Küldtél már visszajelzést állásinterjú után? Úgy értem, álláskeresőként…

Küldtél már visszajelzést állásinterjú után? Úgy értem, álláskeresőként…

box.jpgNem kapsz visszajelzést az álláspályázataidra? Nem tudod, miért nem, mit csinálsz rosszul? Ez utóbbit lehet, hogy meg tudom mondani, mert erre specializálódtam, de a visszajelzés hiánya örök elégedetlenségforrás az álláskeresőknél. Nem kapsz visszajelzést, mert nincs rá kapacitásuk, nincs is igazi vállalható indok (erről a CV-online-on itt írtam bővebben), miért nem te… Az eredmény ugyanaz: nem tudod, mit csinálsz rosszul álláskereséskor, és azt sem, ha esetleg mindent jól csinálsz, csak nincs szerencséd.

Ez viszont nagyjából a HR-esekre, toborzókra, közvetítőkre is igaz. Te, mint álláskereső is lehetsz velük elégedetlen, de ennek vajon hányszor adtál hangot? Ezért aztán fogalmuk sincs róla, mi a baj azzal, amit és ahogy csinálnak. Általánosságban mindenki tud panaszkodni, fórumokon, blog kommentekben valóban rémes sztorikat olvashatunk. De vajon magának az „elkövetőnek” valaha is szólt valaki, hogy nem így kellene?

Miután hiszek a kommunikációban, nincs más lehetőségem, mint arra biztatni minden álláskeresőt, hogy igenis dobjon egy e-mailt, ha elégedetlen. Sőt, akkor is, ha különösen elégedett, ne csak mindig reklamáljunk, dicsérjünk is – ha megkapod az állást egy közvetítő segítségével, azért megérdemel egy köszönőlevelet, akár egy postai képeslapot is, nem?

A HR-esnek, toborzónak, közvetítőcég interjúztatójának van ugyan főnöke, ügyfele, tőlük kap is visszajelzést, de ez nem arról szól, hogy hogyan bánik az álláskeresőkkel. Azt csak az álláskeresők tudják. Azaz, ha soha senki nem emel szót a méltatlan bánásmód ellen, akkor nem fog tudni változni, mert nem tudja, hogy változni kell.

Hogyan adjunk visszajelzést?

 1. azonnal, az állásinterjún

Ha illetlen és/vagy törvénytelen kérdést tesz fel (gyerekvállalás, vallási, politikai nézetek stb.), akár azonnal is kikérheted magadnak, de azzal csak elvágod az esélyeidet. Ehelyett szoktam azt javasolni, hogy a jó válasz az, hogy „erre inkább nem válaszolnék, mert törvénytelen, nem tartozik a tárgyhoz” stb. Ettől sem lesz túl jó kedve, de az álláskereső elsősorban a saját érdekeit tartsa szem előtt.

Bármilyen egyéb méltatlanságot lehet figyelmen kívül hagyni: külsőre tett megjegyzés gyakori pl. Ignoráld, majd utólag, írásban tedd szóvá. Esetleg a főnökének is.

 1. Írásban

Panaszt tenni igenis érdemes: ha sokan tennék, előbb-utóbb kialakulna egy kép az interjúztatókról a főnökeik előtt is. Feltűnő lesz, hogy kikre panaszkodnak, és kikre nem. Egy-két ügyet még ki lehet magyarázni, tizet nem. Előbb-utóbb változni fog a hozzáállás az álláskeresőkhöz ezáltal.

Egy ilyen panaszlevél tartalmazzon konkrétumokat: A dátumot, időpontot, mikor voltál interjún, milyen pozícióra, kinél voltál, konkrétan mi történt, mi hangzott el, ami neked nem tetszett, mit tett, ami panaszra érdemes (megvárakoztatott, megjegyzést tett a külsődre, a volt munkahelyedre, az iskoláidra stb.). Nem elég, hogy „udvariatlan volt”, mert az nem konkrét. A konkrét az, hogy várakoztál 20 percig, nem válaszolt konkrét kérdésedre, tehát ezúton itt is megkérdezed, hogy … Vagy pl. az, hogy az hogy „….” szavakkal becsmérelte a főiskolát, ahová jártál. Egy ilyen panasszal már a főnöke is tud valamit kezdeni.

 1. Ne az elutasító levelükre írj válaszul panaszlevelet!

Ez néha megtörténik, de így nem éri el a célját a mondanivalód. Ha kapsz egy elutasítást, akkor arra esetleg visszakérdezni érdemes, hogy miért nem téged választottak. Ha arra írod válaszul a panaszleveled, a panaszaidat betudják a csalódottságodnak, sértettségednek, és nem foglalkoznak vele, nem veszik komolyan.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Bambano
  mondta:

  @==T==: a tőketulajdonosnak eddig se nagyon voltak terhei, ezután se lesznek.

 2. jobangel
  mondta:

  @==T==: ugye ehhez kell a munkavállaló is partnernek. Mert ha nem hagyja magát kifacsarni, akkor másképp kellene hozzáállni. De azért volt ez már rosszabb is, azaz akár lassú fejlődésnek is értékelhetjük, hogy pl. léteznek munkavállalói jogok egyáltalán.

 3. ==T==
  mondta:

  @jobangel: Pedig igaza van. Amióta az USA-ban megindult a tőkepiaci dereguláció, és ennek „vívmányait” a keleti blokk összeomlása után lenyomták Európa torkán, azóta a termelékenységnövekedésből származó többlet a 60-70%-a a korábbi helyzettel szemben már nem a dolgozók, hanem a tőketulajdonosok jövedelmét növelte, és a dolgozóknak jut a kisebb rész.

  Korunk kapitalizmusa minden maszlag ellenére egyre inkább a dolgozó munkaerejének lehető legmagasabb fokú kifacsarására épül, miközben a tőketulajdonosok terhei a dereguláció bővülésével egyre inkább a nulla felé konvergálódnak.

 4. ==T==
  mondta:

  Kár, hogy a László Petrás cikket nem lehet kommentálni. Persze biztos trollmágnes lenne, de akkoris.

 5. Bambano
  mondta:

  @jobangel: kétségeim vannak a főnökhöz küldött panaszok hatékonyságával kapcsolatban. egyrészt mert sosem tudhatod, milyen viszonyban vannak, másrészt meg kinek hinne a főnök, nekem, egy jöttmentnek, aki 20 percig volt ott, vagy a kolléganőnek, akivel évek óta (jobb esetben csak) együtt dolgozik?

  persze jobban belegondolva mindig a fejétől bűzlik a hal. ha hülye a hr-es, akkor jó eséllyel az egész cég az, tehát nem a hr-es ellen harcolsz, hanem az egész cég ellen, az meg esélytelen.

  velem nem tudnak bármit megtenni, de ez még nem jelenti azt, hogy föltétlenül kiborítom a bilit. de állásinterjún azért kiszolgáltatott vagy: felvesznek vagy sem. pláne, ha éppen anyagi csődben is vagy.

 6. jobangel
  mondta:

  @Bambano: állásinterjún sem vagy kiszolgáltatott, csak akkor, ha ezt elhiteted magaddal. Csakmert állást keresel, még ne lehessen megtenni veled bármit. Ha valaki mégis ezt próbálná egy állásinterjú alkalmával, érezze valós kockázaznak, hogy esetleg panasz érkezik rá a főnökéhez.

 7. Bambano
  mondta:

  @jobangel: hentes postás esetén fordított a felállás, mert ő szolgáltat nekem és egy csomó jogszabály vonatkozik erre a szolgáltatásra.
  állásinterjún viszont kiszolgáltatott vagy, ha azt akarod, hogy fel is vegyenek.
  ráadásul a hentesek rendszerint jó erőben vannak, sokkal sportszerűbb nekik beszólni, mint egy vasággyal és nehéz felfogásával együtt is csak 40 kilós hr-es kislánynak.

 8. jobangel
  mondta:

  @blaubner: Tehát téged nyugodtan megsérthet, átverhet a hentes, postás, buszsofőr is? Szó nélkül hagyod? Vagy teszel valamit, amitől talán jobb helyzetbe kerülsz, pl. panaszt teszel. Lehet, hogy nem adnak igazat, de legalább megpróbáltad.

 9. maxval bircaman megbízott szerkesztő
  mondta:

  @felirat:

  Persze, ez így igaz.

 10. @blaubner: Ugyanez jutott eszembe. Akinek ennyi felesleges ideje van, naponta írhat a postás főnökének, a szomszéd anyjának, a gyerek edzője feleségének és a boltvezetőnek, hogy aznap mivel volt épp elégedetlen.
  Jó szórakozás, és a címzettek biztosan szívesen olvasgatják.

 11. Dr_utcai_arcos
  mondta:

  @Bambano: engem is csak az tart vissza az elmúlt időszak történéseinek megírásától, mert nagyon sokan megsértődnének :).

 12. Bambano
  mondta:

  na végre egy poszt, amin igazán tiszta szívből vonyítva tudtam röhögni ma…
  csak úgy elképzeltem, hogy azok után az interjúk után, amiken én átmentem, milyen visszajelzéseket küldhettem volna az interjúztatónak vagy a főnökének…

  mikor anno kirúgtak egy multitól és ezt személyesen közölte velem a vezérkar, akkor is majdnem kijöttek utánam az üvegfalon…

 13. felirat
  mondta:

  @maxval bircaman megbízott szerkesztő: Mondjuk ezek az arányok érthetőek ha a blogírás mennyiségét és relatív hasznosságát nézzük.

 14. blaubner
  mondta:

  Ha felvesznek, es ott dolgozom, akkor lehet celja a visszajelzesnek.
  Ha nem, akkor semmivel sem indokoltabb egy HR-es tevekenysegerol visszacsatolast adni, mint barmilyen mas szakembererol, akivel aznap talalkoztam, pl. hentes, postas, autobusz sofor :-))

 15. maxval bircaman megbízott szerkesztő
  mondta:

  @felirat:

  A blogreklámozás az esetek 99 %-nulla, az esetek 0,99 %-ában zsebpénz, s az esetek 0,01 %-ában valós bevétel.

  Én meg szerencsés vagyok, hogy a 0,99 %-ban vagyok…

 16. maxval bircaman megbízott szerkesztő
  mondta:

  @jobangel:

  Amit szeretek csinálni, az nem piacképes és senki sem fizeti meg.

 17. lilly.alien
  mondta:

  Ha még arra sem veszi a fáradtságot, hogy legalább az önéletrajz befogadásáról küldjenek egy sablon emailt, akkor miért törjem magam? Ez csak a céget minősíti, bármilyen húzónév legyen is az…

 18. felirat
  mondta:

  @jobangel: Egyrészt csak az általa egy itt leírt hozzászólás alapján tudjuk, hogy sose lett “munkaügyi okból kirúgva”. Lehet meg kéne kérdezni az “ellenséget” is erről 🙂
  Márészt nekem úgy tűnik, hogy már megtalálta azt amit szeret csinálni, de egyelőre nem fizet eleget (nincs elég reklámbevétel a blogról).

 19. jobangel
  mondta:

  @maxval bircaman megbízott szerkesztő: Nem. Ha kényszer a munka, miért nem keresel olyat, amit szívesen csinálsz? Hogy ne kényszer legyen, hanem kellemes időtöltés.

 20. maxval bircaman megbízott szerkesztő
  mondta:

  @kispotzak:

  Én NEM akarok eleve „partner” lenni. Mindig elvégzem a munkámat rendesen, még sosem lettem munkaügyi okból kirúgva, sőt kifejezetten dicsérni szokták munkámat, mert gyorsan tanulok és keveset hibázom. De ezen túl a dolog cseppet sem érdekel. Nekem a munka kényszer (mert nincs elég vagyonom), mely elvesz az életemből értékes időt, amit fel tudnék használni sokkal jobban.

  Érted?

 21. jobangel
  mondta:

  @kispotzak: Nyilván olyan helyre panaszkodsz, ahol már eldöntötted, hogy kösz, ide nem. Ill. egyáltalán nem biztos, hogy elkaszálod a jelentkezést… Láttam én már olyat, hogy örömmel fogadták a panaszt, hogy végre valaki kívülről is…

 22. kispotzak
  mondta:

  @maxval bircaman megbízott szerkesztő: Sokszor látom a hsz-eidet, és általában elszomorodom tőlük. Elhiszem, h ilyen az életed, de nem lenne muszáj. . Ez így egy sima onbeteljesito jóslat. Szar az egész, ellenerdekelt felek vagyunk, a munka kényszer. .. Ha tényleg mindig igy elted meg, annak te is oka vagy.. Nekem több olyan főnököm volt, aki abszolút partner volt, ahol jó volt a meló stb. Nyilván ehhez kellett ő is, de én is. A te hozzaallasoddal nem biztos h osszejott volna..

 23. kispotzak
  mondta:

  Meglep, amikor azt olvasom, h vki x tucatnyi jelentkezés után SOHA nem kapott visszajelzest. Nem lehet, h piszok rossz helyekre jelentkezik az illető? Én Mo. több különböző városában éltem és dolgoztam, meglehetősen különböző munkakörökben, de átlagosan 10-bol 8x kapok legalább egy emailt vagy telefont, legyen szó multirol (Audi – telefon) vagy kozhivatal (felvettek: tel, nem vettek fel: email), kisebb ceg: főleg email, néha telefon.
  Panasz visszajelzes: jó tanacs h ne az elutasitas UTÁN ird meg mert akkor sertettsegnek tűnik, de ha meg rögtön megirod, akkor esetleg elkaszalod h felvegyenek..

 24. v150r
  mondta:

  @jobangel: Most írtam volna, hogy rendben van, de nincs rendben. Fordított esetben nekem az lenne az alapállapotom, hogy válaszolok, legalább arról, hogy megkaptam. Mert olyan embert keresek, aki nekem alkalmas, és aki nem fér bele ebbe a kalapba, azt tudni kell visszautasítani is. Az, hogy nemleges a válasz, az még nem jelenti a megsemmisítést. Persze, nekem is rosszul esik adott esetben egy ilyen visszajelzés, de ezt tudomásul lehet venni. Az rosszabb, ha csak várakozol. Aki visszaanyázik, annál meg a gondolatát is el kell törölni egy esetleges későbbi visszahívástól.
  Nem mindegy persze, hogy milyen munkakörről beszélünk, mert nyilván teljesen más jelentkezői bázisa van egy általánosabb munkakörnek, mint a specifikusabbaknak.
  De az a cég, aki ilyen alap szinten sem képes emberi módon kommunikálni, azzal sem a jelenben, sem a jövőben nem szeretnék együtt dolgozni. Ez nekik is rossz, mert elég, ha csak egyetlen kommentet kapnak mondjuk a szárnyas fejvadászon, hogy „azóta várom a visszaigazolást”, már tetemes mennyiségű potenciális munkavállalótól esnek el.
  Igen, totál felesleges ezen rugózni, csak úgy érzem, hogy a cégek többsége csak lebeg a semmiben, azt sem tudják eldönteni, hogy most kell-e nekik új (és képzett) alkalmazott, vagy sem. De a totálisan lehetetlen elvárásokat meg tudják fogalmazni. Behívnak embereket olyan kérdésekkel, amik részletesen benne vannak az önéletrajzban és/vagy a motivációs levélben és sorolhatnám, de ezt biztos részletesen ismered, mivel ezzel foglalkozol.
  Már azon is gondolkodtam, hogy vicceket írok bele a CV-be, hogy leesik-e valakinek… Totál úgy érzem, hogy kb. akármit írhatnék a CV-be, mert még a referencia-számaimat nem hívják fel, még akkor sem, ha adott esetben behívnak interjúra. „Két-három hét múlva visszajelzünk”, aztán ez soha nem történik meg.

 25. jobangel
  mondta:

  @v150r: sajnos valahol igazad van, illene visszajelezni. Mégis inkább azt mondom az álláskeresőknek, ne várják a visszajelzést. Beadta a pályázatot, írja fel, hová-kinek-mikor egy nyilvántartásba, és majd akkor gondoljon rá újra, ha interjúra hívjk.
  Ennek több oka van: először is, egy negatív visszajelzés, még akkor is, ha csak „kösz, nem”, sokat lendít az álláskereső még mélyebb elkeseredése felé. Másodszor: nem fog változni, csakmert tombolunk rajta. Sajnos, a HR-es toborzások hajnalán még küldték a visszajelzéseket, és kapták rá az anyázást válaszul. Úgyhogy leszoktak róla. Ezt már nem lehet visszacsinálni, vagy csak nagyon lassan.

 26. v150r
  mondta:

  Eleinte úgy gondoltam, hogy ha a „radaron” belül maradok egy pár kedves mondattal kiemelve néhány dolgot, akkor nagyobb eséllyel írnak válaszlevelet.
  SOHA nem köszönték meg sem a kritikát, sem a levelemet. SOHA.
  Kezdem úgy érezni, hogy ebben az országban poénból hirdetnek állásokat, mert a legritkább esetben van bármiféle visszajelzés. Korrekt tájékoztatásról már nem is álmodom.
  De egyébként ahol ennyire szarnak bele az első lépésnél mindenbe, ott nem is szeretnék dolgozni. Ha én úgy végezném a munkámat (mert van, csak váltanék), ahogy a munkaerőpiacon általánosan tapasztalom, akkor holnaptól délig alhatnék.

 27. Én egyszer adtam írásban, amikor külön megkértek rá az interjú végén. Természetesen szóbeli ígéretet kaptam arra is, hogy ők is mindenképp visszajeleznek. Ez egy kölcsönös megállapodás volt, korrektnek tartottam, láttam bennük, hogy „viselik” a kritikát.
  Nem csak mézesmázos dicsérethalmazt kaptak, de azért próbáltam pozitívnak kihozni az egészet.

 28. jobangel
  mondta:

  @min: ha jól csinálják, akkor meg nyereséget, mégpedig nagyot. Nem HR-specifikus elvárás, hogy érdemes jó munkát végezni.

 29. Én vallom, hogy a HR-esek százalékban kimutatható veszteséget tudnak csak produkálni. Lószarhoz sem értenek de azt nagyon tudják kavarni .

 30. jobangel
  mondta:

  @Online Távmunkás: Mert másképp nem derül ki, ha egy-egy ember teljesen alkalmatlan interjúzásra, pedig jó lenne az álláskeresőknek is, ha kiderülne. A fórumokon panaszkodás nem konkrét, azzal nem lehet mit kezdeni vállalati szinten. Ha pedig Micikére sok panasz érkezik, Gizikére meg egy sem, pedig ugyanannyi interjút tartanak egy héten, akkor Micike gyaníthatóan kókler, és jobb, ha ilyen nem marad sokáig ilyen poziban.

 31. Online Távmunkás
  mondta:

  Miért adna a munkavállaló írásbeli visszajelzést, ha ő se kap?
  Egyébként az összes elutasított jelölt panaszát az elutasítás miatti sértettségnek tudják be, csak a sikeres, de az ajánlatot el nem fogadó jelöltek tudnak változást elérni.

 32. maxval bircaman megbízott szerkesztő
  mondta:

  @jobangel:

  Minden munkahelyemen ez volt a helyzet. Alapvetően a munka kényszer, nem is lehet másképp, kivételes eseteket leszámítva.

 33. kilincs ami nincs
  mondta:

  @maxval bircaman megbízott szerkesztő: Sajnos ebben igazad van. A munkáltató és a munkavállaló csak az igazi illiberális társadalomban nem ellenfél. Sajnos ettől a putyini kánaántól még messze van Magyarország.

 34. jobangel
  mondta:

  @maxval bircaman megbízott szerkesztő: Akkor rosszul választottál munkahelyet.

 35. maxval bircaman megbízott szerkesztő
  mondta:

  @jobangel:

  Ettől még ellenérdekelt felek vagyunk.

 36. jobangel
  mondta:

  @maxval bircaman megbízott szerkesztő: Miért lenne az osztályellenséged? Imádod a munkád, napi sikereket okoz, fejlődsz benne, jól keresel, ezáltal a többi célod is megvalósíthatóvá válik.

 37. kilincs ami nincs
  mondta:

  @maxval bircaman megbízott szerkesztő: Így van, a proletariátus osztályharcában nincs kapitalista barát!

 38. maxval bircaman megbízott szerkesztő
  mondta:

  Minek? Teljesen felesleges ez. A cég nem a haverom, hanem az osztályellenségem. Miért segítsem őt?