Hogyan jelentkezzünk idétlen álláshirdetésre?

Hogyan jelentkezzünk idétlen álláshirdetésre?

Hand-Squeezed-Lemon.jpgAz előző posztban szétszedett álláshirdetéshez rengeteg hasonló van. Az egyik tanulsága az volt a posztnak az olvasók szerint, hogy ha az álláskereső megteheti, ilyen hirdetésekre ne jelentkezzen, ne pazarolja az idejét.

Sajnos van, aki ezt nem teheti meg, mert pl. olyan régióban lakik, ahol alig van álláslehetőség, vagy mert régóta állást keres, és már bármilyen bevétel, legális munka jól jönne. Aki nincs abban a helyzetben, hogy lehetőségeket hagyjon ki, annak ilyeneket is meg kell próbálni.

rossz-hirdetés2.jpgA hirdetésben egy asszisztens-
-mindenest keresnek, aki dehogyis irodavezető, sokkal inkább mindenki kisegítője, meg még értékesítő is. Nem biztos, hogy rossz pozíció ez, ahhoz ,hogy erről meggyőződjünk, el kell jutni állásinterjúra, meg kell kérdezni, ami fontos. Lehet, hogy a sokféle feladat azt jelenti, hogy minden igazgató tud adni heti 1 óra munkát, az értékesítés alatt sem tudjuk mit értenek, lehet, hogy nem proaktív értékesítés kell, csak egy megrendelésekre válaszolgató ember.

Egy ilyen hirdetést úgy érdemes kezelni, hogy kiírjuk a kulcsszavakat, amikre valószínűleg jól reagál a hirdető. Esetünkben ez az asszisztencia (és nem adminisztráció), pénzügyi munkák, szakmai támogatás, számlák ellenőrzése, értékesítés tűnik ilyen kulcsszavaknak. Akinek ilyen jellegű tapasztalatai vannak, ezekre hegyezze ki a CV-jét. Nem adminisztráció, hanem asszisztencia, szakmai támogatás ilyenolyan gazdasági kimutatásokban, szerződések megkötése, számlázás, értékesítés stb. Minden, ami ebben a hirdetésben szóba jöhetett, és van belőle tapasztalata jelöltünknek. Írja le a motlevélben legalább 2-3 mondatban, milyen munkákkal támogatta a pénzügyi vezetőt, ügyvezető igazgatót. Értékesítésről egy újabb bekezdés, 2-3 mondatban, főleg az ügyfelek kezelésére kihegyezve, a szerződéses feladatra említse meg, ha tanult valahol jogi ismereteket. Ezzel a lényegi mondanivaló már meg is van, 7-8 releváns mondat is sikerült, több nagyon nem is kell (egy oldalnál ne legyen több a motlevél!)

Kerüljük az általánosságokat: nem „ügyvezető munkájának támogatása”, hanem leírni, hogy naptárának kezelése, tárgyalások szervezése, telefonhívásainak fogadása, prezentációinak elkészítése, gazdasági kimutatások letöltése ilyenolyan szoftverek segítségével, vendéglátás (akár kávéfőzés) stb.

Innentől még feltöltjük udvariassági izékkel:

Az első bekezdésben leírjuk, hol találtuk a hirdetést, miért jelentkeznénk rá (mert eddig is ilyesmit csináltunk x év tapasztalattal stb.), az utolsó bekezdésben reménykedünk, hogy meggyőzőek a tapasztalataink, és személyesen is bemutatkozhatunk, majd elköszönünk, aláírunk, kapcsolati adatokat írunk és kész is!

Kiknek való egy ilyen állás?

Ez az állás vágyott visszalépésre és előrelépésre is jó lehet. Ha egy értékesítőnek, könyvelőnek tele van a bakancsa a szakmájával (leggyakoribb pályaelhagyók a pedagógusok után), akkor ez jó váltás lehet, mert váltás is, meg nem is. Ha egy értékesítési asszisztens feljebb akar lépni, és később értékesítő akar lenni, ez az állás jó lehet neki, hiszen itt már értékesíthet, belekóstolhat „élesben”. Ezt kell kosztümösen/nyakkendősen megfogalmazni a „miért jelentkezem” bekezdésben a motlevélben.

Kockázatok

Tegyük fel, beletaláltunk az igényekbe, és behívják jelöltünket. Állásinterjún kell mindent tisztázni:

1. Kétféle feladat van: asszisztencia és értékesítés. Melyik mennyi? Mit várnak el az értékesítésben? Vannak-e tervszámok a pozícióhoz, forgalom, árbevétel, margin, amit hozni kell. Hány százalékát teszi ki a napnak az asszisztencia, mennyit az értékesítés? Jelöltünk tegyen fel, minden az értékesítéshez kapcsolódó kérdést: kik az ügyfelek, most hogyan áll a piac, mik a piaci trendek, hány ügyfelet várnak (nem a dilettáns „minél többet” a jó válasz)

2. Kétféle felelősségi kör van a pozícióban: kiszolgálás és ellenőrzés. Meg kell kérdezni, milyen arányban vannak ezek jelen a munkában? Melyikhez milyen függelmek kapcsolódnak? Ki kinek a főnöke, kinek kit kell ellenőrizni? Előállhat-e az a helyzet, hogy a „munkatársak feladatainak irányítása és ellenőrzése” nem jár együtt megfelelő jogkörrel, és az ellenőrzési szándékra az lesz a válasz, hogy „nem vagy a főnököm”. Máskor viszont ugyanezen kolléga jön, és ad feladatot, hiszen „kollégák szakmai munkájának segítése” is van a feladatok között, akkor viszont a kolléga főnökké lép elő… Tisztázni a függőségi viszonyokat, mert a hirdetésből nem derül ki. Ez komoly tervezést és szervezeti ismereteket igényel, győződjön meg róla jelölt, hogy ez van, vagy legalábbis akarat van némi szervezettségre.

Praktikus mennyiségi kérdések: hány kolléga van, akit támogatni kell, milyen jellegű munkákkal jönnek (levélírás, fordítás, prezikészítés, kimutatáskészítés stb.).

3. Jövőkép: ha a lelkes, értékesítővé válni akaró jelöltünk majd felfuttatja az értékesítést, akkor nem lesz ideje asszisztenciára. Lehet-e majd belőle értékesítő? Ha nem jön be a szintén lelkes, adminisztratív vénával megáldott volt exkönyvelőnknek az értékesítés, mi lesz? Kirúgják, lecsökkentik a fizetését és megtartják asszisztenciában, vagy… ?

Munkaszerződés

Ha jelöltünk az alapos állásinterjús tájékozódás hatására (ellenére, ha cinikus akarok lenni), megkapta az állást, sőt, még neki is tetszene és belevágna, akkor a munkaszerződésben tisztázva van-e a fenti első két pont? A munkaszerződésben. Nem a munkaköri leírásban, meg kiegészítő rendelkezésekben pl. a tervszámok esetén. Felelősségi körök a leírtak alapján egyértelműek-e?

Ha minden rendbenlévőnek tűnik, már „csak” azt kell tudni kezelni, hogy a tisztázott, leírt dolgok és a valóság azonosak legyenek.

————————————

Megfigyelésem, hogy az ilyen állásokban leginkább teafilterré lehet válni, így hosszútávra ne számoljon senki. 2-3 év a maximum, amit ilyen állásban el lehet érni, ha nem tisztázódik ki az értékesítő/asszisztens dilemma. De ez a 2-3 évnyi ígéret is sokkal jobb, mint a munkanélküliség. De nem véletlenül a fenti képpel illusztráltam a posztot….

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. doggfather
  mondta:

  @jobangel: köszi a választ.

 2. jobangel
  mondta:

  @doggfather: hülyén van megfogalmazva valóban. Ha ez álláshirdetésben elvárás, akkor motlevélben írnám le, egy-két példával, hogy miért vagyok jó szervező, jó problémamegoldó.

 3. doggfather
  mondta:

  nem tudom, hol kellene megkérdezni, de egy ilyet olvastam:

  „bizonyított, jó szervező- és problémamegoldó készség,”

  Ez a bizonyított vajh mit jelent, Kell mellé ex főnökök telefonszáma, hogy igazolják, vagy mi?

 4. Bambano
  mondta:

  @Perz: szerintem azt, hogy úgy dolgozol és úgy képviseled a cég érdekeit, mintha a sajátod lenne. gondolom egyensúlyozni kell a vevők megtartása és a kiadások csökkentése között.

 5. jobangel
  mondta:

  @==T==: Ezesetben arról lelkendezz a motlevélben mennyi mindent tanultál a témában, és a „komolyabb releváns tapasztalat nélkül” azt jelenti, hogy „nemkomolyabb” van, tehát akkor arról kell írni. Azt add el, ami van, ne azon keseregj, ami nincs…

 6. ==T==
  mondta:

  @jobangel:
  Köszönöm!

  Én amolyan pályaváltó vagyok – 30 közepe – , a területen viszonylag friss mester diplomával, de még komolyabb releváns tapasztalat nélkül. Nem érzem magam hülyének, enne kellenére elég szívás sajna;)

 7. jobangel
  mondta:

  @==T==: Vagy tudatosan ilyen kevés a hirdetés (ebben nem nagyon hiszek, de szeretném hinni), vagy nincs ötletük, vagy kiesett az egyetlen ilyen szakemberük.

  Mindhárom esetre ugyanazt kell tenni: gondolom, tudod, amit ilyen poziban tudni kell. Hol tanultad, milyen tapasztalataid vannak benne. 1-2 sikeresen kivitelezett ügyről is lehet írni. Nemzetközi cég, nyelvtudás gondolom, fontos. Arról is egy bekezdés, milyen szintű, hol használtad. Sorrend ízlés szerinti. Szakmai rész készen van, udvariaskodóst is megcsinálni, és kész.

 8. ==T==
  mondta:

  Szia Angyal!:)

  Megint lenne egy kérdésem.

  Hogy írnál motivációs levelet egy olyan hirdetésre, ahol csak a pozíció van megadva (alig részletezve a pontos feladatokat), de a cégről csak annyi ismert, hogy egy nemzetközi vállalat.

  Persze más is válaszolhat.

  🙂

 9. jobangel
  mondta:

  @Perz: Csak kérdezz rá, hogy értik ezt, hogy „vállalkozói megközelítés” és majd elmondják. Ne mondd el, te mit feltételezel.

 10. @jobangel:
  Köszönöm a választ.Először én is erre gondoltam, de ott van a hirdetésben a versenyképes juttatási csomag, amiből arra következtetek, hogy főállású munkaviszonyról van szó.

 11. jobangel
  mondta:

  @Perz: Meg kell kérdezni, mit értenek vállalkozói megközelítés alatt. Ha azt, hogy légy vállalkozó, és számlázz be nekik, akkor döntsd el, hogy neked ez megfelel-e.

  Az időponttal nekem nincs bajom, munkaidő után, nyilván csak így van idejük, a napi munka mellett.

 12. Jó reggelt mindenkinek! Tegnap egy nagyon rövid telefonos interjú után (épp gyógyító favágás közben:)) behívtak egy interjúra. A munkakör projekt és termékmenedzser. A hirdetés nagyjából belőtte a követelményeket, azonban van egy homályos pont. A kérdésem, hogy erre véleményetek szerint hogy érdemes reflektálni az interjún:

  • vállalkozói megközelítéssel dolgozik

  Az időpont is érdekes: este 18:00.

 13. jobangel
  mondta:

  @doggfather: Kevés álláskereső engedheti meg magának, hogy kihagyjon lehetőségeket. Szóval inkább így jelentkezni, és állásinterjún nagyon ébernek lenni.

 14. doggfather
  mondta:

  Szóval azért vegyük ezeket is komolyan az a fő tanács, ugye?!

 15. Big like:)

 16. Bambano
  mondta:

  @jobangel: köszi :)))

 17. jobangel
  mondta:

  @Bambano: Ment. Mindent az olvasókért 🙂

 18. Bambano
  mondta:

  jó ez a blog, hogyan oldjunk meg lehetetlen feladatokat :PPP
  küldd már át magánba légyszi a most szombati lottószámokat, kösz. 🙂