Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új állást kívánok!

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új állást kívánok!

christmas-cv.jpgAz általános nézetek és tapasztalatok szerint az adventi időszakban és a karácsony-Újév közötti napokban nem sok esélyünk van álláskeresésben.

Az igaz, hogy stratégiai döntések – pl. új kollégák személyéről – nem nagyon születnek ilyenkor, mindenki az operatív munkákkal van elfoglalva, az új állásért azonban mégiscsak tehetünk jópár dolgot. Mert az üzleti élet nem állt meg, a döntéshozói szinteken stratégiai tervezés, bevételtervezés, költségtervezés, kapacitástervezés folyik. Benne a lehetőséggel, hogy új pozíciók nyíljanak, új kollégák keresése induljon.

Statisztikák szerint álláskeresés szempontjából leggyengébb hónapok június, július, augusztus és szeptember eleje. Ilyenkor születnek a legkevésbé döntések, ilyenkor hosszabb ideig tart állást találni. Közepesen erős hónapok február, március, április és május első fele. A legerősebb időszak pedig szeptember vége, október, november, december eleje, január. Tehát készüljünk erre az erős januárra, gondoljuk végig, mit tehetünk még most az álláskeresésben. Most érdemes lehet proaktívnak lenni, mert a máskor (pl. nyáron) kevesebb eséllyel kecsegtető módszerek is jobban működhetnek. (proaktív álláskeresési módszerek itt)

Érdemes újra végiggondolni, hogy elég sok álláshirdetést pályázol-e meg? Csak azokat, ahová 100%-ban megfelelsz, vagy azokat is, amiket el tudnál végezni, de kicsit másféle tapasztalataid vannak most? Ez leginkább az adminisztratív állásoknál jó út: egy adminisztrációban tapasztalt ember elég sokféle feladatot láthatott, ezáltal lehet, hogy alapvető pénzügyi, kereskedelmi, logisztikai stb. munkákat is el tud látni. Érdemes ezekben az irányokban körülnézni, a lehetséges állásokat megpályázni. Mert év elején valószínűleg dönteni fognak róluk, méghozzá minél gyorsabban. Ez sima pszichológia: mindenkinek belső igénye, hogy kezdődjön teljes erőbedobással az új év. 

Van-e listád a neked valamiért tetsző cégekről (tevékenységük alapján, vagy mert közel vannak, vagy gyerekbarát vagy bármi más miatt tetsző…)? Ezen cégek honlapját végignézted-e újra, hátha év elejével új pozíciókat akarnak nyitni? Ha nem, de még nem is kapták meg az anyagod soha, most lehet időszerű elküldeni nekik.

Eredményes lehetsz most a kapcsolattartásban (networking) is. Karácsony táján biztos jársz barátoknál, akik esetleg tudnak segíteni, persze, csak ha szólsz nekik, hogy épp állást keresel. Küldhetsz online karácsonyi képeslapot mindenkinek, lesznek néhányan, akik visszaírnak majd, pedig ezer éve nem beszéltetek. És máris újra kapcsolatba kerültél egy régi ismerőssel, aki talán tud valamiben segíteni és akinek talán te is tudsz segíteni… Soha sem tudhatod, hátha nekik épp az a segítség, hogy egy alkalmas álláskeresőről van információjuk.
Karácsonyi baráti összejöveteleken, céges partikon (pl. feleséged-férjed munkahelyének családos karácsonyi rendezvényein) is érdemes megjelenni, ismerkedni.

Ha mások a feltételezett vakációs időszak miatt „szabadságot vesznek ki” az álláskeresési munkából, és te nem, akkor máris előnyben leszel. Azaz most légy a legszorgalmasabb álláskeresésben.Mert valójában ez az egyik legesélyesebb szezon álláskeresésre.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Job Way
  mondta:

  @jobangel: Én is erre tippelek sajnos. Nem tartom korrekt eljárásnak, ugyanúgy ahogy az üzleti életben sem az. Persze vannak kivételek…

 2. jobangel
  mondta:

  @Job Way: lebegtetnek, ne várj rájuk. Ráérsz akkor gondolkodni, ha állásajánlattal jönnek vissza.

 3. Job Way
  mondta:

  @jobangel: na megtettem mindent, annak érdekében, hogy kapjak némi infót a pályázatról. LinkedIn, recepció, számtalan telefonhívás. Ma hagytam üzenetet a hangpostán is és pár percen belül meg is érkezett a válasz e-mailen:
  Sűrű bocsánatkérések közepette a szakmai vezető elfoglaltságára hivatkoznak, akit még telefonon sem tudnak elérni. Azonnal értesítenek, ha van döntés.

  De milyen döntés?
  A) meg se nézte az anyagokat a szakmai vezető, tehát függő az ügy…
  B) megnézte az anyagokat, én kiestem, és a végső befutóról várjuk a döntést és csak megy a lebegtetés a döntésig.

  Bár némi reményre ad okot a válasz, de lényegében az van amit leírtál és persze bizonytalanság.

 4. Job Way
  mondta:

  Megteszem, köszi szépen, azóta úgyis csiszolgattam még a cv-n

 5. jobangel
  mondta:

  @Job Way: Add be újra ugyanazt, hogy lássák, még mindig érdekel.

 6. Job Way
  mondta:

  Köszönöm a válaszokat, tegnap este még küldtem egy kedves (tényleg kedves) üzenetet LinkedIn-en (a kapcsolatot persze másnap visszaigazolta), bízva benne, hátha válaszol rá valamit. Viszont ma reggeli szokásos kávé+álláskeresés „edzés” közben újra megtaláltam a pályázatot tegnapi dátummal. Azt hiszem eldöntött a dolog…

 7. jobangel
  mondta:

  @Job Way: Szerintem sem megengedhető, de lehet, hogy nincs más lehetőségük. Infót céges-ügyfeles ügyek állásáról nem adhatnak ki, így nem tudják neked megindokolni. Nemet valószínűleg nem akarnak mondani, mert szükség lehet rád valamikor. Persze mindez csak találgatás, ezért mondtam, hogy próbáld meg elérni őket. Csörögj be a cég recepciójára, hagyj üzenetet a tanácsadónak, vagy írj neki linkedinen stb.

 8. Job Way
  mondta:

  @jobangel: Azt gondolom, ez az a hozzáállás, amit nem szabadna megengedniük. Üzletben sincs olyan hogy nem, csak hogy nem aktuális… És ez elvárható lenne egy nemzetközi tanácsadó cégtől is.
  Nem várok rájuk, de az állásra annál jobban és nem mindegy mennyi időt kell még várnom.

 9. jobangel
  mondta:

  @Job Way: Nem tudnak mit mondani… Nincs döntés, eltolódik a projekt, más ügy került képbe a cégnél stb. És ezt mind nem mondhatják el, mert minden vagy bejön, vagy nem, ígérni nem akarnak, elveszíteni nem akarnak, mint jelöltet, ezért lebegtetnek. Ha simán csak nemet kellene mondani, azt legalább telefonos keresésre megtennék. Az ilyenek szoktak fél évvel később visszatérni, hogy „aktuális még?”, amitől még én is hülyét kapok. Mit gondolnak, fél évig rájuk vár az álláskereső? Nyilván ne várj rá, ha akad másik lehetőség, közben azért próbáld meg mégiscsak elérni őket.

 10. Job Way
  mondta:

  Kicsit OFF a téma, illetve a kérdésem, de kíváncsi vagyok a véleményetekre: Tavaly novemberben találtam egy pályázatot egy jónevű cégnél, természetesen egy HR-es tanácsadócégen keresztül. Nov. végén behívtak interjúra, ami még az én érzéseim szerint is jól sikerült, a tanácsadótól is pozitív visszajelzést kaptam, továbbküldte a cv-met a céghez. Két hét csend, majd kaptam egy projektfeladatot amit időre megcsináltam, a visszajelzés ugyancsak pozitív volt a tanácsadó részéről. Ez volt dec. 11-én, azóta semmi válasz. Dec 20-án írtam e-mailt, „boldog karácsonyt kívánok” kíséretében érdeklődtem a feladat visszajelzéseiről. Semmi. Majd Jan. 6-án újabb mail, semmi válasz, telefont nem veszi fel az ürge. Nemrég újra próbáltam, semmi válasz. Nem igazán tudom, mi tévő legyek, nem tűnt ilyen „lesz@romnak” a tanácsadó, de azt gondolom, hogy egy választ azért már megérdemeltem volna, ha negatív az, akkor is. Mellesleg egy nagyon jó állásról van szó, középvezetői szint, magyar tulajdonosokkal, élvonalbeli cégnél.

 11. Névtelen
  mondta:

  @levendulabandi: Áh, felejtős, ott is dolgoztam, vérszegény a fizetés, a beosztás meg borzalmas…

  Másik kettőnél pedig leginkább az a gond, hogy oda általában ügyfélszolgálatos tapasztalatot várnak el.

 12. levendulabandi
  mondta:

  @Philosoraptor: Mediamarkt? És ügyfélszolgálatra is jó lehetsz pl. Elmű, Főtáv…

 13. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: Láttad már, hiszen az alapját (vagy keretét) te csináltad meg, amit végül is még mindig használok, használtam. A kereskedelmi tapasztalat leginkább a vásárlók kiszolgálását és szimpla droid árufeltöltést jelent. 🙁 Itthon szinte mindenhol megfordultam (adidas, decathlon, spar, rossmann, müller, tesco, auchan, praktiker, stb.).

 14. jobangel
  mondta:

  @Philosoraptor: Nem tudom, láttam-e már a CV-d, ennyi alapján azt mondom, azt kell megnézni, mit takar a kereskedelmi tapasztalat? (Áruismeretben, adminisztratív vonalon, piacismeretben, kapcsolati tőkében vagy lakossági ügyfélkezelésben stb.) Ha ezeket a pontokat megtalálod, akkor el lehet gondolkodni, hogy pl. az adott árukör ismerete kinek lehet még jó a kereskedőn túl? (Pl. exportőré, raktározóé stb.) Ha lakossági körben van tapasztalatod, az hová lehet jó még (pl. ügyfélszolgálatokra). Szóval nem, egyáltalán nem biztos, hogy csak kereskedelemben van esélyed, de ezeket a pontokat ki kell keresgélned a szakmai múltadból, és utána megnézni, mit lehet velük kezdeni, ill. az egyes mixeikkel mit lehet kezdeni a munkaerőpiacon.

  Angolt tanulni kell, az sokat lendít a lehetőségeken (jobbanmondva nem szűkít a hiánya).

 15. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: Kérdeznélek, hogy szerinted van bármi esélyem kereskedelmen kívül elhelyezkedni, ha csak szinte kereskedelmi tapasztalatom van? Van minimális raktáros is, de az a baj, hogy pl. nincsen jogsim targoncára. Érettségim van, diploma sajnos nincsen, angollal pedig még mindig hadilábon állok.

 16. jobangel
  mondta:

  @Programmer2014: De, azért sablon 🙂 Majd ha megtölti valós adatokkal az álláskereső, jó dolgokat ír abba a 2-3 sorba, akkor lesz CV. Díszeket nem kell beletenni, ez most csak illusztráció. Bár ha valaki tesz rá, hajrá, csak azért nem támogatom, mert ha nyáron kerül elő az adatbázisból, akkor már nem lesz aktuális, sőt nevetségessé válhat. A sablon maga az oldalsávból letölthető .doc-ban egyébként.

 17. kukatr
  mondta:

  A harmadik bekezdés tartalmára már régóta kíváncsi voltam, megspóroltál egy kérdést nekem. Amúgy jól sejtettem/mondták nekem a nyári ‘pangást’, én is aszerint cselekedtem. 🙂

 18. Programmer2014 (törölt)
  mondta:

  @jobangel: Csak kérdezem, hogy nem az ilyen önéletrajzra mondják azt, hogy olyan sablonos, nincs benne semmi sem (leszámítva díszeket), ami megragadná a figyelmet?

 19. FiedlerK
  mondta:

  Köszi! Na, úgy látszik, megy ez, Job Way! 🙂

 20. Job Way
  mondta:

  23-ára hívtak be interjúra:) Remélem a fa alatt aláírt munkaszerződés lesz:):)

 21. doggfather
  mondta:

  kellemes karácsonyt neked is!

 22. jobangel
  mondta:

  @FiedlerK: Gratulálok! 🙂

 23. FiedlerK
  mondta:

  Nekem összejött, januárban kezdek! 🙂