Önjellemzések az önéletrajzban

Önjellemzések az önéletrajzban

Miután elég sok önéletrajzot van alkalmam elolvasni iparágtól, pozíciószinttől, végzettségtől függetlenül, egyre több sémát fedezek fel. Az egyik ilyen az önéletrajzokban, motivációs levelekben írt önjellemző tulajdonságok. Gyors statisztika egy jóadagnyi hozzámkerült álláspályázati anyagból (mintám természetesen nem reprezentatív):

 • Megbízható, felelősségteljes: 98% (szinte mindenki az eszerint)
 • Csapatjátékos: 85%
 • Önállóan dolgozni tudó: 83%
 • Precíz: 85%
 • Gyorsan tanul: 85%
 • Jó kommunikációs készséggel rendelkezik: 72%
 • jó szervezőkészséggel rendelkezik: 55%
 • Segítőkész: 53%
 • Terhelhető: 40%

CV-Personal-Profile.jpgEzek mind nagyon pozitív tulajdonságok, jó is, ha a jelölt ilyen (kivéve a „terhelhetőt”, ezt sose írja senki!!!!). De biztos, hogy ezek a legfontosabbak a pozícióhoz? Lehetséges, hogy ezek az univerzálisan pozitív tulajdonságok az összes jelöltben megvannak (vagy csak beírta a CV-be), de az álláshoz még kellene egy-két dolog, amiről talán a munkáltató is megfeledkezett a hirdetésíráskor. Pl. fontos-e, hogy toleráns, türelmes legyen egy ügyfélszolgálatos? Szeresse a gyerekeket egy nyelvoktató táborba jelentkező diáklány? Jó, ha tudja tartani a határidőket egy közbeszerzési szakértő? Legyen a szokásos kreatív mellett fantáziadús is egy PR-os, marketinges? Legyen rendszerszemléletű egy IT üzemeltető? Legyen egy vezető inspiráló? Jóindulat, empátia, becsületesség?

Az önjellemzéskor jó, ha tudjuk, milyen tulajdonságaink vannak, de ezek közül azt érdemes kiválasztani, ami az adott állásban kellhet. Nyilván ezek a tulajdonság-felsorolások sablonokból származnak, de mivel a jelöltek igaznak érzik magukra, bennehagyták. Én szinte minden hozzám fordulóval vagy töröltetem, vagy újraíratom, esetleg érvekkel kérem alátámasztani, amitől a motivációs levél is hatékonyabb lesz. Pl. egy pályaelhagyó matematikatanár valószínűleg nem túloz, ha azt állítja magáról, képes objektíven értékelni üzleti adatokat, racionálisan gondolkodni. Az is előfordul, hogy egy szimpatikus, jó tulajdonság kifejezetten alkalmatlanná teszi a feladatra a jelöltet. Egy empatikus ember ne menjen behajtó cég telefonos ügyintézőjének, mert meg fogja sajnálni azokat, akiktől pénzt kellene behajtania, és nem lesz hatékony. Legyen azonban kompromisszumkész, ha az ügyfél fizetési hajlandóságot mutat, akarjon vele erről beszélni, ismerje fel az ügyfél szándékát.

Nem kell csak a személyiséget érintő tulajdonságokra szorítkozni, hanem tanult készségekre, tapasztalatokra is: a jó prezentációs készség, magabiztos nyelvtudás, iparágban eltöltött x év, sikeres projektek, a szakmailag megalapozott, hiteles fellépés is jellemeznek téged. Inkább, mint a közhelyes csapatjátékosság…

Nem szeretem a „terhelhető” kifejezést leírva látni CV-ben. Aki terhelhető (vagy legalábbis meg akar felelni minden rábízott feladatban), arra mindig újabb feladatokat pakolnak majd, így lesz belőle teafilter. Nem láttam a „szorgalmas” kifejezést már régen, pedig jobban kifejezi azt, amit a terhelhetőséggel szeretnének üzenni a jelöltek, anélkül, hogy potenciális áldozatként tekintsenek rájuk. Azonfelül nem láttam még társaságkedvelő, toleráns, nagyvonalú, empatikus, jóindulatú stb. leírásokat.

3-5 tulajdonságnál több nem kell, esetleg, ha többet szeretnél, legyen egy gyors összegző az önéletrajz elején, majd egy készségek, jellemzők fejezet valahol benne. Ekkor se legyen több összesen 8-10-nél, mert úgyis csak 2-3 ragad meg az olvasóban. Ne állíts olyat, ami nem igaz, mert egyszerű letesztelni minden tulajdonságot, és ha beírtad, hogy türelmes, megértő, kitartó vagy, arról meg is tud győződni az interjúztató pár kérdéssel, ha akar.

Van, aki egyáltalán nem ír ilyen részt a CV-ben, de a motivációs levélben akkor is muszáj magadról írni, ezért érdemes megtanulni, hogyan kell. Angol nyelvterületeken az újabb CV-sablonok, állásportál-mezők elmaradhatatlan része, „Personal Statement” vagy „Personal Profile” néven fut általában, amibe csak 2-3 fontos tulajdonságot sorolnak fel, de az legalább tényleg passzol az álláshoz.

————

Pár ötlet a végére, milyen pozitív tulajdonságaid lehetnek (ABC rendben) még azon felül, amit a sablonokban találsz:

aktív, alkalmazkodó, barátságos, bátor, becsületes, békés, céltudatos, családszerető, cselekvésközpontú, dinamikus, diplomatikus, dolgos, együttérző, együttműködő, empatikus, elemző, elhivatott, elkötelezett, elszánt, emberbarát, érdeklődő, fantáziadús, figyelmes, gondoskodó, gyakorlatias, gyerekszerető, gyors gondolkodású, harmonikus, határozott, hatékonyságra törekvő, hűséges, igazságos, igényes a munkájára, illedelmes, inspiráló, intuitív, jó helyzetfelismerő, jóindulatú, jó ízlésű, jó kedélyű, jó kézügyességű, jó konfliktustűrő képességű, jó szervező, jól tud alkalmazkodni, jószívű, kedves, készséges, kezdeményező, kiegyensúlyozott, kimagasló akaraterő, kitartó, kommunikatív, kompromisszumképes, konfliktuskerülő, kötelességtudó, közösségcentrikus, kreatív, leleményes, lelkes, lendületes, magabiztos, megbízható, megbocsátó, megértő, motiváló, művészi hajlamú, nagylelkű, nagyvonalú, nyílt, nyitott a világra, odafigyel a részletekre, optimista, öntudatos, önzetlen, őszinte, pontos, precíz, proaktív, racionális, realista, rendszerető, rendszerszemléletű, segítőkész, szavahihető, szavát betartó, szolid, szorgalmas, talpraesett, társaságkedvelő, természetes, tevékeny, tisztelettudó, toleráns, türelmes, udvarias, vendégszerető, vidám.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @TBit: nem örülök neki, mert lehetőséget ad a diszkriminációra. Azonban egy állásportálon x fő Kovács Tamás, x fő Molnár Erzsébet stb. lehet, és valami egyedi azonosító kell, ami megkülönbözteti őket. A telefonszám ugye változhat, az e-mail cím is, az anyja neve könnyen elírható, így marad a születési dátum, mint értelmes egyedi azonosító. Az egyetlen személyes adat, ami sosem változik.

 2. Szia! Tudod mit vettem észre? Hogy az allaskereso portalokon, ahova az oneletrajzot is regisztalhatjuk, mindenhol kerik a szuletesi datumot. Mit gondolsz, ez nem etikatlan?

 3. doggfather
  mondta:

  ezek jók, most el is „loptam” párat magamnak. 😀

 4. Programmer2014 (törölt)
  mondta:

  Végre egy olyan téma, ami még itthon is használható! 😉
  (már csak az kellene, hogy azok, akik olvassák a beérkezett álláspályázatokat, szintén megfelelő szakmai tudással rendelkezzenek az elbírálás során…)