Mit kapok én a gondoskodó leépítéstől?

Mit kapok én a gondoskodó leépítéstől?

packing-box-in-office.jpgOutplacementről szóló hét eleji cikkemet most egy outplacement szakértő gondolataival egészítem ki. A kérdések olyan részletekről szólnak, amik segíthetnek racionálisan mérlegelni, érdemes-e elfogadnod a téged elbocsátó cég ajánlatát.

Ha döntéshozó vagy, és az jutott, hogy leépítésről kell döntened, akkor is érdemes megfontolnod, hogy outplacement módszereket is alkalmazz. Mind a cégnek, mind a te személyes megítélésednek jót tehet, az álláskeresővé vált kollégáknak pedig szintén jó. Ha mindenki csak nyer rajta, akkor valószínűleg jó döntés…

———————

Tudtam, hogy be fog következni… Tegnap pedig meg is történt: bejelentette a munkáltatóm, hogy leépítenek. Elmondták, hogy milyen elbocsátó csomagot fogok kapni, és ennek a csomagnak a része egy gondoskodó leépítés program. Tudja esetleg valaki, hogy mi is ez pontosan? Mire való?” – írja egy, a napokban elbocsátott dolgozó a Facebookon.

A leépítésre került munkavállalók gyakran nem tudják, mit is kaphatnak egy ilyen programtól, valós információk hiányában pedig legtöbbször idegenkednek tőle. Megkérdeztem tehát Hadas Hajdu Helgát a Job Evolution Nonprofit Kft. Outplacement szakértőjét, mik a legfontosabb információk, amik segíthetik a leépítés alá kerülő munkavállalókat. Mit is jelent egy ilyen program, és miért éri meg élni a lehetőséggel?

Hogyan lehetne megfogalmazni egy gondoskodó leépítés lényegét, hogy a munkavállalók könnyen megértsék?

Egy ilyen program elsődleges célja az elküldött munkavállalók újra-elhelyezkedésének támogatása, az érintettekben felmerült kérdések megválaszolása. Lényege, hogy a munkanélküli státuszba kerültek minél  kevesebb idő  alatt, tudatosan, strukturált álláskereséssel megtalálják új helyüket a munkaerő-piacon.

Miért lehet rá szükség?

Az elbocsátás gyakran komoly következményekkel jár az egyén életében, a megingó biztonságérzet, a csökkent önbizalom és önértékelés is mind-mind a leépítés következményei, amelyek továbbgyűrűzve a problémakört, kevesebb magabiztosságot eredményezhetnek egy-egy állásinterjú alkalmával, csökkentve a jelölt elhelyezkedési esélyeit. Az outplacement elindít az álláskeresés útján, amelyet ha gyorsan, de ugyanakkor sikeresen akarunk bejárni, akkor tisztában kell lennünk az aktuális munkaerő-piaci helyzettel, erősségeinkkel és a még fejlesztendő készségeinkkel, a program pedig segít ezek feltárásában, mintegy fogja a munkavállalók kezét. Ugyanis hiába van munkaerő- hiány, még mindig sokan küzdenek álláskereséssel.

Mit árul el egy cégről, ha „gondoskodóan építi le” dolgozóit?

Amikor egy cég felajánlja a gondoskodó leépítés lehetőségét, az sokat elárul a szervezetről, ugyanis egy ilyen program azt az üzenetet hordozza, hogy ha már egy nehéz döntéssel egy még nehezebb helyzetbe hozta a munkavállalóját, akkor nem engedi el támasz nélkül.

Pontosan milyen elemei vannak egy ilyen programnak?

Személyre szabott tanácsadásokat mindig az egyén igényeihez igazítjuk. Első lépésként felderítjük a munkavállaló erőforrásait, fejlesztendő területeit, a képességeket, készségeket, motivációt, vagyis megkeressük a neki legmegfelelőbb lehetőséget a továbblépésre. Vannak akik, az előbb említett negatív érzelmi hullám miatt, nem tudnak pályázni. Ebben a szakaszban a személyes érzések kapnak teret, abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy hogyan lehet a jelen helyzetből továbblépni. Kezeljük a stresszt, és mindent megteszünk, hogy a sérült önbizalom újraépüljön. A legfontosabb és hasznosabb a gyakorlati álláskeresési tanácsadás. Ez az elem is személyre szabottan működik, amely annyit tesz, hogy a munkakereső nem csak általános tippeket és trükköket kap a munkaerő-piacra való visszatéréshez, hanem testreszabott felkészítést.  

Az imént felsoroltakon kívül természetesen más egyéb elemek is beépülhetnek a programba. Például a Mentor program, ahol naprakész információkat kaphatnak a munkavállalók az aktuális, számukra legmegfelelőbb állásajánlatokról, hasznos cikkekről, munkaerő-piaci hírekről az online térből. Vagy a bárki számára ingyenesen elérhető JOB Klub, ahol lehetőség van szakemberektől kérdezni, illetve sorstársakkal találkozni, saját élményt megosztani, tanulni egymástól. A Job Klubra most is várjuk az álláskeresőket minden második csütörtökön a Magnetházban. http://www.jobevolution.hu/job_klub

(A válaszokat a JobEvolution egyik Y generációs gyakornok-mentora, Tóth Nikolett állította össze Helgával)

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük