Mivel nyűgözzük le az interjúztatót?

Mivel nyűgözzük le az interjúztatót?

Ha meghívnak állásinterjúra, az már fél győzelem, hiszen az önéletrajzod alapján látnak benned fantáziát. Érdemes hát felkészülni. Nem túlzás, úgy, mint iskolában a feleltetésre. Mert ha nem készülsz fel, ott a helyszínen nem fogsz tudni rögtönözni. Stresszben is leszel, utánanézni sem tudsz dolgoknak. Ezért előre kell megcsinálni.

3 különböző terület van, amit ilyenkor érdemes végiggondolni. Vegyél elő 3 üres lapot, és jegyzetelj:

1. lap
A legfontosabb meggyőző erő te magad vagy. A tudásod, a lényed, személyes kisugárzásod. De ezt nem tudod elmondani, ezt majd érzik. Amit el tudsz mondani, írd össze:

Ismered a területet, komoly szakmai tapasztalatod van, tanultál az álláshoz szükséges releváns tárgyakat, alkalmaztad ezt a tudást a gyakorlatban, x évig ezen a területen voltál, ismered a piaci szereplőket, vannak jó ismerőseid a területen, a múltban komoly eredményeket értél el, például… számszerűsített adatokat is érdemes megadni, de csak akkor, ha nem ütközik titoktartási kötelezettséggel! Pl. ne mesélgess majd folyamatban lévő céges ügyekről, ha éppen váltani akarsz, ne adj ki árinformációkat stb. Ez hasznos lesz az interjúztatónak, de biztos, hogy nem is jutsz tovább nála, nem szeretné, ha az általa képviselt cégről is kitálalnál máshol.

2. lap
Készülj fel a cégből, ahová mész! Ha közvetítő céghez mész, akkor abból is. Ez a második lapod, amit tele kell jegyzetelned.

Töltsd le a cégkivonatát (www.e-cegjegyzek.hu), nézd át a honlapját, keress rá a Google-n, fórumkeresőn (http://forumkereso.hu/), Linkedinen, Facebookon, Glassdooron. Milyen árbevétele volt tavaly, mik a fő termékeik, milyen szolgáltatásaik vannak, mi jelent meg róla mostanában a sajtóban.

3. lap
A piac. A cég versenytársai, azokkal szembeni előnyei, fejlődési lehetőségei. A cég viszonteladói, partnerei, ha azoknál van kapcsolatod, akkor ezt majd említsd meg! Közvetítő cég hirdetésénél az elvárásokra reflektálj: piacismeret, nyelvtudás, termékismeret, piaci hírek a sajtóból. Külföldi híroldalakon is tájékozódj!

Ezt a 3 lapot olvasd át néhányszor interjú előtt. Ami tudásanyag ezeken összegyűlt, annak már a tizede is elég lesz az interjúztató meggyőzésére.

Sok sikert!

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Neked is személyre szabott segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierépítésedben, karrierváltásodban?  válogass tematikus szolgáltatásaimból, vagy jelentkezz be hozzám most!

További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# ##

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük