Munkavállalói ROI – 2.

Munkavállalói ROI – 2.

*ROI jelentése: befektetés(arányos) megtérülés

Folytatódik álláskereső levélíróm számvetése álláskeresési, karrierbeli hányattatásairól. Előzmények röviden: egy kommunikációs szakember, műfordítói szintű angol tudással állást keres. És nem talál… egyelőre. (Az önéletrajza rajtam keresztül elérhető.)

Részletesen a története első része itt

———

Munkavállalói ROI – 2

Kis magyar munkavállalói szenvedéstörténet • 

„Álom a munkaadóról, aki messzire ellát a sámli fölött”

maganyos_fa.jpg


Hallom, van olyan hely, ahol az sem baj, ha valaki szuverén és képzeletgazdag, de nagyvállalathoz soha nem vettek fel, mert semmilyen dobozba nem illek bele, a kis cégek viszont szépen lassan kicsináltak.

Ezek mindazt megtestesítik, amit szívből gyűlölök: a rendezetlenséget. A folyamatok nincsenek kitalálva, nem tisztultak le, nincs egységes rendszer, senki sem kompetens semmiben, találomra van összeeszkábálva mindaz, amit a szerepekről gondolnak, ugyanilyenek a termékek, és a kis cég belső struktúrája folyamatos összeomlással fenyeget. Értelmetlen belenyúlni, mert a tulajdonos vagy vezető inkompetenciája a szervezőelv, ezért minden kísérletnek a fejlesztésre az a sorsa mint a víznek, amint nyomtalanul issza be a sivatagi homok. Miután semmilyen értékelhető értékelő rendszer nincs, ami elfogadhatóan, csak a hasznosságot tekintve érvényesen mérné a munkavállaló teljesítményét és mert az esztelen értékelés szempontjai folyamatosan változnak kb annyi kiszámíthatósággal mint az időjárás,  mindez végül teljesen összezavarja a munkavállalót.

Kép forrása: Facebook

 

Olyan érzés ilyen helyeken dolgozni, mintha kísérleti csimpánz lennél. Ma azt nézik, hogy a szemedet kimarja-e a sampon, holnap a beleid tűrőképességét teszik próbára, de a hűséged egyetlen percig se legyen kétségbe vonható az állatkísérleti laboratóriumhoz és az állatkísérlet vezetőjéhez, mert abban a pillanatban repülsz. Szeresd az állatkísérleteket, ennyi a dolgod.

Egyik utolsó cégemnél két nagyobb projekt átvándorolt a kezem alá. Épp egy tárgyalásra készültem. Nem nagyon izgultam, hiszen előző munkaköreimben már sikeresen tárgyaltam nagy kaliberű szakmai vezetőkkel Európa-szerte, akik nagyságrendet tekintve több ezer ember munkáját irányították és velük percek alatt eredményeket értem el. Most pedig egy kis önkormányzat műszaki vezetőjével készültem tárgyalni, szóval nem nagyon szedtem emiatt gyorsabban a levegőt. Bejött a főnök és elkezdett leckéztetni mint egy kisiskolást lekezelő stílusban, hogy „tudod egyáltalán, hogy miről fogsz tárgyalni? Mondd el nekem, hogy milyen kérdéseket fogsz feltenni”, és másfél órán keresztül faggatott, mit fogok kérdezni, mondani, beleakadt mindenbe, minden egyes válaszommal kapcsolatban nemtetszését fejezte ki.

Tapasztalataim szerint a kis cégek vezetői klasszikus control freak-ek, nagy adag inkompetenciával. Meggyőződésük, hogy senki sem tudja, ami az ő fejükben van, ezért senki sem képviselheti jól az érdekeiket – éppen ezért marad is a kis cégük mindig is olyan kicsi, mint amilyennek elkezdték. 

Magyarul sok megaláztatásban volt részem, ami nagyon rosszul érintett, mert már voltam kint „üzleti tűzvonalban”, tudom, hogy nagy nyomás alatt és stresszben is jó színvonalon teljesítek. Tudom, mert csináltam. Több sikeres önálló projektet hoztam már létre cégeimnek, és ezért nem volt könnyű eltűrni nagyon középszerű emberek, pitiáner kiskirályok hatalmaskodásait. 

Nem tudom, célom lehet-e részletesen nyűgeimet elmondani. Annyi történetem van és nyilván sokaknak vannak hasonló történeteik inkompetens vezetőkről, kisemberekről, akik nem a megfelelő helyen voltak, mert önkritikával nem rendelkeztek, hogy sorolni is sok lenne, de belőlem minden egyes ilyen tapasztalat nagyon sokat elvett. Főleg az életkedvemből.
 

… és igen, felháborodok ezen, mert semmit sem nyertem ezekből a munkakapcsolatokból csak jórészt elhasználódtam, én, akit igazából még mindig elég lenne ledobni egy ejtőernyővel akárhová, hogy másnaptól be lehessen állítani a sorba és értelmes, értelmezhető eredményeket lehessen várni tőle, engem, aki utolsó pillanatig optimizmussal és teljes erőbedobással küzdök minden helyzetben, még engem is sikerült eljuttatni oda, nem látom értelmét annak, hogy dolgozzak, mert nincs értelme teljesíteni, nincs értelme létrehozni dolgokat, mert ha bármi kiválót hozok létre, akkor abban a pillanatban biztosan kihúzzák lábam alól a talajt. Nem tudok megbízni munkaadóban, a munkaadó kompetenciájában és abban, hogy a sámli fölött is átlát, és új környezetben nem tudok nem gyanakvással nézni a vezetőkre, mikor kezdik megmutatni igazi arcukat, ami ritkán kellemes tapasztalat. 

Az állítólagos jóakarók is megérnek egy misét. Szerencsére van pár valódi is, de a kamu jóakarók tényleg érdekesek. Volt, aki követte sorsomat és úgy tűnt, hogy drukkol nekem. Amikor viszont a cégéhez pályáztam mint kommunikációs szakértő, önelégülten felhívott és eldicsekedett vele, hogy a pályázatomat személyesen fúrta meg. Ez a derék ember középszintű vezetőként munkálkodik nagyvállalatában. 

Folyt. köv. kedden

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. pippa2011
  mondta:

  Naivitást látok még azoknál is, akik több éve multinál dolgoznak.
  Oda azért megyünk, mert jól fizet, betartja a munkajogi törvényeket, jól mutat a CV-ben és ingyen képez ki sok mindenre. A multis vezető ugyanazért megy oda, csak őt még jobban fizeti és még jobban mutat a CV-jében. Szervezettség? Kreatív gondolkodás? Ugyan! Megmaradjon az állás és pozitív legyen a mérleg. Ennyi. És akkor lehet írni a motivációs levélben, hogy ilyen-olyan sikeres projekt, blabla.
  A vezetőnek sokszor nem is érdeke, hogy szervezett és átlátható legyen a cég, hiszen akkor hogy lopna. Ha hibáznak a dolgozók, az még jól is jön, mert nem tűnik fel, hogy hol a úszik el a pénz. Közelről ismerek olyan céget, ahol kamionnyi áruk jöttek-mentek, de ecxelben nem jött ki, mert akkora tőke van mögötte, hogy akár veszteséges is lehetett volna az a telephely a több száz közül. Csepp a tengerben. De, amíg a fenti előnyöket megkapjuk, nem mindegy? Nem a mi dolgunk.
  Ha szar az alapanyag vagy pocsék a szoftver, amit használtok, biztos, hogy vkit lefizettek érte. Ma.o-ra ez talán markánsan jellemző, de máshol is így megy, biztos vagyok benne.

 2. Online Távmunkás
  mondta:

  @Pan Modry: A compliance bejelentéseknél szerinted milyen arányban marasztalják el a bűnöst? Szerinted ez az arány magasabb, mint a vizsgálat nélkül lezárt esetek aránya?

 3. Online Távmunkás
  mondta:

  Érdekes, sose hallottam még, hogy egy magát művésznek valló ember a rendezetlenségre panaszkodna…

 4. Laptop7712
  mondta:

  Az első meglátásom az, hogy gerinctelen embereknek nem érdemes dolgozni, mivel a rendszerük egy idő után összeomlik, vagy egy bizonyos szint felett – általában 150 munkavállaló – nem képesek irányítani.
  És a rendszer kezd összeomlani. Oda már kellene egyfajta nemzetközi tudás, és főleg az, hogy nem seggnyalókkal kell dolgoztatni középvezetői szinten.
  A másik meglátásom az, hogy nem minden kis cég szervezetlen, és szervezett termékrendszer nélküli. A magyar KKV- knak nincs komplex nemzetközi kompetenciájuk, ami eléggé komoly probléma. Ha találkoznál olyan 2-3 fős KKV-val, ami világpiacon képes eladni saját maga által előállított terméket, eléggé meglepődnél, hogy milyen skilleket használnak, és hogyan. Simán beszállít oda, ahova akar. Ez egy más játéktér.

  Amúgy az embernek érdemes kinyitnia a száját, és bármilyen szinten védeni a saját önbecsülését, legyen az bármilyen szituáció. Egyszerűen ki kell állnia önmagáért. Nem láttam olyan embert, aki – legyen az bármilyen magas polcon – aki ne tisztelte volna ezt a játékot. Egy bizonyos bevétel felett nem jó az, ha a főkönyvelő k.. él a főnökkel, vagy a vezér gyereke tolja mantrát úgy, hogy semmi fogalma sincs a témáról. – A pattogó főnököt azonnal elküldtem volna oda, ahová való. Ha végzett volna a tárgyalással egyedül – és volt gyerekszobája – akkor telefonon hív meg egy elit étterembe, hogy megvitassa a dolgot. Na ezt kell szerényen visszautasítani. Az élet roppant egyszerű néha.
  A multikhoz katonák kellenek, a kreatív helyekre emberek, anyák, és apák, tinik, és horgászok, akik horgászcuccal jönnek melózni. Tudni fogod, hogy egy perccel sem marad tovább, mint a munkaidő vége, mert Ő vérbeli horgász, amit mindenki tisztel.

  Amúgy adnék egy lehetőséget az írónak, egy feladatot, nem munkát, mivel eléggé kíváncsi természet vagyok.

 5. Bambano
  mondta:

  ha engem másfél órán át pattogtatott volna a főnököm egy tárgyalás előtt, a minimum, hogy azt mondtam volna, hogy akkor most már bemehetsz tárgyalni, mindent tudsz.
  hogy utána hozzátettem volna-e, hogy köcsög, kérdés, meg az is, hogy kap-e egy sallert mellé. de látta volna az arcomon, hogy ezen agyalok. 🙂

 6. Krisztiantara
  mondta:

  @Pan Modry: Már hogyne lenne hiba! 😀 😀 😀 Minden valós kompetencia óriási hiba a szerencselovagok országában! 🙂 Még szegénykék butusnak érzik magukat, és haragudni, netán irigykedni kezdenek még emiatt is. 🙂 Ma egy értelmes ember nem boldogul, csak egy hülye, aki jó stómannak, meg a rokon-haver-ismerősök. Egy értelmes ember veszélyes. Főleg akkor, ha becsületes, törvénytisztelő. 🙂 Éppen ezért tanácsos a mondást komolyan venni: Aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók. Ha meg elkezdik enni, ne csodálkozzon! Ne merengjen meddő megoldásokon! Meneküljön!

 7. Pan Modry
  mondta:

  @Krisztiantara:

  az nem hiba ha vki tud helyesen irni, de uzleti szempontpol tul sok relevanciaja nincs a dolognak.

 8. Krisztiantara
  mondta:

  Röhej, hogy a lényeg a seggnyalás. Na, a többi nem számít. Ha valaki produktív, becsületes, még hátrány is. Gond lehet vele…

 9. Krisztiantara
  mondta:

  @Pan Modry: Pénzcsinálás? Mutyilandban? 😀 Le van szarva. 😀 Államlehúzás, Eu-lehúzás, ebből élnek. Termelés nem lényeg egyáltalán. 😀 Jó vicc! 😀

 10. Krisztiantara
  mondta:

  @Pan Modry: 😀 😀 😀 A pénz érdekli itt a legkevésbé a cégeket. Lényeg, hogy a nagy seggvégrendszer folyamában lehúzzák az államot, SAJÁT TERMELÉS egyáltalán nem lényeges. 😀 😀 😀 Ez itt Mutyiland! 🙂 Ébresztő! 🙂

 11. Krisztiantara
  mondta:

  @Pan Modry: Na, és TUD, helyesen írni is például. Ez a legnagyobb hiba. 😀

 12. Krisztiantara
  mondta:

  Na, a megoldáson ismételten nem sokat kell gondolkodni. Már tanult az illető, víz, gáz, fűtésszerelői végzettséggel kis Mutyiországunkban sokkal többre menne, hiszen itt az agyatlan strómanokat kedvelik, aki okos, és becsületes, törvénytisztelő, az nagyon nagy hátrány, szóval, ugye, visszakanyarodva, már tanult, sajnos. Ha már értelmes, okos, kreatív, becsületes, és nem csak a szabálynak álcázott buta hiedelmek érdeklik, amiket minden birka barom megkövetel, nehogy lebukjon a hatóságok előtt, (és pont így buknak le végül), alapítson saját céget! A piti bűnözők meg leszarva. Ennyi. Más megoldás nincs. Vagyis egy van. Külföld. 🙂

 13. Pan Modry
  mondta:

  @jobangel:
  En hasonloy helyzetet a kovetkezokepp oldottam meg, vegye meg az eredeti besallitom attol akit nekem ajanlott es en meg megveszem tole. Feladat megoldva, szabalyok betartva.

  Egyebkent az ilyen eseteknel sztem mindehol van egy eszkalacios terv, volt nalam is olyan hogy X,Y-t kellett felhivnom jovahagyasra, de soha problema nem volt ebbol.

  Egyebkent ha meg a beszallitod kifogy az alapanyagbol es emiatt bukna a terv, az valahol a Te hibad, mert nem ellenorzod le a beszallitod folyamatait rendesen hogy azok kielegitsek az igenyeidet (vagy rossz forecast-ot adtal neki, stb..), illetve ha tudod hogy ilyen problema fennalhat, akkor eleve lehetne egy B beszallitod jovahagyva.

  Az ilyen problemak nem a multi hibaja, hanem egyszeruen vki nem volt elegge korultekinto.

 14. jobangel
  mondta:

  @Pan Modry: Mondjuk azt, hogy azért választanám a másik beszállítót, mert a bejáratott épp kifogyott egy alapanyagból, ő maga ajánlotta a másikat. Azaz 2 órám van új rendelést feladni. A jóváhagyásra a külföldi team NBD SLA-t vállal. Exception nincs, a jóváhagyónak épp lehetne udvarolni, hogy naaa, lécci, lécci, de szabin van, helyettes nélkül. Péntek délután 3 óra van. A rendelés az új helyre érkezzen be 5-ig, hogy hétvégén legyártsák… megoldottam. Mondjuk úgy, hogy nem vagyok nyuszi még régiós vezérigazgatót sem felhívni, kisértékű rendelés miatt. Amitől a főnököm hanyattesik, hogy mertem én ezt? Az üzlet mindenekelőtt, úgy. Más meg betartja a processt, elúszik a rendelés, kevesebb lesz a bónusza. Ez az én egyik évekkel ezelőtti esetem, nem a jelenlegi helyemről.

 15. Pan Modry
  mondta:

  @jobangel:

  Mit nem lehet ezen nem birni? Uj beszallitot akarsz, felviszed az SAP-ba, jovahagyjak, felviszik az adatait es utana toluk rendelsz.

  Mulitcegnel ha mondjuk folyton megalaz/diszkriminal stb… vki a cegnel, akkor jelented a compliance-nek es a problema meg van oldva, (ha eppen te repulsz a vegen, tomott zsebbel repulsz).

  Ha valaki keptelen ezeket a folyamatokat kovetni (ezek lehetnek egyebkent neha bosszantoak, de nem bonyolultak es sok idot sem vesznek igenybe), az szerintem azert elegge durva.

 16. jobangel
  mondta:

  @Pan Modry: Na, ezt a hozzáállást nem bírják sokan. Mondom én, jelenleg is multiban dolgozva, tizenévnyi multis tapasztalattal, jópár évnyi kkv-s munkatapasztalattal is multikat preferálva.

 17. Pan Modry
  mondta:

  @jobangel:
  Meg kell tanulni ugy kreativan dolgozni a nagyvallalaton belul, hogy kozben nem szegsz szabalyt.
  Eppen nagyvallalatnal nincs olyan hogy mi megszokott es mi nem, inkabb mindennek megvan a folyamata.

  „más beszállító használata ugyanarra a termékre, aki jobb feltételekkel szállítana. De nem lehet, mert ISO” – nem azert nem lehet mert ISO vagy nem,vannak olyan iparagak (pl autogyartas), ahol nincs arra lehetoseg hogy egy alkatreszt ne minositett beszallitoktol vegyen vki. Viszont eppen a marketing/kommuniacio teruleten egyik autoipari ceg sem ker mondjuk egy reklamugynoksegtol semmilyen ISO vagy TS tanusitvanyt.

  Az teny hogy egy nagyvallalatnal egy uj beszallito felvetelenek megvan a folyamata, de ez egyreszt nem bonyolult vegigcsinalni, masreszt nagyon is helyes hogy csak ugy ad-hoc ne kezdjunk el rendelkedni dolgokat innen-onnan kontrolalatlanul.

 18. jobangel
  mondta:

  @Pan Modry: a nagyvállalatnak a kiszámíthatóság kell. Az, hogy pénzt csinálsz nekik, fontos, de ők úgy vannak vele, hogy sokszor inkább bukjon az üzlet, mint kreatívkodjon valaki Még akkor sem engedik, ha nyilvánvalóan teljesen törvényes, csak épp a cégnél nem megszokott. Pl. más beszállító használata ugyanarra a termékre, aki jobb feltételekkel szállítana. De nem lehet, mert ISO. stb. No, az ilyet egy szuverén egyén nehezen viseli hosszútávon, folyton feszegetni fogja a határokat. Aztán fűnyíróelvű leépítéskor valahogy beleesik a fűnyíróba.

 19. Pan Modry
  mondta:

  Amit a kis cegekrol irt, az nagyjabol rendben van, en nem dolgoznek kis cegnel.
  Viszont ezt nem ertem:
  „Hallom, van olyan hely, ahol az sem baj, ha valaki szuverén és képzeletgazdag, de nagyvállalathoz soha nem vettek fel, mert semmilyen dobozba nem illek bele,”

  Szerintem nagyvallalatnal nem kell beilleni semmilyen dobozba, el kell hitetni az interjun hogy penzt csinalsz nekik, utana pedig penzt kell csinalni nekik.