Ha így teszel, könnyen elfogadnak az új munkahelyeden 1. rész

Ha így teszel, könnyen elfogadnak az új munkahelyeden 1. rész

Amikor megnyerünk egy állást, fellélegzünk, hiszen megnyertünk egy nagy csatát, végre leszámoltunk a régi munkahely keltette rossz érzésekkel vagy a munkanélküliség nyomasztó érzésével, de korántsem nyertük meg a háborút. Persze nem is háborúnak kell ezt felfogni, hiszen remélhetően sok jó élményben lesz részed, de ezért bizony rengeteg dolgot kell tenned. A beilleszkedés nem könnyű feladat még tapasztalt idősebb munkavállalók esetében sem. Fontos, hogy Te, mint új munkatárs felkészülten vágj neki az új útnak. Fontos, hogy a munkáltató és a HR is felkészülten várjon téged. Fontos, hogy a csapat, ahová tartozni fog fel legyen készülve a fogadásodra, betanításodra, megtartásodra. Nem is olyan egyszerű, mint hinné az ember, hiszen nem csak rajtad múlik, bármennyire is szeretnéd.

Miért fontos a beilleszkedés? Az első és legfontosabb, hogy legyen munkád, hiszen ebből tartod el magad és családod. Másrészt próbaidő alatt, ha elbocsátanak, az elég rosszul néz ki az önéletrajzodban, továbbá azonnali felmondás helyzete áll fenn, így sajnos, egyik napról a másikra az utcán találhatod magad. Harmadik pedig, hogy sokat dolgoztál azért, hogy idáig eljuss, ne a cél előtt vallj kudarcot.

Na vágjunk is bele.

Belépéskor általában több esetben és területen is összetalálkozol a hr-rel: az első érintkezési pillanat a beléptetés, hisz nagyon sok helyen a munkaügy a HR terület részét képezi.

 1. Fordíts figyelmet arra, hogy belépéskor érkezz pontosan, ne várakoztasd meg a munkaügyes kollégát, vigyél magaddal minden olyan dokumentumot, amely a belépéshez szükséges.
 2. Vedd át munkaeszközeidet. Telefon, laptop, stb. Kérdezd meg, mit hol tárolhatsz. Van-e szabályzása az iratok tárolási rendjének, vagy az archiválásnak. Ha van, kitől kaphatod meg a részletes információkat.
 3. Ha még nem kaptad meg a szerződésed, akkor kérd el. Olvasd végig és ellenőrizd, hogy minden úgy szerepel benne, ahogy megállapodtatok. Nézd meg alaposan!
 4. A munkaköri leírásod is lehetőleg minél hamarabb kapd meg, olvasd át alaposan, és, ha kérdésed adódik, tedd fel és tisztázd az esetleges félreértéseket.
 5. Készülj fel a munkára: ha szükséges vigyél be szakkönyveket, bármit, ami a munkád pontos elvégzéséhez szükséges.
 6. Kérj a cégtől egy rövid bemutatást, természetesen részletesebbet, mint, amit az interjún hallottál. Esetleg írásban is elkérheted, hogy Te is tudd, hol dolgozol. Ha bármikor ilyen jellegű kérdést kapsz, érdemi választ tudj adni, továbbá a munkádban is fontos szerepet játszhat.
 7. Ugyanebben a leírásban kérd el az általános vállalati célokat. Továbbá azt, hogy a te munkáddal hogyan járulsz hozzá a vállalati célok eléréséhez.
 8. Ha több irodája is van a munkahelynek, erről is kérj részletes leírást, és azt, melyik iroda, milyen funkciót lát el.
 9. Fontos, hogy tudd, ismerd a munkatársaidat. Ezért erről is érdemes kérni egy részletes listát, amely tartalmazza a munkatárs nevét, posztját, telefonszámát, email címét és azt, hogy melyik telephelyen dolgozik.
 10. Osztályok és vezetők megjelölését is fontos kérned. Ki melyik osztályhoz tartozik, melyiknek ki a vezetője- és milyen szintű vezetője.
 11. Kérj tájékoztatást arról, hogy a cég milyen szabványokkal rendelkezik. Iso 90001, stb. Továbbá, hogy melyek azok az iratok, amelyeket a szabványosítottak.
 12. Érdeklődj affelől, hogy milyen képzéseken kell részt venned és, hogy ezek milyen időpontban fognak megtörténni. Továbbá, hol és ki fogja tartani? Kell-e valamit vinned az oktatásra?
 13. Ha nagy az irodaház vagy több telephelyből áll, kérj egy térképet, ahol jelölve vannak az irodák, hol melyik helyezkedik el, hogy, ha fel kell keresned személyesen valakit, meg tudd oldani önállóan.
 14. Interneten is tájékozódj a cég weboldalán található tartalmakról.
 15. Kérd, hogy vezessenek körbe és mutassanak be. Ha ez nem lehetséges, akkor megteheted, hogy te írsz a munkatársaknak egy bemutatkozó emailt, amiben elmondod, hogy hívnak, milyen pozícióban foglaltál helyet, milyen feladatokat fogsz ellátni. Továbbá, kérj időpontot tőlük arra, hogy kb. 10 percben mondják el neked, ők mivel foglalkoznak és mi az amivel segítheted az ő munkájukat.
 16. Kérdezd meg, rendelkezik-e a vállalat szakszótárral. Ha igen, te is kérsz egyet, hiszen szeretnéd ezeket megtanulni.
 17. Érdeklődj a HR-estől a céges kultúráról. Ez tartalmazza:
 • Hogyan kell öltözködni. Azaz viselhetsz-e rövid szoknyát, pántos blúzt, stb.
 • Hol ebédelhetsz? Van erre külön kijelölt étkező? Elfogyaszthatod-e a reggelidet az asztalodnál vagy ez itt nem szokás.
 • Milyen eszközöket használhatsz a közös konyhában?
 • Tárolhatod-e a saját ételed a hűtőben? Erre milyen szabályok vannak?
 • El kell mosogatnod magad után vagy csak be kell pakolnod a mosogatógépbe?
 1. Milyen szabályok vonatkoznak a vendégfogadásra?
 • Kell- e jelezni valakinek? – Van recepciós? Ha igen, milyen adatokat kell megadni a vendégről? – név, időpont, stb.
 • Meg lehet kínálni a konyhában található kávéval, vízzel, teával, stb?
 1. Fontos, hogy letisztázd a HR-rel, hogy kik a vezetőid. Milyen beosztásban vannak? Kinek és mikor tartozol elszámolási kötelezettséggel?
 2. Milyen ellenőrzési és visszacsatolási eljárás van érvényben?
 3. Fontos letisztázni, hogy mikor, milyen iratokat, riportokat várnak tőled.
 4. Fontos letisztázni, hogy a vezetőd pontosan milyen eredményeket vár el.
 5. Fontos letisztázni, hogy a vezetőd az elvárt eredményeket mikorra várja el. Melyiket mikorra?
 6. Fontos tisztázni, hogy, ha több vezetőd van, kinek az utasítása alapján kell működnöd. – Itt nagyon fontos az, hogy ne kerülj a vezetőid utasításainak össztűzébe. Ne kerjülj abba a helyzetbe, hogy esetleg ellentétes utasításokat adnak neked és a végén rajtad csattan a szitu.
 7. A belépőkártyádra is kérdezz rá, ha lesz. Mikor, kitől kapod meg? Addig hogyan jutsz be a céghez? Ne legyen emiatt reggelente késés, kellemetlen helyzetbe kerülés.
 8. Érdeklődj a HR-en, hogy az internetet milyen szinten van lehetőség használni. Szakmai oldalakat időnként felkeres az ember – van erre lehetőség? Milyen biztonsági rendszer működik? Pl. külső eszközt lehet használni vagy sem?
 9. KERÜLD A KONFLIKTUS HELYZETEKET MINDADDIG, AMÍG NEM ERŐSÖDSZ MEG ANNYIRA, HOGY CSATÁBA TUDJ VONULNI, HA SZÜKSÉGES.

A nap végére be vagy tájolva. El tudsz igazodni, hogy mi hol van az épületben, ismered a munkatársaknak legalább egy részét stb.

******

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg, hátha ezzel te is segítesz másoknak!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes konzultációért gyere a Facebook csoportomba!

******

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @jobangel:
  Persze persze….
  Azt ha most felébrednél, akkor biza láthatnád, hogy a te „valóságod” egyáltalán nem fedi le az emberek (commentelők) valóságát, szal meglehetősen nem reprezentatív a tapasztalatod.

  De amúgy mit várok… nem véletlen néznek le titeket az emberek. Ott vannak a tények az orrod előtt, de te simán ignorálod azt. Látod, hogy fekete valami, ott van a szemed előtt, de te csak azért is hajtod, hogy az biza fehér, biztos majd előbb utóbb nem fognak hülyének nézni, ha eleget mondogatod…

  Nem kérdés, hogy több ezer önéletrajzon végzett kulcsszavakra keresést egy átlag hr-es 2-3év alatt… de kíváncsi lennék ezek közül az emberek közül hány csinálta végig a fenti listát? Vagy hol is van az a valóság amiről beszéltél?

 2. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @jobangel:
  Kíváncsi lennék mennyien kezdenék el verni az asztalt, ha eltörölnék a nők nyugdíj kor kedvezményét 🙂

 3. Bambano
  mondta:

  @jobangel: az melyik diszkriminációból jött ki, hogy pl. amerikai jogi egyetemen tüntetnek a diákok, hogy ne tanuljanak büntetőjogot, mert az olyan durva és sérti a lelkecskéjüket?

  meg odáig süllyedtünk a pc-ben, hogy bemondásra tönkre lehet tenni életeket, karriereket. pláne, hogy akik bemondják, ugyanúgy bűnösök… miért nincs pár józan ember, aki ilyenkor tarkónvágná az ilyen idiótákat?

 4. IT Knight
  mondta:

  @jobangel: ebben szerintem sosem fogunk egyet érteni, de nem is baj ez 🙂

  viszont azt eddig nem értettem, hogy Mártit miért véded és erőlteted ennyire. Látszik, hogy az olvasóknak nem kell. OK, hogy te is szoktál kapni negatív kommenteket, de azért ha összevetjük, a te írásaid általában semleges, egyhén pozitív, vagy kimondottan pozitív fogadtatást kapnak. Mártinál ez az enyhén negatívtól a nagyon negatívig terjed.

  De most már látom, business is business 🙂

 5. jobangel
  mondta:

  @IT Knight: Igen, ez az a diszkrimináció, amit nem érdemes támogatni. A nő lelép szülni… A férfiaknak nem szokott gyereke lenni. És persze a nők találták ki, hogy ez a munkáltatónak kockázatot jelent, véletlenül sem az a törvényhozás, amiben sosem voltak nagy számban nők. A nők sem küzdöttek azért, hogy 40 év után nyugdíjba menjenek, valójában sok értelme nincs is, de akkor ezzel jónéhány nőt ki lehetett vonni a munkaerőpiacról békében, mert akkor még munkanélküliség volt, és azt hitték ez jó ötlet. De ez már egy másik vita 🙂

 6. IT Knight
  mondta:

  @jobangel: régebben azt tanácsoltad, hogy a férfiak jogaiért küzdjenek a férfiak. Ezért én a férfiak jogaiért küzdök. A feministákat sem érdekli, hogy a bíróságoktól a nyugdíjrendszeren át szinte mindenki diszkriminál ellenünk. Akkor pontosan mit is vársz tőlem? Hogy adjak esélyt a női pályázónak és kockáztassam, hogy lelép szülni? Ő küzdött azért, hogy én is 40 év után nyugdíjba mehessek? Egálban vagyunk szerintem. 🙂

 7. jobangel
  mondta:

  @IT Knight: Tetszett volna nem támogatni a diszkriminációt, és egyenlő jogokért küzdeni…

 8. IT Knight
  mondta:

  Áldozata vagyok nap mint nap ebben a feminista, PC-mániás világban.

 9. jobangel
  mondta:

  @IT Knight: A gerillás csóka óránként 60 ezret kér, mi óránként 10-et. Én ingyen segítek, amíg megy emailben és határidő nélkül. Az önéletrajz véleményezés ingyen van nálam, de várni kell rá. A gendernek pay gap itt nem releváns, én nem ebből gondolok megélni, nekem nem annyira fontos a bevétel ebből. A diszkriminációval meg addig vicceskedsz, amíg egyszer áldozata nem leszel… :/

 10. dr utcai arcos
  mondta:

  @barabásildi: Hacsak nem vagy 150 éves, az 50 munkahely az már, és itt 3 pont …

 11. PeniValdes
  mondta:

  húha hát ha valaki így kezdene akkor azt én elég hamar elkönyvelném stréber buzgómócsingnak és szerintem ezzel jópáran így lennének.

 12. IT Knight
  mondta:

  @jobangel: haha, gender pay gap, mi 😀 gerillamajom 60 ezret keres, ti meg csak 20 ezret.

  tényleg igaz lehet, amit olvastam, hogy a gender pay gap az egyéni vállakozóknál és mikrovállalkozóknál a legnagyobb.

  ez súlyos diszkrimináció: a nők nem fizetnek saját maguknak eleget!

  amúgy azt hittem, te ingyen segítesz. Írták itt néhányan korábban, hogy segítettél nekik fizetség nélkül is.

 13. jobangel
  mondta:

  @Bambano: jobb sarokban ott van, ki írta, és az író ennek tanulságaként majd jobban ki lesz emelve.

 14. jobangel
  mondta:

  @IT Knight: Az én áraim is ezek, mi ezzel a baj? Csendben jegyzem meg, hogy a gerilla-önéletrajzos pali óránként hatvanezret kér.

 15. Bambano
  mondta:

  „KERÜLD A KONFLIKTUS HELYZETEKET MINDADDIG, AMÍG NEM ERŐSÖDSZ MEG ANNYIRA, HOGY CSATÁBA TUDJ VONULNI, HA SZÜKSÉGES.”: lol. ha mindig kerülöd a konfliktushelyzetet, sosem fogsz megerősödni, mindenki át fog lépni a fejeden.

  a második munkahelyemen én is annyira konfliktuskerülő voltam, hogy eltelt vagy 2 hét a melóból, mikor fegyelmit akartam adatni az igazgatóhelyettesnek, ráadásul úgy, hogy ezt neki mondtam az arcába, nem a háta mögött. 🙂

  egyébként így visszaolvasva a kommenteket, rájöttem, mitől volt fura ez a poszt. más írta 😛

 16. HellsAngel
  mondta:

  Nagyobb helyeken siman megtortenhet, hogy az ember „fonoke” eppen kuldetesben van valahol es elfelejti, hogy uj kollega erkezik, a projekten dolgozo emberek meg fizikailag tavol helyezkednek tole (az informalis hierarchia a HR latokoren kivul van), ugyhogy ul taszk nelkul, nezegeti a falat. Emiatt a cikknek azt az uzenetet erteklem, hogy ilyenkor talalja fel magat az ember. Ez lehet a kollegakkal valo ebedeles, a HR-tol tajekozodas, akar a ceges doksik olvasasa vagy annak kikenyszeritese, hogy vegre legyen valami. Es igen, vannak nagyon rossz otletek is, pl. pantos bluzban behivni ket vendeget grillpartit tartani a konyhaban. (Bar ezek kicsit keverednek a cikkben.)

  Hogy pontosan mi a jo, az szerintem teljesen kulturafuggo. Pl. mondhatod, hogy a legfontosabb ismerkedni a kollegakkal es ebedelni, ha nincs kozossegi ter es ebedlo, csak evente egy ceges parti, amire az emberek 70%-a nem megy el. Ugyanigy lehet az is a ceges kultura resze, hogy nem mentoralgatjak az uj embert, nem vezetik kezen fogva, nem rohan be percenkent hozza fonoke tudatni, hogy hol a helye, mert ugy gondoljak, hogy olyan munkatarsakat szeretnenek, akik gondolkodnak, onalloan ertekelik ki a szituaciot es kepesek donteni.

 17. IT Knight
  mondta:

  Én bevallom őszintén, arra vártam, hogy Márti előbb-utóbb lekopik, annyi szidást kapnak a cikkei.

  De aztám megtaláltam ezt a részt a honlapon:

  „Kiss Márta e.v
  Személyes konzultáció: 20.000 Ft/2 óra (alanyi áfamentes),
  Skype 1 órás konzultáció: 10.000 Ft
  Skype 2 órás konzultáció: 18.000 Ft”

  visszavonom azt a mondatot, miszerint sajnálom Mártit 🙂

 18. jobangel
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: #megfogtam a lényeget: próbáltam sajtot rakni a gugliba, de lecsúszott a monitorról 🙂 — eddig a vicc része, és a kritikák minősége ugye…

  Ami fontosabb, hogy amikor „kisvalóságozás” van, akkor tévedsz. Egy átlag HR-es 2-3 év alatt megcsinál párezer állásinterjút, annál nagyobb merítése kevés embernek van, mint nekik. A mi kis valóságunkban benne van a Békés megyei romasoron lakóktól a budapesti topmenedzserekig mindenki. Nyilván a mintánk nem reprezentatív, mert reaktívan dolgozunk emberekkel, de jópárezer (szó szerint, nem költői túlzás) sorsot már végigbeszéltünk emberekkel. Attól meg mindig érdemes óvakodni, hogy egyetemes igazságokat fogalmazzunk meg, meg „A Valóság az”, „Az Igazság az” vonalán érveljünk, mert nem hiteles. A százalékokba meg mérés nélkül nem érdemes belemenni, mert az csak vagdalkozás.

 19. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @jobangel:
  Jah, csak épp az emberek 99.9%-nak nem ez a valósága.
  Lehet 0.1%-ra részben igaz a post, csak ha kibújsz a saját kis világodból feleszmélhetsz, hogy ez gyakorlatilag elhanyagolható kategória….

  Amúgy index címlapra kerülés gyakorlatilag 100%-ban attól függ, hogy mit tart az adott szerkesztő fontosnak, és nem azon, hogy amúgy van-e értéke vagy értelme az adott postnak.
  Lehet fáj, de a valóság az, hogy keresek egy random felkapott amerikai sajtot, googlefordítóval copy pastelem egy postját(akár csak egy mondat elolvasása nélkül), és az lazán kikerülhet a címlapra, mert ilyen a „minőség” errefelé…
  Gondolom ránézet látta, hogy milyen szép sorba kivannak ide rakva dolgok, biztos valami nagyon fontosat akar mondani, mehet is címlapra!

 20. kommentes nikk
  mondta:

  @Meridian74: a poszt írója, háeres.

 21. Meridian74
  mondta:

  Ki az a „Márti”?

 22. kommentes nikk
  mondta:

  @jobangel: „Ezen felül, amit te és az olvasók „valóságnak” gondolnak, az csak az ő valóságuk, mert nyilván, ha valaki az irodából azt kritizálja, hogy egy beilleszkedéses cikk nem szól mindenkinek (pl. a kukásautó sofőrjének), akkor az a kritika értéktelen 🙂 És persze ez a poszt a kórházi dolgozókra is nehezen értelmezhető, meg a bányászokra is, de akinek szól, az viszont tudja használni a benne foglaltakat. Vegetáriánus recepteket sem szokás azzal kritizálni, hogy „és a hús hol marad, he?” :)”

  Nem a kritika értéktelen, hanem ez a poszt… Namost ezzel az a baj, hogy ha valaki ír egy posztot, ami egy bizonyos szegmensre vonatkozik, de ezt elfelejti odaírni, és általános tanácsgyűjteményként tálalja az egyébként a munkavállalók saccra 20%-ára vonatkozó (és nem mellesleg bugyuta) tanácsgyűjteményét, akkor nem az a hülye, aki ezt kritizálja. És Mártinak tényleg hatalmas tárgyi tudása lehet, csak éppen ahogy a kommentelők is említették, a felsorolt bekérendő doksik kiadása a melóhely kötelessége, tehát rém okos tanács ezek elkérésre biztatni az embert. Kb mintha azt írta volna, hogy hónap végén kérd elé a fizudat. Okos tanács lvl 99. Szóval a hr „szakma” még mindig egy nagy blöff…

 23. jobangel
  mondta:

  @IT Knight: 1. ne sajnáld, mert egyébként én is így kezdtem, az első indexes posztom hasonlóan szerepelt, kb. csak a kritika jött, aztán azok, akik akkor kritizáltak, már sehol sincsenek, én meg de 🙂
  2. Márti hatalmas igazságérzettel (emiatt szívesen partnerkedem vele), komoly szakmai tárgyi tudással (ez fontos, de önmagában még nem lenne elég ahhoz, hogy magam mellett akarjam) bőven kiemelkedik az átlagos HR-esek közül.

  Ezen felül, amit te és az olvasók „valóságnak” gondolnak, az csak az ő valóságuk, mert nyilván, ha valaki az irodából azt kritizálja, hogy egy beilleszkedéses cikk nem szól mindenkinek (pl. a kukásautó sofőrjének), akkor az a kritika értéktelen 🙂 És persze ez a poszt a kórházi dolgozókra is nehezen értelmezhető, meg a bányászokra is, de akinek szól, az viszont tudja használni a benne foglaltakat. Vegetáriánus recepteket sem szokás azzal kritizálni, hogy „és a hús hol marad, he?” 🙂

  Viszont, ha azt nézzük, hogy erre a posztra 15 ezer oldalletöltés után jött kb. 20 db kritika, akkor még a számok is mellette állnak 🙂 Most először került index címlapra az ő írása, és ezzel máris felülmúlta sok posztomat, az első címlapost meg pláne, ahol kb. százan küldtek el az anyámba, egy életveszélyes fenyegetést kaptam, és egy „ellenblogot” generáltam, ahol megtaláltak a Linkedinen egy HR-es Fazekas Évát, aki nem én vagyok, és jól nekimentek, tehát a blogszolgáltatót kellett megkérnünk, hogy takarítsa el. Én meg kitettem a saját Linkedin profilom linkjét, de sokszor hiába, mert emberek szerint még mindig HR-es vagyok, és úgy gondolják, tudnak velem arról vitatkozni, hogy ki vagyok 🙂

  És ebben a konkrét posztban engem leginkább a 27-es pont fogott meg… Mert nem azt mondja, hogy bólogass, és fogadj el mindent, hanem a konfrontálódást is megengedi, tudja, hogy van ilyen, íme a valóság. Na, ezen el is bukik a munkavállalók 80%-a, és évekig vergődik egy rossz állásban, mert már az elején nem húzta meg a határokat arra, mit engedhetnek meg mások vele szemben, és mit nem. Tény, hogy ő még jóval óvatosabban fogalmaz, de ha megnézed az én 5 évvel ezelőtti posztjaimat, akkor látod, hogy én is voltam ilyen.

  Kicsit most úgy működnek a kommentelők náal, mint átlag HR-es a CV-vel: átfut, nem értelmez, esetleg kiritizál. Márti is, én is, azzal különböztetjük meg magunkat, hogy elolvasunk, értelmezünk önéletrajzokat, és az alapján fogalmazunk meg tanácsokat.

 24. IT Knight
  mondta:

  Kicsit sajnálom Mártit, mert itt szembe jön vele a valóság, hogy mit is gondolnak róluk (személyzetisekről) az emberek.

  Pedig Márti nem is butább a megszokottnál, teljesen átlagos HR-es.

  @jobangel: én szeretek kritizálni, de komolyan, már annyira sajnálom Mártit, hogy nincs szívem leírni a véleményem, inkább várok egy cikkre, amit te írsz.

 25. Billy Hill
  mondta:

  Hivatali patkányok (1999): „Első nap össze kell verni valakit…”

 26. Bambano
  mondta:

  valójában nem az a probléma, hogy a poszt szerint kérjünk ilyen doksikat, hanem az, hogy a posztban leírt adatok zömét a munka törvénykönyve szerint át kell adniuk. ugyanígy, ahol van iso, ott iso előírás, hogy a dokumentációnak hozzáférhetőnek kell lennie.

  tehát a friss belépő minek kérjen olyat, amit meg kell kapnia kérés nélkül is?

 27. bElannaTorres
  mondta:

  @jobangel: ezt nem láttam 🙂

 28. kommentes nikk
  mondta:

  @jobangel: a posztban sajna kb használhatatlan dolgok vannak, tankönyvízű életidegen gyűjtemény. Mellesleg pont az ilyen tanácsok miatt nincs nagy becsülete a hr „szakmának”, most komolyan, mennyire reális az, hogy valaki belép a melóhelyre, és a vállalati célokról kér dokumentációt? És ha megteszi, akkor azonnal el lesz könyvelve hülye buzgómócsingnak (és az is…).

 29. jobangel
  mondta:

  @bElannaTorres: ketten írunk, és pont szükség van a HR-es nézőpontra, ezeket írja Márti. Többek között azért, mert én is csak széttárom a karomat a beilleszkedésre, hogy „hát légy kedves, jófej” de ez nem rendes tanács. A fenti posztban meg ennél jobb dolgok vannak.

 30. bElannaTorres
  mondta:

  Én is nagyon szeretem az írásaid, a látásmódod, de ezzel én sem tudok egyetérteni, pedig én is szeretem a világos szabályokat. Sajnos sokan nem, és rá kellett jönnöm, hogy amit még nem szeretnek az a sok kérdés. Együtt kell menni ebédelni, nem szabad hamarabb hazamenni mint a többség, és időben kell érkezni. A többire meg rájössz menet közben. Annyi a lazábbaknak, hogy tényleg figyeljenek milyen papírokat kér a hr, biztos vagyok benne hogy sok mindenhol az idegbeteg, egyszer szólnak, másodjára már pipa lesz. Ő ott otthon van, tehát megenged magának többet, de te szinte hívatlan vendég vagy.

 31. barabásildi
  mondta:

  @Lea Dobozi: Több határozott idejű állást mondtam már fel. Minden munkáltató tömegesen követi el a jogsértéseket, elég könnyű így felmondani, felesleges volt vágni a centit.

 32. barabásildi
  mondta:

  „Amikor megnyerünk egy állást, fellélegzünk, hiszen megnyertünk egy nagy csatát,…” Persze, nagyjából bárkit felvesznek azokra az állásokra, amelyekért régen küzdeni kellett. A többire meg vadásszák az embereket.
  Legalább 50 munkahelyem volt. Engem ezek közül egyről rúgtak ki, akkor sem próbaidő alatt, és nem a munkám miatt, hanem mert nem értettem egyet mindennel. A legtöbb magyar munkahely alkalmatlan arra, hogy ott normális ember dolgozni tudjon. Azért mondtam fel a legtöbb helyen már a próbaidő alatt, mert az alapvető jogszabályokat nem képesek betartani, a legalkalmatlanabbakat teszik meg főnöknek és/vagy oktatónak, és fikarcnyit sem számít a munkavégzés minősége az előrejutásban, csak az előre bebetonozott rokoni-haveri kapcsolatok. Inkább vállalkozom, pedig rengeteget próbálkoztam, hátha van normális munkáltató. De nincsen. Pedig kicsi az elvárásom. Korrektség, törvényesség, igazságos viszonyok, emberhez méltó kommunikáció a munkatársakkal. Ezeknek nem képes megfelelni a munkáltató. Egyre nagyobb a munkaerő hiány, de nem a pénz miatt, hanem ezért.

 33. @Semper Fidelis: Szívemből szóltál 🙂

 34. vg123
  mondta:

  Azért megnéznék az embert, kicsit oldalról is, ha ezt mind megpróbálná eljátszani…
  😉

 35. demerson
  mondta:

  Az itt leírt pontok nagyrésze baromság és teljesen életidegen. Úgy érzem a szerző csak azért sorolta fel őket, hogy teljen a papír.

 36. tatárfejű kutya
  mondta:

  „Vedd át munkaeszközeidet. Telefon, laptop, stb. „

  Pont nem erről szól szerintem a mai Magyarország…max egy pár cipőt adnak meg valami műanyag munkaruhát és már állhatsz is a termelésbe…(csak szólok)

 37. kalandfereg
  mondta:

  Jajistenem, erről a listáról ordít, hogy egy HR-es írta. :)))
  Hihetetlen, mennyire leegyszerűsítve, leszabályozva, óvodásan képzelik el a világot a HR-esek.
  Persze, ezeket mind meg kell csinálni, csakhogy ebben szinte senki nem szorul tanácsra.
  Van, hogy ezt konkrét, írásos listaként is megkapod a HR-en, csak olvasni kell tudnod.

  Ha ez mind megvan, teljesítetted a 0,1%-át a beilleszkedésnek.
  Az igazi kérdések a maradék 99,9%-nál merülnek fel.

 38. Lea Dobozi
  mondta:

  A próbaidő alatti kirúgást miért kellene feltüntetni az önéletrajzban?
  Volt egy évem, amikor 4 állásom volt. Ebből 2, ahol próbaidő alatt rúgtak ki.
  …. és ennél jobb nem történhetett volna.. utána bent ragadtam egy határozott idejű állásban, aminek minden másodpercét utáltam… vágtam a cm-et, hogy mikor lesz már vége. Jelenlegi munkahelyemen pedig közel 10 éve dolgozom.

  Visszatérve az önéletrajzhoz: alapvetően évek kerülnek feltüntetésre benne. Az ilyen lyukak eltüntethetők. De amúgy pedig ha nem jött be akár az egyik, akár a másik félnek (a munkavállaló is felmondhat) miért kellene magyarázkodni?
  Előfordulhat mindenkivel függetlenül attól, hogyan dolgozik. Elegendő egy olyan kollega az új munkahelyen, aki puszipajtása a főnöknek és neki nem jön be és kirúgatja (velem az egyik helyen konkrétan ez történt és mint kiderült az elődöm is a próbaidő alatt rúgták ki).
  Szóval szerintem abszolút nem probléma a próbaidő alatti kirúgás (kivéve persze akkor, ha nagyon nincs más lehetőség).

 39. Shish Yakoo
  mondta:

  A kukásautó rakodók milyen szakirodalmat hozzanak magukkal a várható funkciókra felkészüléshez? Viselhetnek-e rövid szoknyát, pántos blúzt stb. a munkahelyen? Mit kell tenniük, ha Iso 90001 szabványt találnak az ürítendő kukában? Van-e a kukásautón internet? Ezek is fontos kérdések!

 40. TarVez
  mondta:

  Sajnálom, általában egyetértek a Jobangelen megjelent cikkekkel, de ez esetben sajnos nem. A pontokban felsorolt információkra természetesen szüksége van (volna) a munkavállalónak. De…

  „A nap végére be vagy tájolva”? Ezeket az információkat néha még egy magát szervezettnek tartó munkahelyen is hetekbe telik összevadászni. Nagyvállalatnál egy hét alatt meg se fogja találni az ember azt, hogy ki az illetékes ezekben a kérdésekben, ha pedig fölteszel több kérdést is olyannak, aki nem érzi feladatának, hogy válaszoljon, máris szereztél pár rossz pontot, mert nyaggatod. Ezeknek a kérdéseknek csak a töredékével próbálkoztam meg az előző munkahelyemen, máris buzgómócsingnak tartottak, aki nem hagyja rendesen dolgozni a többieket. Ez a címke rajtam is ragadt végig, amíg csak ott voltam.

 41. Semper Fidelis
  mondta:

  Ja jól be akarsz illeszkedni, ezt az egész listát felejtsd el.

  3 dolog fontos

  1. Hol a klotyó
  2. Hol a büfé
  3. Kollégák mikor mennek ebédelni. Menj velük.

  Ezzel többre jutsz mint a szabványok meg szabályzatok olvasásával.

 42. GTI100
  mondta:

  „Interneten is tájékozódj a cég weboldalán található tartalmakról.” Miután már felvettek? Jobb lenne már a jelentkezés előtt.
  Egyébként nagyon jókat nevettem. Először a felsorolt pontokon, utána meg a hozzászólásokon.

 43. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  A próbaidőnek fontos szabályai vannak.

  Alapvető, hogy próbaidőben minden feladatot megcsinálunk, folyton köszönünk a főnöknek és bólogatunk, ebédszünetben is a cég éves jelentését nézegetjük a számítógépen, legfeljebb időnként kikapcsolódásként megnézzük a cég tavalyi tímbildingjének a fényképeit, a kollégáknak is kizárólag a cég munkájával kapcsolatos kérdéseket teszünk fel, kisírt szemekkel érkezünk munkába, amikor előző nap estek a cég részvényei, s amikor a főnök arról kérdez mik a terveink. azt válaszoljuk “szeretnék minden idegszállammal segíteni, hogy cégünk jobban teljesítsen a konkurrencia ellenében, erre szeretném feltenni gyarló életemet”.

  Aztán amikor lejárt a próbaidő, drasztikusan váltunk. Letöltjük kedvenc játékunkat a hivatali gépre, sokat fórumozunk, fényképeket nézegetünk, számlákat fizetünk a netes hozzáférésünkkel, blogot szerkesztünk, sokat művelődünk és olvasunk, bármit aminek semmi köze a cég tevékenységégez. Amikor meg néha mégis dolgozunk, akkor meg közben minden kollégának panaszkodunk, hogy a rohadék cég rabszolgákként kezel minket.

 44. halaloszto
  mondta:

  ezek baromira nem a beilleszkedéshez kellenek. hanem egy szűklátókörű baromarc hr-es saját hülyeségének a kielégítéséhez. bár ő maga is agyfaszt kapna, ha a hew hire az első nap ennyi kérdést tenne fe.

 45. Koczy
  mondta:

  Húha, jó kis lista 😀 Dolgoztam multinál (kisebbnél meg nagyon nagynál is), egyszer sem kellett végigjárnom ezeket a köröket. Ezeknek a feléről (pl. szerződés, hogy jutok be az épületbe, stb.) a hr-es tájékoztatott, kaptam anyagokat a cégről, egyből felzavartak az informatikushoz, hogy telepítse a gépem meg a telefonomat, adjanak hozzáférést, amihez kell, stb. A közvetlen főnök az első mítingemen bemutatott mindenkinek, mondanom kellett magamről egy-két szót. Ezekről szerintem nem a munkavállaló dolga érdeklődni. Jó, hogy melyik iroda hol van, abba néha belekeveredtem, de az első szembejövő emberke mindig szívesen segített, meg egyébként is, egy hatalmas irodaházról beszélünk, ha egyszer elhadarják mi, hol van, úgysem jegyzem meg. Vagy készítsek térképet piktogramokkal? 😀 Az meg, hogy mit lehet felvenni, hogy működik az étkező meg a konyha, úgyis időközben derül ki, meg segítenek a munkatársak is…

 46. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  „Kérj tájékoztatást arról, hogy a cég milyen szabványokkal rendelkezik. Iso 90001, stb. Továbbá, hogy melyek azok az iratok, amelyeket a szabványosítottak.”
  :DDDDD

  Ez az írás annyira mellőz bármiféle gyakorlatiasságot, hogy az már egyetemes példa is lehetne. Kb. mintha ki lenne másolva valami tankönyvből a sablon szöveg.

  Nem, hogy szalagmunkás Gézára sem igaz, de a szellemi munkát végzők nagy része sem fogja megcsinálni az itt leírtak nagy részét.
  Arról nem is beszélve, hogy ezeknek a többsége amúgy sem a munkalávaló dolga lenne.

  Amúgy egy jó tanács: ha olyan céghez (nagy multi ami nagyon extrém módon túltolja a formalitást (Japán?) vagy másolni próbál egy ilyet) kerülnél/keresnek meg, ahol a fent említettek jelentősen jelen vannak, akkor keress másik helyet…