Recepciós bárki lehet?

Recepciós bárki lehet?

receptionist.jpgVannak jokernek tartott állások, ahová olyan frissdiplomás fiatalok jelentkeznek, aki sajnos nem találnak állást a saját szakmájukban. Tipikusan adminisztrációs, ügyfélszolgálatos/portás/recepciós/takarító területen próbálkoznak, és még inkább sajnos, hogy rendre elbuknak. Nem értik viszont a bukás okát, hiszen adminisztrálni mindenki tud – ha megmutatják, mit és hogyan kell, márpedig a cégek belső működését külsős úgysem tudhatja. A recepciósnak is elég, ha kedves, segítőkész, szorgalmas, ez pedig minden dolgozni vágyóban ott van. Takarítani szintén mindenki tud, hiszen otthon is szokott. A közvélekedés legalábbis ennyit tart ezekről a munkákról, ez alapján gondolják, hogy bárki alkalmas rá.

Történt nemrég, hogy egy irodaházban egy napon két tűzriadó is volt, szinte „természetes”, hogy téves riasztás, ám ez sok kellemetlenséggel járt. Különösen ingerültek ilyenkor az irodaházi dolgozók, ha ez nem egyedi eset, márpedig nem az. Most úgy alakult, hogy megszemlélhettem közelről a recepciós hölgy munkáját ebben a helyzetben.

A sziréna megszólalásakor ő nem „jajne” szólamokba kezdett, hanem felugrott, lifteket ellenőrizte, kikapcsoltak-e. Addigra megérkeztek az első levonulók a lépcsőházból, a be- és kiléptetőrendszert inaktiválta, hogy akadálytalanul menekülhessen mindenki. Közben(!) telefonon érdeklődött a biztonsági csapattól, mi történt, a neki előírt protokollt is végigvette. Emellett az ingerült dolgozókat nyugtatta, terelte, akik persze őt okolták a történtekért. Higgadtan, századjára is elmondva, mennyire sajnálja, de ez a szabály, és mindenkit kiterelt az épület elé. Kb. 10 percig tartott ez a munka, mégis elgondolkodtam: erre egy átlagos, különösebb felkészültséggel nem rendelkező ember mennyire lenne képes?

Ebből az egyszerű példából is látszik, hogy egy munkaerőpiacon kevésbé keresett diplomával, de ilyen jellegű tudással nem rendelkező embernek esélye sincs. Ezek a joker-jelentkezések ezért vannak kudarcra ítélve: az ilyen jelölt tényleg nem alkalmas ezekre a feladatokra.

A saját, recepciós munkákra írt mintaCV-mben pl. benne van, hogy egy átlagos recepciós írja be, milyen tudásanyaga van a témában. „Jogi, és biztonsági ismeretek, melyek a recepciós munka elvégzéséhez szükségesek.” – szól a mintaszöveg, ezt pedig érdemes komolyan kitölteni.

Joker-jelentkezések helyett

Sokan azt hiszik, pozitív hozzáállásnak látszik, hogy bármilyen munkát elvállalnak, csak legyen már valami. Tényleg pozitív, ha nem derogál a kétkezi munka, a takarítás, ha elfogadod, hogy „alulról kell kezdeni”. De a munkáltató meg úgy látja, „jobb híján” bármit elvállalsz, majd alkalomadtán továbblépsz. Az adminisztrációs vagy takarítói állásokra joker-jelentkezést beadók többnyire ezért nem járnak sikerrel (és ez nem egyenlő a „túlképzett” fogalmával, hiszen ők inkább alulképzettek, még egy OKJ-s ügyintéző titkárral vagy takarítóval szemben is). Így sajnos ki lehet küldeni akár 1000 db jelentkezést is úgy, hogy válasz és érdemi eredmény nélkül maradjon.

Ha bevételre van szükség, akkor legális alkalmi munkák kisegíthetnek: korrepetálás, vagy háztartási munkák. Emellett persze folyamatosan pályázni kell a végzettségednek megfelelő munkákra, nagyon alapos, jól kidolgozott álláspályázatokkal. Ha megengedheted magadnak, hogy tapasztalatszerzésre koncentrálj, ne a bevételre, akkor önkéntes munkákkal lehetséges megfelelő tapasztalatot szerezni, azon a szakterületen, amiben végeztél.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @Exelect: És mostanra végig is olvastam a reklámodat. Kifejezetten nem szimpatikus, hogy előregyártott személyiségtesztet ajánlgatsz. Ráadásul szcientológus forrásból. És csak azért nem törlöm a hozzászólásod, hogy ezt lássa a napi néhány ezer olvasóm is.

 2. jobangel
  mondta:

  @Exelect: Légyszi ne itt reklámozz.

 3. Exelect
  mondta:

  A betanítható munkára sem mindegy, hogy milyen személyiségű embert veszük fel. Sajnos az álláskeresők sem tudják feltétlenül magukról, hogy milyen állás illik hozzájuk, mert a lelkesedés nem mindig elég. A recepciós és irodai asszisztens, irodavezető állások igen népszerűek, mert nem kell hozzá különösebb végzettség, azonban ez senkit se tévesszen meg, ezek nem könnyű munkák, továbbá rengeteg felelősség van ezeket a pozíciókat betöltő embereken. Nem árt tehát kideríteni még a személyzetfelvétel előtt, hogy alkalmas embert veszünk-e fel. Ehhez pedig az önéletrajz csak egy száraz tényszerű adathalmaz, ami ugyan mutathat sok hasznos tapasztalatot, de nem válaszolja meg azokat a kérdéseket például, hogy Beér-e időben, nem késik, nem hiányzik sokat? Milyen gyorsan adja tovább a hozzá beérkező információkat a megfelelő munatársaknak? Képes-e mindig kedves lenni az ügyfelekhez, kollégákhoz, avagy ingadozó a hangulata, és csak az állásinterjún ment a mosolygás fél óráig? Stb. Stb. Ne felejtsük el, hogy emberekről van szó, akiket befolyásol a személyiségük, az éppeni lelki állapotuk, a magánjellegű problémáik, a motivációjuk, a monotonitást tűrő képességük, és csak mind ezek után bukkan fel szakmai tapasztalat, gyakorlat, és a végzettségből fakadó tudás. Aki dolgozni akar, az tud is, olyan munkaerő nem lehet rossz, aki motivált a munkavégzésre! Azonban a nem hozáillő posztra kerül, akkor nem fog jól termelni, a munkáltató is kiakad és a munkavállalót is kudarcként éri ez, mindkét fél leértékelő véleménnyel lesz egymásról, miközben a folyamat során nem egymással van bajuk igazából.
  hr-tippek.hu/hogyan-vegyunk-fel-hosszutavon-is-megfelelo-munkatarsat

 4. jobangel
  mondta:

  @HellsAngel: brrr, nagyon rosszul hangzik…

 5. HellsAngel
  mondta:

  Az talan meg a jobbik eset, ha fel sem veszik a botor palyazot, az talan rosszabb, ha felveszik es belebukik, mert visszakerul a startmezore es meg a kudarc is ott van. A kedvenc intersparomban valami kulonosen antipatikus penztaros magyarazta a kollegajanak, hogy ezek a semmirekellok neha kisirjak a fonoknel, hogy felvegyek oket, mert hogy vegrehajtok es valas es ehezes es satobbi, aztan egyszeruen nem birjak meg ezt a munkat sem. Na, ez az, amit az ember az ellensegeinek sem kivan.

 6. naccsága
  mondta:

  Imádom, amikor ismerősök degradálják ezt a munkakört. „Áh, te csak kávét főzöl meg mosolyogsz, néha felveszed a telefont…”
  Akkor ülj ide, aztán csináld, mindjárt meglátod, hogy nem csak ennyi.
  Nagyon dühítő ez a hozzáállás.

 7. jobangel
  mondta:

  @maxval, a gondolkodó birca: Ez igaz, de nincs 4 hét, ezekben az állásokban általában gyorsan kell kezdeni. Ezért ide csakis „kész” emberek jönnek szóba.

 8. maxval, a gondolkodó birca
  mondta:

  4 hét tréning és mindenki képes rá. Aki mégsem, az hamar rájön.