Próbaidő: a bizonyítás ideje

Próbaidő: a bizonyítás ideje

Aki az új évben egy új munkahelyen kezd, annak ez lehet az első munkahete ott. És remélhetőleg nem munkaidőben olvassa ezt a posztot 🙂

A próbaidőben az alkalmasság, szorgalom, rátermettség és tanulási hajlandóság bizonyítása a legfontosabb. Erről jutott eszembe, hogy sokan mennyire elrontják ezt – a munkáltatók is. Pár tanulságos – kívülállóként nevetséges, de nem vicces – eset arról, hogyan rontják el egyesek a nehezen megszerzett esélyt. (A következő történetek többségét a kirúgó cégvezetők vagy a kirúgottak ismerősei mesélték, volt, amelyiket magam láttam.)

Először pár érthetetlen próbaidős munkavállalói hiba:

1. Egy munkahelyen az újonnan érkezett kolléga mesélte el a kollégákank, hogy az előző helyén milyen jól lehetett „játszani” az üzemanyaggal. Így aztán preventíve kirúgták próbaidőben, mert ennyire „okos” ember azért mégsem kell. Vannak dolgok, amik nem derülnek ki a legalaposabb állásinterjúkon sem… referenciainterjúval esetleg kiderülhetett volna.

2. Vasutas sztrájkok idején mesélte egy kalauz az utasoknak – ábrázolandó milyen rossz sorsuk van –  hogy képzeljük el, náluk még az is megtörtént, hogy a próbaidős kollégát kirúgták, mert sztrájkolt. Álláskeresési hobbistaként az én szemem is elkerekedett: sztrájkolni, próbaidőben, amikor végre stabil állást talált?

3. Mindenkivel előfordul néha, hogy elalszik, késve ér be a munkahelyére. Ha ezt próbaidőben teszi, akkor sincs veszve semmi jó eséllyel, ha megfelelően reagálja le (elnézést kér, bepótolja a kimaradt időt stb.). Az nem jó ötlet, hogy azzal magyarázza, hogy tegnap este iszogatott a haverjaival, és még most is fáj a feje, miután a 9 órás munkakezdés helyett fél tizenkettőre beért…

4. Bevált céges rutinon az új kolléga ne változtasson kérdés nélkül, mert nem lesz jó. Egy újonnan felvett bolti eladó első önálló boltzárásakor úgy döntött, a kazánt lekapcsolja, minek legyen éjszakára is fűtés, milyen sokat lehet így spórolni, biztos megdicsérik majd. A fűtésrendszer reggelre eljegesedett, párszázezres kárt okozva a cégnek. Ha kétségei voltak, jó-e „pazarolni” az energiát, rákérdezhetett volna, miért kell fűtés éjszakára. Kérdés, hogy olyan volt-e a munkáltatói hangulat, hogy ilyen kérdést fel merjen tenni.

5. Az új kolléga megörült annak, hogy hirtelen sok új ismerőse lett. Meg is próbálta mindet behúzni pilótajátékba MLM-be nagy hirtelen, persze céges levelezésen keresztül. Kampányolt kávézáskor, ebédkor, meg még amikor eszébe jutott. Úgy festett, a munka másodlagos számára, és ezt nem nézte jó szemmel a főnöke, jelezte is, de hiába. Megváltak tőle.

Persze megbocsáthatatlan hibákat nemcsak próbaidőben lehet elkövetni. Erről is lesz majd szó hamarosan.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Fodor Balázs
  mondta:

  @Diorella Queen: „A munkahelyre meg nem úgy kell tekinteni,mint amiből csak a főnök profitál és más senki,mert az a munkahely az közös érdek hogy jól működjön.Hogy meglegyen a következő hónapban is,hiszen az adja a kenyeret neked is, a családodnak is.”

  Meg a te munkád is az ő kenyerét. Ezért nem rendesség elengedni valakit a gyereke ballagására, hanem morális kötelesség. Ha valahol engem nem engednének el a gyerekem ballagására, akkor magam mondanék föl.

 2. jobangel
  mondta:

  @vszolis: Ennek nem volt jele? Előtte 2 találkozó volt, nem látszott rajta, hogy lesznek vele gondok? Élből kettő is, az elmondásod szerint, első a késés, második a magyarázkodás, ahelyett, hogy elnézést kért volna a késésért, még neki állt feljebb? Volt vele olyan beszélgetés, mielőtt felvettétek, ahol ezek kiderülhettek volna, vagy csak a praktikus, munkavégzéshez kapcsolódó dolgokat beszéltétek meg?

 3. vszolis
  mondta:

  @doggfather: akkor nekem vannak rossz tapasztaltaim. Interjú, 2 kör, sima hétköznapi munkakörre eladói. Szakképzett minimálbér plusz erzsébet uti a próbaidő alatt is. Illető munkanélküli. Látta a közvetlen munkahelyét, kétszer volt alkalma kérdezni, tájékozódni. 2 sarokra lakott a munkahelytől, 1 hétig bírta, a 2. késésnél elküldtük a fenébe. Az egyik késést letagadta, a másiknál pedig pedig azt mondta, csak 2 percet késett.

  Ez nem baj, csak sose értettem, ezek az emberek miből fizetik a fűtésszámlát.

 4. vszolis
  mondta:

  @doggfather: akkor nekem vannak rossz tapasztaltaim. Interjú, 2 kör, sima hétköznapi munkakörre eladói. Szakképzett minimálbér plusz erzsébet uti a próbaidő alatt is. Illető munkanélküli. Látta a közvetlen munkahelyét, kétszer volt alkalma kérdezni, tájékozódni. 2 sarokra lakott a munkahelytől, 1 hétig bírta, a 2. késésnél elküldtük a fenébe. Az egyik késést letagadta, a másiknál pedig pedig azt mondta, csak 2 percet késett.

  Ez nem baj, csak sose értettem, ezek az emberek miből fizetik a fűtésszámlát.

 5. doggfather
  mondta:

  hát ezeknek jó részét akkor se követi el egy normális munkavállaló ha már van határozatlan idejű szerződése szerintem.

 6. Névtelen
  mondta:

  @Jankove: Sajnos nincs igazad.
  Fel kell fogni a magyar munkavállalóknak is a tényt,hogy a főnökön múlik,hogy lesz e kenyér az asztalon másnap.
  A munkahelyre meg nem úgy kell tekinteni,mint amiből csak a főnök profitál és más senki,mert az a munkahely az közös érdek hogy jól működjön.Hogy meglegyen a következő hónapban is,hiszen az adja a kenyeret neked is, a családodnak is.
  Tehát a legfontosabb a munka.Fontosabb mindennél.Sajnos a családnál is fontosabb kell legyen és ezt a családnak is tudomásul kell vennie.És nem hisztizni kell hogy apu nincs itthon.

 7. jobangel
  mondta:

  @Jankove: Alapvetően igazad van, a munkavállalói jogok pont úgy megilletik a munkavállalót próbaidő alatt is, mint egyébként. A szabadság viszont elég hülyén alakul a mi törvényeink szerint, mert ugyan a munkavállalók úgy tudják, ők veszik ki, de valójában törvény szerint a munkaadó adja ki a legnagyobb részét, mert törvény szerint ő rendelkezik vele. Ebben a cikkben van egész jól kitárgyalva a téma: munkajog.hu/rovatok/munkahely/a-rendes-szabadsag-kiadasa#

  Viszont ez a cikk pont erősít egy tévhitet, miszerint: „Kivételesen évente 7 munkanap tekintetében a munkavállaló döntheti el a kiadás időpontját – feltéve, hogy legalább 3 hónapja dolgozik már a munkáltatónál, és igényét 15 nappal előbb bejelenti. A munkáltató szintén legalább 15 nappal korábban köteles közölni a munkavállalóval a szabadság kiadásának általa meghatározott időpontját [Mt. 122. § (1)–(2) és (4) bek.].” ———- A 3 hónap az ugye pont a próbaidő. A 15 nappal előtte bejelentés meg egy próbaidő alatt történő otthoni csőtörésre elég nehezen értelmezhető, de azért nyilván el fogják engedni a munkavállalót aznapra szabira…

  Véleményem szerint az egész szabályozás életszerűtlen (a régiben is az volt), mert a gyakorlatban, a legtöbb esetben a szabadságot a munkavállaló kezdeményezi, a munkáltató pedig vagy engedélyezi, vagy nem. Ritkább esetekre meg többnyire kollektív szerződések és egyéb megállapodások vonatkoznak.

 8. Névtelen
  mondta:

  @Almandine: Óriási tévhit, hogy a próbaidőben nem jár szabadság. A próbaidő is munkaviszony, ugyanazok a jogok illetik meg a próbaidős munkavállalót, mint a 10 éve ott robotoló másikat. Egyetlen aprócska különbség van: próbaidő alatt, mindkét oldalról indoklás nélkül fel lehet bontani a munkaszerződést, jogkövetkezmény nélkül. Inkább rossz beidegződés, és a kiszolgáltatottság okán alakult ki, hogy ilyenkor „új seprű jól seper” elvén, még szabit sem mernek kivenni a dolgozók. Szóval szó sincs itt a főnököd méltányosságáról, rendességről. Ha ezt ő méltányosságnak éli meg, akkor jó nagy suttyó. Más kérdés, hogy a szabi igényt megfelelő módon jelezni kell, ill. az is ökölszabály, hogy ebben az időszakban, csak a legindokoltabb esetben éljünk vele. Tehát nyilván máskép fest egy kötelességtudatból kivett szabadság, mint próbaidő alatt elmenni 3 hétre nyaralni. Mamár extrém esetben akár hat hónap is lehet a próbaidő, az elég gyalázatos lenne, ha fél évig nem lehetne szabira menni… Nekünk idén csak 8 napot kellett kivenni ilyen-olyan értelmetlen, ámde kötelező dolgokra, mint gázóracsere, gázóracsere utáni sorozatos szolgáltatói bénázás (szivárgáselhárítás, újabb óracsere), kéményseprő fogadása, villanyóra leolvasó fogadása, hivatali ügyek intézése etc) amit természetesen kizárólag hétköznap munkaidőben lehet megoldani, tehát szabadságot kell hozzá kivenni…

 9. Almandine
  mondta:

  @Jankove: nem erről volt szó.
  1. Azért ment el, hogy elkísérje a 18 éves lányát a fodrászhoz. Nem a ballagásra.
  2. Másnapra (a ballagás napjára) még korábban méltányosságból szabadságot kapott, pedig próbaidő alatt nálunk nincs szabadság normál esetben, szóval még rendesek is voltak vele.
  3. Nem csak hogy elment, de még azt a pár percet sem várta meg, hogy a telefonálásnak vége legyen, és el tudjon kéredzkedni a saját főnökétől.

 10. Naki vagyok kerdojel
  mondta:

  Többeknek is, akiket érint: a próbaidő EGY szó. Legalább másoljátok le helyesen a blog címéből. Rohadt idegesítő kettőben olvasni.

  UFF!

 11. Névtelen
  mondta:

  @Almandine: Tényleg közel az idő, (vagy már itt is van) amikor a munkahelynek kell alá rendelni mindent, még a családot is. Elég rossz irányvonal, főleg hogy ez mamár nemcsak a jól fizetett karrieristáknál elvárás, (akik ezt az utat választották, és szuverén döntésük volt)hanem lassan az éhbéren élő szalagmunkásnál is alapelvárássá kezd válni a folyamatos rendelkezésre állás, elérhetőség, és teljeskörű alkalmazkodás.

  Egyébként igazat adok a próbaidős kollégának, a család az első -nyilván nem inni ment a cimborákkal- számos olyan esemény van az ember életében ami egyszeri és megismételhetetlen. Ellenben a főnök valszeg a másnapi kocsmázást fixálta valamelyik felsővezető haverjával.

 12. Almandine
  mondta:

  Ez nálunk történt. Rugalmas munkaidőben dolgozunk. A próbaidős kolléga kora délután Skype konferenciatárgyaláson volt a nagyfőnökkel, amikor az utóbbi telefont kapott. Ezalatt a jóember közölte a többiekkel, hogy ő most akkor hazamegy, mert másnap ballag a gyereke, és erre a nagy eseményre fel kell készülnie. A többiek mondták neki, hogy ez nem túl jó ötlet, meg hogy legalább kéredzkedjen el a nagyfőnöktől, de nem hallgatott senkire, hazahúzott. Másnap megkapta a felmondását.

 13. McKinney
  mondta:

  A lopós sztori nagyon reális. Csak sajnos hiába rúgták ki preventíve, addigra megfertőzte a többieket a tudással 🙂

 14. Névtelen
  mondta:

  A legjobb,takcinőknek 6 hónap próbaidő.

  A próba idő arra is jó,hogy ne kelljen a csicskáknak semmit sem fizetni,a nagyon alapokon kívül és agyon lehet túlóráztatni meg csicskáztatni anélkül,hogy kifizetnék.
  Na erre is jó a próba idő.

 15. HKata
  mondta:

  Szerintem az is nyerő ötlet, amikor az új ember, aki még egyáltalán nincs tisztában az erőviszonyokkal és kapcsolatokkal megjegyzéseket tesz kollégákra/főnökre azok háta mögött, anélkül, hogy tudná, hogyan állnak az illetőhöz azok, akik ezt hallják…

 16. Mad Mind
  mondta:

  És az a metódus, amit a cégek csinálnak?
  Dolgoztatnak 3-4 ember helyett, majd az utolsó napon kiraknak és jöhet a következő áldozat.
  Nem biztosítják a megfelelő munkakörülményeket, de elvárnák a megfelelő teljesítményt.
  És a legjobb, „Maga nagyon jól végezte a feladatát és ezért most közöljük önnel, hogy holnaptól már nem kell bejönnie.”.

 17. nyelv-ész
  mondta:

  Ezt a vasutas sztrájkolósdit nem értem. Nem a szakszervezet szervezi a sztrájkot? Ha igen, és a próbaidős is szakszervezeti tag, akkor a szakszervezet miért nem védi meg a kirúgás ellen? Ha meg az a szabály, hogy próbaidős nem lehet szakszervezeti tag, vagy lehet, de próbaidő alatt nem sztrájkolhat, akkor jogos a szívlapát.