5 ok, amiért az emberek nem mernek munkahelyet váltani

5 ok, amiért az emberek nem mernek munkahelyet váltani

slippery-road-sign.pngAmikor megkérdezem egy régóta szenvedő, magát végre elhatározó embertől, hogy mire várt eddig a rossz munkahelyén, általában mindenféle tanulságos választ kapok. Az egyik fő motiváció a maradásra az ismeretlentől való félelem. De ennél azért összetettebbek a problémák, ami miatt emberek beleragadnak olyan körülményekbe, amikből ki kellene szabadulni, ami miatt nem mernek továbblépni.

 1. „Máshol sem jobb”

Dehogynem. Már attól jobb, hogy egy új helyen…

… tiszta lappal indítasz, az előzőnél felgyülemlett mindenféle problémát hátrahagyod. Persze, mindenki próbálja felmondási időben tisztességesen átadni a munkáját az arra kijelölteknek, de a lényeg az, hogy konfliktus, akadály, probléma mégiscsak hátra marad. Egy rosszul paraméterezett vállalatirányítási szoftver, amitől naponta szenvedtél, egy ostoba teljesítményértékelési szisztéma, személyes konfliktusok, rosszul működő, de megváltoztathatatlan folyamatok, ami miatt mindig stresszeltél, mind nem lesz. Igen, máshol meg más bajok lesznek, mert tényleg semmi sem tökéletes, mégis, a változás önmagában segít rajtad.

 1. Állást keresni macerás

Tényleg az. Sok plusz munkát, energiát visz el, a siker is elég nehézkesen jön. Viszont ha állást keresel, azzal már önmagában ott van benned a remény folyamatosan: egyszer megszabadulsz mindattól, ami a mostani helyeden rosszul megy. Van, aki tizenévig marad egy helyben, mert inkább alkalmazkodik a körülményekhez, akármilyen rosszak is, de állást keresni nem mer elkezdeni. Nem is tudja hogyan kell, nem is meri elindítani, nem is tudja, hogy megy ez manapság. Pl. azért nem keres állást, mert hogy fog eljárni állásinterjúra? – majd meglepődik, mikor elmondom, hogy nyugodtan kérjen kora reggeli vagy kora esti időpontot, sőt van Skype-os állásinterjúra is lehetőség sok helyen. És ez még csak egy faktor, amiért nem mer nekivágni, sok ilyet tudunk mindenkinél előszedni, megoldást találni egy álláskeresési stratégiai konzultáció keretében. (másik kritikus pont a kapcsolatrendszer felmérése és segítségül hívása álláskereséshez)

 1. „Itt vannak ugyan problémák, de sok szempontból kényelmes”

Értem, hogy közel van pl. a gyermeked ovija, vagy könnyű bejárni reggelente, mert csak néhány villamosmegálló, vagy 10 perc biciklivel. Vagy mert néha elnézik a késést, vagy mert jó a csapat. Jó az egészségbiztosítási csomag, vagy van céges üdülés évente. Ezeket valószínűleg más munkahely is tudja biztosítani. Keresgélj állást, járj el állásinterjúkra. Az is lehet, hogy a céges üdülésnél jobb, ha magasabb a fizetésed, amiből majd a nem cégest is meg tudod fizetni. Lehet, hogy messzebb lesz az ovi az új helyen, de ha adnak céges autót, akkor még időben kevesebb is lehet… Minden állásváltás azt is jelenti, hogy kicsit átszervezzük az életünket, ami bizonytalanná tesz, mint most még ismeretlen, de ahogy a mostani rutinjaidat kialakítottad, úgy az újak kialakítására is képes leszel.

 1. Önbizalomhiány

A szakmai temetők, a diktatorikus főnökök és a mobbingoló környezet együtt, de külön-külön is képesek arra, hogy lebontsák a munkavállaló önbizalmát. Aki elhiszi, hogy egyébként nem jó semmire, direkt szerencse, hogy neki legalább egy ilyen jutott, valójában a barom főnök tök rendes, hogy egyáltalán munkát ad neki. Nem is tudja, hogy durván alul van fizetve, hogy kaphat sokkal jobb feltételeket is egy másik munkahelyen, mert sosem nézett körül az álláspiacon. Beletörődik, elfogadja, hogy nem kaphat jobbat. Ez sokban hasonlít a párkapcsolatban bántalmazottak maradási okaihoz… Ha ilyen ember érkezik hozzám, őt leginkább abban kell megerősíteni, hogy amit tud, és amire képes nem egyenlő azzal, amit most csinál. És a legfontosabb, hogy már elég rossz helyzetben van ahhoz, hogy ne féljen az ismeretlentől, mint pl. álláskeresés, új állás. Velük lehet a leglátványosabb sikereket elérni: már egy állásinterjúra hívás is olyan lelkessé teszi őket, hogy önmagában ezzel a lelkesedéssel el is tudják adni magukat.

 1. Nincs támogató közeg

Összefügg kicsit az előző pontban írtakkal: elfogadta, hogy neki egy ilyen jut, és a család is megszokta, hogy ilyen a munkája, örüljön, hogy egyáltalán talált valamit, és ott tudott maradni… Az állásváltás kockázatos, hát mi lesz most ővelük, a családdal? Sokszor még a családtagok előtt is titkolni kell az állásváltási szándékot, és amikor megérkezik az új állásról egy konkrét ajánlat, akkor is félve áll elő az illető azzal, hogy állást fog váltani. Ilyenkor a racionális érvek segítenek: az új helyen több pénz lesz, talán több szabadidő is. A próbaidős beilleszkedés valóban nehézség és kockázat, de erre is megvannak a megfelelő technikák, amivel könnyebbé lehet tenni.

 

 

# # #

Tetszett a poszt? Lájkold, oszd meg!

Ha személyes segítségre van szükséged az álláskeresésedben, karrierváltásodban, válogass tematikus szolgáltatásaimból vagy ingyenes online önéletrajz-konzultációért írj nekem! További információkért látogasd meg Facebook-oldalam!

# # #

 

 

 

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. erkölcsi hulla
  mondta:

  @Bambano: Is. De inkább a felmondási idő. 3 hónap mocskos sok, turpisságot sejtethet. A próbaidő meg azèrt nem jó, mert 1 hónap után nem sok hivatkozási alapja lehet a bèrtárgyaláson az embernek.

 2. Bambano
  mondta:

  erkölcsi hulla: most az a gondod, hogy a törvény szerinti 3 hónap helyett csak 1 hónap a próbaidőd?

  más: tetves kommentmotor monnyon le!

 3. erkölcsi hulla
  mondta:

  @jobangel: Nagy dilemmában vagyok. Mit gonolsz arról a cègről, ahol 1 hónap a próbaidő, ès 3 a felmondási idő, ès mindez a szerződès aláírása előtti percekben került tudomásomra? Pályakezdő mèrnöki munkáról van szó.

 4. Din Serpahis
  mondta:

  Nos, természetesen semmi garancia nincs arra, hogy az új állás jobb lesz, úgyhogy szerintem amit a fókuszba kell rakni ilyenkor az a pénz. Ha kapsz 20%-al többet a másik helyen az már egy fix előny, még ha nem is lesz jobb a környezet, ebből már profitáltál.

 5. Mr. Waszabi
  mondta:

  Nem tudom, hová lett itt bontottcsirke kommentje, arra akartam válaszolni. Az IT szakma már önmagában lebomlik ma már vagy 10-15 szakterületre. Amihez külön tanulni kell. Egy windows szerver rendszergazda egészen más tudást igényel, mint egy linuxos. Sőt, a linuxokon belül is külön szakterület a debian, vagy a redhat. Én oracle szakértő vagyok 20 éve, az is külön terület, mint az MSSQL vagy a PostGreSql.
  Megváltozott a világ nagyon, alig egy évtized alatt. De az IT szférában dolgozókat pont azért nem mondanám büfé szakmának, mert ott az számít, hogy ért-e egy ember adott technológiához vagy sem. Szóval ennyiben korrigálnám az írást.

 6. Trollmann
  mondta:

  @Kopasz Szuzukis: A rendszergazdával nem értek egyet! Nagyon nem. Csináld utánam!

 7. fabijoe
  mondta:

  @Kopasz Szuzukis: Értem én: sosem láttál még rendszergazdát 1200 felhasználós adatbázis mellett 🙂 Lehet, csak a szót ismered, de ez is nagy dolog ám!

 8. jobangel
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: A munkahelyről mostmár sokat megtudhatsz, szabad kérdezni állásinterjún is, ismerőst keresni, aki ott dolgozik, vagy közös ismerőst keresni azokkal, akik ott dolgoznak pl. a Linkedinen.

  És igen, néha előfordul, hogy nem jön be, akkor tovább kell keresni. A középsz.r nem jó, aki azzal megelégszik, az évekig fog szenvedni benne. És persze pont emiatt lehetnek zsarnok főnökök, rossz munkahelyek: mert mindig lesz, aki elviseli. Ne legyen. Nem kell elviselni a rosszat, mártírnak, hősnek lenni nem jó.

 9. jobangel
  mondta:

  @Nancsibacsi: Én biztos nem keresek rossz helyre senkit, jó helyre is max. ajánlok, mert nem vagyok HR-es 🙂

  @szinhazfüggő: Álláskeresési tanácsadó vagyok, HR-es nem 🙂 jobangel.hu@gmail.com-on kereshetsz. Többit lsd. még a blog felső menüjében.

 10. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  Jah meg a normális munkahely is ritka.
  Még IT területen is kevés van, más területen meg ritka mint a fehér holló…

  Ez itt a probléma. Nehéz a váltás, mert nincs garancia arra, hogy a másik jobb lesz. Az interjúk nagy részén semmi érdemit nem tudsz meg az adott cégről vagy a munkáról.
  Azt akkor lehet, hogy volt egy közepesen szar állásod, amit te le váltottál egy szarabbra? Hát nagyon megérte :D, azt ez még a jobb eset, lehet pár hónap múlva munkanélküli leszel mer annyira nem vált be, na akkor mi van?

 11. laci_52
  mondta:

  A munkahelyváltás, különösen sok év után komoly és kockázatos elhatározás. Ezt tudják a munkáltatók is és a régi gyakorlott szakik mellé pályakezddőket vesznek fel több pénzért, mondván: az öreg megszokta már itt, maradni fog így is.

 12. igazi hős
  mondta:

  @Mr. Waszabi: Úgy tűnik, hogy jelen esetben „alibiszakma”=”rohaggyon meg, mert többet keres, mint én, pedig azt se tudom, mit csinál”.

 13. szinhazfüggő
  mondta:

  tök jó ez a cikk.
  valamiféle tanácsadó vagy? hol lehet téged keresni?

 14. CsakEgysrác
  mondta:

  @Nem taggyűlés volt: Elkezdtem járni pszichológus, segít jól kezelni az idióta emberek (főnőkőt), nem fogsz már idegeskedni, mert ö idegbeteg vagy bolond. Sajnos ahol sok a hülye és az vezető beosztásban, neked kell magadat képezni mentálisan szakemberrel, boldog legyen az életed és ne tegyék pokollá. „Állatkertbe ha üvölt a gorilla az üveg mögött, te nem leszel ideges.” Kb ez megy a munkahelyen is öltönyben.

 15. CsakEgysrác
  mondta:

  Londonba most éppen egy olyan cégnél dolgoztam ahol csak magyarok vannak. Szerintük velem volt a baj 😀 Nem birok beilleszkedni. 3 éve kint élő nem mer megszólalni vagy beszélni angolul. 😀 Ezek osztották nekem az eszet, itt , hogy mennek a dolgok. Nekem 1,5 év alatt volt 8 munkahelyem fent leírt problémák miatt. Munkakör handyman council munkák. Angol fizetés évi 40-50.000 font, ők jó ha kerestek évi 25.000. Van aki már 7 éve ott van folyékonyan beszél angolul. Ezek az okos világ látott magyarok mondták meg nekem a tuti. 2 hét után kiutáltak, mert nem bírtam lesüllyedni a szintjükre. Munka minőséget és a szerszám park egy vicc volt. Kb ilyen részeg szakmunkás, gyorsan készlet minőség esetek felében. Jóvanazúgy 😀 Kérdeztem, hogy dolgoztatok máshol is, ááá külföldiekkel ? Nem. 3 éve kint vagyok azóta ennél a cégnél 😀 (Magamba gyorsan megjegyeztem: Gratulálok barátom, ezért megérte 2000 km re költözni :D)

 16. Mr. Waszabi
  mondta:

  @Kopasz Szuzukis: a rendszergazda alibi szakma? Én eddig abban a tévhitben leledztem, hogy ahhoz érteni is kell 🙂

 17. Nem taggyűlés volt
  mondta:

  Nekem értékesítőként az összeszedett ügyfélportfólió a bajom.
  Mondjuk 3 év alatt összeraktál egy olyan ügyfélportfóliót it területen ami évi 35-40 millió hasznot hoz.
  Ez úgy egy alap it értékesítő rendszerintegrátoroknál.
  Ha kilépek, kezdhetem újra az ügyfélportfólió építését egy másik helyen.
  Az ügyfeleim 100%-át nem tudom átvinni. Van aki a céghez lojális, van aki hozzám.
  Meg amúgy is konkurencia, versenytilalmi stb.
  Vannak kollégáim, akik 90-100 milliós haszonnál tartanak éves szinten.
  Gyűlölik a céget, a tulajdonost, főnököt, egymást. És nem váltanak a pénz miatt, amit valahol megértek.
  Sok új értékesítő arra vár, ki dobja be a törülközőt? És aki bedobja a törülközőt, annak a volt ügyfeleiből kap-e valamit?
  Velem is egyre többször történik meg, hogy reggelente megkérdezem magamtól, jó helyre járok-e?
  Egyenlőre még dilemmázom. Linkedin profil frissítés, tét nélküli állásajánlatokra járás, amit valószínű választok.

 18. Kopasz Szuzukis
  mondta:

  Bla bla bla bla bla!
  Ha elmúltál 45 éves, és nem rendelkezel divatszakmával, mehetsz a levesbe! Nem új munkahelyre.
  A legtöbb cégnél többnyire az alibiszakmákban lehet váltani: háeres, rendszergazda, ügyintéző, projektmanager.

 19. Nancsibacsi
  mondta:

  Én csak azt nem értem, hogy ha mindenki elmegy a rossz munkahelyről, azon emberek helyett vajon ki fog utódot keresni? Csak nem a jobangel? 😀
  Valljuk be: neked pont mindegy, hogy aki munkahelyet vált, az jobb helyre kerül-e vagy rosszabbra: te így is, úgy is megkapod a pénzed. A lényeg hogy váltson – ha jó neki jelenleg, akkor is elmagyarázod hogy rossz, és simán ajánlani fogsz neki irtó rossz helyet is, mert a pénz neked azért ugyanúgy jár.

 20. MAXVAL bircaman közíró
  mondta:

  Amíg elvagyok valahol, minek keresni mást? Aztán meg úgyis kénytelen leszek keresni újat.