Hogyan válassz referenciaszemélyt?

Hogyan válassz referenciaszemélyt?

A karrierépítő meetupos előadásom után az egyik kérdés is ez volt, majd a beszámolóm megjelenése után annyi privát kérdést kaptam a témáról, hogy most összegyűjtöttem még egy adag tudnivalót erről.

Főleg nagyobbacska cégeknél – de néhol már közvetítőnél is – előkerülhet a kérdés, hogy nevezz meg olyan embereket, akiket a munkáddal kapcsolatban meg tudnak kérdezni rólad. Általában 3 embert kérnek… Elég nehéz ez, ha a toborzónál elédtett adatlap fölött kell ezt kitalálni, inkább készülj fel erre is előre.

 Linkedin ajánlások

linkedin_logo_initials1.jpgAz álláskeresés egyik fontos pontja lett a Linkedin, ahol van külön ajánlórendszer. A legfontosabb kontaktjaidtól kérj ajánlást! Ezek az ajánlások az engedélyezésed után megjelennek majd a profiloldaladon, és látják azok is, akik esetleges munkáltatóid lehetnek. Ez nem igazi referencia, mégis sokat emel a Linkedin profilod értékén.

Természetesen a Linkedinen ezt nem egyszerű megtalálni: profiloldal, „Improve your profile”, itt lemenni az „Recommendations” részre, majd katt a megfelelő gombra. (katt a képre a nagyobb méretéért)

linkedin03-kicsi.jpg

Referencialevél

Ha kiléptél egy munkahelyedről, nem árt még frissiben referencialevelet kérni. Ezt általában neked kell megírni, az erre felhatalmazott ember simán csak aláírja… Hogy hogyan kell megírni, arról régebben írtam egy részletes útmutatót.

Az „új” Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről ) is megemlékezik már róla, természetesen megint elvetik a sulykot a jogalkotók:

81. § (1) A munkáltató a munkavállaló kérelmére, ha a munkaviszony legalább egy évig fennállt, a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) vagy legfeljebb az ezt követő egy éven belül a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad.

(2) Az értékelés valótlan ténymegállapításainak megsemmisítését vagy módosítását a munkavállaló bíróságtól kérheti.”

Egészen valószínű, hogy egy nem tetsző referencialevél miatt bírósághoz fogsz fordulni… Azért sem igazán reális ez, mert ha valamilyen igazságtalanság okán lettél kirúgva, leépítve, akkor bizony a saját lelkiismerete megnyugtatására a legjobb módja mind a HR-esnek, mind a főnöködnek, ha ad egy szép referencialevelet (is). Tehát, referencialevelet ilyen esetben is meg kell próbálni kérni, sőt, akár többet is az adott cégen belül.

Ezeket a referencialeveleket az álláspályázataidba ne csatold, csak írd bele, hogy kérésre vannak referenciáid, akár azt is, hogy ügyféltől, partnertől, volt munkáltatótól. Csak személyt, cégnevet ne adj ki. Bizony, sok esetben csak arra használják, hogy befolyásos emberek elérhetőségeihez jussanak… Ezt elkerülendő hivatkozni kell rá, de bemutatni ezeket csak akkor, ha állásinterjúk után úgy érzed, komoly esélyed van. Komolytalan, aki már az álláshirdetésben konkrét referenciákat kér (ha csak azt jelzi, hogy szükséges, akkor rendben van).

Ki lehet referenciaszemély?

Klasszikusan egy/több volt főnök. De lehet kolléga, ügyfél, üzleti partner, volt tanárod, diplomaíráskori konzulensed, szakmai közösségben olyan ember, aki jól ismer, ill. bárki más, aki tud a munkádról, szakmai hozzáállásodról nyilatkozni. Fontos szempont, hogy ezeknek az embereknek tudniuk kell róla, hogy referenciaszemélynek megnevezed őket, előre! Mivel tudják, hogy állást keresel, kellő diszkrécióval kell tudniuk kezelni ezt. Érdekes szempont lehet, hogy ő most stabil munkahelyen legyen, nehogy neki tegyenek ajánlatot helyetted (meséltek már ilyet nekem). Ha felmerül, hogy idegennyelvű is kérdezheti, akkor legyen ehhez megfelelő nyelvtudása. Ha lehet, egy kedves, kommunikatív ember legyen, mert fontos, hogy vele is egy jót tudjanak beszélgetni.Ha van lehetőséged rá, legalább egy nő legyen a 3 emberből.

Amikor megkérdezik a referenciaszemélyeid adatait, akkor azt is megkérdezik, hol, miben, mikor dolgoztatok együtt. Ezt egyeztetni kell!

Készítsd fel a referenciaszemélyt!

Egy adott álláshoz érdemes olyan referenciaszemélyeket választani, akikkel a leendőhöz hasonló feladatokat végeztél. Egy elégedett ügyfél pl. nagyon jó lesz olyan helyen, ahol ügyfelekkel kell majd foglalkoznod. A referenciaszemélyekkel ülj le egy kicsit beszélgetni, hívd meg őket egy kávéra stb. Amit át kell beszélnetek:

 • Melyik projektet, közös munkát, ügyfelet, terméket fogod említeni, miről kellene neki is beszélni
 • Kérdezd meg őt, milyen pozitív és negatív tulajdonságokat látott benned a munkád során! (ezt a referenciainterjún is meg fogják kérdezni tőle!) Beszéljétek át, miért gondolja ezt rólad, ill. hogy milyen irányban javasol fejlődést.
 • Kérdezd meg, milyen elérhetőségeit adhatod meg erre a célra.
 • Ajánld fel segítségedet te is: ha bármiben tudsz segíteni, tedd is meg.

Folyt. Köv.: hogyan zajlik egy referenciainterjú?

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Neked is személyre szabott segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierépítésedben, karrierváltásodban?  válogass tematikus szolgáltatásaimból, vagy jelentkezz be hozzám most!

További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# ##

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @vernon: A „leinformálhatóság” már egy bejárónőnél is követelmény. Vannak még pozik, ahol nagyon fontos lehet. Pl. jó tudni, hogy egy beszerző korrupt-e, mert oké, hogy közös megegyezéssel jött el a cégtől, leépítés okán, de vajon a munkáltató is ezt mondja? A sales és az ő ügyfélköre is fontos, hogy igaz legyen, erre nekem a legdurvább az volt, mikor az interjúztató előrántotta a névjegykártyatartóját, hogy akkor most válasszak ki az ügyfélkörében ott azonnal 3 közös ismerőst, és hívjam fel őket, hogy helló-szia-hogyvagy beszélgetésre. Mert ha tényleg ismerem őket, akkor ugye ennek menni kell. 3-ból csak 2 vette fel a telót épp, de ez már elég volt. Multinál kértek salary history-t, és hogy milyen forgalomhoz, teljesítményhez volt ez kötve… És hogy milyen targetjeim, milyen %-ban teljesültek. Itt már feszegették az üzleti titok határait, így kénytelenek voltak csak a %-okkal beérni, számokat nem kaptak. De a volt főnökömnél a százalékokat is visszakérdezték. Felvettek 🙂 Apróbb botlásokat, mint késés, vagy összetört céges autó, nem igazán jegyeznek, de pl. a hírek szerint az üzemanyaggal „játszó” álláskeresőt jól nem vette fel ismerősöm. Ezeket erkölcsi bizonyítvány nem mutatja ki, mégis fontosak.

 2. vernon
  mondta:

  @jobangel: Az én tapasztalatom nem ez. Hanem az, hogy gyakran már rutinszerűen irják bele a hirdetésbe, a semmi poziciókhoz is. Gondolom ezt olvasták valamelyik „HR for dummies” könyvben. Komoly háttérellenőrzés? Bocs, de ezt nem értem. Mármint minek és hova? A nemzetbiztonságiakhoz? Oda meg azért nem kell, mert ha ők abból dolgoznak, akkor már régen rossz.

 3. jobangel
  mondta:

  @Yobbágy Fery: Az erkölcsi bizonyítvány azért fájdalmas igazán, mert pénzbe kerül, és egy álláskeresőnek az nem biztos, hogy van… Az idén ezen már változtattak, ingyenes lett, de mindenképpen szemétség már az álláspályázathoz kérni, mert az idő megy vele. Ja, és ha nem küldtünk, mert nem volt rá pénze az álláskeresőnek, csak beírtuk, hogy feddhetetlensége erkölcsi bizonyítvánnyal igazolható, elfogadták. Ha felvették, nem is kérték többé…

 4. Yobbágy Fery
  mondta:

  Előző munkahelyemen HR-es policy volt, hogy nem adnak és nem kérnek referenciát. Ha bárki kérdezi, annyit mondanak, hogy igen, XY nálunk dolgozott ettől eddig, ebben a pozícióban. Pont.

  Mostani melóhelyemen meg kértek két személytől is referenciát, erkölcsi bizonyítványt, stb., aztán amikor levittem a HR-re, meg se nézték, csak fűzték bele az anyagomba. De a recruitment checklisten ide is bekerült a pipa. Yeah.

 5. zseketto
  mondta:

  a referenciaszemely = tanu

  hitelesen fog rolad tanuskodni es lehetoleg egy jo elemzest tud adni.

  A HR-es ugyis addig forgatja amig ki nem derul az igazsag, igy kar hamisitani a valosagot.

  A referenciaszemelyek ralatassal vannak a munkahelyi eletedre, igy azt a kollegat akivel evente 2 emailt valtottal a meloban, de hetvegente egyutt hajtottatok a csajokat, maris felejtheted el.

  Feltetlen beszelj a szemellyel, adja beleegyezeset illetve mikor/meddig hivhatjak stb.? Email felejtos, kinek van ra ideje? Elore kar kozos tervet kieszelni, mert abbol ugyis bukta lesz. Viszont vallalnod kell, hogy negativat is mondhat rolad (elvegre az erem mindket oldala kell)

  Jobb ha tobbet adsz meg, mert lehet, hogy eppen megsem elerheto az illeto, vagy napokig kell hajkuraszni, esetleg ertekelhetetlen az elemzese rolad vagy rossz embert valasztottal es lovese sincs a munkadrol stb.

  Referecialevel es hasonlo marketing es izzadtsagszagu sablonlevelek: ez sosem fog kihalni ugy latom. Megnezem ki alkotta es maris nyulok a telefon utan. Ha tolom felre mert latom, hogy olyan alkotta, aki talan eleteben nem latott teged dolgozni 🙂

  Ahol esetleg megcsillanthattok egy kis pluszt az a szemelyes kiserolevel. Na ott bele lehet vinni apait anyait (szemleyes legyen es ne netes osszeollozott sablon) es meg lehet mutatni, hogy milyenek vagytok.

  Alapvetoen az ures pozicio betoltese gyorsan kellene hogy tortenjen, senki nem akar sokat veszodni ezzel. A vilag felgyorsult. A tobbkoros bulik is hamar megvannak, kiveve ha valaki (barki a lancban) balfaszkodik a tortenetben. Ilyenkor van az allashirdetes kihelyezesetol honappal kesobb a jelolt megnevezese, aki aztan ket hettel kesobb meg felmond 3:)

 6. blaubner
  mondta:

  @jobangel:
  az oldalon belül így sem találtam meg, de a kereső végül feldobta ezt az oldalt, szóval, már el tudok indulni,köszi, ez hasznos lesz!

 7. jobangel
  mondta:

  @blaubner: Improve your profile, itt lesz egy csomó szekció, jól letekersz az aljára, és lesz olyan, hogy „Recommendations”. Ez most neked eszerint üres, de ha rámész egy kicsit egérrel a feliratra, feljön az „ask to be recommended” gomb. Jó idétlen megoldás, de hát ilyen a Linkedin a Microsoft kezében 🙂

 8. blaubner
  mondta:

  linkedin ajánlással egyetértek, szerintem is nagyon hasznos — csak sajnos a saját oldalamon nem találtam meg a beállítási lehetőséget: az „improve your profile” megvan, de rákattintva simán visszajutok a saját teljes profiloldalamra, és nem oda, ami a képen nálad látszódik.

 9. jobangel
  mondta:

  @vernon: Sajnos nem. Olyanok kérik, akik komoly háttérellenőrzést végeznek, és ha referenciát kérnek, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy másfajta ellenőrzést is elvégeznek.

 10. vernon
  mondta:

  Referencia?! Azt olyanok kérnek, akik nem képesek önálló véleményt alkotni.