Kiválasztás a tömegből, objektívan

Kiválasztás a tömegből, objektívan

filtering.jpgHa egy állásra sokan, akár több százan is jelentkeznek, akkor nem valószínű, hogy csak egyetlen ember felel meg a tömegből. Mégis, csak egyet választhatunk, és szakmai alapon kell dönteni, egyre szűkíteni a kört. Néhány lehetőséget bemutatnék, ebből talán látható az álláskeresőknek, milyen döntéseket kell előkészíteni egy CV-vel, motivációs levéllel, állásinterjúkon. Nyilván sok szubjektív kritérium is előkerülhet a kiválasztásban (erről a következő posztban lesz szó), de most az objektív szempontokat próbálom összeszedni.

Amikor a jelöltekkel közösen az álláspályázati csomagot, CV-t, motivációs levelet, kiegészítőket az álláshirdetésre szabjuk, csak abból tudunk kiindulni, amit ott leírtak. Az elvárásokat biztosan megnevezték, jó eséllyel azt is, mi számít előnynek az adott pozíciónál. Ezekre kell reagálni, mert eszerint fognak szűrni.

Az első szűrő, hogy az önéletrajz és CV határidőre érkezzen meg. Aki elkésik, már csak adatbázisba kerül, hacsak nincs valami olyasmi a pályázatában, ami miatt érdemes az adott kiválasztásban különösen figyelni rá. Olyan szakembereknek, akikből nem sok van a munkaerőpiacon, érdemes lehet határidő után is beadni a pályázatot és telefonálni a címzettnek, elnézést kérni a csúszásért, elmondani, hogy csak most akadtál rá/valaki felhívta a lehetőségre a figyelmed, reményedet kifejezni, hogy így is figyelembe veszik. Volt már rá példa, hogy így jött a siker.

A második, hogy a CV és önéletrajz feleljen meg a hirdetés követelményeinek. Ha Europasst kértek, legyen az. Ha fényképest kértek, legyen fénykép. Ha fizetési igényt, motivációs levelet kértek, legyen, ha több nyelven kérték, akkor több nyelven legyen. Ha megadták, hogy pl. .doc, vagy .rtf állományt kérnek, legyen az. Ha csakazértse küldesz fényképet, fizetési igényt, és csakazértis pdf-ben, akkor miért gondolnák rólad, hogy érted a megfogalmazott követelményeket a munkádban, és meg is tudsz/akarsz felelni ezeknek? Ki akar egy renitenst vagy egy figyelmetlent alkalmazni? Ezeken az egyszerű szűrőkön nagyon sok álláspályázat nem megy át. Ezt értem a legkevésbé: olyan, mintha a jelöltek szándékosan nem akarnának bekerülni a megpályázott állásba.

Most jönnek a megfelelőségi szűrések: végzettségek, munkatapasztalatok, nyelvtudás. Ahol fontos a nyelvtudás, ott logikusan mindig az a legfőbb szűrő. Mert egy tapasztalati hiányosság esetleg pótolható egy tanfolyammal, vagy akár némi utánaolvasással, nyelvtudást nem lehet rövid idő alatt szinteket ugorva fejleszteni munka mellett. Hiába írsz felsőfokú nyelvvizsgát a CV-be, ha a motivációs leveled szóhasználata alapfokú szinten van, akkor az nem lesz jó. Lehet, hogy csak azért fogalmaztál így, mert gyorsan le akartad tudni, vagy mert nem is tudod, hogyan írj jó motivációs levelet idegen nyelven, de ez itt már sajnos nem számít. A net tele van mintákkal (és nem esetlen magyar sablonlevelekre gondolok, hanem „éles” mintalevelekre, angolul), tessék elolvasni 10-20 példányt, utána már meg tudod írni a sajátodat. Ha beírtad, hogy haladó szintű Word ismeret, de a CV formázása csapnivaló, az is kizáró ok. Ezeket a feltételeket nagyon gyorsan, a már tárgyalt kb. 20 másodperc alatt el lehet dönteni, ránézve a CV-re. Az olvasó az álláshirdetésben megadott kulcsszavakat fogja keresni, úgy kell tehát megírni a CV-t, hogy ezeket meglássa benne.

Az, hogy inkább végzettségre vagy inkább tapasztalatokra szűrnek, cégfüggő, pozíciófüggő, és a leendő közvetlen vezetőtől is függ. Ha 3 éves tapasztalatot kértek, de neked 2 van, az még nem feltétlenül kizáró ok, főleg, ha iparágon belüli tapasztalatról van szó!  Talán a tapasztalati évek száma az egyik leglazábban vett feltétel, mert ha valaki jó szakember, akkor majdnem mindegy, hogy 4 vagy 5 éve az. Arra való a szakmai szűrés (teszt, elbeszélgetés szakmai vezetővel), hogy kiderüljön, elég jó-e szakmailag a jelölt a feladathoz, mert a tapasztalati évek száma téves feltételezésre is adhat alapot.

A sokév tapasztalat leginkább a vezetői pozícióknál mérvadó, de a vezetők szűrése nem feltétlenül ezen a klasszikus módon történik. Fontos még a sales, account manager pozíciókban, ezeknél az évek számát a kapcsolatok mélységével hozzák összefüggésbe, de érvelni a kapcsolatok számával, minőségével is lehet a CV-ben. Ha valaki feltünteti, hogy melyik iparágban milyen termékek, szolgáltatások értékesítéséről milyen szintű vezetőkkel tárgyalt, annak nagyobb értéke lehet, mint plusz egy év tapasztalatnak.

A cégméret is lehet fontos, egy 30 fős cég titkárságvezetője valószínűleg ugyanúgy jó lenne egy 100 fős céghez is titkárságvezetőnek, van is esélye, de ha van a jelöltek közt nagyobb cégtől érkező, lehet, hogy ő kerül előnybe. Ezért fontos, hogy a munkahelyeket ne csak úgy sorold fel, hogy

„2011-2013 Titkárságvezető, Sóskajóska Kft., általános titkársági feladatok”,

hanem úgy, hogy

„2011-2013 Titkárságvezető, Sóskajóska Spenóttermelő Kft., 30 fős cég titkárságának vezetése, 10 autós flotta kezelése, napi posta fogadása, szétosztása, a két cégtulajdonos vezetői naptárának karbantartása, számlák, teljesítési jegyzőkönyvek ellenőrzése…”.

Tehát legyen megadva a cég tevékenységi köre, az, hogy te mit csináltál, nagyobb szervezetnél az osztály megnevezése, és derüljön ki a leírásból, kikkel, milyen módon működtél együtt, hány embert érintett a munkád.

A motivációs levél tartalma 3 dologra használható.

1. Bemutatja, hogy a kért elvárásoknak megfelelsz, és azt is, mivel. Esetleg azt is tárgyalja, hogy az előnynek megnevezett tulajdonságok megvannak benned.

2. Ha esetleg nem teljesen felelsz meg a kiírtaknak, de van mivel ellensúlyozni a hiányosságot, akkor ezt az ellensúlyt érdemes kifejteni.

3. Ha olyasmit tudsz, ami jól jöhet nekik, de nem is álmodtak róla, hogy ilyet találnak, így nem írták be az előnyök közé sem, te azért írj róla (pl. távol-keleti kapcsolatokkal rendelkező cégnél nem feltétlenül kérnek japán, kínai nyelvtudást, de biztos örülnének, ha neked ez megvan). Hogy konkrétan ez a rejtett előny nálad mi lehet, arra pont a szakmai tudásod fog választ adni: ha tudod, hogy az adott feladatkörben, cégben, iparágban milyen ismeret, tudásanyag, tapasztalat komoly tényező, akkor ezt le kell írni. Néha ez az utolsó szempont felülír minden mást: képzettségi elvárást, szakmai végzettséget.

Így általában a toborzó a többszázas tömeget is le tudja szűkíteni akár 10-20-50 főre. Ez még mindig sok ember arra, hogy egyesével állásinterjún ismerkedjenek meg velük, ilyenkor ezt a jelentkezéscsomagot át kell nézni a leendő szakmai vezetővel is, aki talán még tud rajta szűrni a maga szempontjaival (ezek már néha szubjektív szempontok lesznek). Ha ez is kimerült, és még mindig sokan vannak, jó eszköz lehet valamilyen szakmai feladatot, kérdést küldeni e-mailben, amire határidőre, jól kell válaszolni. Egy korrekt mintafeladat természetesen nem szólhat arról, hogy a jelölt készítsen el egy később felhasználható teljes anyagot a cégnek, ingyen. Csakis a szakmai tudás felmérésére szolgálhat. Itt is szokott szűkülni a kör, ráadásul nagyon erőteljesen. A jelöltek egy része egyáltalán nem válaszol, megsértődik(!), vagy a szakmai vezetőnek nem felel meg a válasza.

A szakmai szempontok végignézése után az állásinterjúra meghívás következik. Sokan nem tudják, de egy ilyen telefonhívás valójában az első állásinterjú. Előfordul, hogy már ezután a beszélgetés után felmerülnek kétségei a hívónak, és ezzel a hozzáállással kezd bele az interjúba, vagy még durvább esetben később lemondja, új időpont nélkül. Van, aki a meghíváskor jelzi, hogy már nem aktuális az álláskeresése, esetleg kiderül, hogy valamiért neki mégsem felel meg a megpályázott állás (pl. kezelhetetlenül messze van a munkahely), az ő kiesésükkel is szűkül a kör. Van, akiket többszöri próbálkozásra sem érnek el, küldenek neki e-mailt, Linkedin üzenetet, de nincs válasz, tehát róluk is le kell mondani.

Tanulságok, jótanácsok

– A CV, motivációs levél tartalma a benne használt szavak szintjén is fontos. Gondosan kell megírni, rá kell szánni az időt.

– Nem éri meg partizánkodni, gerillázni: a „csakazértse” hozzáállás arra elég, hogy az első pillanatban kiess a jelöltek közül. De ugye nem azért dolgoztál az álláspályázaton, hogy ez történjen?

– Légy mindig elérhető! Ha nem szeretnéd, hogy a munkahelyeden azt hallják, hogy állásinterjú-időpontot egyeztetsz, nyugodtan mondhatod a hívónak, hogy most nem aktuális erről beszélni, hívjon fel 1 óra múlva, este stb. Meg fogja tenni, ez a dolga.

– Kövesd a megadott eljárást: ha e-mailben kérik egy bizonyos címre az álláspályázatot, ne keresd meg a cégvezető mail-címét, és ne neki küldd. Egyáltalán ne akard megkerülni a folyamatot semmilyen szinten, mert azzal csak kitaktikázod magad a jelöltek közül. Ha van ismerős a cégnél, akkor is kövesd a folyamatot. Az ismerős abban tud segíteni, hogy a már ott lévő CV-det kiválasszák, pl. azzal, hogy rákérdez a kiválasztónál: úgy tudja, te, mint ismerőse jelentkeztél, jól tudja-e? (CV előkeres, igen) Mondhatja, hogy jó szívvel ajánl, mert ilyenolyan vagy. Ezáltal biztos felfigyelnek a CV-dre. Ha ő vinné be az anyagodat, akkor te csak az XY ismerőse lennél, akit „be akarnak nyomni a helyre” és nem egy jó jelölt, akit ajánlottak, akinek jó referenciája van. Nagy különbség.

————

Nyilván vannak szubjektív szempontok is, amikkel ki- vagy bekerül egy-egy jelölt az állásinterjúra kiválasztottak közé. Erről is írok majd, de előre félek tőle, mert nem lesz szívderítő…

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @GaborV: A próbamunka átverés, szinte 100%-ban. Ingyenmunka egy állás ígéretéért. Ezért a lehető legritkább esetben szabad belemenni, és hát a magyar törvényi szabályozás egyáltalán nem teszi ezt lehetővé, tehát a legalitásra limitált megoldás van.

 2. GaborV
  mondta:

  Az egyetlen objektív módszer a próbamunka / próbafeladat szimuálása. Minden más áltudomány kategória.
  Motivációs levél alapján eldönteni, hogy Béla jó hegesztő lesz, kb akkora marhaság, mint a zoknim színe alapján megítélni az énekhangom.
  Nyilván újságírónak akar menni valaki akkor releváns egy 1 oldalas epikai hazugságáradatot megkövetelni, de minden más esetben időpazarlás (a jelentkező és a HR-s életét tekintve egyaránt).

 3. Fekete Sámuel
  mondta:

  @jobangel: Na még azt látom, hogy szegény Chamea agyilag egy kicsit belezakkant, vagy a melókeresésbe, vagy abba, hogy a zakkant agyával nem talált.

  Én egyébként openoffice-t használok, mert abban sokkal faszásabban lehet formázni. A CV-met meg magyarul, angol és nem közül a mindenkor két legalkalmasabb nyelven küldöm el, pdf-ben, odt-vel (openoffice formátuma) és docx-ben (amibe openoffice-szal mentek).

  Emellé jön még vagy 8-10 egyéb, javarészt szkennelt lap, diploma, ilyenolyan egyéb bizonyítványok, meg ilyenek.

  Ehhez mit szólsz? Nekem itt még egy hr-es se mondta, hogy túlterheltem volna. Egy részük visszaküldött skillmátrixot, hogy töltsem ki.

  Amúgy meg alapvetően mostanában már inkább a cégek futnak utánam, mint fordítva, pedig külföldi is vagyok, a perfekttől továbbra is viszonylag távoli nyelvtudással.

 4. Fekete Sámuel
  mondta:

  @jobangel: No para, Chamea egy szuggesztív seggfej. Rendkívül szuggesztívan mondja a butaságot, látom, még téged is elbizonytalanított.

  Nincs igaza, előző hozzászólásban írtam, hogy miért nincsen. Nehogy komolyann vedd a dumáját!

 5. Fekete Sámuel
  mondta:

  @Chamea: Tudom, hogy nem fogod elhinni, de elárulom, hogy

  1) szakmailag részben nettó nonszensz („unicode dekódolás”), részben értelmes, de nem igaz („OCR-rel nem éri meg vesződni”), amit írsz.

  2) spamszűrésre a gmail való.

  3) telefonspamért a hívó fizet, nem éri meg neki. Ha sok ilyet kapsz, az talán azért lehetett, mert az aloe verához pályáztál kaktuszraktárosnak. Ha mégis sok ilyened van, akkor legyen olyan telefonod, ahol tiltólistára tudod rakni a szarfaszokat.

  4) szerkeszthető formátum azért kell, mert elemi érdeked, hogy mindenhová továbbküldjenek, ami csak létezik.

  ———

  Szerintem a te algoritmusod alapvetően nem az ügynököktől véd meg, hanem attól, hogy dolgoznod kelljen. Igaza van jobangel néninek.

 6. Chamea
  mondta:

  @jobangel: Dehogynem:
  Ha képként van elküldve, akkor nem tudja robottal az összes neki elküldött pályázati anyagból egy adatbázisba kiszedni az elérhetőségeket(cím, telefonszám, email cím, stb.). Ezeket nem külön egy alkalmazott szedi ki, hanem a SPAMMER ráenged egy programot, ami 10 perc alatt végez a neki elküldött kábé 60 ezer neki küldött pályázati anyaggal, amin többször annyit keres, mint pl. TE. Egyetlen ilyen cikk feladásával. Ezek a .doc fájlból UNICODE visszakódolással vígan megtalálják az összes adatot, mert ahogy látni is lehet pl. Total Commanderben a nézőkében is, hogy olvasható rendesen. 1 kép sokkal kevésbé és nem vesződnek OCR-el sem, mert gyakran hibás és időigényes is. A HR-nek meg a munkaadónak viszont édes mindegy, mert híváskor úgyis bepötyögi a telefonszámot a telefonjába, 1-1 email címet beütni meg nem olyan vészes dolog.

 7. jobangel
  mondta:

  @Chamea: Legközelebb kevesebb trágárságot légyszi, ez itt nem olyan blog.
  1. PDF-el nem igazán véded meg magad semmitől. De arra jó, hogy nem kevés lehetőséget elbukj vele. Lehet használni, de a tőle remélt előnyöket hiába reméled. Hátránya viszont van.
  2. Az, hogy kövesd az eljárást, hogy függ össze a cégvezetők ajánlataival?
  3. Akinek se végzettsége, se tapasztalata, annak el kell kezdenie ezeket begyűjteni. Vannak államilag támogatott képzések, munkanélküliek számára indított képzések, el kell kezdeni. Ha nincs más, akkor alkalmi munkákból, háztartási alkalmazottként kell összeszedni rá a pénzt. Ha valaki nem ért semmihez, nem is dolgozik, miért csodálkozik, hogy nem boldogul?

 8. Chamea
  mondta:

  „Nem éri meg partizánkodni, gerillázni: a „csakazértse” hozzáállás arra elég, hogy az első pillanatban kiess a jelöltek közül. De ugye nem azért dolgoztál az álláspályázaton, hogy ez történjen?” – Ez nem GERILLÁZÁS, hanem VÉDELEM: A sok ÖKÖR HR-es NEM TUDJA FELFOGNI, hogy azért küldik emberek PDF-ben az önéletrajzokat, mert nem érdekli őket az n+1. MLM piramisépítő übergagyi csejneröcsögei ßar, foß KFT(amiből gyakran pilótajáték is) überfoß ajánlata! Miért nem lehet ezt megérteni? Nem érdekli őket a gőzborotva, az ügynöktoborzós foß, ahol senkit sem fizetnek ki(közben megvetetnek HITELRE/HITELBEN szerződéssel az álláskeresővel minden foßt+félmilliós kötbér, mivel lehetetlen eladni azokat az ÜBERGAGYI SPAM-elt ßarokat, amiket EBAY-EN meg lehet kapni 20-ad áron), stb.! NEM ÉRDEKEL SENKIT!!! Ha PDF-ben küldi az álláskereső védelemmel, akkor az überfoß cég nem tudja adatbázisban eltárolni a jelölt email címét és ez által nem kapja meg a levélszemetet körlevélben, kamu állásinterjúra behívva, ahová válogatás nélkül mindenki megfelel. Mióta PDF-ben megy erős kóddal ellátva csak megtekintésre az önéletrajz, azóta nincs ilyen, 1x javaslatra visszaálltam word DOC-ra és elöntöttek az ilyen ajánlatok: volt, amikor bemondtam a telefonba, hogy elnézést, de ez nem érdekel, akkor a LÚVNYA elkezdte megreklamáló hangon megkérdezni, hogy „de miért, miért?”(ha leteszem a telefont, akkor visszahív, hogy „megszakadt a vonal?”), a másiknál meg mikor megkérdeztem, hogy „elnézést, de az én telefonszámom honnan van meg Önöknek?”, akkor persze rákezdte rögtön, hogy felvétel készül a hívásról meg egyebek. Védekezni kell, mert HIÁBA mondja/írja meg az ember, hogy sem telefonon, sem emailben NEM ÉRDEKEL A SZEMETE, csak azért is TOLJA a marhája(lásd magyarspammer oldalon megjelenő dolgok(googleba üsd be!)). Nem érdekel a hulladék minket, az ügynöktoborzós/házalós ßarok meg azok, kéretlen SZEMÉT => SPAM!

  „Kövesd a megadott eljárást: ha e-mailben kérik egy bizonyos címre az álláspályázatot, ne keresd meg a cégvezető mail-címét, és ne neki küldd. Egyáltalán ne akard megkerülni a folyamatot semmilyen szinten, mert azzal csak kitaktikázod magad a jelöltek közül.” – lásd előző: a cégvezetők sem fogják fel látom, hogy a sok SZEMÉT nem érdekel senkit sem! Nem kérünk ÜGYNÖKTOBORZÓS NINCS FIX CSAK JUTALÉK ßart! Ennyire nehéz6 ezt megérteni? Miért? Idegen címekre küldve jön a leginkább ilyen válasz!

  „Az, hogy inkább végzettségre vagy inkább tapasztalatokra szűrnek, cégfüggő, pozíciófüggő, és a leendő közvetlen vezetőtől is függ.” – ez is érdekes. Akinek nincs egyik sem és pénze sincs képzésre(a támogatást nem a sarkon osztogatják, fizetni kell érte), az mit csináljon? Menjen apróhirdetésbe csalni vagy menjen magán vállalkozásba és álljon neki feláron SPAM-elni olyan szolgáltatásokat, amik Amozonon illetve Ebay-en 20-ad áron megkaphatók vagy hogy? Egy ilyen cég 100 ágra küldi nekünk a levél szemetét, levakarhatatlan! Ez így normális? Az olyan embernek is kellene valahogy normális lehetőséget adni! Ami érettségizettnek van, az mind ilyen hálózatépítő jutalékos ügynöki gyakorlatilag, ahol semmi mást nem tudsz csinálni, mint elöntöd az embereket levélszeméttel illetve kéretlen telefonokkal és csak és kizárólag teljesített szerződés után fizetnek(20-24 ilyen kell havonta, hogy ne kötbérezzenek illetve kifizessenek!). Sok középfokú szakmával is ez a helyzet! Ilyenkor? Mert ha nincs meg a 360 nap jogosító viszony, akkor nincs semmilyen támogatás sem abszolút! Magyarul jövedelem sincs. Akkor képzés sincs! Ilyenkor? Akinek nincs ismerőse? Annak?

 9. Gringо
  mondta:

  (Az egyik link lehet hibás lesz,de éppenséggel rá lehet keresni)

 10. Gringо
  mondta:

  @jobangel:
  Ezt a melót legalább másfél éve (!) hirdetik folyamatosan:
  http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=282974825123794&id=213814185348000

  Jelenleg is fut:
  job.hu.sapagroup.com/Hirdetes_body.asp?ProjektID=995
  http://www.profession.hu/hu/allas/senior-it-security-expert-adecco-kft-540071
  http://www.profession.hu/hu/allas/it-security-engineer-ks-tredis-consulting-kft-szekesfehervar-540944

  Mivel szakterületem, tudom, hogy az itteni elvárások háromszorosát követelő pozícióra is találnak embert, ide valamiért nem. Ez azért fura. (Ennyi idő alatt azért lehetett volna pontosítani a kiírást, ha túl sok az alacsony kvalitású jelentkező vagy túl magas a jelentkezők bérigénye..)

 11. _Epikurosz_
  mondta:

  „jó vagy, meg minden, csak nem erre a pozícióra, mert ezt betöltötték, de itt van a másik, és elé tolják a szerződést a delikvens elé, 20 % -al kisebb fizetést ajánlva. ”
  Vagy hasonló a fizetés, de nem tudtad leellenőrizni a pozíciót, hogy valójában mi is a feladat, (amire magadtól nem jelentkeztél volna), vagy extrém gázos a csapat valamiért, és ennek nem tudtál utánanézni. Tulajdonképpen ugyanaz a piaci magatartás, mint amikor a használt számítógéppel kereskedő feltesz egy jobb gépet a netre, majd el akar neked adni egy vacakabbat ugyanannyiért, és figyelem, a jobb számítógép soha nem is létezett! Lefogadom, hogy az állás sem.

  Valamint: vicces, amikor betanított számítógépes munka kultúráját magáénak tudó cég tehetségeket keres, és venne fel, de a kultúra nem tűri meg a nem betanított munkás szellemiségű, akár csak kicsit is kreatív embert.

 12. Goldvike
  mondta:

  @jobangel:
  Az elmúlt 5 hónapban, 3 olyan álláshirdetéssel is találkoztam, amit időnként meghirdetnek, nem túl széles elvárásokkal, mégsem találnak rá senkit. Linkelem majd ezeket, de mobilról nehéz.

  Egyébként úgy érzem, hogy vannak cégek, akik talentumkeresésre használják az álláshirdetéseket. Nincs konkrét pozíció a cégnél, „csak” horgásznak, hátha ráakadnak egy kivételes tehetségre.

  Egyébként a cégek is tudnak érdekes elvárásokat megfogalmazni.
  Kedvencem az Mvmi Zrt. IT projektvezetői hirdetése, amiben alapkövetelmény volt az eddig véghezvitt projektek részletes bemutatása^^ mégis hogyan mutasson be az ember, nyilvánvalóan üzleti titkokat tartalmazó dolgokat? Meg elsőre ilyet kérni, elég visszatetsző dolog.

  Vagy találtam egy senior pozíció hirdetést, kértek fizetési igényt, gondolom sokan küldtek önéletrajzot, párnap múlva megjelent a pozíció junior változata…

  Na mindegy, sokat tanultam a magyar munkaerőpiacról az elmúlt hónapokban.

 13. Laptop7712
  mondta:

  @Jobangel: Huha, akkor valamit nagyon nem jól csinálok a Linkedinen, vagy olyan rosszul építettem fel az „profilomat” mert nagyon nem keresgetnek. Változtatok egy kicsit, aztán meglátjuk.

  Nem IT területen tevékenykedem, de mérnök vagyok, és beszélek két nyelven a magyaron kívül. Van az álláskeresőknek is prémium előfizetés, de elvből nem fizetek ilyen dolgokért, mert minek? Inkább a pezsgős vacsora.

  A szép az, ha nemzetközi szinten nyomják le „fake” interjút, és végigcsinálják a teljes kiválasztási procedúrát, majd megpróbálják eladni a profilt. És ekkor kezdődik az x hónapos rugózás az iroda, a leányvállalat, és a régió központ, vagy a központ között. Édes szituációs ez is. Vagy az, amikor a leányvállalat saját szakállára felvételiztet, és később adja el a tényt a központnak. Ez is édes.
  Általában nem jön össze, vagy az is szép, hogy behívnak, leinterjúznak, a végén mondják, hogy jó vagy, meg minden, csak nem erre a pozícióra, mert ezt betöltötték, de itt van a másik, és elé tolják a szerződést a delikvens elé, 20 % -al kisebb fizetést ajánlva.
  Nemzetközi szinten nagyon jellemző ez a fajta „második ember a listán” felállás.

  Nagyon sok olyan portált találni, ahol az álláskeresők (pozíció függetlenül) osztják meg tapasztalataikat egy-egy cégről, vagy irodáról, és nagyon szép esettanulmányokat látni.

  Ami az utolsó pár posztban van, az nem más, mint a pingpong labda állások, és a piac szondázása. Ha a várost meglátom a hirdetésben, és az utána következő tipikus mondatot, már tudom, hogy miről van szó. Volt olyan, hogy ugyanazt a szöveget kaptam meg egy éven belül háromszor, csak más irodától. : )

  Szívesen megismerkednék egy korrekt fejvadásszal, aki képes arra, amit hirdet. Én is pénzt keresnék, meg ö is. Szép is lenne.

  Csak azt nem értem, hogy miért csinálja ezt a cég. Persze, egyik szempontból bizonyítani kell, hogy nincs ember, mert ki kell küldeni a jelentést a központnak, hogy mindent megtettünk, de mégse.

  A másik szempontot nem értem, hogy egy komoly fejvadász, akinek van tapasztalata, az miért vállalja be – azon kívül, hogy kicsi pénz, és azonnali – ezt a melót.

  Nem tudja betöltetni az állást.

  Nagyon jó hozzászólásokat olvasni, gratula !

 14. karnak
  mondta:

  kozigallasokhoz:
  mivel ma mar altalanos -keves a kivetel- hogy a legalso szinten is tisztogatas van valtaskor, sot uj vezeto kinevezesekor (pl matolcsy mikor ment, vagy uj allamtitkarok a miniszteriumokban), illetve most mar a kozigazgatas gyakorlatilag a propaganda resze, ezert mar szinte lehetetlen politikai referencia (azaz patronus, ismeros, stb) nelkul bejutni, gyakorlatilag csak politikai szempontbol megbizhatoakat valasztanak be, tenyeg szomoru h ez mar akarmilyen ugyintezo szinten is igaz.

  cserebe ha ez megvan, nem kell semmit felmutatni. (ismerost ugy vettek fel miniszteriumba, hogy erkezesi sorrendben felvettek a kidzabott 12 embert, ebbol 2 volt alkalmas a rajuk bizott feladatra mar papiron is, olyan munkat is vegeztek, fogalmuk nem volt semmirol)

 15. karnak
  mondta:

  @jobangel: megerositeni tudom, ketszer is volt olyan pozicio amit nem tudtam magamnak elhozni, igy 10 ev tavlatabol:

  egy italforgalmazo vilagcegnel 4 nyelv tudasa volt kikotve valamilyen regionalis ar vezeto poziciohoz. (kozepvezeto szint volt egyebkent), konkretan angol+ szlovak+cseh es roman nyelvek felsofoku/targyalasi szinten, emelett plusz nyelvek elonyt jelentettek. persze jog es vagy kozgaz stb.
  raadasul volt vonalam a ceghez, a hr-essel beszeltem h sok mindenben megfelelek, de ebben nem, ez mennyire nezheto el, jelentkezzem-e ha igy is van ertelme?
  azt mondta a hr-es h felevente meghirdetik az allast, mert a felsobb vezetes szerint ezt egy ember tudhatja. beszeltunk osszegekrol is, az meg nevetseges volt az elvarasokhoz kepest, azt is tudta, mondta h ket eve nem talalnak embert, hiszen nincs ilyen ember, aki ennyit tud az meg reg 5-6x ennyit keres de nem tudja meggyozni oket, leirta, javasolt, beszelt de hajthatatlanok.

  masik ilyen is fura mod ez a regionalis ar szakerto volt, csak banki szektorban, ott jog ES kizgazd veguettseget vartak el, megpedig olyan elo jogismerettel, ami a cseh+szlovak+magyar+roman+lengyel (!) jog elo ismeretet jelentette.
  na most ezt ugye az adott nyelv nelkul nem igazan lehetseges..ott szemelyes interjun voltam, igazabol 3-4 ember munkajat vontak ossze, mert kitalaltak h az egy magasabb fizetessel milyen jo. a hr-es tudta, a szakmai vezeto tudta, a tortenet uaz volt, egy eve kerestek, neki interjuztatni kellett, ment az ideje, stb.
  azon nevetgeltunk harmasban az interjun h ha valaki ezt a tudast hozza akkor valamilyen nemzetkozi ugyedi irodanal, vagy annak partnerekent 8-10 szeres osszeget konnyeden szabadon megkeresne.
  hosszabban mar nem irnam meg filozofalnek h a hr-es vagy szakmai vezetok mennyire hibasak ebben, de ez volt.

  masik pelda amit szoktak emliteni h a tanacsadoknal sima szondazas van.

 16. jobangel
  mondta:

  @Philosoraptor: linkeljetek már néhány ilyen állást, és figyelni fogom őket. Kíváncsi lennék, mire jutok, de szerintem nagyon téves következtetést vontok le. Engem pl. már évek óta többször megtalálnak egy vidéki pozícióval, ahová soha nem megyek – nyilván más sem. A cég így nem tud bővülni, a helyükben már rég alapítottam volna rá egy ösztöndíjat, és 3 kiválasztott összes vonatkozó tanulmányát fizetném tanulmányi szerződésért cserébe, dehát nem én vagyok a HR-esük 🙂 Egyszerűen egyes állásoknak olyan feltételei vannak(rossz közlekedésű vidéki város, mindentől távol, kellemetlen iparág), hogy nincs jelentkező.

 17. Din Serpahis
  mondta:

  Szerintem is jó a linkedin – amíg még Magyarországon éltem, heti rendszerességgel jöttek ajánlatok toborzóktól, bár én az ITban dolgozom, ott talán ez jellemzőbb mint máshol.

  Érdekes módon amióta kijöttem Ausztriába és átállítottam az országot a linkedinen, kicsit változott a dolog – osztrák munkaközvetítők egyáltalán nem keresnek, viszont több nemzetközi megkeresés is érkezett már innen onnan. (Katar, Hollandia stb.)

 18. jobangel
  mondta:

  @Laptop7712: az én Linkedin ismerőseim nagyrésze mérnök és magyar, magyarországi elérhetőséggel 🙂
  A hazai HR jelen van a Linkedinen, csak még kevesen vásárolnak recruiter accountot, mert drága. De ha nyilvánosan, egy mezei accounttal megtalálható vagy, akkor meg is találnak. A magyar hirdetők szintén azért nem nagyon hirdetnek, mert drága. De multik magyar leányai már bőven elérhetők ott.

 19. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Ó dehogynem, amikor a közig. Hr vezetője is tudja, h kit kell felvenni, de végig kell játszani a pályázatosdit!

 20. levendulabandi
  mondta:

  @A nép fia: Bnőm is így járt!

 21. A nép fia
  mondta:

  @levendulabandi: Így jártam az egyik minisztériumban. Megmondták, hogy 100%-ig megfelelek, de mégsem engem vettek fel, hanem valaki valakijét.

 22. Laptop7712
  mondta:

  @Jobangel:A linkedinben az a jó, hogy ténylegh azokat a kulcsszavakat tudod megadni, amit legalább egy szakma, vagy szakág 70%-a ismer. Nagy valószínűséggel ismeri a HR-es is, de inkább az a jellemző, hogy nem. A linkedin magyar ága nagyon egysíkú, és nagyon kevesen használják, inkább a pénzügyi volnal a jellemző. Akik aktívan poszolgatnak linekedinen magyarul, az maximum 100.

  A hazai HR nagyon nincs jelen a linkedinen, ha jelen van, akkor gyűjti a profilokat, de nem kommunikál, nem kérdez, nem ajánl! – Ez lényeges, nincs magyar ajánlat, vagy ha igen, elenyésző!- Aminek semmi értelme sincs, mert minek? A linkedin totál más szempontok szerint működik.

  Mérnököt ne keress linkedinen magyar nyelvterületről 🙂

  Az angol, a német, spanyol, orosz nyelvű rész, vagy néhány szakspecifikus kérdésmező, nagyon érdekfeszítő tud lenni ott.

  A szellemállások nagyon szép csalik, főleg akkor, ha tényleg lezavarnak egy interjút, – iroda kinéz egy szellemállást felvállalja – behív egy embert, letolja az interjút, és megpróbálja eladni jutalékért a hirdető cégnek. Édes helyzet. alinkedin legalább arra jó, hogy kevés a „fake” ajánlat 🙂

 23. Névtelen
  mondta:

  @jobangel: Nem is azt írta… Vannak meghirdetett szellemállások, amikre valahogy még mindig nem sikerült megtalálni több hónap után sem a megfelelő jelöltet.

 24. jobangel
  mondta:

  @Laptop7712: Ha nem találják, akkor sajnos kimarad. Bár profi HR-es a színes-szagos adatbázisok helyett egyre inkább tér át a Linkedinre, pont a keresési hatékonyság miatt.

  „Azt hallottam, hogy a CV-k 80-90 %-át nem látja a HR, csak a konfigurált keresőrendszer”

  Állásportálok adatbázisaira ez igaz lehet, de főleg azért, mert a keresés csak az aktív CV-k között keres. Amit azért utálnak a toborzók, mert nekik az is érdekes, aki nem akar váltani, de akár meggyőzhető lehet a váltásról megfelelő ajánlattal.

  Okostelefonon nem nagyon nézeget CV-t senki, mert nem hatékony. Max ránéz a mailboxra telefont használva, hogy jönnek-e jelentkezések, de feldolgozni biztos nem a telefonon fogja.

 25. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Jobangel azért tiltakozik, mert az előre eldöntött játékokba nem szokás bevonni a HR-t. Ergo, ha a HR be van vonva, akkor nincs előre eldöntve semmi.

 26. jobangel
  mondta:

  @68nyara: A családi dolgokra elvileg tilos rákérdezni most is törvényileg. Ez az álláskereső nőknek a legrosszabb: így is rákérdeznek, de legalább senki sem lehet őszinte. Mivel a női álláskereső ennyire kényelmetlen, inkább férfiakat hívnak állásinterjúra. Jól kibaltáztak a nőkkel…
  Fényképet meg én magam is javaslok a jelölteknek, mert jó és hatékony lesz tőle a CV (egyedi tapasztalatok alapján a fénykép megnövelte a pozitív visszajelzési rátát)

 27. levendulabandi
  mondta:

  @68nyara: Így van, ez is, csak hirtelen a nem visszajelzés jutott eszembe, de napestig lehetne sorolni.

 28. 68nyara
  mondta:

  @levendulabandi: A kötelező visszajelzés ( habár vannak előnyei) szerintem annyira nem problémás (már a hiánya), viszont vannak olyan dogok amiket tényleg törvényileg szabályoznék: nem lehetne pl. fényképet kérni, nem lehet a családi állapottal összefüggő kérdéseket feltenni, stb.

 29. levendulabandi
  mondta:

  @68nyara: A bnőm csak egy sima beosztotti állásra pályázott, gondolom nem ez az a bizonyos szint. De keverjük csak ide a politikát is (mind2 oldalt!), mert ők is tehetnek róla, h így mennek a kiválasztások! És nincs törvényileg szabályozva,pl. h vissza kell jelezni a jelölteknek!

 30. 68nyara
  mondta:

  @levendulabandi: A politikai vonalat direkt nem kevertem ide. Egyébként a közigben bizonyos szint felett talán mindenhol a világon hasonlóan működnek a dolgok. Hangsúlyozom, bizonyos szint felett. Hallottam már hasonló sztorit az USA-tól Ausztriáig mindenhonnan.

 31. levendulabandi
  mondta:

  @68nyara: „3. Ugyan az első ponthoz tartozna de külön vettem, a kamu álláshirdetéseket, ahol már az előtt be van töltve az állás, hogy azt meghirdetnék.”

  Jobangel mindjárt tiltakozni fog,h nincs ilyen, h előre el van döntve a játék, de a bnőm épp tegnap beszélt egy közigben dolgozó HR vezetővel, aki a szemébe mondta, h ha el akar helyezkedni, akkor keressen a jelenlegi politikai elitből protezsálót, mert a náluk meghirdetett összes (!) állás csak így kerül betöltésre! Hozzátette, h a bnőm szakmailag 100% alkalmas ugyan, szimpatikus is emberileg, de enélkül nem fogják felvenni, mert szte nemcsak náluk, de máshol is ez a trend!És ha protekciós, akkor még az is mindegy, h szakmailag alkalmas-e, mert nem baj, majd beletanul.

 32. 68nyara
  mondta:

  Alapvetően jó amiket írsz, de sajnos itthon több olyan probléma is felmerül, ami kicsit árnyalja a képet. Amit leírtál az lenne az optimális állapot. Itthoni tapasztalatok (nem álláskeresőként, mert úgy ezek nagy részére nem látsz rá):

  1. a korrupció hatalmas, és ez nem csak azt jelenti, hogy valaki teszem azt fizet, vagy zsarol az állásért. Nálam ide tartozik az is, amikor az egyébként alkalmatlan jelentkezőt veszik fel egy állásra, csak azért mert x-y valakije (nem összekeverendő a kapcsolatok normális felhasználásával). Példa: Magyarországon nagynak számító, energetikai cég, amelynél a pályázatban megadott orosz nyelvtudás nélkül betöltötték az állást, már akkor amikor még le sem zárult a jelentkezés, egy olyan emberrel akiről a jelenlegi kollégái a következő jellemzést adták: „kávét főzni legalább megtanult”.

  2. a HR-es képzetlensége. Sajnos ez az állás sok helyen (nem mindenhol!) tényleg „buta szőkével” van betöltve. Ha az akinek a feladata lenne alkalmatlan a megfelelő jelölt kiválasztására akkor hiába minden teszt, interjú, stb. Láttam már olyan esetet (itthoni kisvállalkozás) ahol volt HR-es, akinek úgy sikerült a lehető legalkalmatlanabb jelöltet kiválasztania, hogy neki mennyire tetszett a srác aki jelentkezett. Persze itt felmerül a főnökei alkalmatlansága is, meg persze a magyar oktatási rendszerben meglévő hibák.

  3. Ugyan az első ponthoz tartozna de külön vettem, a kamu álláshirdetéseket, ahol már az előtt be van töltve az állás, hogy azt meghirdetnék. Mindenki ismeri a lehetetlen feltételekkel meghirdetett állásokat, ami ennek egy altípusa.

  4. Az állás meghirdetője sem tudja mit akar. Jellemző példa az informatikus, akitől egyszerre kérnek tizenötféle programozási nyelvet, adatbázis kezelőből hármat, plusz hardverszerelési ismereteket is. De nem árt ha mellesleg áramkört is tud tervezni.

  Így röviden ennyivel azért kiegészíteném a leírtakat. Persze tudok olyan céget is, ahol nagyon komoly HR-esek dolgoznak, alaposan és felkészülten válogatva a jelentkezők közül.

 33. Laptop7712
  mondta:

  Érdekes ez post. Mi van akkor, ha szines, és szagos adatbázisok, melyek kulcsszavakra keresnek, nem találják azokat az önéletrajzokat, melyeket nem profi írt meg. Azt hallottam, hogy a CV-k 80-90 %-át nem látja a HR, csak a konfigurált keresőrendszer. ha meg látja is élő ember, akkor nem kevesebb az a 20 másodperc, maximum 5? Azt is látni, hogy lát egy nevet, + 3 sort, maximum 10 név / okostelefon képernyő. ennyi szemrevételezési időt kapsz. igaz ez?

 34. jobangel
  mondta:

  @Philosoraptor: szerencse nélkül semmi sem megy, de ezekről is lesz szó, de majd a poszt másik felében.

 35. Névtelen
  mondta:

  Szerintem szerencse sem árt ahhoz, hogy felvegyenek valahova.