Tanuljunk könyvből állást keresni!

Tanuljunk könyvből állást keresni!

Van, mikor ez a kérés felém: hogy ajánljak álláskeresési szakirodalmat, mert szívesen olvasnának megbízható könyvet, és bíznak benne, hogy én tudok ajánlani. Nos, teljes meggyőződéssel szinte egyetlen könyvet sem. Ez nem a könyvek hibája, az íróik legjobb tudásukkal leírják az önéletrajzírás általános szabályait, egy ideális világban jól működő karriertervezést, célkitűzések kialakítását, álláskeresői tárgyalástechnikát, levélírást stb. De a mi kis valóságunk nem az „ideális világ”, ha ezt az átlagos álláskereső elolvassa, először azt látja benne, hogy lehetetlen. Ha így kell, akkor nálunk nem lehet állást keresni. Ezért kizárólag ezek a könyvek nem fognak segíteni. Én mégis azt gondolom, hogy hasznos őket elolvasni: szemléletformáló, fontos információkat adó könyvek, de álláskeresési útmutatónak korlátozottan használhatók. Mindenki esete, lehetőségei egyediek, a könyvek pedig túl általánosak.

Van ugyan néhány kedvenc könyvem a témában, de néha megfogalmazok itt a blogon olyan gondolatokat is, amik homlokegyenest ellentmondanak a könyvben írtaknak, mégis működnek. Sőt, egyes témákban csak ezek működnek igazán jól – pl. részletezett tudásleírás, feladatleírás az önéletrajzban, ami az én „mániám”, amire sokan mondják, de csakis álláskeresők, hogy szerintük túlzás. Mégis működik, mert pontosan tájékoztatja a CV olvasóját a jelölt szakmai státuszáról. Ellenben a „legyen rövid, tömör” c. hasznavehetetlen tanáccsal, ami azt eredményezi, hogy egy álláshirdetésre érkező 400 adminisztrátorjelölt mindegyik „általános titkársági feladatokban” tapasztalt. 2-3 meg leírja, mit is tud valójában. Tehát, könyvek, amiket érdemes a témában elolvasni, majd a saját helyzeted szerint változtatni a benne leírtakat:

 • Dr. Telkes József: Állásvadászat
 • Kifferné E. Anikó: Álláskeresés ABC

Ez a két könyv talán össze is foglalja mindazt, amit álláskeresőnek nagy hirtelen el lehet mondani a témáról. Az álláskeresés speciális területei, pl. Linkedin-használat, énmárka építés, vezetői álláskeresés, túl frissek ahhoz, hogy jól bevált könyvek legyenek jelen a piacon, inkább a szakértői blogok közt érdemes keresgélni.

Blogoló tanácsadók

Sokat tanultam Abby Locke munkájából, pl. a vezetői portfólióról tőle hallottam először. Magyar szakértők közül Kelkó Tamás írásait álláskeresőként is érdemes olvasni, bár az ő célcsoportja új kollégákat kereső cégek, jól meg tudja mutatni az írásaiban, mi fontos egy kiválasztónak, munkáltatónak az álláskeresőben (két szóban: a hozzáállás és a szaktudás).

Linkedin

Linkedinről sok könyvet írtak, főleg abban a témában, hogy lesz az üzleti kapcsolattartásból ügyfélszerzés. Álláskeresőként ezzel nem sokra megyünk, de azért fellelhető pár álláskeresést taglaló könyv is, szerintem a legjobb ez:

Chris Perry: LinkedUp: The Ultimate LinkedIn Job Search Guide

Nem hiszek a sikerkönyvekben, az ezoizé önfejlesztő csodakönyvekben. Az önfejlesztés hosszú folyamat, sok zsákutcával, arra nincs idő álláskereséskor. Azt kell eladni az álláspiacon, ami most megvan az álláskeresőben soft skillek szintjén, nem azt, ami majd egyszer talán lesz. Persze, fejlődni kell és érdemes, akár könyvek segítségével is, de álláskeresésben ez nem hoz áttörést. Sőt, ahogy észrevettem, jónéhány ilyen könyv inkább álomvilágba viszi az olvasóját, semmint visszarángatja a valóságba. Pl. MLM-körökben gyakori mindenféle önfejlesztő könyvek ajánlgatása, de hiába erősíti meg szegény kezdő MLM-est a könyv abbéli hitében, hogy sikeres lesz, törvényszerűen nem lesz az.

Linkedin Pulse

Sok tanácsadó publikál a Linkedinen, amikről megfelelő témára válogatva a Pulse szolgáltatással könnyen értesülhetsz. Néhány nap és 40-50 cikk után meglesznek a kedvenceid, akikkel vagy egyetértesz, vagy adaptálod a gondolataikat a te helyzetedre, esetleg a kommentelőik közt találsz jó gondolatokat a továbblépéshez.

A mindenható(?) racionalitás

A hozzáállásbeli fejlődést szerintem a racionalitás segíti a leggyorsabban. Ha az álláskereső félreteszi a negatív és akadályozó gondolatait, előítéleteit a munkáltatókkal, HR-esekkel, magyar munkaerőpiaccal kapcsolatban, akkor tud a munkakeresésre koncentrálni, a cselekvéseit, döntéseit racionálisan mérlegelni. Ehhez pedig nagy kedvencem, Mérő László könyvei adnak érdekes muníciót. A legutóbbi nyereményjátékomban pont ezért az ő egyik korábbi könyvét sorsoltam ki.

Mérő László írásai sok olyan dilemmára, döntési lehetőségre világítanak rá, amit más rendszerezve, lehetőségeket végiggondolva nem írt meg, így sokat tanulhatunk tőle. Álláskeresésben pl. érdekes dilemma, hogy a pillanatnyi megélhetésért elvállalt alkalmi munka rombolja-e hosszútávú karriercéljainkat? Ha elvállalja a fizikai munkát, van-e még visszatérés az értelmiségibe? Ha nem vállalja el, határozott karriercélért nem adnak kenyeret a közértben, de érdemes-e felélni a pénzügyi tartalékokat, abban a reményben, hogy nem törik meg a karrierív, vagy inkább mégis a napi megélhetés a fontos? És máris rájövünk arra, hogy racionális megoldásból is többféle lehet…

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. jobangel
  mondta:

  @doggfather: Hát ja, csak ott szűrésre használták 🙂 Szitu: vészhelyzeti oktatás, mesélik a lehetőségeket, kivédési technikákat, és akkor jön a naiv kérdés az egyik tanonctól, hogy akkor mit kell csinálni, ha … Az oktató válasza, hogy háááát, küzdeni kell. Néhányan következő alkalomra már nem jöttek 🙂 (meg is írtam itt: jobangel.blog.hu/2012/05/26/veszhelyzet_429 )

  És miért is kell küzdeni? Mert ugyan nincs rá tankönyvi megoldás, de ki kell találnod valamit, és hátha neked akkor és ott az a valami működni fog, és megúszod. Tényleg mint az életben 🙂

 2. doggfather
  mondta:

  @jobangel: ez a küzdeni kell jó. 😀

  és igaz kábé az élet minden területére. 😀

 3. jobangel
  mondta:

  @doggfather: hát pedig típusok, azok működése, meteorológia, vészhelyzetoktatás, stb. jó, ha tudja az ember… Bár a vészhelyzetoktatást két szóban tudnám összefoglalni: küzdeni kell. Azért megnyugtató, ha ennél többet is tud az ember a témáról 800 méter magasban 🙂

 4. doggfather
  mondta:

  @jobangel: hát az ejtőernyőzés pont egy dolog amit nem könyvből tanulnék. 😀

 5. jobangel
  mondta:

  @doggfather: Háát, úszni, biciklizni biztos nem. Ellenben az ejtőernyőzést bizony könyvből kezdtük tanulni, pedig a gravitáció egy megbízható dolog, és mégis 🙂

  Az „á, ezt könyvből nem lehet” szerintem mindig az adott téma misztifikálására irányul. Én hiszek a tárgyi tudásban, amire ráépülhet a gyakorlat, és kialakulhat a rutin. De tárgyi tudás nélkül ez nem fog menni.

 6. doggfather
  mondta:

  van olyan dolog amit könyvből meg lehet tanulni?

  Mert nem nagyon találkoztam olyan szakemberrel eddig (és mindegy, hogy milyen téma szekértője) aki Ne azt állította volna, hogy „á, ezt könyvből nem lehet megtanulni”.

 7. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Igen, így értem, hogy asszisztenst, fizikai munkást apróhirdetésben igen, de komoly pozícióra kétlem.

 8. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Az pozíciótól is függ, hol hirdetnek, önmagában az OLX még nem lenne kizáró ok, szerintem még a gmail sem (akarom én az OLX-en a céges mailemet használni?). Nyilván HR managert nem OLX-en keresünk, adminisztrátort talán, fizikai munkást meg nem a profession.hu-n (bár vannak próbálkozások náluk is).

 9. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Pedig ilyesmivel van tele az olx. 🙁
  Gondoltuk az ismerősömmel, h ez vmi ilyesmi, mert komoly cég nem itt hirdet és nem gmail-lel.

 10. jobangel
  mondta:

  @levendulabandi: Eléggé valószínűtlen… Volt pár éve vmi MLM, amiben HR-eseket kerestek, akiknek majd HR-eseket kell keresni, és vmi biztosítós izé volt még belekeverve, h kapsz állást, ha befizetsz ilyenolyan pénzügyi konstrukcióra. Lényeg, hogy büntetőeljárással végződött az ügy, mielőtt komoly károkat okozott volna (hepiend?) Remélem, ez nem annak az újraélesztése.

 11. levendulabandi
  mondta:

  Off: mennyire valószínű jobAngel, hogy egy 200 fős cég az olx-en keres hr igazgatót, méghozzá gmail-es emilcímmel? Egy ismerősömet érdekelné, de nem mer pályázni, mert fél, hogy kamu, adathalász, esetleg szci egyházhoz kötődő valami? Vagy ami szokott lenni: jutalékos ügynöki munka és ezt hirdeti a jóember különböző pozíciónevek alatt? (mert ilyenbe is belefutni)
  olx.hu/hirdetes/hr-igazgato-ID26DH3.html

 12. levendulabandi
  mondta:

  @jobangel: Kelkó Tamás blogját is rendszeresen szoktam olvasni, ő is jó sok hr témában.

 13. jobangel
  mondta:

  @pingwin: megnyugtató, hogy már ex-HR-es és nem aktív 🙂

 14. pingwin
  mondta:

  mindkettot egy ex hr-es ajanlotta 🙂

 15. pingwin
  mondta:

  @jobangel penzt en se adta erte amugy meg egy nagyobb csomag van benne mas is, bar annyira nem szimpatikus a szerzo

  timar krisztina online kurzusanak elso leckejet oovastam es szerintem nagyon altalanos valamint tenyleg nem szep

 16. jobangel
  mondta:

  Bánki Tamás Linkedin blogját ismerem, az nagyon jó, tehát a könyv sem lehet rossz 🙂

 17. jobangel
  mondta:

  @pingwin: Gerilla önéletrajzot nem olvasunk, csakis elrettentő példaként emlegetjük, főleg nem adunk érte pénzt 🙂 Tímár Krisztinát nem olvastam, mert a honlapja elijesztett, de ettől még lehet jó.

 18. levendulabandi
  mondta:

  @pingwin: Nekem a gerilla Cv nem vált be. Sem a kreatív. Úgy gondolom, aki komoly álláshelyekre pályázik, pl jogász, könyvelő, mérnök, ott pont ellenkezőjébe csap át egy színes, ugráló, grafikus Cv. Ha grafikus vagy marketinges akar lenni valaki, ott meg lehet, hogy jó egy kreatív cv.

 19. pingwin
  mondta:

  barath andras gerilla oneletrajz csomagjat olvasgattam illetve timar krisztina online trainingjet

 20. Napfeny81
  mondta:

  Kedves JobAngel! Mi gondolsz a magyar nyelvű LinkedIn könyvről? Érdemes megvenni, vagy a külföldi jobb? Erre gondolok: http://www.drlinkedin.hu/koumlnyv.html