Hogyan kérjünk fizetésemelést?

Hogyan kérjünk fizetésemelést?

fizuemeles.jpgAmikor egy jobb állásajánlatot kapunk, felmerül, hogy az állásváltás kockázata nélkül hátha meg lehet kapni a jelenlegi helyen is ugyanazt a bért. Erről már itt írtam, most a klasszikus fizetésemelés-kérésről írnék egy kicsit.

Több mint 3 éves működésem során jópáran találtak állást szerencsére, és most feltűnően sokan jönnek vissza azzal, hogyan lehetne több fizetést kérni. Mert a cégek elfelejtik követni az inflációt, elfelejtik megkérdezni, hogy elégedett-e még az alkalmazottjuk. 1-2-3 év alatt történt már annyi gazdasági és magánéleti változás mindenki életében, ami miatt indokolt lehet kérni béremelést, ha már maguktól nem adják… (van, ahol legalább inflációkövetők).

Tehát, most arról a helyzetről írok, mikor úgy kérünk béremelést, hogy határozottan maradni szeretnénk, de mégiscsak időszerű lenne egy kis bérrendezés.

Két dologgal kell készülnöd: az egyik egy konkrét igény, ami arról szól, hogy mennyi fizetésemelést vagy cafeteriaváltozást, bármi mást kérsz. Pontosan tudd a feltételrendszert, amit el akarsz érni. A másik az érvek magad mellett, hogy tudj arra válaszolni: ugyan miért is adnák ezt meg neked? Logikus kérdés a vezetőtől, hogy oké, ha megadjuk, te mivel teszel többet majd a cégért? Erre is legyen jó válaszod.

Főnök, akivel lehet beszélni

Az ilyen főnök egyik ismérve, hogy elismeri az alkalmazottak munkáját, nem fukarkodik a dicsérettel, igazságos (vannak ám ilyenek, magam is láttam, többet is 🙂

Nekik lehet a legkönnyebben érvelni: úgy érzed, jól végzed a munkád, X ideje nem volt béremelés, X ideje ez a bér még megfelelő volt, de azóta változott a gazdasági helyzet, és fejlődtél is a szakmádban, nagyobb rutinnal viszed az ügyeidet, de ugyanolyan lelkes vagy, a kollégák elégedettek, reméled ő is, igyekszel mindig mindent határidőre stb.

Az ilyen főnök erre általában úgy reagál, hogy megvizsgálja a lehetőséget, és majd beszéltek róla újra. Érdemes pontos időpontot kérni, mikor beszélhettek erről újra, és nem sürgetni! Ha feljebbvalójától kell nagyobb büdzsét kérnie, az is idő, ha magának kell előteremtenie az emelés költségeit, azt is át kell gondolnia. Érdemes lehet még azt is egyeztetni, hogy ha kapsz emelést, az milyen időszakra szól, és milyen teljesítményt, egyéb feltételt támasztanak? (pl. tanfolyam elvégzése, nagyobb felelősségvállalás stb.)

Fontos, hogy ne fenyegetőzz, ne próbálj azzal érvelni, hogy mások a cégnél, vagy más cégeknél milyen összegeket kapnak. Ezek káros, légbőlkapott mondások, ezekkel nem lehet eredményt elérni. Ne célozgass, mert félreérthető, és rosszul sülhet el. Egy régebbi eset jutott eszembe erről: az alkalmazott azzal kezdte a fizetésemelés kérését, hogy „nem vagyok már elég motivált”. Az igen rendes főnökével megtárgyalták, hogy mekkora összeg tenné újra azzá. Megbeszélték azt is, hogy ugyan szóban forgó alkalmazottunk ügyetlenül, rosszul kommunikál, de hát van ilyen, nem ez a szakterülete, egyébként jól dolgozott, akkor ám legyen, megkapta, amit kért. Egy év múlva újra ment fizetésemelést kérni, ugyanezzel a szöveggel. Ugyanaz a főnök erre felmondott neki, mondván, hogy ja, ha nem vagy motivált, akkor mit lehet tenni… Mert rendes és megértő volt, de a célozgatást nem szerette. Az alulmotiváltságról szóló panaszt pedig úgy vette, hogy jogtalan kritika felé (hiszen motivált, ahogy a munkavállaló kérte, rendezte a bérét), és főleg mert már elsőre is jelezte, hogy másképp kell vele erről beszélni.

Folyt. köv. jövő hétfőn: Hogyan kérj fizetésemelést egy problémás főnöktől?

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Fodor Balázs
  mondta:

  @jobangel: Ha ilyen zárt szakmáról van szó, akkor is van belső, zárt piaca. Ha teszem azt, egy cég az egyetlen, meg te is egy vagy a fél tucatból, akkor ő ugyanúgy nem talál mást a helyedre, mint ahogy te nem találsz másik céget. Ha van egyetlen cég és több az ember, akinek ez a szakmai tudása van, az már úgyis átképezte magát, vagy átképzi magát.

 2. jobangel
  mondta:

  @Fodor Balázs: Erre egyet szoktak mondani: „úgysem találsz más állást a szakmában, pang a piac…” Ha ez egy zárt szakma, akkor még sajna igazuk is van 🙁

 3. Fodor Balázs
  mondta:

  Mellesleg az ilyen problémákra (is) kötelező, hogy mindig, ha csak nem állsz a tönk szélén, rakj félre pénzt és gyűjtsd. Hogy amikor x évente olyan helyzetbe kerülsz, akkor belső erőd és kiállásod is legyen arra, hogy jól érvényesítsd az érdekeidet, mert más a beszélgetések hangulata akkor, amikor látják, hogy nem fogsz azon szorongani, hogy mi lesz, ha hirtelen nem lesz munkád.

 4. Fodor Balázs
  mondta:

  A cég helyzete nem engedi meg a fizetésemelést, de egyébként elégedettek a munkámmal? Akkor most épp amellett érvel, hogy maradjak egy olyan cégnél, ami annyira bizonytalan lábakon áll, hogy a megbecsülendő kollégákat sem tudja tettlegesen is megbecsülni? Onnantól mondjon ő indokot, de olyat, amit röhögés nélkül, a szemembe ki tud mondani, hogy miért maradjak.

 5. Din Serpahis
  mondta:

  @jobangel: Aki ezt a surun valtogatos dolgot szereti, annak az a jarhato ut, ha kimegy contractornak – senki nem fogja megbizhatatlannak titulalni a folyamatos valtasok miatt…. es meg sokkal tobbet is tud keresni, mint alkalmazottkent.

 6. Din Serpahis
  mondta:

  @Eltévelyedés: Hat Indiaban dolgozzon akinek ket anyja van, katasztrofa ami az IT-ban is van…Dolgoztam anno olyan cegnel ahol behoztak egy indiai outsourcing csapatot, hat azok amellett, hogy rohadtul nem ertettek hozza, semmilyen problamankat nem tudtak/akartak megoldani, egy ev mulva el is lettek zavarva.

  Itt Svajcban szerintem most az latszik, hogy ez az indiai outsourcing mania kezd lecsengeni, egyre tobb helyrol pakoljak ki oket, mert hiaba olcsoak, egyszeruen a produkalt eredmenyuk az altalaban 0. Persze ez meg el fog tartani egy darabig, gyakorlatilag minden nagy cegnel ott vannak, sokszor eleg melyen.

 7. Din Serpahis
  mondta:

  @Irbisz: Na errol az jut eszembe, amikor egykori magyarorszagi munkahelyemet (kozepes IT ceg) megvette egy multi, eloalltak a fizetescsokkentes otletevel.
  Mondtak, hogy ez most rosszul hangzik, de nem szomorkodjunk, mert ev vegen tobb lesz a bonusz. Vagy, ha nem tetszik, menjunk ki beszamlazos kulsosnek, akkor tudnak tobbet is fizetni.

  A fantasztikus ajanlatok valahogy nem hatottak meg a dolgozokat, en ket heten belul felalltam, es kb az egesz reszleg velem egyutt 🙂

 8. jobangel
  mondta:

  @232323: Az összefoglalás tartalmazzon minden lényeges infót!

  1. fizetésemelés lehetséges munkahelyváltással, de a kockázatai jóval magasabbak, mint a fizetésemelés-kérésnek.
  2. Jól megfizetve is lehetsz nem megbecsült. Lsd. még multik „fűnyíró-elv szerinti” leépítési gyakorlata. A magas fizetés jó, de nem elég a megbecsültséghez.

  A sűrűn váltás egyik legnagyobb kockázata, hogy megbízhatatlannak tűnsz, a másik, hogy hosszútávra nem tudsz berendezkedni.

  Indiai történet: ezt én is meg tudom erősíteni…

 9. 232323
  mondta:

  Összefoglalva:
  1. Fizetésemelés munkahelyváltáskor van. Előbb-utóbb mindenki elhiszi ezt nekem… 🙂
  2. A megbecsültség és a magas fizetés kéz a kézben jár. Aki szarul keres, az hitegetheti magát, hogy mennyire fontos és nélkülözhetetlen, de el kell hogy keserítsem: nem az.

  Tessék sűrűn munkahelyet váltani és vastag arcot növeszteni.

  Az indiai történetet én is meg tudom erősíteni, nagyon jönnek fel fizetésben és tényleg összemérhető a fizetésünk a Magyarországiakkal.

 10. Eltévelyedés
  mondta:

  @jobangel: Nagyobb cégeknél azért általános, hogy midnen évben van rendszeres emelés. Persze, Magyarhonban, ezt megpróbálták elmismásolni, meg hogy kemény időket élünk, blablabla… Egyszer a HR ki tudta bulizni, hogy legalább kapjunk valamit, mert ez picit más, mint Nyugat európa. Jövő évben még mindig „nehéz idők jártak”, nem volt emelés. Mi történt? Az átlagosnál sokkal több ember mondta, hogy akkor viszlát, megyek máshova. Ha csak a recruitment költséget odaadták volna béremelés címen, akkor anyagilag ugyanott lett volna a cég, viszont nem vesztett volna bár betanult, jó szakembereket.
  A következő kört nem vártam meg, én is felmondtam, és azóta hasonló munkakörben termelem a GDPt más országoknak, sokszorannyiért.

  Valahogy, az Indiaiak ki tudják bulizni ebben az IT outsourcing, tech világban, hogy megkapják az évi 10%-os emelésüket. Nemrég beszéltem ebéd közben Indián kollegákkal, és a jobb pozik már összehasonlíthatóak a magyar fizukkal… Szóval fiatalok, irány India!

 11. jobangel
  mondta:

  @Eltévelyedés: Most azt a helyzetet tárgyaljuk, amikor nincs másik ajánlatod.

  Ha el tudod adni, hogy azért fizessenek többet, mert illik x idő után, és mert reálértéken nem szeretnél kevesebbet, az jó, de nem ez az általános. Általában nem jön össze. Aki kudarccal jön ebben a témában, arról számol be, hogy el lett hajtva, hogy több pénzért többet kell letenni az asztalra (ezt valahol értem azért), de most épp nincs olyan pozi, amiben lehetne, ill. a cég anyagi helyzete… Tehát, marad az kérek, de adok is valamit cserébe taktikája.

 12. Eltévelyedés
  mondta:

  Szóval fizuemelést kérek, és ezért cserébe milyen pluszt fogok csinálni? Szerintem fordítva ülünk a lovon. Fizetésemelést kérek, hogy folytassam azt, amit eddig csináltam. Mert a lakbérem emelkedett, a kiflicsücsök se lett olcsóbb, satöbbi satöbbi. Reálértéken nem szeretnék kevesebbet keresni. Esetleg az is rendben van, hogy kevesebbet dolgozom, ugyanazért a pénzért.

  A realitás persze, hogy amikor előadom az igényemet, akkor legyen a tarsolyomban egy másik cég ajánlata.

 13. 232323
  mondta:

  @Jankove: semmit sem jelent ez önmagában. Nem a legjavát kell adni, hanem annyit, hogy a meló pont el legyen végezve. A többi meg mehet önképzésre, networkingre, bújtatott önreklámra. Ezek jobban kifizetődnek ÉS még van egy kis haszna is: folyamatosan tudod hozni a stabil teljesítményt még akkor is ha valami szarba nyúlsz: ebben az esetben még bőven van mozgástered szemben azzal, aki mindig végletekig töri magát. Az már nem fog tudni többet dolgozni, csak azt látják majd, hogy néha bebukik ezt-azt. De azt hiszem elkanyarodtam kicsit a „Hogyan önmenedzseljük magunkat” irányba.

 14. 232323
  mondta:

  @jobangel: valóban, ezt kihagytam – én ha kell projekt alapon vagy fix időre is megyek szoftvermérnöknek (bármilyen kultúrországba).

  Ettől függetlenül tartom magam ahhoz, hogy ha 1-1,5 év után nem történik karrier szempontjából valami, akkor annál a cégnél már sosem fog.

 15. Névtelen
  mondta:

  @♔batyu♔: „Persze manapság szerintem már nem nagyon van ilyen, bár ki tudja.”

  Van ilyen, én is ismerek több ilyen sztorit. Egy korábbi munkahelyemről engedtek el kulcsfontosságú technikai embert, aki váltás előtt még megpróbált egyezkedni, aztán lesöpörte a főnök. Felmondott, alig pár nap múlva már új helyen dolgozott kétszer annyiért. Hamar kiderült hogy nélküle egy kicsit nehezebb lesz a cég élete. De mindig megoldják, senki sem pótolhatatlan. Mindig áll az ajtó előtt egy sereg ifjú titán, aki meg akarja mutatni, nomeg ha szar van a palacsintában és pótolni kell a pótolhatatlan embert, akkor kifizetik az ötszörösét is annak, amit a kulcsembernek adtak volna. Ráció, és logika nincs ebben, de sajnos a gyakorlatban mégis így működik.

 16. Névtelen
  mondta:

  @232323: „NEM fogok kilincselni senkinél”

  Én is ezt vallom.

  Ahol nem emelik a fizetést kérés nélkül legalább jelképesen, vagy inflációkövetően (legyünk tisztában azzal, hogy ez a maximum manapság) azon a munkahelyen valószínűleg sikertelen lenne a kuncsorgás, és egyben önmagunk megalázása is, hogy becsületes munka mellett tarhálni kell menni. Ne ámítsuk magunkat azzal, hogy a fizetésemelés rendszeres elmaradása csak valami puszta vezérkari szórakozottság eredménye lehet, amire majd ha felhívjuk a figyelmet, hirtelen kinyílik a pénztárca, sűrű elnézések közepette. Nálunk már évek óta válság, meg deficit van, -erre fogják legalábbis- aminek némileg ellentmond, hogy közben egyébként minden másra számolatlanul megy a lóvé, de úgy tűnik ezzel mindent meg lehet manapság magyarázni. Mindenkinek magának kell mérlegelnie megéri e a fizetéséért gürcölni. A kis pénz kis foci elvre senkit nem bíztatnék, az konzerválja a problémát, aminek előbb utóbb úgyis kirugás lesz a vége. Rendesen kell dolgozni, aztán ha 2-3 év után ez sem ér annyit a cégnek, hogy legalább dobjanak egy kis koncot, akkor ideje más vizekre evezni, nem kell belőle drámát csinálni. Ha kevés a fizetés, ne reménykedj, ne tarhálj, keress új melóhelyet.

  Cikkben szereplő idézet: „Logikus kérdés a vezetőtől, hogy oké, ha megadjuk, te mivel teszel többet majd a cégért? Erre is legyen jó válaszod.”

  Vajon milyen ütőkártyája marad egy munkavállalónak, aki egyébként a tudása/ideje legjavát adja?

 17. jobangel
  mondta:

  @232323: az 1-2 évente állásváltás sem a legjobb ötlet karrier szempontjából. Egyetlen komoly projektet sem tudsz így végigvinni, komoly, stratégiai pozit sem tudsz megcsípni. Ezekhez hosszútávú stratégia kell, amit nem adnak „vándormadaraknak”.

  Persze, vannak olyan jól fizető pozíciók, ahol lehet csak 1-2 évig dolgozni, de ezek inkább határozott idejű, szakértői munkák. Nekik meg nem gond állást váltani, általában hamarabb találják meg őket új ajánlattal, mint ahogy lejár a jelenlegi.

 18. 232323
  mondta:

  Nem sűrűn adnak több pénzt egy dolgozónak sem – hiába kér.
  Fizetésemelés munkahelyváltáskor van.
  Egyébként meg azért nincs, mert akkor aztán sorban állnak majd az emberek, mert mindenki kurvára meg van győződve, hogy élmunkás.

  Tessék 1 maximum 2 évente munkahelyet váltani. Persze nem árt, ha jó szakmád van, amiben ráadásul penge is vagy…. 🙂

  NEM fogok kilincselni senkinél.

 19. ♔batyu♔
  mondta:

  @jobangel: Ezt én sem nagyon értem. Azért elég sok állás van, amikor a cég egyértelműen rosszul jár, ha távozik a dolgozó. Az IT állások nagyrésze pld. ilyen.

  OK, a vezetők nyilván fizujukban nem érzik a változást, általában nem a vezető jár rosszul, hanem a cég, de a tulajdonosokat mindenképp sokszorta nagyobb veszteség éri mintha rádobtak volna a srác fizujára pár tízest. Azért ezek nem jótékonysági dolgok, a verseny itt is érvényesül, ez is egy piac. Láttam én már ilyenek miatt komoly buktát is. Nagy baromság volt elengedni a gyereket, de épp olyan vezető volt, aki nem mérte fel mit veszt, mert nem is értett hozzá. Úgy volt vele, ez is csak egy dolgozó, mint pld. a portás, nincs semmi, ha felmond. A srác persze örült, mert az új helyén a négyszeresét adták meg neki, persze ezt nem reklámozta. Fogta magát és lelépett, örült, hogy nem szarakodtak, nem írattak alá vele semmit. Aztán akivel pótolták, egy év alatt majdnem százmilliós kár, a konkurencia győzött, belebukott még a vezérigazgató is.

  Persze manapság szerintem már nem nagyon van ilyen, bár ki tudja.

 20. Irbisz
  mondta:

  @Hujber Tünde:
  rengeteg ceg nem tesz semmi ilyesmit, mert ez idö, bonyolult, szakertelmet es munkat kivan, mig a bercsökkentes gyorsan es egyszerüen eredmenyt hoz a megfelelö tervsorokon.
  1-2-3 even belül persze megvan a maga negativ következmenye, de akkor mar ez kit erdekel, nincs felelössegre vonas, söt az a hozzaallas, hogy meg ennek ellenere is ez k0vetkezett be- az fel sem merül, hogy pont EZERT következett be az adott szituacio.
  Megpedig azert nem, mert a dönteshozok nem fogjak valahol erthetöen magukrol kiallitani az alkalmatlansagi bizonyitvanyt 🙂

 21. Irbisz
  mondta:

  @jobangel:
  Nem a HR ad penzt, de altalaban ök szabjak meg az adott munkakörökre ervenyes bersavokat. Azt tullepni meg kb. csak a cegen belül hipererös fönök kiserelheti meg (multiceg eseten).
  Az idoaranyos szabi ledolgoztatasa ugy lehetseges szerintem, ha azt kifizetik megegyezes alapjan ( nekem volt ilyen).
  Szoltak hogy jo lenne ha azt a kiirt 8 napot ledolgoznam, nem pedig kivennem. Mivel igazabol ugy is csak egyedül lettem volna otthon, mert gyerekeknek iskola, felesegem dolgozott, azt mondtam nincs akadalya, de fizessek ki, es kifizettek.
  Nekem megerte, a cegnek szerintem nem, de hat ez nem az en dolgom.

 22. jobangel
  mondta:

  @marcijuli: tanulságos történet, köszi, hogy megosztottad. A magánvéleményem szerint a HR-re hivatkozás kamu. A HR nem ad büdzsét, főleg nem IT-ra általában. Ha a teljesítményedre volt kifogásuk, akkor meg nem marasztaltak volna. A szabi ledolgozását nem is értem…

 23. marcijuli
  mondta:

  Ja, velem is volt ilyen: Kaptam egy jobb ajánlatot, de ha megadják azt, amit az új helyen adnak, akkor maradok. Előadtam, hogy mi az, amiért ez megéri nekik (egy egy hónappal korábban kirúgott kolléga munkáját is el kellett látnom, illetve kiderült, hogy egy „külsős” kolléga gányolását is rendbe tudnám tenni, akivel akkoriban próbálták szerződést bontani több év keszekusza munka után). Mondták, hogy rendben, tárgyalnak a dologról. Közben pedig elkezdett ketyegni a felmondási időm (persze ehhez én ragaszkodtam, hogy amíg gondolkodnak, addig nehogymár hosszabodjon az itt töltött időm…) Azt gondoltam, hogy bizonyítottam, a közvetlen (egyébként gyenge érdekérvényesítő) főnököm is ezt a visszajelzést adta. 1 héttel a távozásom előtt közölték, hogy sajnos a HR visszajelzése alapján nem tudnak emelni. Még az is elhangzott, hogy a bennragadt szabijaimat is le kellene dolgoznom(???) Másnap már nem voltam ott. (pont akkor kellett apai szülési szabadságra mennem). El nem tudom képzelni, hogy mi járt a fejükben, amikor a HR-re hivatkozva hetekig húzták a döntést… Na mindegy, azóta másfélszer annyit keresek, mint ott kerestem. És ennek még alig 2 éve… (csak hogy nehogy névtelenek maradjunk: Groupama Garancia Biztosító, IT állás…)

 24. Hujber Tünde
  mondta:

  @recommented: Engem ilyenkor az érdekelne, hogy a cég mit tesz az ellen, hogy csökkentenie kelljen a béreket? Keres-e új ügyfeleket, vevőket? Átalakítja-e az üzleti modelljét? Átalakítja-e a folyamatokat? Szóval tesz-e bármit, vagy csak széttárja a kezét, hogy ez van, nincs mit tenni, csak bért csökkenteni? A bércsökkentésnek (és az elbocsátásnak) a legeslegutolsónak szabadna lennie a listán…

 25. recommented
  mondta:

  Ha a cégnek van rá lehetősége – tegyük hozzá.
  Mert szép dolog ez az állandó fejlődés, és állandó fizetésemelés, de vagy van rá keret, vagy nincs.
  Éppen az elmúlt hetekben találkoztam több olyan hellyel ahol csökkentek a bérek. Ilyen is van.

 26. Laptop szerviz
  mondta:

  tényleg fontos a határidő kérése, egy barátom is pár hete kért emelést és a főnök válasza az volt, hogy megnézni mit lehet tenni, most meg eszi a kefét, mert nem meri sürgetni sem de hónapokig várni sem..

 27. ♔batyu♔
  mondta:

  Van benne valami. Én két esetben (két különböző) cégnél kértem nagyon udvariasan fizetésemelést és mindkét esetben elég jelentőset, többet amit vártam, kaptam is. (Nem írtam konkrét összeget).

  Az első esetben az elég primitív személyzeti vezető „lihegésből” sértésként fogta fel és megfenyegetett a kirúgással. De szerencsére nem ő bírálta el, a levelet sem neki írtam. Nem sokkal később ki is rúgták, hiszen a kapitalizmusban már más típusú személyzeti vezetőre volt igény.

  Azzal együtt azért benne van a zsákban, hogy valamennyire azért profinak kell lenni.

 28. Hajdú Intercity
  mondta:

  Nálunk 2008-ban volt utoljára emelés, azóta senki sem kapott, legalábbis a párszáz rabszolga közül.

 29. maxval bircaman felelős szerkesztő
  mondta:

  @jobangel:

  Velem maga a vezetőség próbálta ezt meg, ők akartak több pénzt adni kérés nélkül. Én meg inkább nemet mondtam és kockáztattam. Lehet, hogy nem jön be, lehet, hogy bejön, de nekem a változás fontos volt.

 30. jobangel
  mondta:

  @maxval bircaman szerkesztő: én több ilyet látok, mint akik utálják. Az állásváltásban nagy a kockázat, aki csak azért váltana, mert kevés a pénz, annak érdemes előtte fizetésemelés-kéréssel próbálkozni.

 31. maxval bircaman felelős szerkesztő
  mondta:

  @jobangel:

  Mint a fehér holló.

 32. jobangel
  mondta:

  @maxval bircaman szerkesztő: szerencsére nagyon sokan vannak, akik nem utálják a munkájukat.

 33. maxval bircaman felelős szerkesztő
  mondta:

  Ha az ember talált új munkát, örül, hogy elhagyhatja megutált eddigi helyét!