Megfelelő állásokra jelentkezel?

Megfelelő állásokra jelentkezel?

ambitious-goldfish.jpgBosszantó, mikor azt sejtjük, azért dobják félre a CV-t, mert „nálunk ő nem lenne elég motivált”. Miközben épp munkanélküli, vagy épp egy nagyon rossz állásban van. Egy ilyen megalapozatlan feltételezés miatt el sem jut állásinterjúra sok értékes ember. Sajnos emögött a feltételezés mögött egy egész csomagnyi téves előítélet áll, mint pl. 35 év fölött akarjon már többet, mint egyszerű beosztotti munka, ennyi tapasztalattal, amennyi neki van, miért csak ennyit akar, talán nem biztos a tudásában? Nyilván ezeknek a feltételezéseknek nem sok értelme van, de mivel létező jelenség, álláskeresőként muszáj rá reagálni.

Ezeket egyetlen módon lehet kivédeni:

ambíciót kell mutatni (akkor, ha van is ambíciód ahhoz, amire jelentkezel, de jó állásod akkor lesz, ha van ambíciód). A feljebblépés, a felelősségteljes munka vágya amúgy is megvan a legtöbb álláskeresőben, mert ugyan ki szeretne értelmetlen munkát végezni?

A tapasztalatom az, hogy akik egyébként egész jól megírt önéletrajzokkal jönnek hozzám, hogy teljes a sikertelenség, még csak állásinterjúra sem hívják, akkor kezdenek sikeresek lenni álláskeresésben, amikor feljebb pozicionáljuk a szakmai ambícióit és persze a fizetési igényét. 35 év fölött junior állásokra pályázni csakis pályaújrakezdőknek, karrierváltóknak szabad – amivel személy szerint nem értek egyet, de attól még ez a felfogás érvényes a munkáltatói oldalon. Racionálisabb érv a „felfelé tekintésre”, hogy alacsonyabb pozícióban több a versenytárs: a kevésbé tapasztaltak, a képzetlenebbek, a kisebb tudásúak, az önbizalomhiányosak mind nagyobb eséllyel indulnak ott, mint a sokat tapasztalt, szakmában már eleget bizonyított ember, aki tisztában is van ezzel. Egy ilyen ember jól megírt CV-jére úgy gondolunk, hogy végre nem agyonáltalánosított „részvétel ebbenabban, meg ilyenolyan feladatok elvégzése” van benne, hanem rendesen le van írva, miket csinált eddig. Mégsem jó, mert nem működik. Legalábbis az adott álláskeresőn így nem működik. Akkor hogyan is kell ezt feljebb pozicionálni?

A felfelé tekintő önéletrajznak is vannak alapkövetelményei:

A személyes adatokból alapból kikerült már a lakcím és a születési adatok, ugye? A személyes adatok után van egy rövid rész, kb. 4-6 sornyi leírás, amiben a valódi céljaidat írod le. Nem az olvasó számára még ismeretlen tudásodat akarod kamatoztatni, és nem része akarsz lenni egy sikeres csapatnak, és persze minden más sablont is elhagysz. Hanem pl. használni akarod a nyelvtudásod, felelősségteljes [beszerzői] pozíciót keresel (vagy akármilyen mást de valamilyen szakmai meghatározás már legyen itt!), kisebb, 4-6 fős csapat vezetését szeretnéd stb. Bármit, amit valóban szeretnél, ide érdemes beírni. Magasabb szinten más tulajdonságaidra is szükség lesz. Mik ezek? Mik teszenek alkalmassá a magasabb szintre? Nem feltétlenül vezetői készségekre érdemes gondolni, specialista, senior pozíciók esetén is jó eséllyel megvannak már azok a készségeid 10-15 évnyi tapasztalattal, amik alkalmassá tesznek magasabb szintű pozícióra.

A feladatleírásokat is érdemes kicsit átalakítani: már jól leírtad, mit csináltál, most azt is érdemes, ez hogyan illeszkedett pl. a cég stratégiájába, mi múlt rajta, és hogy te személy szerint mit tettél a sikerért. Számok, eredmények, bármi, ami elég konkrét – és itt ki is jön az egyik baja az egész cégszervezősdinek: rá fogsz jönni, hogy eddig is elég magas szintű munkát végeztél, csak alacsonyabb pozícióban, kevesebb pénzért… Nem véletlen, hogy most állást keresel. És igen, a fizetési igényedet is meg kell emelned, a megpályázott pozícióhoz.

A CV, motivációs levél ebben a szemléletben megírva jó eséllyel fog sikert hozni, de most jön az, hogy hogyan válassz jól álláshirdetést, amire jelentkezhetsz.

A szakirány megvan, a hirdetések viszont többnyire semmitmondóak. A „junior” és „pályakezdőket is várunk” tartalmúakat hagyd, az nem a te szinted most (ahová pályakezdőket is várnak, oda valójában csak őket várják). Tehát, junior nem, de minden más igen! Azért, mert a cégek ma már kompromisszumkészek, és bizony sokszor ők maguk is rosszul lövik be a szükséges szintet egy pozícióhoz. Néha sajnos csak állásinterjún jövünk rá, hogy valójában a menedzser pozíció csak betanított adminisztrációt takar… Eldönthetjük, kell-e vagy nem, fizetnek érte eleget, vagy sem, esetleg lesz-e onnan, házon belül továbblépés elfogadható határidőn belül. Néha pedig a feladatokból látszik, hogy ezt jól, 3-5 éves gyakorlattal nem lehet megcsinálni. Erre is érdemes pályázni, ha már ott vagy, ki fog derülni, nekedvaló-e a pozíció.

Kifejezetten tilos a „csapatos” érvelés az álláspályázatban, mert azzal pont elkerülöd azokat a pozíciókat, ahová egyetlen, nagyon jól képzett ember kell (specialista), az ahhoz tartozó felelősségi szinttel.

Fontos tudni, hogy erre a felfelé tekintésre is kell idő. Az átlagos álláskeresési idő felgyorsult ugyan, de egy ilyen pozícióról lassabban döntenek, és bizony sokfordulós állásinterjú lesz belőle. Azaz türelem, idő és amíg meg nem érkezik az új állásban az első fizetésed, addig pénzbeli tartalék is kell.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Írj te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mások mondták:

 1. erkölcsi hulla
  mondta:
 2. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @kukatr: Úgy tűnik, a blog tulajdonosa sem tud mit kezdeni ezekkel a felvetésekkel.
  Válasz helyett inkább írt egy másik cikket 😮

 3. kukatr
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: Ha egy interjúzási folyamat bármely pontján kitöltendő űrlapot látok, akkor visszavonom a jelentkezésemet. Örömmel látom, hogy ezt egyre többen tehetjük meg.

 4. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: „A személyes adatokból alapból kikerült már a lakcím és a születési adatok, ugye?”
  Gyakorlati tapasztalatok:
  workaround1 – Az álláshirdetésben kifejezetten fényképes életrajz szerepel igényként. Ha fényképnélkülit küldesz be, akkor félredobják, mert nincs benne fénykép. Ha fényképeset teszel be, akkor félredobják, mert a fénykép alapján túlkoros vagy.
  workaround2 – Az életrajz beküldése után, de még az érdemi interjúztatás előtt kitöltetnek veled egy terjedelmes űrlapot, amin lakcím, születési dátum, vércsoport stb. is szerepelnek. Aki ezt nem tölti ki, eleve kiesett. Aki kitölti, annak máris rendelkeznek a lakcím és születési adataival. A GDPR meg le van…

 5. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: Szerintem a „jelentős megtakarítást értem el” és a „részvétel beszerzések optimalizálásában” között nincs érdemben különbség.
  Annyiban van, hogy ha az életrajzot elsőként olvasó HR munkatárs fogékony az angol buzzwordökre, mint optimalizálás, menedzselés, concurrent engineering, akkor ennek alapján szelektál.
  Ha %-os számot írsz millió Ft-ok helyett, a jelen munkahelyed ugyanúgy beperelhet.
  Arról nem is beszélve, hogy nem mindent lehet számokba foglalni.
  Szerintem egész egyszerűen nem lehet nem általánosságokat írni anélkül, hogy a pereskedés szörnyű réme fenyegessen.

  Más:
  „A személyes adatok után van egy rövid rész, kb. 4-6 sornyi leírás, amiben a valódi céljaidat írod le.”
  Más cv készítő iskolákban ezt úgy tanítják, hogy pont nem a saját erényeidet, tapasztalataidat és céljaidat kell leírni, hanem azt, hogy miben tudsz hasznára lenni a leendő munkáltatódnak. A kettő megint csak üti egymást.

 6. jobangel
  mondta:

  @Berelhetoreklamfelulet: A motivációs levél legnagyobb haszna ott van, ahol nincs „papír”, de el kell adni a tudást, ami viszont van. Kismamától kezdve az autodidaktákig, a külföldről hazatértekig mindenféle embernek segít. Külön jó benne, hogy egy komoly szűrő: ahol el sem olvassák, miért akarunk ott dolgozni, ott akarunk-e dolgozni?

 7. Berelhetoreklamfelulet
  mondta:

  @jobangel:
  Kamu.
  Ha több hónap alatt egy ember sem jelentkezett rá, akkor vagy fel se adták, vagy szarul volt megírva, de jóval valószínűbb, hogy kamu az egész.

  Persze én is láttam már olyan hirdetést, ahol nem adtak meg elérhetőséget, így fizikailag lehetetlen volt az oda történő jelentkezés XD

  Tény, hogy sok helyen évek óta dobálják újra meg újra fel ugyan azt a hirdetést, de nem azért, mert nincs jelentkező, hanem azért, mert bmw-t akarnak venni trabant áron.

  Jah amúgy tényleg van értelme bérigényt megadni… Telefonos interjún megbeszéltem a konkrét igényt az egyik magyar IT-s multinál, azt a személyes interjún az első dolga az volt, hogy azt megpróbálja lealkudni.
  Jah igen, ők még máig keresnek embert, nem tudom miért…

  A motivációs levél meg úgy hülyeség ahogy van. Lehet nagyon ritka esetben elolvassák, de gyakorlatilag az esetek 99,9%-ban az embert egy dolog motiválja: a pénz.
  Most nyilván azt nem írhatja bele, hogy:

  Tiszttel hölgyem/uram!

  Én pénzért jönnék ide dolgozni.
  Sok pénzért.
  Lehetőleg kevés munkával.

  Ha felkeltettem érdeklődését, a mellékelt címen megkereshet.

  Innentől fogva meg a motivációs levél arról szól, hogy mennyire tud HAZUDNI.
  Persze top manager pozícióba, meg egyéb ilyen 0,01%-os speciális poziciókra, lehet van értelme motivációs levélnek, és az oda érkező 3-5 levelet még el is olvassák, de azoknál az embereknél, akik csak egy értékek lesznek egy excel táblába, ott max a keresés finomítására lehetne jó.

 8. jobangel
  mondta:

  @Balfredo Alfredo: Kb. így, de százmillió helyett „jelentős”, vagy hasonló, vagy valamilyen %-os tételt, pl. 5-20%-al kisebb beszerzési költséget eredményezett – hogy miből jött ki ez, milyen módon, ki volt a beszállító azt nem, mert üzleti titok. Vagy esetleg „nemzetközi piacon ismert új partnereket” stb. Esete válogatja. A „részvétel beszerzések optimalizálásában” helyett ezek sokkal jobbak.

 9. Balfredo Alfredo
  mondta:

  @jobangel: „Számok, eredmények, bármi, ami elég konkrét”
  Ez így jól hangzik, csak ha konkrét, akkor simán beperel a jelenlegi céged üzleti titkok megsértéséért.

  Tegyük fel, hogy beszerző vagyok és egy új beszállítót kutattam fel és vezettem be, amivel éves szinten 100 milliós megtakarítást sikerült elérni a cégem számára. Hogy írod le ezt az eredményt számokban és konkrétan, miközben azért üzleti tikot sem sértesz?

 10. Alternatíva
  mondta:

  45 felett szinte lehetetlen elhelyezkedni -egész Európában. Lehet munkaerőhiány, bármilyen más történet, „öreg” vagy. Itt a nagymellű szőke sem segít. A fiatalok ostobák, naivak, tehetségtelenek. A tapasztalt idősebb pedig „drága”.

 11. Meridian74
  mondta:

  @jobangel: De ez a HR-es munkaerőpiaci felkészítő tréninget tartott nekünk egy egész naposat… szóval ő általánosságokban beszélt. Ahogyan te is a blogodban, ő is tanácsokat osztott meg. Aztán amit mondott élesben tapasztalom a mai napig…

 12. jobangel
  mondta:

  @Meridian74: Ja, hát ha 1 db HR-es azt mondta… 🙂 Még szerencse, hogy nem nekem kell leírnom, melyik cégnél működik ez így, ha náluk így meg, arról jó tudni. Mondjuk nem is a legsikeresebb munkaközvetítők.

 13. jobangel
  mondta:

  @LebensraumamOsten: Ez volt régen, hogy „van elég rabszolga”. Mára elmúlt. Vannak hónapok óta futó álláshirdetések, amire egyetlen ember sem jelentkezik. Nem azért, mert rosszak a feltételek, hanem mert nincs ember. A cégeknek kell lejjebb adni mostmár. Nem lesz 2 diplomás adminisztrátoruk, amit érettségivel is el lehet végezni, arra érettségizettet talán még találnak. Ha jól megfizetik.

  A tőkéjét megsütheti, ha nem tudja befektetni, nem tudja kamatoztatni. Fizetési igényt manapság érdemes megjelölni: így alacsonyabb bérkerettel meg sem keresnek. Mostantól a munkavállaló szűr.

  Persze ez a szemlélet még új, a munkavállalóknak is. És úgy tűnhet, mintha csak Budapesten működne így, de lassan begyűrűzik vidékre, és bizony a fizikai munkára is (nem véletlenül volt probléma azzal, hogy nem volt, aki leszüretelje az epret, és most a dinnyések is gondolkodhatnak, ki fogja árulni a dinnyét az út szélén…). Fizikai munkást találni a legnehezebb, főleg, ha tömegesen kell keresni.

  És persze lehet ezt tagadni, de az vajon jó-e a munkavállalóknak? Kinek jó az, ha azt hajtogatjuk, hogy jaj, rabszolgaság van, meg jaj, idősebb vagy? Annak a kifogásait szolgálja, aki most sem talál _jó_ munkát, de ő is jobban járna, ha letenné ezeket. Különben igaza lesz, nem jó állása.

 14. LebensraumamOsten
  mondta:

  Nettó baromság az egész. Érvelése logikátlan és hamis.
  Rabszolga van bőven. Mindenféle képzettséggel és tapasztalattal bármely munkára.
  Ezt a blog alapfeltevése (keresek munkát) is alátámasztja.
  Egyetlen dolog dönt. Mit akar a munkáltató (vagy ha lusta maga foglalkozni ezzel, akkor megbízottja)?
  Nála a tőke. Ő dönti el kit akar, miért és főleg mennyiért. Az utóbbi kérdésre a válasz egyértelmű: minél kevesebbért, tehát a több fizetést megjelölni igényként ötletelés eleve tiszta marhaság. Senki nem ellensége a saját pénzének. Jobban fizető állást csak csókosnak vagy olyannak – de az utóbbit is kényszerből – adnak akinek a képzettsége, tudása kulcsfontosságú. Ez viszont ritka, mint a fehér holló. Kb. 10000 munkavállalóból talán ha egy van. Mindig könnyen találni másikat olcsóbban, rugalmasabbat, jobbat, szebbet…Ez nem oszt, nem szoroz.
  A másik kérdés, hogy mi alapján választ a munkáltató:
  Szimpátia, személyes érdek, kapcsolat: Szomszéd Lajos lánya, nagymellű kis szőke, az a helyes fiatalember, az önkormányzati képviselő fia aki épp elvégezte az egyetemet. Nincsenek részrehajlás nélküli döntések személyi vonatkozású kérdésekben.
  Az indoklások is falsok paradoxon érvelésűek: A)
  Tapasztalt szakemberre van szükség, aki első pillanattól képes a munkát elvégezni.
  B) Bár frissen végzett, de gyorsan bele lehet tanulni ebbe a munkakörbe
  Tehát az egész egy ócska hazugság.Ennyit az egészről.
  Következtetés: Idősebb vagy, szarul nézel ki, megszoptad.

 15. Meridian74
  mondta:

  A motivációs levelet el sem olvassák… ezt ManPowertől jött HR-es magyarázta, hogy tök felesleges… nem fognak olvasgatni 100 db önéletrajz esetén motivációs leveleket – se idő se energia és se motiváció (HR-es részéről) erre nincs. Kulcsszavakra keresnek rá, ha megvan, akkor meghívják és ha be is jön az illető, akkor ott helyben együtt nézik át a jelölttel a CV-t. Ez utóbbit 10-ből 10x meg is tapasztaltam már.