pont olyan idegesítő, arrogáns, mindenlébenkanál alak, amilyennek képzelem. Szakembernek max. közepes. 😀

 30. Bambano
  mondta:

  @Pic: nem, nem vagyok jó taktikázásban. azokban az esetekben, amikor azt hiszem, hogy a cég érdeke fontosabb, mint pár főkolompos magánérdeke, két eset szokott előfordulni:
  – vagy rögtön kirúgnak
  – vagy ha valamiért magas a sz… szintje, akkor megtűrnek, míg kiganajolok, és utána rúgnak ki.

  viszont tök nyugodtan alszom.

 31. @Bambano: :)))

  Nekem az jött le, hogy élvezném veled a munkát.
  Tetszik a stílusod, mert nem vagy egy agyatlan hülye és próbálod józan ésszel és korrektül csinálni a dolgokat.

  Valószínűleg taktikázásban is jó vagy, mert nem egy korrekt és jó főnököt láttam már megbukni amikor belemászott a főnökök „üzletébe” amivel kiszedték a pénzt a cégből.

  Nem tudom, hogy csináltad, mert ezek a céges pénzlenyúlások sokszor megvannak támogatva magas szinten így kvázi érinthetetlenek és ha keresztbe nyúlsz akkor csakazértis megcsinálják….

  Személy szerint én is buktam már el így előléptetést sőt ellehetetlenítettek, mert olyan hülye voltam, hogy sorozatban áthúztam a főnökség bizniszeit amikor a legszarabb, de legdrágább haveri alvállalkozóval akartak dolgozni én meg ügyesen 50 papírral dokumentálva / fedezve a hátsóm megcáfoltam őket, hogy ez így nem lesz jó, hanem az a legjobb a cégnek minden szempontból, a legjobbak között a legolcsóbb. Érinthetetlen voltam a jó fedezet miatt, de szerintem az volt a gond, hogy nyilvánosan beégettem őket többször, hogy mekkora fafok és ez nem volt szerencsés megoldás.

  Ennek az lett az eredménye, hogy a következő átszervezésnél egy jóbarát igazgató mondta, hogy a megbeszélésen a vezér személyesen jelentette ki, hogy én nem lehetek főnök mert túl becsületes vagyok. :)))
  Emiatt hirtelen az én szakterületem amit vezettem olyan átszervezést kapott, hogy 3 vezetői szint került fölém és nem maradt emberem. Gyakorlatilag a felmondás volt az egyetlen lehetőségem az emelt fővel távozásra. :))

  Azóta okosabb és bölcsebb lettem, így diszkrétebben kezelem ezeket az ügyeket…

 32. Bambano
  mondta:

  @jobangel: „azt kapnád a kérdésedre válaszul, hogy nekik látniuk kell az illető személyiségét, meg hasonló izéket…”: melyik személyiségemet? (saját megtörtént eseteim alapján) azt a személyiségemet, amikor:

  – kihajigálom a kollégákat a teremből, mert a csapatépítőn a tréner erre adott utasítást?
  – amikor céges pánikhelyzetben mindenki úgy pattog, mint katasztrófa filmekben az „őrizzük meg a nyugalmunkat” bemondás után és nekem kell rendet rakni?
  – amikor multinál kiderül, hogy kilenced költséggel is meg lehet oldani ugyanazt jobban, csak akkor nem lehet kavarni közben?
  – amikor olcsóbban oldom meg a beszerzést, mint a céges kedvenc beszállító ajánlata, és ezzel egy lendülettel az is kiderül, mekkorákat sikítottak eddig?
  – amikor multinál a központban előállnak egy orbitális baromsággal, és már huszadjára próbálják letolni a torkomon?
  – amikor ugyanezen baromság elszabotálásának következményeként csak a mi részlegünk marad üzemképes, mikor leég a központ?
  – amikor a felső vezetés megunja, hogy egy projektet a plebsz 5 év alatt már 7. alkalommal szabotálja el, és én meg keresztülgázolok a bandán és megoldom, és a vezérkar rádöbben, hogy át lettek hajítva a palánkon?
  – vagy amikor céges bulin 200-zal több viccet mondok, mint az összes többi együtt?

  szóval melyik személyiségjegyemre kíváncsi a hr-esnek látszó nőszemély?

 33. @ArriMedes: @Balfredo Alfredo:

  Van még valami amit valahogy mindenki elfelejt pedig fontosabb, mint a HR.

  Mert mi van ha felvesznek? Be tudsz illeszkedni a csapatba?

  Mert ne felejtsétek el, hogy nem csak a HR-esek csekkolnak.

  Amikor egy céghez új kolléga érkezik akkor a főnök titkárnője rögtön megosztja a nevet és a delikvens adatait a kollégákkal akik ez alapján rögtön beazonosítják és megnézik a profilját. :))

  Aztán első napon megy hír a lármafán, hogy érkezik a „kerekfenekű” új kolléganő, tudod a „zsinórtangás”.
  Ezek után legyél szigorú pénzügyes….

  Meg jön az új kereskedő kolléga, akinek megnézték a bulis fotóit:
  „Hééé nézzétek itt a kitágult pupillájú!”

  Mindkettő megtörtént eset….

 34. ArriMedes
  mondta:

  @Balfredo Alfredo:

  ha nem vagy fent, vagy igen de extrém kevés ismerősöd van ott, akkor antiszociális vagy
  ha fent vagy, akkor meg lecsekkolnak, miket szeretsz, kiket ismersz, milyen képeket teszel fel stb. stb.
  nem lehetsz nyerő, max ha arcra bejössz nekik:)

 35. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: „azt kapnád a kérdésedre válaszul, hogy nekik látniuk kell az illető személyiségét, meg hasonló izéket…”
  Pont a hozzászólásod megyarázza meg, hogy e válasz azt jelenti: fogalmuk sincs.

  Amúgy azért is marha jó a válaszuk, mert az is következik belőle, hogy akinek nincs közösségi oldala, annak személyisége sincs. Akinek meg nincs személyisége, az pont ideális alkalmazott egy multikulti cégnél, tehát pont őt kellene felvenni, miközben a gyakorlatban meg szóba sem állnak vele. Vagy nem
  jól látom?

 36. ArriMedes
  mondta:

  @pizo:

  hol vannak az ilyen fórumok??

 37. @munkanélküli informatikus: @Papírzsepi:

  „3. Az informatika állandóan változik. Ami 5 éve még menő volt, az ma elavult vacak. Márpedig a korral együtt jön az izlésbefagyás is. Ő a COBOL-t szereti, abban a legjobb. Remek, mit 10 éve C-ben dolgoztunk, 5 éve Javaban, ma meg GO-t használunk. Holnap meg mittomén mi lesz, de tutira lehet kezdeni előröl a tanulást. Na itt szoktak jönni a problémák, mivel 40 felett egyre nehezebben megy az újjab és újabb „hóbortok” megtanulása. A saját bőrömön is érzem.”

  Azért én ezt a trendi szakmai tudást kicsit árnyalnám.

  Az, hogy Magyarországon mi a trend, meg külföldön mi az két különböző dolog.
  Az, hogy nálunk jávában programoznak a sztár cégek és programozók az szakmailag nem trendi és nem csúcs.
  Az, hogy könnyen képezhetők rá a programozók és favágással lehet fejleszteni az egy dolog.

  Az viszont, hogy Magyarországon MINDENT jáva alkalmazásokkal akarnak leprogramozni az nem kicsit gáz.

  Ennél kicsit előrébb tart a világ.

  „Például 4: jelölt jön intrjúra. Leül, csend. Kérdezzük, egyszavas válasz. Újabb kérdés, újabb egyszavas válasz. Interjúztató vért izzad, hogy legaláb az alapokat kihúzza belőle. Értem, hogy ettől még lehet jó szakember, de a szoftver fejlesztés ma csapatmunka. Ha nem tud csapatban dolgozni, akkor mire megyünk vele?”

  NEM IGAZ!

  Anno az előbbi kommentemben említett álom munkahelyemen pont fordítva csinálták mint te.

  Az ilyen egyszavas zseniket letesztelték hozzáértő kollégák, majd villámgyorsan alkalmazta őket a cég jó fizetésért és berakták őket egy kollegális védőburokba, akik a többieknek elmagyarázták a kolléga használati utasítását.

  Annál a cégnél volt pár ilyen zseni, akik félelmetes agyak voltak, de a kommunikációjuk nulla vagy bicskanyitogató volt.

  Működött a csapat és kezeltük őket valahogy, mert olyan dolgokat tudtak, amit a szakmában országosan talán hárman még!

  Nehéz volt őket kezelni DE tudtuk, hogy nem százas a kolléga így ennek megfelelő türelemmel és módon voltak kezelve.

  Volt egy ilyen zseni IP mérnök aki ha hozzászóltál rád sem bagózott. Ilyenkor az egyszeri kolléga kicsit belemászott az aurájába és csendben ott várt 10-15 percig mire idegesen megkérdezte, hogy „MI VAN? Mit ÁLLSZ ITT? MIT AKARSZ? MIÉRT NEM HAGYSZ BÉKÉN?” :)))

  Ezek után az ember feltette neki a kérdést tömören, lényegretörően, mire emberünknek felcsillant a szeme, rástartolt a problémára, kezével kegyesen intett, hogy le lehet lépni….. majd x idő múlva jött egy email, hogy mit, hol, hogyan kell megcsinálni.

  Érdekes módon működött a csapat. Vajon miért?

 38. még egy észrevétel:

  Én életemben sajnos csak egyszer dolgoztam nagyon profi cégnél… külföldi tulajdonos és menedzsment volt természetesen…. ahol azon a napon mikor az őrült új tulaj (magyar) egy átszervezéssel szétverte a céget, akkor én a 6 éves munkaviszonyommal a kvázi középosztályba tartoztam, mert a céges átlag 7-8 év volt.

  Annál a cégnél nagyon jók voltak a folyamatok, meg voltunk becsülve (még a takarítónőnek is prémiuma volt, hogy odafigyeljen, hogy az alkalmazottak jól érezzék magukat a tiszta környezetben…) és külön odafigyeltek arra, hogy a dolgok megoldódjanak.

  Volt egy halom fiatal zseni akik szakmailag a topon voltak és egy halom öreg szaki, akik meg már sokat láttak és általánosságban mindent tudtak és bármit lehetett kérdezni, mert a cégvezetésnek az volt az elve, hogy a dolgoknak haladnia kell. Ha valami múltbeli gebasz jött elő, akkor az öregek kis tanácskozás után rögtön azonosították, hogy azt kb 5 éve csesztük el, és hogyan. Utána már csak az volt a feladat, hogyan oldjuk meg a problémát.

  Volt külön egy stratégiai igazgatónak nevezett „öreg szaki” kb 65-70 között, laza 40+ éves szakmai életúttal. A valóságban a pozíciónak KÖZE NEM VOLT A STRATÉGIÁHOZ.

  Mivel már szinte mindent tudott, látott, hallott és nem mellesleg szinte mindenkit ismert a szakmában az EGYETLEN feladata az volt hogy az elakadt ügyeket továbblendítse. Amikor valaki elakadt és kellett volna egy partnercég segítsége de falakba ütközött, akkor ment az öreghez és 5-10 perc beszélgetés után mondta a megoldást, majd felemelte a telefont és felhívta a Bélát, a Józsit, a Klárikát és ELINTÉZTE.

  Nagyon király érzés volt ott dolgozni, mert nem volt lehetetlen!
  A menedzsment EXCEL alapú volt, kifejezetten rühellték a Powerpointos, „prezentáló” stílusú csávókat.
  Ők azt mondták, hogy egyedül a számok számítanak, minden más mellébeszélés.

  Ha valami nagy ötletünk támadt, akkor összeraktuk, majd bevett módszerrel együtt bement a vezérhez karonfogva egy kereskedő – egy műszaki szaki (mérnök, fejlesztő, kivitelező) – projektmenedzser – és egy pénzügyes és előadtuk azt, hogy mi az ötlet. A kereskedő elmondta, hogy adja el, a műszakiak elmondták mit kell ehhez összerakni, a projektmenedzsment elmondta, hogy tudja beilleszteni a tervekbe és a pénzügyes elmondta, hogy az ötlet mennyi költséggel, mennyit fog hozni.

  Ilyenkor ugyanis mindig az volt a gond, mint mindehol: hogy a nagy bizniszek nincsennek benne a céges éves tervekben. Amikor pl feldobtuk, hogy erre a dologra kellene extra 700 millió, akkor azt is leraktuk mellé, hogy 2 év alatt 3 milliárdot fogunk keresni vele.

  A cégvezetés nem hajtott el minket a francba, hogy nincs pénz, hanem megnézték az excel táblákban a számításokat, majd bejelentkeztek a banknál és egy héten belül ott volt a lé.

  Megjegyzem a céges légkörhöz és ügymenethez az is hozzátartozott, hogy egy ilyen biznicnél MINDENKI TARTOTTA IS A HÁTÁT A DOLOGÉRT TELJES FELELŐSSÉGGEL, mert a siker komoly extra prémiumot jelentett, a bukta viszont kirugást.

  A hozzáállást jól mutatja, hogy én a 6 évem alatt nem láttam bukta ügyet. Mindig annyira körbejártunk egy témát, úgy elő volt készítve, hogy mikor kivitelezésbe ment ott már nem volt rizikófaktor.

  Ezzel szemben az a zsibizés, himi-humi és egyik oldalon a kontrollálatlan pénzszórás, a másik oldalon meg a piti fillérb….s ami itt manapság megy, az komolyan megijeszt.

 39. más…

  Szerintem a mai magyar HR és munkáltatói hozzáállás kb 15-20 évvel el van maradva a trendektől.

  Ezelőtt már 5 évvel azt mondta német HR-es kolléga, hogy

  1. Sírva könyörögnek a 70 éves nyugdíjas kollégáknak, hogy „HA csak napi 2 órát bír, az sem baj, csak jöjjön vissza.”

  2. Nagyvállalatnál ha van egy kolléga 5-10 éves vállalati tapasztalattal, AKKOR hibába kínál a konkurens cég 30%-al többet, AKKOR SEM eresztik, hanem kifizetik neki az emelt bért, MERT ha elmegy, akkor az utcáról kell felvenni egy másik embert, aki:
  a) szintén 30%-al többe fog kerülni
  b) nem biztos, hogy szakmailag tud majd annyit, mint elődje
  c) hiába okés szakmailag, de hiányozni fog a céges belső viszonyok ismerete, ami kb 2 év mire valaki mindent megismer és egy igazán profi „öreg” aki keni-vágja a cégműködést és ismeri a rendszert, hogy hol kell megmozgatni a fogaskerekeket probléma ESETÉN ahhoz kell a 10+ év.

  Egy jó céges működéshez a cég oda-vissza ismerete nagyon fontos. Minden pénzt megért.

  NA ezt menedzsment szemléletet itthon nem látom.

 40. Hát srácok nem dobtátok fel a napomat.

  Ha minden igaz én szeptemberben kerülök vissza a piacra.
  Miután ki’ba elegem van a privátszférából mert, hogy megélj és túlélj, napi szinten kell simliskedni, trükközni, stb, stb EZÉRT gondoltam 15 év multi tapasztalattal a hátam mögött, akkor visszamegyek multiba és csókolom.

  Gondoltam azt is, hogy végre fejlődött annyit 10 év alatt a HR szakma, hogy nem trükköznek azzal, hogy magának mennyi a bérigénye, hanem nyugati módon azt mondják, hogy: „Hé emberek ez az állás nekünk 3 ezer eurót ér.” Ennyit fizetünk. pont. Cserében ezek az elvárásaink. pont. Kell vagy nem?

  Ehhez képest azt hallom tőletek, hogy még mindig a „mennyi a bérigénye” fafság megy.

  Ez ugyanis eleve egy 22-es csapdája.

  TE DOLGOZNI AKARSZ, EZÉRT jelentkezel.

  – HA annyit mondasz amennyit szeretnél vagy piaci alapon reális —> túlzott igényeid vannak ezért kiszelektálnak.

  – HA direkte keveset mondasz és alálövöd, mert azt mondod majd kialakul csak LEGYEN végre meló —> „AHÁ!!! Ez az ürge a CV-je alapján sokkal több pénzt is kereshetne, akkor miért jelölt meg 160 bruttót??? Persze most biztos az lesz, hogy idejön aztán 3 hónap múlva dobbant, mi meg kezdhetjük elölről a keresést.”

  Ezért aztán ugyancsak kiszelektálnak.

  Kedves HR-esek! #&@>ˇ{ĐĐ!

  Nem lehetne emberszámba venni az alkalmazottakat és korrektül bánni velük?
  Például a bérigényt korekt módon kezelni, mint nyugaton?

 41. bolá
  mondta:

  Egy teljesen általános eset:
  – A nagy fejvadász cégnél találok egy pozíciót, amelynél szinte csak a nevem hiányzik.
  Elküldöm a CV-t.
  – A fejvadász már másnap felhív, elmondja a céget, megbeszéljük, hogy negyednapra szervez velük személyes találkozót.
  – Harmadnap délben hívom a fejvadászt, hogy negyednap biztosan lesz-e találkozó, mert azért azt meg kell szerveznem, hogy el tudjak rá menni. Mondja, ha 3-ig nem hív vissza, nem lesz. Még 3 előtt visszahív, hogy negyednap 2-kor kihez menjek.
  – Negyednap délben felhív egy ismerős a cégtől, hogy megtalálták a jelöltet, és bár ő szívesen beszélgetne velem, de 2-kor nem ér rá, meg a HR-esnek is más feladatot adtak, inkább ne menjek feleslegesen. Megírom a fejvadásznak, ő sem ért az egészből semmit (vagy legalábbis nekem ezt mondja).
  – Egy hét múlva megjelenik ugyanez a pozíció, de most már a cég neve alatt közvetlenül.

 42. jobangel
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: azt kapnád a kérdésedre válaszul, hogy nekik látniuk kell az illető személyiségét, meg hasonló izéket… Namost, ha beszélgetek valakivel, akkor abból pont kiderül, nem? A Facebookon meg egy olyan arcát mutatja, ami a világnak szól. Fontos, hogy emberünk ne legyen valamilyen szélsőség tagja, ne kövessen el bűncselekményt (pl. vényköteles gyógyszer árusítása Facebookon, mert volt ilyen jelöltke…) Na de ezekre sokkal hatékonyabb, ha aláíratok vele egy nyilatkozatot, hogy ezeket ő nem… Meg gyorsabb is, mint Facebookon turkálni.

 43. Le a spammerekkel
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: nem mész messzire. A netes jelenlét teljes mértékben privát dolog.

 44. Le a spammerekkel
  mondta:

  @pizo: megnézném azt a társadalmat… főleg, hogy mikor teszik törvényessé a kannibalizmust. 😉

 45. @ArriMedes: Más fórumokon arról van sző, hogy az ilyen véneket mint mi, el kellene tüntetni…

  Zoli

 46. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @munkanélküli informatikus: „Ha én munkaadó lennék, akkor a pozíciókra jelentkezők nagy Facebook, Twitter, stb aktivitása az alkalmazásnál nem előny lenne, hanem épphogy hátrány. Az én alkalmazottam munkaidő alatt a munkával foglalkozzon és ne mással.”
  Az elvárás teljesen ésszerű és jogos, de a rögvalóság pont nem ez 🙁
  Ugyanakkor az álláshirdetésekben nem szerepel olyasmi, hogy az egyik elvárt soft skill az fb, csirip, … fiókok özül legalább kettőnek a megléte és aktív használata. Viszont a gyakorlatban ezek hiánya vagy alacsony aktivitása már önmagában olyannyira kizáró ok, hogy eleve be sem kerülsz az interjúra.
  Ha megkérdeznéd a hr-est, hogy mi értelme van valakinek a közösségi fiókjában turkálni egy kiválasztási folyamat során, lehet hogy nem kapnál értékelhető választ. Max. valami olyasmit, hogy ezt tanulták az iskolában.
  (Ha nagyon messzire megyek, a közösségi oldalakon való jelenlét ugyanúgy magánügy, mint a vallás. Vallás alapján sem különböztethetnek meg egy kiválasztási eljárásban.)

 47. Bphmt
  mondta:

  @ArriMedes: hát a cégek ezt szeretnék, de ez a hajó éppen elúszik, úgyhogy szerintem hamarosan a 40 és 50 fölöttieket is elkezdik majd emberszámba venni, ha a projekt vagy egy beruházás csúszik majd létszámgondok miatt.

 48. ArriMedes
  mondta:

  @Bphmt:

  magyarán a munkaerőpiac építsen a 18-30 max 35 közötti emberekre, akik lehetőleg már egyetem alatt keményen dolgoztak.
  namost a többivel mi legyen, nyugdíjkorhatár most 65, akár 72-re is felmehet, emelett a nyugdíj melletti munkavégzést is egyre támogatják.

 49. Bphmt
  mondta:

  @Papírzsepi: 200an jelentekeztek egy pozira? Megkérdezhetem, hogy a ti cégetek valamelyik vidéki megyeszékhelyen van? Nálunk(nagymulti,mérnöki terület) az volt a gond, hogy a meghirdetett állásokra senki nem jelentkezett hónapokig, még oda nem illő emberek sem. Emiatt nálunk csoportok szüntek meg és olvadtak össze. Ahová végképp nem tudtak embert találni azt kiszervezték, mérnököket. Az öreg-fiatal infósról a véleményem: a BME-n a VIK-re évente 5000-en jelentkeznek,de az egyetem bevallása szerint is csak 800an végeznek.Ezek fele villamosmérnök, fele infós. A komolyabb arcokat azonnal viszik külföldre, egy része magától megy, és van olyan is akinek sze ágában sincs programozni. Aki marad az 4-500 fő pedig internként dolgozik valamelyik cégnél már az egyetem alatt is. A kezdő fizujuk az egyetem felmérése szerint 400nettó. Ja és még valami, nem végzik el 5 év alatt sokan:) Mire kiesnek a BMEről simán 28 évesek is lehetnek. De jó szakemberek lesznek. Szóval arra várni ,hogy találj egy senior programozót 35-45 között alacsony fizuval és még emberileg is rendben legyen, az a lehetetlen kategória. Sokan meg is unják ám a 10+ év programozást, mert egy idő után favágás.

 50. okleveles naiv
  mondta:

  Volt olyan állásinterjúm bő egy éve nemzetközi multi vidéki magyar „leányánál”, ahol a két HR hölgyike nem tudta, hogy mire interjúztat. Klassz volt, majdnem nevettem is.
  El is gondolkoztam, h vajon ők h kapták az állásukat (és a végzettségüket, ha volt nekik) és persze rossz az, aki rosszra gondol… Mindenesetre a magas, dögös szőkét én is interjúztattam volna.

 51. Johnny16v
  mondta:

  @pizo: Ugyanez a szitu marketing területen. 48 évesen pár hónap alatt összesen 2 interjú, jelentkezés alapján, pedig angol diploma, multis tapasztalat, régiós csapat irányítása, ráadásul vezetői kompetenciákkal. Kb. 80 helyre adtam be eddig, régiós és helyi vezetői posztokra, visszajelzést csak külföldről kaptam, magyar cégtől kb. 2 jött. Ja és Linkedin prémium előfizetésem van, ahol a beadott állásoknál látható, hogy mikor olvasták el. A magyar cégek 80%-a meg sem nyitotta a jelentkezésem, és a profilom sem tekintette meg….

 52. munkanélküli informatikus
  mondta:

  @Papírzsepi: „látom haragszol a HR-esekre!”

  Amit jogosnak érzek, mivelhogy a rettentő hiányszakma ellenére a levelezésünk 100 esetből 99-szer kizárólag egyirányú.

  „Azt én derítem ki az interjún”

  Úgysem hiszem el, hogy létezik Magyarországon olyan HR-es, aki lehetővé teszi, hogy egy szakember is beszélhessen a jelentkezőkkel. Még azok önéletrajzát sem kukázza, aki elmúlt 40 vagy pl nincs facebook profilja? Vagy legalább azét, akinek nincs szakirányú végzettsége, csupán 20 év gyakorlata?

  „Szóval a HR senki CV-jét nem dobja kukába”

  Egy ilyen HR-es az valami olyasféle kitalált mesefigura lehet, mint a „Béka Királyfi” vagy pl a „Becsületes Politikus”.

 53. kiber kóbor
  mondta:

  @Papírzsepi: a te céged is a tipikus magyar rögvalóság. Nehogy véletlenül olyan ember jöjjön ide, aki nálad többet látott már a világból, és esetleg okosabb gondolatai lehetnek mint neked.
  az ilyenek miatt mondom én is mindenkinek: menekülni!!!!, futni szaaldni elfele, vissza nem nézve, amig ki nem rúgnak minket a zunióból, és megint lehet sorbanállni vizumért!

  @jobangel: látom sikerült jól eltalálni, hogy lehet kifogni a hőbörgő álláskeresők vitorlájából a szelet. Ügyes vagy. Jó vitaindító cikk lett, de azért ne feledjük, a HR mint szakma jelenleg magyarországon nem létezik. ez amit a „kollégák” csinálnak, ez inkáb csak bohóckodás, de emberi erőforrás management aligha.

  Valahogy a kommentekből nekem nem jön át hogy olyan nagyon hiányozna bárkinek is az a 22.000 informatikus….

 54. Papírzsepi
  mondta:

  @munkanélküli informatikus: látom haragszol a HR-esekre! Tiszta szerencse, hogy én egy 40+-os informatikus vagyok, és általában a saját csapatomba keresgélek embert, akivel aztán együtt ütjük a billentyűzetet.
  Nálunk a HR nem tudja, hogy a jelölt le van-e maradva szakmailag, vagy sem. Nem is akarják tudni. Azt én derítem ki az interjún. Amúgy az, hogy le van maradva nem fontos. Mindenki le van maradva, még én is. Az érdekel, hogy képes-e, hajlandó-e tovább lépni, újat tanulni. És itt sajna az idősebbek kevésbé hajlandóak. De ha mégis, akkor ők a nyerők! Szóval a HR senki CV-jét nem dobja kukába. A CV-ket együtt nézzük át, én döntök – de azért azt megjegyzem, hogy a nyilvánvalóan jókat és a nyilvávalóan rosszakat egyedül is eltalálnák. Nálunk okos HR-esek vannak.
  Azt viszont, hogy háromszoros fizetést kér a jelölt, azt a HR-eseink maguktól is jól tudják. Egyrészt adafelvételkor megkérdezik a bérigényt (én is megteszem az interjú végén, amikor már a jelölt tudja, hogy mibe akarom belerángatni – de +-20% eltérésnél nem szokott több lenni). Másrészt pontosan tudjuk, hogy egy adott kompetencia-szinthez (beleértve a tudást, tapasztalatot, hozzáállást, stb.) a piacon mekkora a „tól-ig” a bérekben. Szóval szinte világít a dolog, ezért sem értem, hogy egyesek miért állnak neki taktikázni-blöffölgetni.

  Szerintem te abból az esetből indulsz ki, mikor a jelölt beadja CV-jét, majd mindenki tojik rá. Hát, ilyen nálunk nincs, leharapnák a HR-es csajok fejét. Ha van is, általában hiba miatt történik, és elég ritka. Jellemzően elárasztásnál.
  Ha például kiírunk egy műszaki menedzser pozíciót, akkor két nap alatt bedől mondjuk 200 CV. Amiből 150 frissdiplomásoktól jön, akik úgy érzik, hogy az egyetemen már megtanultak mindent, hogy ők legyenek a főnökök. Hát nem, oda volt írva, hogy 3-5 év gyakorlat is kell. És ez a valóságban inkább 5-10 év, mert olyanokkal kell majd versenyezni az egyetlen poziért.
  A maradék 50-ből jó, ha 20 alkalmas minden szempontból. Ezekből időrendben leszervezünk 10 interjút. Amiből lesz 5 tényleg jó is, jön a második kör, a harmadik, és a végén felveszünk egyet.
  Közben a másik 199-nek mondani kell valamit, de nincs még döntés, az idő meg megy. Sokan érzik ilyenkor, hogy nincs válasz, pedig lesz az…

 55. sirdavegd
  mondta:

  Ó! Pár évig minden decemberben megcsörrent a telefon, hogy X multi keresne olyan embert mint én. Hát, ha már így megtaláltak, küldtem mindig CV-t. Volt, hogy behívtak személyes interjúra is. De egyszer csak a nagy semmi, annyi visszajelzés se. Viszont a következő télen megint megtaláltak. Na, egyszer elrontották az ütemet, mert 3/4 évre rá csörgött a telefon. Eljártuk a törzsi táncot (kíváncsiság, na), majd: sajnos mégse folytassuk, mert egy éve már elutasítottak. Hát mondom az szép, de akkor is ti hívtatok, meg az elutasítást közölni is illik. Aztán mégis hívtak, hogy csak kellenék, majd végig pingpongoztattak 3 vezető között, majd amikor közölték, hogy lenne még egy 4. is, akkor megkértem őket, hogy vegyék már komolyan a munkájukat és rájuk nyomtam a telefont. Azóta nem keresnek. Mondjuk ha ilyen hebehurgya már a kiválasztás, akkor nem tudom mi lehet később, ahol amúgy sok pénz sorsáért felelne az ember.

 56. Technika Magnatovics
  mondta:

  Az egyik Miskolci autó alkatrész multi informatikust keresett. Mivel 40 felül vagyok szinte rögtön elutasítottak. Utána a hírdetés újból megjelent, hogy gyakornokot keresnek, majd aztán csak angulul nyelvű hírdetésben kerestek gyakornokot. A multinál ráadásnak 4 fordulós kiválasztási folyamat van. Ja és a bérek, hát minimálbér közeli.

  De a gyakornoknak legyen 10 év tapasztalata és ne merészeljen nettó 80 ezernél többet kérni… 🙂

 57. andro_nikkel
  mondta:

  @Pic: Csak olvastam eddig ezt a blogot, de most hozzászólok. Pic azt hiszem egyike vagyok az öregeknek 🙂 60 vagyok és csodálatos módon még van állásom (IT). Maximálisan egyetm ártek a véleményeddel saját tapasztalatból is …

 58. tibor és klára
  mondta:

  @munkanélküli informatikus: nem zárja ki egymást a kettő. kevés a megfelelő ember. ennek rengeteg oka lehet, de az teljesen nyilvánvaló, hogy nem darabra megy 🙂

  egyébként ha küldesz 40 ezer darab cv-t megfelelően képzett, certifikált, nyelvet beszelő, csapatmunkára alkalmas, szociálisan vállalható, stb. DBA-któl, akkor szerintem a bloggazda mindnek tudna melót találni 🙂

 59. munkanélküli informatikus
  mondta:

  @tibor és klára: „szerintem jó poziciót, pláne senioroknál az utcáról beesve nem lehet kifogni.”

  Na de a médiában egymást érik a „Kevés a tapasztalt szakember” meg a „Negyven ezer informatikus kéne sürgősen” cikkek.

 60. munkanélküli informatikus
  mondta:

  @Pic: „Vagy maradi vagy inkább a low profile híve, vagy csak szeretné a privát szféráját privátan tartani.”

  Tehát aki a privát szféráját valóban komolyan veszi, azt a HR-es vagy butának, vagy maradinak fogja tartani. A low profile elvárás pedig baromság, hiszen egy grammal sem tartalmaz több információt, mint maga az önéletrajz.

  Ha én munkaadó lennék, akkor a pozíciókra jelentkezők nagy Facebook, Twitter, stb aktivitása az alkalmazásnál nem előny lenne, hanem épphogy hátrány. Az én alkalmazottam munkaidő alatt a munkával foglalkozzon és ne mással.

  És ha jelentkezne nálam egy informatikus, akinek a nevére nemcsak a Facebook, de még a Google is nulla találatot dob ki, akkor nem kukáznám az önéletrajzát, hanem térden állva könyörögnék neki, hogy árulja el, hogy ezt hogy csinálta, mert ezt rohadt kevesen tudják. Helyette azt feltételezik róla, hogy biztosan maradi gondolkodású, mert ugye ezt tanították neki a HR-es oskolában 🙂

 61. tibor és klára
  mondta:

  @Le a spammerekkel: profi – tehát nem akadémiai munkát – csak azt hajlandó.

 62. tibor és klára
  mondta:

  @munkanélküli informatikus: szerintem jó poziciót, pláne senioroknál az utcáról beesve nem lehet kifogni. eleve 50% – vagy még több – ami ajánláson keresztül kerül betöltésre. nem is érdemes szerintem máshogy próbálkozni, de jellemzően a jó szakembereket inkább keresik (leginkább állandóan).

  kell valami speckó skill vagy nyelvtudás (Budapesten állandó jolly joker a holland) es az elég egy OK melóhoz. a maradék meg meh…

 63. Le a spammerekkel
  mondta:

  @tibor és klára: annyira hívő, hogy másra nem is hajlandó? Mert az a beteg lelkű takonygyűjtő kb. ezt állította…

 64. tibor és klára
  mondta:

  @Le a spammerekkel: nagybátyám megrögzött FORTRAN hívő. Szokott néhány havonta néhány napot, vagy 1-2 hetet Ny-Európában (1000 eurós napidíjjal) vagy az USA-ban (1800 dolláros napidíjjal) kódolni, hogy megengedhesse azt a luxust, hogy egy vidéki főiskolán taníthasson főállásban 🙂 FORTRAN-t is akár

 65. munkanélküli informatikus
  mondta:

  @Papírzsepi: Tipikus HR-es baromságokat sorolsz. Honnan tudhatná egy HR-es pusztán az önéletrajzból, hogy az illető szakmailag öt évvel le van maradva? Mert letesztelni a cégtől senki sem fogja, hiszen az önéletrajza automatikusan a HR-es kukájában landol. Honnan tudja a HR-es, hogy háromszoros fizetést fog kérni, ha senki szóba sem áll vele, mert az önéletrajza egyből a kukába kerül? Satöbbi, satöbbi. Ezek röhejes, átlátszó kifogások.

 66. Anselmo
  mondta:

  Legutóbbi élményem, hogy következetesen nem működött a regisztrálás a híres-neves cég HR adatbázisába, s így nem is tudtam megpályázni azt a rohadt állást. HR e-mail címére elküldött önéletrajzra meg hát persze hogy nem válaszoltak.

 67. Le a spammerekkel
  mondta:

  @Halpakker Dodóné: ebben nincs igazad. Mi a fasznak hívják be második körre, ha előre tudható, hogy esélytelen?

 68. Halpakker Dodóné
  mondta:

  @Koczy: Azért nekem a havernőd történetében ordas nagy baklövés van, amit jobb lenne, ha nem a HR-re tolna. Te magad írod, hogy úgy adta be az önéletrajzát, hogy vajmi köze volt a pozíció elvárásaihoz.

  Akkor meg mit csodálkozik, ha lepattant? Majd legközelebb ésszel pályázik.

  Ez tipikus példa arra, amikor a munkavállalói oldal sem viselkedik érett felnőtt ember módjára. Tipikus magyar – én nem vagyok hibás, csak a másik.

  Ezzel együtt engem is felháborít ami idehaza zajlik. Nem vagyok álláskereső, csak a szolgáltatások színvonalából látom, hogy elképesztő méretű a nihil és az igénytelenség, az alpáriság.

  Sőt, sajnos magamon is észreveszem. És ebben a magam esetében egy választ tudok adni – kiégtem. Kiégtem abban, hogy évtizedeken át maximálisan ki voltam zsigerelve alig fizetésekért. Elegem lett a packázásokból és most már mindenki tehet egy szívességet. Lehet, hogy tévedek, de szerintem az a mai magyar társadalom lelkiállapota

 69. Le a spammerekkel
  mondta:

  @Papírzsepi: kor… én Assemblert és PL/I-t tanultam az iskolában, dolgoztam COBOL-al, dBase variánsokkal, pascallal, olyan programnyelvvel, amit alig ismernek az országban, perlt is használtam, volt felületes java ismeretem, nem mellesleg 14-15 év üzemeltetési tapasztalatom, Windows és a mainframe OS kivételével szinte minden létező op.rendszeren + Oracle területen. Mostanság pythonnal múlatom az időt, ha épp olyanom van, meg belenézek sok egyéb újdonságba is… nem hinném, hogy egy IT-s, aki szereti csinálni a munkáját, az tényleg megrögzött FORTRAN-RPG hívő lenne…

 70. @Bphmt: Nem szeretem a sztereotip gondolkodast. De teny, hogy ket ifju holgy volt ott a beszelgetesen. 🙂

 71. @Papírzsepi: De hat miert nem lehet megmondani az igazsagot, miszerint nem megfelelo a kommunikacioja, kommunikacios keszsege? Ezzel nem megy a birosagra, es te sem bunkoztad le.

 72. Papírzsepi
  mondta:

  Ez az öreg-fiatal egy érdekes kérdés. Szakmailag az életkor egy informatikusnál nem fontos. De azért árnyalnám a képet.
  1. A bérigény. Az öreg mondjuk háromszor annyit kér, mint egy ifjú titán. És csak max kétszer többet ad. Nem azért, mert öreg, vagy mert hülye: egyszerűen ép ésszel ennyit lehet adni, főleg újként a területen. Innentől kezdve egyszerűen nem éri meg öreget felvenni annyi pénzért.
  2. Az öregek gyakran nem értik, hogy ha egy létra tetején állsz, és a létra rossz falnak van nekidöntve, akkor muszáj lemászni előbb, mielőtt ismét felmászhatnának rá. Tehát attól, mert a rendszerváltás előtt ő volt a főmufti a MOFÉM-nél, még előfordulhat, hogy most semmit nem tud abból kamatoztatni. Itt most nem ő lesz a főnök, ehhez kéne mérni a bérigényt is.
  3. Az informatika állandóan változik. Ami 5 éve még menő volt, az ma elavult vacak. Márpedig a korral együtt jön az izlésbefagyás is. Ő a COBOL-t szereti, abban a legjobb. Remek, mit 10 éve C-ben dolgoztunk, 5 éve Javaban, ma meg GO-t használunk. Holnap meg mittomén mi lesz, de tutira lehet kezdeni előröl a tanulást. Na itt szoktak jönni a problémák, mivel 40 felett egyre nehezebben megy az újjab és újabb „hóbortok” megtanulása. A saját bőrömön is érzem.
  4. Az viszont tény, hogyha az ember talál egy jó „öreget”, és sikerül valami csoda folytán megfizetni, akkor az aranyat ér. Nem véletlenül írtam, hogy kétszer annyit tesz le az asztalra, tényleg így van. A tapasztalatát használva sokkal értelmesebben áll hozzá a dolgokhoz, még úgy is, ha amúgy a fiatalok is minden héten meglepnek tudásukkal, teljesítményükkel.

  De, hogy visszamenjek a fő témához: mi is hibázunk párszor a jelölteknél, pedig nagyon nagy hangsúly van a visszajelzésen és az objektivitáson. Ugyanakkor a jelöltek sem mindig állnak a helyzet magaslatán.
  Például 1: csinos fiatal nő jelentkezik informatikusnak. Belhívjuk, eljön. Kiderül: ő most egy ruhaboltban eladó, még sosem írt programot. De a fiúja informatikus, és megtetszett neki.
  Például 2: ígértes jelölt jön interjúra, már a kapu és a tárgyaló közötti távon elküldi az őt fogadó HR-es lányt a p.csába. Aztán az 10 perccel később az interjúztatót is.
  Például 3: jelölt friss diplomás. Megérkezik, és hamarosan kifejti, hogy az egyetemen őt tanító professzora -nemzetközileg elismert szakember- teljesen hülye, a tantárgynak semmi értelme nincs, ő egészen másban hisz.
  Például 4: jelölt jön intrjúra. Leül, csend. Kérdezzük, egyszavas válasz. Újabb kérdés, újabb egyszavas válasz. Interjúztató vért izzad, hogy legaláb az alapokat kihúzza belőle. Értem, hogy ettől még lehet jó szakember, de a szoftver fejlesztés ma csapatmunka. Ha nem tud csapatban dolgozni, akkor mire megyünk vele?

  Én az interjún mindig felteszem magamnak a kérdést: akarok ezzel az emberrel együtt dolgozni?
  Lehet kitűnő szakember, de ha nem vagyunk kompatíbilisek, elengedem a kezét.
  Aztán mit mondjunk neki visszajelzéskor? Hogy „te egy tök jó szakember vagy, a bérigényed is rendben, de olyan bunkó vagy, hogy sosem engednénk a csapataink közelébe”? Már menne is a bíróságra..!

  Azt kell látni, hogy mi egy új tagot keresünk, egy létező szakmai csapatba, egy létező munkára. Az meg több, mint a pozíció-leírás, és CV-ből sem derült ki előre az eredmény.
  Meg azt, hogy a cégek biztonsági játékot játszanak. Nem fogják az elutasításkor megmondani az igazat. Nehogy utána egy ügyvéddel jöjjön vissza a jelölt, hogy „de hisz szakmailag alkalmas vagyok!!! Hogy felpofoztam az interjúztatót, az ebből nem von le semmit!”.

 73. Bphmt
  mondta:

  @muv: akkor csak nem tetszett nekik a szerepcsere, hogy te vártad az ajánlatot és megsértődtek, tudod a nők néha ilyenek:)

 74. Bphmt
  mondta:

  @muv: akkor csak nem tetszett nekik a szerepcsere, hogy te vártad az ajánlatot és megsértődtek, tudod a nők néha ilyenek:)

 75. @Bphmt:
  1) O dolguk, hogy miben remenykedtek, de hat akkor miert nem mondtak, hogy 200, es majd en utasitom el oket? (Egyebkent nem, egy komoly multirol volt szo, aki megfizeti az embereket, es ok fejpenzt kaptak volna utanam, ha odamenyek..)

  2) Banni egy percig sem bantam, szamomra egy erdekes kiserlet volt. A kerdeses cegnel amugy tucatnyi joismerosom dolgozik, es ha odamennek, akkor rajtuk kereresztul, mert arra ok kapnak bonuszt. Minek ehhez fejvadasz ceget bevonni? Csak persze ezt a fejvadaszok nem tudtak.. 😉

 76. @Bphmt: OK:)

  Zoli

 77. Bphmt
  mondta:

  @pizo: van ott minden:)

 78. @Bphmt: Ok:) Bár én nem IT-s vagyok.

  Zoli

 79. Bphmt
  mondta:

  @pizo: Csikó koromban állami cégnél dolgoztam, az akkori főnököm is vállalkozói múltal jött hozzánk vezetőnek, mert versenyszférába nem akarták felvenni sehová. Most jutott eszembe:a MÁV informatikát próbáljátok meg, állítólag annyira nem fizet szarul.

 80. @Pic: Hehe, én is kamu profillal csinálom, valós meg soha nem is volt:)

  Zoli

 81. @Bphmt: Biztos jó nő volt… a többit képzeljétek hozzá.

  Zoli

 82. @Pic: 47 évesen, vállalkozói múlttal komoly bajban vagy:( Úgy mint én is.

  Zoli

 83. @Bphmt: Igen:( hasonló rossz tapasztalatokkal. Aztán mint szerződéses partner járműdinamikai mérésekre, de ott meg a közvetítő cég francia ügyvezetője intett be mondvacsinált okokra hivatkozva.

  Zoli

 84. @munkanélküli informatikus: Én is erre jutottam. A saját szakmámban dobtam két nagyot, az egyik csak szűkebb körben ismert, de a szakma tud róla, a másik egy bizonyos nagy közfigyelmet felkeltő ügy műszaki része volt (RTL Klub főműsoridőben adta, bár én erről nem is tudtam), na azóta megnézhetem magamat, még annyi megrendelésem sincsen, mint előtte (16 éve saját vállalkozásban vagyok nagyrészt).

  Zoli

 85. Bphmt
  mondta:

  @pizo: Bosch-t próbáltad?

 86. @Nomad_: 1. Járműgépész-tervezőmérnök 2. Környezetgazdálkodási Menedszer-mérnök, kiegészítő az alapdiplomához, de akkor még nem posztgrad, egyszerre végeztem 3. Igazságügyi Gépjármű-műszaki Szakértői Szakmérnöki posztgraduális szakmérnöki

  Zoli

 87. Bphmt
  mondta:

  @muv: Azt gondolták vidéki vagy, tehát üveggyöngyért és kagylóhéjért is fogsz dolgozni.Ők rápróbáltak nem jött be nekik. Ne bánd, valószínűleg 200bruttót szerettek volna tőled hallani.

 88. Na akkor en is leirom „erdekes” HR tortenetemet.

  Emailen keresett meg egy fejvadasz ceg, hogy tudnanak nekem egy lehetoseget ajanlani. Miert ne mondtam, es elkuldtem a kert eletrajzot. Irtak, hogy milyen jo, legyen szemelyes elbeszelgetes. Jartam Budapesten, igy ha nem is trivialisan, de meg tudtam szervezni. Kerdezgettek az oneletrajzombol, valamit probaltak a munkarol is mondani. (Egyebkent nem tul kompetensen, de ez nem is annyira lenyeges.)

  Amikor ezekkel vegeztek, nekem szegeztek a kerdest, hogy mi a berigenyem. No nem mondtam, ok kerestek meg, majd ok megmondjak, hogy mennyiert hajlandok vinni! Probaltak megdumalni, hogy de hat ez nem igy szokas, meg miegyeb, de en tartom magam az elveimhez. Minek keresnek meg, ha nem mondanak bert hozza? Nem en kerestem oket, hogy ajanlgassak. Ez nem annyira tetszett nekik, de vegul ugy bucsuztunk, hogy majd jelentkeznek.

  Jelentkeztek is, azzal nem volt gond. Miszerint nincs szamomra megfelelo pozicio az adott cegnel. De akkor vajon miert kerestek, miert hivtak fel intervjuzni…? Erdekes kerdesek ezek.

 89. Bphmt
  mondta:

  @munkanélküli informatikus: én ebből nem csinálok problémát, ne ezen múljon egy jó állás, csinálok FB , LinkedIN profilt, regisztrálok a cégek karrier oldalaira stb…végig megyek a HR-es Turing-teszten is angolul németül, de cserébe ne alkudozzunk a béren. Azt kifelejtettem hogy voltam egy olyan cégnél is ahol 16 oldalas tesztet írattak velem 100 kérdés volt. Volt minden: Linux,IP,adatbázis(SQL),IP security,OSI modell , port felismerés, allokációs táblában klaszter keresés, mit ír ki a program stb.Volt rá egy óra!!!! Nem is erre jelentkeztem, nem is készültem de így is 58% lett. Kevés volt:)

 90. @Pic: Egyszer amikor illetékes elvtárssal beszélgettünk, akkor teljes természetességgel mondta, hogy az emberek annyi mindent kiadnak magukról önként, hogy már az iwiw-es időszakban is úgy kezdték a nemzetbiztonsági átvilágítást, hogy először megnézték ott az illetőt. :))

  Erre mondta azt kidobó ember ismerősöm, hogy miután többször megjárták ők is nagy emberek elzüllött csemetéivel, hogy „probléma” esetén mielőtt pofánverik a kiskölköt előtte elveszik a személyijét és megnézik fészbúúúkon, hogy ki fia-borja, nehogy utána őket is pofáncsapják. :((

 91. @munkanélküli informatikus: Sok sok éve töröltem magamat a fasznúkról. (Gyengébbek kedvéért És igen! lehet törölni, csak nagyon el van rejtve és macera, meg névlegesen 2 hét, de inkább több, mire nyomod vész.)

  Most kettő kamu profilom van, mert muszáj, hogy belenézzek dolgokba, pl céges profil.

  Egyébként mindenhol úgy kezdik, hogy megnézik a profilodat, mert sokminden kiderül az emberről.

  Szerintem ha valakiről nem találnak adatot, akkor az ugyanolyan visszajelzés arra is érdemes rákérdezni.

  Vagy maradi vagy inkább a low profile híve, vagy csak szeretné a privát szféráját privátan tartani.

 92. ArriMedes
  mondta:

  @pizo:

  ez nagyon durva

 93. munkanélküli informatikus
  mondta:

  Azon tudok még röhögni, amikor azt hallom, hogy akinek nincs facebook profilja, azt az önéletrajzot szintén kukázzák. Hét igen magas intelligenciájú ismerősömből hatnak nincs is facebook profilja 🙂 ebből is látszik, hogy a magyarországi HR-eseknél mik a preferenciák a pozíciók betöltésénél.

 94. Bphmt
  mondta:

  @Pic: ezt is tapasztaltam, volt cégemnél a fiatalabbak nehezen rávehetők munkára és a tudásuk is igen kevés volt, cserébe az arc hatalmas. Olyan pozikba ültettek bele az utcáról beesett fiatal lányokat és fiúkat hogy leesett az állam. A lány ruhaboltból IT területen manageri poziba,szép:)

 95. Bphmt
  mondta:

  @munkanélküli informatikus: erre a következtetésre jutottam én is. Lehetsz penge a szakmádban ha sokat kérsz akkor inkább mégsem kell a tapasztalatod. Egyébként egy ilyen „hr” vlogger, nem tudom a nevét de YT-on van egy két videója, egyszer egy charton mutogatta, hogy az állásoknak kb 20%-át töltik be a cégek állásportálon keresztül történő jelentkezés által, a nagy részét belső ajánlásokkal töltik fel. Szóval ha van egy fejes ismerősöd akkor még azon keresztül érdemes lehet megpróbálni, de szerintem fizetni akkor sem fognak túl jól.

 96. @Bphmt: Hiiiiiii Öregem most egy kicsit elszomorítottál.

  Mi a kollégákkal éppen mostanság fejezzük be a vállalkozósdit és döntöttük el, hogy megyünk vissza alkalmazottnak, becsukjuk az IT cégünket mert nem volt kerek történet.

  Én vagyok a legidősebb a 47 évemmel, lehet, hogy bajban vagyok??? :)))

  Privát észrevétel az életkorról vezetői szemmel nézve….

  Az elmúlt 10 évben egy érdekes dolgot figyeltem meg:

  Az ÖREGEK, értsd az 50-60 évesek szakmailag teljesen ott vannak, tapasztalatuk is van, és sokkal jobban odateszik magukat és jobban dolgoznak mint a 20 évesek.

  A fiatalok állandóan nyavalyogtak, hogy így nem meg úgy nem, meg most fáj, meg nem bírom, meg fáradt vagyok, nincs kedvem, stb…

  Az Öregek meg összenéztek és szó nélkül megcsinálták.

  Amikor pedig valami nem szeretem meló volt akkor a fiatalok szó nélkül szabotáltak.

  Eközben az öregek azonnal „eszkaláltak” és visszajeleztek, hogy „tudunk-e róla, hogy ez így egy oltári nagy fafság…. Nem kellene ezt csinálni, de ha igen akkor sem így.”

  Leültünk megbeszéltük, hogy mi sem értjük, de az ügyfél ÍGY kéri, EZT akarja, EZÉRT fizet és NEM lehet vele értelmesen tárgyalni, mert azonnal sértődik és már 3 másik céget kirúgott, mert „kötözködtek”.

  Az öregek bólogattak és szó nélkül csinálták, a fiatalok továbbra is szabotáltak.

  Határidőnél a számonkéréskor és a felelősségre vonáskor ment a hiszti meg duma, meg a mellébeszélés…

  Akkor most miért is kellenek mindenhol annyira a „fiatalok”???

 97. munkanélküli informatikus
  mondta:

  Nem a magasan képzettekből van hiány, hanem az alacsony bérigényűekből van hiány. Ha valakinek komolyabb szakmai tapasztalata van, vagy X évesnél idősebb, annak az önéletrajza automatikusan megy a kukába. Eközben pedig folyamatosan megy a sírás, hogy nincs munkaerő.

 98. Sziasztok!

  Csatlakozom. A magára oly büszke magyar HR szakma kritikán aluli.

  2009-ben amikor nagy álláskeresésben voltam, mert sajna az én szakmámban akkoriban 30%-os leépítés volt. Akkor ezeket amiket írtatok mind megtapasztaltam én is.

  Nem válaszolnak, sumákolnak, nem veszik fel a telefont, nem hívnak vissza.

  DE amikor bent vagy náluk akkor olyan pofátlanul magas lóról beszélnek veled, hogy szeretnél kicsit belemászni…. az aurájukba.

  Érdekes módon a próba cseresznye alapon külföldi cégekhez pofátlanul beadott jelentkezésemet (NEM IS kerestek embert hiszen náluk is leépítések voltak!!) a külföldi HR-esek mindig megválaszolták a jelentkezésemet és korrekt leveleket kaptam.

  Függetlenül attól, hogy Osztrák, Cseh, Német, Ameriaki cég mindig válaszolt, visszajelzett.

  Ugyanígy tettek Magyarországon is a legnagyobb Multik.

  A magyaroknál viszont ment a kurvulás.

 99. Bphmt
  mondta:

  Sziasztok, régóta olvasom a blogot, de nem szoktam hozzászólni. Jelenleg én is álláskeresésben vagyok és elég vegyesek a tapasztalataim vannak ezeket osztanám meg veletek. Angol multinál dolgoztam idehaza mérnökként több mint 10 évet, többet nem szeretnék mondani mert nem akarom beazonosítani sem a céget sem magam.
  1.Magyar „olajos” multi: meghirdetett csoportvezetői állás nagyjából ugyanaz amit én csináltam 10+ évig. Önéletrajz elküld…3 nap múlva hívnak..rögtön tegeznek..3ik kérdés a bérigény, mondok valamit még bőven 6 számjegyű, a hölgy nevet és közli hogy messze lakom…WTF????..(budai agglomeráció)
  2.Német mobil leány: CV sent…2hét–>call..HR-es tegez, majd 3ik mondat bérigény..mondtam 6 számjegyet..emberem cirka 40%-ot akar alkudni, mondom neki hogy 13éve kerestem ennyit..sértődik rám csapja a telefont majdnem..másnap felhív, hogy a vezető szeretne beszélni velem menjek be holnap..főnök nagyon jófej volt, nagyon szerette volna, ha hozzájuk megyek, megadja a privát számát és megígéri hogy elintézi a pénzt, ez ne legyen akadály..1hét múlva hív a hr-es egy még alacsonyabb bérajánlattal..mondtam neki hogy ennyiért már egyetemistát sem fog szerintem találni.
  3. Német multi leánya:telefonos interjú angolul és németül a hres tegez végig..1hét után személyes interjú angolul,németül magyar főnökkel, majd egy másik pozit ajánlanak, 6 hónapja hirdetik, jobban hangzik belemegyek..utolsó kör a német főnivel angolul németül..2 hét csend.. ráírok a HR hölgyre, egy hét múlva válaszol hogy a második pozi az mégsem nekem való(rozsdás a németem?) de itt egy harmadik vállalom?..nemet mondtam és elköszöntünk..másnap ez a pozi professionön keretes fizetett hirdetésben megjelenik. Pénzről úriemberekhez méltóan nem beszéltünk.
  4. Magyar IT KKV: ismerős ajánlotta..CV elküld..2 nap múlva megírták hogy nem engem válsztottak(húdegyorsakvagytok)..ismerős mondta hogy öregnek találtak(36)

  Aztán olvastam ilyet is állásoldalon: pályakezdőt vagy max 3év tapasztalattal rendelkezőt várnak a pozira, egyik feltétel CISSP vizsga. Ja igen. De a CISSP-hez 5 év teljes munkaidős tapasztalat kell..hmmm..komoly cég.

  Konklúzióm és üzenetem minden fiatalnak és képzett embernek hasonló szürke Gandalféhoz: „Fussatok bolondok!”

  Csak programozóknak érdemes maradni, de nekik is inkább remote állásokat ajánlok, mert kb 2x annyit fizet ,mint itthon bármelyik top-coder állás.

 100. Nomad_
  mondta:

  @pizo: megkérdezhetem milyenek azok a diplomák? Hátha tudnék segíteni…

 101. ArriMedes
  mondta:

  @Balfredo Alfredo:

  ez abból a téves felfogásból is adódik, hogy a dolgozó legyen hálás, hogy egyáltalán dolgozhat, kap érte tb-t, stb, sőt, még fizetést is(!).
  aztán valóban a kényelem, előítéletek határoznak meg mindent, nekünk azonnal hadra fogható ember kell, se pénz se idő se kedv a betanításra, pályakezdő nem, 40 feletti nem, nő nem, gyerekes nem, hosszabb ideje munkanélküli nem, csak ilyen és ilyen képzettségű, stb.

  aztán most meg fogy a népesség, sokan elmentek külföldre, színvonalas „szenior” dolgozókat nem neveltek ki, stb. és jön a sírás

  (bár a munkaerőhiánynak ezen túl egyéb okai is vannak)

 102. @jobangel: 47 éves, 35-nek kinéző 3 nappali BME diplomás mérnök vagyok jó angol nyelvtudással, és ezeken én is keresztülmentem. Viszont ott tartok, hogy reményem sincsen valami normális állásra (már 2004-ben, 33 évesen öregnek tituláltak sok helyen).

  Zoli

 103. jobangel
  mondta:

  @Din Serpahis: no igen, amikor már pénzbe is kerül az álláskeresőnek, nem csak bosszúságba… Ilyenkor lehet, hogy már írni kellene egy szép levelet (tényleg szépet), hogy tessenek már odafigyelni…

 104. Din Serpahis
  mondta:

  A szanalmas az, hogy elvertem ket napot meg egy csomo penzt a budapesti interjukra, elvarhato lenne, hogy ok legalabb a telefont felvegyek.

 105. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Din Serpahis: „…csak akkor vette fel a telefont, amikor mas szamrol hivtam, hebegett habogott, hogy a kollegakat majd megkerdezi. Szanalom.”
  Ez nyilván nem csak a recruiter hibája.
  Ha már nem kívánják betölteni a pozíciót, akár azért, mert közben változott a helyzet, akár azért, mert nem is akarták, csak kamuból hirdették meg, szerencsés lett volna valamilyen konzisztens kommunikációs stratégiát kidolgozni a cégen belül (gyk. megállapodni abban, hogy mit hazudjanak az érdeklődőknek, miért nem kaptak visszajelzést).
  Ebben egyébként az a röhejes, hogy minden álláshirdetésben ott a jó kommunikációs készség bullshit izé soft skill. Tehát a jelöltektől elvárják a kommunikáció képességét, ők maguk meg tojnak rá, ezzel is még „vonzóbbá” téve a céget és a pozíciót.
  Megint egy téma, amiben a megukat hr portálként meghatározó embercsoport kiadhatna valami állásfoglalást vagy útmutatót a jó gyakorlathoz.

 106. Koczy
  mondta:

  Amikor barátnőmet behívták egy interjúra önéletrajz alapján, meg is lepődött, mert nem igazán passzolt, csak beadta, hátha. Első körben elmondta, látja, hogy elvárás a logisztikai végzettség és a szakmai német nyelvvizsga, mivel ő pénzügyes volt 8és ilyen munkakörben is dolgozott), csak egy félévet tanult logisztikát még a főiskolán és a szakmai német sem igazán megy, de nyitott az új dolgokra és hajlandó készülni, tanulni. Mondták jó, jó nem gond, bele lehet tanulni.

  Barátnőm elkönyvelte, hogy ide nem fogják visszahívni, meg hát miért is tennék. Felhívták, hogy akkor jöjjön be második körre. Odament, németül szakmai kérdésekről kérdezték, nyilván nem ment neki. És persze az sem lehet elvárás, hogy két hét alatt hozzon be ennyi tudást. Kölcsönösen megállapították a nyilvánvalót, hogy nincs az elvárt szinten.

  Persze nem vették fel, (a hirdetés amúgy újra fenn van), de hogy miért kell direkt kellemetlen helyzetbe hozni valakit, az számomra érthetetlen. Vagy van valami fejkvóta? Minden behívott emberért jár egy pluszpont?

 107. Din Serpahis
  mondta:

  Jaja, velem volt olyan, hogy megkerestek linkedinen, felmentem ket interjura is Budapestre, jol sikerult, mondtak, hogy keresnek majd a bertargyalas miatt, aztan semmi. Par het elteltevel probaltam oket hivni, a recruiter csak akkor vette fel a telefont, amikor mas szamrol hivtam, hebegett habogott, hogy a kollegakat majd megkerdezi. Szanalom.

 108. Balfredo Alfredo
  mondta:

  Az esetleges politikai háttértől függetlenül elmondható, hogy – több évtizedes multikulti jelenlét ide vagy oda – itthon egyszerűen nincs kultúrája a kiválasztásnak. Egy csomó minden ebből adódik.
  Többször beszéltünk arról, hogy az álláshirdetések nem elég informativak, olykor kifejezetten titokzatosak. Vagy hogy a cv-nél néha az a baj, hogy túl rövid, néha meg pont az, hogy túl hosszú és túl részletes.
  Szintén tipikus, hogy a jelentkezők semmilyen visszajelzést sem kapnak a negatív döntésről. Vagy ha
  kapnak, nincs benne köszönet. Ha jön levél, az rövid és semmitmondó, nem derül ki belőle az elutasítás tényleges oka. Lehet, hogy az illető nyelvtudása vagy más készsége nem érte el a kívánt szintet. Lehet, hogy túlképzett. Lehet, hogy alulképzett. Lehet, hogy túlkoros. Lehet, hogy nincs fb/In profilja, pedig a cégnél ez elvárás. Lehet, hogy egy új projekthez kerestek embert, de a projektet menetközben leállították. Lehet, hogy a hirdetés közzétele után létszámstopot hírdettek a cégnél. Ezen indokok egy része nyilván nem publikus. Ettől függetlenül az elutasított jelentkezőknek illene minden esetben valamilyen visszajelzést kapniuk.
  Péda egy tipikus esetre: Bizonyára többekkel, vagy az ismerőseikkel megtörtént már, hogy jött egy levél, ami szerint az adott pozícióra nem őt választották. Akkor mást választottak, gondolhatnánk. De nem, mivel ugyanaz az álláshirdetés, de egy újabb jelentkezési határidővel továbbra is olvasható. Hogy ennek a jelenségnek az-e oka, hogy a jelentkező nem felelt meg és mások sem feleltek meg (netán nem is voltak mások), vagy pedig a hirdető cég valamilyen ismeretlen okból (fortélyos félelem igazgat?) fenn akarja tartani a látszatot, hogy egy pozíciót nem tud betölteni, miközben valójában nincs is szükség az adott pozícióra.

  Egy egészen másik dolog, hogy ezt az országot – egyebk mellett – az olcsó munkaerővel hirdették az
  elmúlt évtizedekben. Ez sokáig jó is volt, de úgy tűnik, most kezd visszaütni: a multikulti alacsony bértömeget tervez be, de ezért cserébe nem kap embert 🙁

 109. 232323
  mondta:

  Igazából aki bánkódik egy pillanatig is, hogy nem vették fel egy ilyen céghez.. nos ne tegye. Meg irány külföld. Vagy tessék 2 havonta munkahelyet váltogatni, a cévében meg hazudni. A cégek is megteszik.

  Amúgy meg ha terjed egy cégről hogy szar, az valahol a munkavállalónak jó: +20-50%-ra árazom be mikor pályázok. 🙂

 110. jobangel
  mondta:

  @Le a spammerekkel: A munkaerőhiány ugyanúgy strukturális, ahogyan a munkanélküliség volt. Igen, a magasan képzettekből van hiány. Mert vagy már elmentek külföldre, vagy diszkriminatíve nem választják őket, mert 45-60 évesek… – szóval, a hiány valójában enyhébb, mint szeretnék láttatni, de létező, kb. 70% a sajtóban olvasható létszámokhoz képest. Persze a 45-60 évesekkel lehetne enyhíteni, de ahhoz le kell tenni az előítéleteket, pláne meg kell fizetni a szakembereket. Azon felül hiány van szakmunkásból, mert a kemény fizikai munkát nem óhajtották a cégek megfizetni, sőt, sokáig le is nézték a „melóst”, és ezért ezek az emberek külföldön boldogulnak. A harmadik réteg az alacsonyan képzettek, akik sok munkát be tudnának tölteni, de amíg a hiper sír, hogy nincs pénztáros, addig nem veszi fel a hallássérültet, mert az olyan „más”.

 111. Le a spammerekkel
  mondta:

  @jobangel: nem munkaerőhiány van, legalábbis nem úgy, ahogy azt az elvtársak hirdetik. Bizonyos szakmákban, jól képzett, tapasztalt munkerőből van hiány.
  És de, politika, mert az elvtársi cégeknél tilos minden, ami negatív a kormányra nézve… tiszta „kommunizmus”…
  Amikor nincs racionális magyarázat, akkor is van, csak nem kötik az orrodra. Talán nem véletlenül. Én csak lehetséges példákat soroltam, van még ezer más hasonló.
  Kedvencem, mikor a hirdetésben szó sincs szükséges nyelvtudásról, csak a személyes beszélgetés végén nyögi be az interjúztató, hogy hát sajnálják, de a nyelvtudás hiánya… ami egyébként az önéletrajzban is szerepel, tehát ha ez igaz lenne, akkor miért is hívták be a jelentkezőt?

 112. jobangel
  mondta:

  @Le a spammerekkel: Simán merek ilyen tanácsadásba kezdeni, mert utána is tudok menni sok pályázatnak, hogy megtudjam miért nem sikerült. És mert tényleg munkaerőhiány van, ez nem politika, pláne azért nem, mert kifejezetten versenyszférára specializálódtam. Ha a jelentkezőről tudjuk, hogy diszkrimináció áldozata lehet, akkor azt figyelembe is vesszük. Ezek az érthetetlen esetek pont arról szólnak, hogy minden stimmelt, el is indult több esetben a beszélgetés, majd valami miatt – amire nincsen racionális magyarázat – félbeszakadt.

 113. Le a spammerekkel
  mondta:

  Szeeintem ez részben politika: egyrészt fenn kell tartani a látszatot, hogy nem munkanélküliség van nálunk, hanem munkaerőhiány. A másik: a facebook, linkedin stb. Ha nincs publikus, ellenőrizhető profilod, az a baj. Ha van, de valami ott nem tetszik, akkor meg az. De az is lehet, hogy a jelentkező arca nem volt szimpatikus, ezért nem kellett. Vagy csak az a baj, hogy férfi/nő a jelentkező. Esetleg a bőrszíne, a neve alapján feltételezett nemzetisége a gond. Indokolni meg egyik hirdető sem köteles, ha mégis megteszi, jó eséllyel hazudni fog.. Az egészből csak azt nem értem, hogy ha az első pont kivételével nem vagy tisztában ezekkel, akkor hogy mersz ilyen tanácsadásba kezdeni??