Javasolhatok egy újévi fogadalmat?

Javasolhatok egy újévi fogadalmat?

 

Íme: Az idén foglalkozz a karriereddel is!

A jelenlegi munkádban, vagy állásváltással, vagy állástalálással, ha most nincs. Ez még nem a fogadalom, az most jön. Már látszik, kettő is lesz.

Az egyik fogadalom, amit javasolnék, hogy ezévben alakítsd ki a határozott szakmai célod! Mit akarsz a szakmai életedben, a munkahelyeden? Ismerem az általános szöveget, hogy stresszmentest, meg jól fizetőt, meg felelősségteljest. Ez mit jelent a jelenlegi munkádban? Gondold át részletesen, akár egy napi munkádon keresztül. Most ezt csinálom, ami sürgős, fontos ,de hosszútávon nem számít igazán, sem nekem, sem a cégnek. Mit kellene csinálni ehelyett/emellett, ami fontos neked is szakmailag, és a cégnek is jó?

Ha nincs munkád, akkor milyen munkát szeretnél? Konkrétan! Milyen napi feladatokkal, milyen szakterületen? Milyen pozícióban? Mennyi időt fogsz rászánni naponta egy ilyen állás megtalálására? Nem baj, ha ott tartasz, hogy valami gyorsan jövedelmet hozót is keresel éppen, emellett legyen idő az ideális állás megtalálására is. És amikor jön egy lehetőség, fogadd meg, ígérd meg magadnak most, hogy gyorsan döntesz!

—-

A másik, hogy adj prioritást a szakmai boldogulásodnak! Célokat könnyű kialakítani, de a hozzájuk vezető lépések el szoktak sikkadni. Mindenki életében van mindenféle probléma, családi, párkapcsolati gondok, betegség, ezek vagy nem rajtad múlnak, vagy kevés vagy egyedül a megoldásukhoz. A szakmai boldogulásod sokkal inkább függ tőled, ezért érdemes vele tervezetten foglalkozni.

A körülmények a karrierépítésre most megfelelőek – alapvetően nem ideális helyzet ez, mert munkaerőhiány is van, és mert a cégek kiválasztási trendjei is változnak. Mégis most megfelelőek, mert

 • a munkahelyek egyre kevésbé mernek diszkriminálni az új kolléga felvételénél– a diszkrimináció már valós versenyhátrányt jelent!
 • Gyorsabban hoznak döntéseket, mert ha nem, akkor majd másnál fog dolgozni a jó kis jelölt. Nincs idő bénázni, sok körös interjúkon polemizálni, ez is versenyhátránnyá válik.

Ez pedig lehetőség minden álláskeresőnek, munkavállalónak, szakmai ambíciókat dédelgetőknek!

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: Igen, egészen biztos. Olyan változások vannak, amik miatt ez most nagyon nagy lehetőség az álláskeresőknek, karrierépítőknek. Pl. most lehet specializálódni, mert a specialistát keresik, megfizetik. Most lehet vezetőként nagyot alkotni, mert olyan helyzet van, ami még nem volt (Magyarországon legalábbis), és aki a máshol bevált módszereket jól tudja magyar viszonyokra lefordítani, az hosszú időre jó munkát tud végezni. Lsd. még mai cikkem a HR-vezetőkről 🙂

 2. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @Jobangel: Legjobbkor jön ez a karrierváltási tanács!
  Az elmúlt évben számos cikked szólt arról, hogy a HR és a kiválasztási tevékenység a sarlatánizmus irányába tolódik el, lásd: interjúztatás robottal, egyoldalas cv, használhatatlan pszichológiai tesztek alkalmazása.
  Ehhez jön még a Berelhetoreklamfelulet fórumtárs által frappánsan leírt helyzet: „Olcsón, sokat dolgozó, de szenior tudású emberből van hiány” A túlóralehetőségeket bővítő törvény is ezt erősíti meg.
  Szóval egészen biztos, hogy pont ez az év a legjobb a karrierépítésre, állásváltásra, interjúzásra?

 3. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @Bambano:

  Azt sose szoktam.

 4. Bambano
  mondta:

  @maxval balcán bircaman: trollkodásit se?

 5. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  Idén se szeretnék karriert építeni, ez az újévi fogadalmam.