Túlképzett vagyok. Tagadjam le a diplomámat?

Túlképzett vagyok. Tagadjam le a diplomámat?

overqualified.pngA túlképzettség miatti elutasítástól való félelem elő szokta hozni ezt az „opciót”. Nem ez az egyetlen megoldás a túlképzettségre, de néha ezt kell tenni. Fontos, hogy ezt mindig ideiglenes megoldásnak tekintsd!

Alapvető, hogy az önéletrajzot úgy írjuk meg, hogy a céljainkat szolgálja, és ha most hirtelen kell egy állás, akár fizikai munka is, csak fizessenek a munkánkért, akkor a diploma oda sok lesz.

Az álláskeresőkben ez mindig rossz érzést kelt, „nem azért tanultam”, „büszke vagyok a diplomámra”, „nem akarom hazugsággal indítani a kapcsolatot”, „nem akarom letagadni”.

Ha sorra vesszük ezeket a mondásokat, akkor látjuk, mi a baj velük. Álláskeresési tanácsadó szemmel „csak” annyi, hogy nem mozdítja ki rossz helyzetéből az álláskeresőt, márpedig, ha felmerült, hogy ez egy megoldás, akkor ott már hirtelen kell állás.

„Nem azért tanultam”

Tényleg nem. Volt egy terved, egy elképzelésed, vagy csak sodródtál, mindegy már. Amit megtanultál, azt nem is veszi el tőled senki, és az a helyzet, amiben most vagy, azért lehet átmeneti, mert használod, fejleszted közben a szakmai tudásod, és ennek segítségével továbblépsz majd. Iszonyú nehéz úgy lépést tartani a szakmával, hogy közben kétműszakos munkarendben gályázol valahol, ezt értem, tudom, hasonló helyzetben voltam is. De magadért, magadnak meg kell tenned. Tűzz ki magadnak egy reális célt, pl. napi 1 óra szakmázás (amibe már a szakmai állás keresése is beleérthető) legyen minden nap. Hétvégén is. Pirosbetűs ünnepen is. Így nem fog elveszni, amit tanultál, és minden napodban lesz egy időszak, amikor a szakmai jövődre koncentrálsz.

„büszke vagyok a diplomámra”

Helyes. Tanultál, dolgoztál érte sokat, ez egy „sportteljesítmény”. Egyszer megugrottad a lécet, de most olyan helyzetben vagy, amikor ez nem segít, ebből nem tudsz építkezni. Ezen a helyzeten lehet változtatni, ezen dolgozol is, ugye? Most azt a munkát kell elvállalni, amiért a leghamarabb fizetnek, ezt el kell fogadni. Ettől legalább az anyagi gondjaid enyhülnek, és ez is egy cél.

„nem akarom hazugsággal indítani a kapcsolatot”

Szerintem a leggyengébb kifogás. Az nem hazugság, ha releváns önéletrajzot írsz, márpedig árupakolói önéletrajzba nem a diploma kell, hanem az, hogy jó az erőnléted, precíz vagy, és kíméletesen bánsz a termékkel. Amikor beadsz egy ilyen CV-t, akkor nem kérdezik, hogy „mondja kedves, nincs magának véletlenül diplomája?” és neked nem kell azt hazudnod, hogy nincs. Ha esetleg mégis megkérdezik, meg lehet mondani, hogy van, de nem releváns, és most az nem ad neked lehetőséget arra, hogy állást találj vele, szóval itt vagy, munkára készen.

Emellett láttam már így elhelyezkedett diplomás raktári segédmunkást, aki 1 lépésből üzletágvezetővé vált. „Pofátlanul” megpályázta az állást a cége raktárából, a termékismerete pont jól jött az adott pozícióhoz, érvelt hát vele. A cég meg örült, hogy van „kész” ember, akit nem kell betanítani, mert érti a cég működését, ismeri a kollégákat, vevőket és a termékeket is. Főnyeremény. Másik raktárost akkoriban még könnyebb volt találni.

„nem akarom letagadni”

Lsd. még a hazugságos rész… Az akarat meg olyasmi, ami rajtad múlik. Mérlegeld, milyen helyzetben vagy, abból a helyzetből mire van lehetőséged, mit lehet akarni. Majd dönts, racionálisan.

Mert bizony a fenti mondások mindegyik érzelmi alapon érkezik, de ilyenkor jobban járunk a racionalitással.

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

És megint! Álláskereső workshop nőknek! Részletes információkért, regisztrációhoz kattints a képre:

event-final-1-791x1024.jpg

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. Irbisz
  mondta:

  @preddy: „Számomra, mint munkaadónak, gyanús a több diploma! Szvsz a jelentkező még a mai napig sem találta ki, hogy mi szeretne lenni! „

  mi köze annak ahhoz, h. 15-20 éve valaki elvégzett több iskolát? milyen következtetést lehet ebből elvonni arra nézve hogy ma csapong??
  alighanem semmilyet, de azt igen h. nem álltál kétszer sorban amikor az észt osztották. Ilyen hülye kádárista gondolkodású munkaadók miatt siralmas a magyar gazdaság termelékenysége és hatékonysága, és kicsi az értékteremtő hányad (pár, a nyugati gondolkodást és racionalitást jol alkalmazó multit kivéve).
  Ma már nincsenek élethosszig tartó szakmák, szükséges az állandó továbbképzés, nem véletlen a life log learning te tanulatlan segg.
  Pont az a gyanús ha valaki nem tudja igazolni h. képzi magát állandóan.

 2. preddy
  mondta:

  Számomra, mint munkaadónak, gyanús a több diploma! Szvsz a jelentkező még a mai napig sem találta ki, hogy mi szeretne lenni! Egy főiskolai, egyetemi végzettség önmagában nem elégséges hatékony munkavégzésre, ahhoz több év kell, viszont aki „csapong” az mindig kezdő marad…

 3. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet:
  Vagy egyéb elvárásai magasak lennének. Egy „magasan” képzett könnyebben dobbantana. Egy alulképzettnek nincs választása, így valószínű sokáig ott marad szar körülmények között éhbérért. Ez a valós ok.

 4. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  Túlképzett = túl sok bért kérne

  Nincs jelentősége annak, hogy a raktárban aki pakolja a dobozokat rendelkezik-e diplomával vagy sem. A probléma az, hogy minimálbérre nem vállalná el a diplomás, így ez egy jó ürügy az elküldésre…

 5. Linnax
  mondta:

  Nekem nincs diplomám. De még a szakmai érettségimet is le kellett tagadnom nem egyszer, amikor szükségem volt plusz munkára, bármilyenre. Ja, és a kinézeten és a beszédstíluson is kell rontani, mert secperc alatt rájönnek, hogy nem vagy odavaló, és nem akarnak okosabb embert, mert azzal csak baj van. Az hogy esetleg segíthetne a tudásával, az senkit nem érdekel. Buta melóst akarnak, akivel nincsenek gondok, szó nélkül ugrik, ahogy fütyülik neki. De ha valami csoda folytán felvesznek, akkor légy elkészülve, hogy árgus szemekkel fognak figyelni. Szóval mindenképpen sz-r ügy!

 6. Irbisz
  mondta:

  @diszkriminans: persze, akiknek nincsenek vezetői képességei, vagy lusta némi erőfeszítést tenni, az ugy gondolkodik mint itknight.
  pedig a kivándorlás miatt előbb-utóbb az ő szektorában is gondolkodsmódot kell változtatni, mert hiába az itthon jó pénz, azt 1-2 extrém pozit kivéve külföldön sokkal könnyebb megkeresni. sőt sokkal többet.

 7. Névtelen
  mondta:

  @IT Knight:
  Na az ilyen előítéletek miatt félek a jövőmtől, mivel a technológia folyamatosan változik, ezért még szabadidős önképzés mellett is lesz a jövőben olyan helyzet, hogy egy új technológiában újra junior leszek. Dolgoztam 40-en túli kezdőkkel, nem is volt velük baj team fit szempontból sem, de báhol lehet olyan főnök, aki úgy gondolkodik, mint te.

 8. Névtelen
  mondta:

  @jobangel:
  Igeny de ez ennyire általános? Valahogy olyan érzésem van, hogy az általad körbeírt helyeken nem csak a diplomát kellene letagadnia a diplomásnak, hanem utána erősen meg is kell játszania magát, hogy nehogy már az első héten kivágják a kultúrális távolságok, egymás megnem értése miatt.

 9. jobangel
  mondta:

  @kiber kóbor: Köszönöm az elismerést 🙂

  40-es junior témát fogom boncolgatni, mert van rá igény mástól is, ezúton is köszönöm a témajavaslatot.

  Vállalkozás témát egyszer már említettem, bár azóta a gazdasági környezet sokat változott, a véleményem nem igazán.

  jobangel.blog.hu/2014/10/02/az_onallo_vallalkozas_alternativa_az_allaskeresesre

 10. jobangel
  mondta:

  @IT Knight: Erre az a jobangeles mondás, hogy ha valaki nem illik a csapatodba, akkor nem jó a csapatod. (Extrém esetektől eltekintve ez így van, de 40 évesnek lenni nem extrém eset 🙂

 11. IT Knight
  mondta:

  A 40 éves junior elvileg lehetne jó, de általában a „cultre fit” részen bukik el. Egyszerűen nem illik a csapatba.

 12. kiber kóbor
  mondta:

  Kedves Jobangel,

  Na ez most egy jól sikerült cikk. Gratulálok. 🙂

  A 40-es junior témakört is boncolgathatnád valamikor. Mert bizony nemcsak a 20-on évesek találnak nehezen (első) munkahelyet, hanem a 40/50+ osok, akik tömeges leépítés vagy akármi miatt utcára kerültek.
  Jó téma lehet még „a munkanélküliség helyett a vállalkozás”?

 13. jobangel
  mondta:

  @diszkriminans: ha azonnal kell valami, amiért fizetnek, akkor munkavállalói szemmel érdemes, erről szól, hogy dönts racionálisan.

  Munkáltatói oldalról segédmunkákra tényleg nem nagyon szeretik a diplomást, mert esetleg egy raktárvezetőnek vagy a self-made cégtulajnak sincs diplomája, és akkor jön a feszültség, amit a kisebbségi komplexus generál. Vannak még az előítéletek is, miszerint „itt fog okoskodni nekem”, és persze az okoskodásnak része, hogy tisztában van a munkavállalói jogaival, a többiek meg nem, és „kiképezi” őket. Vagy pár csontvázat kidönt a szekrényből, mert esetleg a nagy bizonyítási vágyban tényleg dolgozni akar… Vagy rávilágít olyan problémára, amitől a vezető hülyének érzi magát, pl. hogy raktárnyilvántartás számítógépen ugyan, de nincs rendszeres mentés, biztonsági másolat.

  Ezek persze olyan félelmek, amik egy jól működő cégnél nem merülhetnének fel, de olyan kevés van.

  De ennél is meglepőbb tapasztalatok vannak, pl. fizikai munkára ne tegyen fel valaki szemüveges fényképet a CV-re, vagy nők esetében kibontott haj helyett ajánlott a konty, lófarok-frizura. És még sorolhatnám…

 14. Névtelen
  mondta:

  A kérdés nem az, hogy hazugság, nem hazugság, hanem hogy érdemes-e. Arra nem kaptunk választ. Igaz-e ez a túlképzettség dolog, vagy csak mítosz, tényleg nem vesznek fel olyat segédmunkára, aki diplomát tüntet fel az önéletrajzában, vagy adott esetben inkább döntenek mellette, mint az alacsonyabb végzettségű mellett. Mostanában annyira nyomják a médiaban, hogy olyanokat kell már felvenni segédmunkára, akik a nevüket nem tudják leírni, ez esetben még ha tudja is a cégvezető, hogy amint jobb állást kap, lelép, nem érdemessebb két jelentkező közül a diplomást felvennie?

 15. Hujber Tünde
  mondta:

  Az univerzálisnak gondolt menedzserekről mindig eszembe jut a Malév, ahol dolgoztam, és ahol velem pont egyidőben került oda egy új vezérigazgató, aki valamelyik vízműtől jött át. Egyes malévesek persze csak úgy hívatkoztak rá, hogy „a vízvezetékszerelő”. 🙂 Mondjuk nem csak ezért ment tönkre a Malév. 🙂

  Az a mondat tetszik a cikkből, hogy „akkoriban raktárost még könnyebb volt találni”. 🙂

 16. jobangel
  mondta:

  @IT Knight: Pedig miért is ne lehetne 40 évesen junior? Pályaújrakezdő, karrierváltó?

 17. Online Távmunkás
  mondta:

  A raktári segédmunkásból lett üzletágvezető Magyarországon ritka, mint a fehér holló, mert a cégek inkább vesznek át a konkurenciától valakit, mint belülről előléptetnék. Ráadásként ott vannak az univerzálisnak gondolt menedzserek, akik simán iparágat váltanak 1-2 évente…

  @IT Knight: Mi már vettünk fel junior pozícióba 40 év feletti hölgyet, aki pályát módosított gyereknevelés után.

 18. IT Knight
  mondta:

  A bejegyzés alapvetően jó és hasznos, de azért amikor valaki azt mondja neked, hogy túlképzett vagy, azt sokszor nem kell szó szerint érteni.

  Mi pl ezt mondjuk valakinek, ha túl öreg. 40 évesen nem fog kelleni junior QA pozícióba.