Önéletrajz 4.

Önéletrajz 4.

Most vágjuk a legnagyobb fába a fejszénket, ez a munkatapasztalatok leírását jelenti. Az eddigi fejezetek tényeket írtak le, nem nagyon lehetett benne hibázni. Most jön az „irodalmi alkotás”, „tálalás”, akár „marketing”, hogy egy – méltánytalanul – közutálatnak örvendő fogalmat használják.

Ez az a fejezet, ami végképp meggyőzheti a munkáltatót, hogy te kellesz neki. Mert pont olyasmiket, pont úgy csináltál eddig is, ahogy az általa keresett új kollégától elvárja, vagy éppen látja benned, hogy meg tudsz felelni az elvárásainak. Na, elég is a marketingből, csapjunk bele.

Miután regisztráltál az álláskereső oldalakra, hírleveleket is fogsz kapni, álláshirdetésekkel. Ha úgy érzed, hogy a meghirdetett állás neked való, ne habozz, jelentkezz!

Ha nem is felelsz meg pontosan a kiírásnak, akkor gondold át az alábbiakat, és jelentkezz!

 • Ha nincs meg a kért szakirányú végzettséged, de évek óta igazolhatóan ezen a területen dolgozol,
 • Ha valami könnyen megtanulható dolgot kérnek, amit még nem tudsz, de meg tudnád tanulni.
 • Ha az elvárásokban nem felelsz meg teljesen, de a megjelölt előnyöket tudod teljesíteni.
 • Ha x év tapasztalatot kérnek, de neked kevesebb van.

Be kell látnod, hogy az állás nem neked való, ha:

 • a kért nyelvismeretet nem tudod teljesíteni.
 • nem dolgoztál még az adott területen, és gyakorlott embert keresnek.
 • az elvárásoknak a felét sem tudod teljesíteni.
 • ha a beállítottságod, hozzáállásod nem passzol a munkához.

Az esélyeidet nagyban növeli, ha az álláshirdetésre pontosan válaszolsz, azaz azt adod, amit ott kérnek. Ez a már említett „testreszabás”. Vegyünk egy álláshirdetést (ez egy valós hirdetés, a netről szedtem, már lejárt):

Piacvezető személyzeti szolgáltatóként teljes körű HR – megoldásokat kínálunk munkavállalóink és megbízóink számára egyaránt.

Multinacionális partnerünk számára keresünk munkatársakat az alábbi munkakörbe:
Logisztikai munkatárs

Elvárások:

 • Releváns felsőfokú végzettség (logisztika, beszerzés),
 • Legalább egy éves releváns tapasztalat multinacionális környezetben,
 • Raktárkezelési ismeretek,
 • Dokumentációk kezelésében való jártasság,
 • Folyamatkezelésben való jártasság,
 • Tárgyalóképes angol nyelvtudás szóban és írásban egyaránt,
 • Rugalmasság, jó kommunikációs készség,
 • Új dolgok gyors megtanulására való készség,
 • Új programok megtanulása ne okozzon gondot (SAP),
 • Motivált, pozitív gondolkodású munkavállalót keresünk.

Feladatok:

 • Raktárkezelés folyamatának ismerete, kezelése,
 • Leltározási folyamatok kezelése,
 • Dokumentációk kezelése,
 • Értékesítési osztállyal való folyamatos együttműködés,
 • Ad hoc feladatok elvégzése.

Egyéb információ:

 • 1 éves határozott idejű szerződés, megfelelés esetén várható hosszabbítás,
 • Munkavégzés helye: 23. kerület (céges busz biztosított),
 • Versenyképes fizetés.

Pozíció területe(i):

 • Szállítás / Logisztika
 • Beszerző
 • Logisztikus / Fuvarszervező
 • Raktározás Készletezés

Munkavégzés helye:
Budapest

Jelentkezés módja:
Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését és megfelel az elvárásoknak, kérjük, küldje el angol és magyar nyelvű szakmai önéletrajzát fizetési igénye megjelölésével a 111-22-333 hivatkozási szám feltüntetésével az alábbi e-mail címre:

 

1. Olvasd végig, pontosan! Tudnád vállalni? Akkor egy erre való önéletrajzot kell írni! Nyisd meg a már összeállított önéletrajz-vázlatod, mentsd el egy új néven, és kezdheted. Nézzük miket kérnek az Elvárások alatt:
2. Releváns felsőfokú végzettség. Van ilyened? A végzettségek, képzettségek felsorolásánál most ez legyen az első helyen (igen, borulhat az időrend) Az önéletrajzodban van-e olyan végzettség, képzettség, ami erre az állásra nem kell, és egyáltalán nem is kapcsolódik hozzá? Ez(eke)t töröld. Fölösleges információk, ne foglalja a helyet, ha nem segít az álláshoz.
3. Legalább egy éves releváns tapasztalat multinacionális környezetben, – Figyelem! Az is multinacionális környezet, ha nem ott dolgoztál, csak kapcsolatban voltál velük a munkád során! Ha volt ilyen, a munkatapasztalataidat írd át úgy, hogy ez látszódjon belőle! Még akár azt is megteheted, hogy megnevezed ezeket a multinacionális cégeket. A munkatapasztalatok fejezetben most valami ilyesmi is szerepeljen az adott munkahelynél:
multinacionális ügyfeleink megrendeléseinek kezelése (pl. Multicégnév1, multicégnév2)
Ha a régebbi munkahelyeid egyike multi volt, akkor az ott szereplő leírást is kicsit vedd bővebbre, mint a többit.
4. Raktárkezelési ismeretek – munkatapasztalatok közé be kell írni, ha volt raktárkezelési feladatod, ill. Egyéb fejezet rovatba beírni, hogy raktárkezelési ismeretek.
5. Dokumentációk kezelésében való jártasság – munkatapasztalatokba beírni, hogy milyen dokumentációkat láttál: ezesetben megrendelések, visszaigazolások, fuvarlevelek stb. lehetnek relevánsak. Ha láttál, használtál, kezeltél ilyeneket, meg kell említeni.
6. Folyamatkezelésben való jártasság – Szintén le lehet írni a munkatapasztalatokban, ha volt ilyen. Ha kifejezetten ilyesmivel foglalkoztál, akkor megér több sort is.
7. Tárgyalóképes angol nyelvtudás szóban és írásban egyaránt – nyelvtudás rovatban ezt a nyelvet tenni az első helyre, mindenképpen odaírni, ha tárgyalóképes vagy (nem, a felsőfokú nyelvvizsga nem ugyanaz. Írd oda, ha van, de a “tárgyalóképes” szót fogja keresni az olvasó).
8. Rugalmasság, jó kommunikációs készség, + Új dolgok gyors megtanulására való készség, – Na ezekkel nem megyünk semmire, hagyjuk. Mindenki tud rugalmas lenni, kommunikálni is, nem tudjuk mi számít náluk jónak. Reméljük, hogy a te kommunikációd megfelelő lesz, elvégre ezért szabod most az önéletrajzod, mint az álláshirdetővel való kommunikációd első lépcsőjét. Új dolgokat mindenki meg tud tanulni, ez sem egy jól megközelíthető tulajdonság. Majd egyszer dühöngök a béna álláshirdetéseken is, most önéletrajzot írunk neked.
9. Új programok megtanulása ne okozzon gondot (SAP) – Ha van SAP tudásod, a számítástechnikai ismeretek fejezetben vedd előre. Írd oda azt is, milyen modulokban dolgoztál.
10. Motivált, pozitív gondolkodású munkavállalót keresünk – ezzel is sokramentünk, köszönjük Emese! Mert ha nem írja le, akkor valószínűleg azt hisszük, motiválatlan, pesszimista embereket keresnek.

Dühöngés után nézzük, mik az elvégzendő feladatok ebben a pozícióban! Csináltál ilyesmiket? Akkor ezeket is be kell írni a munkatapasztalatokba, minden munkahelyedhez, ahol csináltad.

Egyéb információ. Méghogy egyéb! Ez az egyik legfontosabb!!! Vedd figyelembe, hogy 1 éves szerződést fognak kínálni. A határozott idejű szerződés mindig magasabb fizetéssel is jár, elvégre komoly kockázatot vállalsz.

Meg benne van a pakliban, hogy 1 év múlva megint kereshetsz állást! Munkavégzés helye céges busszal megfelel?
 

Most van kész az önéletrajzod, erre az adott állásra. Mivel angol nyelven is kérik, írd meg angolul is, ugyanezt! Ne legyen más az angolban. Ezek lesznek az e-mailes jelentkezésed mellékletei.

Motivációs levelet nem kérnek, ezt most hagyjuk. Fizetési igényt kérnek, ezt még beírjuk majd az önéletrajzba. Ez tehát kísérőlevél, nem motivációs levél. A következő poszt ennek megírásáról fog szólni.

Fordított időrendben, a legfrissebbtől kezdve visszafelé, soroljuk fel az összes munkahelyet, az alábbi formában:

______________________________________________________________

Munkahelyi tapasztalatok

Pénzügyi ügyintéző, Ilyenolyan Kft., 2001. január – 2003. december
Felelős voltam a beérkező számlák teljesítésigazolásainak ellenőrzéséért, a számlák jóváhagyásra előkészítéséért. Közvetlen felettesem a pénzügyi vezető volt. Kapcsolatot tartottam a hazai és nemzetközi (német, kínai) beszállítók számlázási osztályával, számlareklamációkat intéztem.

Irodavezető, Akármelyik Zrt., 1995. december – 2000. december
A vezérigazgatói titkárság vezetéséért voltam felelős. Feladatom volt a vezérigazgató napirendjének kezelése, találkozók szervezése, irodaszerek beszerzése, beérkező számlák jóváhagyásra előkészítése. 

______________________________________________________________

A formátumot nézzük át gyorsan:
Legelöl álljon, hogy milyen pozícióban voltál. Figyelem! Nem a munkaszerződésben megnevezett pozíció kell (ami sok esetben „asszisztens”, „adminisztrátor” vagy más általános dolog), hanem a valós tevékenységre jellemző pozíció, amit betöltöttél. Ezt ki is emelheted, vastagítva, aláhúzva, ízlés szerint.

Pozíció után a munkahelyed rövid megnevezése, precízen! Kötőjellel, kisbetűvel, nagybetűvel úgy, ahogy az a cégjegyzékben szerepelt. Mert könnyű utánanézni, és aki még a cégnevet sem tudja rendesen leírni, miután ott dolgozott, attól milyen munkát várhatunk el? (www.e-cegjegyzek.hu oldalon rákereshetsz, ha nem vagy biztos benne.)

Időszak: erre több iskola is van, általában évszám és hónap a szokásos, ha csak éveket írsz, az sem hiba. Ha fix idejű munka volt, akkor azt érdemes itt jelölni („határozott idejű szerződés”, „projektmunka”), nehogy gyanús legyen, hogy évente más helyen dolgozol.

Leírás: itt véreznek el sokan. Egy munkahelyhez maximum 4-5 sor lehet, de az legyen konkrétum! Nem „általános titkársági feladatok”, mert azzal nem megy semmire az olvasó. Van ahol titkársági feladat a recepció is, van ahol a minőségbiztosítás is odatartozik, vagyis mi az „általános”? Nem „számlák kezelése”, mert mi is az? Lefénymásoltad, lefűzted, kontíroztad, iktattad, könyvelted? Ebből sosem tudjuk meg. A szakterületedet te ismered, pontosan tudod, mik a fontosak, kiemelendők. Gondold végig, írd le. Kerüld a terjengős megfogalmazást, mert úgysem olvassák végig, csak a nekik fontos kulcsszavakat fogják keresni. Ha ezek nincsenek benne, nem választanak ki.

A fenti példákban próbáltam utalni arra, miket érdemes feltüntetni. Általában azt, hogy mit csináltál, milyen pozícióban volt a főnököd (ha külföldi, azt főleg kiemelni, mert valószínűleg idegen nyelven kommunikáltál vele, ami fontos), cégen kívül kikkel tartottad a kapcsolatot. A szöveges megfogalmazás helyett lehet felsorolás is. Nemzetközi munkáknál a „nemzetközi” szó legyen benne, ill. hogy milyen országokkal, milyen nyelven álltál kapcsolatban.
 

Ez szép kis munka lesz, kitartás, hamarosan készen vagyunk. A következő fejezet már az utolsó lesz!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük