Mekkora fizetést kérhetek?

Mekkora fizetést kérhetek?

Facebook szakmai vagy álláskeresős csoportokban, HR-esektől, tanácsadóktól szokás ilyet kérdezni, és persze nagyon nehéz válaszolni, mert nagyon sok tényezőtől függ a jó válasz, és persze a tévedés lehetősége mindig benne van.

Tisztázzuk már az elején, továbbra sem vagyok híve az álláshirdetésbe tett fizetési ajánlatnak, mert az a mi gazdasági környezetünkben alacsonyan tartja a béreket, és sok egyéb feszültséget is generál. A fizetése mindenkinek magánügye, legalábbis szerintem, és én így is kezelem. Én abban hiszek, hogy kérj úgy, hogy elégedett légy, tudj tárgyalni, alkudni a fizetésedről, és akkor jó fizetésed lesz. Ez nem könnyű, meg kell tanulni kiállni magunkért, érvelni magunk mellett, és ugye nem így vagyunk szocializálva az oktatási rendszerünk által, gyerekkorunktól fogva. Emellett kell alkualap, azaz amit az adott cégnek vinnél, a friss tudást, tapasztalatot, kapcsolatrendszert, iparági jártasságot, piaci ismeretet, munkastílust stb. az egyedi legyen és értékes a reménybeli munkáltatónak.

Ha megajánlanak valamit, akkor csak abból választhatsz, elfogadod-e vagy sem, éppen lehetne alkut nyitni, de mégis sokkal nehezebb. És bizony sokan nem tehetik meg, hogy nem fogadják el, vagy nem mernek alkut nyitni, ha végre valahol ajánlanak valami konkrétat – ezért nem szeretem az álláshirdetésbe tett „ajánlatokat”. Amikről még az is ki szokott derülni, hogy ja, hát annyira azért nem egészen úgy van, mint ahogy írtuk, nahát, félreérthető volt, tényleg? (pl. álláshirdetésben írt ajánlat: részmunkaidő, heti 30 óra, bruttó 200 ezer. Valóság: heti 3 nap 10 órás munkaidő + fél óra ebédidő, hajnali kezdés, vagy éjszakai zárás, hétvégés beosztással is akár, de havi 1 vasárnap biztos szabad leszhétvégi pótlékokkal még akár ki is jöhet a bruttó 200 – a baj csak az, hogy ezért az „ajánlatért” álláskeresőm 1 nap szabiját és 40 km oda-vissza vonatozást+a vonatjegy árát áldozta be)

Mi a megoldás?

Magasabb pozícióknál mindenképpen jó, ha benne van egy közvetítő, „fejvadász”. Ő nagyjából tudja az ügyfele korlátait, de akár rá is tud alkudni a fizetésedre, helyetted. Elmondhatja, hogy talált szuper embert, csak hát nem X fabatkába kerül, hanem X+200-ba, kell-e? Általában meg is teszik, ha úgy alakul. Velük tárgyalva biztos lehetsz benne, hogy az elérhető legjobb alkut kötöd az adott céggel.

Több toborzással foglalkozó cég ad ki éves felmérést a bruttó fizetések átlagairól, minimumairól, maximumairól, iparáganként, szakmánként, tapasztalati szintenként, ezekből lehet ötletet szerezni. (Google keresés: „salary guide”+Hungary)

Figyeljünk a kifizetések gyakoriságára! Kékgalléros munkában már nem ritka, a heti, kétheti kifizetés sem, jutalékos munkáknál „valamiért” nem sietnek a jutalék kifizetésével a munkáltatók, van, ahol csak negyedév végén van elszámolás (ennél valószínűleg jobb ajánlatot is lehet találni). Jutaléknál fontos szempont, hogy amit teljesíteni kell a jutalékért, az teljesíthető is legyen. Nagy csapda például az értékesítőknél, hogy a forgalomarányos jutalékhoz a célforgalom 60%-80%-át meg kell hozni. Azaz 59%-79%-nyi forgalom hozása 0 Ft-os jutalékot jelent… Vajon hogyan állapítják meg az elérendő forgalom nagyságát?

Sajnos, nagyban meghatározza a fizetés nagyságát a régió is, ahol élsz Magyarországon belül, ami Békés megyében jó fizetésnek számít, az Budapesten nem… Ami nagyobb városban elérhető, az kisebb helységben nem. Arra is érdemes figyelni, mennyi az aktuális létminimum, minimálbér, garantált bérminimum. A magas fizetés nem az, ami a létminimum fölött van 10-20%-al (pedig egyes médiatermékek már akkor magas fizetést emlegetnek, ha a tény ez).

A saját igényeidet, szükségleteidet is muszáj figyelembe venni, de racionálisan. Ha egy bizonyos összeg, amit láthatólag megkaphatsz, többet meg nem valószínű, hogy kaphatsz, akkor ki kell találnod, hogyan lesz elég bevételed. Másodállás, freelancer munkák, korrepetálás stb. Annak nincs értelme, hogy egy olyan magas fizetési igényt határozol meg, amit a piac nem fizet ki, mert akkor semmilyen állásod nem lesz. Azt is muszáj figyelembe venned, hogy ha olyasmit tudsz, amit rajtad kívül sokan, akkor az átlagos fizetési igényt jelenthet.

Hagyd az intervallumot, de hagyj teret az alkura!

Az intervallumban megadott bruttó fizetési igényt sulykolták a rendszerváltás óta, mert ezt vették át „nyugatról”. Csakhogy „nyugaton” kialakított, határozott bérsávok, besorolások vannak minden nagyobb cégnél, ott ennek tehát van értelme. Nálunk megpróbálták arra használni, hogy akkor ez az alkutartomány. Már csak az a kérdés, hogy alkuhoz minek felső határ? Annál többért már nem vállalnád? Az ad-hoc alakulgató bónuszrendszereknél, szürke-fekete fizetési modelleknél, amik nálunk jellemzők, ez a szemlélet használhatatlan.(Vö. „úgyis van egy keretük rá, annál többet nem lehet megkapni).

A szürkézést-feketézést nyilván el kell utasítani, de emellett is praktikus, ha egy minimumot jelölsz meg. Az alatt neked már nem éri meg, vagy részmunkaidőben éri meg vagy félig home office-ból vagy minden második pénteked legyen szabad, mert suliba jársz vagy… Itt kezdődik az alku, már akár az álláspályázatban is. Azaz, ha beírsz egy minimumot, és vannak ilyen tényezők, ezeket is érdemes beírni, és teret kell hagynod az alkura. A bruttó vagy nettó kérdésre az a válaszom, hogy bruttót illik, de egyszerűbb így: bruttó 1000 fabatka (nettó 650 fabatka). Ebből biztos nem lesz félreértés.

Jellemző alkupont, hogy a próbaidőre sokszor kevesebbet ajánlanak, ami majd próbaidő végével kiegészül. Ez legyen leírva a munkaszerződésben! Fontos tisztázni, minek kell teljesülni a próbaidőben ahhoz, hogy utána emelés legyen. És persze visszafelé is van alku: azt szeretné a munkáltató, hogy próbaidő végére legyen meg pl. egy szakmai vizsgád? Oké, mennyi hivatalos tanulmányi időt ad rá? (az is mondás, hogy napi 1 órát foglalkozhatsz vele, az nem, hogy „erre nincs külön keret”).

Érdemes lehet tájékozódni persze a már említett Facebook csoportokból, ismerősöktől, de abból is csak egy átlag lesz, amiben benne lesznek az alulfizetettek és a jó keresetűek is, ráadásul sem tapasztalati szintre, sem tényleg szakterületre, iparágra nem lesz igazi, reprezentatív átlagod.

De ennyi kutatással talán már mégiscsak lesz egy valamilyen helyzetképed és persze a saját igényeidet is nagyjából ki tudtad alakítani a havi várható költségeid figyelembevételével is.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha neked is személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @kolomparlole1114:

  S ez hogyan kapcsolódik ide? Sehogy.

 2. kolomparlole1114
  mondta:

  @Nancsibacsi: Olyan nincs, mindig van vezetőváltás, átszervezés, az új főnök pedig lecserél kb. mindenkit maga alatt, mert a saját embereiben bízik. Multinál is.

 3. kolomparlole1114
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: De ki lehet verni belőle a lóvét, ha szarban van. Balatoni vendéglátósnak most pl. lehet alkudozni hogy kell-e dupla áron vagy inkább megy Ausztriába.

 4. kolomparlole1114
  mondta:

  @weasel: A kérdés inkább az hogy nálunk miért nincs ilyen?

 5. kolomparlole1114
  mondta:

  @jobangel: De a vezetők jellemzően a Kádár rendszerben szocializálódott posztkomcsik, akik csak a mismásoláshoz értenek, hát ezt a kultúrát adják tovább és követelik meg a cégben.

 6. kolomparlole1114
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: Pont hogy az elején kell kialkudni a magasabb bért, később már nem szeretnek emelni, mert már ennyiért is dolgozol. Ezért ugrál a magyar a cégek között.

 7. kolomparlole1114
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: Meglepő mi, hogy az emberek 95%-a nem milliárdos közpénztolvaj, aki csak úgy le tud akasztani pár 100 millát egy jól menő kft-re?

 8. kolomparlole1114
  mondta:

  @babona: Úgy kéne írni hogy tól-ig, kezdőtől mesterig ennyit szánunk rá, aztán ahol a jelölt tudása van, ahhoz arányosítunk. Ezzel a jelentkező is be tudja lőni magának hogy mennyit ért, mert azt azért tudja hogy saját maga mit tud és mit nem.

 9. kolomparlole1114
  mondta:

  @jobangel: Persze az elején biztos ragaszkodnak a minimálbérhez, de 1-2 év után csak rájönnek hogy emelni kéne. Ha meg nem, akkor nem is keresnek embert.

 10. kolomparlole1114
  mondta:

  @jobangel: Mi ez az állás, NER lovag?

 11. kolomparlole1114
  mondta:

  @Thurzó Mézer: Fogsz egy könyvet vagy jutúb videót és nekiállsz.

 12. Thurzó Mézer
  mondta:

  @Geza16V: ” C/Asm” lécci, lécci, segítenél, hol tanulhatnám ezt meg? A fordítói szakmát szívesen lecserélném erre.

 13. babona
  mondta:

  @NagyPeter64: Nem tudom kit (milyen állás / „pozíció” / keresőket) képvisel a blog, de a statisztikák (jah) szerint a megnyugtató méretű cégeknél „(saját HR csoport, CV szűrés művi értelemmel, tömegnyomor 1 pozícióra)” a munkavállalók kisebb része dolgozik. És még kisebb része képes a tömegnyomoros helyekre bejutni. Sajnos a tippeddel ” vállalatok szívből utálnak versenyezni” egyetértek.

 14. NagyPeter64
  mondta:

  Érdemes tisztázni, „cég” általában nem létezik. Nagyon eltérő a kicsik és a nagyok helyzete.

  Az emberek többsége valami megnyugtató méretű helyre szeretne bejutni. Ebben nagyrészt igazuk is van. Ez a blog is ilyeneket képvisel elsősorban. (saját HR csoport, CV szűrés művi értelemmel, tömegnyomor 1 pozícióra) Arra nem kapunk választ, miért titok a fizetési sáv. Lehet tippelni, például így: A vállalatok szívből utálnak versenyezni. Számukra nem előnyös ha a „headcount”/”25-35évalatti” képes összehasonlítani őket bárkivel az országban. A túljelentkezés miatt nem is kell erőlködniük.

  A kicsik meg sokszor hiába hirdetnek, jelentkező is alig akad. Ez így működik már 30 éve, függetlenül mindenféle válságtól, vagy fellendüléstől. Velük az a fő gond, hogy zsebbe fizetéssel lesznek versenyképesek. Ami nem használ a vonzerőnek.

 15. nyman
  mondta:

  Mint munkavallalo mar ket evtizede is azt mondtam, hogy legyen fizetesi intervallum a hirdetesben. Sok idot sporol minden felnek. Ennek az informaciokan az elrejtesevel nem ertek egyet. Az ingatlan, auto stb. hirdeteseknel is ott az iranyar.

  Kulfoldon dolgozva ez jo volt. Indikacio volt, hogy erdekelhet-e, de arra is, hogy meg keves a tudasom, tapasztalatom hozza.

  Ez a titkolozas szerintem rossz. Azt feltetelezi, hogy eretlen az ember.

  Tobszor elofordult, hogy a „fejvadasz”, vagy a cegvezeto hosszas, tobszori unszolasara elmentem egy „kotetlen” beszelgetesre. Majd mikor az igenyekre terelodott a szo, akkor jott a valasz, hogy az a „csillagos eg”. Pedig csak egy 15-20%-al mondtam tobbet, mint az epp aktualis jovedelmem. En nem akartam menni, nem akartam valtani, de persze van az a penz. Azota jellemzoen a juttatasi csomag nagysagrendjevel kezdem a beszelgetest. Ha nem tetszik es kiejtem magam, mar egy rakas idot sporoltunk. Majd ha valsag lesz es nincs munka, akkor futhatjuk a koroket, illetve az igenyem is lejjebb esik.

  A Salary Gude-al kapcsolatban pl. a Hays ad ki. Sajnos az orszagra es nem kulonbozteti meg a regiok, esetleg a BP-Videk viszonylatokat. Tovabba nem reszletezi a juttatasokat. Pl. van ahol egyaltalan nem adnak autot, van ahol csak egy 4-5M szintut adnak, van ahol meg 10-12M-ost, amibe a csalad is elfer es mellette biztonsagos is.

  A Salary Guide torzitashoz meg egy sztori. Par eve szakmai kihivas miatt lefele valtottam, az elozo fizetesem 2/3-ra. Majd mivel nem talaltak eleg embert, tul lettem terhelve. Haromszor kertem fizetes emelest, nem kaptam. Vegul eljott a Salary Review es adtak 1%-ot, mondvan, hogy a megvasarolt fizetesi szinteket bemutato tanulmanyban igy is az atlag felett keresek. Csak eppen itt nem kaptam autot, nem volt 13-14- havi fizetest, illetve az atlagban benne volt az egesz orszag stb. Ekkor virtualisan bemutattam a kozepso ujjamat es kb. ket het alatt talaltam olyat, ahol lenyegesen kevesebb munka es 50%-al tobb a fizetes.

  A peldaban szereplo ceg a mai napig nem talalt masik embert, pedig ennek tobb, mint ket eve. Tobb volt kollegammal beszeltem, akik voltak interjun, de kirohogtek a juttatasi csomagot. Szakmailag nagyon erdekes projektek vannak, de meg valsag alatti fizeteseket akarjak adni.

  Mivel ez egy „piacvezeto” ceg, folyamatosan nyilatkoznak a vezetok es mindig megjelenik a munkaerohiany. Hat ha hisznek ezeknek a felmereseknek es nem adjak meg azt, amit az emberek kernek, akkor meg jodarabig nem is fognak embert talalni.

  En siman el tudom hinni azt is, hogy az Salary Guide-ban megjeleno szamokban benne van berek visszafogasaban erdekelt lobby is. Magambol kiindulva a Hays kiadvanyaban megjelo szamert max csak felallasba mennek el dolgozni.

 16. Balfredo Alfredo
  mondta:

  Ez a fórummotor :-((

 17. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @kukatr: „Ezt mondom már egy ideje neki ebben a témában, de soha nem reagált rá. „
  Nem vetted észre, hogy ami számára kínos vagy nem illik bele az általa hirdetett világképbe, arra sosem reagál? Inkább új témát nyit. Lehet, hogy holnap reggel egy új cikk jelenik meg?

 18. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @kukatr
  „Ezt mondom már egy ideje neki ebben a témában, de soha nem reagált rá. „
  Nem vetted észre, hogy ami számára kínos vagy nem illik bele az általa hirdetett világképbe, arra sosem reagál? Inkább új témát nyit. Lehet, hogy holnap reggel egy új cikk jelenik meg?

 19. kukatr
  mondta:

  @Zabalint: Ezt mondom már egy ideje neki ebben a témában, de soha nem reagált rá.

 20. Zabalint
  mondta:

  @jobangel:
  Egyébként meg túlkeresletes piacon pont hogy akkor tudnak gyorsabban emelkedni a bérek, ha a kereslet erős árversenyben van, ezt a versenyt pedig élénkíti, ha a kínálat jól informált. Valójában épp fordítva van, mint mondod, túlkínálatnál meg hamarabb esnének az árak/bérek.

 21. Zabalint
  mondta:

  @jobangel:
  A piac azért nem szabályozza jól, mert erős információs asszimetria van, a munkavállaló jelentősen alulinformált a munkáltatóval szemben.

 22. Zabalint
  mondta:

  @NagyPeter64:
  Teljesen egyetértek, szerintem is szükség lenne az informálódás miatt arra, hogy meg legyen határozva valamiféle bérajánlat a hirdetésben. Csak az összevetésed nem jó a termékekkel, szolgáltatásokkal, mert ott bizony az mond általában első körben árakat, aki azokat kínálja, a munkaerőpiacon pedig a munkavállaló kínálja a munkáját. Azonban ott hibádzik a dolog, hogy a munkaerőpiac más, mert olyan kereskedelmi helyzetre hasonlít, ahol az árut vagy szolgáltatást kínáló cég a kicsi, a megrendelő a nagy.

 23. babona
  mondta:

  @jobangel: Rendben, volt megfontolandó a válaszodban. erre gondolok: „2019.06.25. 12:54:16 A balekfogás mos”. De a vége kicsit zavarosnak tűnt, és a megoldás? Mindenkit (Juli néni vegyessaláta készítő /kézzel pakolják be az üvegbe/ ) képezzük ki állásalkura? Jó biznisz. Csak arrafelé van a megoldás? A piac sajnos nem önszabályozó, nem tűnnek el a ‘rossz’ cégek (illetve alapítanak helyettük még rosszabbakat) és a munkavállalók sem ‘javulnak meg ‘meg maguktól. Én úgy gondolom a bérsávok nyilvánossága egy lépés a vadhajtások lenyesegetése irányába. Vajon ajánlanám-e azt a boltot, aki telefonban nem hajlandó megmondani, kb mennyiért ad egy kiló izét (akár tól-ig áron ), hanem azt mondja hogy fáradjak a pénztárhoz, majd ott megmondják, elvinnem nem kell ha nem tetszik az ár. Ugyhogy pont fordítva gondolom: Ki mit is akar most eladni? Vagyis a munkahelyet kell-e inkább eladni a zembereknek (akkor mondjanak egy összeget) Vagy a zembereknek kell inkább a munkahely. Az elvándorló munkaerő mutat(tta) , hogy a baj nem kicsi (volt?).

 24. jobangel
  mondta:

  @babona: pedig elég normális hozzáállás, hogy az eladó mondjon árat. A többit majd a piac szabályozza. Ha meg a vevő mond árat, akkor az egy túlkínálatos piac kell, hogy legyen (most nem az az álláspiacunk), és az alacsony árszínvonalat (esetünkben bérszínvonalat) jelent.

 25. babona
  mondta:

  @Zabalint:’ „Működik ez a hozzáállás máshol? Például: autó javítás, zöldség piac, magán fogorvos, házépítés … „

  Általában működik, hiszen ezeknél is jellemzően az eladó mond árat. ‘
  AKCIÓS ÁLLÁS eladó vagy akciós munkavállaló munkát keres?
  Nyilván minden (hulladék terméket, /emberre kicsit durva bocs/) el lehet adni egy boltban, megfelelő marketinggel.

 26. NagyPeter64
  mondta:

  Zabalint:
  Nem a vevő-eladó hasonlat a lényeg. Hanem az informálódás. (Kivéve, ha árunak tekinti magát valaki.)
  De maradjunk a hasonlatnál. Például, az autószerelő nem ismeri a konkurencia árait, mert azt csak vevőnek árulják el, megrendelés után, sőt fizetéskor. A vevő pedig, ha nem tetszik az ár, akkor szó nélkül továbbáll, vagy alkudozik a kasszánál. Ez nem így működik.
  Ezzel összehasonlítva, az un. munkaerő piacnál elég furcsán mennek a dolgok.

 27. kukatr
  mondta:

  @jobangel: A bizonytalanok és az anyagilag kiszolgáltatott helyzetben levő emberek pár tucat válasz nélkül hagyott álláspályázat hatására azt fogják hinni, hogy túl sokat kérnek, és pályázatról pályázatra egy lefele tartó licitálási spirálba lökik magukat.

 28. Zabalint
  mondta:

  @bozsibozsi:
  A munkaviszonyra vonatkoztatva a munkavállaló az eladó.

 29. bozsibozsi
  mondta:

  @Zabalint: Ok.

  De itt ki az eladó, és ki a vevő?

  Eladó mind a kettő…

  A leendő munkáltató el akarja adni a munkát egy vevőnek.
  A munkavállaló meg el akarja adni a munkaerejét (tudását) a munkaadónak.

 30. Zabalint
  mondta:

  @NagyPeter64:
  „Működik ez a hozzáállás máshol? Például: autó javítás, zöldség piac, magán fogorvos, házépítés … „

  Általában működik, hiszen ezeknél is jellemzően az eladó mond árat.

 31. NagyPeter64
  mondta:

  A HR-esek kérnek fizetési igényt, a vállalat teherviselő képessége ehhez képest titok. CV-m tűnjön ki legalább 150-ből, oldjam meg valahogy. Igaz, megismerhetem ugyanazt a módszertant mint a többi 149.

  A kérdés az, mi haszna van a kommunikáció hiányának? Én mondok egy bérigényt, ők nem mondanak semmit. Működik ez a hozzáállás máshol? Például: autó javítás, zöldség piac, magán fogorvos, házépítés … Volt szerencsém egy cégnél a pályázók „megjelölt bérigényét” megismerni. Háromszoros szórást láttam. Egyszerűen mindenki leírta, addig hogyan keresett.

  Mellesleg az elérhető fizetés is mutatja az elvárásokat. Néha jobban mint a hirdetés követelmény része.

 32. jobangel
  mondta:

  @kukatr: Ha az álláshirdető mondja meg, mennyit ajánl, és az neked nem elég, akkor nem jelentkezel. Ezért mondja meg előre, mert nem akar alkudni, és alacsonyan akarja tartani. Nem sok bruttó havi 3 milliós ajánlatot láttam még álláshirdetésben. Pedig vannak ilyen állások, nem is vezetőik, csak azokat közvetítőkön keresztül lehet elérni, mert ilyen embereket vadászni kell, nem böngésznek álláshirdetéseket.

 33. FlybyWire
  mondta:

  @kukatr: nincs olyan, hogy azonos pályázat.
  De ha lenne, természetesen akkor is behívnám.
  Az ember személyisége legalább annyira (sőt!) számít, mint a szaktudása.

 34. kukatr
  mondta:

  @jobangel: Ezt akkor is meg tudom tenni, ha nem mondom meg előre mennyit kérek, sőt, akkor is, ha az álláshirdető mondja meg előre mennyit ajánl.

 35. kukatr
  mondta:

  @FlybyWire: Azonos pályázatot benyújtók közül is behívod a legdrágábbat?

 36. FlybyWire
  mondta:

  @kukatr: „Aki a legkevesebbet kéri, azt hívják be.”
  Ez milyen hülyeség.
  Nekem 3 jelöltem volt, kettő a sávon belül kért, a harmadik felette. A harmadikat vettük fel, és még csak nem is volt kimagaslóan jobb szakmailag a másik kettőnél, hanem sok egyéb szempont is közrejátszott, személyiség, az ő saját preferenciái (mennyire tud sok külföldi utat bevállalni stb.) is simán.

 37. jobangel
  mondta:

  @kukatr: egyáltalán nem biztos, hogy azt hívják be aki a legkevesebbet kéri, mert akkor már az ár mellé van „termék”, látják, mennyiért mit (esetünkben kit) kaphatnak. Azért írunk-mondunk minimumokat, hogy lehessen az utólagosan felmerült dolgokra azt mondani, hogy ja, ezt is tudom, de az ennyi, meg azt is vállalom, az meg még amannyi.

 38. kukatr
  mondta:

  @jobangel: Az álláspályázatban megírt fizetési igény is egyfajta egyszeri anonim licitálás. Aki a legkevesebbet kéri, azt hívják be.
  Továbbra se válaszoltál arra, hogyan lehet felfele alkudni a fizetést a személyes interjún egy előre bemondott igény után. Derülhetnek olyan dolgok egy interjún, hogy vastagabban fogjon a ceruza.
  Semmilyen alku nem lesz, ha már a pályázatban előre mondasz egy (magas) összeget, mintha a személyes interjún tennéd azt.

 39. FlybyWire
  mondta:

  @jobangel: ennek mintha azért már látszana a vége, hálistennek.
  Egyébként már 2011-ben sem volt rossz hazatérni, de az igazán versenyképes fizetések ideje mostanában jött el.

 40. jobangel
  mondta:

  @kukatr: De ha neked nem elég, másnak meg az lesz, akkor az lesz az elfogadott ár azért a poziért. Te meg a magas fizetési igényedet lejjebb kell, hogy add, mert többet nem fizetnek, ha kevesebbért is van ember. Így az lesz, hogy „kell valaki 100 fabatkáért”, nem az, hogy „kell valaki, aki ezt tudja, vajon mennyiért kapunk ilyen embert?” Azaz a szaktudás beárazása sem fog menni.

 41. jobangel
  mondta:

  @babona: A balekfogás most inkább a bért kiíró álláshirdetőkre igaz. Kiír egy viccesen alacsony bért, és lesz, aki arra is jelentkezik, mert bajban van. Ezért aztán a versenytárs azt látja, hogy ott ennyi, tehát ő sem siet emelni. Ha el akar menni a versenytárshoz a dolgozó, haha, mehetsz, ott sem kapsz többet. Ha fizetésemelést kér, ugyanez. És ez végigmegy az egész munkaerőpiacon. Mert az nincs ott az ajánlott bér mellett, hogy esetleg annyira alacsony volt az ajánlat, hogy nem jelentkezett rá senki. Az sincs ott az álláshirdetésben, hogy próbáltuk ezt már 100 fabatkáért, annyiért nem jött a nép, úgyhogy most adunk 101 fabatkát.
  Volt egy rosszemlékű freelancer oldal, ahol a munkákra úgy lehetett jelentkezni, hogy lefelé licitáltak, ki milyen olcsón vállalja. Remekül alacsonyan tartotta a fizetéseket, és a magasabb fizetési igényűek otthagyták, a többiek dolgoztak éhbérért. Ez oké, piaci törvény. De a magasabb fizetési igényű a magyar munkaerőpiacon mit csinál, ha nem kapja meg, amit szeretne? Megy külföldre, értem. Az itt maradók pedig ugyanúgy mennek majd, és közben egyre több munkát egyre olcsóbban kell elvégezni. Ez a munka színvonalán is látszani fog, és a termék színvonalán is. Itt jutunk el oda, hogy mindenki olcsón fog dolgozni, de legalább szarul. Mert nincs lehetősége arra, hogy elmondja az igényeit. A szomorúbb, hogy a többség nem is akarja, mert baromi öntudatos, mikor a főnököt kell szidni, meg az alacsony béreket, de mikor bértárgyalni kell, akkor nem tud.

 42. kukatr
  mondta:

  @Online Távmunkás: Nem, mondja meg a hirdető mennyit akar adni, aztán eldöntöm akarok-e oda menni (és tovább alkudni).

 43. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @Online Távmunkás:

  100 % felettit is bőven láttam már…

 44. Online Távmunkás
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: Ezzel a 100%-os multis profitrátával megmutattad, hogy mennyire nem értesz semmihez, csak trollkodsz…

  @kukatr: Be akarsz menni interjúzni kevesebb pénzért, mint amennyi kell neked a számodra megfelelő megélhetéshez?

  @Geza16V: Pesten is kapsz contractorként egymillió feletti összegeket például programozóként, de az átlagos jogászok se állnak szóba senkivel 20 ezres órabér alatt. Külföldön alkalmazottként sem annyira kiugró a 1,5-2,5 millió forintnak megfelelő fizetés, de ehhez nem kell informatikusnak lenni.

 45. babona
  mondta:

  @jobangel: Továbbra is úgy gondolom a fizetési sávok beleírása egy álláshirdetésbe (most nem az országban kiadó max 10000 tényleg specialista állásra gondolok) hasznos. Ahogy itt is írták: nem rabolod a pályázó idejét feleslegesen, nem utaztatod, tudja kb mire számítson stb. Persze ez utólag számonkérhető, következménye lehet, azt meg nem nagyon szeretik felénk… Aki nem teszi sajnos „balekot akar fogni”, vagy egyszerűen jó neki a magas fluktuáció is, esetleg a zsebbe fizeti egy részét, stb. Utóbbi a munkáltatónak is hatalmas kockázat, egyfajta behajthatatlan követelés ha gond van a munkavállalóval…

 46. FlybyWire
  mondta:

  @Full metal burka: hátha érik még az a szőlő picit 😉

 47. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  Igazságot remeg a szám. Hol a zsákutca nálam? A főúton haladok és egyre gyorsulok.

 48. Full metal burka
  mondta:

  „regionális szakmai központot (center of excellence) létrehozni, máris nyerő a felállás :)”

  Hat, le lehet menni igenytelenbe.

 49. Geza16V
  mondta:

  @FlybyWire: Tudom becsulni azokat, akik otthon el tudjak ezt erni. Nekem sajnos nem sikerult volna, nincs megfelelo szemelyisegem a vezeteshez. Majdhogynem ketkezi munkat vegzek, senki nincs alattam, de nagyon szerencsere folottem sem. Itt Ausztriaban, foleg az (osztrak) alkalmazottak, utalnak, mert haromszor annyit kapok, mint ok, nem fuggok gyakorlatilag senkitol, es hajlando vagyok dolgozni, nem esik ki delutan 4-kor a kezembol a „toll” (ezeknel a fu se no munkaidon kivul). Kaptam mar konkretan olyat is a szemembe – es ez nem is egyedi eset, mert masik itteni (azota felsovezeto beosztasu) magyar haverom is hasonlorol szamolt be -, hogy ok nem hajlandoak tobbet dolgozni, es ezert en se tegyem, mert ezzel oket tuntetem fel rossz szinben. 🙂 De ami megfizethetetlen, az az, hogy a het feleben home office-bol tolom, macinaci/rovidgatya+papucs, mig a vezetok az irodaban kenytelenek hosszugatyaban jarni nyaron is, neha meg oltony is dukal hozza. Nem birnam ki… Egy ideje otthon is uzemeltetek egy kis KATAs ceget, mindenfele elektronikai tervezes profillal, es mivel itt vagyok elsodleges adozo, oda csak 25.000 forintot fizetek havonta, es mindig sikerul ugy kihozni a szamlazast, hogy beleferjek a KATA hatarba. Munka mindig van, megrendelo mindig van, siman lehet valogatni, mit fogadsz el, es mit nem vallalsz. Utcarol beeso, teljesen ismeretlen megrendelom nincs, es nem is lesz soha („mennyit engedsz a felebol” es stb.), kizarolag megbizhato partnerekkel, pl. regi egyetemi evfolyamtarsakkal mukodom egyutt, es igy is hibatlanul elketyeg a biznisz. 🙂

 50. FlybyWire
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: ahhoz is kell, hogy ne legyen olyan emberi és szakmai zsákutca, mint te 😉
  Látom, már remeg a szád széle, nagyon helyes!

  @Geza16V: jaja.
  Nekem is volt 3 és fél év külföld, de a nagy lét nem ott szakítottam, hanem itthon kezdem (most már). Sok év operatív, pár év vezetői tapasztalat, megfelelő profilú multi magyarországon akarjon regionális szakmai központot (center of excellence) létrehozni, máris nyerő a felállás 🙂

 51. Geza16V
  mondta:

  @FlybyWire: En is hasonloan kezdtem. Egyetem alatt alberletben laktam, 5 evet huztam otthon az igat egyetem utan, helyi viszonylatban jol fizeto allasban. Epp, hogy csak vegetalni lehetett belole igy is, semmim sem volt a vegere, csak egy 20 eves autom. 8 eve kijottem Ausztriaba C/Asm programozonak (hianyszakma a javabol) egyeni vallalkozasban, azota eleg jol megy a szeker. Szoval lehetetlen nem letezik, ahogy te fogalmaztal, atlagemberkent sem.

 52. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  Kockázati szellem a vállalkozáshoz kell. Az emberek 95 %-a nem vállalkozó.

  Ez van, ballibám, ismét nekirohansz a valóságnak, s az pofán vág.

 53. Geza16V
  mondta:

  @Nincs közöttünk csicska: Kulfoldon hianyszakmaban contractorkent dolgozni. Ott kapni boven millio feletti fizukat, oraberben.

 54. FlybyWire
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: érvek? Elmondtam, mi a valóság, te hajtod a szokásos hülyeségeket, ahogy évek óta. 🙂 Még szerencse, hogy a nyomoronc hozzáállásodat ebben a konkrét témábab elég sokan viszik, így tényleg az jut előre, akiben van némi élet és kockázati szellem, te meg kapkodot a telefonokat nagypapa korodig.
  Jól van ez így, helyén a világ.

 55. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @kukatr:

  Hacsak nem valami hiányszakma művelője az ember, alig lehet alkudni. S amikor lehet, nem kezdetkor hanem később lehet.

  Én úgy szoktam ezt csinálni, hogy állandóan keresek új munkát, s ha valahol fel akarnak venni, magasabb bérrel, felmondok, aztán vagy ad a régi munkahely magasabb bér, s akkor nem megyek el, vagy nem ad, s elmegyek.

 56. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  Magyarul: nincs érved.

 57. FlybyWire
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: legalább annyira, mint a te puszta létezésed.

 58. FlybyWire
  mondta:

  @jobangel: csak azt adom tovább, amit fentről kapok 😉 de azért köszi!

 59. kukatr
  mondta:

  @jobangel: Nem válaszoltad meg a kérdésemet, a kérdéses bekezdésed meg egy pontatlanul megfogalmazott katyvasz.
  Hogyan lehet magasabb fizetést kialkudni, ha már előre megmondod mennyit kérsz? Mi garantálja, hogy abból nem akarnak kapásból lefele alkudni?
  Másik posztodban írtad, hogy a legfontosabb dolog bejutni a személyes interjúra, mert ott tudod meggyőzni az interjúztatót. Ha beleírsz egy fizetési igényt, akkor már azzal is csökkentheted a behívási esélyedet. Honnan tudod, hogy az adott cégnél mennyi az a maximum összeg, amiért még behívnak?

 60. jobangel
  mondta:

  @Nancsibacsi: Erre igaz a régi mondás, hogy üzletben nincs barátság, barátságban nincs üzlet. Nem is csak a perelhetőség miatt, de pl. etikusan sem lett volna oké, hogy ilyet tegyen. Mert ugye szakmai kiválasztás van beszállítóknál is, és lehet, hogy a tesó jó szakmailag, de ha auditálják a beszerzést, akkor nehéz megmagyarázni, hogy hát igen, a másik is jó volt pontozás szerint, de a tesó az tesó. És ha félremegy valami, akkor valóban szeretném-e a tesómat perelni, az üzleti gond mellé családi perpatvart is okozni, vagy jobb-e egy idegen céget, teljesen szakmai alapon felelősségre vonni? Álláskereséskor is mérgesek vagyunk, ha nem mi kapjuk az állást, hanem a „főnök fia”…

 61. jobangel
  mondta:

  @FlybyWire: „Nekem ugyan nincs szükségem stresszelő, magát rosszul érző beosztottra. Értelmes, a munkájáért és a jövőbeli lehetőségek iránt lelkesedőre viszont nagyon is 🙂 ” –De kár, hogy itt nem lehet lájkolni. Így kell, ilyen az, amikor a hülye tekintélyelvű főnökösdit felváltja az értelmes vezetés. Máris nem lenne ennyi frusztrált ember, és nyugodtabb lenne az egész társadalom.

 62. Zsuzsi25
  mondta:

  @FlybyWire: detto. Nekem ez sokkal fontosabb, mint a pénz. Szomszéd cegnel brt 200al ajanlottak többet. De nem ér annyit…..itt jo a közösség, nem fenyeget az a veszély, hogy ujra csoportvezeto legyek, barmikor lehetek home offoceban, es senki fia-borja nem baszogat ha megvan az esedékes munka.

 63. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @Online Távmunkás:

  Az 50 % csak példa volt.

  A nagy multiknál inkább 100 % a szabvány.

 64. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  Azaz kommented irreleváns.

 65. FlybyWire
  mondta:

  @okleveles naiv: Ezt a kamu kommentet… úgy hirdették meg, beleírták, hogy „bértárgyalás LESZ”? Ugye nem gondolod, hogy ezt bárki beveszi 😀
  A kommented többi része is markáns ostobaságokkal van tele: „kb akkor, ha én vagyok az egyetlen az országban, aki le tudja programozni, amit akarnak – minden más esetben röhögve elhajtanak, h hagyjam őket a béralkuval, mert felvesznek egy gyakornokot gombokért” – ezt remélem sírva röhögve írtad ide, mert még olvasni is rossz,akkora hülyeség 🙂

 66. FlybyWire
  mondta:

  @Zabalint: Ott a pont.
  De hát aki a sógorbátyámuram világ szülötte…

 67. FlybyWire
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: jogos, a magasabb bérigényre még a feszegetés is erős szó. Az kb. semmi.

 68. Online Távmunkás
  mondta:

  @Nancsibacsi: Valójában a legtöbb multi etikai szabályzata tiltja, hogy olyan céggel üzletelj, ahol közeli hozzátartozód dolgozik. Sőt, olyan helyen is dolgoztam már, ahol a cég nem versenyezhetett semelyik országban állami megrendelésért és állami támogatásra se pályázhatott.

  @erkölcsi hulla: A minimum azt jelenti, hogy abból nem engedsz és neked még annyiért megéri. Nekem volt olyan álláspályázatom régebben, amikor az akkori fizetésem és juttatásaim összegére ráraktam még 30%-ot és felfelé kerekítettem, mint minimum elvárást, erre a cég alkudozás helyett megfejelte még pár tízezerrel.

 69. Online Távmunkás
  mondta:

  @CyberPunK: Az ne zavarjon, hogy a legtöbb igazgatói állásra csak fejvadásszal keresnek embert, meg se hirdetik a pozíciót…

  @MAXVAL bircaman közíró: Az 50%-os profitot csak a fideszes haverjaid érik el a túlárazott állami megrendelésekkel, a valódi cégeknél már a 20% is örömünnep.

  @Érdekes: Kedvencem, amikor létszámstop van, de felvesznek diákokat óránként 1500-ért + fizetik a diákszövetkezet jutalékát.

  @Kivlov: Azért még ilyenkor is előfordul, hogy a pályázó hiába adta meg elvárásként, hogy minimum bruttó 1000 fabatkás alapbért szeretne, a munkáltató behívja interjúra egy bruttó 800 fabatkás ajánlattal, amit 150 fabatkányi juttatással akar kozmetikázni…

 70. okleveles naiv
  mondta:

  @jobangel: Mostanában több olyanba is belefutottam, h úgy hirdették a melót, h bértárgyalás lesz. Természetesen nem volt, megmondták, h mennyit adnak, kell, v nem, el lehet menni.
  A probléma leginkább az, h feleslegesen utaztatnak embereket, utána pedig van pofájuk sírni, h nem kapnak embert.

  És igen, biztos van olyan, h az ilyen szitu átmegy bértárgyalásba – kb akkor, ha én vagyok az egyetlen az országban, aki le tudja programozni, amit akarnak – minden más esetben röhögve elhajtanak, h hagyjam őket a béralkuval, mert felvesznek egy gyakornokot gombokért, persze szigorúan 25 év alattit, v nyuggert, mert rájuk van tám.

  Úgy is mondhatnám, h a munkáltató és a munkavállaló között már csak a hres az elháríthatatlan akadály… 😀

 71. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  A kérdés nem a „kicsit feszegetés” volt.

 72. weasel
  mondta:

  AZ Egyesült Államok több tagállamában (pl. Kaliforniában is) van olyan szabályozás, hogy a munkaadónak kérésre kötelező közölnie a pozícióhoz tartozó bérsávot, és nem kérdezheti a munkavállalót az előző fizetéséről.

  (ld.: http://www.sfgate.com/business/networth/article/New-law-bans-California-employers-from-asking-12274431.php )

  Költői kérdéseim:
  – vajon miért született meg ez a szabályozás?
  – miért kellett erre törvény? (azaz: a munkaadók miért nem csinálták ezt maguktól?)

  A munkaadó részéről tanusított, bértárgyalás közbeni tisztességes viselkedést csak kikényszeríteni lehet, elvárni nem életszerű, még a legfejlettebb államokban sem.

 73. Zabalint
  mondta:

  @Nancsibacsi:
  Nekem ebből inkább az a tanulság, hogy nem akart családi mutyit…

 74. Nancsibacsi
  mondta:

  @Zabalint: Csak 1 példa multira. Mikor még magánban nyomtam egy másik sráccal, a másik srác öccse volt a BB-nél informatikai vezető. Mi weboldalakat csináltunk – nem is szar minőségben, mert nemzetközi díjaink is voltak. Ők meg egy menő, és nagy magyar cégtől rendeltek meg minden webfejlesztést. 1x megkérdeztem a srácot, „Hogy hogy lehetsz te ekkora köcsög, hogy a saját tesódnak nem passzolsz le egy nyomorult 2 nap alatt elkészíthető micrositeot se?” Ő meg azt válaszolta, hogy „Azért, mert ha bármi problémát okoz, akkor a 100 fős stúdiót tudom perelni, titeket meg nem. Ha perelem őket, nem rúgnak s.ggbe, ha nem, akkor meg kirúgnak.” Megjegyzem ő se tudta megmondani, hogy mi lett volna az a probléma. Szóval ezt hozza ki az emberből a multi, eldeformálja az emberek lelki világát – ezért nem szeretnék én sose ott dolgozni.

 75. FlybyWire
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: ez még tőled is szokatlanul összefüggéstelen katyvasz baromság volt.

  De azt értem, hogy számodra megpróbálni egy kicsit is feszegetni a kereteket halálfélelemmel jár.
  Sajnállak is, de azért nem nagyon.

 76. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  Próbálni kiugrani az erkélyről, hátha megijed bátorságunktól a gravitáció, s nem mer hatni felesleges kaland.

  Aki ismeri a kapitalizmust, az tudja: a tőkés nem fog veszteséges lenni csak, hogy a dolgozónak többet fizethessen.

 77. FlybyWire
  mondta:

  Köszi blogmotor.

 78. FlybyWire
  mondta:

  @Zabalint: nálunk szuper a légkör (amerikai multi).
  A főnököm USA-ban, beosztottam még nincs (már felmondását tölti máshol), de ha megjön neki is azt fogom mondani, hogy tegyen úgy, ahogy én: teljesen mindegy hol, mikor, mit csinál, de a feladatokat oldja meg ésszerű időn belül (amit ő maga határozhat meg). Legyen pontos, lehet kreativ, kérdezzen sokat, tanuljon sokat, de főleg érezze jól magát mindig. Nálunk a home office bárhol, bármikor lehetséges, sőt tőlem a strandon vagy a pub-ban is elemezhet, nekem tök mindegy, csak jó legyen a végeredmény.
  Nekem ugyan nincs szükségem stresszelő, magát rosszul érző beosztottra. Értelmes, a munkájáért és a jövőbeli lehetőségek iránt lelkesedőre viszont nagyon is 🙂

 79. FlybyWire
  mondta:

  @Zabalint: nálunk szuper a légkör (amerikai multi).
  A főnököm USA-ban, beosztottam még nincs (már felmondását tölti máshol), de ha megjön neki is azt fogom mondani, hogy tegyen úgy, ahogy én: teljesen mindegy hol, mikor, mit csinál, de a feladatokat oldja meg ésszerű időn belül (amit ő maga határozhat meg). Legyen pontos, lehet kreativ, kérdezzen sokat, tanuljon sokat, de főleg érezze jól magát mindig. Nálunk a home office bárhol, bármikor lehetséges, sőt tőlem a strandon vagy a pub-ban is elemezhet, nekem tök mindegy, csak jó legyen a végeredmény.
  Nekem ugyan nincs szükségem stresszelő, magát rosszul érző beosztottra. Értelmes, a munkájáért és a jövőbeli lehetőségek iránt lelkesedőre viszont nagyon is 🙂

 80. Zabalint
  mondta:

  @Nancsibacsi:
  Semmit nem mond, ha az átlag keveset keres, mert a belső arányok nagyon sokfélék lehetnek. Pl. vannak cégek, amelyek vidéken ottani piachoz képest is éhbérért foglalkoztatnak szalagmunkásokat, a központban meg kénytelenek felülígérni a konkurenciának. Meg vannak cégek, ahol sok vezető van a budapesti irodában, köztük külföldiek is, akik nagyon felhúzzák az átlagot.

  Egyébként szerintem is alap, hogy megnézzük az e-beszámolót, csak mindenre az sem jó.

 81. Nancsibacsi
  mondta:

  @FlybyWire: Elég sok ismerősöm dolgozik multiknál, és ahogy látom, igen. Lehet itt szó SAP-ról, vagy különböző bankról, vagy fejlesztő cégekről – mindenhonnan ezt hallom.
  Multinál mindenki félti a megszerzett kis pozícióját, meg próbál helyezkedni fölfelé. Ennél a cégnél ahol én dolgozom kerek perec megmondták az állásinterjún hogy vezetői ambícióim ne legyenek, mert innen a vezetők max nyugdíjba mennek, és a fölötteseimnek van még vagy 20 éve 🙂 Pénzben lehet előrébb lépni – én meg mondtam hogy az nekem elég 🙂 Innen kezdve furkálódásnak sok értelme nincs.

 82. Zsuzsi25
  mondta:

  @Nancsibacsi: Nálunk nagyon szuper a közösség. Imádok itt dolgozni. Ha szar a csapat, az a csapatvezetonek is a hibaja, nem csak az egyéné. Voltam csoportvezető is, (nem éri meg 🙂 ) és bizony végigvertem 2 bomlasztó kollegina kirugását. Sajnos valoszinuleg a felesegednél is az volt, hogy 1-2 ember bomlasztotta az egész közösséget a csopvez meg baszott bele, „intézzetek el egymasközt”

 83. Zabalint
  mondta:

  @Nancsibacsi:
  Én dolgoztam a KH egyik konkurensénél, és hiaba volt multi, a magyar középvállalatokra jellemző szarságok voltak. Meg dolgoztam amerikai multinál is, ahol nagyon jó volt a légkör.

 84. Nancsibacsi
  mondta:

  @Tsteinar: „Ökölszabály 50%-os nettó emelkedés? Komoly kétségeim vannak ezek után, hogy mennyire értesz ehhez a szakmához. Brutto 15-20% körül szoktak elgondolkodni az emberek.”
  Nekem ajánlottak 100% pluszt is a jelenelegi fizumhoz képest, csak napi 2×45 perc lett volna a bejárás, ismeretlen társaság, most meg most meg napi 2×5 perc, és tök jófej a vezérigazgatótól kezdve minden főnököm + a közvetlen kollégáim is. Annyira nincs szükségem nagy pénzre, szóval nem fogadtam el. A pénz nem minden.

 85. FlybyWire
  mondta:

  @Nancsibacsi: mert nyilván a világ összes multijánál mindenki fúr mindenkit.

 86. Nancsibacsi
  mondta:

  @Zsuzsi25: Feleségem most hagyta ott a KH-t, mert már hányt attól, hogy be kellett mennie – olyan szinten szar volt a kollegalitás, hogy olyat rajzolni is nehéz. Valószínűleg soha többé nem fog multinál dolgozni, ahol mindenki csak fúrja a másikat.

 87. Nancsibacsi
  mondta:

  @Kivlov: Ha két hasonló cég közül az egyiknél 3x annyi az 1 főre jutó bérköltség mint a másiknál, akkor nem tudsz nekem olyan magyarázatot adni, hogy oda jelentkezzek, ahol átlagosan kevesebbet lehet keresni – prémium ide vagy oda. Most azt mondhatod, hogy a 3x különbség túlzó, pedig simán van ilyen.

 88. Nancsibacsi
  mondta:

  @Zabalint: Már hogyne mondana – ha az átlag keveset keres, nem fog a mérnök se sokat. Az e-beszámoló tök jó dolog, mindenképpen érdemes megnézni, mert ha „büdös” a cég (nincs elég nyeresége, vagy nagyon hullámzó a teljesítménye), akkor megint csak nem sok értelme van odamenni.

 89. jobangel
  mondta:

  @erkölcsi hulla: Pont nem „tipikus magyar”. Jelöld meg a minimumot, az alatt nincs miről beszélni. Nem „irányár”, hogy akkor ebből tessen alkudni még.

  Munkaviszony biztonsága: láttam sok, „okos”, beszámlázós munkavállalót, akinek egyszercsak azt mondták, hogy bocsika, ezt a számládat nem fizetjük ki, mert nincs kedvünk. Perelj nyugodtan, a teljesítésigazolást nem írjuk alá, és hát nem is nagyon tudod a munkavégzésed nyomát megmutatni, mert ugye nem szerepelsz nálunk, mint munkavállaló, a bíróság is röhögni fog jól. A színlelt szerződésekbe több munkavállaló bukott bele, mint munkáltató…

  Az igazi vállalkozásalapítás meg egy másik szakma, ahhoz nem értek, nem is akarok azügyben tanácsot adni.

 90. dunántúli gyerek
  mondta:

  Nagyon jo blog.

  HOM ofiszba vagyok, ma meg egy email nem sok, annyit se csinaltam. Helyette itt baszom a rezet.

 91. erkölcsi hulla
  mondta:

  „A szürkézést-feketézést nyilván el kell utasítani, de emellett is praktikus, ha egy minimumot jelölsz meg.”

  :D:D:D:
  Tipikus magyar nevelés, kérd magadra a minimumot, sőt arra még ráalkudik a munkaadód, azaz még a minimum alatt adod el az életedet 😀

  Nehogy már a maximum 1,5x-ről kezdjen a paraszt magyar, és majd lealkudja.

  Nagyon beidegződött a birka társadalomba a gazdasági válság, hogy még a munkavállaló köszönheti a felvették az általa elvárt fizu 70%-ért egy szar helyre.

 92. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  @FlybyWire: Ez gazdag papa masodik szabalya.

 93. FlybyWire
  mondta:

  @Nincs közöttünk csicska: Hehe, 11 éve az exem belerántott egy CHF hitelbe egy belvárosi garzonnal, majd egyedül hagyott benne, utána ment fel duplájára a törlesztő.
  Idén adtam el az eredeti vételár 280, a teljes rá költött összeg ~230%-áért.
  Ja és ebben nincsen benne a bérleti díj összege, amit éveken át szedtem rá.

  😀

 94. @jobangel: köszönöm szépen a választ.

 95. @jobangel: köszönöm szépen a választ.

 96. FlybyWire
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: mindennapos eset.
  Csak vannak a lúzerek, akik meg se próbálják és elhiszik a hülyeségeket (mint te is), és vannak, akik leszarják és megpróbálják.

  „Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért csináltam meg.”

 97. FlybyWire
  mondta:

  @Zabalint: na igen, van egy haverom, aki egyszer megjegyezte, hogy számára én képviselem az „átlagembert”, az anyagi nyűgjeimmel. Ő programozó, egyetem után egyből azt csinálta EVA-sként, és talán nem mellékes körülmény, hogy már az egyetemen a szüleitől kapott lakásban élt, kocsit is kapott, stb.
  Na most ezek után neki nyilván nem volt gond 30 éves korára házat venni Rákosborzalmason a kis családjának…
  Ezzel szemben én 18 éve korom óta albérletben, a szüleim egyetlen támogatása az volt amikor a pesti garzonom CHF hiteléből a végtörlesztésbe besegítettek majdnem 2 millióval, stb… szóval már 40 fölött végre el tudom érni a saját kertes ház kombót pusztán önerőből, akkor tulajdonképpen elgondolkodhatom, hogy az ilyen „átlagemberes” kommenteken megsértődnöm kellene, vagy inkább büszkének lennem… 🙂

  Nyugdíjig azért még legalább 20 évem van, és én szeretnék meggazdagodott alkalmazott lenni – sima call centeresként kezdtem amúgy. Szóval meg lehet csinálni, és persze némi szerencse kell, de az biztos, hogy a fél szemem mindig a lehetőségeken tartottam (linkedin premium reklám hehe), és soha nem kell beszarni semmitől. A legnagyobb átverések amúgy az álláshirdetések szövegei. Ha a követelmények fele megvan, és a teendők listájának egyharmadát nagyjából érti az ember, akkor már lehet keresgélni, úgyis minden szóban (és fejben+szimpátia) dől el az interjúkon.

 98. erkölcsi hulla
  mondta:

  @jobangel: „A munkaviszony biztonsága és a vállalkozás szabadsága mindenkinek egyénileg fontos vagy sem. Van, aki meg sem akar gazdagodni az állásából, mert már gazdag :)”

  Mitől lenne már a munkaviszony „””biztonságos”””” ?

  Bármikor kirúghatnak, hogy a lábad sem éri a földet, és erre a munkavállalónak semmilyen befolyása nincs.

  A második része a mondatnak pedig még a kérdésre is teljesen irreveláns.

 99. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @FlybyWire:

  Kivételes eset.

 100. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  @Zabalint: alapszabaly: ha adossagba vered magad, akkor ugyelj ra, hogy azt mas fizesse vissza

 101. FlybyWire
  mondta:

  @Tsteinar: Hát még az előrelépési lehetőségekről nem is beszélve… 🙂

 102. Zabalint
  mondta:

  @FlybyWire:
  Ez kiindulópont kérdése. Egy 50 milliós ház 50 hónap lenne, ha semmit nem költenél havi nettó 1 millióból, és előtte is meg kell élni valahol (vagy hitelkamatot fizetni), ráadásul senki sem kezd ennyivel, ehhez már eleve évek kellenek. Baromi sok számít a családi háttéren, hogy a kérdésre valaszoljak én is, én láttam már meggazdagodott alkalmazottakat, de nem egyetlen generáció alatt gazdagodtak meg.

 103. Tsteinar
  mondta:

  @Nincs közöttünk csicska: Ez igy van. Ott jön be az, hogy megéri e esetleg egy biztosat egy bizonytalanra váltani, társaság, már ismernek stb. De igen, ez általában igy működik.

 104. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  @Tsteinar: Hat ja, de kb. ugyanazt csinalni jobb plusz 20-30%-ert, ha nincs jobb. En amikor melos voltam, a cegen belul alt. nem tudtam annyit kicsikarni, mint egy valtassal.

 105. Tsteinar
  mondta:

  @FlybyWire: ezzel teljesen egyetértek. Az elején sokszor nem számit, mert el kell indítani és fel kell tölteni, lehetőleg a jobbakkal. Utána szokott jönni, ahogy mondod a 2-3%os emelés, mert vhol vissza kell hozni.
  Szóval igen ki lehet fogni ilyet, de nem ez az átlag.

 106. FlybyWire
  mondta:

  @Nincs közöttünk csicska: Nos, mi ezt úgy oldottuk meg, hogy olyan helyen veszünk házat, ahol kb. rakéta sebességgel mennek fel az árak, úgyhogy elég jól jövedelmező befektetés lesz (15-20 évre vesszük, amíg a gyerekek ki nem repülnek, utána elzúzuk minél kevésbé lakott vidékre nyuggerkedni kisebb házba ennek az árának a töredékéért). A különbözetet meg elisszuk 😀

 107. Tsteinar
  mondta:

  @FlybyWire: Nem azt mondom, hogy nem lehetséges ez, hanem hogy messze nem ez az ökölszabály. És ehhez szintlépés kell. A nagy többség nem szintet lép hanem hasonló poziba megy át a szomszéd irodaházba br +20-30%-ért.

 108. FlybyWire
  mondta:

  @Tsteinar: szóval a szintlépés jogos az én esetemben, ez igaz.
  De hidd el, elképesztő sok hely van, ahol már az alap fizu se volt túl jó 4-5 éve, és 2-3%-okkal szúrták ki az emberek szemét évente. Na itt akár szintlépés nélkül is meglehet a 30-50%.
  Mostanában elég sok jó multi belép az országunkba, akiknél az elején igen vastagon fog még a cerka. Én is egy ilyet találtam meg. A legelején a legjobb ott lenni, ezt tudjuk.
  Szóval érdemes figyelni a megfelelő fórumokat, híreket.

 109. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  @FlybyWire: „Normális banki kamatok mellett persze megoldható az „utólagos” takarékoskodás, de ez egyedül kb. a lakásoknál éri meg, a 4% alatti THM mellett.
  Előre letenni x összeget a havi fizuból élőknek a keresetükből úgy, hogy az értelmesen meg is térüljön: baromi nyögvenyelős, lassú, és bizonytalan is.”

  Ez skillek kerdese kizarolag, csak a munkahelyed erre nem tanit meg, mert nem az o erdekuk.

  Hidd el van aki havi 4%-nal is tobbet kihoz egeszen elborult dolgokbol, de kicsit erteni kell mindenhez

 110. FlybyWire
  mondta:

  @Nincs közöttünk csicska: Olvas, értelmez. Bejelentett fizuról volt szó.
  A vállalkozó, meg a NER-lovag más tészta, tényleg ne keverjük ide 🙂

  @Tsteinar: nekem speciel megadták az 5-8 százalékokat, és még így is sikerült 40-et ráhúznom a váltással.
  Nem a közben adott emelések voltak a lényeg, nominál értékben is javult a helyzet, ráadásul az ember nyilván nem az adott munkájának a tökéletes megfelelőjébe lép tovább, hanem lehetőleg magasabb szintre (csapvez-osztvez-direktor stb.)

 111. FlybyWire
  mondta:

  @ATS: Nyilván a szakterülettől nagyban függ a kínálat, de nekem meg az a tapasztalatom, hogy eleve kevés a *megfelelő* jelentkező (teljesen oda nem illő tapasztalattal jövőkkel nem tudok mit kezdeni), és még a többé-kevésbé jókért is harcolni kell más cégekkel.
  De ez még mindig jobb, mintha Dunát lehetne rekeszteni a jelöltettel, hiszen akkor az én pozíciómra is lenne kereslet 😀

  @Nincs közöttünk csicska: a félretevés szerintem nagyon egészen különleges személyiségtípusú embereknek megy (nagymamám volt utoljára ilyen kb.), ma annyi mindenre kéne a reklámok szerint költeni, hogy nincs az az fizu amit ne lehetne elfújni percek alatt egy Ikea-Obi-Premier Outlet körrel. Normális banki kamatok mellett persze megoldható az „utólagos” takarékoskodás, de ez egyedül kb. a lakásoknál éri meg, a 4% alatti THM mellett.
  Előre letenni x összeget a havi fizuból élőknek a keresetükből úgy, hogy az értelmesen meg is térüljön: baromi nyögvenyelős, lassú, és bizonytalan is.
  Az más, ha az ember örököl vagy egyéb módon jut nagyobb összeghez, ott már elkezd értelme lenni a befektetés fogalmának.
  Nade elkalandoztunk 🙂 A lényeg, hogy itthon azért havi 1 milla nettóból a legtöbb 3-4 tagú család boldog lenne. Nekünk is alaphoz elég, szerencsére van mozgó bér mindkét oldalról is, abból lehet gyarapodni picit.

 112. Tsteinar
  mondta:

  @FlybyWire: ha 4-5 éve egy pozícióban vagy akkor vmit rosszul csinálsz. Nyilván ennyi idő alatt elment a piac, de ha volt egy átlagos 6-8% éves emelésed akkor szintlépés nélkül hiába mész át máshova, nem fogsz netto 50%-kal többet kapni.

 113. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  @FlybyWire: Ehhez kepest az en gyerekkori haverom apja 100 millio euros ceget hagy majd a csaladra, pedig a faszi egy tusko paraszt, es paprika-paradicsom biznissel kezdte a golden nineties-ban.

  Latod, nem eri meg masnak dolgozni.

 114. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  @FlybyWire: Azzal semmi problema ha te nem akarsz burzsuj lenni, tobb marad nekem.

  Havi 1 milla egy csaladnak az alap, aki ez alatt van az konkretan szegeny. Mert szvsz 1/3 jovedelmet minden korulmenyek kozott be kell fektetni, vagy legalabb felretenni, havi 100ezerbol is. De ez az en becsipodesem.

  A burzsujkodas nem a cuccok miatt kell, hanem a szabadsag miatt. Hogy ne legyen gond barmikor, barhova lelepni, ha szar kerul a palacsintaba.

 115. @FlybyWire: Nem akarok vitaba szallni, nincsennek naprakesz informacioim a teljes (budapesti) munkapiacrol, de sajat tapasztalatbol mondom, hogy egy normalis poziciora igenis sok jelentkezo van es a konkurenciat nem a munkanelkuliek jelentik, hanem azonos piacrol erkezok, akik ugyanabban a szakmaban dolgoznak, bejelentett munkahellyel es keresik az elorelepes lehetoseget.

 116. FlybyWire
  mondta:

  @Nincs közöttünk csicska: hivatalosan bejelentett, adózott felsővezetői fizetések 3-4m körül vannak itthon havonta (1-2 kiugró lehet felette), de itt már régen nem az alapbér a sok. A volt cégemnől (magyar olajipari multi haha sose találod ki), 60, sőt 70% bónusz is volt a pantheon belső köreiben. Na és akkor részvények és egyebek, mindenféle juttatások, korlátlan osztályú cégautó, el lehet képzelni.

 117. FlybyWire
  mondta:

  @Tsteinar: Sima ügy a havi nettó 40-50% emelkedés, csak nyilván nem úgy, hogy évente váltasz. Ha a jelenlegi pozíciódban vagy már 4-5 éve, akkor garantáltan sokkal kisebb fizetéssel kezdted azt anno, mint amit ma megadnának érte. Igen, akár ennyivel is.
  Persze van, ahogy csak 30%, de annyi gyakorlatilag már majdnem mindenhol alap.

 118. FlybyWire
  mondta:

  @Nincs közöttünk csicska: én nem is akarok burzsuj lenni. Havi nettó 1m-ből (kettőnk fizetése) már azért megvan az agglomerációs kertes ház, 2 kocsi stb. Afelett már minden mehet extrákra (befektetések, nyaralások kinek mi a fontos), és az már eléggé nem a magyar rögvalóság. Mindez CSOK meg egyéb hazárdjáték nélkül.

 119. Tsteinar
  mondta:

  @jobangel: Ökölszabály 50%-os nettó emelkedés? Komoly kétségeim vannak ezek után, hogy mennyire értesz ehhez a szakmához. Brutto 15-20% körül szoktak elgondolkodni az emberek. Aki netto +50%-ot kap az vagy óriási balek volt előtte vagy megfogta az Isten lábát.

  Fejvadászt, meg soha ne vonjatok bele, csak növeli a költségedet a cég felé. És ha 2 egyforma van, nem azt fogják választani akit a közvetítő hoz.

  Amúgy meg multinál minden szinthez sávok vannak, akarhatunk ügyesen alkudozni, ha nem férünk bele. Max annyi mozgásterünk van, hogy előzetesen megpróbáljuk megtudni a plafont.

 120. FlybyWire
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: és amikre nagyjából bármikor lehet kivételt kérni (nálunk is ez volt, sávon felül vesszük fel az embert).

 121. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  jol fizeto az van, de havi 1 milliokbol nem lesz valaki burzsuj

  havi 10 millios allas meg eleg ritka, es nem hiszem hogy hr-eseken keresztul osztjak

 122. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @Zsuzsi25:

  Pont ugyanaz van multinál is. Van egy keret, azon belül van minden bérmozgás.

 123. jobangel
  mondta:

  @Nincs közöttünk csicska: sok jól fizető munkaviszonyban lévőt láttam már. A munkaviszony biztonsága és a vállalkozás szabadsága mindenkinek egyénileg fontos vagy sem. Van, aki meg sem akar gazdagodni az állásából, mert már gazdag 🙂

 124. jobangel
  mondta:

  @FlybyWire: Egy fejvadásznak nem éri meg lefelé alkudni, mert általában a kihelyezett munkavállaló bruttó bére az alapja a közvetítői díjának (esetleg fix díjas, de az a ritkább). Valószínűleg inkább egy kis marginú projektre kerestek valami olcsó embert, hogy beleférjenek a büdzsébe, a Hays meg bevállalta, hátha bejön.

 125. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  @jobangel: mer nem allnak a zembberek a sajat labubkra, minek koslatnak allas utan? hulyek ezek?

  van olyan ember a vilagon, aki ismer valakit, aki meggazdagodott az allasabol?

 126. jobangel
  mondta:

  @TBX: Elvileg jó, ha egyébként nem köt titoktartás, akkor biztosan nem hibázol nagyot. Ökölszabály szerint 30-50%-os nettó növekedés fedezi az állásváltás kockázatát, de ha a jelen csomagodat bemutatod, akkor érdemes hozzátenned, mi az a minimum növekedés, amit már versenyképesnek ítélsz. És persze azt is lehet, hogy a jelen csomaggal is elégedett lennél, ha egyébként olyan szakmai munkát kapnál, ami miatt megéri váltani.

 127. Zsuzsi25
  mondta:

  @Nancsibacsi: Én multinál szeretek dolgoznk…. soha tobbet nem megyek mizsakmanyolo magyar ceghez

 128. FlybyWire
  mondta:

  @Visceroid: akarsz beszélni róla? 🙂 🙂

 129. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  Hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a kormány az osztrák járműipari cég, az AVL Hungary Kft. érdi regionális fejlesztési központjának 12,5 milliárd forintos beruházásához – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Érden.
  Szijjártó Péter az AVL Hungary Kft. kutatás-fejlesztési központjának alapkő-letételi ünnepségén hangsúlyozta, a kormány támogatja a hasonló beruházásokat egyebek mellett azzal is, hogy a jövő héttől két százalékponttal csökkenti a szociális hozzájárulási adó mértékét és az adóadminisztrációt egyszerűsítő több döntést is életbe léptet.

  Az AVL beruházása révén 350 új munkahely jön létre, amelyből 253 állás felsőfokú végzettséghez kötött
  – tette hozzá.

 130. Visceroid
  mondta:

  „Mi a véleményed arról, ha a fejvadásznak / HR-esnek még a telefonos interjú kör során a bérigényre vonatkozó kérdésre a jelenlegi csomagom bemutatásával válaszolok? Majd hozzáteszem, hogy ha tudnak erre versenyképeset mondani, akkor érdemes tovább beszélgetnünk.”

  Akkor választanak mást. Vagy senkit. Orbánisztánban azt teszed amit mondanak, vagy viszlát. Egyébként pedig egy munkavállalónak muszáj tisztában lenni azzal, hogy mennyit ér a magyar „munkaerőpiacon”. Igen, nyugaton kiírják, na és? Ez itt nem amerika kisköcsög! Ha nem tetszik, itt lehet minket hagyni kérem szépen! Egyébként itt mindenki adja a nagymenőt, hogy mennyire tárgyaló helyzetben van a munkaadójához képest, röhögnöm kell.

 131. Kivlov
  mondta:

  @Nancsibacsi:
  Kár, hogy az nem mutatja, hogy abból mennyi volt esetleges prémium.
  Vagy amikor épp átalakult egy cég, akvizíciót csinált épp év elején (pár hónapja jártam így). Ez mind csak spekuláció. Írja ki a munkáltató és kész.

 132. FlybyWire
  mondta:

  @Zabalint: Ja másodszorra fogtam is, amit írtál. Hát igen, lehet hogy az illető pont nem olvasta a saját guide-jukat, de sokkal esélyesebb sajnos, hogy csak simán c..ánykodni akartak. Na igen 🙁

 133. FlybyWire
  mondta:

  @Zabalint: titeket a legnehezebb belőni, pláne ma már, amikor gyakorlatilag bárkinek bedolgozhatsz az egész világon 🙂

 134. FlybyWire
  mondta:

  ” Sőt a legjobb, ha nem is neked kell mondanod az első ajánlatot. „

  Nagyon fontos! Nem lehet elégszer kihangsúlyozni.

 135. Zabalint
  mondta:

  @FlybyWire:
  Egyszer pár éve megkeresett egy Hays-es recruiter. 5 év Java fejlesztői tapasztalatom volt, ebből 2 év az egyik nagynevű multinál. Bemondtam az akkori experienced minimumát a Hays salary guide-ja alapján fizetési igénynek, ő meg nagyon sokallta. Nyilván lehetek én totál hülye szakmailag, de pusztán a Linkedin profilom alapján ez nem derül ki semmilyen irányba.

 136. Thunder_th
  mondta:

  Engem bő tíz éve, mikor még Magyarországon dolgoztam kezdő SW fejlesztőként, akkor elküldött a cégem egy tárgyalástechnika tréningre. Na az a tréning kiemelkedő volt minden szempontból. Olyan szinten volt képes formálni a szemléletemet, hogy azóta is nagy hasznát veszem az élet minden területén. Sőt keresem az olyan lehetőségeket, ahol lehet tárgyalni. Nincs az az ég, hogy én beleírjam bármilyen önéletrajzba, hogy mennyit kérek. Egyrészt mert mindig csomagban tárgyalsz, másrészt fogalmad sincs milyen lehetőségei vannak a tárgyaló partnernek. Sőt a magyar szocializáció az pont olyan, hogy saját magadnak alkudod le. Már azelőtt engedsz az igényeidből, mielőtt a fizetési összeget kimondanád. Sőt a legjobb, ha nem is neked kell mondanod az első ajánlatot. Persze ez csak bizonyos szakmákban, bizonyos skillekkel együtt működik hatékonyan, de akár egy bolti eladó is sokkal jobb feltételeket alkudhatna ki, ha ismerne pár módszert.

 137. Zabalint
  mondta:

  @Nancsibacsi:
  Ez akkor működik, ha a cég viszonylag hasonló kvalitású embereket foglalkoztat. Ha mondjuk mérnöknek mész egy gyárba, ahol az alkalmazottak 80%-a összeszerelő, akkor nem sokat mond az e-beszámoló.

 138. FlybyWire
  mondta:

  @TBX: Egyénként ezt korábban már fejtegettem, és jól lehülyézett valami zseni, hogy mégis mi köze van a cégnek a mostani fizumhoz.
  Nem volt képes megérteni, hogy már az előző fizumat sem szégyelltem, de biztos voltam benne, hogy az új melómra ennél többet kaphatok, mivel magasabb pozíció, több hozzáadott érték, jobb cég. Ezért kértem lényegesen többet is, amit megadtak.
  Ha értelmes felek tárgyalnak, nincs gond többnyire.

 139. Zabalint
  mondta:

  @jobangel:
  Az általános irigység, frusztráció mindenképp van, de amíg titkosak a fizetések, mindez sokszoros a bérek terén, hiszen bárkiről mondhatjak a rosszindulatú emberek, hogy bezzeg az többet keres.

 140. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  @ATS: Vannak olyan munakorok, foleg ahol gyakorlat nelkul kezdesz valami ujba, ahol fixet ajanlanak, es mindenkinek ugyanazt. Meg vannak olyanok, ahol ugyanolyan munkat vegzo emberek (pl. kulonbozo vendor cegeken keresztul) tok mas fizut kapnak ugyanazert a meloert.

  Alt. szar meloknal van a fix.

 141. FlybyWire
  mondta:

  @ATS: Erre annyit tudok mondani, hogy a cégek jelenleg rohannak a jelöltek után. Egy egész jó kis melót hirdettem meg idén, 2 hónap alatt 3 jelöltet találtak, ebből a két hölgy kért olyan keveset, ami cég (2 évvel a magyarországra jövetele után MÁR elavult!) bértáblája alapján belefért volna, egy srác pedig vagy 150-nel fölötte.
  Annyira kemény most ember találni, hogy mire elértünk volna a személyes interjúkig, az egyik csajt már fel is vették máshová. Végül a srác ajánlatát külön engedélyeztetéssel meg tudtam tolni egy 100-assal a sávhatár fölé, így 50-el alá ajánlva megfogtuk.

  Értelmes ember, normális szakmával és jó angollal jelenleg Budapesten kb. 2-3 hónap alatt találhat meló, jó eséllyel a jelenlegi fizetése felett 20-50%-kal minimum.
  Csak szólok.

 142. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  S mi van, ha bemutatom az utso fizumat, de mar nem dolgozom ott.

  Mer mondjuk kivettem 3-6 honap szabit, ergo onkentes munkanelkuli vagyok. Normalis esetben ez rontana az alkupozimat, de most hiany vagy mi van.

  Akarmit mondtok, a szabibt akkor is kiveszem…:DD

 143. FlybyWire
  mondta:

  @TBX: Nekem kiválóan működött. Bemondtam mindent szirszart (bónusz, jutalom, cafeteria, napidíjak összeg) az éves bruttóba, és kértem rá +25%-ot.
  Megadták.
  Alapbérnek 🙂

 144. Ezt egyebkent en sem ertem miert nem mondjak meg az elejen. Ennyi a keret, az jelentkezzen, aki hajlando ennyiert elvegezni a meghirdetett munkat.
  Ha senki nem jelentkezik, vagy alkalmatlanok, akkor elgondolkozhat a ceg, hogy van e keret magasabb berre.
  A ceg szempontjabol se jo, hogy a jelentkezok belemennek egy arversenybe.

 145. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  @TBX: Igen, ez ertelmesen hangzik.

 146. @jobangel: Mi a véleményed arról, ha a fejvadásznak / HR-esnek még a telefonos interjú kör során a bérigényre vonatkozó kérdésre a jelenlegi csomagom bemutatásával válaszolok? Majd hozzáteszem, hogy ha tudnak erre versenyképeset mondani, akkor érdemes tovább beszélgetnünk.

 147. Eugene Horse
  mondta:

  @n3spr3ss0: büféd van a Balcsin? 🙂 🙂 🙂

 148. Eugene Horse
  mondta:

  „Én abban hiszek, hogy kérj úgy, hogy elégedett légy, tudj tárgyalni, alkudni a fizetésedről, és akkor jó fizetésed lesz.” – ez egy akkora marhaság! A valóságban úgy zajlik, hogy ha nincs megjelölve a fizetés, akkor egyszerűen látatlanban lealkudod a saját fizudat, mert nyilván azt veszik fel, aki a legkevesebbet kéri. Nem véletlen, hogy a szerencsésebb nyugati országokban szokás, vagy egyszerűen kötelező kiírni a fizetést az álláshirdetésbe, hiszen az egyik legfontosabb paraméter. Minek fecséreljen valaki időt és energiát olyan állásra, amiről végül kiderül, hogy meg sem közelíti az igényeit. A fizu nélküli hirdetések egyszerűen sunyi szarságok.

 149. n3spr3ss0
  mondta:

  Én már arannyal is fizetnék, de nincs jelentkező.Igaz, néha dolgozni is kellene.

 150. Nancsibacsi
  mondta:

  @Zsuzsi25: Akkor ahhoz a multihoz nem mennek el dolgozni, és kész. Van elég melóhely.

 151. Nancsibacsi
  mondta:

  @Kivlov: Nagyságrendi bérre ott az e-beszámoló: megnézed hogy mennyi volt a cég előző évi bér jellegű költsége, meg a statisztikai létszáma, osztol egyet, és máris megvan kb-ra a szuperbruttó. Nyilván egy olyan cégnél ahol ez 450ezer kevesebbet fognak ajánlani, mint ahol 1.3 millió, szóval a 450ezreshez fölösleges jelentkezni is. Persze ott a lehetőség, hogy (részben) feketén fizetnek, de 2019-ben ilyen helyre is fölösleges jelentkezni szerintem.

 152. Zsuzsi25
  mondta:

  @MAXVAL bircaman közíró: Nem egészen. Legalábbis multinál semmiféleképpen.

 153. Nancsibacsi
  mondta:

  @jobangel: De, csak az a jó. Tőlem mindig kérdezték, hogy mennyit kérek, én meg mindig mondtam, hogy ha kérnem kell, akkor viszlát. Mondjátok meg mennyit szántok rám, aztán eldöntöm elég-e vagy sem. Sőt, fél/1/2 év múlva se fogok kunyerálni – ha úgy látjátok hogy megérdemlem az emelést emeljetek, ha nem látjátok úgy, akkor lépek. És éppen ezért – hogy ne vegyem ki magam a munkaerő piacról – határozott idejű szerződést csak 50%-os felárral kötök.
  Nem mondom hogy mindenkinek tetszett, de aki erre se képes cég, az eleve sunyi – nem érdemes vele foglalkozni.

 154. jobangel
  mondta:

  @kukatr: Leírtam a posztban. Ha az álláshirdetésben közölnek egy fizetést, vagy elfogadod, vagy „minek jelentkeztél”. Ha te közlöd, az már a te igényeid szerint van, aki így is akar veled tárgyalni, az nem a minimumra tárgyal, hanem arra, hogy ott is tudjon tartani.

 155. jobangel
  mondta:

  @Zabalint: Az átláthatóbb piac akkor jó, ha nincs mellette fekete foglalkoztatás, általános irigység, rosszindulat, frusztráció. Nálunk ez mind jelen van tömegesen, így pedig az átláthatóság egyben sérülékenység is.

 156. Zabalint
  mondta:

  Pedig de, szükség lenne arra, hogy a hirdetésekben fel legyen tüntetve a fizetés. Ugyanis ennek hiányában a munkavállaló nem rendelkezik információval a piacról, csak hallomásokra, fejvadász cégek marketig célú „felméréseire” hivatkozhat. És nem igaz, hogy informált munkavállalók esetében mindig kisebbek lennének a bérek, ez piaci helyzet függő ugyanis, a piachoz képest pedig vegyes, hogy ki jár jobban, ki jár rosszabbul. Mindenesetre az átláthatóbb piac az egész gazdaságnak jót tesz.

 157. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  @Kivlov: itt pragaban talan a legnagyobbb a munkaerohiany az EUban

  ennek megfeleloen eleg elterjedt, hogy meg van adva a fizetes, de ez vagy a szakmelokra igaz (kasszas, villamosvezeto), vagy multiknal az entry level pozikra.

  akinek van gyakorlata, ott mar tobbnyire van mozgaster, neha a savot beleirjak a hirdetesbe, de tobbnyire nem

  vezeto poziknal nem jellemzo semmilyen megkotes

 158. Kivlov
  mondta:

  Mivel az álláshirdetések 99%-ánál nincs írva nagyságrendi bér se, így az a legjobb, ha a pályázó beleírja a pályázatba. Szvsz. Én csak olyan CV-ket küldtem, küldök, amiben benne van az igényem. A klasszik bér, minimális ráhagyással. Így erről tárgyalni már kvázi nem kell, max a kapcsolódó tételekről.

 159. Érdekes
  mondta:

  @HorvTam: persze, úgy kellene induljon az egész, hogy adott pozícióra az adott cég mennyit szán..nem pedig idióta módon barkóbázni. Dehát, hátha bemond a paraszt valami éhbért és az pont jó lesz a cégnek (cégeknek) 🙂

  ja és ezt nem csak magyar vállalkozás csinálja….hanem amerikai stb is…sokan már gyerekeket (diákokat) veszen fel javarészt….élmény egy gyerekekkel teli „munkahelyen” dolgozni, ahol tudod, h a sz.rrágás miatt vannak ott csak. A nagyfőnököknek persze megmarad a cégesautó,telefon,nagy cafeteria stb stb. szóval a külföldi proliság a magyar prolisággal párosulva csodákra képes.

 160. kukatr
  mondta:

  Szerinted az álláshirdetésben közölt fizetés alacsonyan tartja a fizetéseket. Erre te azt javaslod, hogy írd be minimumigényedet az álláspályázatba?!
  Ebből hogyan lesz alku? Minrk fizzesenek többet a leírt igénynél? Te kinek a szekerét tolod egyáltalán?

 161. CyberPunK
  mondta:

  „Magasabb pozícióknál mindenképpen jó, ha benne van egy közvetítő, „fejvadász””

  Muhaha. Magasabb pozícióknál inkább az a jó, ha fejvadász közelébe se megyünk. Ugyanez igaz szakmáknál is. IT-ból van tapasztalatom, a sokadik idióta után, akiknek én magyaráztam el a frontend-backend szavak jelentését valahogy nem érzem, hogy a fejvadász bármire is alkalmas. De tényleg, ezeket a csalókat nem zavarja, hogy a lókupec legalább ért a lovakhoz?

 162. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  @jobangel:

  Ez nagyon ritka esetben működik, akkor is korlátozottan.

  Az alap az, hogy van XY tőkés, aki profitot szeretne. Kiszámolja, az adott területen, az adott tevékenységhez mekkora a valószínű bevétel. Majd azt mondja, ha a profitráta mondjuk 50 %, akkor oké, ha nem, akkor nem csinálja. Aztán megnézi a költségeket. Ha a többi költséggel együtt a munkaerő költsége összesen engedi az 50 %-ot, akkor van üzlet. Ha többet enged, még jobb.

  Csak ez utóbbi esetben tud a proletár alkudni, s csak akkor, ha nem cserélhető le bárki másra könnyedén.

 163. Nincs közöttünk csicska
  mondta:

  meg kell kerdezni, mennyi a le vallalkozasi engedelyre

  ha csak munkaviszony van akkor csokolom

 164. jobangel
  mondta:

  @HorvTam: ez úgy hangzik, mintha megkérdezted volna, hogy mennyit akarnak fizetni. Miközben közölhetted is volna, hogy mennyit kérsz, és akkor nekik kell reagálni. Ez már tárgyalás. De még ha ők közlik, hogy 1000 fabatkát gondolnak fizetni, te közölheted, hogy ez oké, de akkor ugye napi 6 óra, home office, stb. Vagy ezt érted, de hogyan lehet feljebbvinni ezt, mert így most nem tudod elfogadni, mert… Nyilván mindezt kellően nyakkendősen, de mindenképpen legyen alku. Ha csak nem mondanak egy olyat, hogy magad is meglepődsz, mert túllőtték a te igényedet. Akkor nem húzzuk az időt, ide a szerződéssel 🙂

 165. HorvTam
  mondta:

  @jobangel: Tárgyalássá alakítjuk a kérdést? 😀 Itthon? Ezt most komolyan mondod?

  Amikor itthon voltam interjún kb annyival el voltam intézve,hogy ha engem választanak,akkor majd megmondják,hogy mennyit óhajtanak fizetni. Erre most mondhatnád,hogy az olyan céget ott kell hagyni.Csak volt egy kis bibi. Az összes cégnél,ahol voltam, ez volt a vállalati kultúra.

  Ezzel szemben németeknél,osztrákoknál meg van adva a bér,vagy ha nem,akkor maguktól mondják.Ez az alap. És innen úgy folytatódik a történet,hogy tapasztalat és egyéb képességek alapján ez mehet feljebb.

 166. jobangel
  mondta:

  És ez a munkavállalónak nem jó, tehát változtatunk a szokáson, és tárgyalássá alakítjuk a kérdést. Pont:)

 167. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  A cég megmondja, mennyit ad. Pont,