Problémás pontok az önéletrajzban

Problémás pontok az önéletrajzban

CV writing.pngVannak élethelyzetek, amikor nem sikerülnek dolgok, megtörik a karrierút, valamiről nincs bizonyítvány, valamit abba kellett hagyni, ott kell hagyni befejezetlenül, legyen az iskola, állás, megkezdett PhD-téma, stb. Ezek állandó dilemmát jelentenek a jelölteknek: Beírjam? Ne írjam? Hogyan írjam le? Mi legyen a résekkel? Természetesen minden helyzet egyéni, de azért általánosságok itt is megállapíthatók, amik segíthetnek eldönteni ezeket a dilemmákat.

A rések kezeléséről írtam már itt, de érdemes részleteiben is megnézni, mikre kell különösen figyelni, és hogyan lehet a negatívnak tűnő momentumot is jól kezelni.

Félbehagyott iskolák

A legtöbb esetben ezek félbehagyott főiskolák, egyetemek, a legkülönbözőbb okok miatt. Leggyakoribbak a családi és az anyagi okok – ilyenkor viszonylag könnyű kezelni a helyzetet: be kell írni, hány évfolyamot jártál és hová, milyen, az álláshoz kapcsolódó tantárgyakat, ismereteket sajátítottál el. Jobb, ha az látszik, mit tudsz, mintha résként marad a CV-ben. Még egy félbehagyott tanulmány is több mint a semmi.

Főiskola befejezve, diploma nincs

Ez általában nyelvvizsga hiányában van így. A CV-be be kell írni az elvégzett főiskolát, egyetemet, és a diplomaszerzés jövőbeli időpontját. Nyelvtudáshoz pedig a valós nyelvtudást.

Ha más ok miatt nincs meg a diploma, akkor azt kell leírni. Illetve fontos, hogy meglesz-e később, vagy ezt a diplomát már nem is akarod/tudod megszerezni.

Ki nem adott OKJ-s bizonyítvány

Az is elő szokott fordulni, hogy a tanfolyami záróvizsga után még hiányzik valami (például a tanfolyami díj befizetése), ezért nem adják ki a bizonyítványt. Ezt a CV-ben nem kell részletezni, elég beírni, hogy ilyenolyan tanfolyam, sikeres záróvizsga. Állásinterjún el kell mondani, hogy a bizonyítvány az oktatási intézménynél van még, mert…

Be nem jelentett munka

Kár lenne tagadni, hogy ez gyakori helyzet. A be nem jelentett munka CV szempontjából nem igazán problémás: a munka jogi kereteit vagy annak hiányát nem kell részletezni, csak azt, hogy hol, mikor, mit dolgoztál, mint bármely más állásnál. Állásinterjún meg kell említeni, hogy ez nem volt bejelentve, annak érdekében, hogy a hivatalos papírok és a CV-k közti különbségből adódó a későbbi kellemetlenségeket elkerüljük. Referenciák, szakmai tapasztalatok bizonyítása lehetséges így is. Hazudni pedig nem érdemes, mert lehet, hogy pont annál a cégnél van ismerőse az interjúztatónak, amire hivatkozni akarnál.

Próbaidőben megszakadt munkaviszony

Előfordul, hogy valamelyik fél mégiscsak csalódik a másikban, és a munkaviszony még próbaidőben megszakad. Nem akkora tragédia, mint elsőre látszik. Kétféle megoldás létezik rá: max. 3 hónap lehet egy ilyen munkaviszony, ha elviseli ezt a rést a CV, akkor be sem kell írni, mert nem biztos, hogy releváns. Ha valamiért mégis érdekes lehet (pl. mert a piacon ismert, híres, hírhedt cég, esetleg 3 hónap alatt is komoly tudásanyagot, tapasztalatot adott), akkor pedig úgy kell beírni, mint bármely más munkaviszonyt. Ha majd rákérdeznek állásinterjún, miért sikerült rövidre, tárgyilagosan és röviden el kell mondani, mi volt a probléma.

Fontos, hogy sose hazudjunk, csúsztassunk, mert könnyű lebukni, és túl kicsi ez az ország ahhoz, hogy ne menjen rosszhíre bárkinek, főleg iparágon belül.

Speciális CV-formátum

Kronológiai CV helyett érdemes funkcionális (kompetencia-alapú, tapasztalat-alapú) CV-t írni. Ilyenkor a rések teljesen elvesznek, hiszen ragaszkodunk időrendhez, csakis a meglévő szakmai tudásra, tapasztalatokra, álláshirdetésben is megnevezett előnyökre koncentrálunk. Ilyet bármilyen pozícióra lehet írni. Ezen az oldalon az első, általános asszisztensi CV-minta pl. ebben a felfogásban íródott.

Ne mentegetőzz!

Bármi is történt, annak megítélését nagyban befolyásolja, hogy te magad hogyan ítéled meg a történteket, hogyan kommunikálod. A sok „sajnos”, „nem sikerült” és hasonló kifejezések az olvasóban is negatív érzéseket keltenek. Ha tárgyilagos maradsz, akkor az olvasó is az marad: ha te nem sajnálkozol, akkor ő sem érzi, hogy sajnálkoznod kellene. Állásinterjún is ugyanez a hozzáállás lesz a nyerő, erről majd a következő posztban lesz szó.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Narancskommunista (törölt)
  mondta:

  @maxval a gondolkodó birca:
  Hehe, nálam ez bejönne, mert amiről átmentem, az ugyan nehezebb volt nagyságrendekkel, de a közhiedelem szerint amire átmentem, az a komolyabb, nehezebb. 🙂

 2. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Nem letagadni kell, hanem nem kell említeni. Az egyetem évszámát sem feltétlenül kell, mert mégis minek? 20-30 év tapasztalatot valószínűleg nem szerzett vki egy mai modern munkakörnyezetben, tehát nincs 20-30 év releváns tapasztalata, csak a munkatapasztalata annyi. A releváns tapasztalata szinte bármely témában 5-10-15 év lehet maximum.

  Az önéletrajz azért íródik, hogy behívják állásinterjúra. Nincs olyan, hogy „meglátják és pofáraesés”. Ha ott van, végighallgatják, és akkor van esélye. Ha beírja a CV-be, hogy 50+-os, akkor lehet, hogy el sem jut állásinterjúra. 45 évesen még bőven nem öreg valaki, nőként még jobb is, mintha ha harmincas lenne (nem valószínű, hogy még elmegy gyesre, és a gyerekei sem valószínű, hogy oviskorúak).

 3. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Dátum nem kell, de ha beírja vki, hogy 20-30 év tapasztalata van ezen és ezen a területen, akkor már nem lesz tini…ezt egy ostoba hr-es kiscsaj is ki tudja deriválni.

  Egyébként nem éri meg letagadni az életkort. Adott egy 45-55 éves nő (aki ugye már kevésbé kell adott céghez a kora miatt), feltünteti csak az utolsó 5 év munkaviszonyát, van egy egyetem, akkor 23+5 év: kijön, hogy 28 éves behívják. Meglátják, Pofára esés. Felesleges idő a hr-esnek, felesleges idő, utazás és pénz a 45 éves hölgynek.

 4. kukatr
  mondta:

  @jobangel: Ennyire pontosan nem ismertem a törvényt. Köszi az infót!

 5. jobangel
  mondta:

  @kukatr: Ööö, ez az infó, most hogy jött ide? 🙂 De azért pontosítanék, mert nem teljesen így van. Szóval:

  Mt. 45. § (5) A felek a munkaszerződésben a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt köthetnek ki. Ennél rövidebb próbaidő kikötése esetén a felek a próbaidőt – legfeljebb egy alkalommal – meghosszabbíthatják. A próbaidő tartama a meghosszabbítása esetén sem haladhatja meg a három hónapot.

  Mt. 50. § (4) Kollektív szerződés rendelkezése alapján a próbaidő tartama legfeljebb hat hónap.

  Tehát, ha nincs kollektív szerződés, akkor max. 3 hónap a próbaidő!

 6. kukatr
  mondta:

  Hazánkban hat hónap a maximális hossza a próbaidőnek.

 7. jobangel
  mondta:

  @laci_52: nem kell semmilyen dátum a CV-be, ha az nem segíti az álláshozjutást.

 8. pangea
  mondta:

  A szuketes datumanak nem kell benn lennie az oneletrajzban.

 9. laci_52
  mondta:

  A legfontosabb problémáról nem ír a cikk: a születés dátumának benne kell lennie az önéletrajzban és ezután(bizonyos életkor felett) legtöbbször már megy is a papírkosárba…

 10. jobangel
  mondta:

  @maxval a gondolkodó birca: Juj, ezt se írja még véletlenül se senki 🙂 A „kihívás” tiltott szó az álláspályázatban egyébként is.

 11. jobangel
  mondta:

  @maxval a gondolkodó birca: Nem, sosem hazudunk.

 12. maxval a gondolkodó birca
  mondta:

  @jobangel:

  Ha végképp semmit nem tud az ember beírni, azaz se kamu tanulás, se kamu munka, akkor marad a „egy jótékonysági kampányban voltam önkéntes”.

 13. maxval a gondolkodó birca
  mondta:

  @Narancskommunista:

  Akkor azt kell beírni: „már nem jelentett számomra igazi kihívást a szak, ahová jártam, így döntöttem, hogy váltok és egy, a képességeimet jobban próbára tevő szakra megyek át”.

 14. jobangel
  mondta:

  @Narancskommunista: Azt nem kell feltétlenül fejtegetni, miért lett vége. Ha a te hibád volt, akkor tanultál belőle vagy nem, de ez a te dolgod, másra nem tartozik. A tény jelenjen meg a CV-ben, ami az, hogy elvégeztél 1-2 vagy akár csak fél évet, láttál, tanultál, tapasztaltál, megismerkedtél emberekkel, ebből jó-e vmi az adott álláshoz? Ha igen, azt is be lehet írni. Ha nem, akkor csak oda kell írni a dátumot mögé, hogy lássák, merre jártál akkor. Vagy akár kihagyni az egészet, ha nem okoz törést a CV-ben.

 15. Narancskommunista (törölt)
  mondta:

  Ha rajtad kívülálló okból hagytad félbe az adott iskolát, akkor jó, hogy beírod, miért, de ha mondjuk egyszerűen tróger voltál, vagy alkalmatlan adott szak elvégzéséhez, akkor mi a teendő?